Вложување наспроти земјоделство за принос во крипто?

Во овој пост, ќе научите што е удирање, земјоделство принос? Разберете како тие работат, нивните поврзани ризици и придобивки и која стратегија би можела подобро да одговара на вашите цели.

Бидејќи главните криптовалути флертуваа со највисоките нивоа на сите времиња оваа година, инвеститорите гледаа кон стратегии за пасивни приходи, наспроти активното тргување. Еден пример за такви стратегии вклучува дебата помеѓу заслугите на одгледувањето приноси наспроти удирањето. Делумно поттикнати од ниските каматни стапки на другите пазари и како реакција на ризиците од активното тргување, одгледувањето приноси и влоговите стануваат се попопуларни како начини за наградување на инвеститорите кога ги чуваат своите омилени токени и монети.

Незадоволни само со складирање на нивните дигитални средства и надевајќи се дека вредноста ќе се зголеми, инвеститорите најдоа начини да го стават своето крипто на работа. Од сите различни начини за заработка на пасивен приход на вашите крипто средства, земјоделството за принос и влогот заземаат централно место. Помеѓу двете стратегии, која ќе работи најдобро за вас?

Што е земјоделство принос?

Земјоделството за принос е метод за генерирање криптовалути од вашите крипто имоти. Тој привлече аналогии на земјоделството бидејќи е иновативен начин да се „расте сопствената криптовалута“. Процесот вклучува позајмување крипто средства за камата на DeFi Decentralized Finance (DeFi) го зема децентрализираниот концепт на блокчејн и го применува во светот на финансиите. Изградете... платформи, кои ги затвораат во базен за ликвидност, во суштина паметен договор за чување средства.

Средствата заклучени во базенот за ликвидност обезбедуваат ликвидност на протоколот DeFi, каде што се користат за олеснување на тргувањето, позајмувањето и задолжувањето. Со обезбедување ликвидност, платформата заработува надоместоци што им се исплаќаат на инвеститорите според нивниот удел во базенот за ликвидност. Земјоделството за принос е познато и како рударство на ликвидност.

Базените за ликвидност се од суштинско значење за AMM, или за автоматизирани пазарџии. AMM нудат бездозволено и автоматизирано тргување со користење на базени за ликвидност наместо традиционалниот систем на продавачи и купувачи. Токените на давателите на ликвидност, или токените на LP, се издаваат на давателите на ликвидност за да ги следат нивните индивидуални придонеси во базенот за ликвидност. 

На пример, ако трговецот сака да замени Ethereum (ETH) за Dai (DAI), тие плаќаат надомест. Овој надоместок се плаќа на давателите на ликвидност пропорционално на износот на ликвидноста што тие ја додаваат во базенот. Колку повеќе капитал се обезбедува на базенот за ликвидност, толку се поголеми наградите.

Земјоделство за принос: Предности

Како земјоделец со приноси, може да позајмите дигитални средства како Dai преку DApp, како што е Compound (COMP), кој потоа им позајмува монети на позајмувачите. Каматните стапки се менуваат во зависност од тоа колку е висока побарувачката. Заработената камата се акумулира секојдневно, а вие се плаќате во нови монети COMP, кои исто така можат да ја ценат вредноста. Соединението (COMP) и Aave (AAVE) се неколку од најпопуларните протоколи DeFi за одгледување приноси кои помогнаа да се популаризира овој дел од пазарот DeFi.

Наместо само да ја складирате вашата криптовалута во паричник, можете ефективно да заработите повеќе крипто со одгледување приноси. Земјоделците можат да заработат од такси за трансакции, симболични награди, камата и зголемување на цената. Земјоделството е исто така евтина алтернатива за рударството - бидејќи не мора да купувате скапа опрема за рударство или да плаќате за електрична енергија. 

Пософистицираните стратегии за одгледување приноси може да се извршат со помош на паметни договори или со депонирање на неколку различни токени на крипто платформа. Протоколот за одгледување приноси обично се фокусира на максимизирање на приносите, а во исто време земајќи ги предвид ликвидноста и безбедноста.

Прочитајте повеќе: Што е земјоделство принос во децентрализирано финансии (DeFi)?

Што е Стакинг?

Стакувањето е процес на поддршка на блокчејн мрежа и учество во валидација на трансакциите со обврзување на вашите крипто средства на таа мрежа. Се користи од блокчејн мрежи кои користат механизам за консензус доказ за удел (PoS). Инвеститорите заработуваат камата на нивните инвестиции додека чекаат да се ослободат блок наградите.

PoS блокчејновите се помалку енергетски интензивни од блокчевите за доказ за работа (PoW), како што е Bitcoin, бидејќи за разлика од PoW мрежите, тие не бараат огромна компјутерска моќ за да ги потврдат новите блокови. Наместо тоа, јазлите - сервери кои обработуваат трансакции - на блокчејн PoS се користат за потврдување на трансакциите и дејствуваат како контролни точки. „Валидатори“ се корисници на мрежата кои поставуваат јазли, се избрани по случаен избор да потпишат блокови и добиваат награди за тоа. 

Можеби дури и не треба да ги разберете техничките карактеристики на поставувањето јазол, бидејќи крипто-разменувачите често им дозволуваат на инвеститорите да ги обезбедат своите крипто средства, а потоа мрежата се справува со процесот на поставување и валидација на јазолот. На пример, брокерите како Binance, Coinbase и Kraken ја нудат оваа услуга. Кракен во јануари објави дека неговите клиенти веќе имаат повеќе од 1 милијарда долари крипто-средства ставени на платформата.

Бидејќи консензусот на PoS се заснова на сопственост, бара почетно поставување за правично дистрибуирање на монетите меѓу валидаторите со цел протоколот да работи правилно. Ова може да се направи преку доверлив извор или преку доказ за изгореница. Штом ќе започне обложувањето и сите јазли се синхронизираат со блокчејнот, доказот за удел станува безбеден и целосно децентрализиран.

Стакувањето осигурува дека блокчејн мрежата е безбедна од напади. Колку повеќе влогови се на блокчејн мрежата, толку таа ќе биде подецентрализирана и побезбедна. Бидејќи акционерите се наградени за одржување на интегритетот на мрежата, можно е тие да заработат поголем принос од оние кои инвестираат на други финансиски пазари. Сепак, постојат и ризици поврзани со влоговите, бидејќи стабилноста на мрежите може да флуктуира со текот на времето.

Како DeFi влијае на обложување

DeFi е кратенка за децентрализирано финансии, што е чадор термин за финансиски апликации кои користат блокчејн мрежи за да се спречи употребата на посредници во трансакциите.

На пример, ако подигнете банкарски заем сега, банката делува како посредник со издавање заем. DeFi има за цел да ја отстрани потребата да се потпреме на таков посредник преку употреба на паметни договори, кои во суштина се компјутерски код што се извршува врз основа на однапред одредени услови. Општата цел е да се намалат трошоците и надоместоците за трансакции поврзани со финансиските производи како што се заеми, задолжувања и штедење. 

Кога станува збор за влоговите, има неколку дополнителни мерки што инвеститорите треба да ги земат во предвид, бидејќи се ангажираат во DeFi. Тие вклучуваат:

 • Имајќи ја предвид безбедноста на платформата DeFi
 • Оценување на ликвидноста на токените за уложување
 • Разгледување дали наградите се инфлаторни или не
 • Диверзификација во други проекти и платформи кои се заложуваат

DeFi платформите често се побезбедни од традиционалните финансиски апликации бидејќи се децентрализирани - и затоа се помалку подложни на безбедносни прекршувања. Можете да вложувате токени со различни веќе воспоставени проекти, како што се Polkadot и The Graph. Ethereum, исто така, преминува од валидација PoW во PoS, што значи дека мрежните трансакции ќе бидат целосно потврдени со уплата.

Прочитајте повеќе: Што е Crypto Staking | Како работи

Земјоделство на принос наспроти удирање: која е разликата?

Љубопитни за тоа што е подобро прилагодено за просечниот инвеститор кога одлучува помеѓу одгледување приноси наспроти удирање? Земјоделството на приносот е многу слично на класирањето бидејќи и двете бараат да се чуваат одредена количина на крипто средства за да се генерираат профит. 

Некои инвеститори сметаат дека влогот е дел од одгледувањето приноси. Додека термините „земјоделство за приноси“ и „удари“ понекогаш се користат наизменично, постојат различни начини на кои тие се разликуваат. Еве ги клучните разлики.

Комплексност

Кога гледате на одгледување принос наспроти удирање, удирањето е често поедноставна стратегија за заработка на пасивен приход, бидејќи инвеститорите едноставно одлучуваат за базенот за влогови и потоа го заклучуваат својот крипто. Земјоделството на принос, од друга страна, може да бара малку работа - бидејќи инвеститорите избираат кои токени да ги позајмат и на која платформа, со можност за постојано менување на платформи или токени.

Обезбедувањето ликвидност како земјоделец на приноси на децентрализирана берза (DEX Decentralize Exchange (DEX) е платформа за размена на крипто што е изградена врз технологија на блокчејн и ја негира потребата...) може да бара депонирање на пар монети во доволни количини. Овие можат да варираат од ниши алткоини до стабилни коини со голем волумен. Потоа се исплаќаат награди врз основа на износот на депонирана ликвидност. Често се исплати постојано да се префрлате помеѓу базени за одгледување приноси, иако ова исто така бара плаќање дополнителни давачки за гас. Како резултат на тоа, одгледувањето приноси може да има повеќе корист отколку да се вложува од активното управување. Ова е начинот на кој земјоделците со највисок принос одат за постигнување на највисоки можни приноси. 

На крајот на краиштата, одгледувањето приноси е покомплексно од обложувањето - но исто така може да донесе поголем принос ако имате време, средства и знаење да управувате со него.

Нивоа на ризик

Земјоделството често се практикува на новосоздадените проекти DeFi, што може да биде многу ризично ако се појават „тепилиња“. Овој термин се однесува на сомнителни програмери кои намерно ги исцрпуваат средствата од базените за ликвидност.

Дури и паметните договори изградени од висококвалитетни програмери може да имаат слабости или грешки, што е секогаш ризик. Според едно истражување, 40% од земјоделците со приноси не знаат како да читаат паметни договори - и не ги разбираат поврзаните ризици.

Вложувањето може да се направи со минимална почетна инвестиција, што може да го направи удирањето атрактивна опција за корисниците кои се нови во DeFi. Повлекувањето на килим е исто така помалку веројатно на воспоставена PoS мрежа.

Ризикот од нестабилност е вообичаен и за одгледувањето приноси и за залогот. Земјоделците и акционерите можат да изгубат пари кога жетоните нагло ќе паднат во вредност. Ризикот од ликвидација се јавува и кога вашиот колатерал веќе не е доволен за покривање на вашата инвестиција.

