Какво е DCA (Усредняване на разходите в долари) в Crypto?

В тази публикация ще научите какво е DCA (усредняване на разходите в долари) в крипто и ще го използвате най-добре?

Когато става въпрос за инвестиране, съществуват множество стратегии с различна степен на риск. Една такава стратегия е усредняването на разходите в долари, известно още като DCA, което е предназначено да натрупа богатство с течение на времето. Това е инвестиционен подход, при който периодичните покупки на активи в крайна сметка елиминират необходимостта от времеви пазари. Звучи объркващо? Продължете да четете, за да научите повече за тази стратегия и как да я използвате ефективно във вашата стратегия за крипто инвестиране. 

С прости думи, вместо да пусне огромна чанта с пари на пазарите, инвеститорът с усреднена цена на долара определя по-малки повтарящи се покупки (седмични, месечни и т.н.) и постоянно купува активи, без да се интересува дали в момента са „евтини“ или „скъпи“ с цел намаляване на въздействието на промените в цените, като същевременно се натрупват възможно най-много активи.

Нека помислим за това по следния начин: Всеки път, когато почувствате нужда да изпиете студена бира или да хапнете това хубаво ресторантско ястие, това може да е допълнителна покупка на акции или криптовалута в портфолиото ви! Сега, не се подвеждайте от това колко просто звучи това, има няколко съвета и трика, които могат да окажат голямо влияние върху вашата инвестиционна стратегия, така че нека се потопим!

Какво е усредняване на разходите в долари (DCA)?

Усредняването на разходите в долари (DCA) е по-малко премерен инвестиционен план, който помага на инвеститорите да елиминират решенията, базирани на емоции. Тук инвеститорът се стреми да смекчи ефекта от волатилността на цените, като разпределя покупките през предварително определени интервали. Вместо да инвестира еднократна сума в клас активи, инвеститорът избира да инвестира фиксирана сума седмично, месечно или на всеки два месеца. Това се прави независимо от промените в цените. 

Мислете за средната цена на долара като жизнеспособно средство за навигация в променлив пазар, без да се налага да преценявате най-добрата входна точка. Тъй като капиталът е разпределен в предварително определени интервали, стратегията има тенденция да изглажда покупните ви цени през продължителността на инвестицията. Това е много по-добре от инвестирането на еднократна сума на върхова цена. 

По същество можем да кажем, че усредняването на разходите в долари е подходяща инвестиционна стратегия за начинаещи или лица, които не искат да се натоварват с техническия аспект на пазарния анализ. 


Кой трябва да използва DCA?

Осредняването на разходите в долари е идеално за дългосрочни инвеститори.

Целта е да се придържаме към инвестиционен цикъл, при който фиксирана сума последователно се инвестира в актив. Няма място за съмнение, алчност или страх, свързани с краткосрочните инвестиционни стратегии. Също така си струва да се спомене, че осредняването на разходите в долари е по-ефективно на мечи пазар. Докато повечето инвеститори се страхуват да купуват, винаги се чудят дали са твърде рано или твърде късно за играта, вашият план за осредняване на разходите в долари би ви осигурил инвестиционна рамка за закупуване на спад. 

Сега, когато знаете основите на усредняването на разходите в долари, нека да разгледаме възможните ефекти от тази стратегия в различни инвестиционни сценарии. 


Как работи усредняването на разходите в долари?

Осредняването на стойността на долара работи, като позволява на инвеститор да извършва по-малки редовни покупки вместо големи, тъй като цените винаги са показвали тенденция да се покачват в дългосрочен план, независимо от пазарни сривове или други временни неблагоприятни условия. 

За да илюстрираме колко мощна е тази стратегия, нека да разгледаме следния пример:

Инвеститор с усредняване на разходите в долари решава да инвестира $1800 в продължение на 6 месеца, като прави месечни покупки на $300 на всеки конкретен актив. Таблицата по-долу служи като пример за това как се изпълнява този сценарий:

месецЦена на активаОбщо закупено количество
1 месец$1003
2 месец$1203.5
3 месец$803,75
4 месец$903.33
5 месец$1102.72
6 месец$1152.6
Общо17.9

В течение на 6 месеца нашият инвеститор натрупа 17,9 единици от конкретен актив, като инвестира $300 месечно, той никога не се интересуваше от текущите пазарни цени.

Благодарение на Dollar-Cost Averging, общата стойност на активите на нашия инвеститор е $2,058.5 на 6-ти месец. Така първоначалната му инвестиция от $1,800 му донесе добра печалба от 14.36% над първоначалната му инвестиция (печалба от $258,48).

Забележете как най-високата цена на нашия актив беше $120 и въпреки че в този пример цените никога не се повишиха над това за всички времена, нашият инвеститор все още правеше пари и в това се крие силата на усредняването на разходите в долари.

Сега, какво би се случило, ако нашият инвеститор се опита да насрочи навлизането си на пазарите?

 • Ако редовен инвеститор без познания за пазарите би се опитал да определи времето за влизането си и може би е инвестирал своите $1800 през месец 2 за единична цена от $120, то на месец 6 той все още щеше да бъде на загуба от - $75.
 • Ако друг редовен инвеститор имаше късмета да инвестира своите $1800 на 3-тия месец, то досега той щеше да направи невероятна сума от $787,5 печалба.

Имайте предвид, че това е изключително опростен пример, за да ви даде добро разбиране на концепцията за усредняване на разходите в долари. При нормални обстоятелства хората участват в тази стратегия в продължение на няколко години.

Това, което можем да научим от това, е, че усредняването на разходите в долари определено опростява процеса на инвестиране и намалява риска за неопитни инвеститори, които искат да спечелят от финансовите пазари, като намаляват риска за дълги периоди от време.

Как работи усредняването на разходите в долари?

Преди да се потопим в техническите подробности, нека нарисуваме всички възможни резултати от стратегия за еднократна инвестиция. Като пример, да кажем, че сте решили да инвестирате еднократна сума от $1000 в актив на стойност $50 на акция. Като такъв, можете да закупите 20 акции с една покупка. И така, какво се случва, ако изберете да продадете, когато цената е $40, $60 или $80?

От таблицата по-горе става ясно, че стратегията за еднократна сума работи най-добре, когато инвеститорът е определил най-доброто време за навлизане на пазара - това също означава, че ще трябва да изберете да продадете в точното време. Нека сравним тази базова линия с потенциалните резултати от стратегията за усредняване на разходите в долари.

Осредняване на цената на долара на мечи пазар 

Тъй като инвестирането в DCA е непрекъснат план за покупка, ще трябва да разпределите капитала си от $1000 върху множество покупки. Например, можете да имате план за осредняване на разходите в долари за закупуване на актив за четири месеца. С други думи, заделяте $250 на месец. Може би цената пада постоянно, така че на всеки предварително определен интервал от време цените да са $50, $35, $30 и $25. В този случай инвестиционният капитал от $1000 е натрупал 30,4 акции. Как тогава тази стратегия влияе на печалбата ви, ако решите да продавате на същите продажни цени?

Тъй като сте успели да закупите повече акции с течение на времето, вашата инвестиция расте по-бързо. Дори когато стратегията за еднократна сума е отчела загуба, усредняването на разходите в долари успява да генерира печалба. 

Осредняване на цената на долара на бичи пазар

Докато усредняването на разходите в долари е ефективна стратегия по време на мечи пазар, то не е толкова мощно на бичи пазар. Когато покупните ви цени се увеличават с течение на времето, натрупаните акции ще бъдат по-малко от броя на акциите, които бихте закупили с еднократна сума. Например, можете да разделите 1000 долара поравно между четири покупки и цените на акция са $50, $65, $70 и $80. С този план за покупка ще получите 15,5 акции. Как това се отразява на печалбата ви? 

От таблицата по-горе ще забележите, че рентабилността на вашата инвестиция намалява значително.

Усредняване на разходите за долар на стабилен пазар 

Третият сценарий е, когато цената на актива е донякъде стабилна във времето. Тук няма да почувствате въздействието на осредняването на разходите в долари. Например, покупната цена на даден актив се движи настрани и публикува $50, $55, $40 и $60 на всеки интервал, в който инвестирате $250. В крайна сметка ще имате общо 18,9 акции, което е малко по-близо до 20-те акции, закупени за еднократна сума от 1000 долара по 50 долара всяка. 

Подходящ ли е DCA за крипто инвестиране?

Както сигурно сте забелязали, инвестиционната стратегия за осредняване на разходите в долари е подходяща за всеки променлив инвестиционен клас. Въпреки това, DCA за криптовалута може да бъде още по-важен. Това е така, защото криптовалутата е ненадмината по отношение на волатилността и не е толкова лесно да се предвиди евентуалното движение на цените. Ето защо може да се наложи да приемете стратегията за осредняване на разходите в долари, за да изравните покупните си цени и да се възползвате от спадовете на пазара. 

