Ken Mueller

Ken Mueller

1640918700

Apa Yang Anda Perlu Tahu Sebelum Melabur dalam Matawang Kripto

Apa Yang Anda Perlu Tahu Sebelum Melabur dalam Matawang Kripto - Untuk Pemula

Anda akhirnya memutuskan untuk memulakan kerjaya perdagangan mata wang kripto anda, dan anda sudah memikirkan bagaimana anda akan membelanjakan berjuta-juta anda. Tidak syak lagi bahawa mata wang kripto adalah pasaran yang menarik untuk pelabur, tetapi malangnya, kejayaan tidak berlaku semudah itu.

Ramai pelabur suka berdagang mata wang kripto kerana ia merupakan aset yang sangat tidak menentu. Jika anda boleh menentukan masa pasaran dengan betul, perdagangan kripto boleh memberi anda pulangan yang lebih tinggi daripada pelaburan tradisional.

Dalam semua kesungguhan, perdagangan mata wang kripto boleh menjadi perniagaan yang berisiko. Ya, memang benar — sesetengah orang telah membuat banyak wang. Walau bagaimanapun, sesetengah orang telah kehilangan banyak wang juga.

Bagi anda yang berminat untuk belajar tentang perdagangan mata wang kripto, saya di sini untuk membantu anda bermula. Panduan pemula ini akan menunjukkan kepada anda semua yang anda perlu ketahui.

Pertama, saya akan memberi anda beberapa maklumat latar belakang tentang bila perdagangan mata wang kripto bermula. Seterusnya, saya akan membantu anda memahami perbezaan antara perdagangan mata wang kripto jangka pendek dan jangka panjang, serta kedua-dua kelebihan dan kekurangannya.

Selepas itu, kami akan memberitahu anda perkara penting yang anda perlu berhati-hati sebelum anda mula berdagang.

Akhirnya, saya akan menunjukkan kepada anda bagaimana untuk berdagang! Ini akan termasuk panduan langkah demi langkah dengan beberapa imej yang berguna.

Pada akhir membaca panduan pemula ini, anda akan mempunyai semua maklumat yang diperlukan untuk pergi dan berdagang sendiri. Jadi, apa tunggu lagi, mari kita pergi dan belajar tentang hari-hari awal perdagangan crypto!

Apakah itu Cryptocurrency?

Walaupun terdapat pelbagai jenis mata wang kripto, semuanya mempunyai satu persamaan: ia beroperasi pada teknologi blockchain, menjadikannya terdesentralisasi. Desentralisasi operasi kewangan melalui mata wang kripto mempunyai beberapa kecekapan berbanding sistem kewangan tradisional, termasuk:

 • Mengurangkan hampir semua kos overhed yang berkaitan dengan bank
 • Urus niaga yang lebih murah yang boleh dihantar dan diterima di peringkat antarabangsa
 • Inflasi atau bekalan terhingga yang ditulis ke dalam kod — tidak perlu mempercayai Rizab Persekutuan
 • Derivatif kewangan seperti strategi perdagangan dan pinjaman boleh dikodkan terus ke rantaian mata wang kripto tertentu, menggantikan keperluan untuk pengantara kewangan.

Apakah itu Cryptocurrency? Penjelasan Mudah - YouTube

Mata wang kripto terbesar ialah Bitcoin dan ia digunakan sebagai “emas digital”. Pada asasnya, Bitcoin adalah komoditi yang digunakan sebagai penyimpan nilai. Ethereum ialah mata wang kripto ke-2 terbesar dengan had pasaran $170 bilion. Pemaju boleh membangunkan kontrak pintar pada blockchain Ethereum untuk mencipta alternatif terdesentralisasi kepada fungsi perbankan tradisional, seperti pinjaman dan perdagangan.

Bagaimana Cryptocurrency Berfungsi?

Mata wang kripto ialah aset digital yang dikuasakan pada rantaian blok. Teknologi Blockchain menyimpan lejar bagi setiap transaksi mata wang kripto pada setiap nod yang menjanakan blockchain. Nod ialah komputer yang disambungkan ke rangkaian Bitcoin untuk melombong Bitcoin. Jika salah seorang pelombong ini cuba memasukkan transaksi palsu, ia akan terbatal oleh lejar yang betul.

Lejar yang betul ditentukan oleh majoriti rekod pelombong. Secara teori, anda boleh menggodam blockchain dengan mengawal 51% rangkaian mata wang kripto dalam proses yang dipanggil serangan 51%. Walau bagaimanapun, proses ini tidak boleh dilaksanakan dari segi ekonomi dan memerlukan penggodaman yang sangat koreografi dengan berbilion-bilion, jika tidak trilion, perkakasan komputer bernilai dolar.

Untuk berurus niaga dengan mata wang kripto, anda perlu mempunyai satu set kunci awam dan peribadi. Kunci ini adalah seperti kata laluan yang dijana oleh dompet cryptocurrency anda. Kunci awam anda disambungkan ke alamat dompet anda dan membolehkan orang ramai menghantar mata wang kripto kepada anda. Kunci peribadi anda digunakan untuk meluluskan transaksi dihantar dari dompet anda –– hanya anda yang mempunyai akses kepada kunci peribadi anda.

Adakah anda tahu bagaimana cryptocurrency berfungsi? | oleh Cryptocurrency | Sederhana

Bertentangan dengan kepercayaan popular, banyak mata wang kripto tidak mempunyai bekalan terhingga. Jumlah bekalan Bitcoin dihadkan kepada 21 juta syiling, tetapi banyak altcoin mempunyai kadar inflasi yang ditetapkan tanpa had jumlah bekalan, seperti Ethereum.

Dagangan Cryptocurrency

Seperti yang anda sudah ketahui, Bitcoin menjadi mata wang kripto yang pertama apabila ia dikeluarkan pada tahun 2009 oleh Satoshi Nakamoto. Memandangkan bilangan maksimum bitcoin yang mungkin dihasilkan ialah 21 juta.

Persona Satoshi Nakamoto terlibat pada hari-hari awal bitcoin, bekerja pada versi pertama perisian pada tahun 2009. Komunikasi ke dan dari Nakamoto dijalankan secara elektronik, dan kekurangan butiran peribadi dan latar belakang bermakna adalah mustahil untuk mengetahui identiti sebenar di sebalik nama.

Penglibatan Nakamoto dengan bitcoin berakhir pada tahun 2010. Surat-menyurat terakhir yang dilakukan sesiapa dengan Nakamoto adalah dalam e-mel kepada pemaju bitcoin lain yang mengatakan bahawa mereka telah "berpindah ke perkara lain." Ketidakupayaan untuk meletakkan muka kepada nama itu telah membawa kepada spekulasi yang ketara mengenai identiti Nakamoto, terutamanya apabila mata wang kripto meningkat dalam bilangan, populariti dan kemasyhuran.

Siapa Satoshi Nakamoto? | Akademi Bit2Me

Walau bagaimanapun, dengan hanya satu syiling tersedia, anda tidak boleh menukarnya dengan mana-mana mata wang kripto lain.

Hanya beberapa tahun kemudian apabila semakin banyak mata wang kripto dicipta barulah orang mula memperdagangkannya. Ideanya sangat mudah. Anda menukar satu mata wang kripto dengan mata wang kripto yang lain, dengan harapan syiling yang anda beli akan meningkat nilainya.

Konsep ini adalah sama dengan bursa saham dunia sebenar.

Apabila orang berdagang, mereka perlu menggunakan pertukaran mata wang kripto. Ini supaya pembeli dan penjual boleh dipadankan. Sebagai contoh, jika anda memegang Bitcoin dan ingin menjualnya untuk Ethereum, pertukaran akan membantu anda mencari penjual Ethereum untuk berdagang.

Pertukaran akan mengenakan bayaran kepada anda untuk melakukan ini, yang biasanya berharga sekitar 0.1% untuk setiap dagangan. Dagangan mata wang kripto kini sangat popular, dengan syiling bernilai berbilion dolar dibeli dan dijual setiap hari.

Mereka yang "bertuah" telah membuat sejumlah wang yang serius melakukan ini, dan terdapat banyak orang yang kini berdagang mata wang kripto sebagai pekerjaan sepenuh masa.

Walau bagaimanapun, peniaga yang berpengalaman menggunakan banyak alat yang berbeza untuk membantu mereka memilih syiling yang betul pada masa yang sesuai. Ini boleh termasuk perisian yang membantu pelabur menganalisis arah aliran harga sebelumnya dsb.

Walau bagaimanapun, semua orang mesti bermula di suatu tempat! Selagi anda tidak berdagang lebih daripada yang anda mampu untuk rugi, tidak ada salahnya untuk mencubanya.

Sekarang, saya sekarang akan menerangkan apa itu perdagangan jangka pendek, bersama dengan kelebihan dan kekurangannya.

Dagangan Jangka Pendek

Perdagangan jangka pendek ialah tempat anda membeli mata wang kripto tetapi hanya merancang untuk memegangnya untuk masa yang singkat. Ini boleh jadi apa sahaja dari minit, jam, hari, minggu atau bahkan beberapa bulan!

Anda mungkin membeli mata wang kripto tertentu kerana anda fikir ia akan meningkat dalam harga dalam jangka pendek. Dalam kes ini, anda akan menjualnya untuk keuntungan cepat jika anda fikir harga akan turun lagi!

Mari kita lihat beberapa kelebihan dagangan jangka pendek.

Kelebihan

Kelebihan utama perdagangan mata wang kripto jangka pendek ialah ia menawarkan peluang yang sangat baik untuk membuat keuntungan peratusan yang tinggi. Tidak seperti pasaran mata wang fiat, di mana harga biasanya tidak bergerak lebih daripada 1% setiap hari, harga mata wang kripto boleh hampir dua kali ganda dalam sekelip mata!

Kini mata wang kripto telah menjadi begitu popular, kini terdapat lebih daripada 8,000 mata wang kripto yang berbeza untuk didagangkan. Ini bermakna satu perkara — lebih banyak peluang untuk mengaut keuntungan besar. Bukan itu sahaja, walaupun, terdapat volum dagangan yang besar untuk banyak syiling.

Jumlah dagangan yang besar adalah penting kerana ini bermakna anda akan sentiasa mencari pembeli atau penjual! Ia hanya bermakna bahawa jumlah mata wang yang tinggi mengalir masuk dan keluar daripada mata wang kripto itu.

Cara Berdagang Bitcoin: Ketahui Mengenai Dagangan Bitcoin

Keburukan

Memandangkan pasaran mata wang kripto sangat tidak menentu, harga boleh berubah dengan cepat. Ini bermakna jika anda ingin melakukan dagangan crypto jangka pendek, anda perlu menghabiskan banyak masa menganalisis pasaran.

Sangat penting untuk mengawal emosi anda — satu perkara yang anda akan pelajari apabila dagangan jangka pendek ialah anda tidak selalu menang. Ia boleh menjadi sangat tertekan apabila harga bergerak berbeza daripada yang anda harapkan.

Jadi, belajar menerima kerugian adalah sebahagian besar daripada perdagangan mata wang kripto. Tiada siapa yang membuat keuntungan 100% sepanjang masa!

Peniaga mata wang kripto jangka pendek mencari keuntungan kecil dalam pergerakan harga yang kecil, jadi anda perlu mempunyai keupayaan analisis yang cukup baik. Ini bermakna boleh membaca carta dan graf dagangan. Yang, jika anda seorang pemula, boleh mengambil sedikit masa untuk belajar.

Satu lagi kelemahan perdagangan jangka pendek ialah, untuk anda melihat pulangan yang baik, anda mesti membuat pelaburan yang agak besar. Ini adalah sesuatu yang kebanyakan anda pemula mungkin tidak berasa selesa.

Dagangan jangka panjang

Pernahkah anda mendengar perkataan " HODL" ? Nah, jika tidak, maka kami akan menganggap anda benar-benar baru dalam ruang crypto! Tidak, ia bukan perkataan yang anda akan temui dalam kamus, tetapi anda pasti akan menemuinya dalam forum crypto dan kumpulan sembang komuniti!

“HODL” ialah perkataan slanga yang bermaksud memegang mata wang kripto untuk jangka masa panjang dan bukannya menjualnya. Maksud sebenarnya ialah "Bertahan untuk Kehidupan Sayang". Biasanya, perdagangan kripto jangka panjang bermaksud memegang syiling selama satu tahun atau lebih.

Ideanya ialah, walaupun akan sentiasa ada turun naik, harga harus meningkat dalam jumlah yang besar dalam jangka masa panjang.

Satu contoh yang baik ialah pelabur bertuah yang membeli Bitcoin pada tahun 2011 apabila ia hanya $0.35. Jika mereka bertahan pada awal 2021, mereka boleh menjual syiling mereka dengan harga hampir $50,000 setiap satu! Itu lebih 143,000X pelaburan awal anda!

Terlalu Cepat untuk 'Ke Bulan': Maksud Sebenarnya Perhimpunan BTC

Kelebihan

Salah satu kelebihan utama perdagangan mata wang kripto jangka panjang ialah ia mudah dan memerlukan sedikit masa. Anda tidak perlu memahami carta atau graf perdagangan yang kompleks kerana anda hanya ingin menyimpan syiling anda untuk jangka masa panjang.

Tidak seperti perdagangan jangka pendek, di mana anda perlu sentiasa menghabiskan masa menyemak harga mata wang kripto, anda boleh melakukannya pada masa lapang anda. Mudah sahaja, apabila anda telah membeli syiling anda, anda tidak perlu melakukan apa-apa selain menunggu!

Satu lagi kelebihan baik perdagangan mata wang kripto jangka panjang ialah anda tidak memerlukan banyak wang untuk bermula. Anda boleh membeli jumlah yang kecil setiap kali anda mempunyai wang simpanan, dan biarkan ia berkembang dalam jangka masa yang panjang.

Ini juga membolehkan anda mengelakkan tekanan turun naik pasaran, kerana anda tidak perlu risau tentang pergerakan harga jangka pendek.

Keburukan

Satu kelemahan perdagangan mata wang kripto jangka panjang ialah anda mungkin terlepas peluang baik untuk membuat keuntungan jangka pendek yang cepat.

Kadangkala nilai syiling naik dengan cepat, hanya untuk jatuh terus ke bawah. Peniaga jangka pendek akan menyedari perkara ini dan boleh membuat keuntungan dengan cepat.

Kelemahan lain ialah kerana anda tidak meluangkan masa menganalisis pasaran (sama seperti pedagang jangka pendek), anda mungkin terlepas beberapa berita buruk. Jika terdapat berita buruk yang dikeluarkan yang boleh menjejaskan harga mata wang kripto anda (seperti peraturan), harga boleh jatuh dan tidak akan naik lagi.

Jadi, pastikan anda sentiasa mengetahui berita mata wang kripto untuk mengelakkan perkara ini daripada berlaku.

Sekarang setelah anda mengetahui beberapa kelebihan dan kekurangan perdagangan mata wang kripto jangka pendek dan panjang, mari lihat beberapa perkara yang anda perlu berhati-hati sebelum anda memulakan.

Apa yang perlu diwaspadai?

Perkara yang paling penting untuk diingat sebelum anda mula berdagang ialah terdapat kemungkinan anda boleh kehilangan keseluruhan pelaburan anda.

Pasaran mata wang kripto sangat tidak menentu, dan walaupun sesetengah orang telah membuat banyak wang, ramai orang telah kehilangan wang juga. Anda tidak boleh berdagang dengan sebarang jumlah yang anda tidak mampu kehilangannya.

Bagaimana anda menangani kerugian anda akan menentukan kejayaan anda sebagai seorang peniaga. Berikut ialah beberapa nasihat penting — jangan sekali-kali cuba mendapatkan kembali kerugian anda dengan melabur dalam jumlah yang lebih besar. Ini adalah pelaburan dengan emosi, dan sering menyebabkan orang kehilangan banyak wang.

SEMUA

Apa itu FUD? Pasaran Bitcoin Diserang oleh Kesengsaraan Januari

Istilah popular yang digunakan dalam perdagangan dunia nyata dan crypto ialah FUD. Ini adalah singkatan  kepada Ketidakpastian dan Ketidakpastian Ketakutan.

FUD ialah apabila orang atau organisasi cuba membuat orang ramai tidak melabur dalam aset dengan memberitahu mereka bahawa mereka akan kehilangan semua wang mereka (atau sesuatu yang serupa). Mereka biasanya mengatakan perkara seperti “_Ia satu penipuan” _atau ia “ Akan ranap”.

Anda harus sentiasa melakukan penyelidikan anda sendiri sebelum membuat sebarang kesimpulan. Gunakan Google untuk mengetahui sama ada maklumat yang anda dengar adalah betul.

Pujukan

Satu perkara terakhir yang perlu dipertimbangkan sebelum anda mula berdagang ialah anda tidak boleh dipengaruhi oleh pendapat orang lain. Ingat, anda bukan satu-satunya orang yang ingin mendapat keuntungan daripada perdagangan mata wang kripto.

Berhati-hati dengan Youtuber yang anda tonton dan dengar. Mereka selalunya akan dibayar oleh projek mata wang kripto untuk mempromosikan syiling mereka. Ini boleh meningkatkan harga dalam jangka pendek tetapi boleh menurun dalam jangka panjang. Jadi, sentiasa buat kajian sendiri dahulu.

Jika anda telah membaca panduan kami setakat ini, anda kini seharusnya mempunyai pemahaman yang baik tentang apa itu perdagangan mata wang kripto, perbezaan antara perdagangan jangka pendek dan jangka panjang, dan perkara yang anda perlu berhati-hati.

Tahu tak? Kini tiba masanya untuk belajar  cara  berdagang kripto!

Bagaimana untuk Memulakan Dagangan

Semasa anda ingin berdagang mata wang kripto, perkara pertama yang perlu kami lakukan ialah memberikan anda beberapa syiling! Cara paling mudah untuk melakukan ini adalah dengan Bitcoin (BTC), Ethereum (ETH) dan Tehter (USDT) kerana hampir setiap pertukaran menerimanya.

Cara terpantas untuk membeliBitcoin (BTC), Ethereum (ETH) dan Tehter (USDT) adalah dengan menggunakan debit, kad kredit anda atau menggunakan pindahan bank dengan Binance. Binanceare broker pertukaran dan akan menjual Bitcoin kepada anda pada kadar yang sangat baik, ia berbaloi kerana anda mendapat syiling anda dengan segera.

Binance terkenal dengan perkhidmatan pertukaran kripto kepada kripto. Binance meletup ke tempat kejadian dalam mania 2017 dan sejak itu telah menjadi pertukaran crypto teratas di dunia.

Buka akaun di Binance Exchange

Pergi ke laman web Binance dengan  mengklik pautan ini . Anda perlu memilih nama pengguna dan kata laluan yang kukuh. Anda juga perlu mengesahkan alamat e-mel dan nombor telefon bimbit anda.

Sahkan akaun anda di Binance

Sila rujuk GIF berikut untuk mendapatkan idea yang lebih baik tentang cara mendaftar di  Binance .

_.gif

1. Sila layari laman web rasmi Binance ( https://www.binance.com ) dan klik butang [Daftar] di bahagian atas sebelah kanan.

1.png

2. Pada halaman pendaftaran, sila ikut arahan pada skrin dan masukkan alamat e-mel dan kata laluan yang akan anda gunakan untuk akaun anda. Selepas membaca TOU dengan teliti, klik pada [Buat akaun].

Nota:

 • Kata laluan mestilah gabungan nombor dan huruf yang mengandungi sekurang-kurangnya 8 aksara, satu huruf ATAS dan satu nombor.
 • Jika anda telah dirujuk untuk mendaftar di Binance oleh rakan, pastikan anda mengisi ID Rujukan yang betul ( 28551372 ).

2.png

3. Selepas mengklik daftar , sila pilih pilihan mengikut keadaan anda.

4. Selepas mengklik, sistem akan menghantar kod pengesahan ke e-mel anda yang akan sah selama 30 minit. Sila log masuk ke kotak e-mel anda untuk menyemak dan memasukkan kod pengesahan tepat pada masanya.

5. Selepas memasukkan kod pengesahan, halaman berikut akan dipaparkan untuk menunjukkan bahawa anda telah berjaya mendaftar.

Nota:

Untuk keselamatan akaun anda sendiri, pastikan anda mendayakan pengesahan dua faktor (2FA) selepas log masuk pertama anda. Kedua-dua Google 2FA dan SMS 2FA tersedia.

6. Lawati laman web Binance dan Log masuk ke akaun anda, kemudian klik [Pusat Pengguna]-[Pengenalan].

Dalam kawasan Pengesahan Identiti, klik [Sahkan].

Selepas memilih kewarganegaraan, klik [Mula].

*Sila pastikan semua maklumat yang dimasukkan adalah konsisten dengan dokumen ID anda. Anda tidak akan dapat mengubahnya setelah disahkan.