Додека одгледувањето приноси нуди подобар принос од вложувањето, инвеститорите кои се ориентирани кон ризик можеби ќе бидат посклони да размислат за вложување кога ги одмеруваат стратегиите за одгледување приноси наспроти стратегиите за удирање. Ризиците можат да бидат повисоки бидејќи таксите за трансакции може да се зголемат и да го намалат приносот. Ризикот од амортизација на средствата се однесува на двете стратегии: може да ги изгубите парите ако пазарот се претвори неочекувано надолен. 

Непостојана загуба

Земјоделството за принос ги изложува инвеститорите на непостојана загуба поради флуктуации на цените од моментот кога криптото првично беше депонирано. На пример, ако депонирате средства во базен за ликвидност и тогаш вредноста на криптото се зголеми, ќе беше подобро да ги држите тие токени - наместо да ги депонирате во базенот. Оваа загуба може да ја доживеете и ако вредноста на криптото што го држите падне во вредност. Спротивно на тоа, непостојаната загуба не се однесува на влоговите.

Профитабилност

Секаде каде што има ризик, може да има и награда. Исто како што скокањето од Ајфеловата кула поради тој наплив на адреналин не може да биде добар компромис - барем, не без падобран и добар адвокат - мерењето на ризикот и наградата во финансиските инвестиции е критично.

Главната споредба за одгледување приноси наспроти удирање е пасивниот приход што инвеститорите можат да го добијат од тоа да останат инвестирани. Колку повеќе се примени, толку повеќе може да се реинвестира и одгледува. Алберт Ајнштајн еднаш ја нарече сложената камата „осмо светско чудо“ поради потенцијалот за големи придобивки од овој феномен. 

Вообичаена мерка за принос е годишниот процентуален принос или APY. Традиционалното удирање на берзите има тенденција да има постабилни приноси на APY во споредба со одгледувањето приноси. Вообичаено, наградите за обложување се во опсег од 5%-14%.

На пример, земјоделците со приноси кои рано ќе се вклучат во нов проект или стратегија може да добијат значителен профит. Враќањата може да се движат од 1% до 1.000% APY, според CoinGecko. Сепак, овие стратегии носат поголем ризик. 

Времетраење

За инвеститорите кои бараат ликвидност кога го споредуваат земјоделството со приносот наспроти вложувањето, победничката стратегија е јасна. Стакинг нуди зголемени приноси (или APY) кога инвеститорите избираат да ги заклучат своите средства на подолги периоди. Земјоделството за принос, сепак, не бара од инвеститорите да ги заклучат своите средства.

Инфлација

PoS токените се инфлаторни средства и секој принос што им се плаќа на акционерите се состои од нова понуда на токени. Со обложување на вашите токени, можете барем да добивате награди во согласност со инфлацијата, пропорционална на износот што се вложува. Ако го пропуштите влогот, вредноста на вашите постоечки имоти се намалува - од инфлација. 

Надоместоци за трансакции

За оние кои не се свесни за споредба на земјоделството за принос наспроти удирањето, надоместоците за гас секако може да бидат значајна грижа за земјоделците со приноси кои можат слободно да се префрлаат помеѓу базените за ликвидност, но треба да плаќаат надоместоци за трансакцијата во процесот. Земјоделците со принос треба да ги земат предвид сите трошоци за префрлување, дури и ако забележат поголем принос на друга платформа.

Учесниците на мрежата не мора да решаваат компјутерски тешки математички проблеми за да ги ископуваат наградите, како што би правеле во блокчејн мрежа PoW. Оттука, трошоците за однапред вложување и одржување се исто така помали.

Безбедност

Земјоделството на принос базирано на поновите протоколи DeFi може да биде поранливо на хакерите, особено ако има грешки во програмирањето на паметниот договор. Вложувањето е генерално посигурно бидејќи учесниците учествуваат во строгиот метод на консензус на основниот блокчејн. Секој обид да се измами системот всушност може да резултира со тоа што сторителите ќе ги загубат своите влогови.

Земјоделство на принос наспроти удирање: која е подобра краткорочна инвестиција?

За инвеститорите со пократок временски хоризонт и кои се заглавени во одлучувањето помеѓу одгледување приноси наспроти вложување, и двете стратегии имаат свои уникатни придобивки.

Вложувањето им овозможува на инвеститорите да генерираат награди веднаш за време на валидацијата на трансакцијата. Како резултат на тоа, тоа може да биде добра краткорочна инвестиција која жнее стабилен профит. На пример, стратегијата за удирање може да се користи за ископување на PoS монета како Cardano ADA. Вложувањето АДА не нуди дополнителен ризик освен поседувањето на Кардано.

Сепак, очекуваниот принос и ризик може да бидат пониски отколку со стратегија за земјоделство со активен принос.

Од друга страна, ако ви треба ликвидност за краткорочна стратегија, земјоделството за приноси не бара заклучување на средствата. Може да се обидете да генерирате високи приноси на платформи кои нудат висок APY. Како и со секоја инвестициска стратегија, извршувањето е важно - и малку среќа помага, исто така.

Земјоделство на принос наспроти удирање: која е подобра долгорочна инвестиција?

Можете исто така да користите земјоделство принос и удирање како долгорочни стратегии за да заработите повеќе приходи од крипто.

Прво, ајде да погледнеме во земјоделството принос, кое во основа е реинвестирање на профитот назад во крипто за да генерира интерес во форма на повеќе крипто. Иако одгледувањето приноси не може секогаш да нуди моментален поврат на инвестицијата (ROI), тоа не бара од вас да ги заклучите вашите пари, како што тоа го прави удирањето. 

И покрај недостатокот на итна исплата, одгледувањето приноси има потенцијал да биде прилично профитабилно на долг рок. Зошто? Бидејќи без заклучување, можете да се обидете да скокате помеѓу платформи и токени за да го најдете најдобриот принос. Само треба да верувате на мрежата и DApp што ја користите. Како такво, одгледувањето приноси може да се покаже како одличен начин за диверзификација на вашето портфолио.

Вложувањето може да биде сигурен извор на принос и на долг рок, особено ако сте посветени на HODLing и затоа планирате да ги чувате вашите монети на долг рок. Дали ќе одлучите да уделите или да приносите фарма со текот на времето може повеќе да зависи од тоа колку активно сакате да управувате со вашите инвестиции. Иако приносите од удели би можеле да се покажат како помалку профитабилни, тоа го надминува односот на земјоделството на приносот наспроти споредбата со влоговите бидејќи поврзаните долгорочни ризици се помали. Ова на крајот ги прави приносите постабилни.

Во крајна линија

Севкупно, се надеваме дека оваа споредба за одгледување приноси наспроти удирање е корисна за вас. Земјоделството за удирање и принос сè уште се релативно нови стратегии за пасивни приходи во споредба со пристапите што се користат на другите финансиски пазари. Понекогаш, термините се користат наизменично, а удирањето може да се смета дури и за подгрупа на одгледување приноси. И двата пристапа за заработка на пасивен приход се потпираат на чување крипто средства за да заработат награди, а секоја стратегија им овозможува на инвеститорите да ја споделат вредноста на децентрализираниот финансиски екосистем.

Вложувањето може да биде повеќе интуитивен концепт за разбирање, додека одгледувањето приноси може да бара малку стратешко маневрирање за да се добие поголем профит. Двата производи нудат стапки на поврат кои можат да бидат многу привлечни. Одлуката помеѓу одгледување принос и удирање зависи од вашето ниво на софистицираност на инвеститорите и од тоа што е правилно за вашето портфолио. 

What is GEEK

Buddha Community

Вложување наспроти земјоделство за принос во крипто?

Во овој пост, ќе научите што е удирање, земјоделство принос? Разберете како тие работат, нивните поврзани ризици и придобивки и која стратегија би можела подобро да одговара на вашите цели.

Бидејќи главните криптовалути флертуваа со највисоките нивоа на сите времиња оваа година, инвеститорите гледаа кон стратегии за пасивни приходи, наспроти активното тргување. Еден пример за такви стратегии вклучува дебата помеѓу заслугите на одгледувањето приноси наспроти удирањето. Делумно поттикнати од ниските каматни стапки на другите пазари и како реакција на ризиците од активното тргување, одгледувањето приноси и влоговите стануваат се попопуларни како начини за наградување на инвеститорите кога ги чуваат своите омилени токени и монети.

Незадоволни само со складирање на нивните дигитални средства и надевајќи се дека вредноста ќе се зголеми, инвеститорите најдоа начини да го стават своето крипто на работа. Од сите различни начини за заработка на пасивен приход на вашите крипто средства, земјоделството за принос и влогот заземаат централно место. Помеѓу двете стратегии, која ќе работи најдобро за вас?

Што е земјоделство принос?

Земјоделството за принос е метод за генерирање криптовалути од вашите крипто имоти. Тој привлече аналогии на земјоделството бидејќи е иновативен начин да се „расте сопствената криптовалута“. Процесот вклучува позајмување крипто средства за камата на DeFi Decentralized Finance (DeFi) го зема децентрализираниот концепт на блокчејн и го применува во светот на финансиите. Изградете... платформи, кои ги затвораат во базен за ликвидност, во суштина паметен договор за чување средства.

Средствата заклучени во базенот за ликвидност обезбедуваат ликвидност на протоколот DeFi, каде што се користат за олеснување на тргувањето, позајмувањето и задолжувањето. Со обезбедување ликвидност, платформата заработува надоместоци што им се исплаќаат на инвеститорите според нивниот удел во базенот за ликвидност. Земјоделството за принос е познато и како рударство на ликвидност.

Базените за ликвидност се од суштинско значење за AMM, или за автоматизирани пазарџии. AMM нудат бездозволено и автоматизирано тргување со користење на базени за ликвидност наместо традиционалниот систем на продавачи и купувачи. Токените на давателите на ликвидност, или токените на LP, се издаваат на давателите на ликвидност за да ги следат нивните индивидуални придонеси во базенот за ликвидност. 

На пример, ако трговецот сака да замени Ethereum (ETH) за Dai (DAI), тие плаќаат надомест. Овој надоместок се плаќа на давателите на ликвидност пропорционално на износот на ликвидноста што тие ја додаваат во базенот. Колку повеќе капитал се обезбедува на базенот за ликвидност, толку се поголеми наградите.

Земјоделство за принос: Предности

Како земјоделец со приноси, може да позајмите дигитални средства како Dai преку DApp, како што е Compound (COMP), кој потоа им позајмува монети на позајмувачите. Каматните стапки се менуваат во зависност од тоа колку е висока побарувачката. Заработената камата се акумулира секојдневно, а вие се плаќате во нови монети COMP, кои исто така можат да ја ценат вредноста. Соединението (COMP) и Aave (AAVE) се неколку од најпопуларните протоколи DeFi за одгледување приноси кои помогнаа да се популаризира овој дел од пазарот DeFi.