Въпреки това е изключително важно да се гарантира, че няма да претърпите значителни загуби по време на бик цикъл. Имайте предвид, че стратегията за инвестиране на DCA е по-мощна, когато цените на цифровите активи търпят спад. Това е така, защото той понижава средната ви покупна цена на биткойн с всяка повтаряща се покупка на биткойн.

Как да използвате DCA като стратегия за инвестиции в биткойн

За да използвате усредняването на разходите в долари като стратегия за инвестиции в биткойни и крипто, можете да изберете брокерски услуги, които предлагат периодични опции за покупка. Много от най-добрите борси, като Binance, Coinbase, Gemini и Crypto.com, предлагат функция за повтарящи се покупки. Можете лесно да зададете честотата на покупките (дневно, седмично, месечно), сумата на покупката и да оставите борсата да се справи с останалото вместо вас. Тази функция обаче може да е налична само в САЩ само за някои от тези борси. Ако искате да изчислите резултата от инвестирането на DCA в биткойн, има уебсайтове като този. От август 2021 г., ако сте закупували биткойн само на стойност $10 всяка седмица в продължение на 5 години, това би превърнало $2610 в $38,650. Това е впечатляваща печалба от 1380%!

Като алтернатива, ако функцията за повтарящи се покупки не е налична, можете да настроите план за покупка ръчно, като изберете фиксирана сума за инвестиране на предварително определени интервали. Това обаче би изисквало повече дисциплина и усилия от ваша страна, вместо метода задаване и забравяне по-горе.

Пример за усредняване на цената на долара за биткойн

За симулацията на нашата симулация за усредняване на цената на биткойн ще използваме следните променливи:

 • Обща сума за инвестиране: $95,818
 • Срок: 46 месеца
 • Честота: закупуване на първия календарен ден на всеки месец.
 • Стойност: $2,083 всяка месечна покупка.

От горния пример можем да заключим следното:

 • Инвеститор, който е избрал да инвестира $2,083 долара на първия календарен ден от всеки месец в биткойн от януари 2018 г. до октомври 2021 г. (46 месеца), постигна обща инвестиционна стойност от $511,891.83 с нетна печалба от $416,073.83 (с цената на биткойн8 е $47,68 момента на написването на това ръководство).

Отново, не можем да подчертаем достатъчно това: усредняването на разходите в долари на един актив, като индивидуална акция или криптовалута, означава да имате висок риск поради липса на диверсификация, което изисква страхотен анализ от страна на инвеститорите, за да се определи дали си струва инвестиране в индивидуален актив или не.

Това, което можем да научим и от този пример, е потвърждение на една много вярна поговорка:

 • Парите правят повече пари

Нормален човек би трябвало да работи много усилено, за да генерира чисти печалби от $416 000 в банковата си сметка, докато инвеститор с допълнителни $100 000, които са наоколо, може да получи тези сочни печалби, като прояви търпение и внимателно подбере актив, в който да инвестира в течение на Четири години.

Финансовите пазари са уникално средство за създаване на богатство за тези, които си вършат домашната работа!

Усредняване на цената на долара срещу Еднократно инвестиране (пазарно време)

Инвестирането на еднократна сума не е нищо повече от еднократно инвестиране на голяма сума пари, докато усредняването на доларовата цена е за бавно разреждане на инвестираната сума за дълги периоди от време.

Преди да започнем нашето сравнение, моля, запомнете следното:

 • Осредняването на разходите в долари, еднократното инвестиране или всяка друга стратегия няма да има голямо значение, ако се използва за активи с по-ниска ефективност.
 • Единственият начин да печелите пари, когато нещо поевтинее, е като го къснете (залагате срещу него) и това е доста напреднала техника, която избягва целта на това ръководство.

Чудесно, така че нека сравним какво би се случило между двата подхода, използвайки данни от един от предишните ни примери, Bitcoin:

 • Ако инвеститор би купил биткойни на стойност 95 818 долара през януари 2018 г. на цена от 13 716 долара, той би придобил общо 6,98 биткойна. Ако същият инвеститор изчака да продаде инвестицията си до октомври 2021 г., той щеше да направи печалби на стойност 237 044 долара, докато инвеститор с усредняване на разходите в долари би направил 416 000 долара нетна печалба, като просто инвестира същата сума, равномерно разпределена в продължение на 46 месеца.
 • Ако инвеститор би купил биткойни на стойност $95,818 през януари 2020 г. на цена от $3,701, той би придобил общо 25,8 биткойна. Ако същият инвеститор изчака да продаде инвестицията си до октомври 2021 г., той щеше да направи печалби на стойност 1 230 350 долара, докато инвеститор с усредняване на разходите в долари щеше да направи 416 000 долара нетна печалба, като инвестира същата сума, равномерно разпределена в продължение на 46 месеца.

Както можете да видите, еднократното инвестиране извади от водата възвръщаемостта на усредняването на доларовата цена, но изчакайте малко... Дали?

Всъщност това е въпрос на лично мнение, тъй като:

 • Инвеститорът с еднократна сума, който направи много пари, изискваше перфектно време, стратегия за търговия и изключително големи количества риск.
 • Инвеститорът на DCA изискваше просто да вярва в основите на актива, докато бавно налива пари в него, без да се интересува от цените.


Какви са ползите от усредняването на разходите в долари?

От нашите примери по-горе е безопасно да се каже, че инвестирането на DCA в криптовалута увеличава рентабилността на инвестициите, като се възползва от спадовете на цените. Други предимства включват:

 • Той помага да се избегнат рискове, произтичащи от неправилното представяне на пазарите;
 • Той елиминира инвестиционни решения, основани на емоции;
 • Подходящ е за тези, които се интересуват от дългосрочни инвестиции.

Какви са недостатъците на усредняването на разходите за долари?

Очевидният недостатък е увеличаването на таксите за транзакции. Като се има предвид, че тази стратегия включва множество покупки, цената на търговията може да се увеличи значително, особено при използване на услуги за крипто посредничество за обмен на фиат към крипто. Въпреки това, в зависимост от вашата рентабилност и продължителността на инвестицията, може да не почувствате непременно ефектите от допълнителните режийни разходи, произтичащи от периодични покупки, в сравнение с покупката с еднократна сума. Съществуват и потенциални загуби в резултат на постоянното нарастване на цената на актива. Колкото по-високи са изкупните цени във времето, толкова по-малко е въздействието на осредняването на разходите в долари като инвестиционна стратегия. 

Заключение 

Усредняването на разходите в долари е мощна инвестиционна стратегия за начинаещи и по-малко технически склонни инвеститори, особено когато инвестират дългосрочно на променлив пазар. Както е обсъдено в това ръководство, вероятността от погрешно представяне на пазара е ниска и рисковете, произтичащи от инвестиционни решения, базирани на емоции, са намалени. 

🔺 ОТКАЗ ОТ ОТГОВОРНОСТ: Информацията в публикацията не е финансов съвет, предназначена е САМО ЗА ОБЩИ ИНФОРМАЦИОННИ ЦЕЛИ. Търговията с криптовалута е МНОГО рискована. Уверете се, че разбирате тези рискове и че сте отговорни за това, което правите с парите си.

🔥 Ако сте начинаещ. Вярвам, че статията по-долу ще ви бъде полезна ☞  Какво трябва да знаете, преди да инвестирате в криптовалута - за начинаещи

Благодаря ви, че четете!

What is GEEK

Buddha Community

Aylin Hazel

Aylin Hazel

1648115675

Germany: 44% Will Invest in #Crypto and Join ‘The Future of Finance’

Germany was the first country to recognize #Bitcoins as “units of value” and that they could be classified as a “financial instrument.”

Legal regulation for the decentralized industry in Germany is ongoing. Now, 16% of the German population 18 to 60 are #crypto investors.

These people who own #cryptocurrencies or have traded cryptocurrencies in the past six months.

41% of these #crypto investors intend to increase the share of their investments in #crypto in the next six months. Another 13% of Germans are #crypto-curious.

They intend to invest in #cryptocurrencies too. Yet, only 23% of the #crypto-curious said they are highly likely to invest, with the rest remaining hesitant.

Какво е DCA (Усредняване на разходите в долари) в Crypto?

В тази публикация ще научите какво е DCA (усредняване на разходите в долари) в крипто и ще го използвате най-добре?

