Cesar Hamill

Cesar Hamill

1652529120

Šta su podaci na lancu | Šta je analiza na lancu

U ovom postu ćete naučiti šta su podaci na lancu? Šta je analiza na lancu? Zašto pomaže trgovcima kriptovalutama?

Šta su podaci na lancu?

Podaci na lancu su podaci koji se nalaze na Blockchainu, možete shvatiti Blockchain kao blockchain koji su međusobno povezani i drže podatke. Ovi podaci mogu biti:

 • Podaci o blokovima (vrijeme, naknade za plin, rudari,…).
 • Podaci o transakciji (adrese novčanika učesnika, broj transfera, koji tokeni se prenose,...).
 • Radnje za interakciju sa Smart ugovorom (dodavanje likvidnosti, učešće u administraciji,...).
 • Kad god izvršite radnju na Blockchain-u, tu radnju će verificirati čvorovi i ažurirat će se na cjelokupnu Blockchain mrežu.

U isto vrijeme, budući da su Blockchains decentralizirana mreža, koja radi na temelju mnogih čvorova, kao što Bitcoin ima 11.558 čvorova, Ethereum ima više od 8.000 čvorova, podaci se široko dijele, tako da niko ne može manipulirati njima. , može modificirati ovaj izvor podataka.

Dakle, podaci na lancu su najiskreniji i najjasniji podaci.

Šta je analiza na lancu?

Analiza na lancu je istraživačka strategija koja koristi informacije pronađene na javnom blockchainu kako bi pomogla trgovcima da poboljšaju svoje strategije kripto trgovanja. Podaci na lancu obično uključuju informacije o svim transakcijama koje se dešavaju na određenoj javnoj blockchain mreži. Na primjer, detalji transakcije kao što su adrese za slanje i primanje, preneseni tokeni ili valute, iznos transakcije, naknada za transakciju i preostala sredstva za određenu adresu. Takođe sadrži blok podatke kao što su vremenske oznake, naknade za rudare, nagrade i kod pametnog ugovora.

Kako radi analiza na lancu?

metrike za on-chain analizu mogu se široko klasificirati u tri kategorije — kapitalizacija kripto tržišta, HODL  status imovine i budući izgledi kriptovalute.

Kapitalizacija trzista:

Tržišna kapitalizacija kriptovalute definira neto vrijednost blockchain mreže. Ukupna vrijednost mreže definirana je kao množenje cijene kriptovalute sa njenom ukupnom opskrbom u opticaju. Osim određivanja neto vrijednosti mreže, također možemo koristiti tržišnu kapitalizaciju za procjenu veličine tržišta, usvajanja i rizika povezanih s kripto imovinom.

Status čekanja:

Analitičari koriste metriku zvanu HODL val kako bi odredili trend na tržištu i starost kriptovalute koju drži korisnik. HODL talas govori analitičarima da li trgovci HODL drže  imovinu ili je brzo prodaju. Određuje raspoloženje tržišta i perspektivu HODLera, odnosno da li smatraju da bi cijena mogla pasti ili očekuju porast.

Analitičari na lancu također koriste metriku koncentracije novčića kako bi odredili koncentraciju "kitova" i velikih investitora u mreži. Na primjer, recimo da postoji imovina u kojoj nekoliko adresa drži značajan postotak tokena, to znači da kitovi i veliki investitori mogu lako manipulirati tržištem bacanjem tokena. Stoga je analiza koncentracije velikih HODLera tokena vrlo kritična za minimiziranje rizika ulaganja u kripto.

Budući izgledi kriptovalute:

Da bi se razumjelo da li kripto imovina dobiva ili gubi privlačnost među investitorima,  može se analizirati budući otvoreni interes . Takođe, faktori kao što su korelacija između tokena i cene Bitcoina, kao i ukupni prilivi i odlivi razmene.

Otvoreno interesovanje investitora za Bitcoin

Povezivanje cijene tokena ili altcoina s onom Bitcoin minimizira rizik za investitore jer im može pomoći da smanje gubitke za kriptovalute koji su snažnije povezani s padom cijene Bitcoina. Štaviše, prilivi i odlivi određenih tokena ili kovanica sa razmjene (u određenim vremenskim periodima) mogu pomoći analitičarima na lancu da procijene status usvajanja imovine dok djeluju kao alarmni signal za pojedince visoke neto vrijednosti i institucionalne trgovačke aktivnosti.

Značenje On-chain analize podataka

Gornje tri rečenice su potvrdile vrlo važnu ulogu On-chain podataka, kada analizirate On-chain podatke, dobit ćete sljedeće pogodnosti:

Provjerene informacije:

 • Podaci na lancu ne lažu, pa će nam pružiti najtačnije i najobjektivnije informacije koje se dešavaju na tržištu.
 • Budući da je Blockchain tehnologija izgrađena prema transparentnosti informacija, osim toga te je informacije teško prodrijeti i promijeniti, pa se ovo može smatrati najpouzdanijim izvorom informacija na tržištu. .