Наместо само да ја складирате вашата криптовалута во паричник, можете ефективно да заработите повеќе крипто со одгледување приноси. Земјоделците можат да заработат од такси за трансакции, симболични награди, камата и зголемување на цената. Земјоделството е исто така евтина алтернатива за рударството - бидејќи не мора да купувате скапа опрема за рударство или да плаќате за електрична енергија. 

Пософистицираните стратегии за одгледување приноси може да се извршат со помош на паметни договори или со депонирање на неколку различни токени на крипто платформа. Протоколот за одгледување приноси обично се фокусира на максимизирање на приносите, а во исто време земајќи ги предвид ликвидноста и безбедноста.

Прочитајте повеќе: Што е земјоделство принос во децентрализирано финансии (DeFi)?

Што е Стакинг?

Стакувањето е процес на поддршка на блокчејн мрежа и учество во валидација на трансакциите со обврзување на вашите крипто средства на таа мрежа. Се користи од блокчејн мрежи кои користат механизам за консензус доказ за удел (PoS). Инвеститорите заработуваат камата на нивните инвестиции додека чекаат да се ослободат блок наградите.

PoS блокчејновите се помалку енергетски интензивни од блокчевите за доказ за работа (PoW), како што е Bitcoin, бидејќи за разлика од PoW мрежите, тие не бараат огромна компјутерска моќ за да ги потврдат новите блокови. Наместо тоа, јазлите - сервери кои обработуваат трансакции - на блокчејн PoS се користат за потврдување на трансакциите и дејствуваат како контролни точки. „Валидатори“ се корисници на мрежата кои поставуваат јазли, се избрани по случаен избор да потпишат блокови и добиваат награди за тоа. 

Можеби дури и не треба да ги разберете техничките карактеристики на поставувањето јазол, бидејќи крипто-разменувачите често им дозволуваат на инвеститорите да ги обезбедат своите крипто средства, а потоа мрежата се справува со процесот на поставување и валидација на јазолот. На пример, брокерите како Binance, Coinbase и Kraken ја нудат оваа услуга. Кракен во јануари објави дека неговите клиенти веќе имаат повеќе од 1 милијарда долари крипто-средства ставени на платформата.

Бидејќи консензусот на PoS се заснова на сопственост, бара почетно поставување за правично дистрибуирање на монетите меѓу валидаторите со цел протоколот да работи правилно. Ова може да се направи преку доверлив извор или преку доказ за изгореница. Штом ќе започне обложувањето и сите јазли се синхронизираат со блокчејнот, доказот за удел станува безбеден и целосно децентрализиран.

Стакувањето осигурува дека блокчејн мрежата е безбедна од напади. Колку повеќе влогови се на блокчејн мрежата, толку таа ќе биде подецентрализирана и побезбедна. Бидејќи акционерите се наградени за одржување на интегритетот на мрежата, можно е тие да заработат поголем принос од оние кои инвестираат на други финансиски пазари. Сепак, постојат и ризици поврзани со влоговите, бидејќи стабилноста на мрежите може да флуктуира со текот на времето.

Како DeFi влијае на обложување

DeFi е кратенка за децентрализирано финансии, што е чадор термин за финансиски апликации кои користат блокчејн мрежи за да се спречи употребата на посредници во трансакциите.

На пример, ако подигнете банкарски заем сега, банката делува како посредник со издавање заем. DeFi има за цел да ја отстрани потребата да се потпреме на таков посредник преку употреба на паметни договори, кои во суштина се компјутерски код што се извршува врз основа на однапред одредени услови. Општата цел е да се намалат трошоците и надоместоците за трансакции поврзани со финансиските производи како што се заеми, задолжувања и штедење. 

Кога станува збор за влоговите, има неколку дополнителни мерки што инвеститорите треба да ги земат во предвид, бидејќи се ангажираат во DeFi. Тие вклучуваат:

 • Имајќи ја предвид безбедноста на платформата DeFi
 • Оценување на ликвидноста на токените за уложување
 • Разгледување дали наградите се инфлаторни или не
 • Диверзификација во други проекти и платформи кои се заложуваат

DeFi платформите често се побезбедни од традиционалните финансиски апликации бидејќи се децентрализирани - и затоа се помалку подложни на безбедносни прекршувања. Можете да вложувате токени со различни веќе воспоставени проекти, како што се Polkadot и The Graph. Ethereum, исто така, преминува од валидација PoW во PoS, што значи дека мрежните трансакции ќе бидат целосно потврдени со уплата.

Прочитајте повеќе: Што е Crypto Staking | Како работи

Земјоделство на принос наспроти удирање: која е разликата?

Љубопитни за тоа што е подобро прилагодено за просечниот инвеститор кога одлучува помеѓу одгледување приноси наспроти удирање? Земјоделството на приносот е многу слично на класирањето бидејќи и двете бараат да се чуваат одредена количина на крипто средства за да се генерираат профит. 

Некои инвеститори сметаат дека влогот е дел од одгледувањето приноси. Додека термините „земјоделство за приноси“ и „удари“ понекогаш се користат наизменично, постојат различни начини на кои тие се разликуваат. Еве ги клучните разлики.

Комплексност

Кога гледате на одгледување принос наспроти удирање, удирањето е често поедноставна стратегија за заработка на пасивен приход, бидејќи инвеститорите едноставно одлучуваат за базенот за влогови и потоа го заклучуваат својот крипто. Земјоделството на принос, од друга страна, може да бара малку работа - бидејќи инвеститорите избираат кои токени да ги позајмат и на која платформа, со можност за постојано менување на платформи или токени.

Обезбедувањето ликвидност како земјоделец на приноси на децентрализирана берза (DEX Decentralize Exchange (DEX) е платформа за размена на крипто што е изградена врз технологија на блокчејн и ја негира потребата...) може да бара депонирање на пар монети во доволни количини. Овие можат да варираат од ниши алткоини до стабилни коини со голем волумен. Потоа се исплаќаат награди врз основа на износот на депонирана ликвидност. Често се исплати постојано да се префрлате помеѓу базени за одгледување приноси, иако ова исто така бара плаќање дополнителни давачки за гас. Како резултат на тоа, одгледувањето приноси може да има повеќе корист отколку да се вложува од активното управување. Ова е начинот на кој земјоделците со највисок принос одат за постигнување на највисоки можни приноси. 

На крајот на краиштата, одгледувањето приноси е покомплексно од обложувањето - но исто така може да донесе поголем принос ако имате време, средства и знаење да управувате со него.

Нивоа на ризик

Земјоделството често се практикува на новосоздадените проекти DeFi, што може да биде многу ризично ако се појават „тепилиња“. Овој термин се однесува на сомнителни програмери кои намерно ги исцрпуваат средствата од базените за ликвидност.

Дури и паметните договори изградени од висококвалитетни програмери може да имаат слабости или грешки, што е секогаш ризик. Според едно истражување, 40% од земјоделците со приноси не знаат како да читаат паметни договори - и не ги разбираат поврзаните ризици.

Вложувањето може да се направи со минимална почетна инвестиција, што може да го направи удирањето атрактивна опција за корисниците кои се нови во DeFi. Повлекувањето на килим е исто така помалку веројатно на воспоставена PoS мрежа.

Ризикот од нестабилност е вообичаен и за одгледувањето приноси и за залогот. Земјоделците и акционерите можат да изгубат пари кога жетоните нагло ќе паднат во вредност. Ризикот од ликвидација се јавува и кога вашиот колатерал веќе не е доволен за покривање на вашата инвестиција.

Додека одгледувањето приноси нуди подобар принос од вложувањето, инвеститорите кои се ориентирани кон ризик можеби ќе бидат посклони да размислат за вложување кога ги одмеруваат стратегиите за одгледување приноси наспроти стратегиите за удирање. Ризиците можат да бидат повисоки бидејќи таксите за трансакции може да се зголемат и да го намалат приносот. Ризикот од амортизација на средствата се однесува на двете стратегии: може да ги изгубите парите ако пазарот се претвори неочекувано надолен. 

Непостојана загуба

Земјоделството за принос ги изложува инвеститорите на непостојана загуба поради флуктуации на цените од моментот кога криптото првично беше депонирано. На пример, ако депонирате средства во базен за ликвидност и тогаш вредноста на криптото се зголеми, ќе беше подобро да ги држите тие токени - наместо да ги депонирате во базенот. Оваа загуба може да ја доживеете и ако вредноста на криптото што го држите падне во вредност. Спротивно на тоа, непостојаната загуба не се однесува на влоговите.

Профитабилност

Секаде каде што има ризик, може да има и награда. Исто како што скокањето од Ајфеловата кула поради тој наплив на адреналин не може да биде добар компромис - барем, не без падобран и добар адвокат - мерењето на ризикот и наградата во финансиските инвестиции е критично.

Главната споредба за одгледување приноси наспроти удирање е пасивниот приход што инвеститорите можат да го добијат од тоа да останат инвестирани. Колку повеќе се примени, толку повеќе може да се реинвестира и одгледува. Алберт Ајнштајн еднаш ја нарече сложената камата „осмо светско чудо“ поради потенцијалот за големи придобивки од овој феномен. 

Вообичаена мерка за принос е годишниот процентуален принос или APY. Традиционалното удирање на берзите има тенденција да има постабилни приноси на APY во споредба со одгледувањето приноси. Вообичаено, наградите за обложување се во опсег од 5%-14%.

На пример, земјоделците со приноси кои рано ќе се вклучат во нов проект или стратегија може да добијат значителен профит. Враќањата може да се движат од 1% до 1.000% APY, според CoinGecko. Сепак, овие стратегии носат поголем ризик. 

Времетраење

За инвеститорите кои бараат ликвидност кога го споредуваат земјоделството со приносот наспроти вложувањето, победничката стратегија е јасна. Стакинг нуди зголемени приноси (или APY) кога инвеститорите избираат да ги заклучат своите средства на подолги периоди. Земјоделството за принос, сепак, не бара од инвеститорите да ги заклучат своите средства.

Инфлација

PoS токените се инфлаторни средства и секој принос што им се плаќа на акционерите се состои од нова понуда на токени. Со обложување на вашите токени, можете барем да добивате награди во согласност со инфлацијата, пропорционална на износот што се вложува. Ако го пропуштите влогот, вредноста на вашите постоечки имоти се намалува - од инфлација. 

Надоместоци за трансакции

За оние кои не се свесни за споредба на земјоделството за принос наспроти удирањето, надоместоците за гас секако може да бидат значајна грижа за земјоделците со приноси кои можат слободно да се префрлаат помеѓу базените за ликвидност, но треба да плаќаат надоместоци за трансакцијата во процесот. Земјоделците со принос треба да ги земат предвид сите трошоци за префрлување, дури и ако забележат поголем принос на друга платформа.