Когато става въпрос за инвестиране, съществуват множество стратегии с различна степен на риск. Една такава стратегия е усредняването на разходите в долари, известно още като DCA, което е предназначено да натрупа богатство с течение на времето. Това е инвестиционен подход, при който периодичните покупки на активи в крайна сметка елиминират необходимостта от времеви пазари. Звучи объркващо? Продължете да четете, за да научите повече за тази стратегия и как да я използвате ефективно във вашата стратегия за крипто инвестиране. 

С прости думи, вместо да пусне огромна чанта с пари на пазарите, инвеститорът с усреднена цена на долара определя по-малки повтарящи се покупки (седмични, месечни и т.н.) и постоянно купува активи, без да се интересува дали в момента са „евтини“ или „скъпи“ с цел намаляване на въздействието на промените в цените, като същевременно се натрупват възможно най-много активи.

Нека помислим за това по следния начин: Всеки път, когато почувствате нужда да изпиете студена бира или да хапнете това хубаво ресторантско ястие, това може да е допълнителна покупка на акции или криптовалута в портфолиото ви! Сега, не се подвеждайте от това колко просто звучи това, има няколко съвета и трика, които могат да окажат голямо влияние върху вашата инвестиционна стратегия, така че нека се потопим!

Какво е усредняване на разходите в долари (DCA)?

Усредняването на разходите в долари (DCA) е по-малко премерен инвестиционен план, който помага на инвеститорите да елиминират решенията, базирани на емоции. Тук инвеститорът се стреми да смекчи ефекта от волатилността на цените, като разпределя покупките през предварително определени интервали. Вместо да инвестира еднократна сума в клас активи, инвеститорът избира да инвестира фиксирана сума седмично, месечно или на всеки два месеца. Това се прави независимо от промените в цените. 

Мислете за средната цена на долара като жизнеспособно средство за навигация в променлив пазар, без да се налага да преценявате най-добрата входна точка. Тъй като капиталът е разпределен в предварително определени интервали, стратегията има тенденция да изглажда покупните ви цени през продължителността на инвестицията. Това е много по-добре от инвестирането на еднократна сума на върхова цена. 

По същество можем да кажем, че усредняването на разходите в долари е подходяща инвестиционна стратегия за начинаещи или лица, които не искат да се натоварват с техническия аспект на пазарния анализ. 


Кой трябва да използва DCA?

Осредняването на разходите в долари е идеално за дългосрочни инвеститори.

Целта е да се придържаме към инвестиционен цикъл, при който фиксирана сума последователно се инвестира в актив. Няма място за съмнение, алчност или страх, свързани с краткосрочните инвестиционни стратегии. Също така си струва да се спомене, че осредняването на разходите в долари е по-ефективно на мечи пазар. Докато повечето инвеститори се страхуват да купуват, винаги се чудят дали са твърде рано или твърде късно за играта, вашият план за осредняване на разходите в долари би ви осигурил инвестиционна рамка за закупуване на спад. 

Сега, когато знаете основите на усредняването на разходите в долари, нека да разгледаме възможните ефекти от тази стратегия в различни инвестиционни сценарии. 


Как работи усредняването на разходите в долари?

Осредняването на стойността на долара работи, като позволява на инвеститор да извършва по-малки редовни покупки вместо големи, тъй като цените винаги са показвали тенденция да се покачват в дългосрочен план, независимо от пазарни сривове или други временни неблагоприятни условия. 

За да илюстрираме колко мощна е тази стратегия, нека да разгледаме следния пример:

Инвеститор с усредняване на разходите в долари решава да инвестира $1800 в продължение на 6 месеца, като прави месечни покупки на $300 на всеки конкретен актив. Таблицата по-долу служи като пример за това как се изпълнява този сценарий:

месецЦена на активаОбщо закупено количество
1 месец$1003
2 месец$1203.5
3 месец$803,75
4 месец$903.33
5 месец$1102.72
6 месец$1152.6
Общо17.9

В течение на 6 месеца нашият инвеститор натрупа 17,9 единици от конкретен актив, като инвестира $300 месечно, той никога не се интересуваше от текущите пазарни цени.

Благодарение на Dollar-Cost Averging, общата стойност на активите на нашия инвеститор е $2,058.5 на 6-ти месец. Така първоначалната му инвестиция от $1,800 му донесе добра печалба от 14.36% над първоначалната му инвестиция (печалба от $258,48).

Забележете как най-високата цена на нашия актив беше $120 и въпреки че в този пример цените никога не се повишиха над това за всички времена, нашият инвеститор все още правеше пари и в това се крие силата на усредняването на разходите в долари.

Сега, какво би се случило, ако нашият инвеститор се опита да насрочи навлизането си на пазарите?

 • Ако редовен инвеститор без познания за пазарите би се опитал да определи времето за влизането си и може би е инвестирал своите $1800 през месец 2 за единична цена от $120, то на месец 6 той все още щеше да бъде на загуба от - $75.
 • Ако друг редовен инвеститор имаше късмета да инвестира своите $1800 на 3-тия месец, то досега той щеше да направи невероятна сума от $787,5 печалба.

Имайте предвид, че това е изключително опростен пример, за да ви даде добро разбиране на концепцията за усредняване на разходите в долари. При нормални обстоятелства хората участват в тази стратегия в продължение на няколко години.

Това, което можем да научим от това, е, че усредняването на разходите в долари определено опростява процеса на инвестиране и намалява риска за неопитни инвеститори, които искат да спечелят от финансовите пазари, като намаляват риска за дълги периоди от време.

Как работи усредняването на разходите в долари?

Преди да се потопим в техническите подробности, нека нарисуваме всички възможни резултати от стратегия за еднократна инвестиция. Като пример, да кажем, че сте решили да инвестирате еднократна сума от $1000 в актив на стойност $50 на акция. Като такъв, можете да закупите 20 акции с една покупка. И така, какво се случва, ако изберете да продадете, когато цената е $40, $60 или $80?

От таблицата по-горе става ясно, че стратегията за еднократна сума работи най-добре, когато инвеститорът е определил най-доброто време за навлизане на пазара - това също означава, че ще трябва да изберете да продадете в точното време. Нека сравним тази базова линия с потенциалните резултати от стратегията за усредняване на разходите в долари.

Осредняване на цената на долара на мечи пазар 

Тъй като инвестирането в DCA е непрекъснат план за покупка, ще трябва да разпределите капитала си от $1000 върху множество покупки. Например, можете да имате план за осредняване на разходите в долари за закупуване на актив за четири месеца. С други думи, заделяте $250 на месец. Може би цената пада постоянно, така че на всеки предварително определен интервал от време цените да са $50, $35, $30 и $25. В този случай инвестиционният капитал от $1000 е натрупал 30,4 акции. Как тогава тази стратегия влияе на печалбата ви, ако решите да продавате на същите продажни цени?

Тъй като сте успели да закупите повече акции с течение на времето, вашата инвестиция расте по-бързо. Дори когато стратегията за еднократна сума е отчела загуба, усредняването на разходите в долари успява да генерира печалба. 

Осредняване на цената на долара на бичи пазар

Докато усредняването на разходите в долари е ефективна стратегия по време на мечи пазар, то не е толкова мощно на бичи пазар. Когато покупните ви цени се увеличават с течение на времето, натрупаните акции ще бъдат по-малко от броя на акциите, които бихте закупили с еднократна сума. Например, можете да разделите 1000 долара поравно между четири покупки и цените на акция са $50, $65, $70 и $80. С този план за покупка ще получите 15,5 акции. Как това се отразява на печалбата ви? 

От таблицата по-горе ще забележите, че рентабилността на вашата инвестиция намалява значително.

Усредняване на разходите за долар на стабилен пазар 

Третият сценарий е, когато цената на актива е донякъде стабилна във времето. Тук няма да почувствате въздействието на осредняването на разходите в долари. Например, покупната цена на даден актив се движи настрани и публикува $50, $55, $40 и $60 на всеки интервал, в който инвестирате $250. В крайна сметка ще имате общо 18,9 акции, което е малко по-близо до 20-те акции, закупени за еднократна сума от 1000 долара по 50 долара всяка. 

Подходящ ли е DCA за крипто инвестиране?

Както сигурно сте забелязали, инвестиционната стратегия за осредняване на разходите в долари е подходяща за всеки променлив инвестиционен клас. Въпреки това, DCA за крипто може да бъде още по-важен. Това е така, защото криптовалутата е ненадмината по отношение на волатилността и не е толкова лесно да се предвиди евентуалното движение на цените. Ето защо може да се наложи да приемете стратегията за осредняване на разходите в долари, за да изравните покупните си цени и да се възползвате от спадовете на пазара. 

Въпреки това е изключително важно да се гарантира, че няма да претърпите значителни загуби по време на бик цикъл. Имайте предвид, че стратегията за инвестиране на DCA е по-мощна, когато цените на цифровите активи търпят спад. Това е така, защото той намалява средната ви покупна цена на биткойн с всяка повтаряща се покупка на биткойн.

