Што е Доказ за удел (PoS) во криптовалутите | За почетници

Во овој пост, ќе научите што е доказ за удел (PoS) во криптовалутите?

Бидејќи криптовалутите се децентрализирани и не се под контрола на финансиските институции, им треба начин да ги потврдат трансакциите. Еден метод што го користат многу криптоци е доказ за удел (PoS).

Доказ за удел е еден вид механизам за консензус што се користи за потврдување на трансакциите со криптовалути. Со овој систем, сопствениците на криптовалутата можат да ги уделат своите монети, што им дава право да проверуваат нови блокови на трансакции и да ги додадат во блокчејнот.

Овој метод е алтернатива на доказ за работа, првиот механизам за консензус развиен за криптовалути. Бидејќи доказот за удел е енергетски поефикасен, тој стана попопуларен бидејќи вниманието се сврте кон тоа како рударството крипто влијае на планетата.

Разбирањето на доказот за удел е важно за оние кои инвестираат во криптовалути. Еве водич за тоа како функционира, неговите добрите и лошите страни и примери на криптовалути што го користат.

Како работи?

Алгоритмот Proof Of Stake користи псевдо-случаен изборен процес за да избере јазол кој ќе биде валидатор на следниот блок, врз основа на комбинација на фактори кои би можеле да ја вклучат возраста на влогот, рандомизацијата и богатството на јазолот.

Добро е да се забележи дека во системите Proof of Stake, се вели дека блоковите се „фалсификувани“ наместо минирани. Криптовалутите кои користат Доказ за удел честопати започнуваат со продажба на претходно ископани монети или се лансираат со алгоритмот Доказ за работа, а подоцна се префрлаат на Доказ за удел.

Онаму каде што во системите засновани на доказ за работа се повеќе и повеќе криптовалути се создаваат како награди за рударите, системот за доказ за удел обично користи такси за трансакции како награда.

Корисниците кои сакаат да учествуваат во процесот на фалсификување, се обврзани да заклучат одредена количина на монети во мрежата како свој влог. Големината на влогот ги одредува шансите еден јазол да биде избран како следен валидатор кој ќе го фалсификува следниот блок - колку е поголем влогот, толку се поголеми шансите. Со цел процесот да не ги фаворизира само најбогатите јазли во мрежата, во процесот на селекција се додаваат повеќе уникатни методи. Двата најчесто користени методи се „Случаен избор на блок“ и „Избор на старост на монети“.

Во методот на избор на рандомизиран блок, валидаторите се избираат со барање јазли со комбинација од најниската вредност на хашот и највисокиот влог и бидејќи големината на влоговите е јавна, следниот фалсификат обично може да се предвиди од други јазли.

Методот Coin Age Selection избира јазли врз основа на тоа колку долго се ставени нивните токени. Староста на монетите се пресметува со множење на бројот на денови во кои монетите се чуваат како влог со бројот на монети што се ставени. Откако еден јазол ќе фалсификува блок, нивната старост на монети се ресетира на нула и тие мора да чекаат одреден временски период за да можат да фалсификуваат друг блок - ова спречува големите јазли на влоговите да доминираат во блокчејнот.

Секоја криптовалута што користи алгоритам за доказ за удел има свој сет на правила и методи комбинирани за она што тие мислат дека е најдобрата можна комбинација за нив и нивните корисници.

Кога некој јазол ќе биде избран да го фалсификува следниот блок, тој ќе провери дали трансакциите во блокот се валидни, ќе го потпише блокот и ќе го додаде во блокчејнот. Како награда, јазолот ги добива надоместоците за трансакцијата што се поврзани со трансакциите во блокот.

Ако некој јазол сака да престане да биде фалсификатор, неговиот удел заедно со заработените награди ќе бидат ослободени по одреден временски период, давајќи ѝ време на мрежата да потврди дека нема лажни блокови додадени во блокчејнот од јазолот.

Рударска моќ во доказ за удел

Моќта на рударството во доказ за влог зависи од количината на монети што ги става валидаторот. Поверојатно е дека учесниците кои вложуваат повеќе монети ќе бидат избрани да додадат нови блокови.

Секој протокол за докажување на влогот работи различно во начинот на кој избира валидатори. Вообичаено е вклучен елемент на рандомизација, а процесот на селекција може да зависи и од други фактори како на пример колку долго валидаторите ги ставаат монетите.

Иако секој што вложува крипто може да биде избран како валидатор, шансите се многу мали ако вложувате релативно мала сума. Ако вашите монети сочинуваат 0,001% од вкупниот износ што е налог, тогаш веројатноста да бидете избрани за валидатор би била околу 0,001%.