Учесниците на мрежата не мора да решаваат компјутерски тешки математички проблеми за да ги ископуваат наградите, како што би правеле во блокчејн мрежа PoW. Оттука, трошоците за однапред вложување и одржување се исто така помали.

Безбедност

Земјоделството на принос базирано на поновите протоколи DeFi може да биде поранливо на хакерите, особено ако има грешки во програмирањето на паметниот договор. Вложувањето е генерално посигурно бидејќи учесниците учествуваат во строгиот метод на консензус на основниот блокчејн. Секој обид да се измами системот всушност може да резултира со тоа што сторителите ќе ги загубат своите влогови.

Земјоделство на принос наспроти удирање: која е подобра краткорочна инвестиција?

За инвеститорите со пократок временски хоризонт и кои се заглавени во одлучувањето помеѓу одгледување приноси наспроти вложување, и двете стратегии имаат свои уникатни придобивки.

Вложувањето им овозможува на инвеститорите да генерираат награди веднаш за време на валидацијата на трансакцијата. Како резултат на тоа, тоа може да биде добра краткорочна инвестиција која жнее стабилен профит. На пример, стратегијата за удирање може да се користи за ископување на PoS монета како Cardano ADA. Вложувањето АДА не нуди дополнителен ризик освен поседувањето на Кардано.

Сепак, очекуваниот принос и ризик може да бидат пониски отколку со стратегија за земјоделство со активен принос.

Од друга страна, ако ви треба ликвидност за краткорочна стратегија, земјоделството за приноси не бара заклучување на средствата. Може да се обидете да генерирате високи приноси на платформи кои нудат висок APY. Како и со секоја инвестициска стратегија, извршувањето е важно - и малку среќа помага, исто така.

Земјоделство на принос наспроти удирање: која е подобра долгорочна инвестиција?

Можете исто така да користите земјоделство принос и удирање како долгорочни стратегии за да заработите повеќе приходи од крипто.

Прво, ајде да погледнеме во земјоделството принос, кое во основа е реинвестирање на профитот назад во крипто за да генерира интерес во форма на повеќе крипто. Иако одгледувањето приноси не може секогаш да нуди моментален поврат на инвестицијата (ROI), тоа не бара од вас да ги заклучите вашите пари, како што тоа го прави удирањето. 

И покрај недостатокот на итна исплата, одгледувањето приноси има потенцијал да биде прилично профитабилно на долг рок. Зошто? Бидејќи без заклучување, можете да се обидете да скокате помеѓу платформи и токени за да го најдете најдобриот принос. Само треба да верувате на мрежата и DApp што ја користите. Како такво, одгледувањето приноси може да се покаже како одличен начин за диверзификација на вашето портфолио.

Вложувањето може да биде сигурен извор на принос и на долг рок, особено ако сте посветени на HODLing и затоа планирате да ги чувате вашите монети на долг рок. Дали ќе одлучите да уделите или да приносите фарма со текот на времето може повеќе да зависи од тоа колку активно сакате да управувате со вашите инвестиции. Иако приносите од удели би можеле да се покажат како помалку профитабилни, тоа го надминува односот на земјоделството на приносот наспроти споредбата со влоговите бидејќи поврзаните долгорочни ризици се помали. Ова на крајот ги прави приносите постабилни.

Во крајна линија

Севкупно, се надеваме дека оваа споредба за одгледување приноси наспроти удирање е корисна за вас. Земјоделството за удирање и принос сè уште се релативно нови стратегии за пасивни приходи во споредба со пристапите што се користат на другите финансиски пазари. Понекогаш, термините се користат наизменично, а удирањето може да се смета дури и за подгрупа на одгледување приноси. И двата пристапа за заработка на пасивен приход се потпираат на чување крипто средства за да заработат награди, а секоја стратегија им овозможува на инвеститорите да ја споделат вредноста на децентрализираниот финансиски екосистем.

Вложувањето може да биде повеќе интуитивен концепт за разбирање, додека одгледувањето приноси може да бара малку стратешко маневрирање за да се добие поголем профит. Двата производи нудат стапки на поврат кои можат да бидат многу привлечни. Одлуката помеѓу одгледување принос и удирање зависи од вашето ниво на софистицираност на инвеститорите и од тоа што е правилно за вашето портфолио. 

Фјучерси наспроти договори за напред во крипто: за почетници

Во овој пост, ќе научите што се идни договори и предвремени договори во крипто? Која е разликата? Што треба да изберете?

Како што крипто-пазарот продолжува да расте и да добива мејнстрим прифаќање, овие деривати играат клучна улога во неговиот раст. Можеби еден од најдобрите показатели дека индустријата расте е воведувањето на деривати за тргување кои помагаат во откривањето на цените. За таа цел, ајде да разговараме за тоа што се договорите за иднината и фјучерсите, и која опција е посоодветна за вас.

Форвард и фјучерс се договори за деривати кои вклучуваат две страни кои се согласуваат да купат или продадат одредено средство по одредена цена до одреден датум во иднина. Купувачите и продавачите можат да ги ублажат ризиците поврзани со движењето на цените по патот со однапред заклучување на куповната/продажната цена.

Форвард-договорот е аранжман што се прави преку шалтер (OTC) и се решава само еднаш на крајот од договорот. Двете страни вклучени во договорот преговараат за точните услови на договорот. За него се преговара приватно и доаѓа со одреден степен на ризик од неисполнување на обврските бидејќи другата страна е одговорна за враќање на плаќањето.

Фјучерс, од друга страна, се стандардизирани договори со кои се тргува на берзите. Како такви, тие се подмируваат на дневна основа. Овие аранжмани доаѓаат со фиксни датуми на достасување и униформни услови. Има многу мал ризик со фјучерси, бидејќи тие гарантираат плаќање на договорениот датум.

Што се договори за напред?

Форвард-договорот е договор со приватно преговарање помеѓу купувачот и продавачот за тргување со средство на иден датум по одредена цена. Како такви, тие не тргуваат на размена. Поради природата на договорот, форвард-договорите имаат пофлексибилни услови и услови, вклучувајќи го и бројот на единиците на основното средство и што точно ќе биде испорачано, меѓу другите фактори. Напаѓачите имаат еден датум на порамнување: крајот на договорот.

Многу хеџери користат форвард договори за да ја намалат нестабилноста на цената на средството. Со оглед на тоа што условите се поставуваат кога ќе се изврши, форвард-договорот не подлежи на флуктуации на цените. Тоа значи дека ако две страни се согласат на продажба на 1.000 клави пченка по 1 долар (вкупно 1.000 долари), условите не можат да се променат дури и ако цената на пченката се намали на 50 центи по уво. Исто така, осигурува дека ќе се изврши испораката на средството или готовинското порамнување (ако е наведено).

Поради природата на овие договори, форвардовите не се лесно достапни за инвеститорите на мало. Пазарот за нив често е тешко да се предвиди. Тоа е затоа што договорите и нивните детали обично се чуваат помеѓу купувачот и продавачот и не се објавуваат јавно. Бидејќи тие се приватни договори, постои висок степен на ризик од другата договорна страна, што значи дека може да има шанса едната страна да не плати.

За какви цели служат идните договори?

Со напреден договор, можно е да се заштити од идните флуктуации на цените. Кога зазема кратка позиција, имателот на форвард-договорот може да се заштити од падот на цените. Спротивно на тоа, долгата позиција во форвард-договор му овозможува на сопственикот да се заштити од растечките цени. 

На девизните пазари, форвардните договори може да се користат за купување или продавање валута, при што исполнувањето на трансакцијата во иднина се одвива по тековно договорени услови, по одредена цена. Покрај шпекулациите за промените на девизните курсеви, форвардовите имаат смисла и доколку компаниите сакаат да го заштитат ризикот од девизниот курс за идните трансакции во странска валута. Со помош на форвардови, компанијата може да обезбеди валута по сегашните девизни курсеви, за која таксата за испорака треба да се плати во иднина.

Што се фјучерс договори?


Како и форвардовите, фјучерс договорите вклучуваат договор за купување и продавање на средство по одредена цена на иден датум. Сепак, фјучерс-договорот има некои разлики од форвард-договорот. Овие договори се означени на пазарот (MTM) секојдневно, што значи дека дневните промени се подмируваат од ден на ден до крајот на договорот. Пазарот на фјучерси е многу ликвиден, што им дава можност на инвеститорите да влезат и да излезат секогаш кога ќе одлучат да го сторат тоа.

Овие договори често се користат од шпекуланти, кои се обложуваат на насоката во која ќе се движи цената на средството, тие обично се затвораат пред доспевање и испораката обично никогаш не се случува. Во овој случај, обично се случува готовинско порамнување.

Бидејќи тие се тргуваат на берза, имаат клириншки куќи кои ги гарантираат трансакциите. Ова драстично ја намалува веројатноста за стандардно на речиси никогаш. Договорите се достапни на берзански индекси, стоки и валути. Најпопуларните средства за фјучерс договори вклучуваат култури како пченица и пченка и нафта и гас.

Какви цели служат фјучерс договорите?

Како и форвард договорите, фјучерсите се користат за шпекулации и хеџирање. Првично дизајнирани за земјоделски пазари, примарната улога на фјучерс договорите е да го минимизираат ризикот од загуби поврзани со флуктуации на цената на средството на кое тие се однесуваат (ова е улогата на „хеџинг“). 

Со оглед на тоа што фјучерс договорите се тргуваат на официјални берзи, тие имаат две важни улоги што не ги прават форвард договорите. Прво, тие помагаат во процесот на откривање на цените. Во секое време, фјучерсите претставуваат консензус на мислења за цената што основниот производ ќе ја достигне на одреден датум. Второ, тие ја зголемуваат ликвидноста на инаку неликвидните средства на финансиските пазари, овозможувајќи извршување на големи нарачки додека ги ограничуваат флуктуациите на цените.

Функции на фјучерс договори

Во контекст на финансиската индустрија, фјучерс договорите обично служат за некои од следниве функции:

Хеџинг и управување со ризик: фјучерс договорите може да се користат за да се ублажи одреден ризик. На пример, земјоделецот може да продава фјучерс договори за своите производи за да се осигура дека ќе добијат одредена цена во иднина, и покрај неповолните настани и флуктуациите на пазарот. Или јапонски инвеститор кој поседува американски државни обврзници може да купи фјучерси JPYUSD за износ еднаков на кварталната исплата на купонот (каматни стапки) како начин да ја заклучи вредноста на купонот во JPY по однапред дефинирана стапка и, на тој начин, да го заштити својот УСД изложеност.

Левериџ: фјучерс договорите им овозможуваат на инвеститорите да креираат позиции со потпора. Со оглед на тоа што договорите се решаваат на датумот на истекување, инвеститорите можат да ја искористат својата позиција. На пример, потпора 3:1 им овозможува на трговците да влезат во позиција три пати поголема од состојбата на нивната трговска сметка.