Как да използвате DCA като стратегия за инвестиции в биткойн

За да използвате усредняването на разходите в долари като стратегия за инвестиции в биткойни и крипто, можете да изберете брокерски услуги, които предлагат периодични опции за покупка. Много от най-добрите борси, като Binance, Coinbase, Gemini и Crypto.com, предлагат функция за повтарящи се покупки. Можете лесно да зададете честотата на покупките (дневно, седмично, месечно), сумата на покупката и да оставите борсата да се справи с останалото вместо вас. Тази функция обаче може да е налична само в САЩ само за някои от тези борси. Ако искате да изчислите резултата от инвестирането на DCA в биткойн, има уебсайтове като този. От август 2021 г., ако сте закупували биткойн само на стойност 10 долара всяка седмица в продължение на 5 години, това би превърнало 2610 долара в 38 650 долара. Това е впечатляваща печалба от 1380%!

Като алтернатива, ако функцията за повтарящи се покупки не е налична, можете да настроите план за покупка ръчно, като изберете фиксирана сума за инвестиране на предварително определени интервали. Това обаче би изисквало повече дисциплина и усилия от ваша страна, вместо метода задаване и забравяне по-горе.

Пример за усредняване на цената на долара за биткойн

За симулацията на нашата симулация за усредняване на цената на биткойн ще използваме следните променливи:

 • Обща сума за инвестиране: $95,818
 • Срок: 46 месеца
 • Честота: закупуване на първия календарен ден на всеки месец.
 • Стойност: $2,083 всяка месечна покупка.

От горния пример можем да заключим следното:

 • Инвеститор, който е избрал да инвестира $2,083 долара на първия календарен ден от всеки месец в биткойн от януари 2018 г. до октомври 2021 г. (46 месеца), постигна обща инвестиционна стойност от $511,891.83 с нетна печалба от $416,073.83 (с цената на биткойн8 е $47,68 момента на написването на това ръководство).

Отново, не можем да подчертаем достатъчно това: усредняването на разходите в долари на един актив, като индивидуална акция или криптовалута, означава да имате висок риск поради липса на диверсификация, което изисква страхотен анализ от страна на инвеститорите, за да се определи дали си струва инвестиране в индивидуален актив или не.

Това, което можем да научим и от този пример, е потвърждение на една много вярна поговорка:

 • Парите правят повече пари

Нормален човек би трябвало да работи много усилено, за да генерира чисти печалби от $416 000 в банковата си сметка, докато инвеститор с допълнителни $100 000 наоколо може да получи тези сочни печалби, като прояви търпение и внимателно подбере актив, в който да инвестира в течение на Четири години.

Финансовите пазари са уникално средство за създаване на богатство за тези, които си вършат домашната работа!

Усредняване на цената на долара срещу Еднократно инвестиране (пазарно време)

Инвестирането на еднократна сума не е нищо повече от еднократно инвестиране на голяма сума пари, докато усредняването на доларовата цена е за бавно разреждане на инвестираната сума за дълги периоди от време.

Преди да започнем нашето сравнение, моля, запомнете следното:

 • Осредняването на разходите в долари, еднократното инвестиране или всяка друга стратегия няма да има голямо значение, ако се използва за активи с по-ниска ефективност.
 • Единственият начин да печелите пари, когато нещо поевтинее, е като го къснете (залагате срещу него) и това е доста напреднала техника, която избягва целта на това ръководство.

Чудесно, така че нека сравним какво би се случило между двата подхода, използвайки данни от един от предишните ни примери, Bitcoin:

 • Ако инвеститор би купил биткойни на стойност 95 818 долара през януари 2018 г. на цена от 13 716 долара, той би придобил общо 6,98 биткойна. Ако същият инвеститор изчака да продаде инвестицията си до октомври 2021 г., той щеше да направи печалби на стойност 237 044 долара, докато инвеститор с усредняване на разходите в долари би направил 416 000 долара нетна печалба, като просто инвестира същата сума, равномерно разпределена в продължение на 46 месеца.
 • Ако инвеститор би купил биткойни на стойност $95,818 през януари 2020 г. на цена от $3,701, той би придобил общо 25,8 биткойна. Ако същият инвеститор изчака да продаде инвестицията си до октомври 2021 г., той щеше да направи печалби на стойност 1 230 350 долара, докато инвеститор с усредняване на разходите в долари щеше да направи 416 000 долара нетна печалба, като инвестира същата сума, равномерно разпределена в продължение на 46 месеца.

Както можете да видите, еднократното инвестиране извади от водата възвръщаемостта на усредняването на доларовата цена, но изчакайте малко... Дали?

Всъщност това е въпрос на лично мнение, тъй като:

 • Инвеститорът с еднократна сума, който направи много пари, изискваше перфектно време, стратегия за търговия и изключително големи количества риск.
 • Инвеститорът на DCA изискваше просто да вярва в основите на актива, докато бавно налива пари в него, без да се интересува от цените.


Какви са ползите от усредняването на разходите в долари?

От нашите примери по-горе е безопасно да се каже, че инвестирането на DCA в криптовалута увеличава рентабилността на инвестициите, като се възползва от спадовете на цените. Други предимства включват:

 • Той помага да се избегнат рискове, произтичащи от неправилното представяне на пазарите;
 • Той елиминира инвестиционни решения, основани на емоции;
 • Подходящ е за тези, които се интересуват от дългосрочни инвестиции.

Какви са недостатъците на усредняването на разходите за долари?

Очевидният недостатък е увеличаването на таксите за транзакции. Като се има предвид, че тази стратегия включва множество покупки, цената на търговията може да се увеличи значително, особено при използване на услуги за крипто посредничество за обмен на фиат към крипто. Въпреки това, в зависимост от вашата рентабилност и продължителността на инвестицията, може да не почувствате непременно ефектите от допълнителните режийни разходи, произтичащи от периодични покупки, в сравнение с покупката с еднократна сума. Съществуват и потенциални загуби в резултат на постоянното нарастване на цената на актива. Колкото по-високи са изкупните цени във времето, толкова по-малко е въздействието на осредняването на разходите в долари като инвестиционна стратегия. 

Заключение 

Усредняването на разходите в долари е мощна инвестиционна стратегия за начинаещи и по-малко технически склонни инвеститори, особено когато инвестират дългосрочно на променлив пазар. Както е обсъдено в това ръководство, вероятността от погрешно представяне на пазара е ниска и рисковете, произтичащи от инвестиционни решения, основани на емоции, са намалени. 

🔺 ОТКАЗ ОТ ОТГОВОРНОСТ: Информацията в публикацията не е финансов съвет, предназначена е САМО ЗА ОБЩИ ИНФОРМАЦИОННИ ЦЕЛИ. Търговията с криптовалута е МНОГО рискована. Уверете се, че разбирате тези рискове и че сте отговорни за това, което правите с парите си.

🔥 Ако сте начинаещ. Вярвам, че статията по-долу ще ви бъде полезна ☞  Какво трябва да знаете, преди да инвестирате в криптовалута - за начинаещи

Какво е DCA (Усредняване на разходите в долари) в Crypto?

В тази публикация ще научите какво е DCA (усредняване на разходите в долари) в крипто и ще го използвате най-добре?

Когато става въпрос за инвестиране, съществуват множество стратегии с различна степен на риск. Една такава стратегия е усредняването на разходите в долари, известно още като DCA, което е предназначено да натрупа богатство с течение на времето. Това е инвестиционен подход, при който периодичните покупки на активи в крайна сметка елиминират необходимостта от времеви пазари. Звучи объркващо? Продължете да четете, за да научите повече за тази стратегия и как да я използвате ефективно във вашата стратегия за крипто инвестиране. 

С прости думи, вместо да пусне огромна чанта с пари на пазарите, инвеститорът с усреднена цена на долара определя по-малки повтарящи се покупки (седмични, месечни и т.н.) и постоянно купува активи, без да се интересува дали в момента са „евтини“ или „скъпи“ с цел намаляване на въздействието на промените в цените, като същевременно се натрупват възможно най-много активи.

Нека помислим за това по следния начин: Всеки път, когато почувствате нужда да изпиете студена бира или да хапнете това хубаво ресторантско ястие, това може да е допълнителна покупка на акции или криптовалута в портфолиото ви! Сега, не се подвеждайте от това колко просто звучи това, има няколко съвета и трика, които могат да окажат голямо влияние върху вашата инвестиционна стратегия, така че нека се потопим!

Какво е усредняване на разходите в долари (DCA)?