Затоа повеќето учесници се приклучуваат на базените за удирање. Сопственикот на базенот го поставува валидаторскиот јазол и група луѓе ги здружуваат своите монети заедно за подобра шанса да освојат нови блокови. Наградите се поделени меѓу учесниците на базенот. Сопственикот на базенот може да земе и мала надокнада.

Безбедност

Влогот работи како финансиски мотиватор за јазолот за фалсификатори да не потврдува или создава лажни трансакции. Ако мрежата открие лажна трансакција, јазолот на фалсификаторот ќе изгуби дел од својот удел и своето право да учествува како фалсификатор во иднина. Така, се додека влогот е поголем од наградата, валидаторот би изгубил повеќе монети отколку што би добил во случај на обид за измама.

Со цел ефикасно да се контролира мрежата и да се одобрат лажни трансакции, еден јазол ќе мора да поседува мнозински удел во мрежата, познат и како напад од 51%. Во зависност од вредноста на криптовалутата, ова би било многу непрактично бидејќи за да стекнете контрола над мрежата ќе треба да стекнете 51% од циркулирачкото снабдување.

Главните предности на алгоритмот Proof of Stake се енергетската ефикасност и безбедност.
Поголем број корисници се охрабруваат да користат јазли бидејќи е лесно и достапно. Ова заедно со процесот на рандомизација, исто така, ја прави мрежата подецентрализирана, бидејќи повеќе не се потребни базени за рударство за минирање на блоковите. И бидејќи има помалку потреба да се пуштат многу нови монети за награда, ова помага цената на одредена монета да остане постабилна.

Добро е да се запамети дека индустријата за криптовалути брзо се менува и се развива, а исто така има и неколку други алгоритми и методи кои се развиваат и експериментираат со нив.

What is GEEK

Buddha Community

Што е Доказ за удел (PoS) во криптовалутите | За почетници

Во овој пост, ќе научите што е доказ за удел (PoS) во криптовалутите?

Бидејќи криптовалутите се децентрализирани и не се под контрола на финансиските институции, им треба начин да ги потврдат трансакциите. Еден метод што го користат многу криптоци е доказ за удел (PoS).

Доказ за удел е еден вид механизам за консензус што се користи за потврдување на трансакциите со криптовалути. Со овој систем, сопствениците на криптовалутата можат да ги уделат своите монети, што им дава право да проверуваат нови блокови на трансакции и да ги додадат во блокчејнот.

Овој метод е алтернатива на доказ за работа, првиот механизам за консензус развиен за криптовалути. Бидејќи доказот за удел е енергетски поефикасен, тој стана попопуларен бидејќи вниманието се сврте кон тоа како рударството крипто влијае на планетата.

Разбирањето на доказот за удел е важно за оние кои инвестираат во криптовалути. Еве водич за тоа како функционира, неговите добрите и лошите страни и примери на криптовалути што го користат.

Како работи?

Алгоритмот Proof Of Stake користи псевдо-случаен изборен процес за да избере јазол кој ќе биде валидатор на следниот блок, врз основа на комбинација на фактори кои би можеле да ја вклучат возраста на влогот, рандомизацијата и богатството на јазолот.

Добро е да се забележи дека во системите Proof of Stake, се вели дека блоковите се „фалсификувани“ наместо минирани. Криптовалутите кои користат Доказ за удел честопати започнуваат со продажба на претходно ископани монети или се лансираат со алгоритмот Доказ за работа, а подоцна се префрлаат на Доказ за удел.

Онаму каде што во системите засновани на доказ за работа се повеќе и повеќе криптовалути се создаваат како награди за рударите, системот за доказ за удел обично користи такси за трансакции како награда.

Корисниците кои сакаат да учествуваат во процесот на фалсификување, се обврзани да заклучат одредена количина на монети во мрежата како свој влог. Големината на влогот ги одредува шансите еден јазол да биде избран како следен валидатор кој ќе го фалсификува следниот блок - колку е поголем влогот, толку се поголеми шансите. Со цел процесот да не ги фаворизира само најбогатите јазли во мрежата, во процесот на селекција се додаваат повеќе уникатни методи. Двата најчесто користени методи се „Случаен избор на блок“ и „Избор на старост на монети“.

Во методот на избор на рандомизиран блок, валидаторите се избираат со барање јазли со комбинација од најниската вредност на хашот и највисокиот влог и бидејќи големината на влоговите е јавна, следниот фалсификат обично може да се предвиди од други јазли.

Методот Coin Age Selection избира јазли врз основа на тоа колку долго се ставени нивните токени. Староста на монетите се пресметува со множење на бројот на денови во кои монетите се чуваат како влог со бројот на монети што се ставени. Откако еден јазол ќе фалсификува блок, нивната старост на монети се ресетира на нула и тие мора да чекаат одреден временски период за да можат да фалсификуваат друг блок - ова спречува големите јазли на влоговите да доминираат во блокчејнот.