7. Seterusnya, masukkan maklumat peribadi anda, kemudian klik [Teruskan].

Selepas menyelesaikan Pengesahan Asas, klik [Pergi ke Pengesahan Lanjutan] untuk meneruskan.

Seterusnya, anda perlu memuat naik gambar dokumen ID anda. Sila pilih jenis ID yang sah, mengikut negara dokumen anda dikeluarkan. Bagi kebanyakan pengguna, pilih pasport, kad pengenalan atau lesen memandu.

*Selepas memilih fail ID, terdapat dua cara untuk mengesahkan pengesahan ID anda:

 1. Ambil gambar
 2. Memuat naik fail

Sebagai contoh, jika anda menggunakan kad pengenalan, anda perlu mengambil gambar muka depan dan halaman belakang kad pengenalan anda. Anda boleh melakukannya dengan kamera web anda atau memuat naik gambar dokumen dari komputer anda.

Selepas memuat naik foto dokumen, sistem akan meminta untuk mengambil foto baharu untuk disahkan. Klik kawasan gambar untuk mengambil gambar, kemudian klik [Serah & Teruskan]

Selepas mengklik, sistem akan meminta anda menyelesaikan pengesahan muka. Klik [Mulakan Pengesahan] untuk menyelesaikan pengesahan muka pada komputer.

Sebagai alternatif, anda boleh menggerakkan tetikus anda ke [Gunakan telefon bimbit] untuk mendapatkan kod QR. Imbas kod QR melalui apl Binance anda untuk menyelesaikan pengesahan muka.

Selepas menyelesaikan proses, sila tunggu dengan sabar. Setelah permohonan anda telah disahkan, Binace akan menghantar pemberitahuan e-mel kepada anda.

Sila pastikan anda melengkapkan maklumat asas dan proses pengesahan foto dalam masa 15 minit, dan jangan muat semula penyemak imbas semasa proses tersebut.

 • Anda boleh cuba melengkapkan proses Pengesahan Identiti sehingga 10 kali sehari. Jika permohonan anda telah ditolak 10 kali dalam masa 24 jam, anda perlu menunggu 24 jam untuk mencuba lagi.

Bagaimana untuk Membeli Matawang Kripto di Binance P2P (web)?

Anda kini boleh membeli mata wang kripto menggunakan berbilang mata wang fiat dengan 0 yuran transaksi pada Binance P2P!

Lihat panduan di bawah untuk membeli kripto pada Binance P2P, dan mulakan dagangan anda.

Video Panduan

Langkah 1:

Pergi ke halaman Binance P2P, dan

 • Jika anda sudah mempunyai akaun Binance, klik " Log Masuk " dan pergi ke Langkah 4
 • Jika anda belum mempunyai akaun Binance, klik “ Daftar

Langkah 2:

Masukkan e-mel anda pada halaman pendaftaran dan tetapkan kata laluan log masuk anda. Baca dan semak Syarat Binance dan klik "Daftar".

Langkah 3:

Lengkapkan pengesahan identiti Tahap 2, dayakan Pengesahan SMS, dan kemudian tetapkan kaedah pembayaran pilihan anda.

Langkah 4:

Pilih (1) “Beli Kripto” kemudian klik (2) “Perdagangan P2P” pada navigasi atas.

Langkah 5:

Klik (1) “Beli” dan pilih mata wang yang anda ingin beli (BTC ditunjukkan sebagai contoh). Tapis harga dan (2) “Pembayaran” dalam menu lungsur, pilih iklan, kemudian klik (3) “Beli”.

Langkah 6:

 1. Masukkan jumlah (dalam mata wang fiat anda) atau kuantiti (dalam crypto) yang anda ingin beli dan klik (2) “Beli”.

Langkah 7:

Sahkan kaedah pembayaran dan jumlah (jumlah harga) pada halaman Butiran Pesanan.

Lengkapkan transaksi fiat dalam had masa pembayaran. Kemudian klik "Dipindahkan, seterusnya" dan "Sahkan".

Nota: Anda perlu memindahkan pembayaran terus kepada penjual melalui pindahan bank, Alipay, WeChat atau platform pembayaran pihak ketiga yang lain berdasarkan maklumat pembayaran penjual yang diberikan. Jika anda telah memindahkan bayaran kepada penjual, anda tidak boleh mengklik "Batal" melainkan anda telah menerima bayaran balik daripada penjual dalam akaun pembayaran anda. Jika anda tidak membuat pembayaran sebenar, sila jangan klik "Sahkan" untuk mengesahkan pembayaran. Ini tidak dibenarkan mengikut peraturan transaksi. Jika anda menghadapi sebarang masalah semasa transaksi, anda boleh menghubungi penjual menggunakan tetingkap sembang.

Langkah 8:

Sebaik sahaja penjual telah mengeluarkan mata wang kripto, urus niaga selesai. Anda boleh mengklik (2) "Pindahkan ke Spot Wallet” untuk memindahkan aset digital ke Spot Wallet anda.

Anda juga boleh mengklik (1) “Semak akaun saya” di atas butang untuk melihat aset digital yang baru anda beli.

Nota: Jika anda tidak menerima mata wang kripto 15 minit selepas mengklik "Dipindahkan, seterusnya", anda boleh mengklik "Rayuan" dan Perkhidmatan Pelanggan akan membantu anda memproses pesanan.

Bagaimana untuk Berdagang Spot di Laman Web Binance

Tutorial Video:Klik video ini untuk mengetahui cara melihat dagangan di Binance

Lawati laman web Binance ( www.binance.com ), klik pada [Log masuk] di bahagian atas sebelah kanan halaman untuk log masuk ke akaun Binance anda.

Kemudian klik pada mana-mana mata wang kripto pada halaman utama, dan pergi terus ke halaman perdagangan spot yang sepadan.

Berikut ialah antara muka halaman dagangan.

 1. Pengumuman Binance
 2. Jumlah dagangan pasangan dagangan dalam 24 jam
 3. Jual buku pesanan
 4. Beli buku pesanan
 5. Carta candlestick dan Kedalaman Pasaran
 6. Jenis Dagangan: Spot/Silang Margin/Margin Terpencil
 7. Jenis pesanan: Had/Pasaran/Stop-limit/OCO(One-Cancel-the-Other)
 8. Beli Cryptocurrency
 9. Jual Cryptocurrency
 10. Pasangan Pasaran dan Dagangan.
 11. Transaksi terbaharu anda yang telah selesai
 12. Aktiviti Pasaran: turun naik/aktiviti yang besar dalam perdagangan pasaran
 13. Open order
 14. Sejarah pesanan 24 jam anda
 15. Perkhidmatan pelanggan Binance

Kita ambil contoh untuk membeli BNB. Di bahagian atas halaman utama Binance, klik pada pilihan [Perdagangan] dan pilih [Klasik] atau [Lanjutan]. Pergi ke bahagian pembelian untuk membeli BNB dan isikan harga serta jumlah pesanan anda, kemudian klik pada [Beli BNB] untuk menyelesaikan transaksi.

Anda boleh mengikuti langkah yang sama untuk menjual BNB.

 • Jenis pesanan lalai dipanggil pesanan had. Tetapi jika peniaga ingin membuat pesanan secepat mungkin, mereka boleh bertukar kepada Pesanan [Pasaran]. Dengan memilih pesanan pasaran, peniaga boleh membuat transaksi serta-merta pada harga pasaran semasa.
 • Jika harga pasaran BNB/BTC adalah pada 0.002, tetapi anda ingin membeli pada harga tertentu, sebagai contoh, 0.001, maka anda boleh membuat pesanan [had]. Apabila harga pasaran mencapai harga yang anda tetapkan, pesanan yang anda buat akan dilaksanakan.
 • Peratusan yang ditunjukkan di bawah kotak Amaun BNB merujuk kepada jumlah BTC yang anda ingin gunakan untuk membeli BNB. Letakkan amaun dan beli kripto.

Anda boleh mendaftar dan berdagang di bursa teratas:

 1. Pertukaran Binance
 2. Pertukaran Bittrex
 3. Pertukaran Poloniex
 4. Pertukaran Bitfinex
 5. Pertukaran Huobi
 6. MXC Exchange
 7. Pertukaran ProBIT
 8. Pertukaran Gate.io
 9. Pertukaran Coinbase

Kesimpulan

Dan ini adalah pengakhiran kepada perdagangan Cryptocurrency kami untuk panduan pemula — kami berharap anda menikmatinya!

Jika anda telah membaca artikel ini dari awal hingga akhir, anda kini harus mempunyai pemahaman yang baik tentang apa itu perdagangan kripto, perbezaan antara perdagangan jangka pendek dan jangka panjang, dan beberapa perkara penting untuk dipertimbangkan sebelum anda memulakan.

Bukan itu sahaja, tetapi anda kini tahu cara membuat pembelian crypto pertama anda dan cara berdagang antara mata wang kripto yang berbeza! Ingatlah, anda harus sentiasa bercakap dengan penasihat kewangan sebelum meletakkan sebarang pelaburan dan sentiasa melakukan penyelidikan anda sendiri.

(Saya mahu anda kekal selamat!)

Jadi, bagaimana anda mencari panduan? Adakah anda telah membeli mata wang kripto pertama anda? Adakah anda mempunyai sebarang idea tentang mata wang kripto yang mana anda akan mula berdagang?..

Beritahu saya dalam komen!

What is GEEK

Buddha Community

Ken Mueller

Ken Mueller

1640948100

Apa Yang Anda Perlu Tahu Sebelum Melabur dalam Matawang Kripto

Apa Yang Anda Perlu Tahu Sebelum Melabur dalam Matawang Kripto - Untuk Pemula

Anda akhirnya memutuskan untuk memulakan kerjaya perdagangan mata wang kripto anda, dan anda sudah memikirkan bagaimana anda akan membelanjakan berjuta-juta anda. Tidak syak lagi bahawa mata wang kripto adalah pasaran yang menarik untuk pelabur, tetapi malangnya, kejayaan tidak berlaku semudah itu.

Ramai pelabur suka berdagang mata wang kripto kerana ia merupakan aset yang sangat tidak menentu. Jika anda boleh menentukan masa pasaran dengan betul, perdagangan kripto boleh memberi anda pulangan yang lebih tinggi daripada pelaburan tradisional.

Dalam semua kesungguhan, perdagangan mata wang kripto boleh menjadi perniagaan yang berisiko. Ya, memang benar — sesetengah orang telah membuat banyak wang. Walau bagaimanapun, sesetengah orang telah kehilangan banyak wang juga.

Bagi anda yang berminat untuk belajar tentang perdagangan mata wang kripto, saya di sini untuk membantu anda bermula. Panduan pemula ini akan menunjukkan kepada anda semua yang anda perlu ketahui.

Pertama, saya akan memberi anda beberapa maklumat latar belakang tentang bila perdagangan mata wang kripto bermula. Seterusnya, saya akan membantu anda memahami perbezaan antara perdagangan mata wang kripto jangka pendek dan jangka panjang, serta kedua-dua kelebihan dan kekurangannya.

Selepas itu, kami akan memberitahu anda perkara penting yang anda perlu berhati-hati sebelum anda mula berdagang.

Akhirnya, saya akan menunjukkan kepada anda bagaimana untuk berdagang! Ini akan termasuk panduan langkah demi langkah dengan beberapa imej yang berguna.

Pada akhir membaca panduan pemula ini, anda akan mempunyai semua maklumat yang diperlukan untuk pergi dan berdagang sendiri. Jadi, apa tunggu lagi, mari kita pergi dan belajar tentang hari-hari awal perdagangan crypto!

Apakah itu Cryptocurrency?

Walaupun terdapat pelbagai jenis mata wang kripto, semuanya mempunyai satu persamaan: ia beroperasi pada teknologi blockchain, menjadikannya terdesentralisasi. Desentralisasi operasi kewangan melalui mata wang kripto mempunyai beberapa kecekapan berbanding sistem kewangan tradisional, termasuk:

 • Mengurangkan hampir semua kos overhed yang berkaitan dengan bank
 • Urus niaga yang lebih murah yang boleh dihantar dan diterima di peringkat antarabangsa
 • Inflasi atau bekalan terhingga yang ditulis ke dalam kod — tidak perlu mempercayai Rizab Persekutuan
 • Derivatif kewangan seperti strategi perdagangan dan pinjaman boleh dikodkan terus ke rantaian mata wang kripto tertentu, menggantikan keperluan untuk pengantara kewangan.

Apakah itu Cryptocurrency? Penjelasan Mudah - YouTube

Mata wang kripto terbesar ialah Bitcoin dan ia digunakan sebagai “emas digital”. Pada asasnya, Bitcoin adalah komoditi yang digunakan sebagai penyimpan nilai. Ethereum ialah mata wang kripto ke-2 terbesar dengan had pasaran $170 bilion. Pemaju boleh membangunkan kontrak pintar pada blockchain Ethereum untuk mencipta alternatif terdesentralisasi kepada fungsi perbankan tradisional, seperti pinjaman dan perdagangan.

Bagaimana Cryptocurrency Berfungsi?

Mata wang kripto ialah aset digital yang dikuasakan pada rantaian blok. Teknologi Blockchain menyimpan lejar bagi setiap transaksi mata wang kripto pada setiap nod yang menjanakan blockchain. Nod ialah komputer yang disambungkan ke rangkaian Bitcoin untuk melombong Bitcoin. Jika salah seorang pelombong ini cuba memasukkan transaksi palsu, ia akan terbatal oleh lejar yang betul.

Lejar yang betul ditentukan oleh majoriti rekod pelombong. Secara teori, anda boleh menggodam blockchain dengan mengawal 51% rangkaian mata wang kripto dalam proses yang dipanggil serangan 51%. Walau bagaimanapun, proses ini tidak boleh dilaksanakan dari segi ekonomi dan memerlukan penggodaman yang sangat koreografi dengan berbilion-bilion, jika tidak trilion, perkakasan komputer bernilai dolar.

Untuk berurus niaga dengan mata wang kripto, anda perlu mempunyai satu set kunci awam dan peribadi. Kunci ini adalah seperti kata laluan yang dijana oleh dompet cryptocurrency anda. Kunci awam anda disambungkan ke alamat dompet anda dan membolehkan orang ramai menghantar mata wang kripto kepada anda. Kunci peribadi anda digunakan untuk meluluskan transaksi dihantar dari dompet anda –– hanya anda yang mempunyai akses kepada kunci peribadi anda.

Adakah anda tahu bagaimana cryptocurrency berfungsi? | oleh Cryptocurrency | Sederhana

Bertentangan dengan kepercayaan popular, banyak mata wang kripto tidak mempunyai bekalan terhingga. Jumlah bekalan Bitcoin dihadkan kepada 21 juta syiling, tetapi banyak altcoin mempunyai kadar inflasi yang ditetapkan tanpa had jumlah bekalan, seperti Ethereum.

Dagangan Cryptocurrency

Seperti yang anda sudah ketahui, Bitcoin menjadi mata wang kripto yang pertama apabila ia dikeluarkan pada tahun 2009 oleh Satoshi Nakamoto. Memandangkan bilangan maksimum bitcoin yang mungkin dihasilkan ialah 21 juta.

Persona Satoshi Nakamoto terlibat pada hari-hari awal bitcoin, bekerja pada versi pertama perisian pada tahun 2009. Komunikasi ke dan dari Nakamoto dijalankan secara elektronik, dan kekurangan butiran peribadi dan latar belakang bermakna adalah mustahil untuk mengetahui identiti sebenar di sebalik nama.

Penglibatan Nakamoto dengan bitcoin berakhir pada tahun 2010. Surat-menyurat terakhir yang dilakukan sesiapa dengan Nakamoto adalah dalam e-mel kepada pemaju bitcoin lain yang mengatakan bahawa mereka telah "berpindah ke perkara lain." Ketidakupayaan untuk meletakkan muka kepada nama itu telah membawa kepada spekulasi yang ketara mengenai identiti Nakamoto, terutamanya apabila mata wang kripto meningkat dalam bilangan, populariti dan kemasyhuran.

Siapa Satoshi Nakamoto? | Akademi Bit2Me

Walau bagaimanapun, dengan hanya satu syiling tersedia, anda tidak boleh menukarnya dengan mana-mana mata wang kripto lain.

Hanya beberapa tahun kemudian apabila semakin banyak mata wang kripto dicipta barulah orang mula memperdagangkannya. Ideanya sangat mudah. Anda menukar satu mata wang kripto dengan mata wang kripto yang lain, dengan harapan syiling yang anda beli akan meningkat nilainya.

Konsep ini adalah sama dengan bursa saham dunia sebenar.

Apabila orang berdagang, mereka perlu menggunakan pertukaran mata wang kripto. Ini supaya pembeli dan penjual boleh dipadankan. Sebagai contoh, jika anda memegang Bitcoin dan ingin menjualnya untuk Ethereum, pertukaran akan membantu anda mencari penjual Ethereum untuk berdagang.

Pertukaran akan mengenakan bayaran kepada anda untuk melakukan ini, yang biasanya berharga sekitar 0.1% untuk setiap dagangan. Dagangan mata wang kripto kini sangat popular, dengan syiling bernilai berbilion dolar dibeli dan dijual setiap hari.

Mereka yang "bertuah" telah membuat sejumlah wang yang serius melakukan ini, dan terdapat banyak orang yang kini berdagang mata wang kripto sebagai pekerjaan sepenuh masa.

Walau bagaimanapun, peniaga yang berpengalaman menggunakan banyak alat yang berbeza untuk membantu mereka memilih syiling yang betul pada masa yang sesuai. Ini boleh termasuk perisian yang membantu pelabur menganalisis arah aliran harga sebelumnya dsb.

Walau bagaimanapun, semua orang mesti bermula di suatu tempat! Selagi anda tidak berdagang lebih daripada yang anda mampu untuk rugi, tidak ada salahnya untuk mencubanya.

Sekarang, saya sekarang akan menerangkan apa itu perdagangan jangka pendek, bersama dengan kelebihan dan kekurangannya.

Dagangan Jangka Pendek

Perdagangan jangka pendek ialah tempat anda membeli mata wang kripto tetapi hanya merancang untuk memegangnya untuk masa yang singkat. Ini boleh jadi apa sahaja dari minit, jam, hari, minggu atau bahkan beberapa bulan!

Anda mungkin membeli mata wang kripto tertentu kerana anda fikir ia akan meningkat dalam harga dalam jangka pendek. Dalam kes ini, anda akan menjualnya untuk keuntungan cepat jika anda fikir harga akan turun lagi!

Mari kita lihat beberapa kelebihan dagangan jangka pendek.

Kelebihan

Kelebihan utama perdagangan mata wang kripto jangka pendek ialah ia menawarkan peluang yang sangat baik untuk membuat keuntungan peratusan yang tinggi. Tidak seperti pasaran mata wang fiat, di mana harga biasanya tidak bergerak lebih daripada 1% setiap hari, harga mata wang kripto boleh hampir dua kali ganda dalam sekelip mata!

Kini mata wang kripto telah menjadi begitu popular, kini terdapat lebih daripada 8,000 mata wang kripto yang berbeza untuk didagangkan. Ini bermakna satu perkara — lebih banyak peluang untuk mengaut keuntungan besar. Bukan itu sahaja, walaupun, terdapat volum dagangan yang besar untuk banyak syiling.

Jumlah dagangan yang besar adalah penting kerana ini bermakna anda akan sentiasa mencari pembeli atau penjual! Ia hanya bermakna bahawa jumlah mata wang yang tinggi mengalir masuk dan keluar daripada mata wang kripto itu.

Cara Berdagang Bitcoin: Ketahui Mengenai Dagangan Bitcoin

Keburukan

Memandangkan pasaran mata wang kripto sangat tidak menentu, harga boleh berubah dengan cepat. Ini bermakna jika anda ingin melakukan dagangan crypto jangka pendek, anda perlu menghabiskan banyak masa menganalisis pasaran.

Sangat penting untuk mengawal emosi anda — satu perkara yang anda akan pelajari apabila dagangan jangka pendek ialah anda tidak selalu menang. Ia boleh menjadi sangat tertekan apabila harga bergerak berbeza daripada yang anda harapkan.

Jadi, belajar menerima kerugian adalah sebahagian besar daripada perdagangan mata wang kripto. Tiada siapa yang membuat keuntungan 100% sepanjang masa!

Peniaga mata wang kripto jangka pendek mencari keuntungan kecil dalam pergerakan harga yang kecil, jadi anda perlu mempunyai keupayaan analisis yang cukup baik. Ini bermakna boleh membaca carta dan graf dagangan. Yang, jika anda seorang pemula, boleh mengambil sedikit masa untuk belajar.

Satu lagi kelemahan perdagangan jangka pendek ialah, untuk anda melihat pulangan yang baik, anda mesti membuat pelaburan yang agak besar. Ini adalah sesuatu yang kebanyakan anda pemula mungkin tidak berasa selesa.