Кратка изложеност: фјучерс договорите им овозможуваат на инвеститорите да преземат кратка изложеност на средство. Кога инвеститорот одлучува да продаде фјучерс договори без да го поседува основното средство, тоа обично се нарекува „гола позиција“.

Разновидност на средства: инвеститорите можат да бидат изложени на средства со кои е тешко да се тргува на лице место. Стоките како нафтата обично се скапи за испорака и вклучуваат високи трошоци за складирање, но преку употреба на фјучерс договори, инвеститорите и трговците можат да шпекулираат за поширок спектар на класи на средства без да мора физички да тргуваат со нив.

Откривање на цените: фјучерсите пазари се едношалтерски систем за продавачите и купувачите (т.е. се среќаваат понудата и побарувачката) за неколку класи на средства, како што се стоките. На пример, цената на нафтата може да се одреди во однос на побарувачката во реално време на фјучерс пазарите, наместо преку локална интеракција на бензинска пумпа.

Механизми за порамнување 

Датумот на истекување на фјучерсот е последниот ден на тргување активности за тој конкретен договор. Потоа тргувањето е стопирано и договорите се подмируваат. Постојат два главни механизми за порамнување на фјучерс договори:

Физичко порамнување: основното средство се разменува помеѓу двете страни кои договориле договор по однапред дефинирана цена. Странката која била кратка (продадена) има обврска да и го достави средството на партијата што била долга (купена).

Порамнување во готовина: основното средство не се разменува директно. Наместо тоа, едната страна и плаќа на другата сума што ја одразува тековната вредност на имотот. Еден типичен пример за фјучерси договор со готовина е фјучерсот за нафта, каде што се разменуваат готовина наместо барели нафта, бидејќи би било прилично комплицирано физички да се тргува со илјадници барели.

Фјучерс договорите средени во готовина се попогодни и, според тоа, попопуларни од договорите со физички намирени, дури и за ликвидни финансиски хартии од вредност или инструменти со фиксен приход чија сопственост може да се пренесе прилично брзо (барем во споредба со физичките средства како барели нафта).

Сепак, фјучерс договорите решени во готовина може да доведат до манипулација со основната цена на средството. Овој тип на пазарна манипулација најчесто се нарекува „удирање на затворање“ - што е термин кој ги опишува ненормалните трговски активности кои намерно ги нарушуваат книгите на нарачки кога фјучерс договорите се приближуваат до нивниот рок на траење.

Излезни стратегии за фјучерс договори

По заземањето позиција на фјучерс договор, постојат три главни активности што трговците со фјучерси можат да ги извршат:

Неутрализирање: се однесува на чинот на затворање на позиција на фјучерс договор со создавање на спротивна трансакција со иста вредност. Значи, ако трговецот има кратки 50 фјучерси договори, тој може да отвори долга позиција со еднаква големина, неутрализирајќи ја нивната почетна позиција. Стратегијата за неутрализирање им овозможува на трговците да ги реализираат своите профити или загуби пред датумот на порамнување.

Превртување: се случува кога трговецот одлучува да отвори нова позиција на фјучерс договор откако ќе ја компензира нивната почетна, во суштина продолжувајќи го датумот на истекување. На пример, ако трговецот е долг на 30 фјучерси договори кои истекуваат во првата недела јануари, но сака да ја продолжи својата позиција за шест месеци, може да ја надомести почетната позиција и да отвори нов со иста големина, со истекот датумот е поставен на првата недела од јули.

Порамнување: ако трговецот со фјучерси не ја надомести или преврти својата позиција, договорот ќе се подмири на датумот на истекување. Во овој момент, вклучените страни се законски обврзани да ги разменат своите средства (или готовина) според нивната положба.

Кои се разликите помеѓу идните и идните договори?

Следниве се трите основни разлики помеѓу форвард и фјучерс договори.

Метод на трансакција

Фјучерс договорите се тргуваат на формални берзи и се стандардизирани, со големина на договор, големина на тик и номинална вредност одредена за размена. Спротивно на тоа, форвард-договорите се приватно преговарани и прилагодени според преференциите на договорните страни. Забележете дека фјучерсите се ценат врз основа на преовладувачките пазарни вреднувања и дека со договорите може активно да се тргува. 

Ниво на ризик

Фјучерсите немаат ризик од другата страна бидејќи клириншката куќа на берзата гарантира плаќање. Покрај тоа, тргувањето и цените на овие договори се активно регулирани од финансиските власти. Во суштина, клириншката куќа функционира како договорна страна и за купувачот и за продавачот.

Од друга страна, форвард-договорите претставуваат ризик за неисполнување на кредитот бидејќи тие се приватно преговарани и целосно зависат од плаќањето на другата страна. 

Рок на договор

Фјучерс договорите имаат фиксни датуми на доспевање кои се поставуваат во редовни интервали од страна на берзата. Рок на достасување за форвард договорите, од друга страна, може да се одреди за кој било датум, во зависност од договорот меѓу вклучените страни. 

Фјучерси и напредни договори во криптовалути

Кога станува збор за форвард или фјучерс договор за криптовалути, постојат два начини на кои трговецот може да се позиционира:

 • Трговецот можеби ќе сака да го продаде договорот со заземање кратка позиција. Тие шпекулираат дека цената на криптовалутата ќе падне.
 • Спротивно на тоа, трговецот можеби ќе сака да го купи овој договор со заземање долга позиција. Оваа позиција се обложува на пораст на цената на криптовалутата.

Пример за Crypto Forward договор 

Како што споменавме претходно, форвард-договорите можат да бидат неформални колку што сакаме да бидат. Да претпоставиме дека имате два БТК во вашиот паричник, а моменталната цена на БТК е 44.700 долари. Со оглед на моменталната нестабилност на пазарот, верувате дека неговата цена значително ќе се намали за околу шест месеци. Така, одлучувате да склучите договор за продажба за да ги продадете вашите имоти на БТК по 89.400 долари. 

По шест месеци, вие сте обврзани да ги продадете вашите два БТК по 44.700 долари, без оглед на преовладувачките пазарни услови. Ако дотогаш цената на БТК е пониска од 44.700 долари, ќе имате корист со тоа што ќе ја ставите разликата во џеб. Меѓутоа, ако цената е повисока од тоа, ќе изгубите потенцијален профит.

Пример за договор за крипто фјучерси

Да речеме дека трговецот купува фјучерс договор чија основа се три биткоини во вкупна вредност од 135.000 долари. Пред да стане сопственик на договорот, тој ќе мора да плати безбедносен депозит на берзата како колатерал. Вредноста на безбедносниот депозит одговара на 10% од вредноста на договорот, што во овој случај е (135.000 $ × 10%), или 13.500 $. Откако ќе се направи депозит, трговецот зазема долга позиција, обложувајќи се на порастот на цената на Биткоинот во споредба со куповната цена (135.000 долари).

Секоја размена поставува сопствена вредност на крлежот (минималната флуктуација на цената за секој договор), со просечна вредност од 10 долари. Ова значи дека нагоре или надолни варијации помали од 10 долари нема да се земат предвид. Овие варијации под крлежот не доведуваат до загуба или добивка. Ако цената на Биткоинот се зголеми за 5 крлежи - т.е. (5 x 10 долари) или 50 долари - трговецот со договорот за три биткоини заработува (3 x 50 долари) или 150 долари. Ако цената падне за 50 долари, на ист начин трговецот ќе изгуби 150 долари.

По доспевањето на договорот, ако цената на Биткоинот се зголеми за 10%, трговецот ќе заработи 135.000 $ x 10%), или 13.500 $. Затоа, нашиот трговец заработил 100% од својот првичен депозит и го удвоил својот облог. На трговецот му остануваат 27.000 долари. (Да го купил Биткоин со иста сума на пари - наместо да ја прави својата трговија со потпора - тој би завршил со $13.500 + (13.500 $ x 10%), или наместо тоа со $14.850.)

Од друга страна, ако по шест месеци цената на Биткоинот падне за 20%, тогаш по доспевањето нашиот трговец ќе изгуби 120% од својот депозит за безбедност. Како такви, 13.500 американски долари што беа ставени како депозит ќе бидат укинати. Дополнително, трговецот ќе и должи на размената 20% од депозитот: 13.500 $ x 20%, или 2700 $. Овој процес се нарекува повик за маргина. Фјучерс договорите иницираат повици за маржа за намалување на загубите кога работите ќе излезат од контрола.

Вклучени такси

Вообичаено, нема такси поврзани со форвард договорите. 

Спротивно на тоа, секоја крипто берза ги поставува надоместоците за својот производител и преземач за фјучерс договори. Надоместоците за фјучерси договори варираат, во зависност од крипто берзата. Освен ова, постојат и провизии за маржа и барања за обезбедување. Секогаш проверувајте ги надоместоците на вашата крипто берза пред да тргувате со фјучерс договор.

Што е подобро: Напред или Иднина?

Веројатно најголемата предност на форвард договорите е способноста на договорните страни да го приспособат договорот како што сакаат. Овие договори можат да бидат неформални колку што сакаат, а исто така може да се склучат за речиси секое средство или цена. За фјучерси, размената ја одредува големината на договорот, како и бројот на основните средства што треба да се испорачаат. Договорите за испорака го вклучуваат местото и начинот на испорака, и двата се одредени со размена. При одредување на месецот на испорака, мора да се наведе и точниот период во кој ќе се изврши испораката. Исто така, клириншките куќи ги елиминираат сите ризици од другата страна што може да се појават.

Целта на форвард и фјучерс договори е да се овозможи преговарање, купување и продажба на кое било средство во иднина. Овие договори се деривати, бидејќи нивната цена зависи од еволуцијата на цените на самото место на имотот на кој се однесуваат - познати како „основниот“. Благодарение на потпора, тие можат да се користат за две намени: да се искористи максимумот од можноста за профит или да се заштити вашето портфолио од ценовниот ризик по пониска цена. Пазарите на деривати му дозволуваат на инвеститорот да шпекулира или да го заштити својот ризик без голема аванс, нудејќи им можност да отвори позиција и лесно да ја ликвидира по пониска цена.

Се надеваме дека информациите содржани во оваа статија ќе ви помогнат да ве водат кон вашата одлука.

Информациите во објавата не се финансиски совети, наменети се САМО ЗА ОПШТИ ИНФОРМАТИЧКИ ЦЕЛИ. Тргувањето со криптовалути е МНОГУ ризично. Погрижете се да ги разберете овие ризици и дека вие сте одговорни за она што го правите со вашите пари.

Ако сте почетник. Верувам дека написот подолу ќе ви биде корисен ☞  Што треба да знаете пред да инвестирате во криптовалути - за почетници

Ви благодариме што прочитавте!