Секоја криптовалута што користи алгоритам за доказ за удел има свој сет на правила и методи комбинирани за она што тие мислат дека е најдобрата можна комбинација за нив и нивните корисници.

Кога некој јазол ќе биде избран да го фалсификува следниот блок, тој ќе провери дали трансакциите во блокот се валидни, ќе го потпише блокот и ќе го додаде во блокчејнот. Како награда, јазолот ги добива надоместоците за трансакцијата што се поврзани со трансакциите во блокот.

Ако некој јазол сака да престане да биде фалсификатор, неговиот удел заедно со заработените награди ќе бидат ослободени по одреден временски период, давајќи ѝ време на мрежата да потврди дека нема лажни блокови додадени во блокчејнот од јазолот.

Рударска моќ во доказ за удел

Моќта на рударството во доказ за влог зависи од количината на монети што ги става валидаторот. Поверојатно е дека учесниците кои вложуваат повеќе монети ќе бидат избрани да додадат нови блокови.

Секој протокол за докажување на влогот работи различно во начинот на кој избира валидатори. Вообичаено е вклучен елемент на рандомизација, а процесот на селекција може да зависи и од други фактори како на пример колку долго валидаторите ги ставаат монетите.

Иако секој што вложува крипто може да биде избран како валидатор, шансите се многу мали ако вложувате релативно мала сума. Ако вашите монети сочинуваат 0,001% од вкупниот износ што е налог, тогаш веројатноста да бидете избрани за валидатор би била околу 0,001%.

Затоа повеќето учесници се приклучуваат на базените за удирање. Сопственикот на базенот го поставува валидаторскиот јазол и група луѓе ги здружуваат своите монети заедно за подобра шанса да освојат нови блокови. Наградите се поделени меѓу учесниците на базенот. Сопственикот на базенот може да земе и мала надокнада.

Безбедност

Влогот работи како финансиски мотиватор за јазолот за фалсификатори да не потврдува или создава лажни трансакции. Ако мрежата открие лажна трансакција, јазолот на фалсификаторот ќе изгуби дел од својот удел и своето право да учествува како фалсификатор во иднина. Така, се додека влогот е поголем од наградата, валидаторот би изгубил повеќе монети отколку што би добил во случај на обид за измама.

Со цел ефикасно да се контролира мрежата и да се одобрат лажни трансакции, еден јазол ќе мора да поседува мнозински удел во мрежата, познат и како напад од 51%. Во зависност од вредноста на криптовалутата, ова би било многу непрактично бидејќи за да стекнете контрола над мрежата ќе треба да стекнете 51% од циркулирачкото снабдување.

Главните предности на алгоритмот Proof of Stake се енергетската ефикасност и безбедност.
Поголем број корисници се охрабруваат да користат јазли бидејќи е лесно и достапно. Ова заедно со процесот на рандомизација, исто така, ја прави мрежата подецентрализирана, бидејќи повеќе не се потребни базени за рударство за минирање на блоковите. И бидејќи има помалку потреба да се пуштат многу нови монети за награда, ова помага цената на одредена монета да остане постабилна.

Добро е да се запамети дека индустријата за криптовалути брзо се менува и се развива, а исто така има и неколку други алгоритми и методи кои се развиваат и експериментираат со нив.

Што е доказ за работа (PoW) во криптовалутите | За почетници

Што е доказ за работа (PoW) во криптовалутите | За почетници

Доказ за работа (најчесто скратено на PoW) е механизам за спречување на двојното трошење. Повеќето големи криптовалути го користат ова како нивен консензус алгоритам . Тоа е само она што ние го нарекуваме метод за обезбедување на книгата на криптовалутите. Во овој пост, ќе научите што е доказ за работа (PoW) во Crypto?

Доказ за работа беше првиот консензус алгоритам кој излезе на површина и, до денес, останува доминантен. Таа беше воведена од Сатоши Накамото во белата книга на Биткоин во 2008 година, но самата технологија беше замислена многу пред тоа. 

HashCash на Adam Back е ран пример за алгоритам за доказ за работа во деновите пред криптовалутите. Со барање од испраќачите да извршат мала количина на пресметување пред да испратат е-пошта, примачите би можеле да го ублажат спам-от. Оваа пресметка практично нема да чини ништо за легитимен испраќач, но брзо се собира за некој што масовно испраќа е-пошта.

Што е двојно трошење?

Двојно трошење се случува кога истите средства се потрошени повеќе од еднаш. Терминот се користи речиси исклучиво во контекст на дигитални пари - на крајот на краиштата, ќе ви биде тешко да потрошите иста физичка готовина двапати. Кога ќе платите за кафе денес, ќе му предадете готовина на касиер кој веројатно го заклучува во регистар. Не можеш да отидеш до кафулето од другата страна и да платиш за друго кафе со истата сметка.