Dagangan jangka panjang

Pernahkah anda mendengar perkataan " HODL" ? Nah, jika tidak, maka kami akan menganggap anda benar-benar baru dalam ruang crypto! Tidak, ia bukan perkataan yang anda akan temui dalam kamus, tetapi anda pasti akan menemuinya dalam forum crypto dan kumpulan sembang komuniti!

“HODL” ialah perkataan slanga yang bermaksud memegang mata wang kripto untuk jangka masa panjang dan bukannya menjualnya. Maksud sebenarnya ialah "Bertahan untuk Kehidupan Sayang". Biasanya, perdagangan kripto jangka panjang bermaksud memegang syiling selama satu tahun atau lebih.

Ideanya ialah, walaupun akan sentiasa ada turun naik, harga harus meningkat dalam jumlah yang besar dalam jangka masa panjang.

Satu contoh yang baik ialah pelabur bertuah yang membeli Bitcoin pada tahun 2011 apabila ia hanya $0.35. Jika mereka bertahan pada awal 2021, mereka boleh menjual syiling mereka dengan harga hampir $50,000 setiap satu! Itu lebih 143,000X pelaburan awal anda!

Terlalu Cepat untuk 'Ke Bulan': Maksud Sebenarnya Perhimpunan BTC

Kelebihan

Salah satu kelebihan utama perdagangan mata wang kripto jangka panjang ialah ia mudah dan memerlukan sedikit masa. Anda tidak perlu memahami carta atau graf perdagangan yang kompleks kerana anda hanya ingin menyimpan syiling anda untuk jangka masa panjang.

Tidak seperti perdagangan jangka pendek, di mana anda perlu sentiasa menghabiskan masa menyemak harga mata wang kripto, anda boleh melakukannya pada masa lapang anda. Mudah sahaja, apabila anda telah membeli syiling anda, anda tidak perlu melakukan apa-apa selain menunggu!

Satu lagi kelebihan baik perdagangan mata wang kripto jangka panjang ialah anda tidak memerlukan banyak wang untuk bermula. Anda boleh membeli jumlah yang kecil setiap kali anda mempunyai wang simpanan, dan biarkan ia berkembang dalam jangka masa yang panjang.

Ini juga membolehkan anda mengelakkan tekanan turun naik pasaran, kerana anda tidak perlu risau tentang pergerakan harga jangka pendek.

Keburukan

Satu kelemahan perdagangan mata wang kripto jangka panjang ialah anda mungkin terlepas peluang baik untuk membuat keuntungan jangka pendek yang cepat.

Kadangkala nilai syiling naik dengan cepat, hanya untuk jatuh terus ke bawah. Peniaga jangka pendek akan menyedari perkara ini dan boleh membuat keuntungan dengan cepat.

Kelemahan lain ialah kerana anda tidak meluangkan masa menganalisis pasaran (sama seperti pedagang jangka pendek), anda mungkin terlepas beberapa berita buruk. Jika terdapat berita buruk yang dikeluarkan yang boleh menjejaskan harga mata wang kripto anda (seperti peraturan), harga boleh jatuh dan tidak akan naik lagi.

Jadi, pastikan anda sentiasa mengetahui berita mata wang kripto untuk mengelakkan perkara ini daripada berlaku.

Sekarang setelah anda mengetahui beberapa kelebihan dan kekurangan perdagangan mata wang kripto jangka pendek dan panjang, mari lihat beberapa perkara yang anda perlu berhati-hati sebelum anda memulakan.

Apa yang perlu diwaspadai?

Perkara yang paling penting untuk diingat sebelum anda mula berdagang ialah terdapat kemungkinan anda boleh kehilangan keseluruhan pelaburan anda.

Pasaran mata wang kripto sangat tidak menentu, dan walaupun sesetengah orang telah membuat banyak wang, ramai orang telah kehilangan wang juga. Anda tidak boleh berdagang dengan sebarang jumlah yang anda tidak mampu kehilangannya.

Bagaimana anda menangani kerugian anda akan menentukan kejayaan anda sebagai seorang peniaga. Berikut ialah beberapa nasihat penting — jangan sekali-kali cuba mendapatkan kembali kerugian anda dengan melabur dalam jumlah yang lebih besar. Ini adalah pelaburan dengan emosi, dan sering menyebabkan orang kehilangan banyak wang.

SEMUA

Apa itu FUD? Pasaran Bitcoin Diserang oleh Kesengsaraan Januari

Istilah popular yang digunakan dalam perdagangan dunia nyata dan crypto ialah FUD. Ini adalah singkatan  kepada Ketidakpastian dan Ketidakpastian Ketakutan.

FUD ialah apabila orang atau organisasi cuba membuat orang ramai tidak melabur dalam aset dengan memberitahu mereka bahawa mereka akan kehilangan semua wang mereka (atau sesuatu yang serupa). Mereka biasanya mengatakan perkara seperti “_Ia satu penipuan” _atau ia “ Akan ranap”.

Anda harus sentiasa melakukan penyelidikan anda sendiri sebelum membuat sebarang kesimpulan. Gunakan Google untuk mengetahui sama ada maklumat yang anda dengar adalah betul.

Pujukan

Satu perkara terakhir yang perlu dipertimbangkan sebelum anda mula berdagang ialah anda tidak boleh dipengaruhi oleh pendapat orang lain. Ingat, anda bukan satu-satunya orang yang ingin mendapat keuntungan daripada perdagangan mata wang kripto.

Berhati-hati dengan Youtuber yang anda tonton dan dengar. Mereka selalunya akan dibayar oleh projek mata wang kripto untuk mempromosikan syiling mereka. Ini boleh meningkatkan harga dalam jangka pendek tetapi boleh menurun dalam jangka panjang. Jadi, sentiasa buat kajian sendiri dahulu.

Jika anda telah membaca panduan kami setakat ini, anda kini seharusnya mempunyai pemahaman yang baik tentang apa itu perdagangan mata wang kripto, perbezaan antara perdagangan jangka pendek dan jangka panjang, dan perkara yang anda perlu berhati-hati.

Tahu tak? Kini tiba masanya untuk belajar  cara  berdagang kripto!

Bagaimana untuk Memulakan Dagangan

Semasa anda ingin berdagang mata wang kripto, perkara pertama yang perlu kami lakukan ialah memberikan anda beberapa syiling! Cara paling mudah untuk melakukan ini adalah dengan Bitcoin (BTC), Ethereum (ETH) dan Tehter (USDT) kerana hampir setiap pertukaran menerimanya.

Cara terpantas untuk membeliBitcoin (BTC), Ethereum (ETH) dan Tehter (USDT) adalah dengan menggunakan debit, kad kredit anda atau menggunakan pindahan bank dengan Binance. Binanceare broker pertukaran dan akan menjual Bitcoin kepada anda pada kadar yang sangat baik, ia berbaloi kerana anda mendapat syiling anda dengan segera.

Binance terkenal dengan perkhidmatan pertukaran kripto kepada kripto. Binance meletup ke tempat kejadian dalam mania 2017 dan sejak itu telah menjadi pertukaran crypto teratas di dunia.

Buka akaun di Binance Exchange

Pergi ke laman web Binance dengan  mengklik pautan ini . Anda perlu memilih nama pengguna dan kata laluan yang kukuh. Anda juga perlu mengesahkan alamat e-mel dan nombor telefon bimbit anda.

Sahkan akaun anda di Binance

Sila rujuk GIF berikut untuk mendapatkan idea yang lebih baik tentang cara mendaftar di  Binance .

_.gif

1. Sila layari laman web rasmi Binance ( https://www.binance.com ) dan klik butang [Daftar] di bahagian atas sebelah kanan.

1.png

2. Pada halaman pendaftaran, sila ikut arahan pada skrin dan masukkan alamat e-mel dan kata laluan yang akan anda gunakan untuk akaun anda. Selepas membaca TOU dengan teliti, klik pada [Buat akaun].

Nota:

 • Kata laluan mestilah gabungan nombor dan huruf yang mengandungi sekurang-kurangnya 8 aksara, satu huruf ATAS dan satu nombor.
 • Jika anda telah dirujuk untuk mendaftar di Binance oleh rakan, pastikan anda mengisi ID Rujukan yang betul ( 28551372 ).

2.png

3. Selepas mengklik daftar , sila pilih pilihan mengikut keadaan anda.

4. Selepas mengklik, sistem akan menghantar kod pengesahan ke e-mel anda yang akan sah selama 30 minit. Sila log masuk ke kotak e-mel anda untuk menyemak dan memasukkan kod pengesahan tepat pada masanya.

5. Selepas memasukkan kod pengesahan, halaman berikut akan dipaparkan untuk menunjukkan bahawa anda telah berjaya mendaftar.

Nota:

Untuk keselamatan akaun anda sendiri, pastikan anda mendayakan pengesahan dua faktor (2FA) selepas log masuk pertama anda. Kedua-dua Google 2FA dan SMS 2FA tersedia.

6. Lawati laman web Binance dan Log masuk ke akaun anda, kemudian klik [Pusat Pengguna]-[Pengenalan].

Dalam kawasan Pengesahan Identiti, klik [Sahkan].

Selepas memilih kewarganegaraan, klik [Mula].

*Sila pastikan semua maklumat yang dimasukkan adalah konsisten dengan dokumen ID anda. Anda tidak akan dapat mengubahnya setelah disahkan.

7. Seterusnya, masukkan maklumat peribadi anda, kemudian klik [Teruskan].

Selepas menyelesaikan Pengesahan Asas, klik [Pergi ke Pengesahan Lanjutan] untuk meneruskan.

Seterusnya, anda perlu memuat naik gambar dokumen ID anda. Sila pilih jenis ID yang sah, mengikut negara dokumen anda dikeluarkan. Bagi kebanyakan pengguna, pilih pasport, kad pengenalan atau lesen memandu.

*Selepas memilih fail ID, terdapat dua cara untuk mengesahkan pengesahan ID anda:

 1. Ambil gambar
 2. Memuat naik fail

Sebagai contoh, jika anda menggunakan kad pengenalan, anda perlu mengambil gambar muka depan dan halaman belakang kad pengenalan anda. Anda boleh melakukannya dengan kamera web anda atau memuat naik gambar dokumen dari komputer anda.

Selepas memuat naik foto dokumen, sistem akan meminta untuk mengambil foto baharu untuk disahkan. Klik kawasan gambar untuk mengambil gambar, kemudian klik [Serah & Teruskan]

Selepas mengklik, sistem akan meminta anda menyelesaikan pengesahan muka. Klik [Mulakan Pengesahan] untuk menyelesaikan pengesahan muka pada komputer.

Sebagai alternatif, anda boleh menggerakkan tetikus anda ke [Gunakan telefon bimbit] untuk mendapatkan kod QR. Imbas kod QR melalui apl Binance anda untuk menyelesaikan pengesahan muka.

Selepas menyelesaikan proses, sila tunggu dengan sabar. Setelah permohonan anda telah disahkan, Binace akan menghantar pemberitahuan e-mel kepada anda.

Sila pastikan anda melengkapkan maklumat asas dan proses pengesahan foto dalam masa 15 minit, dan jangan muat semula penyemak imbas semasa proses tersebut.

 • Anda boleh cuba melengkapkan proses Pengesahan Identiti sehingga 10 kali sehari. Jika permohonan anda telah ditolak 10 kali dalam masa 24 jam, anda perlu menunggu 24 jam untuk mencuba lagi.

Bagaimana untuk Membeli Matawang Kripto di Binance P2P (web)?

Anda kini boleh membeli mata wang kripto menggunakan berbilang mata wang fiat dengan 0 yuran transaksi pada Binance P2P!

Lihat panduan di bawah untuk membeli kripto pada Binance P2P, dan mulakan dagangan anda.

Video Panduan

Langkah 1:

Pergi ke halaman Binance P2P, dan

 • Jika anda sudah mempunyai akaun Binance, klik " Log Masuk " dan pergi ke Langkah 4
 • Jika anda belum mempunyai akaun Binance, klik “ Daftar

Langkah 2:

Masukkan e-mel anda pada halaman pendaftaran dan tetapkan kata laluan log masuk anda. Baca dan semak Syarat Binance dan klik "Daftar".

Langkah 3:

Lengkapkan pengesahan identiti Tahap 2, dayakan Pengesahan SMS, dan kemudian tetapkan kaedah pembayaran pilihan anda.

Langkah 4:

Pilih (1) “Beli Kripto” kemudian klik (2) “Perdagangan P2P” pada navigasi atas.

Langkah 5:

Klik (1) “Beli” dan pilih mata wang yang anda ingin beli (BTC ditunjukkan sebagai contoh). Tapis harga dan (2) “Pembayaran” dalam menu lungsur, pilih iklan, kemudian klik (3) “Beli”.

Langkah 6:

 1. Masukkan jumlah (dalam mata wang fiat anda) atau kuantiti (dalam crypto) yang anda ingin beli dan klik (2) “Beli”.

Langkah 7:

Sahkan kaedah pembayaran dan jumlah (jumlah harga) pada halaman Butiran Pesanan.

Lengkapkan transaksi fiat dalam had masa pembayaran. Kemudian klik "Dipindahkan, seterusnya" dan "Sahkan".

Nota: Anda perlu memindahkan pembayaran terus kepada penjual melalui pindahan bank, Alipay, WeChat atau platform pembayaran pihak ketiga yang lain berdasarkan maklumat pembayaran penjual yang diberikan. Jika anda telah memindahkan bayaran kepada penjual, anda tidak boleh mengklik "Batal" melainkan anda telah menerima bayaran balik daripada penjual dalam akaun pembayaran anda. Jika anda tidak membuat pembayaran sebenar, sila jangan klik "Sahkan" untuk mengesahkan pembayaran. Ini tidak dibenarkan mengikut peraturan transaksi. Jika anda menghadapi sebarang masalah semasa transaksi, anda boleh menghubungi penjual menggunakan tetingkap sembang.

Langkah 8:

Sebaik sahaja penjual telah mengeluarkan mata wang kripto, urus niaga selesai. Anda boleh mengklik (2) "Pindahkan ke Spot Wallet” untuk memindahkan aset digital ke Spot Wallet anda.

Anda juga boleh mengklik (1) “Semak akaun saya” di atas butang untuk melihat aset digital yang baru anda beli.

Nota: Jika anda tidak menerima mata wang kripto 15 minit selepas mengklik "Dipindahkan, seterusnya", anda boleh mengklik "Rayuan" dan Perkhidmatan Pelanggan akan membantu anda memproses pesanan.

Bagaimana untuk Berdagang Spot di Laman Web Binance

Tutorial Video:Klik video ini untuk mengetahui cara melihat dagangan di Binance

Lawati laman web Binance ( www.binance.com ), klik pada [Log masuk] di bahagian atas sebelah kanan halaman untuk log masuk ke akaun Binance anda.

Kemudian klik pada mana-mana mata wang kripto pada halaman utama, dan pergi terus ke halaman perdagangan spot yang sepadan.

Berikut ialah antara muka halaman dagangan.

 1. Pengumuman Binance
 2. Jumlah dagangan pasangan dagangan dalam 24 jam
 3. Jual buku pesanan
 4. Beli buku pesanan
 5. Carta candlestick dan Kedalaman Pasaran
 6. Jenis Dagangan: Spot/Silang Margin/Margin Terpencil
 7. Jenis pesanan: Had/Pasaran/Stop-limit/OCO(One-Cancel-the-Other)
 8. Beli Cryptocurrency
 9. Jual Cryptocurrency
 10. Pasangan Pasaran dan Dagangan.
 11. Transaksi terbaharu anda yang telah selesai
 12. Aktiviti Pasaran: turun naik/aktiviti yang besar dalam perdagangan pasaran
 13. Open order
 14. Sejarah pesanan 24 jam anda
 15. Perkhidmatan pelanggan Binance

Kita ambil contoh untuk membeli BNB. Di bahagian atas halaman utama Binance, klik pada pilihan [Perdagangan] dan pilih [Klasik] atau [Lanjutan]. Pergi ke bahagian pembelian untuk membeli BNB dan isikan harga serta jumlah pesanan anda, kemudian klik pada [Beli BNB] untuk menyelesaikan transaksi.

Anda boleh mengikuti langkah yang sama untuk menjual BNB.

 • Jenis pesanan lalai dipanggil pesanan had. Tetapi jika peniaga ingin membuat pesanan secepat mungkin, mereka boleh bertukar kepada Pesanan [Pasaran]. Dengan memilih pesanan pasaran, peniaga boleh membuat transaksi serta-merta pada harga pasaran semasa.
 • Jika harga pasaran BNB/BTC adalah pada 0.002, tetapi anda ingin membeli pada harga tertentu, sebagai contoh, 0.001, maka anda boleh membuat pesanan [had]. Apabila harga pasaran mencapai harga yang anda tetapkan, pesanan yang anda buat akan dilaksanakan.
 • Peratusan yang ditunjukkan di bawah kotak Amaun BNB merujuk kepada jumlah BTC yang anda ingin gunakan untuk membeli BNB. Letakkan amaun dan beli kripto.

Anda boleh mendaftar dan berdagang di bursa teratas:

 1. Pertukaran Binance
 2. Pertukaran Bittrex
 3. Pertukaran Poloniex
 4. Pertukaran Bitfinex
 5. Pertukaran Huobi
 6. MXC Exchange
 7. Pertukaran ProBIT
 8. Pertukaran Gate.io
 9. Pertukaran Coinbase

Kesimpulan

Dan ini adalah pengakhiran kepada perdagangan Cryptocurrency kami untuk panduan pemula — kami berharap anda menikmatinya!

Jika anda telah membaca artikel ini dari awal hingga akhir, anda kini harus mempunyai pemahaman yang baik tentang apa itu perdagangan kripto, perbezaan antara perdagangan jangka pendek dan jangka panjang, dan beberapa perkara penting untuk dipertimbangkan sebelum anda memulakan.

Bukan itu sahaja, tetapi anda kini tahu cara membuat pembelian crypto pertama anda dan cara berdagang antara mata wang kripto yang berbeza! Ingatlah, anda harus sentiasa bercakap dengan penasihat kewangan sebelum meletakkan sebarang pelaburan dan sentiasa melakukan penyelidikan anda sendiri.

(Saya mahu anda kekal selamat!)

Jadi, bagaimana anda mencari panduan? Adakah anda telah membeli mata wang kripto pertama anda? Adakah anda mempunyai sebarang idea tentang mata wang kripto yang mana anda akan mula berdagang?..

Beritahu saya dalam komen!

Ken Mueller

Ken Mueller

1640918700

Apa Yang Anda Perlu Tahu Sebelum Melabur dalam Matawang Kripto

Apa Yang Anda Perlu Tahu Sebelum Melabur dalam Matawang Kripto - Untuk Pemula

Anda akhirnya memutuskan untuk memulakan kerjaya perdagangan mata wang kripto anda, dan anda sudah memikirkan bagaimana anda akan membelanjakan berjuta-juta anda. Tidak syak lagi bahawa mata wang kripto adalah pasaran yang menarik untuk pelabur, tetapi malangnya, kejayaan tidak berlaku semudah itu.

Ramai pelabur suka berdagang mata wang kripto kerana ia merupakan aset yang sangat tidak menentu. Jika anda boleh menentukan masa pasaran dengan betul, perdagangan kripto boleh memberi anda pulangan yang lebih tinggi daripada pelaburan tradisional.

Dalam semua kesungguhan, perdagangan mata wang kripto boleh menjadi perniagaan yang berisiko. Ya, memang benar — sesetengah orang telah membuat banyak wang. Walau bagaimanapun, sesetengah orang telah kehilangan banyak wang juga.

Bagi anda yang berminat untuk belajar tentang perdagangan mata wang kripto, saya di sini untuk membantu anda bermula. Panduan pemula ini akan menunjukkan kepada anda semua yang anda perlu ketahui.

Pertama, saya akan memberi anda beberapa maklumat latar belakang tentang bila perdagangan mata wang kripto bermula. Seterusnya, saya akan membantu anda memahami perbezaan antara perdagangan mata wang kripto jangka pendek dan jangka panjang, serta kedua-dua kelebihan dan kekurangannya.

Selepas itu, kami akan memberitahu anda perkara penting yang anda perlu berhati-hati sebelum anda mula berdagang.

Akhirnya, saya akan menunjukkan kepada anda bagaimana untuk berdagang! Ini akan termasuk panduan langkah demi langkah dengan beberapa imej yang berguna.

Pada akhir membaca panduan pemula ini, anda akan mempunyai semua maklumat yang diperlukan untuk pergi dan berdagang sendiri. Jadi, apa tunggu lagi, mari kita pergi dan belajar tentang hari-hari awal perdagangan crypto!

Apakah itu Cryptocurrency?