Pratite ponašanje tržišta u realnom vremenu:

 • Podaci na lancu također vam pomažu da posebno pratite ponašanje objekata na tržištu. Ovo je posebno važno kada se prati aktivnost kitova, koji posjeduju bogate finansijske i informacione resurse za manipulaciju tržištima.
 • Stoga, praćenje kitova u lancu i racionalno djelovanje može vam pomoći da postanete „nekolicina pobjednika“ na tržištu.

Pomozite u predviđanju i donošenju investicionih odluka:

Osim toga, analiza podataka vam također pomaže da predvidite situacije i donesete razumne odluke o ulaganju.

Mrežne aktivnosti često prethode informacijama na komunikacijskim kanalima. Dakle, kada redovno ažurirate informacije na lancu, to vam također pomaže da možete predvidjeti situacije kako biste bili korak ispred zajednice.

Na primjer, u nekim slučajevima kada cijena pada, ali se veliki novčanici ne prodaju i nastavljaju kupovati, možda je vrijeme da razmislite o kupovini umjesto o prodaji na veliko.

Za DeFi platforme, također se možete osloniti na on-chain podatke o proizvodima za procjenu performansi projekta i donošenje odluka kao što su:

 • Ako proizvod privuče veliki obim trgovanja kao i mnoge korisnike, vjerovatno je da će token projekta imati visok potencijal za povećanje cijene.
 • Osim toga, kada su podaci na lancu proizvoda dobri, to je i prilika za vas da ostvarite profit interakcijom sa samim Dappovima.

Neke napomene pri analizi podataka na lancu

Kao takvi, on-chain podaci pružaju mnogo prednosti, ali još uvijek postoje neke točke koje treba imati na umu kada vršite analizu podataka na lancu kako slijedi:

 • Zahtijeva puno znanja i iskustva: smatram da je ovo prilično dubinski alat, tako da zahtijeva od korisnika da imaju pozadinsko znanje, kao i višedimenzionalne perspektive za procjenu i precizno predviđanje jedni od drugih. prikupljene informacije.
 • Objedinjavanje više izvora informacija: Trenutno na Internetu postoji mnogo alata koji pružaju podatke na lancu, od kojih su neki netačni. Stoga morate uporediti i uporediti informacije iz mnogih izvora da biste dobili najtačniju procjenu.
 • Napomena za podatke sa web stranice projekta: Mnogo puta brojevi koje je projekt dao nisu potpuno tačni (zbog mnogih tipičnih razloga kao što je marketing), tako da morate provjeriti i taj broj. na Exploreru platforme Blockchain (također poznat kao Blockchain Explorer) tog Dapp-a.
 • Redovno ažuriranje: Budući da se ponašanje na tržištu stalno mijenja, informacije se također moraju redovno ažurirati kako bi se brzo djelovalo.

Pročitajte više: Šta je ID transakcije (TXID) na Blockchainu

Kako koristimo podatke na lancu?

Budući da su podaci o kriptovalutama  i blockchain-u transparentni, oni pružaju sjajnu priliku za on-chain analitičare da formiraju sveobuhvatnije slike kripto tržišta na osnovu konkretnih podataka kao i pristupa zasnovanog na osnovama, a ne samo vođeni hypeom .

Bitcoin/
 ├── Status/        // status of Bitcoin entity
 ├── Exchange-Flows/    // on-chain statistics of exchanges
 ├── Flow-Indicator/    // mpi, whale ratio and other flow indicators
 ├── Market-Indicator/   // stablecoin supply ratio and other market indicators
 ├── Network-Indicator/   // nvt, nvt-golden-cross and other network indicators
 ├── Miner-Flows/      // on-chain statistics of miners
 ├── Inter-Entity-Flows/  // on-chain statistics of flows between entities
 ├── Fund-Data/       // fund related data
 ├── Market-Data/      // price, capitalization
 └── Network-Data/     // general statistics of Bitcoin network
Ethereum/
 ├── Status/        // status of Ethereum entity
 ├── Exchange-Flows/    // on-chain statistics of exchanges
 ├── ETH2.0/        // Ethereum 2.0 statistics
 ├── Fund-Data/       // fund related data
 └── Market-Data/      // price, capitalization, market indicators
Stablecoin/
 ├── Status/        // status of stablecoin entity
 ├── Exchange-Flow/     // on-chain statistics of exchanges
 ├── Market-Data/      // price, capitalization, market indicators
 └── Network-Data/     // USDT, PAXOS, USDC, DAI, TUSD, SAI
ERC20/
 ├── Status/        // status of erc20 entity
 ├── Exchange-Flow/     // on-chain statistics of exchanges
 └── Market-Data/      // price


Predvidite buduća kretanja na tržištu

Procjenom ponašanja investitora i zdravlja mreže u realnom vremenu, analiza na lancu ne samo da pomaže trgovcima da poboljšaju svoje strategije, već im omogućava i bolje predviđanje budućih kretanja na tržištu. Na primjer, uzimajući u obzir broj aktivnih adresa  i broj transakcija kriptovalute, kripto trgovci mogu predvidjeti hoće li interes za tu kriptovalutu porasti ili pasti. Ako postoji nagli porast broja aktivnih adresa i transakcija, to je obično u korelaciji s rastućom cijenom kriptovalute.