Усредняването на разходите в долари (DCA) е по-малко премерен инвестиционен план, който помага на инвеститорите да елиминират решенията, базирани на емоции. Тук инвеститорът се стреми да смекчи ефекта от волатилността на цените, като разпределя покупките през предварително определени интервали. Вместо да инвестира еднократна сума в клас активи, инвеститорът избира да инвестира фиксирана сума седмично, месечно или на всеки два месеца. Това се прави независимо от промените в цените. 

Мислете за средната цена на долара като жизнеспособно средство за навигация в променлив пазар, без да се налага да преценявате най-добрата входна точка. Тъй като капиталът е разпределен в предварително определени интервали, стратегията има тенденция да изглажда покупните ви цени през продължителността на инвестицията. Това е много по-добре от инвестирането на еднократна сума на върхова цена. 

По същество можем да кажем, че усредняването на разходите в долари е подходяща инвестиционна стратегия за начинаещи или лица, които не искат да се натоварват с техническия аспект на пазарния анализ. 


Кой трябва да използва DCA?

Осредняването на разходите в долари е идеално за дългосрочни инвеститори.

Целта е да се придържаме към инвестиционен цикъл, при който фиксирана сума последователно се инвестира в актив. Няма място за съмнение, алчност или страх, свързани с краткосрочните инвестиционни стратегии. Също така си струва да се спомене, че осредняването на разходите в долари е по-ефективно на мечи пазар. Докато повечето инвеститори се страхуват да купуват, винаги се чудят дали са твърде рано или твърде късно за играта, вашият план за осредняване на разходите в долари би ви осигурил инвестиционна рамка за закупуване на спад. 

Сега, когато знаете основите на усредняването на разходите в долари, нека да разгледаме възможните ефекти от тази стратегия в различни инвестиционни сценарии. 


Как работи усредняването на разходите в долари?

Осредняването на стойността на долара работи, като позволява на инвеститор да извършва по-малки редовни покупки вместо големи, тъй като цените винаги са показвали тенденция да се покачват в дългосрочен план, независимо от пазарни сривове или други временни неблагоприятни условия. 

За да илюстрираме колко мощна е тази стратегия, нека да разгледаме следния пример:

Инвеститор с усредняване на разходите в долари решава да инвестира $1800 в продължение на 6 месеца, като прави месечни покупки на $300 на всеки конкретен актив. Таблицата по-долу служи като пример за това как се изпълнява този сценарий:

месецЦена на активаОбщо закупено количество
1 месец$1003
2 месец$1203.5
3 месец$803,75
4 месец$903.33
5 месец$1102.72
6 месец$1152.6
Общо17.9

В течение на 6 месеца нашият инвеститор натрупа 17,9 единици от конкретен актив, като инвестира $300 месечно, той никога не се интересуваше от текущите пазарни цени.

Благодарение на Dollar-Cost Averging, общата стойност на активите на нашия инвеститор е $2,058.5 на 6-ти месец. Така първоначалната му инвестиция от $1,800 му донесе добра печалба от 14.36% над първоначалната му инвестиция (печалба от $258,48).

Забележете как най-високата цена на нашия актив беше $120 и въпреки че в този пример цените никога не се повишиха над това за всички времена, нашият инвеститор все още правеше пари и в това се крие силата на усредняването на разходите в долари.

Сега, какво би се случило, ако нашият инвеститор се опита да насрочи навлизането си на пазарите?

 • Ако редовен инвеститор без познания за пазарите би се опитал да определи времето за влизането си и може би е инвестирал своите $1800 през месец 2 за единична цена от $120, то на месец 6 той все още щеше да бъде на загуба от - $75.
 • Ако друг редовен инвеститор имаше късмета да инвестира своите $1800 на 3-тия месец, то досега той щеше да направи невероятна сума от $787,5 печалба.

Имайте предвид, че това е изключително опростен пример, за да ви даде добро разбиране на концепцията за усредняване на разходите в долари. При нормални обстоятелства хората участват в тази стратегия в продължение на няколко години.

Това, което можем да научим от това, е, че усредняването на разходите в долари определено опростява процеса на инвестиране и намалява риска за неопитни инвеститори, които искат да спечелят от финансовите пазари, като намаляват риска за дълги периоди от време.

Как работи усредняването на разходите в долари?

Преди да се потопим в техническите подробности, нека нарисуваме всички възможни резултати от стратегия за еднократна инвестиция. Като пример, да кажем, че сте решили да инвестирате еднократна сума от $1000 в актив на стойност $50 на акция. Като такъв, можете да закупите 20 акции с една покупка. И така, какво се случва, ако изберете да продадете, когато цената е $40, $60 или $80?

От таблицата по-горе става ясно, че стратегията за еднократна сума работи най-добре, когато инвеститорът е определил най-доброто време за навлизане на пазара - това също означава, че ще трябва да изберете да продадете в точното време. Нека сравним тази базова линия с потенциалните резултати от стратегията за усредняване на разходите в долари.

Осредняване на цената на долара на мечи пазар 

Тъй като инвестирането в DCA е непрекъснат план за покупка, ще трябва да разпределите капитала си от $1000 върху множество покупки. Например, можете да имате план за осредняване на разходите в долари за закупуване на актив за четири месеца. С други думи, заделяте $250 на месец. Може би цената пада постоянно, така че на всеки предварително определен интервал от време цените да са $50, $35, $30 и $25. В този случай инвестиционният капитал от $1000 е натрупал 30,4 акции. Как тогава тази стратегия влияе на печалбата ви, ако решите да продавате на същите продажни цени?

Тъй като сте успели да закупите повече акции с течение на времето, вашата инвестиция расте по-бързо. Дори когато стратегията за еднократна сума е отчела загуба, усредняването на разходите в долари успява да генерира печалба. 

Осредняване на цената на долара на бичи пазар

Докато усредняването на разходите в долари е ефективна стратегия по време на мечи пазар, то не е толкова мощно на бичи пазар. Когато покупните ви цени се увеличават с течение на времето, натрупаните акции ще бъдат по-малко от броя на акциите, които бихте закупили с еднократна сума. Например, можете да разделите 1000 долара поравно между четири покупки и цените на акция са $50, $65, $70 и $80. С този план за покупка ще получите 15,5 акции. Как това се отразява на печалбата ви? 

От таблицата по-горе ще забележите, че рентабилността на вашата инвестиция намалява значително.

Усредняване на разходите за долар на стабилен пазар 

Третият сценарий е, когато цената на актива е донякъде стабилна във времето. Тук няма да почувствате въздействието на осредняването на разходите в долари. Например, покупната цена на даден актив се движи настрани и публикува $50, $55, $40 и $60 на всеки интервал, в който инвестирате $250. В крайна сметка ще имате общо 18,9 акции, което е малко по-близо до 20-те акции, закупени за еднократна сума от 1000 долара по 50 долара всяка. 

Подходящ ли е DCA за крипто инвестиране?

Както сигурно сте забелязали, инвестиционната стратегия за осредняване на разходите в долари е подходяща за всеки променлив инвестиционен клас. Въпреки това, DCA за криптовалута може да бъде още по-важен. Това е така, защото криптовалутата е ненадмината по отношение на волатилността и не е толкова лесно да се предвиди евентуалното движение на цените. Ето защо може да се наложи да приемете стратегията за осредняване на разходите в долари, за да изравните покупните си цени и да се възползвате от спадовете на пазара. 

Въпреки това е изключително важно да се гарантира, че няма да претърпите значителни загуби по време на бик цикъл. Имайте предвид, че стратегията за инвестиране на DCA е по-мощна, когато цените на цифровите активи търпят спад. Това е така, защото той понижава средната ви покупна цена на биткойн с всяка повтаряща се покупка на биткойн.

Как да използвате DCA като стратегия за инвестиции в биткойн

За да използвате усредняването на разходите в долари като стратегия за инвестиции в биткойни и крипто, можете да изберете брокерски услуги, които предлагат периодични опции за покупка. Много от най-добрите борси, като Binance, Coinbase, Gemini и Crypto.com, предлагат функция за повтарящи се покупки. Можете лесно да зададете честотата на покупките (дневно, седмично, месечно), сумата на покупката и да оставите борсата да се справи с останалото вместо вас. Тази функция обаче може да е налична само в САЩ само за някои от тези борси. Ако искате да изчислите резултата от инвестирането на DCA в биткойн, има уебсайтове като този. От август 2021 г., ако сте закупували биткойн само на стойност $10 всяка седмица в продължение на 5 години, това би превърнало $2610 в $38,650. Това е впечатляваща печалба от 1380%!

Като алтернатива, ако функцията за повтарящи се покупки не е налична, можете да настроите план за покупка ръчно, като изберете фиксирана сума за инвестиране на предварително определени интервали. Това обаче би изисквало повече дисциплина и усилия от ваша страна, вместо метода задаване и забравяне по-горе.