Приватни клучеви наспроти јавни клучеви во крипто: за почетници

Во оваа статија, ќе зборуваме за јавен клуч наспроти приватен клуч и нивните улоги во приватноста на податоците и проверката на идентитетот.

Јавните и приватните клучеви се составен дел на Биткоин и други криптовалути. Тие ви дозволуваат да испраќате и примате криптовалути без да барате трета страна да ги потврди трансакциите. Овие клучеви се дел од рамката за криптографија со јавен клуч (PKC). Можете да ги користите овие клучеви за да ја испратите вашата криптовалута на секого, каде било, во секое време. Јавниот и приватниот клуч се вклопуваат заедно како пар клучеви. Може да ги споделувате вашите јавни клучеви за да примате трансакции, но вашите приватни клучеви мора да се чуваат во тајност. Ако некој има пристап до приватните клучеви, ќе има пристап и до која било криптовалута поврзана со тие клучеви.

Криптографијата е јадрото на криптовалутата и без неа ниту една трансакција нема да биде обезбедена, ниту пак интегритетот на која било информација е потврден. Размислете за тоа на овој начин, кога вршите преноси од peer-to-peer (P2P), вашите податоци може да бидат изложени без безбедно шифрирање и секој може да се обиде да ја прочита структурата на податоците без да знае дека податоците се манипулирани. Токму затоа приватните и јавните клучеви се толку суштински за да се овластат овие трансакции.

Додека и јавниот и приватниот клуч се стремат да обезбедат трансакција, тие се изразито различни, што одговараат на нивните цели. Кога се споредуваат рамо до рамо, се користи јавен клуч за да се потврди трансакцијата откако ќе се побара трансакција. Најчесто јавниот клуч се преведува и како „адреса“ за примање криптовалути. Со оглед на тоа што приватниот клуч што е поврзан со сметка на криптовалута се фокусира на овластување на трансакцијата.

Вообичаено, приватниот клуч не се споделува и само сопственикот треба да го знае. Со друг збор, ако некој добие пристап до вашиот приватен клуч ќе има овластување да го исцрпи вашето средство во паричникот. 

Затоа мора да разберете што се тие, зошто се толку важни.

Што е јавен и приватен клуч

Приватен клуч е сложена форма на криптографија која му овозможува на корисникот пристап до својата криптовалута. Дали е тоа клучен асп...?

Јавен и приватен клуч во основа се користат за дешифрирање на пораките шифрирани во сложен математички алгоритам во рамките на методологијата за криптографија. Додека јавниот клуч може да биде широко дистрибуиран, приватниот клуч што се користи во крипто контекст треба да се чува дискретно како лозинка за да ги заштити вашите дигитални средства.

Обично, овие приватни клучеви варираат во зависност од различните типови на криптовалути, иако скоро сите користат 256-битна шифрирање. Тоа вклучува BTC, ETH, LTC и многу повеќе. На пример, приватен клуч Биткоин е форматиран со вредностите: 

0x01 and 0xFFFF FFFF FFFF FFFF FFFF FFFF FFFF FFFE BAAE DCE6 AF48 A03B BFD2 5E8C D036 4140, representing nearly the entire range of 2256-1 values.

Пример за јавен клуч е како што следува:

3048 0241 00C9 18FA CF8D EB2D EFD5 FD37 89B9 E069 EA97 FC20 5E35 F577 EE31 C4FB C6E4 4811 7D86 BC8F BAFA 362F 922B F01B 2F40 C744 2654 C0DD 2881 D673 CA2B 4003 C266 E2CD CB02 0301 0001

Клучот е низа од случајни симболи достапни за секое лице (јавен клуч) или познати само од неговиот сопственик (приватен клуч). Јавниот клуч се користи за шифрирање, но тоа е само приватен клуч кој може да помогне да се дешифрира информацијата. Сепак, можно е да се открие јавен клуч ако знаете приватен клуч, но релативно е невозможно да се открие приватен клуч со јавен клуч.

Паричниците со криптовалути се одлични примери за користење на јавни и приватни клучеви. Кога размислувате за паричници, јавниот клуч е адресата на корисникот и им дава на другите учесници во мрежата точка на пристап да испраќаат токени до овој паричник. Но, ако корисникот сака да испраќа крипто од еден на друг, ќе му требаат приватни клучеви за да ја потврди трансакцијата. 

Исто како да се најавите на вашата е-пошта, ќе ви треба лозинка. Адресата на е-пошта е фиксна точка за другите учесници во мрежата на е-пошта да испраќаат пораки. Додека лозинката е потребна за да се добие целосен пристап до сметката за е-пошта.

Сепак, најдолго време, симетричното шифрирање беше примарен тип на шифрирање каде секоја порака беше шифрирана и дешифрирана со истиот код (клуч). Сепак, тоа предизвикува сериозни сомнежи за неговата безбедност. Така, асиметричното шифрирање е дизајнирано да одговори на овие безбедносни предизвици со пар клучеви (еден јавен и еден приватен) што се користат одделно за шифрирање и дешифрирање пораки.

За разлика од симетричното шифрирање со еден клуч за шифрирање и дешифрирање информации, јавните и приватните клучеви мора да се „совпаѓаат“ со шифрираните податоци. Тие се генерираат и се користат истовремено. Но, за што се работи?

Методи за криптографија што се користат во криптовалутите

Кога станува збор за криптографија во криптовалути, постојат неколку методи, а тоа вклучува симетрично шифрирање, асиметрично шифрирање и хаширање.

Хеширање

Хеширањето е дизајнирано да ги шифрира адресите на сметката на корисникот за да ги шифрира трансакциите помеѓу сметките. За да се осигура дека шифрирањето е обезбедено, случајните букви и бројки се додаваат на зачуваната вредност. Тоа е главно за да се ублажат ризиците од лесно дешифрирање. Додека складираната вредност се однесува на дигитален отпечаток или хаш вредност штом ќе заврши конверзијата. 

Симетрично шифрирање

Тоа е едно од најпопуларните, најлесното, но сепак ефективно шифрирање. Пораките се шифрираат со еден клуч во кој клучот може да биде идентичен или различен помеѓу страните истовремено. Потоа се пренесува до примачот и се дешифрира откако ќе биде примен и потврден. 

Асиметрично шифрирање

За разлика од симетричните, шифрирањето и дешифрирањето на пораките обично вклучува два клуча - Приватен и Јавен клуч. Јавните клучеви се користат за да се потврди трансакцијата откако ќе се побара трансакција. Додека приватниот клуч е за дешифрирање на пораката или трансакцијата. Концептот е да се одржи автентичноста на трансакцијата и да се ублажи можноста за пад на безбедноста. Тоа исто така значи дека ако приватните клучеви се погрешно поставени, нема начини да ги најдете. Слично на тоа, ако приватниот клуч е изложен, може да се доделат какви било трансакции и не може да се врати бидејќи е овластен. 

Како функционираат приватните и јавните клучеви?

Криптографијата со јавен клуч има два примарни случаи на употреба - идентификација и доверливост. Со едноставни зборови, може да се опише на следниов начин: 

 1. Испраќачот добива јавен клуч на примачот.
 2. Испраќачот го користи овој клуч за шифрирање на информациите.
 3. Испраќачот ги испраќа шифрираните информации до примачот.
 4. Примачот го користи својот приватен клуч за дешифрирање на податоците.

Да речеме, Алекс (испраќач) сака да испрати 1 БТК на Џејн (примач). Тој го знае нејзиниот јавен клуч и го користи за шифрирање на трансакцијата. Џејн ја прима трансакцијата и го дешифрира трансферот на Алекс на 1 БТК со нејзиниот приватен клуч. Џејн треба да биде единствената личност која може да ја одобри трансакцијата бидејќи никој друг не го знае нејзиниот приватен клуч. 

Кога станува збор за криптовалутите, приватен клуч е она што физички го поседувате. Ги докажува вашите права да управувате со вашите дигитални средства и да одобрувате какви било трансакции. Кој го знае овој клуч може да ги потроши поврзаните средства.

Разликите помеѓу јавните клучеви и приватните клучеви

Целта и на приватниот и на јавниот клуч е да се потврди дека дадената трансакција е потрошена од страната што ја потпишала и не е фалсификувана од воздух. Иако и двата типа на шифрирање имаат слична цел, тие се разликуваат на многу начини. Еве што треба да разберете:

Алгоритам и механизам

Во шифрирањето со јавен клуч, мора да има два посебни клуча за шифрирање и дешифрирање. Приватниот клуч е само за сопственикот, додека јавниот клуч е достапен за секого. Еден клуч е потребен за пренос помеѓу двете страни вклучени во криптографијата на симетрични клучеви. Истиот приватен клуч се користи и за шифрирање и за дешифрирање на информациите. Се дели помеѓу испраќачот и примачот на шифрирана порака.

Изведба

Механизмот за приватен клуч е многу побрз од јавниот клуч. Тоа е затоа што приватен клуч бара само еден клуч додека јавниот клуч бара два клуча.

Приватност

Приватниот клуч се чува во тајност и не му се открива на никого освен на сопственикот на паричникот. Откако ќе се изгуби, приватниот клуч е невозможно да се врати, а шифрираната датотека станува неупотреблива. Вообичаено, овие клучеви е тешко да се запомнат бидејќи вклучуваат сложени нумерации. Сепак, безбедноста на приватните клучеви целосно зависи од неговиот сопственик. Затоа најдобриот начин да ги зачувате вашите приватни клучеви безбедни е офлајн уред за складирање. Од друга страна, јавниот клуч е отворен за сите корисници и треба да биде достапен при пребарување. Малку е веројатно дека ќе го изгуби јавниот клуч.

Дигитален потпис

Веб-содржината може дигитално да се потпише со приватниот клуч на корисникот и да се потврди со јавниот клуч на корисникот. Тоа го олеснува идентификувањето на испраќачот на пораката во мрежата и потврдувањето дека доверлив идентитет испратил порака.

Дигиталниот потпис обезбедува одредени безбедносни придобивки како што се:

 • Автентикација . Тоа докажува дали пораката или корисникот се легални или не, бидејќи фалсификувањето е невозможно.
 • Ненегирање . Испраќачот на пораката не може да го одбие потписот по комуникацијата.
 • Интегритет . Потписот служи како гаранција дека примената порака не е изменета.

Енкрипција и дешифрирање

Содржината е шифрирана со јавниот клуч на корисникот и може да се дешифрира само со неговиот приватен клуч. Тоа е единствениот начин да се врати пораката назад.

Шифрирањето ги обезбедува следните безбедносни придобивки:

 • Приватност . Не е возможен неовластен пристап. Доверливоста се постигнува со користење на приватниот клуч кој го знае само неговиот сопственик и никој друг.
 • Интегритет . Процесот на шифрирање со обезбеден јавен клуч гарантира дека примената порака не е променета.