Walaupun terdapat pelbagai jenis mata wang kripto, semuanya mempunyai satu persamaan: ia beroperasi pada teknologi blockchain, menjadikannya terdesentralisasi. Desentralisasi operasi kewangan melalui mata wang kripto mempunyai beberapa kecekapan berbanding sistem kewangan tradisional, termasuk:

 • Mengurangkan hampir semua kos overhed yang berkaitan dengan bank
 • Urus niaga yang lebih murah yang boleh dihantar dan diterima di peringkat antarabangsa
 • Inflasi atau bekalan terhingga yang ditulis ke dalam kod — tidak perlu mempercayai Rizab Persekutuan
 • Derivatif kewangan seperti strategi perdagangan dan pinjaman boleh dikodkan terus ke rantaian mata wang kripto tertentu, menggantikan keperluan untuk pengantara kewangan.

Apakah itu Cryptocurrency? Penjelasan Mudah - YouTube

Mata wang kripto terbesar ialah Bitcoin dan ia digunakan sebagai “emas digital”. Pada asasnya, Bitcoin adalah komoditi yang digunakan sebagai penyimpan nilai. Ethereum ialah mata wang kripto ke-2 terbesar dengan had pasaran $170 bilion. Pemaju boleh membangunkan kontrak pintar pada blockchain Ethereum untuk mencipta alternatif terdesentralisasi kepada fungsi perbankan tradisional, seperti pinjaman dan perdagangan.

Bagaimana Cryptocurrency Berfungsi?

Mata wang kripto ialah aset digital yang dikuasakan pada rantaian blok. Teknologi Blockchain menyimpan lejar bagi setiap transaksi mata wang kripto pada setiap nod yang menjanakan blockchain. Nod ialah komputer yang disambungkan ke rangkaian Bitcoin untuk melombong Bitcoin. Jika salah seorang pelombong ini cuba memasukkan transaksi palsu, ia akan terbatal oleh lejar yang betul.

Lejar yang betul ditentukan oleh majoriti rekod pelombong. Secara teori, anda boleh menggodam blockchain dengan mengawal 51% rangkaian mata wang kripto dalam proses yang dipanggil serangan 51%. Walau bagaimanapun, proses ini tidak boleh dilaksanakan dari segi ekonomi dan memerlukan penggodaman yang sangat koreografi dengan berbilion-bilion, jika tidak trilion, perkakasan komputer bernilai dolar.

Untuk berurus niaga dengan mata wang kripto, anda perlu mempunyai satu set kunci awam dan peribadi. Kunci ini adalah seperti kata laluan yang dijana oleh dompet cryptocurrency anda. Kunci awam anda disambungkan ke alamat dompet anda dan membolehkan orang ramai menghantar mata wang kripto kepada anda. Kunci peribadi anda digunakan untuk meluluskan transaksi dihantar dari dompet anda –– hanya anda yang mempunyai akses kepada kunci peribadi anda.

Adakah anda tahu bagaimana cryptocurrency berfungsi? | oleh Cryptocurrency | Sederhana

Bertentangan dengan kepercayaan popular, banyak mata wang kripto tidak mempunyai bekalan terhingga. Jumlah bekalan Bitcoin dihadkan kepada 21 juta syiling, tetapi banyak altcoin mempunyai kadar inflasi yang ditetapkan tanpa had jumlah bekalan, seperti Ethereum.

Dagangan Cryptocurrency

Seperti yang anda sudah ketahui, Bitcoin menjadi mata wang kripto yang pertama apabila ia dikeluarkan pada tahun 2009 oleh Satoshi Nakamoto. Memandangkan bilangan maksimum bitcoin yang mungkin dihasilkan ialah 21 juta.

Persona Satoshi Nakamoto terlibat pada hari-hari awal bitcoin, bekerja pada versi pertama perisian pada tahun 2009. Komunikasi ke dan dari Nakamoto dijalankan secara elektronik, dan kekurangan butiran peribadi dan latar belakang bermakna adalah mustahil untuk mengetahui identiti sebenar di sebalik nama.

Penglibatan Nakamoto dengan bitcoin berakhir pada tahun 2010. Surat-menyurat terakhir yang dilakukan sesiapa dengan Nakamoto adalah dalam e-mel kepada pemaju bitcoin lain yang mengatakan bahawa mereka telah "berpindah ke perkara lain." Ketidakupayaan untuk meletakkan muka kepada nama itu telah membawa kepada spekulasi yang ketara mengenai identiti Nakamoto, terutamanya apabila mata wang kripto meningkat dalam bilangan, populariti dan kemasyhuran.

Siapa Satoshi Nakamoto? | Akademi Bit2Me

Walau bagaimanapun, dengan hanya satu syiling tersedia, anda tidak boleh menukarnya dengan mana-mana mata wang kripto lain.

Hanya beberapa tahun kemudian apabila semakin banyak mata wang kripto dicipta barulah orang mula memperdagangkannya. Ideanya sangat mudah. Anda menukar satu mata wang kripto dengan mata wang kripto yang lain, dengan harapan syiling yang anda beli akan meningkat nilainya.

Konsep ini adalah sama dengan bursa saham dunia sebenar.

Apabila orang berdagang, mereka perlu menggunakan pertukaran mata wang kripto. Ini supaya pembeli dan penjual boleh dipadankan. Sebagai contoh, jika anda memegang Bitcoin dan ingin menjualnya untuk Ethereum, pertukaran akan membantu anda mencari penjual Ethereum untuk berdagang.

Pertukaran akan mengenakan bayaran kepada anda untuk melakukan ini, yang biasanya berharga sekitar 0.1% untuk setiap dagangan. Dagangan mata wang kripto kini sangat popular, dengan syiling bernilai berbilion dolar dibeli dan dijual setiap hari.

Mereka yang "bertuah" telah membuat sejumlah wang yang serius melakukan ini, dan terdapat banyak orang yang kini berdagang mata wang kripto sebagai pekerjaan sepenuh masa.

Walau bagaimanapun, peniaga yang berpengalaman menggunakan banyak alat yang berbeza untuk membantu mereka memilih syiling yang betul pada masa yang sesuai. Ini boleh termasuk perisian yang membantu pelabur menganalisis arah aliran harga sebelumnya dsb.

Walau bagaimanapun, semua orang mesti bermula di suatu tempat! Selagi anda tidak berdagang lebih daripada yang anda mampu untuk rugi, tidak ada salahnya untuk mencubanya.

Sekarang, saya sekarang akan menerangkan apa itu perdagangan jangka pendek, bersama dengan kelebihan dan kekurangannya.

Dagangan Jangka Pendek

Perdagangan jangka pendek ialah tempat anda membeli mata wang kripto tetapi hanya merancang untuk memegangnya untuk masa yang singkat. Ini boleh jadi apa sahaja dari minit, jam, hari, minggu atau bahkan beberapa bulan!

Anda mungkin membeli mata wang kripto tertentu kerana anda fikir ia akan meningkat dalam harga dalam jangka pendek. Dalam kes ini, anda akan menjualnya untuk keuntungan cepat jika anda fikir harga akan turun lagi!

Mari kita lihat beberapa kelebihan dagangan jangka pendek.

Kelebihan

Kelebihan utama perdagangan mata wang kripto jangka pendek ialah ia menawarkan peluang yang sangat baik untuk membuat keuntungan peratusan yang tinggi. Tidak seperti pasaran mata wang fiat, di mana harga biasanya tidak bergerak lebih daripada 1% setiap hari, harga mata wang kripto boleh hampir dua kali ganda dalam sekelip mata!

Kini mata wang kripto telah menjadi begitu popular, kini terdapat lebih daripada 8,000 mata wang kripto yang berbeza untuk didagangkan. Ini bermakna satu perkara — lebih banyak peluang untuk mengaut keuntungan besar. Bukan itu sahaja, walaupun, terdapat volum dagangan yang besar untuk banyak syiling.

Jumlah dagangan yang besar adalah penting kerana ini bermakna anda akan sentiasa mencari pembeli atau penjual! Ia hanya bermakna bahawa jumlah mata wang yang tinggi mengalir masuk dan keluar daripada mata wang kripto itu.

Cara Berdagang Bitcoin: Ketahui Mengenai Dagangan Bitcoin

Keburukan

Memandangkan pasaran mata wang kripto sangat tidak menentu, harga boleh berubah dengan cepat. Ini bermakna jika anda ingin melakukan dagangan crypto jangka pendek, anda perlu menghabiskan banyak masa menganalisis pasaran.

Sangat penting untuk mengawal emosi anda — satu perkara yang anda akan pelajari apabila dagangan jangka pendek ialah anda tidak selalu menang. Ia boleh menjadi sangat tertekan apabila harga bergerak berbeza daripada yang anda harapkan.

Jadi, belajar menerima kerugian adalah sebahagian besar daripada perdagangan mata wang kripto. Tiada siapa yang membuat keuntungan 100% sepanjang masa!

Peniaga mata wang kripto jangka pendek mencari keuntungan kecil dalam pergerakan harga yang kecil, jadi anda perlu mempunyai keupayaan analisis yang cukup baik. Ini bermakna boleh membaca carta dan graf dagangan. Yang, jika anda seorang pemula, boleh mengambil sedikit masa untuk belajar.

Satu lagi kelemahan perdagangan jangka pendek ialah, untuk anda melihat pulangan yang baik, anda mesti membuat pelaburan yang agak besar. Ini adalah sesuatu yang kebanyakan anda pemula mungkin tidak berasa selesa.

Dagangan jangka panjang

Pernahkah anda mendengar perkataan " HODL" ? Nah, jika tidak, maka kami akan menganggap anda benar-benar baru dalam ruang crypto! Tidak, ia bukan perkataan yang anda akan temui dalam kamus, tetapi anda pasti akan menemuinya dalam forum crypto dan kumpulan sembang komuniti!

“HODL” ialah perkataan slanga yang bermaksud memegang mata wang kripto untuk jangka masa panjang dan bukannya menjualnya. Maksud sebenarnya ialah "Bertahan untuk Kehidupan Sayang". Biasanya, perdagangan kripto jangka panjang bermaksud memegang syiling selama satu tahun atau lebih.

Ideanya ialah, walaupun akan sentiasa ada turun naik, harga harus meningkat dalam jumlah yang besar dalam jangka masa panjang.

Satu contoh yang baik ialah pelabur bertuah yang membeli Bitcoin pada tahun 2011 apabila ia hanya $0.35. Jika mereka bertahan pada awal 2021, mereka boleh menjual syiling mereka dengan harga hampir $50,000 setiap satu! Itu lebih 143,000X pelaburan awal anda!

Terlalu Cepat untuk 'Ke Bulan': Maksud Sebenarnya Perhimpunan BTC

Kelebihan

Salah satu kelebihan utama perdagangan mata wang kripto jangka panjang ialah ia mudah dan memerlukan sedikit masa. Anda tidak perlu memahami carta atau graf perdagangan yang kompleks kerana anda hanya ingin menyimpan syiling anda untuk jangka masa panjang.

Tidak seperti perdagangan jangka pendek, di mana anda perlu sentiasa menghabiskan masa menyemak harga mata wang kripto, anda boleh melakukannya pada masa lapang anda. Mudah sahaja, apabila anda telah membeli syiling anda, anda tidak perlu melakukan apa-apa selain menunggu!

Satu lagi kelebihan baik perdagangan mata wang kripto jangka panjang ialah anda tidak memerlukan banyak wang untuk bermula. Anda boleh membeli jumlah yang kecil setiap kali anda mempunyai wang simpanan, dan biarkan ia berkembang dalam jangka masa yang panjang.

Ini juga membolehkan anda mengelakkan tekanan turun naik pasaran, kerana anda tidak perlu risau tentang pergerakan harga jangka pendek.

Keburukan

Satu kelemahan perdagangan mata wang kripto jangka panjang ialah anda mungkin terlepas peluang baik untuk membuat keuntungan jangka pendek yang cepat.

Kadangkala nilai syiling naik dengan cepat, hanya untuk jatuh terus ke bawah. Peniaga jangka pendek akan menyedari perkara ini dan boleh membuat keuntungan dengan cepat.

Kelemahan lain ialah kerana anda tidak meluangkan masa menganalisis pasaran (sama seperti pedagang jangka pendek), anda mungkin terlepas beberapa berita buruk. Jika terdapat berita buruk yang dikeluarkan yang boleh menjejaskan harga mata wang kripto anda (seperti peraturan), harga boleh jatuh dan tidak akan naik lagi.

Jadi, pastikan anda sentiasa mengetahui berita mata wang kripto untuk mengelakkan perkara ini daripada berlaku.

Sekarang setelah anda mengetahui beberapa kelebihan dan kekurangan perdagangan mata wang kripto jangka pendek dan panjang, mari lihat beberapa perkara yang anda perlu berhati-hati sebelum anda memulakan.

Apa yang perlu diwaspadai?

Perkara yang paling penting untuk diingat sebelum anda mula berdagang ialah terdapat kemungkinan anda boleh kehilangan keseluruhan pelaburan anda.

Pasaran mata wang kripto sangat tidak menentu, dan walaupun sesetengah orang telah membuat banyak wang, ramai orang telah kehilangan wang juga. Anda tidak boleh berdagang dengan sebarang jumlah yang anda tidak mampu kehilangannya.

Bagaimana anda menangani kerugian anda akan menentukan kejayaan anda sebagai seorang peniaga. Berikut ialah beberapa nasihat penting — jangan sekali-kali cuba mendapatkan kembali kerugian anda dengan melabur dalam jumlah yang lebih besar. Ini adalah pelaburan dengan emosi, dan sering menyebabkan orang kehilangan banyak wang.

SEMUA

Apa itu FUD? Pasaran Bitcoin Diserang oleh Kesengsaraan Januari

Istilah popular yang digunakan dalam perdagangan dunia nyata dan crypto ialah FUD. Ini adalah singkatan  kepada Ketidakpastian dan Ketidakpastian Ketakutan.

FUD ialah apabila orang atau organisasi cuba membuat orang ramai tidak melabur dalam aset dengan memberitahu mereka bahawa mereka akan kehilangan semua wang mereka (atau sesuatu yang serupa). Mereka biasanya mengatakan perkara seperti “_Ia satu penipuan” _atau ia “ Akan ranap”.

Anda harus sentiasa melakukan penyelidikan anda sendiri sebelum membuat sebarang kesimpulan. Gunakan Google untuk mengetahui sama ada maklumat yang anda dengar adalah betul.

Pujukan

Satu perkara terakhir yang perlu dipertimbangkan sebelum anda mula berdagang ialah anda tidak boleh dipengaruhi oleh pendapat orang lain. Ingat, anda bukan satu-satunya orang yang ingin mendapat keuntungan daripada perdagangan mata wang kripto.

Berhati-hati dengan Youtuber yang anda tonton dan dengar. Mereka selalunya akan dibayar oleh projek mata wang kripto untuk mempromosikan syiling mereka. Ini boleh meningkatkan harga dalam jangka pendek tetapi boleh menurun dalam jangka panjang. Jadi, sentiasa buat kajian sendiri dahulu.

Jika anda telah membaca panduan kami setakat ini, anda kini seharusnya mempunyai pemahaman yang baik tentang apa itu perdagangan mata wang kripto, perbezaan antara perdagangan jangka pendek dan jangka panjang, dan perkara yang anda perlu berhati-hati.

Tahu tak? Kini tiba masanya untuk belajar  cara  berdagang kripto!

Bagaimana untuk Memulakan Dagangan

Semasa anda ingin berdagang mata wang kripto, perkara pertama yang perlu kami lakukan ialah memberikan anda beberapa syiling! Cara paling mudah untuk melakukan ini adalah dengan Bitcoin (BTC), Ethereum (ETH) dan Tehter (USDT) kerana hampir setiap pertukaran menerimanya.

Cara terpantas untuk membeliBitcoin (BTC), Ethereum (ETH) dan Tehter (USDT) adalah dengan menggunakan debit, kad kredit anda atau menggunakan pindahan bank dengan Binance. Binanceare broker pertukaran dan akan menjual Bitcoin kepada anda pada kadar yang sangat baik, ia berbaloi kerana anda mendapat syiling anda dengan segera.

Binance terkenal dengan perkhidmatan pertukaran kripto kepada kripto. Binance meletup ke tempat kejadian dalam mania 2017 dan sejak itu telah menjadi pertukaran crypto teratas di dunia.

Buka akaun di Binance Exchange

Pergi ke laman web Binance dengan  mengklik pautan ini . Anda perlu memilih nama pengguna dan kata laluan yang kukuh. Anda juga perlu mengesahkan alamat e-mel dan nombor telefon bimbit anda.

Sahkan akaun anda di Binance

Sila rujuk GIF berikut untuk mendapatkan idea yang lebih baik tentang cara mendaftar di  Binance .

_.gif

1. Sila layari laman web rasmi Binance ( https://www.binance.com ) dan klik butang [Daftar] di bahagian atas sebelah kanan.

1.png

2. Pada halaman pendaftaran, sila ikut arahan pada skrin dan masukkan alamat e-mel dan kata laluan yang akan anda gunakan untuk akaun anda. Selepas membaca TOU dengan teliti, klik pada [Buat akaun].

Nota:

 • Kata laluan mestilah gabungan nombor dan huruf yang mengandungi sekurang-kurangnya 8 aksara, satu huruf ATAS dan satu nombor.
 • Jika anda telah dirujuk untuk mendaftar di Binance oleh rakan, pastikan anda mengisi ID Rujukan yang betul ( 28551372 ).

2.png

3. Selepas mengklik daftar , sila pilih pilihan mengikut keadaan anda.

4. Selepas mengklik, sistem akan menghantar kod pengesahan ke e-mel anda yang akan sah selama 30 minit. Sila log masuk ke kotak e-mel anda untuk menyemak dan memasukkan kod pengesahan tepat pada masanya.

5. Selepas memasukkan kod pengesahan, halaman berikut akan dipaparkan untuk menunjukkan bahawa anda telah berjaya mendaftar.

Nota:

Untuk keselamatan akaun anda sendiri, pastikan anda mendayakan pengesahan dua faktor (2FA) selepas log masuk pertama anda. Kedua-dua Google 2FA dan SMS 2FA tersedia.

6. Lawati laman web Binance dan Log masuk ke akaun anda, kemudian klik [Pusat Pengguna]-[Pengenalan].

Dalam kawasan Pengesahan Identiti, klik [Sahkan].

Selepas memilih kewarganegaraan, klik [Mula].

*Sila pastikan semua maklumat yang dimasukkan adalah konsisten dengan dokumen ID anda. Anda tidak akan dapat mengubahnya setelah disahkan.

7. Seterusnya, masukkan maklumat peribadi anda, kemudian klik [Teruskan].

Selepas menyelesaikan Pengesahan Asas, klik [Pergi ke Pengesahan Lanjutan] untuk meneruskan.

Seterusnya, anda perlu memuat naik gambar dokumen ID anda. Sila pilih jenis ID yang sah, mengikut negara dokumen anda dikeluarkan. Bagi kebanyakan pengguna, pilih pasport, kad pengenalan atau lesen memandu.

*Selepas memilih fail ID, terdapat dua cara untuk mengesahkan pengesahan ID anda:

 1. Ambil gambar
 2. Memuat naik fail

Sebagai contoh, jika anda menggunakan kad pengenalan, anda perlu mengambil gambar muka depan dan halaman belakang kad pengenalan anda. Anda boleh melakukannya dengan kamera web anda atau memuat naik gambar dokumen dari komputer anda.

Selepas memuat naik foto dokumen, sistem akan meminta untuk mengambil foto baharu untuk disahkan. Klik kawasan gambar untuk mengambil gambar, kemudian klik [Serah & Teruskan]

Selepas mengklik, sistem akan meminta anda menyelesaikan pengesahan muka. Klik [Mulakan Pengesahan] untuk menyelesaikan pengesahan muka pada komputer.

Sebagai alternatif, anda boleh menggerakkan tetikus anda ke [Gunakan telefon bimbit] untuk mendapatkan kod QR. Imbas kod QR melalui apl Binance anda untuk menyelesaikan pengesahan muka.

Selepas menyelesaikan proses, sila tunggu dengan sabar. Setelah permohonan anda telah disahkan, Binace akan menghantar pemberitahuan e-mel kepada anda.

Sila pastikan anda melengkapkan maklumat asas dan proses pengesahan foto dalam masa 15 minit, dan jangan muat semula penyemak imbas semasa proses tersebut.

 • Anda boleh cuba melengkapkan proses Pengesahan Identiti sehingga 10 kali sehari. Jika permohonan anda telah ditolak 10 kali dalam masa 24 jam, anda perlu menunggu 24 jam untuk mencuba lagi.

Bagaimana untuk Membeli Matawang Kripto di Binance P2P (web)?

Anda kini boleh membeli mata wang kripto menggunakan berbilang mata wang fiat dengan 0 yuran transaksi pada Binance P2P!

Lihat panduan di bawah untuk membeli kripto pada Binance P2P, dan mulakan dagangan anda.