Proučite ponašanje investitora

On-chain metrike također pružaju detalje o određenim ponašanjima investitora. Na primjer, analitičari na lancu mogu ispitati dužinu vremena u kojem adresa nije premjestila kriptovalutu i broj investitora koji drže kriptovalutu. Ako se poveća broj investitora koji drže kriptovalutu, onda to može značiti da je opskrba kriptovalutama niža. On-chain analiza ove situacije nam govori da bi cijena te kriptovalute trebala rasti ako je potražnja konstantna. Štaviše, to također pokazuje povjerenje u budući učinak imovine.

Kako on-chain metrika može pomoći kripto-trgovcima?

Glavna prednost on-chain metrike je da osvetljava ponašanje investitora i zdravlje mreže u realnom vremenu.

Dvije važne metrike na lancu koje treba pratiti su: broj aktivnih adresa i broj transakcija koje su dva proksija za potražnju (i korištenje) blockchain mreže. Kada broj aktivnih adresa i transakcija naglo poraste, ovi uslovi obično koreliraju sa rastućom cijenom.

Brz rast broja aktivnih adresa podržao je bikovsku akciju cijena za LINK. Izvor: Santiment.

Dok su jednostavni proksi podaci dostupni putem podataka u lancu, mnogo metrika procjenjuje određene omjere kako bi pružilo informacije o tržištu i ponašanju investitora. Na primjer, tržišnu kapitalizaciju možemo zamisliti kao učešće svih trgovaca, dok se ostvarena kapitalizacija može smatrati učešćem dugoročnih investitora.

Kada se ove dvije metrike značajno razlikuju, to bi moglo ukazivati ​​na pregrijano tržište i veliko oslanjanje na kratkoročne špekulacije. Povremeno, razlika između ove dvije metrike raste i nestaje, pomažući trgovcima da pronađu optimalne zone za kupovinu i prodaju.

Slično tome, također možemo dobiti uvid u ponašanje investitora ispitivanjem dužine vremena u kojem adresa nije premjestila bitcoine koristeći UTXO skup i agregirati ih da vidimo koliko investitora HODLing. Ako je sve veći broj investitora HODLing, onda možemo pretpostaviti da je optočna ponuda niža, što bi trebalo povećati cijenu ako je potražnja konstantna, a također ukazuje na povjerenje u buduće performanse imovine.

Odnos između cijene bitcoina i 1Y+ HODL vala (kumulativni zbir svih UTXO-a koji nisu pomjereni godinu dana ili duže). Izvor: LookIntoBitcoin.

Ukratko, on-chain metrika pruža fascinantan uvid u stanje blockchain mreže u realnom vremenu. Budući da su svjesni ovih metrika, trgovci mogu iskoristiti mogućnosti koje ovi alati predstavljaju i poboljšati svoju analizu tržišta.

Dobivanje podataka na lancu

Pristup uradi sam je najbolji način za prikupljanje podataka na lancu za kriptovalutu što znači da morate pokrenuti čvor.

Pokretanjem čvora, sami pohranjujete i održavate kopiju glavne knjige, kao i osiguravate da se vaše transakcije emituju, provjeravate dolazne transakcije koje prenose drugi čvorovi i da se poštuju pravila konsenzusa. To znači da podatke blockchaina možete tražiti brže od treće strane s konzole.

Analitičke web stranice su alternativa za dobivanje on-chain analitike. Kako je industrija sazrijevala, pojavilo se mnoštvo platformi za podatke i analitiku koje služe trgovcima kriptovalutama i investitorima. Često se mašinsko učenje koristi i za identifikaciju različitih entiteta, kao što su rudari ili berze.

Vrhunske burze za trgovinu token-coin. Slijedite upute i zaradite neograničeno

BinancePoloniexBitfinexHuobiMXCProBITGate.ioCoinbase

Alati za podršku analize podataka na lancu

U ovom odjeljku ću vas upoznati s nekim alatima koji će vam pomoći pri obavljanju analize na lancu.

Za makro analizu na lancu 

To su alati koji donose informacije o cijelom tržištu (ili u smislu makroa). Podaci na lancu uglavnom će se odnositi na Bitcoin, Ethereum i DeFi tokene sa velikim kapitalom - kovanice koje imaju ogroman utjecaj na cijelo Crypto tržište. Ili informacije o količini Stablecoina na tržištu.

Neke od web stranica mogu se spomenuti kao:

Blok : U odjeljku Podaci možete pristupiti velikom broju podataka kao što su Spot, obim budućih transakcija ili količina Bitcoina, Ethereuma koji ulaze i izlaze na burzi. Kao i informacije o tome koji se stabilcoini nalaze na kojem Blockchainu,…

 • Crypto Quant : Vrlo koristan alat za korištenje prilikom analize BTC ili ETH podataka na lancu. Web stranica pruža podatke u rasponu od osnovnih BTC ulaznih i izlaznih razmjena do detaljnih on-chain metrika.
 • Glassnode : Pruža dosta informacija vezanih za BTC podatke na lancu.
 • Whalebot Alert : Telegram kanala koji upozorava na aktivnosti kitova.
 • I mnogi drugi alati kao što su Whalemap Chart, Into the Block, itd.