Пример за усредняване на цената на долара за биткойн

За симулацията на нашата симулация за усредняване на цената на биткойн ще използваме следните променливи:

 • Обща сума за инвестиране: $95,818
 • Срок: 46 месеца
 • Честота: закупуване на първия календарен ден на всеки месец.
 • Стойност: $2,083 всяка месечна покупка.

От горния пример можем да заключим следното:

 • Инвеститор, който е избрал да инвестира $2,083 долара на първия календарен ден от всеки месец в биткойн от януари 2018 г. до октомври 2021 г. (46 месеца), постигна обща инвестиционна стойност от $511,891.83 с нетна печалба от $416,073.83 (с цената на биткойн8 е $47,68 момента на написването на това ръководство).

Отново, не можем да подчертаем достатъчно това: усредняването на разходите в долари на един актив, като индивидуална акция или криптовалута, означава да имате висок риск поради липса на диверсификация, което изисква страхотен анализ от страна на инвеститорите, за да се определи дали си струва инвестиране в индивидуален актив или не.

Това, което можем да научим и от този пример, е потвърждение на една много вярна поговорка:

 • Парите правят повече пари

Нормален човек би трябвало да работи много усилено, за да генерира чисти печалби от $416 000 в банковата си сметка, докато инвеститор с допълнителни $100 000, които са наоколо, може да получи тези сочни печалби, като прояви търпение и внимателно подбере актив, в който да инвестира в течение на Четири години.

Финансовите пазари са уникално средство за създаване на богатство за тези, които си вършат домашната работа!

Усредняване на цената на долара срещу Еднократно инвестиране (пазарно време)

Инвестирането на еднократна сума не е нищо повече от еднократно инвестиране на голяма сума пари, докато усредняването на доларовата цена е за бавно разреждане на инвестираната сума за дълги периоди от време.

Преди да започнем нашето сравнение, моля, запомнете следното:

 • Осредняването на разходите в долари, еднократното инвестиране или всяка друга стратегия няма да има голямо значение, ако се използва за активи с по-ниска ефективност.
 • Единственият начин да печелите пари, когато нещо поевтинее, е като го къснете (залагате срещу него) и това е доста напреднала техника, която избягва целта на това ръководство.

Чудесно, така че нека сравним какво би се случило между двата подхода, използвайки данни от един от предишните ни примери, Bitcoin:

 • Ако инвеститор би купил биткойни на стойност 95 818 долара през януари 2018 г. на цена от 13 716 долара, той би придобил общо 6,98 биткойна. Ако същият инвеститор изчака да продаде инвестицията си до октомври 2021 г., той щеше да направи печалби на стойност 237 044 долара, докато инвеститор с усредняване на разходите в долари би направил 416 000 долара нетна печалба, като просто инвестира същата сума, равномерно разпределена в продължение на 46 месеца.
 • Ако инвеститор би купил биткойни на стойност $95,818 през януари 2020 г. на цена от $3,701, той би придобил общо 25,8 биткойна. Ако същият инвеститор изчака да продаде инвестицията си до октомври 2021 г., той щеше да направи печалби на стойност 1 230 350 долара, докато инвеститор с усредняване на разходите в долари щеше да направи 416 000 долара нетна печалба, като инвестира същата сума, равномерно разпределена в продължение на 46 месеца.

Както можете да видите, еднократното инвестиране извади от водата възвръщаемостта на усредняването на доларовата цена, но изчакайте малко... Дали?

Всъщност това е въпрос на лично мнение, тъй като:

 • Инвеститорът с еднократна сума, който направи много пари, изискваше перфектно време, стратегия за търговия и изключително големи количества риск.
 • Инвеститорът на DCA изискваше просто да вярва в основите на актива, докато бавно налива пари в него, без да се интересува от цените.


Какви са ползите от усредняването на разходите в долари?

От нашите примери по-горе е безопасно да се каже, че инвестирането на DCA в криптовалута увеличава рентабилността на инвестициите, като се възползва от спадовете на цените. Други предимства включват:

 • Той помага да се избегнат рискове, произтичащи от неправилното представяне на пазарите;
 • Той елиминира инвестиционни решения, основани на емоции;
 • Подходящ е за тези, които се интересуват от дългосрочни инвестиции.

Какви са недостатъците на усредняването на разходите за долари?

Очевидният недостатък е увеличаването на таксите за транзакции. Като се има предвид, че тази стратегия включва множество покупки, цената на търговията може да се увеличи значително, особено при използване на услуги за крипто посредничество за обмен на фиат към крипто. Въпреки това, в зависимост от вашата рентабилност и продължителността на инвестицията, може да не почувствате непременно ефектите от допълнителните режийни разходи, произтичащи от периодични покупки, в сравнение с покупката с еднократна сума. Съществуват и потенциални загуби в резултат на постоянното нарастване на цената на актива. Колкото по-високи са изкупните цени във времето, толкова по-малко е въздействието на осредняването на разходите в долари като инвестиционна стратегия. 

Заключение 

Усредняването на разходите в долари е мощна инвестиционна стратегия за начинаещи и по-малко технически склонни инвеститори, особено когато инвестират дългосрочно на променлив пазар. Както е обсъдено в това ръководство, вероятността от погрешно представяне на пазара е ниска и рисковете, произтичащи от инвестиционни решения, базирани на емоции, са намалени. 

🔺 ОТКАЗ ОТ ОТГОВОРНОСТ: Информацията в публикацията не е финансов съвет, предназначена е САМО ЗА ОБЩИ ИНФОРМАЦИОННИ ЦЕЛИ. Търговията с криптовалута е МНОГО рискована. Уверете се, че разбирате тези рискове и че сте отговорни за това, което правите с парите си.

🔥 Ако сте начинаещ. Вярвам, че статията по-долу ще ви бъде полезна ☞  Какво трябва да знаете, преди да инвестирате в криптовалута - за начинаещи

Благодаря ви, че четете!

joe biden

1615787193

Kонвертер MBOX в PST - Бесплатный MBOX в PST для конвертации файла MBOX в файл PST

Descargue el MBOX al convertidor PST y convierta los archivos MBOX al formato PST. Con esta aplicación, los archivos se convierten a gran velocidad sin ningún problema. Para conocer la aplicación el usuario puede instalar la versión demo de esta aplicación y así conocer la aplicación y su funcionamiento. Con una alta velocidad de compatibilidad, la aplicación convierte todos los archivos MBOX en formato PST.

Conozca el funcionamiento de la aplicación.

Esta aplicación avanzada funciona en un orden específico para convertir los archivos MBOX a formato PST. Por lo tanto, a continuación se muestran algunos de los puntos que hablan sobre la aplicación y ver si la aplicación cumple con todas las expectativas del usuario.

 • Los usuarios pueden convertir archivos MBOX a granel y sin problemas.
 • Con la ubicación especificada por el usuario, los datos se convierten rápidamente.
 • La aplicación proporciona una conversión directa.
 • De forma avanzada, se realiza el proceso de conversión.
 • La aplicación proporciona una conversión rápida con solo un clic.
 • La aplicación funciona en cualquier aplicación de Windows, incluidos XP o Vista.
 • Cualquier archivo MBOX de correo electrónico se convierte en este convertidor inteligente.
 • La aplicación guarda el archivo localmente.

Por lo tanto, la aplicación ofrece estas funciones avanzadas que permiten que el software funcione de manera avanzada.

¿Cómo convertir archivos MBOX a PST?

Los usuarios pueden convertir el archivo en unos pocos pasos sin asistencia técnica. Siga estos pasos para convertir su archivo MBOX al formato PST de Outlook:

Paso 1: descargue el convertidor MBOX a PST
Paso 2- Inicie el convertidor
Paso 3- Seleccione los archivos MBOX que desea convertir
Paso 4- Ahora, elija el tipo que desea exportar los archivos.
Paso 5- Elija la ubicación donde desea guardar el archivo
Paso 6- Finalmente, haga clic derecho en el botón “Convertir ahora”.

Estos pasos pueden ser realizados por cualquier usuario novato.

Algunos de los atributos de este convertidor inteligente

Analicemos las funciones inteligentes de este convertidor que se indican a continuación:

 1. Convierta cualquier archivo MBOX

Esta herramienta convierte archivos MBOX de cualquier tipo desde Thunderbird a Apple Mail. Este es un convertidor avanzado.

 1. Conversión masiva de archivos MBOX

Los usuarios pueden convertir cualquier cantidad de archivos de datos sin ningún obstáculo. No importa cuál sea el tamaño del archivo MBOX, la conversión procede.