Криптографијата со јавен клуч се користи во голем број протоколи и формати на податоци, кои се имплементирани од широк спектар на апликации и системски софтвер. Тоа го вклучува протоколот SSL, SSH, дигитално потпишаните PDF-датотеки, OpenPGP, S/MIME итн. Асиметричната криптографија ја формира основата за блокчејн алгоритмот, кој претставува основа за сите криптовалути.

Придобивки и ограничувања на шифрирањето на јавен и приватен клуч

Не постои совршенство за која било методологија или шифрирање, а тоа ги вклучува јавните и приватните клучеви. Еве ги добрите и лошите страни:

Добрите

Усвојувањето на технологијата за шифрирање приватен клуч е одличен начин за секој бизнис да ги заштити важните информации од љубопитните очи. Без разлика дали избирате симетричен или асиметричен метод за шифрирање. И двете имаат свои предности и недостатоци како и секоја друга технологија.

Сепак, симетричното шифрирање е побрзо и полесно за извршување. Системот врши единствена, реверзибилна математичка равенка за шифрирање или дешифрирање на датотека. Затоа овој метод бара помалку компјутерски ресурси од асиметричното шифрирање.

Истовремено, иако шифрирањето на приватниот клуч обезбедува многу повисоко ниво на безбедност, сепак има некои неуспеси. Главниот проблем поврзан со овој метод е проблемот со транспортот на клучеви. Тоа вклучува несигурни форми на комуникација за да се пренесе клучот. Ризично е да им се дозволи на трети страни да добијат пристап до клучот што ги отклучува податоците. Овој метод не може да го гарантира потеклото и автентичноста на пораката и може да предизвика одредени проблеми доколку има спор или сомнеж.

Ако корисникот сака да ги раздвои податоците или средствата меѓу групите, неопходно е да генерира и управува со повеќе приватни клучеви. Премногу клучеви не се толку погодни, а нов заеднички клуч со секоја друга страна може да резултира со зголемена несигурност.

Конс

Недостатоците на овој метод се поврзани со некои сериозни слабости. Прво, губењето на приватниот клуч треба да доведе до лоши последици. Тоа значи дека никој никогаш не може да ги дешифрира добиените податоци. Во однос на криптовалутата, сопственикот на паричникот нема да може да добие пристап до неговиот или нејзиниот паричник доколку се изгуби приватниот клуч.

Кога да изберете јавен или приватен клуч?

Изборот на методот за шифрирање варира во зависност од вашите преференции и погодности. Симетричното шифрирање е корисно ако ја цените брзината и заштитата на податоците пред останатите. На пример, усвоениот Напреден стандард за шифрирање (AES) симетричен алгоритам за шифрирање се користи од многу големи компании и ентитети како Apple и Microsoft. 

Освен тоа, ако се фокусирате на складирање податоци, симетричното шифрирање е идеално. Работи добро ако шифрираните податоци се зачувани на уред и тие податоци не се пренесуваат. 

Асиметричната криптографија ќе биде вашиот претпочитан избор ако зголемената безбедност е приоритет пред брзината и компјутерската моќ. Исто така е важно кога е потребна проверка на идентитетот, бидејќи симетричната криптографија не ја поддржува. Блокчејн технологиите се потпираат на потврди за идентитетот за да ги овластат трансакциите. Така, крипто трговците и инвеститорите би го претпочитале ова.

Ви благодариме што прочитавте!

Точка тргување наспроти тргување со фјучерси во крипто

Точка тргување наспроти тргување со фјучерси во крипто. Дали ги знаете главните разлики помеѓу тргувањето на овие два пазари? Дознајте повеќе во оваа статија.

Традиционално, спот пазар е местото каде што се тргува со стоки, валути, акции и обврзници со моментална испорака. Спротивно на тоа, пазарот на фјучерси ја подмирува испораката на неговите основни средства и фјучерс договори на однапред определен иден датум.

Спот и фјучерсите пазари се суштински екосистеми за традиционалните финансиски средства и овие пазари играат подеднакво важна улога за криптовалутите.

Што е Crypto Spot Trading?

Спот тргување со криптовалути е процес на купување и продажба на дигитални средства како што се Биткоин и Етереум за итна испорака. Со други зборови, криптовалутите директно се пренесуваат помеѓу учесниците на пазарот (купувачи и продавачи). На спот пазар, имате директна сопственост на криптовалути и имате право на економски придобивки, како што е учеството во удели.

Размените како што е Binance ги олеснуваат активностите за тргување на самото место, овозможувајќи им на корисниците да вршат трансакции од фиат-на-крипто и крипто-на-крипто. Местото на размена дејствува како посредник за купувачите и продавачите да наддаваат и да бараат крипто средство. Кога ќе се усогласат понудата или понудата, размената ќе ја олесни трговијата. Местото на размена работи 24 часа на ден / 7 дена во неделата, што значи дека можете да купувате и продавате крипто во секое време и во секој ден. 

Ајде да погледнеме на пример.

Да претпоставиме дека сакате да купите Биткоин со фиат (УСД) на самото место. Во ова сценарио, можете да отидете на место за размена на крипто за да побарате пар за тргување БТК/УСД и да поставите нарачка за купување по посакуваната цена и количина за извршување. Откако ќе ја завршите трансакцијата, вашите биткоини ќе се чуваат во паричник на место каде што можете да ги чувате додека нивната вредност не се зголеми. Алтернативно, можете да го конвертирате за да купите други алткоини за кои верувате дека може да пораснат во вредност. 

Кога поседувате криптовалути на самото место, потенцијално би можеле да имате корист од апрецијацијата на капиталот бидејќи вредноста на вашата криптовалута се зголемува со текот на времето.

Која е користа од самото тргување?

Еден од позитивните аспекти за тргувањето на спот пазарите е тоа што инвеститорите тргуваат со реални средства, а не со идни договори. Покрај тоа, инвеститорите имаат директна сопственост на монетите. Овие два аспекта особено им даваат на трговците поголемо чувство на сигурност и поедноставен начин за инвестирање.

Која е негативната страна на самото тргување?

Што се однесува до тргувањето, спот пазарите бараат повисоки провизии за користење на потпора , и бидејќи имаат ограничена понуда на монети во нивните базени за заеми, тие на тој начин нудат пониски нивоа на потпора.

Оперативно, една од потенцијалните негативни страни за да се забележи тргување со криптовалути е што инвеститорите мора прво да постават дигитален паричник со онлајн платформи и берзи. Овој процес може да биде тежок за оние кои не се запознаени со криптопејзажот. Второ, одредени веб-базирани размени се поподложни на технички грешки, замрзнувања на апликации и безбедносни проблеми. Така, потенцијално е ризично да оставите крипто во вашиот паричник на место за размена, бидејќи можеби нема да можете да пристапите до нив кога пазарите се исклучително активни.

Што е тргување со крипто фјучерси?

На пазарот на фјучерси, купувате или продавате договори што ја претставуваат вредноста на одредена криптовалута. Кога купувате фјучерс договор, не ја поседувате основната криптовалута. Наместо тоа, вие поседувате договор со договор за купување или продавање на одредена криптовалута на иден датум. Како таква, сопственоста на фјучерс договор не ве наградува со никакви економски придобивки како што се гласање и удирање.

Крипто фјучерсите нудат заштита од нестабилност и негативни движења на цените на нивното основно средство. Исто така, тоа е прокси алатка за трговците да шпекулираат за идните цени на одредена криптовалута.

Со фјучерс договори, можете да ја искористите нестабилноста на цените и да профитирате од движењата на цените. Без разлика дали цените растат или паѓаат, фјучерс договорите ви овозможуваат лесно да учествувате во движењата на криптовалутите. Со други зборови, можете да шпекулирате за цената на криптовалутата наместо да го купувате самото основно средство.

Ако очекувате вредноста на средството да се зголеми, ќе купите фјучерс договор да трае долго, а ако очекувате да падне, ќе го продадете за да скратите. Вашата добивка или загуба ќе зависи од исходот на вашето предвидување.

Размената на деривати како што е Binance Futures го олеснува тргувањето со деривативни производи како што се крипто фјучерси. Исто како и спот берзите, берзите за деривати работат 24/7. Главната разлика помеѓу спот и деривативните берзи е тоа што берзите на деривати имаат заштитни механизми и механизми за управување со ризик, како што се осигурителните фондови поради сложеноста на нивните производи. 

Која е користа од тргувањето на пазарот на фјучерси?

При тргување со крипто фјучерси, особено со потпора, добивките се позначителни отколку на спот пазарите. Покрај тоа, фјучерсите им даваат на инвеститорите можност да користат пофлексибилни стратегии за тргување, како што се кратки или долги, диверзификација и заштита од други движења на цените. Така, можете да направите повеќе од само купување и продавање крипто.

Која е негативната страна на тргувањето на пазарот на фјучерси?

Една од главните негативни страни на тргувањето со фјучерси е една, инвеститорите не ги поседуваат основните средства и две, трговците кои подлежат на висока потпора ризикуваат да бидат ликвидирани и да загубат големо поради неточни шпекулации.

Клучните разлики

1. Левериџ - трговците се привлечени на пазарот на фјучерси поради потпора. Левериџ го прави тргувањето со фјучерси исклучително капитално ефикасно. На пример, за да купите 1 БТК на самото место, ќе ви требаат илјадници долари - 50.000 долари врз основа на преовладувачката пазарна стапка. Со фјучерс договор, можете да отворите фјучерс позиција на БТК по дел од цената. Ова е можно само со употреба на потпора. Колку е поголема потпора, толку помалку треба да потрошите на позиција. Спротивно на тоа, самото тргување не нуди потпора. Да претпоставиме дека имате на располагање само 5.000 USDT. Во овој случај, би можеле да си дозволите само да купите биткоин во вредност од 5.000 USDT.

2. Флексибилност кон долги или кратки - Кога купувате Биткоин на самото место, остварувате профит само ако цените се зголемат. Сепак, на мечкиниот пазар не можете да заработите пари. Фјучерс договорите ви дозволуваат да профитирате од краткорочните движења на цените без оглед на насоката. Дури и кога цената на Биткоинот паѓа, можете да учествувате во надолното движење и да тргувате заедно со моментумот. Со фјучерс договорите, трговците можат да развијат софистицирани стратегии за тргување, како што се кратки продавања, арбитража, тргување со парови, итн. Дополнително, фјучерс договорите се користат и за заштита од надолниот ризик и заштита на портфолиото од екстремна нестабилност на цените. Рударите и долгорочните сопственици често користат фјучерс договори за да ги заштитат своите портфолија од неочекувани ризици.