Video Panduan

Langkah 1:

Pergi ke halaman Binance P2P, dan

 • Jika anda sudah mempunyai akaun Binance, klik " Log Masuk " dan pergi ke Langkah 4
 • Jika anda belum mempunyai akaun Binance, klik “ Daftar

Langkah 2:

Masukkan e-mel anda pada halaman pendaftaran dan tetapkan kata laluan log masuk anda. Baca dan semak Syarat Binance dan klik "Daftar".

Langkah 3:

Lengkapkan pengesahan identiti Tahap 2, dayakan Pengesahan SMS, dan kemudian tetapkan kaedah pembayaran pilihan anda.

Langkah 4:

Pilih (1) “Beli Kripto” kemudian klik (2) “Perdagangan P2P” pada navigasi atas.

Langkah 5:

Klik (1) “Beli” dan pilih mata wang yang anda ingin beli (BTC ditunjukkan sebagai contoh). Tapis harga dan (2) “Pembayaran” dalam menu lungsur, pilih iklan, kemudian klik (3) “Beli”.

Langkah 6:

 1. Masukkan jumlah (dalam mata wang fiat anda) atau kuantiti (dalam crypto) yang anda ingin beli dan klik (2) “Beli”.

Langkah 7:

Sahkan kaedah pembayaran dan jumlah (jumlah harga) pada halaman Butiran Pesanan.

Lengkapkan transaksi fiat dalam had masa pembayaran. Kemudian klik "Dipindahkan, seterusnya" dan "Sahkan".

Nota: Anda perlu memindahkan pembayaran terus kepada penjual melalui pindahan bank, Alipay, WeChat atau platform pembayaran pihak ketiga yang lain berdasarkan maklumat pembayaran penjual yang diberikan. Jika anda telah memindahkan bayaran kepada penjual, anda tidak boleh mengklik "Batal" melainkan anda telah menerima bayaran balik daripada penjual dalam akaun pembayaran anda. Jika anda tidak membuat pembayaran sebenar, sila jangan klik "Sahkan" untuk mengesahkan pembayaran. Ini tidak dibenarkan mengikut peraturan transaksi. Jika anda menghadapi sebarang masalah semasa transaksi, anda boleh menghubungi penjual menggunakan tetingkap sembang.

Langkah 8:

Sebaik sahaja penjual telah mengeluarkan mata wang kripto, urus niaga selesai. Anda boleh mengklik (2) "Pindahkan ke Spot Wallet” untuk memindahkan aset digital ke Spot Wallet anda.

Anda juga boleh mengklik (1) “Semak akaun saya” di atas butang untuk melihat aset digital yang baru anda beli.

Nota: Jika anda tidak menerima mata wang kripto 15 minit selepas mengklik "Dipindahkan, seterusnya", anda boleh mengklik "Rayuan" dan Perkhidmatan Pelanggan akan membantu anda memproses pesanan.

Bagaimana untuk Berdagang Spot di Laman Web Binance

Tutorial Video:Klik video ini untuk mengetahui cara melihat dagangan di Binance

Lawati laman web Binance ( www.binance.com ), klik pada [Log masuk] di bahagian atas sebelah kanan halaman untuk log masuk ke akaun Binance anda.

Kemudian klik pada mana-mana mata wang kripto pada halaman utama, dan pergi terus ke halaman perdagangan spot yang sepadan.

Berikut ialah antara muka halaman dagangan.

 1. Pengumuman Binance
 2. Jumlah dagangan pasangan dagangan dalam 24 jam
 3. Jual buku pesanan
 4. Beli buku pesanan
 5. Carta candlestick dan Kedalaman Pasaran
 6. Jenis Dagangan: Spot/Silang Margin/Margin Terpencil
 7. Jenis pesanan: Had/Pasaran/Stop-limit/OCO(One-Cancel-the-Other)
 8. Beli Cryptocurrency
 9. Jual Cryptocurrency
 10. Pasangan Pasaran dan Dagangan.
 11. Transaksi terbaharu anda yang telah selesai
 12. Aktiviti Pasaran: turun naik/aktiviti yang besar dalam perdagangan pasaran
 13. Open order
 14. Sejarah pesanan 24 jam anda
 15. Perkhidmatan pelanggan Binance

Kita ambil contoh untuk membeli BNB. Di bahagian atas halaman utama Binance, klik pada pilihan [Perdagangan] dan pilih [Klasik] atau [Lanjutan]. Pergi ke bahagian pembelian untuk membeli BNB dan isikan harga serta jumlah pesanan anda, kemudian klik pada [Beli BNB] untuk menyelesaikan transaksi.

Anda boleh mengikuti langkah yang sama untuk menjual BNB.

 • Jenis pesanan lalai dipanggil pesanan had. Tetapi jika peniaga ingin membuat pesanan secepat mungkin, mereka boleh bertukar kepada Pesanan [Pasaran]. Dengan memilih pesanan pasaran, peniaga boleh membuat transaksi serta-merta pada harga pasaran semasa.
 • Jika harga pasaran BNB/BTC adalah pada 0.002, tetapi anda ingin membeli pada harga tertentu, sebagai contoh, 0.001, maka anda boleh membuat pesanan [had]. Apabila harga pasaran mencapai harga yang anda tetapkan, pesanan yang anda buat akan dilaksanakan.
 • Peratusan yang ditunjukkan di bawah kotak Amaun BNB merujuk kepada jumlah BTC yang anda ingin gunakan untuk membeli BNB. Letakkan amaun dan beli kripto.

Anda boleh mendaftar dan berdagang di bursa teratas:

 1. Pertukaran Binance
 2. Pertukaran Bittrex
 3. Pertukaran Poloniex
 4. Pertukaran Bitfinex
 5. Pertukaran Huobi
 6. MXC Exchange
 7. Pertukaran ProBIT
 8. Pertukaran Gate.io
 9. Pertukaran Coinbase

Kesimpulan

Dan ini adalah pengakhiran kepada perdagangan Cryptocurrency kami untuk panduan pemula — kami berharap anda menikmatinya!

Jika anda telah membaca artikel ini dari awal hingga akhir, anda kini harus mempunyai pemahaman yang baik tentang apa itu perdagangan kripto, perbezaan antara perdagangan jangka pendek dan jangka panjang, dan beberapa perkara penting untuk dipertimbangkan sebelum anda memulakan.

Bukan itu sahaja, tetapi anda kini tahu cara membuat pembelian crypto pertama anda dan cara berdagang antara mata wang kripto yang berbeza! Ingatlah, anda harus sentiasa bercakap dengan penasihat kewangan sebelum meletakkan sebarang pelaburan dan sentiasa melakukan penyelidikan anda sendiri.

(Saya mahu anda kekal selamat!)

Jadi, bagaimana anda mencari panduan? Adakah anda telah membeli mata wang kripto pertama anda? Adakah anda mempunyai sebarang idea tentang mata wang kripto yang mana anda akan mula berdagang?..

Beritahu saya dalam komen!

Ambert Lency

Ambert Lency

1640331990

Apa Yang Anda Perlu Tahu Sebelum Melabur dalam Matawang Kripto

Apa Yang Anda Perlu Tahu Sebelum Melabur dalam Matawang Kripto - Untuk Pemula

Anda akhirnya memutuskan untuk memulakan kerjaya perdagangan mata wang kripto anda, dan anda sudah memikirkan bagaimana anda akan membelanjakan berjuta-juta anda. Tidak syak lagi bahawa mata wang kripto adalah pasaran yang menarik untuk pelabur, tetapi malangnya, kejayaan tidak berlaku semudah itu.

Ramai pelabur suka berdagang mata wang kripto kerana ia merupakan aset yang sangat tidak menentu. Jika anda boleh menentukan masa pasaran dengan betul, perdagangan kripto boleh memberi anda pulangan yang lebih tinggi daripada pelaburan tradisional.

Dalam semua kesungguhan, perdagangan mata wang kripto boleh menjadi perniagaan yang berisiko. Ya, memang benar — sesetengah orang telah membuat banyak wang. Walau bagaimanapun, sesetengah orang telah kehilangan banyak wang juga.

Bagi anda yang berminat untuk belajar tentang perdagangan mata wang kripto, saya di sini untuk membantu anda bermula. Panduan pemula ini akan menunjukkan kepada anda semua yang anda perlu ketahui.

Pertama, saya akan memberi anda beberapa maklumat latar belakang tentang bila perdagangan mata wang kripto bermula. Seterusnya, saya akan membantu anda memahami perbezaan antara perdagangan mata wang kripto jangka pendek dan jangka panjang, serta kedua-dua kelebihan dan kekurangannya.

Selepas itu, kami akan memberitahu anda perkara penting yang anda perlu berhati-hati sebelum anda mula berdagang.

Akhirnya, saya akan menunjukkan kepada anda bagaimana untuk berdagang! Ini akan termasuk panduan langkah demi langkah dengan beberapa imej yang berguna.

Pada akhir membaca panduan pemula ini, anda akan mempunyai semua maklumat yang diperlukan untuk pergi dan berdagang sendiri. Jadi, apa tunggu lagi, mari kita pergi dan belajar tentang hari-hari awal perdagangan crypto!

Apakah itu Cryptocurrency?

Walaupun terdapat pelbagai jenis mata wang kripto, semuanya mempunyai satu persamaan: ia beroperasi pada teknologi blockchain, menjadikannya terdesentralisasi. Desentralisasi operasi kewangan melalui mata wang kripto mempunyai beberapa kecekapan berbanding sistem kewangan tradisional, termasuk:

 • Mengurangkan hampir semua kos overhed yang berkaitan dengan bank
 • Urus niaga yang lebih murah yang boleh dihantar dan diterima di peringkat antarabangsa
 • Inflasi atau bekalan terhingga yang ditulis ke dalam kod — tidak perlu mempercayai Rizab Persekutuan
 • Derivatif kewangan seperti strategi perdagangan dan pinjaman boleh dikodkan terus ke rantaian mata wang kripto tertentu, menggantikan keperluan untuk pengantara kewangan.

Apakah itu Cryptocurrency? Penjelasan Mudah - YouTube

Mata wang kripto terbesar ialah Bitcoin dan ia digunakan sebagai “emas digital”. Pada asasnya, Bitcoin adalah komoditi yang digunakan sebagai penyimpan nilai. Ethereum ialah mata wang kripto ke-2 terbesar dengan had pasaran $170 bilion. Pembangun boleh membangunkan kontrak pintar pada blockchain Ethereum untuk mencipta alternatif terdesentralisasi kepada fungsi perbankan tradisional, seperti pinjaman dan perdagangan.

Bagaimana Cryptocurrency Berfungsi?

Mata wang kripto ialah aset digital yang dikuasakan pada rantaian blok. Teknologi Blockchain menyimpan lejar bagi setiap transaksi mata wang kripto pada setiap nod yang menjanakan blockchain. Nod ialah komputer yang disambungkan ke rangkaian Bitcoin untuk melombong Bitcoin. Jika salah seorang pelombong ini cuba memasukkan transaksi palsu, ia akan dibatalkan oleh lejar yang betul.

Lejar yang betul ditentukan oleh majoriti rekod pelombong. Secara teori, anda boleh menggodam blockchain dengan mengawal 51% rangkaian mata wang kripto dalam proses yang dipanggil serangan 51%. Walau bagaimanapun, proses ini tidak boleh dilaksanakan dari segi ekonomi dan memerlukan penggodaman yang sangat koreografi dengan berbilion-bilion, jika tidak trilion, perkakasan komputer bernilai dolar.

Untuk berurus niaga dengan mata wang kripto, anda perlu mempunyai satu set kunci awam dan peribadi. Kunci ini adalah seperti kata laluan yang dijana oleh dompet cryptocurrency anda. Kunci awam anda disambungkan ke alamat dompet anda dan membolehkan orang ramai menghantar mata wang kripto kepada anda. Kunci peribadi anda digunakan untuk meluluskan transaksi dihantar daripada dompet anda –– hanya anda yang mempunyai akses kepada kunci peribadi anda.

Adakah anda tahu bagaimana cryptocurrency berfungsi? | oleh Cryptocurrency | Sederhana

Bertentangan dengan kepercayaan popular, banyak mata wang kripto tidak mempunyai bekalan terhingga. Jumlah bekalan Bitcoin dihadkan kepada 21 juta syiling, tetapi banyak altcoin mempunyai kadar inflasi yang ditetapkan tanpa had jumlah bekalan, seperti Ethereum.

Dagangan Cryptocurrency

Seperti yang anda sudah ketahui, Bitcoin menjadi mata wang kripto yang pertama apabila ia dikeluarkan pada tahun 2009 oleh Satoshi Nakamoto. Memandangkan bilangan maksimum bitcoin yang mungkin dihasilkan ialah 21 juta.

Persona Satoshi Nakamoto terlibat pada hari-hari awal bitcoin, bekerja pada versi pertama perisian pada tahun 2009. Komunikasi ke dan dari Nakamoto dijalankan secara elektronik, dan kekurangan butiran peribadi dan latar belakang bermakna adalah mustahil untuk mengetahui identiti sebenar di sebalik nama.

Penglibatan Nakamoto dengan bitcoin berakhir pada tahun 2010. Surat-menyurat terakhir yang dilakukan sesiapa dengan Nakamoto adalah dalam e-mel kepada pemaju bitcoin lain yang mengatakan bahawa mereka telah "berpindah ke perkara lain." Ketidakupayaan untuk meletakkan muka kepada nama itu telah membawa kepada spekulasi yang ketara mengenai identiti Nakamoto, terutamanya apabila mata wang kripto meningkat dalam bilangan, populariti dan kemasyhuran.

Siapa Satoshi Nakamoto? | Akademi Bit2Me

Walau bagaimanapun, dengan hanya satu syiling tersedia, anda tidak boleh menukarnya dengan mana-mana mata wang kripto lain.

Hanya beberapa tahun kemudian apabila semakin banyak mata wang kripto dicipta barulah orang mula memperdagangkannya. Ideanya sangat mudah. Anda menukar satu mata wang kripto dengan mata wang kripto yang lain, dengan harapan syiling yang anda beli akan meningkat nilainya.

Konsep ini adalah sama dengan bursa saham dunia sebenar.

Apabila orang berdagang, mereka perlu menggunakan pertukaran mata wang kripto. Ini supaya pembeli dan penjual boleh dipadankan. Contohnya, jika anda memegang Bitcoin dan ingin menjualnya untuk Ethereum, pertukaran akan membantu anda mencari penjual Ethereum untuk berdagang.

Pertukaran akan mengenakan bayaran kepada anda untuk melakukan ini, yang biasanya berharga sekitar 0.1% untuk setiap dagangan. Dagangan mata wang kripto kini sangat popular, dengan syiling bernilai berbilion dolar dibeli dan dijual setiap hari.

Mereka yang "bertuah" telah membuat sejumlah wang yang serius melakukan ini, dan terdapat banyak orang yang kini berdagang mata wang kripto sebagai pekerjaan sepenuh masa.

Walau bagaimanapun, peniaga yang berpengalaman menggunakan banyak alat yang berbeza untuk membantu mereka memilih syiling yang betul pada masa yang sesuai. Ini boleh termasuk perisian yang membantu pelabur menganalisis arah aliran harga sebelumnya dsb.

Walau bagaimanapun, semua orang mesti bermula di suatu tempat! Selagi anda tidak berdagang lebih daripada yang anda mampu untuk rugi, tidak ada salahnya untuk mencubanya.

Sekarang, saya sekarang akan menerangkan apa itu perdagangan jangka pendek, bersama dengan kelebihan dan kekurangannya.

Dagangan Jangka Pendek

Perdagangan jangka pendek ialah tempat anda membeli mata wang kripto tetapi hanya merancang untuk memegangnya untuk masa yang singkat. Ini boleh jadi apa sahaja dari minit, jam, hari, minggu atau bahkan beberapa bulan!

Anda mungkin membeli mata wang kripto tertentu kerana anda fikir ia akan meningkat dalam harga dalam jangka pendek. Dalam kes ini, anda akan menjualnya untuk keuntungan cepat jika anda fikir harga akan turun lagi!

Mari kita lihat beberapa kelebihan dagangan jangka pendek.

Kelebihan

Kelebihan utama perdagangan mata wang kripto jangka pendek ialah ia menawarkan peluang yang sangat baik untuk membuat keuntungan peratusan yang tinggi. Tidak seperti pasaran mata wang fiat, di mana harga biasanya tidak bergerak lebih daripada 1% setiap hari, harga mata wang kripto boleh hampir dua kali ganda dalam sekelip mata!

Kini mata wang kripto telah menjadi begitu popular, kini terdapat lebih daripada 8,000 mata wang kripto yang berbeza untuk didagangkan. Ini bermakna satu perkara — lebih banyak peluang untuk mengaut keuntungan besar. Bukan itu sahaja, walaupun, terdapat volum dagangan yang besar untuk banyak syiling.

Jumlah dagangan yang besar adalah penting kerana ini bermakna anda akan sentiasa mencari pembeli atau penjual! Ia hanya bermakna bahawa jumlah mata wang yang tinggi mengalir masuk dan keluar daripada mata wang kripto itu.

Cara Berdagang Bitcoin: Ketahui Mengenai Dagangan Bitcoin

Keburukan

Memandangkan pasaran mata wang kripto sangat tidak menentu, harga boleh berubah dengan cepat. Ini bermakna jika anda ingin melakukan dagangan crypto jangka pendek, anda perlu menghabiskan banyak masa menganalisis pasaran.

Sangat penting untuk mengawal emosi anda — satu perkara yang anda akan pelajari apabila dagangan jangka pendek ialah anda tidak selalu menang. Ia boleh menjadi sangat tertekan apabila harga bergerak berbeza daripada yang anda harapkan.

Jadi, belajar menerima kerugian adalah sebahagian besar daripada perdagangan mata wang kripto. Tiada siapa yang membuat keuntungan 100% sepanjang masa!

Peniaga mata wang kripto jangka pendek mencari keuntungan kecil dalam pergerakan harga yang kecil, jadi anda perlu mempunyai keupayaan analisis yang cukup baik. Ini bermakna boleh membaca carta dan graf dagangan. Yang, jika anda seorang pemula, boleh mengambil sedikit masa untuk belajar.

Satu lagi kelemahan perdagangan jangka pendek ialah, untuk anda melihat pulangan yang baik, anda mesti membuat pelaburan yang agak besar. Ini adalah sesuatu yang kebanyakan anda pemula mungkin tidak berasa selesa.

Dagangan jangka panjang

Pernahkah anda mendengar perkataan " HODL" ? Nah, jika tidak, maka kami akan menganggap anda benar-benar baru dalam ruang crypto! Tidak, ia bukan perkataan yang anda akan temui dalam kamus, tetapi anda pasti akan menemuinya dalam forum crypto dan kumpulan sembang komuniti!

“HODL” ialah perkataan slanga yang bermaksud memegang mata wang kripto untuk jangka masa panjang dan bukannya menjualnya. Maksud sebenarnya ialah "Bertahan untuk Kehidupan Sayang". Biasanya, perdagangan kripto jangka panjang bermaksud memegang syiling selama satu tahun atau lebih.

Ideanya ialah, walaupun akan sentiasa ada turun naik, harga harus meningkat dalam jumlah yang besar dalam jangka masa panjang.

Satu contoh yang baik ialah pelabur bertuah yang membeli Bitcoin pada tahun 2011 apabila ia hanya $0.35. Jika mereka bertahan pada awal 2021, mereka boleh menjual syiling mereka dengan harga hampir $50,000 setiap satu! Itu lebih 143,000X pelaburan awal anda!

Terlalu Cepat untuk 'Ke Bulan': Maksud Sebenarnya Perhimpunan BTC

Kelebihan

Salah satu kelebihan utama perdagangan mata wang kripto jangka panjang ialah ia mudah dan memerlukan sedikit masa. Anda tidak perlu memahami carta atau graf perdagangan yang kompleks kerana anda hanya ingin menyimpan syiling anda untuk jangka masa panjang.

Tidak seperti perdagangan jangka pendek, di mana anda perlu sentiasa menghabiskan masa menyemak harga mata wang kripto, anda boleh melakukannya pada masa lapang anda. Mudah sahaja, apabila anda telah membeli syiling anda, anda tidak perlu melakukan apa-apa selain menunggu!

Satu lagi kelebihan baik perdagangan mata wang kripto jangka panjang ialah anda tidak memerlukan banyak wang untuk bermula. Anda boleh membeli jumlah yang kecil setiap kali anda mempunyai wang simpanan, dan biarkan ia berkembang dalam jangka masa yang panjang.

Ini juga membolehkan anda mengelakkan tekanan turun naik pasaran, kerana anda tidak perlu risau tentang pergerakan harga jangka pendek.

Keburukan

Satu kelemahan perdagangan mata wang kripto jangka panjang ialah anda mungkin terlepas peluang baik untuk membuat keuntungan jangka pendek yang cepat.

Kadangkala nilai syiling naik dengan cepat, hanya untuk jatuh terus ke bawah. Peniaga jangka pendek akan menyedari perkara ini dan boleh membuat keuntungan dengan cepat.