Mogu vam predložiti neke načine korištenja gore navedenih alata, kao što su:

 • Koristite Crypto Quant za praćenje odliva BTC ili ETH priliva i pazite na velike trgovine da vidite kako stoje kitovi.
 • Količina BTC-a na trenutnim berzama je visoka ili niska, ako je visoka, to će stvoriti veliki prodajni pritisak koji negativno utiče na cenu.
 • Alat obavještava koliko je Stablecoina iskovano, ako je mnogo Stablecoina iskovano ili na berzi, vjerovatno je da postoji ogromna količina novca za povećanje cijene.

Za mikro analitiku na lancu

Ovo su alati za analizu na lancu koji se koriste kada trebate promatrati podatke u manjem obimu (na primjer, kada trebate analizirati on-chain podatke tog projekta ili token koji pripada istom projektu). ekosistem,…):

 • Web stranica projekta: Podaci se mogu dobiti sa same web stranice projekta. Međutim, kao što sam gore napomenuo, morate ponovo provjeriti u Exploreru da ponovo potvrdite tačnost.
 • Blockchain Explorer: Ovo je najprecizniji izvor informacija. Neki istraživači se mogu spomenuti kao Etherscan , Bscscan , Explorer Solana ,...
 • Token Terminal : Alat koji pruža puno On-chain indikatora u vezi s projektom, također pouzdan izvor kada potvrđujete podatke sa web stranice projekta.
 • Nansen : Glavni alat koji se fokusira na On-chain podatke tokena na Ethereumu.
 • Dune Analytics : Pruža širok izbor informacija na lancu. Međutim, ovo je platforma koja uključuje mnoge alate koje je doprinijela zajednica, tako da također morate provjeriti informacije kada je koristite.

I još mnogo alata za on-chain analitiku? Molim vas pomozite mi u odjeljku komentara ispod.

Hvala ti!

What is GEEK

Buddha Community

Cesar Hamill

Cesar Hamill

1652529120

Šta su podaci na lancu | Šta je analiza na lancu

U ovom postu ćete naučiti šta su podaci na lancu? Šta je analiza na lancu? Zašto pomaže trgovcima kriptovalutama?

Šta su podaci na lancu?

Podaci na lancu su podaci koji se nalaze na Blockchainu, možete shvatiti Blockchain kao blockchain koji su međusobno povezani i drže podatke. Ovi podaci mogu biti:

 • Podaci o blokovima (vrijeme, naknade za plin, rudari,…).
 • Podaci o transakciji (adrese novčanika učesnika, broj transfera, koji tokeni se prenose,...).
 • Radnje za interakciju sa Smart ugovorom (dodavanje likvidnosti, učešće u administraciji,...).
 • Kad god izvršite radnju na Blockchain-u, tu radnju će verificirati čvorovi i ažurirat će se na cjelokupnu Blockchain mrežu.

U isto vrijeme, budući da su Blockchains decentralizirana mreža, koja radi na temelju mnogih čvorova, kao što Bitcoin ima 11.558 čvorova, Ethereum ima više od 8.000 čvorova, podaci se široko dijele, tako da niko ne može manipulirati njima. , može modificirati ovaj izvor podataka.

Dakle, podaci na lancu su najiskreniji i najjasniji podaci.

Šta je analiza na lancu?

Analiza na lancu je istraživačka strategija koja koristi informacije pronađene na javnom blockchainu kako bi pomogla trgovcima da poboljšaju svoje strategije kripto trgovanja. Podaci na lancu obično uključuju informacije o svim transakcijama koje se dešavaju na određenoj javnoj blockchain mreži. Na primjer, detalji transakcije kao što su adrese za slanje i primanje, preneseni tokeni ili valute, iznos transakcije, naknada za transakciju i preostala sredstva za određenu adresu. Takođe sadrži blok podatke kao što su vremenske oznake, naknade za rudare, nagrade i kod pametnog ugovora.

Kako radi analiza na lancu?

metrike za on-chain analizu mogu se široko klasificirati u tri kategorije — kapitalizacija kripto tržišta, HODL  status imovine i budući izgledi kriptovalute.

Kapitalizacija trzista:

Tržišna kapitalizacija kriptovalute definira neto vrijednost blockchain mreže. Ukupna vrijednost mreže definirana je kao množenje cijene kriptovalute sa njenom ukupnom opskrbom u opticaju. Osim određivanja neto vrijednosti mreže, također možemo koristiti tržišnu kapitalizaciju za procjenu veličine tržišta, usvajanja i rizika povezanih s kripto imovinom.