Во шемите за дигитална готовина, постои можност да можете. Сигурно сте удвоиле компјутерска датотека претходно - само ја копирате и залепувате. Истата датотека може да ја испратите до десет, дваесет, педесет луѓе. 

Бидејќи дигиталните пари се само податоци, треба да ги спречите луѓето да копираат и трошат исти единици на различни места. Во спротивно, вашата валута ќе пропадне за кратко време. 

За подетален поглед на двојното трошење, погледнете го Објаснето за двојно трошење .

Зошто е неопходен Доказ за работа?

Ако сте го прочитале нашиот водич за блокчејн технологија , ќе знаете дека корисниците емитуваат трансакции на мрежата. Сепак, тие трансакции веднаш не се сметаат за валидни. Тоа се случува само кога ќе се додадат на блокчејнот. 

Блокчејнот е голема база на податоци што секој корисник може да ја види, за да може да провери дали претходно биле потрошени средства. Замислете го вака: вие и тројца пријатели имате бележник. Секогаш кога некој од вас сака да направи трансфер на сите единици што ги користите, го запишувате - Алис му плаќа на Боб пет единици, Боб на Керол две единици итн.

Овде има уште една сложеност - секој пат кога правите трансакција, се повикувате на трансакцијата од која дошле средствата. Значи, ако Боб и плаќал на Керол со две единици, записот всушност би изгледал вака: Боб и плаќа на Керол две единици од оваа претходна трансакција со Алис .

Сега, имаме начин да ги следиме единиците. Ако Боб се обиде да направи друга трансакција користејќи ги истите единици што штотуку ги испрати на Керол, сите веднаш ќе знаат. Групата нема да дозволи трансакцијата да се додаде во бележникот.

Сега, ова може да функционира добро во мала група. Сите се познаваат, па веројатно ќе се договорат кој од пријателите треба да додаде трансакции во бележникот. Што ако сакаме група од 10.000 учесници? Идејата за бележник не се размерува добро, бидејќи никој не сака да му верува на странец да управува со неа.

Овде доаѓа доказ за работа. Обезбедува корисниците да не трошат пари што немаат право да ги трошат. Со користење на комбинација на теорија на игри и криптографија, алгоритамот PoW му овозможува на секој да го ажурира блокчејнот според правилата на системот.

Како функционира PoW?

Нашиот бележник погоре е блокчејн. Но, ние не додаваме трансакции една по една - наместо тоа, ги собираме во блокови. Ги објавуваме трансакциите на мрежата, а потоа корисниците што создаваат блок ќе ги вклучат во кандидатски блок. Трансакциите ќе се сметаат за валидни само штом нивниот кандидат блок ќе стане потврден блок, што значи дека е додаден во блокчејнот.

Сепак, додавањето блок не е евтино. Доказ за работа бара рударот (корисникот што го создава блокот) да користи некои од нивните сопствени ресурси за привилегијата. Тој ресурс е компјутерска моќ, која се користи за хаширање на податоците на блокот додека не се најде решение за загатката.

Хеширањето на податоците на блокот значи дека ги пренесувате низ функцијата за хеширање за да генерирате хаш блок. Хешот на блокот работи како „отпечаток од прст“ - тој е идентитет за вашите влезни податоци и е единствен за секој блок.

Практично е невозможно да се смени хашот на блокот за да се добијат влезните податоци. Меѓутоа, ако знаете некој влез, не е важно да потврдите дека хашот е точен. Треба само да го испратите влезот преку функцијата и да проверите дали излезот е ист.

Во Доказ за работа, мора да наведете податоци чиј хаш одговара на одредени услови. Но, вие не знаете како да стигнете таму. Вашата единствена опција е да ги пренесете вашите податоци преку хаш-функција и да проверите дали се совпаѓаат со условите. Ако не, ќе мора малку да ги промените вашите податоци за да добиете различен хаш. Промената дури и на еден знак во вашите податоци ќе резултира со сосема поинаков резултат, така што нема начин да се предвиди каков може да биде излезот.

Како резултат на тоа, ако сакате да креирате блок, играте игра со погодување. Обично земате информации за сите трансакции што сакате да ги додадете и некои други важни податоци, а потоа ги хаширате сите заедно. Но, бидејќи вашата база на податоци нема да се промени, треба да додадете дел од информациите што се променливи. Во спротивно, секогаш ќе го добивате истиот хаш како излезот. Овој променлив податок е она што ние го нарекуваме нонс . Тоа е бројка што ќе ја менувате со секој обид, така што секој пат добивате различен хаш. И ова е она што ние го нарекуваме рударство .