 1. Solo se convierten los archivos seleccionados

Los archivos que selecciona el usuario se convierten de archivos MBOX al formato PST de Outlook. Los resultados convertidos son los deseados por los usuarios.

 1. Ubicación personalizada

El usuario puede guardar el archivo en cualquier ubicación donde el usuario quiera guardarlo. En una ubicación adecuada, se guardan los datos convertidos.

 1. Buena compatibilidad

El usuario proporciona una interfaz fácil de usar que ayuda al usuario a convertir los archivos sin problemas y sin ningún obstáculo.

 1. Excelente precisión

El resultado proporcionado por la aplicación es 100% exacto. La calidad del resultado sigue siendo impecable.

Conclusión

La aplicación da todos los resultados adecuados después de la conversión. Con una alta velocidad de compatibilidad, la tarea de conversión es procesada por la aplicación sin ningún error. Descargue la versión de demostración gratuita del convertidor MBOX a PST para ver si funciona.

Más información:- https://www.datavare.com/ru/конвертер-mbox-в-pst.html

#конвертер mbox в pst #mbox в импортер pst #преобразование mbox в pst #mbox в экспортер pst #конвертировать mbox в pst #импортировать mbox в pst

Какво е DCA (Осредняване на разходите в долари) в Crypto?

В тази публикация ще научите какво е DCA (усредняване на разходите в долари) в крипто и ще го използвате най-добре?

Когато става въпрос за инвестиране, съществуват множество стратегии с различна степен на риск. Една такава стратегия е усредняването на разходите в долари, известно още като DCA, което е предназначено да натрупа богатство с течение на времето. Това е инвестиционен подход, при който периодичните покупки на активи в крайна сметка елиминират необходимостта от времеви пазари. Звучи объркващо? Продължете да четете, за да научите повече за тази стратегия и как да я използвате ефективно във вашата стратегия за крипто инвестиране. 

С прости думи, вместо да пусне огромна чанта с пари на пазарите, инвеститорът с усреднена цена на долара определя по-малки повтарящи се покупки (седмични, месечни и т.н.) и постоянно купува активи, без да се интересува дали в момента са „евтини“ или „скъпи“ с цел намаляване на въздействието на промените в цените, като същевременно се натрупват възможно най-много активи.

Нека помислим за това по следния начин: Всеки път, когато почувствате нужда да изпиете студена бира или да хапнете това хубаво ресторантско ястие, това може да е допълнителна покупка на акции или криптовалута в портфолиото ви! Сега, не се подвеждайте от това колко просто звучи това, има няколко съвета и трика, които могат да окажат голямо влияние върху вашата инвестиционна стратегия, така че нека се потопим!

Какво е усредняване на разходите в долари (DCA)?

Усредняването на разходите в долари (DCA) е по-малко премерен инвестиционен план, който помага на инвеститорите да елиминират решенията, базирани на емоции. Тук инвеститорът се стреми да смекчи ефекта от волатилността на цените, като разпределя покупките през предварително определени интервали. Вместо да инвестира еднократна сума в клас активи, инвеститорът избира да инвестира фиксирана сума седмично, месечно или на всеки два месеца. Това се прави независимо от промените в цените. 

Мислете за средната цена на долара като жизнеспособно средство за навигация в променлив пазар, без да се налага да преценявате най-добрата входна точка. Тъй като капиталът е разпределен в предварително определени интервали, стратегията има тенденция да изглажда покупните ви цени през продължителността на инвестицията. Това е много по-добре от инвестирането на еднократна сума на върхова цена. 

По същество можем да кажем, че усредняването на разходите в долари е подходяща инвестиционна стратегия за начинаещи или лица, които не искат да се натоварват с техническия аспект на пазарния анализ. 


Кой трябва да използва DCA?

Осредняването на разходите в долари е идеално за дългосрочни инвеститори.

Целта е да се придържаме към инвестиционен цикъл, при който фиксирана сума последователно се инвестира в актив. Няма място за съмнение, алчност или страх, свързани с краткосрочните инвестиционни стратегии. Също така си струва да се спомене, че осредняването на разходите в долари е по-ефективно на мечи пазар. Докато повечето инвеститори се страхуват да купуват, винаги се чудят дали са твърде рано или твърде късно за играта, вашият план за осредняване на разходите в долари би ви осигурил инвестиционна рамка за закупуване на спад. 

Сега, когато знаете основите на усредняването на разходите в долари, нека да разгледаме възможните ефекти от тази стратегия в различни инвестиционни сценарии. 


Как работи усредняването на разходите в долари?

Осредняването на стойността на долара работи, като позволява на инвеститор да извършва по-малки редовни покупки вместо големи, тъй като цените винаги са показвали тенденция да се покачват в дългосрочен план, независимо от пазарни сривове или други временни неблагоприятни условия. 

За да илюстрираме колко мощна е тази стратегия, нека да разгледаме следния пример:

Инвеститор с усредняване на разходите в долари решава да инвестира $1800 в продължение на 6 месеца, като прави месечни покупки на $300 на всеки конкретен актив. Таблицата по-долу служи като пример за това как се изпълнява този сценарий:

месецЦена на активаОбщо закупено количество
1 месец$1003
2 месец$1203.5
3 месец$803,75
4 месец$903.33
5 месец$1102.72
6 месец$1152.6
Общо17.9

В течение на 6 месеца нашият инвеститор натрупа 17,9 единици от конкретен актив, като инвестира $300 месечно, той никога не се интересуваше от текущите пазарни цени.

Благодарение на Dollar-Cost Averging, общата стойност на активите на нашия инвеститор е $2,058.5 на 6-ти месец. Така първоначалната му инвестиция от $1,800 му донесе добра печалба от 14.36% над първоначалната му инвестиция (печалба от $258,48).

Забележете как най-високата цена на нашия актив беше $120 и въпреки че в този пример цените никога не се повишиха над това за всички времена, нашият инвеститор все още правеше пари и в това се крие силата на усредняването на разходите в долари.

Сега, какво би се случило, ако нашият инвеститор се опита да насрочи навлизането си на пазарите?

 • Ако редовен инвеститор без познания за пазарите би се опитал да определи времето за влизането си и може би е инвестирал своите $1800 през месец 2 за единична цена от $120, то на месец 6 той все още щеше да бъде на загуба от - $75.
 • Ако друг редовен инвеститор имаше късмета да инвестира своите $1800 на 3-тия месец, то досега той щеше да направи невероятна сума от $787,5 печалба.

Имайте предвид, че това е изключително опростен пример, за да ви даде добро разбиране на концепцията за усредняване на разходите в долари. При нормални обстоятелства хората участват в тази стратегия в продължение на няколко години.

Това, което можем да научим от това, е, че усредняването на разходите в долари определено опростява процеса на инвестиране и намалява риска за неопитни инвеститори, които искат да спечелят от финансовите пазари, като намаляват риска за дълги периоди от време.

Как работи усредняването на разходите в долари?

Преди да се потопим в техническите подробности, нека нарисуваме всички възможни резултати от стратегия за еднократна инвестиция. Като пример, да кажем, че сте решили да инвестирате еднократна сума от $1000 в актив на стойност $50 на акция. Като такъв, можете да закупите 20 акции с една покупка. И така, какво се случва, ако изберете да продадете, когато цената е $40, $60 или $80?

От таблицата по-горе става ясно, че стратегията за еднократна сума работи най-добре, когато инвеститорът е определил най-доброто време за навлизане на пазара - това също означава, че ще трябва да изберете да продадете в точното време. Нека сравним тази базова линия с потенциалните резултати от стратегията за усредняване на разходите в долари.

Осредняване на цената на долара на мечи пазар 

Тъй като инвестирането в DCA е непрекъснат план за покупка, ще трябва да разпределите капитала си от $1000 върху множество покупки. Например, можете да имате план за осредняване на разходите в долари за закупуване на актив за четири месеца. С други думи, заделяте $250 на месец. Може би цената пада постоянно, така че на всеки предварително определен интервал от време цените да са $50, $35, $30 и $25. В този случай инвестиционният капитал от $1000 е натрупал 30,4 акции. Как тогава тази стратегия влияе на печалбата ви, ако решите да продавате на същите продажни цени?

Тъй като сте успели да закупите повече акции с течение на времето, вашата инвестиция расте по-бързо. Дори когато стратегията за еднократна сума е отчела загуба, усредняването на разходите в долари успява да генерира печалба. 

Осредняване на цената на долара на бичи пазар

Докато усредняването на разходите в долари е ефективна стратегия по време на мечи пазар, то не е толкова мощно на бичи пазар. Когато покупните ви цени се увеличават с течение на времето, натрупаните акции ще бъдат по-малко от броя на акциите, които бихте закупили с еднократна сума. Например, можете да разделите 1000 долара поравно между четири покупки и цените на акция са $50, $65, $70 и $80. С този план за покупка ще получите 15,5 акции. Как това се отразява на печалбата ви? 