Kelemahan lain ialah kerana anda tidak meluangkan masa menganalisis pasaran (sama seperti pedagang jangka pendek), anda mungkin terlepas beberapa berita buruk. Jika terdapat berita buruk yang dikeluarkan yang boleh menjejaskan harga mata wang kripto anda (seperti peraturan), harga boleh jatuh dan tidak akan naik lagi.

Jadi, pastikan anda sentiasa mengetahui berita mata wang kripto untuk mengelakkan perkara ini daripada berlaku.

Sekarang setelah anda mengetahui beberapa kelebihan dan kekurangan perdagangan mata wang kripto jangka pendek dan panjang, mari lihat beberapa perkara yang anda perlu berhati-hati sebelum anda memulakan.

Apa yang perlu diwaspadai?

Perkara yang paling penting untuk diingat sebelum anda mula berdagang ialah terdapat kemungkinan anda boleh kehilangan keseluruhan pelaburan anda.

Pasaran mata wang kripto sangat tidak menentu, dan walaupun sesetengah orang telah membuat banyak wang, ramai orang telah kehilangan wang juga. Anda tidak boleh berdagang dengan sebarang jumlah yang anda tidak mampu kehilangannya.

Bagaimana anda menangani kerugian anda akan menentukan kejayaan anda sebagai seorang peniaga. Berikut ialah beberapa nasihat penting — jangan sekali-kali cuba mendapatkan kembali kerugian anda dengan melabur dalam jumlah yang lebih besar. Ini adalah pelaburan dengan emosi, dan sering menyebabkan orang kehilangan banyak wang.

SEMUA

Apa itu FUD? Pasaran Bitcoin Diserang oleh Kesengsaraan Januari

Istilah popular yang digunakan dalam perdagangan dunia nyata dan crypto ialah FUD. Ini adalah singkatan  kepada Ketidakpastian dan Ketidakpastian Ketakutan.

FUD ialah apabila orang atau organisasi cuba membuat orang ramai tidak melabur dalam aset dengan memberitahu mereka bahawa mereka akan kehilangan semua wang mereka (atau sesuatu yang serupa). Mereka biasanya mengatakan perkara seperti “_Ia satu penipuan” _atau ia “ Akan ranap”.

Anda harus sentiasa melakukan penyelidikan anda sendiri sebelum membuat sebarang kesimpulan. Gunakan Google untuk mengetahui sama ada maklumat yang anda dengar adalah betul.

Pujukan

Satu perkara terakhir yang perlu dipertimbangkan sebelum anda mula berdagang ialah anda tidak boleh dipengaruhi oleh pendapat orang lain. Ingat, anda bukan satu-satunya orang yang ingin mendapat keuntungan daripada perdagangan mata wang kripto.

Berhati-hati dengan Youtuber yang anda tonton dan dengar. Mereka selalunya akan dibayar oleh projek mata wang kripto untuk mempromosikan syiling mereka. Ini boleh meningkatkan harga dalam jangka pendek tetapi boleh menurun dalam jangka panjang. Jadi, sentiasa buat kajian sendiri dahulu.

Jika anda telah membaca panduan kami setakat ini, anda kini harus mempunyai pemahaman yang baik tentang perdagangan mata wang kripto, perbezaan antara perdagangan jangka pendek dan jangka panjang, dan perkara yang perlu anda berhati-hati.

Tahu tak? Kini tiba masanya untuk belajar  cara  berdagang kripto!

Bagaimana untuk Memulakan Dagangan

Semasa anda ingin berdagang mata wang kripto, perkara pertama yang perlu kami lakukan ialah memberikan anda beberapa syiling! Cara paling mudah untuk melakukan ini adalah dengan Bitcoin (BTC), Ethereum (ETH) dan Tehter (USDT) kerana hampir setiap pertukaran menerimanya.

Cara terpantas untuk membeliBitcoin (BTC), Ethereum (ETH) dan Tehter (USDT) adalah dengan menggunakan debit, kad kredit anda atau menggunakan pindahan bank dengan Binance. Binanceare broker pertukaran dan akan menjual Bitcoin kepada anda pada kadar yang sangat baik, ia berbaloi kerana anda mendapat syiling anda dengan segera.

Binance terkenal dengan perkhidmatan pertukaran kripto ke kripto. Binance meletup ke tempat kejadian dalam mania 2017 dan sejak itu telah menjadi pertukaran kripto teratas di dunia.

Buka akaun di Binance Exchange

Pergi ke laman web Binance dengan  mengklik pautan ini . Anda perlu memilih nama pengguna dan kata laluan yang kukuh. Anda juga perlu mengesahkan alamat e-mel dan nombor telefon bimbit anda.

Sahkan akaun anda di Binance

Sila rujuk GIF berikut untuk mendapatkan idea yang lebih baik tentang cara mendaftar di  Binance .

_.gif

1. Sila layari laman web rasmi Binance ( https://www.binance.com ) dan klik butang [Daftar] di bahagian atas sebelah kanan.

1.png

2. Pada halaman pendaftaran, sila ikut arahan pada skrin dan masukkan alamat e-mel dan kata laluan yang akan anda gunakan untuk akaun anda. Selepas membaca TOU dengan teliti, klik pada [Buat akaun].

Nota:

 • Kata laluan mestilah gabungan nombor dan huruf yang mengandungi sekurang-kurangnya 8 aksara, satu huruf ATAS dan satu nombor.
 • Jika anda telah dirujuk untuk mendaftar di Binance oleh rakan, pastikan anda mengisi ID Rujukan yang betul ( 28551372 ).

2.png

3. Selepas mengklik daftar , sila pilih pilihan mengikut keadaan anda.

4. Selepas mengklik, sistem akan menghantar kod pengesahan ke e-mel anda yang akan sah selama 30 minit. Sila log masuk ke kotak e-mel anda untuk menyemak dan memasukkan kod pengesahan tepat pada masanya.

5. Selepas memasukkan kod pengesahan, halaman berikut akan dipaparkan untuk menunjukkan bahawa anda telah berjaya mendaftar.

Nota:

Untuk keselamatan akaun anda sendiri, pastikan anda mendayakan pengesahan dua faktor (2FA) selepas log masuk pertama anda. Kedua-dua Google 2FA dan SMS 2FA tersedia.

6. Lawati laman web Binance dan Log masuk ke akaun anda, kemudian klik [Pusat Pengguna]-[Pengenalan].

Dalam kawasan Pengesahan Identiti, klik [Sahkan].

Selepas memilih kewarganegaraan, klik [Mula].

*Sila pastikan semua maklumat yang dimasukkan adalah konsisten dengan dokumen ID anda. Anda tidak akan dapat mengubahnya setelah disahkan.

7. Seterusnya, masukkan maklumat peribadi anda, kemudian klik [Teruskan].

Selepas menyelesaikan Pengesahan Asas, klik [Pergi ke Pengesahan Lanjutan] untuk meneruskan.

Seterusnya, anda perlu memuat naik gambar dokumen ID anda. Sila pilih jenis ID yang sah, mengikut negara dokumen anda dikeluarkan. Bagi kebanyakan pengguna, pilih pasport, kad pengenalan atau lesen memandu.

*Selepas memilih fail ID, terdapat dua cara untuk mengesahkan pengesahan ID anda:

 1. Ambil gambar
 2. Memuat naik fail

Sebagai contoh, jika anda menggunakan kad pengenalan, anda perlu mengambil gambar muka depan dan halaman belakang kad pengenalan anda. Anda boleh melakukannya dengan kamera web anda atau memuat naik gambar dokumen dari komputer anda.

Selepas memuat naik foto dokumen, sistem akan meminta untuk mengambil foto baharu untuk disahkan. Klik kawasan gambar untuk mengambil gambar, kemudian klik [Serah & Teruskan]

Selepas mengklik, sistem akan meminta anda menyelesaikan pengesahan muka. Klik [Mulakan Pengesahan] untuk menyelesaikan pengesahan muka pada komputer.

Sebagai alternatif, anda boleh menggerakkan tetikus anda ke [Gunakan telefon bimbit] untuk mendapatkan kod QR. Imbas kod QR melalui apl Binance anda untuk menyelesaikan pengesahan muka.

Selepas menyelesaikan proses, sila tunggu dengan sabar. Setelah permohonan anda telah disahkan, Binace akan menghantar pemberitahuan e-mel kepada anda.

Sila pastikan anda melengkapkan maklumat asas dan proses pengesahan foto dalam masa 15 minit, dan jangan muat semula penyemak imbas semasa proses tersebut.

 • Anda boleh cuba melengkapkan proses Pengesahan Identiti sehingga 10 kali sehari. Jika permohonan anda telah ditolak 10 kali dalam masa 24 jam, anda perlu menunggu 24 jam untuk mencuba lagi.

Bagaimana untuk Membeli Matawang Kripto di Binance P2P (web)?

Anda kini boleh membeli mata wang kripto menggunakan berbilang mata wang fiat dengan 0 yuran transaksi pada Binance P2P!

Lihat panduan di bawah untuk membeli kripto pada Binance P2P, dan mulakan dagangan anda.

Video Panduan

Langkah 1:

Pergi ke halaman Binance P2P, dan

 • Jika anda sudah mempunyai akaun Binance, klik " Log Masuk " dan pergi ke Langkah 4
 • Jika anda belum mempunyai akaun Binance, klik “ Daftar

Langkah 2:

Masukkan e-mel anda pada halaman pendaftaran dan tetapkan kata laluan log masuk anda. Baca dan semak Syarat Binance dan klik "Daftar".

Langkah 3:

Lengkapkan pengesahan identiti Tahap 2, dayakan Pengesahan SMS, dan kemudian tetapkan kaedah pembayaran pilihan anda.

Langkah 4:

Pilih (1) “Beli Kripto” kemudian klik (2) “Perdagangan P2P” pada navigasi atas.

Langkah 5:

Klik (1) “Beli” dan pilih mata wang yang anda ingin beli (BTC ditunjukkan sebagai contoh). Tapis harga dan (2) “Pembayaran” dalam menu lungsur, pilih iklan, kemudian klik (3) “Beli”.

Langkah 6:

 1. Masukkan jumlah (dalam mata wang fiat anda) atau kuantiti (dalam crypto) yang anda ingin beli dan klik (2) “Beli”.

Langkah 7:

Sahkan kaedah pembayaran dan jumlah (jumlah harga) pada halaman Butiran Pesanan.

Lengkapkan transaksi fiat dalam had masa pembayaran. Kemudian klik "Dipindahkan, seterusnya" dan "Sahkan".

Nota: Anda perlu memindahkan pembayaran terus kepada penjual melalui pindahan bank, Alipay, WeChat atau platform pembayaran pihak ketiga yang lain berdasarkan maklumat pembayaran penjual yang diberikan. Jika anda telah memindahkan bayaran kepada penjual, anda tidak boleh mengklik "Batal" melainkan anda telah menerima bayaran balik daripada penjual dalam akaun pembayaran anda. Jika anda tidak membuat pembayaran sebenar, sila jangan klik "Sahkan" untuk mengesahkan pembayaran. Ini tidak dibenarkan mengikut peraturan transaksi. Jika anda menghadapi sebarang masalah semasa transaksi, anda boleh menghubungi penjual menggunakan tetingkap sembang.

Langkah 8:

Sebaik sahaja penjual telah mengeluarkan mata wang kripto, urus niaga selesai. Anda boleh mengklik (2) "Pindahkan ke Spot Wallet” untuk memindahkan aset digital ke Spot Wallet anda.

Anda juga boleh mengklik (1) “Semak akaun saya” di atas butang untuk melihat aset digital yang baru anda beli.

Nota: Jika anda tidak menerima mata wang kripto 15 minit selepas mengklik "Dipindahkan, seterusnya", anda boleh mengklik "Rayuan" dan Perkhidmatan Pelanggan akan membantu anda memproses pesanan.

Bagaimana untuk Berdagang Spot di Laman Web Binance

Tutorial Video:Klik video ini untuk mengetahui cara melihat dagangan di Binance

Lawati laman web Binance ( www.binance.com ), klik pada [Log masuk] di bahagian atas sebelah kanan halaman untuk log masuk ke akaun Binance anda.

Kemudian klik pada mana-mana mata wang kripto pada halaman utama, dan pergi terus ke halaman perdagangan spot yang sepadan.

Berikut ialah antara muka halaman dagangan.

 1. Pengumuman Binance
 2. Jumlah dagangan pasangan dagangan dalam 24 jam
 3. Jual buku pesanan
 4. Beli buku pesanan
 5. Carta candlestick dan Kedalaman Pasaran
 6. Jenis Dagangan: Spot/Silang Margin/Margin Terpencil
 7. Jenis pesanan: Had/Pasaran/Stop-limit/OCO(One-Cancel-the-Other)
 8. Beli Cryptocurrency
 9. Jual Cryptocurrency
 10. Pasangan Pasaran dan Dagangan.
 11. Transaksi terbaharu anda yang telah selesai
 12. Aktiviti Pasaran: turun naik/aktiviti yang besar dalam perdagangan pasaran
 13. Open order
 14. Sejarah pesanan 24 jam anda
 15. Perkhidmatan pelanggan Binance

Kita ambil contoh untuk membeli BNB. Di bahagian atas halaman utama Binance, klik pada pilihan [Perdagangan] dan pilih [Klasik] atau [Lanjutan]. Pergi ke bahagian pembelian untuk membeli BNB dan isikan harga serta jumlah pesanan anda, kemudian klik pada [Beli BNB] untuk menyelesaikan transaksi.

Anda boleh mengikuti langkah yang sama untuk menjual BNB.

 • Jenis pesanan lalai dipanggil pesanan had. Tetapi jika peniaga ingin membuat pesanan secepat mungkin, mereka boleh bertukar kepada Pesanan [Pasaran]. Dengan memilih pesanan pasaran, peniaga boleh membuat transaksi serta-merta pada harga pasaran semasa.
 • Jika harga pasaran BNB/BTC adalah pada 0.002, tetapi anda ingin membeli pada harga tertentu, sebagai contoh, 0.001, maka anda boleh membuat pesanan [had]. Apabila harga pasaran mencapai harga yang anda tetapkan, pesanan yang anda buat akan dilaksanakan.
 • Peratusan yang ditunjukkan di bawah kotak Amaun BNB merujuk kepada jumlah BTC yang anda ingin gunakan untuk membeli BNB. Letakkan amaun dan beli kripto.

Anda boleh mendaftar dan berdagang di bursa teratas:

 1. Pertukaran Binance
 2. Pertukaran Bittrex
 3. Pertukaran Poloniex
 4. Pertukaran Bitfinex
 5. Pertukaran Huobi
 6. MXC Exchange
 7. Pertukaran ProBIT
 8. Pertukaran Gate.io
 9. Pertukaran Coinbase

Kesimpulan

Dan ini adalah penamat kepada perdagangan Cryptocurrency kami untuk panduan pemula — kami berharap anda menikmatinya!

Jika anda telah membaca artikel ini dari awal hingga akhir, anda kini harus mempunyai pemahaman yang baik tentang apa itu perdagangan kripto, perbezaan antara perdagangan jangka pendek dan jangka panjang, dan beberapa perkara penting untuk dipertimbangkan sebelum anda memulakan.

Bukan itu sahaja, tetapi anda kini tahu cara membuat pembelian crypto pertama anda dan cara berdagang antara mata wang kripto yang berbeza! Ingat, anda harus sentiasa bercakap dengan penasihat kewangan sebelum meletakkan sebarang pelaburan dan sentiasa melakukan penyelidikan anda sendiri.

(Saya mahu anda kekal selamat!)

Jadi, bagaimana anda mencari panduan? Adakah anda telah membeli mata wang kripto pertama anda? Adakah anda mempunyai sebarang idea tentang mata wang kripto yang mana anda akan mula berdagang?..

Beritahu saya dalam komen!

Ken Mueller

Ken Mueller

1642192500

Mencipta Matawang Kripto Anda Sendiri | Semua yang Anda Perlu Tahu

Dalam siaran ini, anda akan belajar Cara Mencipta Matawang Kripto Anda Sendiri (Semua Yang Anda Perlu Tahu), Panduan Langkah demi Langkah!

Apabila mencipta mata wang kripto baharu, anda boleh memilih untuk membuat syiling atau token. Syiling mempunyai blockchain sendiri, manakala token dibina pada rangkaian sedia ada. Mata wang kripto bergantung pada blockchain untuk keselamatan dan sifat terdesentralisasi mereka.

Mencipta token memerlukan kurang kepakaran dan usaha daripada membuat syiling crypto. Syiling biasanya memerlukan pasukan pembangun dan pakar untuk membuatnya. Token masih memerlukan pengetahuan teknikal, tetapi mungkin untuk menciptanya dalam beberapa minit melalui penggunaan rantaian blok lain, seperti Ethereum, Binance Smart Chain, Solana dan Polygon. 

Pilihan token atau syiling anda akan berubah bergantung pada kebolehsesuaian dan utiliti yang anda inginkan. Secara keseluruhan, kos yang terlibat bergantung pada kerja yang diperlukan, seperti pembangun luar dan masa.

Ethereum dan Binance Smart Chain ialah blockchain popular untuk mencipta mata wang digital. Anda boleh sama ada menggunakan kod yang ditetapkan untuk membuat token sendiri atau membayar untuk menggunakan perkhidmatan penciptaan syiling. Sidechains adalah satu lagi pilihan popular kerana ia menyediakan lebih banyak penyesuaian dengan faedah blockchain utama.

Sebelum mencipta kripto anda sendiri, anda perlu mempertimbangkan utiliti, tokenomics dan status undang-undangnya. Selepas ini, pilihan blockchain, mekanisme konsensus dan seni bina anda semua diperlukan untuk peringkat pembangunan. Seterusnya, anda boleh mempertimbangkan audit projek anda dan semakan undang-undang terakhir. Walaupun hampir semua orang boleh mencipta mata wang kripto, membangunkan projek yang kukuh memerlukan kerja dan dedikasi yang serius.

pengenalan

Idea untuk mencipta mata wang kripto, kes penggunaan dan khalayak anda sendiri merupakan idea yang menarik untuk ramai peminat kripto. Tetapi di manakah tempat terbaik untuk bermula? Sebenarnya terdapat banyak cara untuk mencipta syiling dan token. Kos dan pengetahuan juga berbeza-beza berdasarkan kerumitan projek anda. Jika anda berfikir tentang mencipta mata wang kripto anda sendiri, artikel kami membentangkan perkara asas untuk anda bermula.

Apakah mata wang kripto?

Mata wang kripto, juga dikenali sebagai kripto, ialah sejenis aset digital dengan pelbagai kes penggunaan. Ini terutamanya cara untuk memindahkan nilai antara orang secara digital, termasuk nilai kewangan, hak pemilikan, atau keistimewaan mengundi. Kripto berbeza daripada sistem pembayaran digital lain kerana akarnya dalam teknologi blockchain. Asas ini memberikan lebih banyak kebebasan kepada mata wang kripto daripada entiti pusat seperti kerajaan atau bank.

Bitcoin adalah contoh cryptocurrency yang paling terkenal. Ia mempunyai kes penggunaan mudah untuk memindahkan nilai kewangan kepada sesiapa sahaja di seluruh dunia tanpa memerlukan perantara. Blockchainnya merekodkan semua transaksi dan memastikan keselamatan dan kestabilan rangkaian.

Perbezaan antara syiling crypto dan token

Mata wang kripto secara kasar boleh dibahagikan kepada dua kategori: syiling dan token. Perbezaan antara mereka adalah mudah. Syiling mempunyai blockchain asli mereka sendiri, seperti Bitcoin, sebagai contoh. Ether (ETH) mempunyai blockchain Ethereum. Syiling biasanya mempunyai utiliti khusus di seluruh rangkaian, seperti membayar yuran transaksi, mempertaruhkan atau mengambil bahagian dalam tadbir urus.

Token dibina pada blockchain yang sedia ada. Mereka mungkin mempunyai beberapa peranan yang serupa dengan syiling, tetapi token terutamanya mempunyai utiliti dalam projek mereka sendiri. Satu contoh ialah KEK PancakeSwap di Binance Smart Chain. Anda juga boleh menggunakannya untuk membayar urus niaga tertentu dalam ekosistem PancakeSwap, seperti mencetak Token Tidak Boleh Fungible atau bermain loteri mereka. Walau bagaimanapun, CAKE tidak mempunyai blockchain sendiri, jadi ia tidak boleh digunakan dalam setiap aplikasi di seluruh BSC. Perkara yang sama berlaku untuk beribu-ribu token ERC-20 yang dikeluarkan pada blockchain Ethereum. Setiap token adalah sebahagian daripada projek tertentu dengan kes penggunaan yang berbeza.