3. Ликвидност - Фјучерс пазарите нудат длабока ликвидност со трилиони месечен волумен. На пример, пазарот на фјучерси на Биткоин забележува просечен месечен обрт од 2 трилиони долари, многу поголем од обемот на тргување на спот пазарите на Биткоин. Неговата силна ликвидност го поддржува процесот на откривање на цените и им овозможува на трговците да вршат трансакции на пазарот брзо и ефикасно. Ликвичниот пазар е генерално поврзан со помал ризик бидејќи секогаш има некој што е подготвен да ја заземе другата страна на дадената позиција, а трговците ќе претрпат помало лизгање. 

4. Фјучерси наспроти спот цени - Цената на криптовалутата на самото место е важечка цена за сите спот трансакции, а тоа е познато како спот цена. Купувачите и продавачите ги одредуваат цените на крипто-спот преку економски процес на понуда и побарувачка. Спротивно на тоа, цената на фјучерсот се заснова на нејзината преовладувачка цена на самото место плус трошоците за носење за време на привремената пред испораката. Основата ги претставува трошоците за носење на фјучерс договор. Основата може да биде позитивен или негативен број. Позитивна основа на односот значи дека цената на фјучерсот се тргува повисоко од нејзината спот цена; Обратно. Основата може да флуктуира поради промените во понудата и побарувачката, но поради силите на арбитражата, на крајот ќе оди на нула на денот на истекување. 

Тргувајте со крипто фјучерси на Binance

Ќе мора прво да купите една од главните криптовалути, обично или Bitcoin (BTC), Ethereum (ETH), Tether (USDT), Binance (BNB)…

Овде ќе користиме  Binance Exchange  бидејќи е една од најголемите крипто централи што прифаќа фиат депозити.

Откако ќе го завршите процесот на KYC. Ќе биде побарано да додадете начин на плаќање. Овде можете или да изберете да обезбедите кредитна/дебитна картичка или да користите банкарски трансфер и да купите една од главните криптовалути, обично или Bitcoin (BTC), Ethereum (ETH), Tether (USDT), Binance (BNB)…

☞  ПРИЈАВЕТЕ СЕ НА BINANCE

Водич чекор по чекор:  Што е Binance | Како да креирате сметка на Binance (ажурирано 2022 година)

Binance Futures нуди широк спектар на крипто фјучерси инструменти, обезбедувајќи им на трговците и на инвеститорите бројни начини да влезат на пазарот.

Корисниците можат да пристапат до две фјучерси производни линии:

Договори за фјучерси со маргина во УСД - Поддржува трајни договори и договори за испорака и решени во USDT и BUSD. Прочитајте повеќе за спецификациите на договорот со маргина од УСД.

Договори за фјучерси со маргина на монети - Поддржува вечни договори и договори за испорака и решени во криптовалути. Прочитајте повеќе за спецификациите на договорот со маргина на монети.

Договорите со маргина од УСД и маргина на паричка се грижат за специфичните потреби на корисниците. Овие договори нудат флексибилност и разновидност, дозволувајќи им на корисниците да тргуваат со фјучерс договори финансирани од широк избор на маргинабилни средства. Овие договори нудат и стратешки предности во различни пазарни услови, овозможувајќи им на корисниците да го максимизираат приносот. 

Ако размислувате да тргувате со фјучерси, важно е да ги разберете добрите и лошите страни на различните видови достапни фјучерси договори. За да го извлечете максимумот од тргувањето со фјучерси, препорачуваме:

Наоѓање на вистинската размена за вас - Binance Futures нуди сеопфатен опсег на крипто деривати, како што се вечни фјучерси, опции, токени со потпора и нашиот најнов додаток, квартални фјучерси.

Диверзификација на договорите - Размислете за користење на двата вида фјучерс договори. За трговците со долгорочни позиции, тргувајте со кварталните договори со маргина на монети, бидејќи тие немаат надоместоци за финансирање и го максимизираат профитот на пазарите за раст. За активните трговци, договорите со маргина од УСД обезбедуваат флексибилност за тргување со единствена валута за порамнување на сите фјучерси со маргина од УСД, отстранувајќи ја потребата за конвертирање во други криптовалути.

Тргувањето на самото место е лесно разбирливо и интуитивно за повеќето почетници. Како такво, тоа е место за одржување на корисниците кои се нови во трговијата со крипто. Сепак, тргувањето со фјучерси нуди стратешки предности и ви овозможува да го максимизирате профитот. Тргувањето со фјучерси може да биде профитабилно ако имате соодветно знаење и техники за управување со ризик за да избегнете големи загуби. Така, треба да стратегиизирате и да направите длабинска анализа пред да тргувате со фјучерси и да ги разберете нивните предности и ризици.

Ви благодариме што прочитавте!

Што е Доказ за удел (PoS) во криптовалутите | За почетници

Во овој пост, ќе научите што е доказ за удел (PoS) во криптовалутите?

Бидејќи криптовалутите се децентрализирани и не се под контрола на финансиските институции, им треба начин да ги потврдат трансакциите. Еден метод што го користат многу криптоци е доказ за удел (PoS).

Доказ за удел е еден вид механизам за консензус што се користи за потврдување на трансакциите со криптовалути. Со овој систем, сопствениците на криптовалутата можат да ги уделат своите монети, што им дава право да проверуваат нови блокови на трансакции и да ги додадат во блокчејнот.

Овој метод е алтернатива на доказ за работа, првиот механизам за консензус развиен за криптовалути. Бидејќи доказот за удел е енергетски поефикасен, тој стана попопуларен бидејќи вниманието се сврте кон тоа како рударството крипто влијае на планетата.

Разбирањето на доказот за удел е важно за оние кои инвестираат во криптовалути. Еве водич за тоа како функционира, неговите добрите и лошите страни и примери на криптовалути што го користат.

Како работи?

Алгоритмот Proof Of Stake користи псевдо-случаен изборен процес за да избере јазол кој ќе биде валидатор на следниот блок, врз основа на комбинација на фактори кои би можеле да ја вклучат возраста на влогот, рандомизацијата и богатството на јазолот.

Добро е да се забележи дека во системите Proof of Stake, се вели дека блоковите се „фалсификувани“ наместо минирани. Криптовалутите кои користат Доказ за удел честопати започнуваат со продажба на претходно ископани монети или се лансираат со алгоритмот Доказ за работа, а подоцна се префрлаат на Доказ за удел.

Онаму каде што во системите засновани на доказ за работа се повеќе и повеќе криптовалути се создаваат како награди за рударите, системот за доказ за удел обично користи такси за трансакции како награда.

Корисниците кои сакаат да учествуваат во процесот на фалсификување, се обврзани да заклучат одредена количина на монети во мрежата како свој влог. Големината на влогот ги одредува шансите еден јазол да биде избран како следен валидатор кој ќе го фалсификува следниот блок - колку е поголем влогот, толку се поголеми шансите. Со цел процесот да не ги фаворизира само најбогатите јазли во мрежата, во процесот на селекција се додаваат повеќе уникатни методи. Двата најчесто користени методи се „Случаен избор на блок“ и „Избор на старост на монети“.

Во методот на избор на рандомизиран блок, валидаторите се избираат со барање јазли со комбинација од најниската вредност на хашот и највисокиот влог и бидејќи големината на влоговите е јавна, следниот фалсификат обично може да се предвиди од други јазли.

Методот Coin Age Selection избира јазли врз основа на тоа колку долго се ставени нивните токени. Староста на монетите се пресметува со множење на бројот на денови во кои монетите се чуваат како влог со бројот на монети што се ставени. Откако еден јазол ќе фалсификува блок, нивната старост на монети се ресетира на нула и тие мора да чекаат одреден временски период за да можат да фалсификуваат друг блок - ова спречува големите јазли на влоговите да доминираат во блокчејнот.

Секоја криптовалута што користи алгоритам за доказ за удел има свој сет на правила и методи комбинирани за она што тие мислат дека е најдобрата можна комбинација за нив и нивните корисници.

Кога некој јазол ќе биде избран да го фалсификува следниот блок, тој ќе провери дали трансакциите во блокот се валидни, ќе го потпише блокот и ќе го додаде во блокчејнот. Како награда, јазолот ги добива надоместоците за трансакцијата што се поврзани со трансакциите во блокот.

Ако некој јазол сака да престане да биде фалсификатор, неговиот удел заедно со заработените награди ќе бидат ослободени по одреден временски период, давајќи ѝ време на мрежата да потврди дека нема лажни блокови додадени во блокчејнот од јазолот.

Рударска моќ во доказ за удел

Моќта на рударството во доказ за влог зависи од количината на монети што ги става валидаторот. Поверојатно е дека учесниците кои вложуваат повеќе монети ќе бидат избрани да додадат нови блокови.

Секој протокол за докажување на влогот работи различно во начинот на кој избира валидатори. Вообичаено е вклучен елемент на рандомизација, а процесот на селекција може да зависи и од други фактори како на пример колку долго валидаторите ги ставаат монетите.

Иако секој што вложува крипто може да биде избран како валидатор, шансите се многу мали ако вложувате релативно мала сума. Ако вашите монети сочинуваат 0,001% од вкупниот износ што е налог, тогаш веројатноста да бидете избрани за валидатор би била околу 0,001%.

Затоа повеќето учесници се приклучуваат на базените за удирање. Сопственикот на базенот го поставува валидаторскиот јазол и група луѓе ги здружуваат своите монети заедно за подобра шанса да освојат нови блокови. Наградите се поделени меѓу учесниците на базенот. Сопственикот на базенот може да земе и мала надокнада.

Безбедност

Влогот работи како финансиски мотиватор за јазолот за фалсификатори да не потврдува или создава лажни трансакции. Ако мрежата открие лажна трансакција, јазолот на фалсификаторот ќе изгуби дел од својот удел и своето право да учествува како фалсификатор во иднина. Така, се додека влогот е поголем од наградата, валидаторот би изгубил повеќе монети отколку што би добил во случај на обид за измама.

Со цел ефикасно да се контролира мрежата и да се одобрат лажни трансакции, еден јазол ќе мора да поседува мнозински удел во мрежата, познат и како напад од 51%. Во зависност од вредноста на криптовалутата, ова би било многу непрактично бидејќи за да стекнете контрола над мрежата ќе треба да стекнете 51% од циркулирачкото снабдување.

Главните предности на алгоритмот Proof of Stake се енергетската ефикасност и безбедност.
Поголем број корисници се охрабруваат да користат јазли бидејќи е лесно и достапно. Ова заедно со процесот на рандомизација, исто така, ја прави мрежата подецентрализирана, бидејќи повеќе не се потребни базени за рударство за минирање на блоковите. И бидејќи има помалку потреба да се пуштат многу нови монети за награда, ова помага цената на одредена монета да остане постабилна.

Добро е да се запамети дека индустријата за криптовалути брзо се менува и се развива, а исто така има и неколку други алгоритми и методи кои се развиваат и експериментираат со нив.