Status čekanja:

Analitičari koriste metriku zvanu HODL val kako bi odredili trend na tržištu i starost kriptovalute koju drži korisnik. HODL talas govori analitičarima da li trgovci HODL drže  imovinu ili je brzo prodaju. Određuje raspoloženje tržišta i perspektivu HODLera, odnosno da li smatraju da bi cijena mogla pasti ili očekuju porast.

Analitičari na lancu također koriste metriku koncentracije novčića kako bi odredili koncentraciju "kitova" i velikih investitora u mreži. Na primjer, recimo da postoji imovina u kojoj nekoliko adresa drži značajan postotak tokena, to znači da kitovi i veliki investitori mogu lako manipulirati tržištem bacanjem tokena. Stoga je analiza koncentracije velikih HODLera tokena vrlo kritična za minimiziranje rizika ulaganja u kripto.

Budući izgledi kriptovalute:

Da bi se razumjelo da li kripto imovina dobiva ili gubi privlačnost među investitorima,  može se analizirati budući otvoreni interes . Takođe, faktori kao što su korelacija između tokena i cene Bitcoina, kao i ukupni prilivi i odlivi razmene.

Otvoreno interesovanje investitora za Bitcoin

Povezivanje cijene tokena ili altcoina s onom Bitcoin minimizira rizik za investitore jer im može pomoći da smanje gubitke za kriptovalute koji su snažnije povezani s padom cijene Bitcoina. Štaviše, prilivi i odlivi određenih tokena ili kovanica sa razmjene (u određenim vremenskim periodima) mogu pomoći analitičarima na lancu da procijene status usvajanja imovine dok djeluju kao alarmni signal za pojedince visoke neto vrijednosti i institucionalne trgovačke aktivnosti.

Značenje On-chain analize podataka

Gornje tri rečenice su potvrdile vrlo važnu ulogu On-chain podataka, kada analizirate On-chain podatke, dobit ćete sljedeće pogodnosti:

Provjerene informacije:

 • Podaci na lancu ne lažu, pa će nam pružiti najtačnije i najobjektivnije informacije koje se dešavaju na tržištu.
 • Budući da je Blockchain tehnologija izgrađena prema transparentnosti informacija, osim toga te je informacije teško prodrijeti i promijeniti, pa se ovo može smatrati najpouzdanijim izvorom informacija na tržištu. .

Pratite ponašanje tržišta u realnom vremenu:

 • Podaci na lancu također vam pomažu da posebno pratite ponašanje objekata na tržištu. Ovo je posebno važno kada se prati aktivnost kitova, koji posjeduju bogate finansijske i informacione resurse za manipulaciju tržištima.
 • Stoga, praćenje kitova u lancu i racionalno djelovanje može vam pomoći da postanete „nekolicina pobjednika“ na tržištu.

Pomozite u predviđanju i donošenju investicionih odluka:

Osim toga, analiza podataka vam također pomaže da predvidite situacije i donesete razumne odluke o ulaganju.

Mrežne aktivnosti često prethode informacijama na komunikacijskim kanalima. Dakle, kada redovno ažurirate informacije na lancu, to vam također pomaže da možete predvidjeti situacije kako biste bili korak ispred zajednice.

Na primjer, u nekim slučajevima kada cijena pada, ali se veliki novčanici ne prodaju i nastavljaju kupovati, možda je vrijeme da razmislite o kupovini umjesto o prodaji na veliko.

Za DeFi platforme, također se možete osloniti na on-chain podatke o proizvodima za procjenu performansi projekta i donošenje odluka kao što su:

 • Ako proizvod privuče veliki obim trgovanja kao i mnoge korisnike, vjerovatno je da će token projekta imati visok potencijal za povećanje cijene.
 • Osim toga, kada su podaci na lancu proizvoda dobri, to je i prilika za vas da ostvarite profit interakcijom sa samim Dappovima.

Neke napomene pri analizi podataka na lancu

Kao takvi, on-chain podaci pružaju mnogo prednosti, ali još uvijek postoje neke točke koje treba imati na umu kada vršite analizu podataka na lancu kako slijedi:

 • Zahtijeva puno znanja i iskustva: smatram da je ovo prilično dubinski alat, tako da zahtijeva od korisnika da imaju pozadinsko znanje, kao i višedimenzionalne perspektive za procjenu i precizno predviđanje jedni od drugih. prikupljene informacije.
 • Objedinjavanje više izvora informacija: Trenutno na Internetu postoji mnogo alata koji pružaju podatke na lancu, od kojih su neki netačni. Stoga morate uporediti i uporediti informacije iz mnogih izvora da biste dobili najtačniju procjenu.
 • Napomena za podatke sa web stranice projekta: Mnogo puta brojevi koje je projekt dao nisu potpuno tačni (zbog mnogih tipičnih razloga kao što je marketing), tako da morate provjeriti i taj broj. na Exploreru platforme Blockchain (također poznat kao Blockchain Explorer) tog Dapp-a.
 • Redovno ažuriranje: Budući da se ponašanje na tržištu stalno mijenja, informacije se također moraju redovno ažurirati kako bi se brzo djelovalo.