Сумирајќи, рударството е процес на собирање податоци за блокчејн и нивно хаширање заедно со нонс додека не најдете одреден хаш. Ако најдете хаш што ги задоволува условите утврдени со протоколот, добивате право да го емитувате новиот блок на мрежата. Во овој момент, другите учесници во мрежата ги ажурираат своите блокчејнови за да го вклучат новиот блок.

За главните криптовалути денес, условите се неверојатно предизвикувачки да се задоволат. Колку е поголема стапката на хаш на мрежата, толку е потешко да се најде валиден хаш. Ова е направено за да се осигура дека блоковите не се наоѓаат премногу брзо.

Како што можете да замислите, обидот да се погоди огромни количини на хаши може да чини скапо на вашиот компјутер. Залудно трошите пресметковни циклуси и електрична енергија. Но, протоколот ќе ве награди со криптовалута ако најдете валиден хаш.

Да го повториме она што го знаеме досега:

  • Скапо ви е да го моите.
  • Ќе бидете наградени ако создадете валиден блок.
  • Познавајќи го влезот, корисникот може лесно да го провери неговиот хаш - корисниците кои не се во рударство можат да потврдат дали блокот е валиден без да трошат многу пресметковна моќ.

Досега добро. Но, што ако се обидете да изневерите? Што ќе ве спречи да ставите куп лажни трансакции во блокот и да создадете валиден хаш?

Таму доаѓа криптографијата со јавен клуч. Нема да навлегуваме во длабочина во оваа статија, но проверете што е криптографија со јавен клуч? за сеопфатен поглед на тоа. Накратко, користиме некои уредни криптографски трикови кои му овозможуваат на секој корисник да потврди дали некој има право да ги премести средствата што се обидуваат да ги потрошат.

Кога креирате трансакција, ја потпишувате . Секој на мрежата може да го спореди вашиот потпис со вашиот јавен клуч и да провери дали тие се совпаѓаат. Тие, исто така, ќе проверат дали навистина можете да ги потрошите вашите средства и дали збирот на вашите инпути е поголем од збирот на вашите резултати (т.е. дека не трошите повеќе отколку што имате).

Секој блок што вклучува неважечка трансакција ќе биде автоматски одбиен од мрежата. Ви е скапо дури и да се обидете да изневерите. Ќе ги трошите сопствените ресурси без никаква награда.

Во тоа лежи убавината на Доказ за работа: го прави скапо да се изневерува, но профитабилно да се постапува чесно . Секој рационален рудар ќе бара рентабилност , така што може да се очекува од нив да се однесуваат на начин кој гарантира приход.

Доказ за работа наспроти Доказ за удел

Постојат многу консензус алгоритми, но еден од најочекуваните е Доказ за удел (PoS). Концептот датира од 2011 година, а е имплементиран во некои помали протоколи. Но, допрва треба да се види усвојување во некој од големите блокчејн.

Во системите за доказ за удел, рударите се заменуваат со валидатори . Нема вклучено рударство и нема трка за погодување хашови. Наместо тоа, корисниците се избираат по случаен избор - ако се избрани, тие мора да предложат (или да „фалсификуваат“) блок. Ако блокот е валиден, тие ќе добијат награда составена од надоместоците од трансакциите на блокот.

Сепак, не може да се избере кој било корисник - протоколот ги избира врз основа на голем број фактори. За да се квалификуваат, учесниците мора да заклучат удел , што е однапред одредена сума на домашната валута на блокчејнот. Влогот функционира како кауција: исто како што обвинетите вложуваат голема сума пари за да ги дестимулираат од прескокнување на судењето, валидаторите заклучуваат удел за да го дестимулираат мамењето. Ако постапат нечесно, нивниот влог (или дел од него) ќе биде преземен.

Доказот за удел има некои предности во однос на Доказот за работа. Најзабележителен е помалиот јаглероден отпечаток - бидејќи нема потреба од фарми за рударство со голема моќност во PoS, потрошената електрична енергија е само дел од онаа што се троши во PoW. 

Тоа, рече, нема ни блиску до рекордот на PoW. Иако може да се сфати како непотребно, рударството е единствениот консензус алгоритам што е докажан во обем. За нешто повеќе од една деценија, таа обезбеди трансакции во вредност од трилиони долари. За да се каже со сигурност дали PoS може да се спротивстави на неговата безбедност, влогот треба правилно да се тестира во дивината. 

Доказ за работа беше оригиналното решение за проблемот со двојното трошење и се покажа како доверливо и сигурно. Биткоинот докажа дека не ни требаат централизирани ентитети за да спречиме двапати да се трошат истите средства. Со паметна употреба на криптографија, хаш функции и теорија на игри, учесниците во децентрализирана средина можат да се договорат за состојбата на финансиската база на податоци.

POS Software Service in UK

POS Software Service in UK

We know that business people in all markets are facing new competition and are adapting their businesses to meet evolving consumer demands. Moreover purchasing a standard retail software license requires different features to support new customer engagement strategies or effectively scale their businesses to respond to changing markets.