От таблицата по-горе ще забележите, че рентабилността на вашата инвестиция намалява значително.

Усредняване на разходите за долар на стабилен пазар 

Третият сценарий е, когато цената на актива е донякъде стабилна във времето. Тук няма да почувствате въздействието на осредняването на разходите в долари. Например, покупната цена на даден актив се движи настрани и публикува $50, $55, $40 и $60 на всеки интервал, в който инвестирате $250. В крайна сметка ще имате общо 18,9 акции, което е малко по-близо до 20-те акции, закупени за еднократна сума от 1000 долара по 50 долара всяка. 

Подходящ ли е DCA за крипто инвестиране?

Както сигурно сте забелязали, инвестиционната стратегия за осредняване на разходите в долари е подходяща за всеки променлив инвестиционен клас. Въпреки това, DCA за крипто може да бъде още по-важен. Това е така, защото криптовалутата е ненадмината по отношение на волатилността и не е толкова лесно да се предвиди евентуалното движение на цените. Ето защо може да се наложи да приемете стратегията за осредняване на разходите в долари, за да изравните покупните си цени и да се възползвате от спадовете на пазара. 

Въпреки това е изключително важно да се гарантира, че няма да претърпите значителни загуби по време на бик цикъл. Имайте предвид, че стратегията за инвестиране на DCA е по-мощна, когато цените на цифровите активи търпят спад. Това е така, защото той намалява средната ви покупна цена на биткойн с всяка повтаряща се покупка на биткойн.

Как да използвате DCA като стратегия за инвестиции в биткойн

За да използвате усредняването на разходите в долари като стратегия за инвестиции в биткойни и крипто, можете да изберете брокерски услуги, които предлагат периодични опции за покупка. Много от най-добрите борси, като Binance, Coinbase, Gemini и Crypto.com, предлагат функция за повтарящи се покупки. Можете лесно да зададете честотата на покупките (дневно, седмично, месечно), сумата на покупката и да оставите борсата да се справи с останалото вместо вас. Тази функция обаче може да е налична само в САЩ само за някои от тези борси. Ако искате да изчислите резултата от инвестирането на DCA в биткойн, има уебсайтове като този. От август 2021 г., ако сте закупували биткойн само на стойност 10 долара всяка седмица в продължение на 5 години, това би превърнало 2610 долара в 38 650 долара. Това е впечатляваща печалба от 1380%!

Като алтернатива, ако функцията за повтарящи се покупки не е налична, можете да настроите план за покупка ръчно, като изберете фиксирана сума за инвестиране на предварително определени интервали. Това обаче би изисквало повече дисциплина и усилия от ваша страна, вместо метода задаване и забравяне по-горе.

Пример за усредняване на цената на долара за биткойн

За симулацията на нашата симулация за усредняване на цената на биткойн ще използваме следните променливи:

 • Обща сума за инвестиране: $95,818
 • Срок: 46 месеца
 • Честота: закупуване на първия календарен ден на всеки месец.
 • Стойност: $2,083 всяка месечна покупка.

От горния пример можем да заключим следното:

 • Инвеститор, който е избрал да инвестира $2,083 долара на първия календарен ден от всеки месец в биткойн от януари 2018 г. до октомври 2021 г. (46 месеца), постигна обща инвестиционна стойност от $511,891.83 с нетна печалба от $416,073.83 (с цената на биткойн8 е $47,68 момента на написването на това ръководство).

Отново, не можем да подчертаем достатъчно това: усредняването на разходите в долари на един актив, като индивидуална акция или криптовалута, означава да имате висок риск поради липса на диверсификация, което изисква страхотен анализ от страна на инвеститорите, за да се определи дали си струва инвестиране в индивидуален актив или не.

Това, което можем да научим и от този пример, е потвърждение на една много вярна поговорка:

 • Парите правят повече пари

Нормален човек би трябвало да работи много усилено, за да генерира чисти печалби от $416 000 в банковата си сметка, докато инвеститор с допълнителни $100 000 наоколо може да получи тези сочни печалби, като прояви търпение и внимателно подбере актив, в който да инвестира в течение на Четири години.

Финансовите пазари са уникално средство за създаване на богатство за тези, които си вършат домашната работа!

Усредняване на цената на долара срещу Еднократно инвестиране (пазарно време)

Инвестирането на еднократна сума не е нищо повече от еднократно инвестиране на голяма сума пари, докато усредняването на доларовата цена е за бавно разреждане на инвестираната сума за дълги периоди от време.

Преди да започнем нашето сравнение, моля, запомнете следното:

 • Осредняването на разходите в долари, еднократното инвестиране или всяка друга стратегия няма да има голямо значение, ако се използва за активи с по-ниска ефективност.
 • Единственият начин да печелите пари, когато нещо поевтинее, е като го къснете (залагате срещу него) и това е доста напреднала техника, която избягва целта на това ръководство.

Чудесно, така че нека сравним какво би се случило между двата подхода, използвайки данни от един от предишните ни примери, Bitcoin:

 • Ако инвеститор би купил биткойни на стойност 95 818 долара през януари 2018 г. на цена от 13 716 долара, той би придобил общо 6,98 биткойна. Ако същият инвеститор изчака да продаде инвестицията си до октомври 2021 г., той щеше да направи печалби на стойност 237 044 долара, докато инвеститор с усредняване на разходите в долари би направил 416 000 долара нетна печалба, като просто инвестира същата сума, равномерно разпределена в продължение на 46 месеца.
 • Ако инвеститор би купил биткойни на стойност $95,818 през януари 2020 г. на цена от $3,701, той би придобил общо 25,8 биткойна. Ако същият инвеститор изчака да продаде инвестицията си до октомври 2021 г., той щеше да направи печалби на стойност 1 230 350 долара, докато инвеститор с усредняване на разходите в долари щеше да направи 416 000 долара нетна печалба, като инвестира същата сума, равномерно разпределена в продължение на 46 месеца.

Както можете да видите, еднократното инвестиране извади от водата възвръщаемостта на усредняването на доларовата цена, но изчакайте малко... Дали?

Всъщност това е въпрос на лично мнение, тъй като:

 • Инвеститорът с еднократна сума, който направи много пари, изискваше перфектно време, стратегия за търговия и изключително големи количества риск.
 • Инвеститорът на DCA изискваше просто да вярва в основите на актива, докато бавно налива пари в него, без да се интересува от цените.


Какви са ползите от усредняването на разходите в долари?

От нашите примери по-горе е безопасно да се каже, че инвестирането на DCA в криптовалута увеличава рентабилността на инвестициите, като се възползва от спадовете на цените. Други предимства включват:

 • Той помага да се избегнат рискове, произтичащи от неправилното представяне на пазарите;
 • Той елиминира инвестиционни решения, основани на емоции;
 • Подходящ е за тези, които се интересуват от дългосрочни инвестиции.

Какви са недостатъците на усредняването на разходите за долари?

Очевидният недостатък е увеличаването на таксите за транзакции. Като се има предвид, че тази стратегия включва множество покупки, цената на търговията може да се увеличи значително, особено при използване на услуги за крипто посредничество за обмен на фиат към крипто. Въпреки това, в зависимост от вашата рентабилност и продължителността на инвестицията, може да не почувствате непременно ефектите от допълнителните режийни разходи, произтичащи от периодични покупки, в сравнение с покупката с еднократна сума. Съществуват и потенциални загуби в резултат на постоянното нарастване на цената на актива. Колкото по-високи са изкупните цени във времето, толкова по-малко е въздействието на осредняването на разходите в долари като инвестиционна стратегия. 

Заключение 

Усредняването на разходите в долари е мощна инвестиционна стратегия за начинаещи и по-малко технически склонни инвеститори, особено когато инвестират дългосрочно на променлив пазар. Както е обсъдено в това ръководство, вероятността от погрешно представяне на пазара е ниска и рисковете, произтичащи от инвестиционни решения, основани на емоции, са намалени. 

🔺 ОТКАЗ ОТ ОТГОВОРНОСТ: Информацията в публикацията не е финансов съвет, предназначена е САМО ЗА ОБЩИ ИНФОРМАЦИОННИ ЦЕЛИ. Търговията с криптовалута е МНОГО рискована. Уверете се, че разбирате тези рискове и че сте отговорни за това, което правите с парите си.

🔥 Ако сте начинаещ. Вярвам, че статията по-долу ще ви бъде полезна ☞  Какво трябва да знаете, преди да инвестирате в криптовалута - за начинаещи

Благодаря ви, че четете!