Pročitajte više: Šta je ID transakcije (TXID) na Blockchainu

Kako koristimo podatke na lancu?

Budući da su podaci o kriptovalutama  i blockchain-u transparentni, oni pružaju sjajnu priliku za on-chain analitičare da formiraju sveobuhvatnije slike kripto tržišta na osnovu konkretnih podataka kao i pristupa zasnovanog na osnovama, a ne samo vođeni hypeom .

Bitcoin/
 ├── Status/        // status of Bitcoin entity
 ├── Exchange-Flows/    // on-chain statistics of exchanges
 ├── Flow-Indicator/    // mpi, whale ratio and other flow indicators
 ├── Market-Indicator/   // stablecoin supply ratio and other market indicators
 ├── Network-Indicator/   // nvt, nvt-golden-cross and other network indicators
 ├── Miner-Flows/      // on-chain statistics of miners
 ├── Inter-Entity-Flows/  // on-chain statistics of flows between entities
 ├── Fund-Data/       // fund related data
 ├── Market-Data/      // price, capitalization
 └── Network-Data/     // general statistics of Bitcoin network
Ethereum/
 ├── Status/        // status of Ethereum entity
 ├── Exchange-Flows/    // on-chain statistics of exchanges
 ├── ETH2.0/        // Ethereum 2.0 statistics
 ├── Fund-Data/       // fund related data
 └── Market-Data/      // price, capitalization, market indicators
Stablecoin/
 ├── Status/        // status of stablecoin entity
 ├── Exchange-Flow/     // on-chain statistics of exchanges
 ├── Market-Data/      // price, capitalization, market indicators
 └── Network-Data/     // USDT, PAXOS, USDC, DAI, TUSD, SAI
ERC20/
 ├── Status/        // status of erc20 entity
 ├── Exchange-Flow/     // on-chain statistics of exchanges
 └── Market-Data/      // price


Predvidite buduća kretanja na tržištu

Procjenom ponašanja investitora i zdravlja mreže u realnom vremenu, analiza na lancu ne samo da pomaže trgovcima da poboljšaju svoje strategije, već im omogućava i bolje predviđanje budućih kretanja na tržištu. Na primjer, uzimajući u obzir broj aktivnih adresa  i broj transakcija kriptovalute, kripto trgovci mogu predvidjeti hoće li interes za tu kriptovalutu porasti ili pasti. Ako postoji nagli porast broja aktivnih adresa i transakcija, to je obično u korelaciji s rastućom cijenom kriptovalute.

Proučite ponašanje investitora

On-chain metrike također pružaju detalje o određenim ponašanjima investitora. Na primjer, analitičari na lancu mogu ispitati dužinu vremena u kojem adresa nije premjestila kriptovalutu i broj investitora koji drže kriptovalutu. Ako se poveća broj investitora koji drže kriptovalutu, onda to može značiti da je opskrba kriptovalutama niža. On-chain analiza ove situacije nam govori da bi cijena te kriptovalute trebala rasti ako je potražnja konstantna. Štaviše, to također pokazuje povjerenje u budući učinak imovine.

Kako on-chain metrika može pomoći kripto-trgovcima?

Glavna prednost on-chain metrike je da osvetljava ponašanje investitora i zdravlje mreže u realnom vremenu.

Dvije važne metrike na lancu koje treba pratiti su: broj aktivnih adresa i broj transakcija koje su dva proksija za potražnju (i korištenje) blockchain mreže. Kada broj aktivnih adresa i transakcija naglo poraste, ovi uslovi obično koreliraju sa rastućom cijenom.

Brz rast broja aktivnih adresa podržao je bikovsku akciju cijena za LINK. Izvor: Santiment.

Dok su jednostavni proksi podaci dostupni putem podataka u lancu, mnogo metrika procjenjuje određene omjere kako bi pružilo informacije o tržištu i ponašanju investitora. Na primjer, tržišnu kapitalizaciju možemo zamisliti kao učešće svih trgovaca, dok se ostvarena kapitalizacija može smatrati učešćem dugoročnih investitora.

Kada se ove dvije metrike značajno razlikuju, to bi moglo ukazivati ​​na pregrijano tržište i veliko oslanjanje na kratkoročne špekulacije. Povremeno, razlika između ove dvije metrike raste i nestaje, pomažući trgovcima da pronađu optimalne zone za kupovinu i prodaju.

Slično tome, također možemo dobiti uvid u ponašanje investitora ispitivanjem dužine vremena u kojem adresa nije premjestila bitcoine koristeći UTXO skup i agregirati ih da vidimo koliko investitora HODLing. Ako je sve veći broj investitora HODLing, onda možemo pretpostaviti da je optočna ponuda niža, što bi trebalo povećati cijenu ako je potražnja konstantna, a također ukazuje na povjerenje u buduće performanse imovine.

Odnos između cijene bitcoina i 1Y+ HODL vala (kumulativni zbir svih UTXO-a koji nisu pomjereni godinu dana ili duže). Izvor: LookIntoBitcoin.