Why it is important To Your Customers

POS Software Service is more important for customers. They are billed at a predictable monthly fee that comprises maintenance and updates, and merchants can add features or scale with more agility than with software hosted onsite.

Point of Sale Advantages: Top 10 Reasons POS Systems are better than Cash Registers

Increased Efficiency

Ease of Use

Expanded Payment Capabilities

Greater Accuracy

Inventory Management

Employee Management

Reporting

Detailed Receipts

Why POS Software Service Is an Opportunity

It is found that some payment processing companies have begun partnering with hardware and software companies to create POS-as-a-Service bundles. One major benefit of such a bundle is that the upfront costs of the solution are partially or totally covered by the participating vendors, lessening or removing the cash flow challenge for you, the solution provider.

Sales Reports

A POS system offers you a good overview of your business and keeps record of its cash flow automatically. Data about a product range can be found easily.

Save Time

Another major benefit of POS system lies in keeping track on the delivery and all goods going out of your store. The system continually conveys you how much a specific product has sold and exactly informs you on what you have in stock. This permits the POS system itself to submit orders to the suppliers when the inventory is nearly empty. So there is no need to have an employee spending time on doing it.

Final Thoughts

To summarize we can illustrate that a POS system makes your business more cost-focused, gives you a greater insight into revenues, make you save time, improves the relation with the customer and uses earlier recorded data to create economic objectives. Eventually this POS Software Service has become more important to the users and business clients.

#pos software service in uk #best pos system for small business uk #best coffee shop pos systems for cafes in the uk #pos solutions uk #software companies in london #pos software development in london

Што е DPoS (делегиран доказ за удел) во блокчејн технологијата?

Делегираниот доказ за удел е тип на протокол за консензус на блокчејн кој им овозможува на корисниците да ги трошат своите монети за да гласаат за различни делегати. Откако ќе бидат избрани овие делегати, тие ќе можат да донесат критични одлуки кои се однесуваат на целата мрежа. На пример, избраните делегати можат да поставуваат правила за протокол или да ги потврдуваат трансакциите.

Општо земено, делегираниот доказ за удел се покажа како најефективниот механизам за консензус што е достапен, што помогна да се осигура дека протоколот за блокчејн останува одржлив и скалабилен. Овој консензус за влог може да го елиминира процесот на рударство кој троши толку многу енергија со протоколи за докажување на работа . Следниот водич го разгледува делегираниот доказ за влог и многуте придобивки што ги обезбедува како механизам за консензус.

Што е алгоритам за консензус?

Пред да навлезете во основите на доказот што го делегира влогот и како тој функционира, важно е да погледнете што се консензус алгоритми. Блокчејн мрежите функционираат затоа што се децентрализирани. Ова значи дека секој јазол во мрежата треба да ги потврди трансакциите. Јазол е типично компјутер или сличен систем.

Бидејќи секој блокчејн јазли бара посебна валидација на трансакцијата, самата мрежа мора да користи некој тип на метод за да се увери дека секој јазол се согласува со трансакциите што се валидни и оние што не се. Методот што го користи мрежата за да се осигура дека секој јазол се согласува се смета за алгоритам за консензус на блокчејн. Секој тип на блокчејн користи различен алгоритам. 

Што е делегиран доказ за удел (DPoS)?

Делегираниот доказ за влог работи слично како доказот за удел (PoS), освен што вклучува механизам за гласање и делегирање за да се поттикнат корисниците да ја обезбедат мрежата со нивниот обложен колатерал. 

Прочитајте повеќе: Што е Доказ за удел (PoS) во криптовалутите ?

Корисниците мора да ги стават своите монети за да учествуваат во механизмот за консензус и на PoS и DPoS. Сепак, успешното производство на блок вклучува корисниците на мрежата избираат сведоци или делегати и само избраните делегати и гласачи можат да ги потврдуваат трансакциите.

Избраните делегати честопати се нарекуваат блок продуценти или сведоци. Кога се користи делегиран доказ за влог, станува возможно да се гласа за делегатите со здружување на сите ваши монети во централизиран базен за влог, по што можете да ги поврзете овие монети со одреден делегат. Важно е да разберете дека вашите монети не се физички префрлени од вашиот паричник на кој било друг кога ќе се поврзете со делегат.

Кога конечно ќе се изберат делегати, важно е тие да можат да се договорат кои трансакции треба да се отфрлат, а кои да се одобрат. 

Зошто на блокчејнот му се потребни механизми за консензус

За да разберете колку може да биде корисен доказот што го делегира влогот, прво е важно да знаете зошто технологијата на блокчејн бара консензус. Блокчејн е еден вид дистрибуирана книга која може да ги евидентира сите трансакции што се случуваат низ мрежата. Децентрализацијата се покажа како суштинска компонента на сите блокчејн технологии. Ова значи дека еден ентитет не води евиденција за секоја трансакција што се случува. Наместо тоа, овие трансакции се дистрибуираат низ бројни јазли во мрежата.