Mencipta syiling crypto vs. token

Seperti yang dinyatakan, mencipta token adalah lebih mudah daripada mencipta syiling. Syiling memerlukan anda untuk membangunkan dan berjaya mengekalkan blockchain. Anda boleh membuat (membuat salinan) rantaian sedia ada lain, tetapi ini tidak menyelesaikan masalah mencari pengguna dan pengesah untuk membantu rangkaian anda bertahan. Namun begitu, potensi untuk berjaya dengan syiling baharu boleh lebih tinggi daripada sekadar membuat token. Berikut ialah gambaran keseluruhan asas bagi dua pilihan:

syilingToken
Berjalan pada rangkaian blockchainnya sendiriBoleh dibina pada blockchain sedia ada dengan pangkalan pengguna yang mantap
Memerlukan pengetahuan blockchain lanjutan dan kemahiran pengekodanAgak mudah untuk dibuat dengan alat sedia ada dan kod sumber terbuka
Pembangunan rantaian blok lebih mahal dan mengambil masaPembangunan token lebih pantas, lebih mudah dan agak murah

Mencipta syiling

Mencipta syiling baharu boleh mengambil banyak masa jika anda membangunkan blockchain anda sendiri. Walau bagaimanapun, memotong rantaian sebelumnya boleh dilakukan dengan cepat dan digunakan sebagai asas untuk syiling baharu anda. Bitcoin Cash (BCH) adalah salah satu contoh projek bercabang. Untuk melakukan ini, anda masih memerlukan tahap pengetahuan teknikal dan pengekodan blockchain yang tinggi. Kejayaan projek anda juga akan bergantung pada mendapatkan pengguna baharu ke rangkaian blockchain anda, yang merupakan satu cabaran.

Mencipta token

Mencipta token pada blockchain sedia ada boleh memanfaatkan reputasi dan keselamatannya. Walaupun anda tidak akan mempunyai kawalan sepenuhnya ke atas semua aspek token anda, masih terdapat banyak penyesuaian yang tersedia. Terdapat pelbagai tapak web dan alatan yang tersedia untuk mencipta token anda sendiri, terutamanya pada BSC dan Ethereum.

Baca lebih lanjut: Apakah Perbezaan Antara Syiling vs Token

Patutkah saya mencipta syiling atau token untuk projek saya?

Token biasanya cukup untuk aplikasi Kewangan Terdesentralisasi (DeFi) atau permainan main-untuk-mendapatkan. Kedua-dua BSC dan Ethereum mempunyai sejumlah besar fleksibiliti dan kebebasan untuk pembangun bekerja. 

Jika anda ingin menolak had apa yang dilakukan oleh syiling atau rantaian blok, mencipta syiling dengan rantaian blok sendiri mungkin lebih baik. Mencipta blockchain dan syiling baharu pastinya lebih sukar daripada mengeluarkan token crypto. Tetapi jika dilakukan dengan betul, ia boleh membawa banyak inovasi dan kemungkinan baharu. Binance Smart Chain, Ethereum, Solana, dan Polygon adalah contoh yang baik. 

Namun, kedua-dua pilihan memerlukan banyak kerja keras bersama-sama dengan pengetahuan teknikal, ekonomi dan pasaran untuk berjaya.

Penyelesaian teratas untuk penciptaan mata wang kripto

Beberapa penyelesaian yang paling popular untuk mencipta mata wang kripto ialah BSC, Ethereum dan Solana. Kedua-dua rangkaian ini menyediakan cara untuk membuat pelbagai token berdasarkan piawaian sedia ada. Piawaian token BEP-20 dan ERC-20 ialah contoh utama yang boleh disokong oleh hampir mana-mana penyedia dompet crypto.

ERC-20 tergolong dalam blockchain Ethereum, manakala BEP-20 adalah sebahagian daripada Binance Smart Chain (BSC). Kedua-dua rangkaian membenarkan penciptaan dan penyesuaian kontrak pintar yang membolehkan anda mencipta token anda sendiri dan aplikasi terdesentralisasi (DApps). Dengan DApps, anda boleh mencipta ekosistem yang menyediakan lebih banyak kes penggunaan dan fungsi kepada token anda.

Anda juga boleh melihat rantai sampingan yang menggunakan keselamatan rantaian yang lebih besar seperti Ethereum atau Polkadot tetapi juga menyediakan beberapa penyesuaian. Rangkaian Poligon dilampirkan pada Ethereum dan memberikan pengalaman yang serupa tetapi lebih murah dan lebih pantas untuk digunakan.

Selepas memilih rantaian blok, anda memerlukan kaedah untuk mencipta token anda. Dengan BSC dan blok blok lain yang berasaskan Mesin Maya Ethereum, prosesnya agak mudah. Anda juga boleh mencari alat sedia untuk digunakan yang mencipta token berdasarkan parameter dan peraturan yang anda berikan. Ini biasanya dibayar, tetapi ia adalah pilihan yang lebih praktikal untuk pengguna yang tidak biasa dengan kontrak pintar.

Jika anda ingin membuat blockchain dan syiling anda sendiri, anda mungkin memerlukan pasukan pembangun blokchain dan pakar industri. Walaupun anda melihat untuk membuat rantaian blok seperti Ethereum atau Bitcoin, masih terdapat banyak kerja yang diperlukan untuk menyediakan rangkaian anda. Ini termasuk menggalakkan pengguna untuk bertindak sebagai pengesah dan menjalankan nod untuk memastikan blockchain berjalan.

Perkara yang perlu dipertimbangkan semasa mereka bentuk kripto anda

Selain daripada pilihan yang jelas seperti blockchain anda atau mencipta syiling atau token, terdapat beberapa bidang penting lain yang perlu dipertimbangkan:

Tentukan utiliti mata wang kripto anda

Mata wang kripto boleh memainkan banyak peranan. Sesetengah bertindak seperti kunci untuk mengakses perkhidmatan. Yang lain juga mewakili saham atau aset kewangan lain. Untuk memahami dan memetakan proses mencipta kripto anda, anda perlu mentakrifkan ciri-cirinya dari awal.

Reka bentuk tokenomik anda

Tokenomik ialah ekonomi yang mengawal kripto anda, seperti jumlah bekalan, kaedah pengedaran dan harga permulaan. Idea yang baik boleh gagal jika tokenomics tidak betul dan pengguna tidak diberi insentif untuk membeli mata wang kripto. Contohnya, jika anda mencipta stablecoin tetapi tidak dapat menambatnya dengan betul, tiada siapa yang mahu membeli atau memegangnya.

Semak pematuhan undang-undangnya

Negara-negara di seluruh dunia mempunyai undang-undang dan peraturan mereka sendiri mengenai mata wang kripto. Sesetengah bidang kuasa mungkin mengharamkan penggunaan mata wang kripto. Pertimbangkan sepenuhnya kewajipan undang-undang anda dan sebarang isu pematuhan yang mungkin anda hadapi.

Cipta mata wang kripto anda sendiri dalam 7 langkah

Jika anda hanya mencipta token, bukan setiap langkah dalam tutorial di bawah akan digunakan. Apa yang lebih penting ialah tiga langkah reka bentuk di atas. Kebanyakan arahan kami akan merangkumi asas-asas mencipta blockchain terlebih dahulu sebelum akhirnya mencetak syiling anda.

1. Pilih platform blockchain yang sesuai

Untuk token, anda perlu memilih blockchain untuk menghasilkan kripto anda. BSC dan Etheruem ialah pilihan popular, tetapi rantai sisi juga boleh menjadi idea yang baik. Untuk mencipta syiling anda sendiri, anda perlu memikirkan tentang mereka bentuk atau mengupah seseorang untuk mencipta blok tersuai.

2. Pilih mekanisme konsensus

Jika anda mencipta rantaian blok anda sendiri atau tidak pasti yang mana satu untuk dipilih untuk token anda, fikirkan tentang mekanisme konsensus yang anda inginkan. Mekanisme ini menentukan cara peserta mengesahkan dan mengesahkan transaksi pada rangkaian. Kebanyakan blockchain menggunakan Proof of Stake kerana ia mempunyai keperluan perkakasan yang rendah dan banyak variasi yang berbeza. Bukti Kerja, seperti yang digunakan dalam Bitcoin, dianggap oleh sesetengah pihak sebagai lebih selamat tetapi selalunya mahal untuk diselenggara dan tidak mesra alam.

3. Reka bentuk seni bina blockchain anda

Langkah ini hanya diperlukan jika anda mencipta syiling. Tidak setiap blockchain membenarkan orang ramai untuk mengesahkan transaksi atau menjalankan nod. Keputusan antara mempunyai blockchain peribadi, awam, dibenarkan atau tanpa kebenaran adalah penting. Seni bina blockchain anda akan bergantung pada perkara yang syiling dan projek anda cuba lakukan. Sebagai contoh, syarikat atau negara yang mencipta syiling mungkin menjalankan rantaian blok peribadi untuk lebih kawalan.

4. Mulakan pembangunan blockchain

Melainkan anda mempunyai pengetahuan pembangunan pakar, anda memerlukan bantuan luar untuk membina idea anda. Sebaik sahaja blockchain berjalan dalam persekitaran langsung, amat sukar untuk menukar konsep dan peraturan terasnya. Gunakan testnet untuk memastikan semuanya berfungsi seperti yang dirancang dan idealnya bekerjasama dengan seluruh pasukan pembangunan untuk membina rantaian blok anda. 

5. Audit kripto anda dan kodnya

Syarikat pengauditan seperti Certik boleh menyemak kod blockchain anda dan mata wang kriptonya untuk mencari sebarang kelemahan. Anda kemudiannya boleh menerbitkan audit secara terbuka dan juga bertindak atas penemuannya. Proses ini menyediakan beberapa jaminan keselamatan untuk anda sebagai pencipta dan untuk mana-mana bakal pengguna atau pelabur. 

6. Semak semula aspek undang-undang

Memandangkan anda telah menjalankan blockchain anda dan bersedia untuk menghasilkan mata wang kripto anda, sebaiknya minta nasihat undang-undang pakar untuk menyemak sama ada anda perlu memohon kebenaran. Sekali lagi, langkah ini sukar dicapai secara bersendirian dan memerlukan bantuan luar.

7. Minta mata wang kripto anda

Sama ada anda mencipta token atau syiling, anda perlu menghasilkan mata wang kripto pada satu ketika. Kaedah yang tepat akan berbeza berdasarkan tokenomics anda. Sebagai contoh, token bekalan tetap biasanya dicetak secara serentak melalui kontrak pintar. Syiling seperti Bitcoin ditempa secara beransur-ansur, kerana pelombong mengesahkan blok transaksi baharu.

Bagaimana untuk mencipta token BEP-20

Untuk mencipta token BEP-20 yang mudah, anda memerlukan beberapa kemahiran pengekodan asas untuk menggunakan kontrak pintar ke Binance Smart Chain. Anda juga perlu memasang MetaMask dan beberapa BNB dalam dompet anda untuk membayar yuran gas.

1. Pastikan anda mempunyai mainnet BSC ditambahkan pada MetaMask. Anda boleh mendapatkan arahan terperinci dalam panduan Menyambung MetaMask ke Binance Smart Chain kami .

Baca lebih lanjut: Apakah itu dompet Metamask | Cara Membuat dompet dan Menggunakan

2. Pergi ke Remix, aplikasi dalam talian untuk membangun dan menggunakan kontrak pintar pada blok blok yang serasi dengan Mesin Maya Ethereum. Klik kanan folder [kontrak] dan klik [Fail Baru].

3. Namakan fail “BEP20.sol”.

4. Pastikan anda menetapkan bahasa pengaturcaraan sebagai [Solidity], atau kontrak pintar anda tidak akan berfungsi. Anda boleh melakukan ini dengan mengklik ikon yang digariskan di bawah di sebelah kanan.

5. Salin kod kontrak pintar BEP-20 ke dalam fail anda. Anda boleh mengetahui lebih banyak maklumat tentang parameter dan fungsi kod di GitHub .

6. Ubah suai nama, simbol, perpuluhan dan totalSupply untuk syiling anda. Di sini kami telah memilih Binance Academy Coin (BAC) sebagai contoh, dengan 18 tempat perpuluhan dan jumlah bekalan sebanyak 100,000,000. Jangan lupa tambah 0s yang cukup untuk menutup 18 tempat perpuluhan.

7. Seterusnya, anda perlu menyusun kontrak pintar. Klik ikon yang ditunjukkan di bawah di sebelah kiri skrin, tandai [Auto compile] dan [Enable optimization], kemudian klik butang [Compile].

8. Klik butang [ABI] untuk menyalin ABI kontrak.

9.  Klik ikon yang diserlahkan di bawah di sebelah kiri skrin. Pilih [Injected Web3] sebagai persekitaran anda dan kemudian benarkan MetaMask menyambung ke Remix. Akhir sekali, pastikan anda telah memilih kontrak BEP20 anda sebelum mengklik [Deploy].

10. Anda kini perlu membayar yuran transaksi melalui MetaMask untuk menggunakan kontrak ke rantaian blok. Setelah kontrak pintar disiarkan, anda perlu mengesahkan dan menerbitkan kod sumber kontrak anda. 

Salin dalam alamat kontrak ke BscScan, pilih [Solidity (Single)] sebagai jenis pengkompil dan padankan versi pengkompil yang digunakan dalam langkah 7.

11. Seterusnya, klik kanan BEP20.sol dalam Remix dan tekan [Flatten]. Anda kemudiannya perlu memberi kebenaran Remix untuk meratakan kod.

12. Salin kod daripada BEP20_flat.sol anda ke dalam medan, dan pastikan [Pengoptimuman] ditetapkan kepada Ya. Sekarang klik [Sahkan dan Terbitkan] di bahagian bawah halaman.

13. Anda kini akan melihat skrin percikan yang berjaya. Dengan kod yang disahkan, anda boleh mencetak token anda melalui BscScan dengan menggunakan panggilan _mint yang dilaksanakan dalam kontrak. Pergi ke alamat kontrak di BscScan dan klik [Tulis Kontrak], kemudian klik [Sambung ke Web3] untuk menyambungkan akaun MetaMask anda.

14. Tuju ke bawah halaman ke bahagian Mint, dan masukkan bilangan token yang anda ingin buat. Kami akan menghasilkan 100,000,000 BAC. Jangan lupa untuk menambah perpuluhan juga, dalam kes ini 18. Klik [Tulis] dan bayar yuran pada MetaMask.

15. Anda kini harus melihat bahawa token telah dicetak dan dihantar ke dompet yang mencipta kontrak pintar.

Bagaimana untuk menyenaraikan mata wang kripto anda

Mendapatkan syiling atau token anda disenaraikan di bursa mata wang kripto seperti Binance boleh memperkenalkannya kepada khalayak yang lebih luas dengan cara yang selamat dan terkawal. Jika anda berjaya mencipta dan membangunkan projek mata wang kripto yang kukuh, anda boleh mengisi borang permohonan dalam talian Binance untuk sama ada penyenaraian langsung dan/atau pengedaran di Launchpad/Launchpool.

Setiap mata wang kripto melalui proses usaha wajar yang ketat, dan anda perlu mengemas kini Binance dengan kerap tentang kemajuan anda semasa permohonan. Anda juga perlu menerima BNB dan BUSD dalam ekosistem mata wang kripto anda, seperti menyediakannya sebagai kecairan atau menerimanya semasa tawaran syiling permulaan (ICO) atau jualan token anda.

Kos mencipta mata wang kripto anda sendiri

Kos yang terlibat dikaitkan dengan kaedah dan persediaan yang anda pilih. Jika anda mencipta syiling dan blockchain, anda mungkin perlu membayar seluruh pasukan selama beberapa bulan. Audit kod daripada pasukan yang boleh dipercayai juga boleh menelan kos sekitar $15,000 (USD). Pada harga yang paling murah, token mudah pada BSC boleh dilakukan dengan harga $50. Apabila kami membuat purata ini, untuk mencipta mata wang kripto dengan sedikit peluang untuk berjaya, anda mungkin perlu membelanjakan beribu-ribu dolar untuk penciptaan, pemasaran dan pembinaan komunitinya.

☞  DAFTAR DI BINANCE

Jika anda memutuskan untuk membuat mata wang kripto anda sendiri, pastikan anda menggunakan maklumat kami hanya sebagai titik permulaan. Ia adalah topik yang mendalam yang mengambil masa yang lama untuk difahami sepenuhnya. Selain daripada mencipta token atau syiling, anda juga perlu memikirkan tentang menjayakannya selepas pelancaran. Mempelajari projek lain dan pelancarannya untuk melihat perkara yang berfungsi dengan baik dan perkara yang tidak dapat membantu mencipta mata wang kripto anda sendiri.

🔺PENAFIAN: Maklumat dalam siaran itu bukan nasihat kewangan, bertujuan UNTUK TUJUAN MAKLUMAT AM SAHAJA. Berdagang Matawang Kripto adalah SANGAT berisiko. Pastikan anda memahami risiko ini dan anda bertanggungjawab ke atas apa yang anda lakukan dengan wang anda.

🔥 Jika anda seorang pemula. Saya percaya artikel di bawah akan berguna kepada anda ☞  Apa yang Anda Perlu Tahu Sebelum Melabur dalam Mata Wang Kripto - Untuk Pemula

Ken Mueller

Ken Mueller

1641021240

Apakah itu Dompet Kripto | Semua yang Anda PERLU Tahu

Apakah itu Dompet Kripto | Semua yang Anda PERLU Tahu

Anda tidak boleh melipat Cryptocurrency dan memasukkannya ke dalam dompet anda. Namun anda boleh memegang kunci kripto anda dengan menggunakan dompet kripto anda sendiri. Dalam siaran ini, anda akan mempelajari Apa itu Dompet Kripto | Semua yang Anda PERLU Tahu!

Jika anda bercadang untuk memasuki kripto, sebelum anda memutuskan mata wang yang hendak dilaburkan, anda perlu menyediakan dompet kripto anda. Di sinilah anda akan mengatur portfolio crypto anda. Setiap dompet disertakan dengan kunci peribadi yang membolehkan anda—dan hanya anda—untuk mengakses kandungan dompet. Tetapi menyediakan dompet anda bukan hanya tentang membuang sebarang Bitcoin atau Ethereum yang mungkin anda beli di bursa. Ia juga membolehkan anda menghantar dan menerima dengan selamat ini dan jenis mata wang kripto yang lain.

Terdapat pelbagai jenis dompet kripto yang tersedia, termasuk apl mudah alih dan dompet yang kelihatan seperti batang USB. Walaupun terdapat beberapa variasi, kebanyakannya berfungsi dengan cara yang sama dengan menyimpan gandingan kunci peribadi yang membolehkan anda menyegerakkan dompet anda merentas berbilang peranti untuk menghantar dan menerima mata wang kripto. 

Anda semestinya tahu cara menggunakan dan menyediakan dompet crypto sebelum anda membuat pembelian mata wang kripto pertama anda. Dengan itu, mari kita lihat dengan lebih dekat cara dompet mata wang kripto berfungsi dan cara memilih yang terbaik untuk anda.

Ringkasnya, dompet crypto ialah alat yang boleh anda gunakan untuk berinteraksi dengan rangkaian blockchain. Terdapat pelbagai jenis dompet crypto, yang boleh dibahagikan kepada tiga kumpulan: perisian, perkakasan dan dompet kertas. Bergantung pada mekanisme kerja mereka, mereka juga boleh dirujuk sebagai dompet panas atau sejuk.

Majoriti penyedia dompet crypto adalah berdasarkan perisian, yang menjadikan penggunaannya lebih mudah daripada dompet perkakasan. Walau bagaimanapun, dompet perkakasan cenderung menjadi alternatif yang paling selamat. Dompet kertas, sebaliknya, terdiri daripada "dompet" yang dicetak pada sekeping kertas, tetapi penggunaannya kini dianggap usang dan tidak boleh dipercayai.

Bagaimanakah dompet mata wang kripto berfungsi?

Bertentangan dengan kepercayaan popular, dompet crypto tidak benar-benar menyimpan aset digital. Sebaliknya, mereka menyediakan alat yang diperlukan untuk berinteraksi dengan blockchain. Dalam erti kata lain, dompet ini boleh menjana maklumat yang diperlukan untuk menghantar dan menerima mata wang kripto melalui transaksi blockchain. Antara lain, maklumat sedemikian terdiri daripada satu atau lebih pasangan kunci awam dan peribadi.

Dompet juga termasuk alamat, yang merupakan pengecam abjad angka yang dijana berdasarkan kunci awam dan peribadi. Alamat sedemikian, pada asasnya, adalah "lokasi" khusus pada rantaian blok tempat syiling boleh dihantar. Ini bermakna anda boleh berkongsi alamat anda dengan orang lain untuk menerima dana, tetapi anda tidak boleh mendedahkan kunci peribadi anda kepada sesiapa pun.

Kunci persendirian memberikan akses kepada mata wang kripto anda, tidak kira dompet yang anda gunakan. Jadi walaupun komputer atau telefon pintar anda terjejas, anda masih boleh mengakses dana anda pada peranti lain – selagi anda mempunyai kunci peribadi yang sepadan (atau frasa benih). Ambil perhatian bahawa syiling tidak pernah benar-benar meninggalkan blockchain; mereka hanya dipindahkan dari satu alamat ke alamat yang lain.