Ukratko, on-chain metrika pruža fascinantan uvid u stanje blockchain mreže u realnom vremenu. Budući da su svjesni ovih metrika, trgovci mogu iskoristiti mogućnosti koje ovi alati predstavljaju i poboljšati svoju analizu tržišta.

Dobivanje podataka na lancu

Pristup uradi sam je najbolji način za prikupljanje podataka na lancu za kriptovalutu što znači da morate pokrenuti čvor.

Pokretanjem čvora, sami pohranjujete i održavate kopiju glavne knjige, kao i osiguravate da se vaše transakcije emituju, provjeravate dolazne transakcije koje prenose drugi čvorovi i da se poštuju pravila konsenzusa. To znači da podatke blockchaina možete tražiti brže od treće strane s konzole.

Analitičke web stranice su alternativa za dobivanje on-chain analitike. Kako je industrija sazrijevala, pojavilo se mnoštvo platformi za podatke i analitiku koje služe trgovcima kriptovalutama i investitorima. Često se mašinsko učenje koristi i za identifikaciju različitih entiteta, kao što su rudari ili berze.

Vrhunske burze za trgovinu token-coin. Slijedite upute i zaradite neograničeno

BinancePoloniexBitfinexHuobiMXCProBITGate.ioCoinbase

Alati za podršku analize podataka na lancu

U ovom odjeljku ću vas upoznati s nekim alatima koji će vam pomoći pri obavljanju analize na lancu.

Za makro analizu na lancu 

To su alati koji donose informacije o cijelom tržištu (ili u smislu makroa). Podaci na lancu uglavnom će se odnositi na Bitcoin, Ethereum i DeFi tokene sa velikim kapitalom - kovanice koje imaju ogroman utjecaj na cijelo Crypto tržište. Ili informacije o količini Stablecoina na tržištu.

Neke od web stranica mogu se spomenuti kao:

Blok : U odjeljku Podaci možete pristupiti velikom broju podataka kao što su Spot, obim budućih transakcija ili količina Bitcoina, Ethereuma koji ulaze i izlaze na burzi. Kao i informacije o tome koji se stabilcoini nalaze na kojem Blockchainu,…

 • Crypto Quant : Vrlo koristan alat za korištenje prilikom analize BTC ili ETH podataka na lancu. Web stranica pruža podatke u rasponu od osnovnih BTC ulaznih i izlaznih razmjena do detaljnih on-chain metrika.
 • Glassnode : Pruža dosta informacija vezanih za BTC podatke na lancu.
 • Whalebot Alert : Telegram kanala koji upozorava na aktivnosti kitova.
 • I mnogi drugi alati kao što su Whalemap Chart, Into the Block, itd.

Mogu vam predložiti neke načine korištenja gore navedenih alata, kao što su:

 • Koristite Crypto Quant za praćenje odliva BTC ili ETH priliva i pazite na velike trgovine da vidite kako stoje kitovi.
 • Količina BTC-a na trenutnim berzama je visoka ili niska, ako je visoka, to će stvoriti veliki prodajni pritisak koji negativno utiče na cenu.
 • Alat obavještava koliko je Stablecoina iskovano, ako je mnogo Stablecoina iskovano ili na berzi, vjerovatno je da postoji ogromna količina novca za povećanje cijene.

Za mikro analitiku na lancu

Ovo su alati za analizu na lancu koji se koriste kada trebate promatrati podatke u manjem obimu (na primjer, kada trebate analizirati on-chain podatke tog projekta ili token koji pripada istom projektu). ekosistem,…):

 • Web stranica projekta: Podaci se mogu dobiti sa same web stranice projekta. Međutim, kao što sam gore napomenuo, morate ponovo provjeriti u Exploreru da ponovo potvrdite tačnost.
 • Blockchain Explorer: Ovo je najprecizniji izvor informacija. Neki istraživači se mogu spomenuti kao Etherscan , Bscscan , Explorer Solana ,...
 • Token Terminal : Alat koji pruža puno On-chain indikatora u vezi s projektom, također pouzdan izvor kada potvrđujete podatke sa web stranice projekta.
 • Nansen : Glavni alat koji se fokusira na On-chain podatke tokena na Ethereumu.
 • Dune Analytics : Pruža širok izbor informacija na lancu. Međutim, ovo je platforma koja uključuje mnoge alate koje je doprinijela zajednica, tako da također morate provjeriti informacije kada je koristite.

I još mnogo alata za on-chain analitiku? Molim vas pomozite mi u odjeljku komentara ispod.

Hvala ti!

Jamison Fisher

Jamison Fisher

1624093020

NaN, None and Experimental NA

In order to represent the missing values, we see two approaches that are commonly applied to the data in tables or dataframes. The first approach involves a mask to point out the missing values whereas the second uses a datatype-specific sentinel value to represent a missing value.
When masking, a mask could either be a global or a local one. A global mask consists of a separate boolean array for each data array (Figure 1) whereas a local mask utilises a single bit in the element’s bit-wise representation. For example, a signed integer also reserves a single bit to use as a local mask to indicate the positive/negative sign of an integer.