Иако трансакциите се шират низ многу различни јазли, можно е да се валидираат трансакциите со криптографски хаш функции. Овие функции генерираат единствени вредности за различни уникатни влезови. Се претпоставува дека записот со најмногу јазли е помалку погрешен од другите. Со цел блокчејн технологијата да функционира правилно, од суштинско значење е таа да доаѓа со протоколи за консензус. Овие протоколи им овозможуваат на различните јазли во мрежата правилно да ги потврдуваат легитимните трансакции.

Гледајќи конкретно на Bitcoin, тој го користи протоколот за консензус доказ за работа (PoW), кој дава забележителни резултати, но се смета дека е временски интензивен и енергетски интензивен. Поради ова, брзината на трансакцијата е мала во споредба со стандардните мрежни протоколи што ги користат компаниите како Visa и MasterCard.

Без оглед на протоколите што ги користат различните криптовалути, тие се неопходни за да се осигура дека сите јазли во серверот можат да се договорат за секоја трансакција. Со воспоставен механизам за консензус, јазлите можат да се согласат дека трансакцијата треба или да биде одобрена или одбиена. Оваа технологија, исто така, ги спречува корисниците да потрошат една паричка на две посебни трансакции, познати како двојно трошење.

Како работи DPoS?

Постојат многу различни компоненти на делегираниот доказ за удел кои овозможуваат технологијата да биде ефикасна и ефикасна во потврдувањето на трансакциите. И покрај тоа што доказот за удел и доказот за работа се користат од повеќе блокчејнови во моментот, доказот делегиран од влогот е дизајниран да ги реши повеќето ограничувања што влијаат на PoS и PoW.

Овој конкретен консензус алгоритам се одржува со единствен изборен систем кој избира јазли кои се способни да ги потврдат блоковите. Во повеќето случаи, за делегатите се гласа врз основа на угледот. Секој корисник кој поседува барем една монета со блокчејн DPoS може да гласа за јазлите кои сака да ги потврди трансакциите. Пред да користите блокчејн DPoS, препорачливо е да го разберете секој аспект на овој систем и како тој функционира за да постигнете консензус.

Гласање

Доказот што е делегиран од влогот вклучува многу важна компонента за гласање. За да се изберат јазли за процесот на верификација на трансакцијата, корисниците кои сакаат да гласаат мора да бидат изгласани за различни јазли. И покрај тоа што секоја DPoS мрежа има свој систем за гласање, повеќето системи работат така што им дозволуваат на корисниците со консензус на DPoS да гласаат директно или да ја дадат својата гласачка моќ на некој друг кој може да гласа во нивно име.

Јазлите во кои гласаат се нарекуваат сведоци. Овие сведоци можат да создаваат блокови со потврдување на трансакциите. Во случај сите трансакции во еден блок да бидат потврдени, сведоците добиваат посебна награда која потоа може да се сподели со секое лице кое гласало за тој сведок.

Ако избраниот сведок не ја потврди секоја трансакција во одредено време, блокот се пропушта, што значи дека ниту една од трансакциите не е потврдена и сведокот не заработува награда. Во повеќето случаи, наградата што сведокот би ја заработил се додава на онаа што ја добива следниот сведок, доколку завршат со проверка на сите трансакции. Кога тоа ќе се случи, блокот се смета за украден.

Сведоци

Како што споменавме погоре, сведоците се одговорни за обезбедување и потврдување на блокчејнот. Иако на корисникот не му е потребна криптовалута за да стане сведок, тој мора да може да добие доволно гласови за да биде избран. Кога сведокот ќе може да потврди трансакција, таа официјално ќе биде запишана во книга. Вкупниот број на сведоци во еден сервер може да се движи од 21 до 101. Иако е можно сведокот да задржи одредени трансакции надвор од блокот, тие не можат да ги променат информациите за трансакцијата.

Имајте на ум дека процесот на гласање е континуиран, што значи дека сведоците може да бидат изгласани доколку гласачите веруваат дека некој друг е подоверлив. Ако голем број луѓе се пријавуваат за улогата на сведок, може да има голема конкуренција. Во овој случај, репутацијата може да биде клучна за да се одреди за кои луѓе се гласа, а за кои не.

Време на трансакција

Времето на трансакцијата за докажување делегирано од влогот се однесува на времето што е потребно за трансакцијата да се обработи. Бидејќи DPoS е дизајниран да биде поефикасна технологија во споредба со PoS и PoW, трансакцијата треба да се обработи за пократок временски период. Сепак, времињата на трансакциите се разликуваат со секоја доказна мрежа која е делегирана од влогот. На пример, мрежата TRON користи DPoS и има проценето време на трансакција од една минута.