Kunci awam lwn. persendirian—apa bezanya?

Dompet kripto biasanya menggunakan dua jenis kunci: kunci awam dan kunci peribadi.

Kunci awam beroperasi dengan cara yang serupa dengan nombor akaun bank anda. Kunci awam ialah rentetan panjang nombor rawak yang boleh dikongsi dengan pihak ketiga, seperti pertukaran mata wang kripto, tanpa menjejaskan keselamatan dompet anda. Kunci ini membolehkan anda menerima mata wang kripto dalam urus niaga—selalunya menggunakan alamat dompet, yang pada asasnya merupakan versi mampat kunci awam dompet.

Kunci peribadi , sebaliknya, hendaklah sentiasa dirahsiakan. Kunci persendirian membolehkan anda mengakses mata wang kripto sebenar pada blockchain. Jadi jika seseorang mempunyai akses kepada kunci peribadi anda, ia sama baiknya dengan mempunyai akses kepada kripto dalam dompet anda. 

Adakah saya memerlukan dompet crypto untuk berdagang crypto?

Jawapan mudah ialah ya. Sama ada anda seorang peniaga yang kerap atau bitcoin HODLer, anda perlu mempunyai alamat dompet untuk menyimpan dan berdagang kripto. Anda boleh menggunakan dompet panas yang disediakan oleh pertukaran crypto anda, dompet mudah alih yang anda pasang pada telefon anda, sambungan penyemak imbas, dompet desktop atau dompet perkakasan. 

 • Dompet panas: Pertukaran Binance
 • Dompet crypto mudah alih: Trust WalletMetaMask .
 • Dompet kripto sambungan penyemak imbas: MetaMask, MathWallet, Binance Chain Wallet.
 • Dompet crypto desktop: Electrum, Exodus.

Dompet panas vs sejuk

Seperti yang dinyatakan, dompet mata wang kripto juga boleh ditakrifkan sebagai "panas" atau "sejuk," mengikut cara ia beroperasi.

Dompet panas ialah sebarang dompet yang disambungkan ke Internet. Sebagai contoh, apabila anda membuat akaun di  Binance dan menghantar dana ke dompet anda, anda mendepositkan ke dalam dompet panas Binance. Dompet ini agak mudah untuk disediakan, dan dananya boleh diakses dengan cepat, menjadikannya mudah untuk peniaga dan pengguna kerap yang lain.

Dompet sejuk, sebaliknya, tidak mempunyai sambungan ke Internet. Sebaliknya, mereka menggunakan medium fizikal untuk menyimpan kunci di luar talian, menjadikannya tahan terhadap percubaan penggodaman dalam talian. Oleh itu, dompet sejuk cenderung menjadi alternatif yang lebih selamat untuk "menyimpan" syiling anda. Kaedah ini juga dikenali sebagai storan sejuk dan amat sesuai untuk pelabur jangka panjang atau "HODLers."

Sebagai cara untuk melindungi dana pengguna, Binance hanya memegang peratusan kecil syiling dalam dompet panasnya. Bakinya disimpan dalam storan sejuk, terputus sambungan daripada Internet. Perlu diberi perhatian,  Binance DEX menyediakan alternatif untuk pengguna yang memilih untuk tidak menyimpan dana mereka dalam pertukaran terpusat. Ia adalah platform dagangan terdesentralisasi yang membolehkan anda mempunyai kawalan penuh ke atas kunci peribadi mereka, sambil juga boleh berdagang terus daripada peranti storan sejuk mereka (dompet perkakasan).

Dompet perisian

Dompet perisian datang dalam pelbagai jenis, masing-masing mempunyai ciri uniknya sendiri. Kebanyakan mereka entah bagaimana disambungkan ke Internet (dompet panas). Berikut ialah perihalan beberapa jenis yang paling biasa dan penting: web, desktop dan dompet mudah alih.

Dompet web

Anda boleh menggunakan dompet web untuk mengakses rantaian blok melalui antara muka penyemak imbas tanpa perlu memuat turun atau memasang apa-apa. Ini termasuk kedua-dua dompet pertukaran dan pembekal dompet berasaskan penyemak imbas lain. Dalam kebanyakan kes, anda boleh membuat dompet baharu dan menetapkan kata laluan peribadi untuk mengaksesnya. Walau bagaimanapun, sesetengah pembekal perkhidmatan memegang dan mengurus kunci peribadi bagi pihak anda. Walaupun ini mungkin lebih mudah untuk pengguna yang tidak berpengalaman, ini adalah amalan yang berbahaya. 

Jika anda tidak memegang kunci peribadi anda, anda mempercayai wang anda kepada orang lain. Untuk menangani masalah ini, banyak dompet web kini membenarkan anda mengurus kunci mereka, sama ada sepenuhnya atau melalui kawalan dikongsi (melalui pelbagai tandatangan). Oleh itu, adalah penting untuk menyemak pendekatan teknikal setiap dompet sebelum memilih yang paling sesuai untuk anda.
Apabila menggunakan pertukaran mata wang kripto, anda harus mempertimbangkan untuk menggunakan alat perlindungan yang tersedia. 

The  Binance Exchange menawarkan beberapa ciri-ciri keselamatan, seperti pengurusan peranti, pengesahan pelbagai faktor, anti-phishing kod, dan pengurusan address pengeluaran.

Dompet desktop

Seperti namanya, dompet desktop ialah perisian yang anda muat turun dan laksanakan secara setempat pada komputer anda. Tidak seperti sesetengah versi berasaskan web, dompet desktop memberi anda kawalan penuh ke atas kunci dan dana anda. Apabila anda menjana dompet desktop baharu, fail yang dipanggil "wallet.dat" akan disimpan secara setempat pada komputer anda. Fail ini mengandungi maklumat kunci peribadi yang digunakan untuk mengakses alamat mata wang kripto anda, jadi anda harus menyulitkannya dengan kata laluan peribadi.

Jika anda menyulitkan dompet desktop anda, anda akan dikehendaki memberikan kata laluan anda setiap kali anda menjalankan perisian supaya ia boleh membaca fail wallet.dat. Jika anda kehilangan fail ini atau terlupa kata laluan anda, kemungkinan besar anda akan kehilangan akses kepada dana anda.

Oleh itu, adalah penting untuk membuat sandaran fail wallet.dat anda dan menyimpannya di tempat yang selamat. Sebagai alternatif, anda boleh mengeksport kunci peribadi atau frasa benih yang sepadan. Dengan berbuat demikian, anda akan dapat mengakses dana anda pada peranti lain, sekiranya komputer anda berhenti berfungsi atau menjadi tidak boleh diakses entah bagaimana.

Secara umum, dompet desktop mungkin dianggap lebih selamat daripada kebanyakan versi web, tetapi adalah penting untuk memastikan komputer anda bersih daripada virus dan perisian hasad sebelum menyediakan dan menggunakan dompet mata wang kripto.

Dompet mudah alih

Dompet mudah alih berfungsi sama seperti rakan desktop mereka tetapi direka khusus sebagai aplikasi telefon pintar. Ini agak mudah kerana ia membolehkan anda menghantar dan menerima mata wang kripto melalui penggunaan kod QR.

Oleh itu, dompet mudah alih amat sesuai untuk melakukan transaksi dan pembayaran harian, menjadikannya pilihan yang berdaya maju untuk membelanjakan Bitcoin, BNB dan mata wang kripto lain di dunia nyata. Trust Wallet ialah contoh yang menonjol bagi dompet crypto mudah alih.

Sama seperti komputer, walau bagaimanapun, peranti mudah alih terdedah kepada aplikasi berniat jahat dan jangkitan perisian hasad. Oleh itu, disyorkan agar anda menyulitkan dompet mudah alih anda dengan kata laluan dan sandarkan kunci peribadi anda (atau frasa benih) sekiranya telefon pintar anda hilang atau rosak.

Dompet perkakasan

Dompet perkakasan ialah peranti elektronik fizikal yang menggunakan penjana nombor rawak (RNG) untuk menjana kunci awam dan peribadi. Kekunci kemudiannya disimpan dalam peranti itu sendiri, yang tidak disambungkan ke Internet. Oleh itu, storan perkakasan membentuk sejenis dompet sejuk dan dianggap sebagai salah satu alternatif yang paling selamat.

Walaupun dompet ini menawarkan tahap keselamatan yang lebih tinggi terhadap serangan dalam talian, ia mungkin menimbulkan risiko jika pelaksanaan perisian tegar tidak dilakukan dengan betul. Selain itu, dompet perkakasan cenderung kurang mesra pengguna, dan dana lebih sukar untuk diakses jika dibandingkan dengan dompet panas.

Untuk mengatasi kekurangan kebolehaksesan, anda boleh menggunakan Binance DEX untuk menyambungkan peranti anda terus ke platform dagangan. Ini ialah cara yang selamat untuk mengakses dana anda kerana kunci peribadi tidak pernah meninggalkan peranti anda. Sesetengah penyedia perkhidmatan dompet web juga menawarkan perkhidmatan yang serupa, membenarkan dompet perkakasan disambungkan ke antara muka penyemak imbas mereka.

Anda harus mempertimbangkan untuk menggunakan dompet perkakasan jika anda bercadang untuk memegang crypto anda untuk masa yang lama atau jika anda memegang sejumlah besar cryptocurrency. Pada masa ini, kebanyakan dompet perkakasan membenarkan anda menyediakan kod PIN untuk melindungi peranti anda, serta frasa pemulihan – yang boleh digunakan sekiranya dompet anda hilang.

Dompet kertas

Dompet kertas ialah sekeping kertas di mana alamat kripto dan kunci peribadinya dicetak secara fizikal dalam bentuk kod QR. Kod ini kemudiannya boleh diimbas untuk melaksanakan transaksi mata wang kripto.

Sesetengah tapak web dompet kertas membenarkan anda memuat turun kod mereka untuk menjana alamat dan kunci baharu semasa berada di luar talian. Oleh itu, dompet ini sangat tahan terhadap serangan penggodaman dalam talian dan boleh dianggap sebagai alternatif kepada storan sejuk.

Oleh kerana banyak kelemahan, bagaimanapun, penggunaan dompet kertas kini dianggap berbahaya dan harus tidak digalakkan. Jika anda masih mahu menggunakannya, adalah penting untuk memahami risikonya. Kelemahan utama dompet kertas ialah ia tidak sesuai untuk menghantar dana sebahagiannya, tetapi hanya keseluruhan bakinya sekali gus.

Sebagai contoh, bayangkan anda menjana dompet kertas dan menghantar berbilang transaksi untuk membiayainya, menjumlahkan sejumlah 10 BTC. Jika anda memutuskan untuk membelanjakan 2 BTC, anda perlu menghantar kesemua 10 syiling dahulu ke jenis dompet lain (cth, dompet desktop), dan kemudian membelanjakan sebahagian daripada dana tersebut (2 BTC). Anda kemudiannya boleh mengembalikan 8 BTC kepada dompet kertas baharu, walaupun dompet perkakasan atau perisian akan menjadi pilihan yang lebih baik.

Secara teknikal, jika anda mengimport kunci peribadi dompet kertas anda ke dalam dompet desktop dan membelanjakan hanya sebahagian daripada dana, syiling yang tinggal akan dihantar ke "tukar alamat" yang dijana secara automatik oleh protokol Bitcoin. Jika anda tidak menetapkan alamat pertukaran secara manual kepada alamat yang anda kawal, anda mungkin akan kehilangan dana anda.

Kebanyakan dompet perisian hari ini akan mengendalikan perubahan untuk anda, menghantar baki syiling ke alamat yang merupakan sebahagian daripada dompet anda. Tetapi perkara penting yang perlu diingat ialah dompet kertas anda akan kosong selepas menghantar transaksi pertamanya keluar – tanpa mengira jumlahnya. Jadi jangan harap untuk menggunakannya semula kemudian.

Apakah jenis dompet perisian yang terbaik untuk saya?

Terdapat beberapa jenis dompet kripto perisian yang boleh anda akses pada komputer atau peranti mudah alih anda. Mana satu yang terbaik untuk anda bergantung pada situasi peribadi anda, tetapi berikut ialah pecahan beberapa jenis biasa.

Dompet desktop

Dompet desktop ialah apl yang berjalan pada komputer anda dan menyimpan mata wang kripto. Tiada pihak ketiga yang terlibat, jadi anda bertanggungjawab ke atas keselamatan. Atas sebab ini, anda mungkin mahu memasang perisian antivirus pada mana-mana komputer tempat anda menggunakan dompet desktop.

Dompet mudah alih

Dompet mudah alih ialah aplikasi dompet kripto yang membolehkan anda menyimpan dan mengawal kripto anda pada telefon pintar anda. Tersedia pada iOS dan Android, ini mudah untuk pembayaran secara bersemuka. Banyak dompet mudah alih juga menggunakan kod QR, yang boleh diimbas untuk transaksi pantas.

Dompet web

Dompet kripto berasaskan dalam talian ini boleh diakses melalui desktop atau mudah alih, membolehkan anda menyimpan dan menghantar kripto dari mana-mana sahaja. Walau bagaimanapun, memandangkan kata laluan anda disimpan pada pelayan dalam talian, terdapat peningkatan risiko kecurian.

Apakah dompet crypto yang harus saya gunakan?

Tiada jawapan yang pasti tentang dompet kripto mana yang patut anda gunakan. Jika anda seorang peniaga yang kerap, menggunakan dompet web membolehkan anda mengakses dana anda dengan cepat dan berdagang dengan mudah. Dengan mengandaikan anda telah mengambil langkah tambahan untuk melindungi akaun anda dengan kaedah pengesahan dua faktor (2FA), crypto anda secara amnya selamat. Walau bagaimanapun, jika anda HODL kuantiti kripto yang besar yang anda tidak mahu jual buat sementara waktu, dompet sejuk adalah alternatif yang lebih baik kerana ia tidak disambungkan ke Internet, dengan itu lebih selamat dan tahan terhadap serangan atau penipuan pancingan data dalam talian.

Bagaimana untuk menyediakan dompet crypto

Untuk menyediakan dompet crypto, anda perlu memasukkan maklumat peribadi anda dan menyediakan kata laluan keselamatan. Sama seperti keselamatan perbankan , biasanya terdapat proses pengesahan dua langkah yang perlu dilalui untuk menyediakan dompet mata wang kripto anda. 

Dompet kripto bukan jagaan biasanya memerlukan beberapa jenis aplikasi. Anda tidak perlu menyimpan sebarang maklumat peribadi atau memberikan e-mel, tetapi penting untuk merekodkan kunci peribadi anda di tempat yang selamat. Jika anda kehilangan atau terlupa kunci ini, anda tidak akan dapat mengakses kripto anda.

Seperti yang dinyatakan di atas, dompet kripto perkakasan paling popular dihasilkan oleh Ledger dan Trezor. Walaupun dompet perkakasan boleh mahal, adalah idea yang baik untuk hanya membeli dompet perkakasan daripada penjual yang disahkan dan mengelakkan pasaran terpakai sama sekali. Selepas anda membeli peranti itu, anda perlu memuat turun perisian untuk mengiringinya daripada tapak web rasmi syarikat.

Bagaimana untuk memilih dompet crypto terbaik

Dompet crypto terbaik untuk anda bergantung pada tahap pengalaman anda dan aktiviti sebelumnya dengan mata wang kripto. Bidang utama yang perlu dipertimbangkan termasuk:

Keselamatan . Apl perbankan tradisional menawarkan pelbagai pilihan keselamatan untuk melindungi wang anda. Setiap dompet crypto akan mempunyai aspek keselamatan yang sedikit berbeza, jadi anda harus menyemak ini dengan teliti sebelum meletakkan kepercayaan anda—dan wang—ke dalamnya. 

Yuran . Cara bayaran urus niaga dicaj boleh berbeza-beza. Mereka boleh ditetapkan secara automatik untuk membuat urus niaga lebih cepat, tetapi jika anda ingin mengurangkan kos, beberapa dompet crypto membolehkan anda menyesuaikan setiap yuran. Hanya sedar bahawa ini boleh melambatkan masa transaksi.

Mata wang kripto . Sesetengah dompet crypto menawarkan pelbagai jenis mata wang kripto, manakala yang lain lebih terhad. Fikirkan tentang kekerapan anda mungkin perlu menukar antara mata wang, kerana ini akan membimbing anda tentang tahap keupayaan yang anda perlukan.

Sokongan pelanggan . Sesetengah syarikat menawarkan sokongan 24/7 sebagai sebahagian daripada perkhidmatan mereka. Sentiasa semak tahap sokongan yang anda dapat, kerana ia boleh berbeza-beza dari segi masa respons dan jenis pertanyaan yang mereka uruskan.

Akses . Di mana dan bila anda berdagang mata wang kripto harus membimbing anda tentang dompet kripto mana yang hendak digunakan. Jika anda kerap menggunakan komputer, anda mungkin ingin melihat perkakasan dan dompet desktop. Bagi mereka yang memerlukan lebih mudah alih, aplikasi telefon pintar dan dompet berasaskan penyemak imbas mungkin lebih sesuai.

Seperti mana-mana perkhidmatan perbankan, mencari dompet kripto yang sesuai untuk keperluan anda adalah penting, jadi luangkan sedikit masa untuk mencari yang paling sesuai untuk anda.

Kepentingan sandaran

Kehilangan akses kepada dompet mata wang kripto anda boleh menjadi agak mahal. Oleh itu, penting untuk menyandarkannya dengan kerap. Dalam kebanyakan kes, ini dicapai dengan hanya menyandarkan fail wallet.dat atau frasa benih. Pada asasnya, frasa benih berfungsi seperti kunci akar yang menjana dan memberikan akses kepada semua kunci dan alamat dalam dompet crypto. Selain itu, jika anda memilih penyulitan kata laluan, ingat untuk menyandarkan kata laluan anda juga.

Apakah dompet kripto perkakasan?

Dompet kripto perkakasan ialah peranti fizikal, yang menyimpan kunci peribadi anda di luar talian, dan oleh itu tidak boleh diakses melalui internet. Ia selalunya kecil, peranti pemalam, serupa dengan batang USB. Urus niaga mata wang kripto anda direkodkan dalam blockchain dan diakses menggunakan kunci peribadi ini. Jika sistem itu digodam, ini menawarkan tahap keselamatan yang lebih tinggi yang mungkin memberi anda lebih ketenangan fikiran.

Bagaimanakah cara saya membuat sandaran dompet crypto saya?

Untuk melindungi daripada kegagalan komputer atau isu perisian adalah amalan yang baik untuk menyandarkan dompet crypto anda. Cara anda melakukan ini bergantung pada perisian yang anda gunakan. Sebagai contoh, dompet Bitcoin akan meminta anda menjana dan merekodkan frasa sandaran 12 perkataan yang boleh anda gunakan untuk memulihkan dompet anda jika anda kehilangan akses. Ini kadangkala boleh menjadi frasa 24 perkataan, tetapi prosesnya akan serupa dengan semua syarikat. Pastikan anda melihat perkara yang perlu anda lakukan dengan perisian tertentu anda, supaya anda bersedia untuk menyandarkannya apabila diperlukan.

Apakah mata wang kripto yang boleh saya simpan dalam dompet kripto saya?

Ia bergantung pada jenis dompet crypto yang anda miliki. Ada yang boleh memegang hanya mata wang terpilih, manakala yang lain boleh berurusan dalam berbilang mata wang. Dompet kripto yang membenarkan penyimpanan mata wang kripto yang berbeza boleh menjadi lebih mudah daripada menggunakan dompet yang berbeza untuk setiap mata wang. Bergantung pada sama ada anda cenderung untuk berpegang kepada satu bentuk mata wang atau pergi antara yang berbeza, oleh itu harus menjadi faktor yang anda pertimbangkan semasa memilih dompet crypto terbaik untuk anda.

Apakah itu aplikasi dompet crypto?

Apl dompet crypto ialah perisian yang boleh dimuat turun, tersedia melalui App Store atau gedung Google Play. Aplikasi ini menyimpan kunci peribadi yang diperlukan untuk mengakses mata wang kripto anda. Ia boleh diakses melalui telefon mudah alih anda atau pada peranti mudah alih lain, sama seperti cara apl perbankan dalam talian berfungsi. Apl dompet crypto bagus jika anda fikir anda perlu mengakses dompet crypto anda semasa dalam perjalanan.

Menutup pemikiran

Dompet Crypto adalah bahagian penting dalam menggunakan Bitcoin dan mata wang kripto lain. Mereka adalah salah satu infrastruktur asas yang memungkinkan untuk menghantar dan menerima dana melalui rangkaian blockchain. Setiap jenis dompet mempunyai kelebihan dan kekurangannya, jadi adalah penting untuk memahami cara ia berfungsi sebelum memindahkan dana anda.