Со TRON, за да помине една трансакција потребни се 20 потврди. Две потврди се случуваат кога еден блок се поставува хронолошки по друг. TRON бара 20 посебни потврди за да се случат во рок од една минута. Спротивно на тоа, проценетата брзина на трансакцијата за USD Coin, која користи механизам за консензус на PoS, е пет минути.

Делегати

Делегатите се корисници во системот DPoS кои го надгледуваат управувањето во рамките на блокчејнот. За делегатите гласаат други корисници. Можно е делегат да предложи менување на големината на еден блок или промена на тоа колку сведоци се платени за валидација на блокови. Кога промените се предложени од делегат, корисниците во блокчејнот гласаат за усвојување на овие промени.

Валидатори

Потврдувачите на блокови се целосни јазли кои можат да потврдат дека блоковите создадени од различни сведоци се придржуваат до правилата за консензус. Ако корисникот стане валидатор на блок, се што треба да направи е да го стартува валидаторот и да ја потврди мрежата. За разлика од тоа да се биде сведок, нема финансиски поттик да се биде валидатор.

PoS наспроти DPoS: Разликите

Постојат некои јасни разлики помеѓу DPoS и PoS. Општо земено, доказот делегиран од влогот се смета за поефикасна и подемократска верзија на PoS.

Корисникот на PoS гради блокови врз основа на точниот удел што го имаат во валутата и нивното време во блокчејн мрежата. DPoS се разликува по тоа што се гласа за делегати и сведоци, при што сведоците можат да создаваат блокови.

Ограничувања на DPoS

И покрај тоа што доказните блокчејнови делегирани од влоговите се многу корисни за нивната инклузивност и за заштита на корисниците од двојно трошење, тие имаат неколку ограничувања. Како прво, можно е мрежата да стане централизирана во случај само ограничен број корисници да можат да дејствуваат како сведоци. Исто така, можно е да се случи пондерирано гласање, при што корисниците кои немаат голем удел во валутата одлучуваат да не гласаат.

Блокчејн кои користат DPoS консензус

Додека многу популарни блокчејн мрежи користат DPoS консензус, примарните се EOS, TRON и Cosmos.

EOS

Кога е мрежата EOS, сите делегати се нарекуваат блок-производители. Изборите се одржуваат по период од две минути и шест секунди. Откако корисникот ќе вложи пари EOS, може да гласа за дури 30 кандидати. Тогаш се избираат точно 21 кандидат. Минималните хардверски барања за секој производител на блокови вклучуваат поседување најмалку 8 GB RAM меморија.

ТРОН

Оваа мрежа се однесува на делегатите како Супер претставници. Кога корисникот става TRON монети, тој може да гласа за пет SR кандидати по избори. Овие избори се одржуваат еднаш на секои 24 часа. За сведоци ќе бидат избрани првите 27 кандидати.

Космос

На мрежата Космос, делегатите се нарекуваат Валидатори. Околу 100 од овие Валидатори можат да ги потврдат трансакциите што се случуваат. На крајот, Космос има намера да го зголеми бројот на Validator на 300 за дополнително да го децентрализира нивниот блокчејн.

Технологијата за докажување делегирана од влогот позната како DPoS е меѓу најефикасните системи за консензус наоколу. Заедно со користењето помалку енергија од PoW системите, на DPoS му треба и помалку време од PoS системите. Алгоритмите за консензус се во срцето на секоја блокчејн мрежа. Користењето на вистинскиот алгоритам гарантира дека трансакциите се потврдени брзо и безбедно. DPoS обезбедува остварливи мрежни решенија во време кога побрзите брзини на трансакции, намалената потрошувачка на енергија и безбедноста на мрежата стануваат врвни приоритети за сите блокчејн протоколи.

Efficiency of Single window ERP and POS system

Efficiency of Single window ERP and POS system

We know that Enterprise resource planning - ERP, is quality process used by firms to manage and integrate the important parts of their businesses. It is the ERP software system which can also integrate planning, purchasing inventory, sales, marketing, finance, human resources, and more.

This is image title

Point of sale terminals - POS systems are hardware systems used for best processing card payments at retail locations. It is the software to read magnetic strips of credit and debit cards is embedded in the hardware. It is also referred as POS systems which are the hardware that professionally processes payments from in-person transactions, acting as a payment gateway for businesses.

Further Details Visit Our
Website: https://www.vinewtechnologies.com
Email: contact@vinewtechnologies.com
Mobile : +91 9551963333
skype: live:.cid.cffa7de76a618e02

#pos software service in london #restaurant pos system for sale #pos software uk #bar till system uk #restaurant epos system uk #best pos system for cafe