Figure 1: A global boolean mask approach. note that MV denotes missing value. Image by author, using diagrams.
On the other hand, in a sentinel approach, a datatype-specific sentinel value is defined. This could either be a typical value based on best practices or a uniquely defined bit-wise representation. For the missing values of floating-point types, libraries typically choose the standard IEEE 754 floating-point representation called NaN (Not a Number), for example, see Figure 2. Similarly, there are libraries that also define unique bit-wise patterns for other data types, for example R.

Figure 2: Illustrates a bit-wise IEEE 754 single precision (32-bit) NaN representation. Based on Wikipedia, IEEE 754 NaNs are encoded with the exponent field filled with ones (like in infinity value representations), and some non-zero number “x” in the significand field (“x” equals zero denotes infinities). This allows for multiple distinct NaN values, depending on which bits are set in the significand field, but also depending on the value of the leading sign bit “s”. It appears that the IEEE 754 standard defines 16,777,214 (²²⁴-2) floating point values as NaNs, or 0.4% of all possible values. The subtracted two values are positive and negative infinity. Also note that the first bit from x is used to determine the type of NaN: “quiet NaN” or “signaling NaN”. The remaining bits are used to encode a payload (most often ignored in applications). Image by author, made using diagrams.
Although the above masking and sentinel approaches are widely employed, they have their trade-offs. A separate global boolean mask adds extra burden in terms of storage and computation; whereas, a bit-style sentinel puts a limit on the range of valid values that could be missing entries. Besides that, type-specific bit-wise patterns for sentinels, also require additional logic to be implemented for performing bit-level operations.
As pandas is built on NumPy, it simply incorporates the IEEE standard NaN value as a sentinel value for floating-point data types. However, NumPy does not have built-in sentinels for non-floating-point data types. Hence, implying that pandas could either utilise a mask or a sentinel for the non-floating-point types. That is, pandas could either have a global boolean mask, or locally reserve one bit in the element’s bit-wise representation, or have unique type-specific bit-wise representations such as the IEEE’s NaN.
However, as mentioned earlier, each of the above-mentioned three possibilities [boolean mask, bit-level mask, and sentinels (bit-wise patterns)] do come at a price. When it comes to utilising global boolean masks, pandas could build upon the NumPy’s masked array (ma) module. But, the required upkeep of the code base, memory allocations, and computational effort, makes it less practical. Similarly, on a local level, pandas could also reserve a single bit in each of its element’s bit-wise representation. But then again, for smaller 8-bit data units, loosing a bit to use as a local mask will remarkably reduce the range of values it can store. Therefore, deeming, both, global and local masking as less favourable. That said, this brings us to the third option, which is type-specific sentinels. Although a possible solution, pandas’ dependence on NumPy makes type-specific sentinels unfeasible. For example, the package supports 14 different integer types accounting for precisions, endianness, and signedness. So, if unique IEEE-like standard bit-wise representations are to be specified and maintained for all the different data types NumPy supports, pandas will again end up with a mammoth development task at hand.

#artificial-intelligence #pandas #data-science #nan, none and experimental na #experimental na #na

Cesar Hamill

Cesar Hamill

1641581700

Šta su transakcije van lanca i transakcije na lancu (kriptovaluta)?

U ovom postu ćete naučiti šta su transakcije van lanca i na lancu (kriptovaluta)?

Od svog stvaranja 2009. godine, Bitcoin je osvojio svijet. Velika popularnost Bitcoina može se pratiti na nekoliko faktora, uključujući njegovu jednostavnost i pogodnost kao pouzdanog sistema plaćanja. Sa Bitcoinom, možete izvršiti brza, laka, sigurna peer-to-peer plaćanja i decentralizovana je. Decentralizovana priroda mreže omogućava veću transparentnost i veće poverenje.

Bitcoin koristi blockchain kao knjigu za evidentiranje svih mrežnih transakcija na lancu. Koristi brojne čvorove umjesto jednog centraliziranog servera, a svaka transakcija se provjerava, snima i distribuira na različite čvorove. Budući da ne postoje regulatorna tijela ili glomazna papirologija, režijski troškovi su smanjeni, a samim tim i rizik od grešaka.

Međutim, slika nije potpuno ružičasta. Sigurnost dolazi sa kompromisima, posebno sa naknadama u vezi sa transakcijom, jer se ona može povećati tokom perioda zagušenja mreže. Brzina obrade takođe može da padne na nepodnošljivo sporo tokom perioda zagušenja. Uklanjanje određenih transakcija s blockchaina može samo pojednostaviti, ubrzati i smanjiti troškove vaših Bitcoin transakcija.

Ovo postavlja pitanje: hoće li transakcije izvan lanca biti konačno rješenje? A koji su neki od nedostataka? Prije nego počnemo, hajde da shvatimo kako funkcionira distribuirana knjiga. 

Objašnjenje Blockchain-ove distribuirane knjige

Blockchain je vrsta distribuirane knjige  koja bilježi, dijeli i sinkronizira transakcije u zajedničkoj elektronskoj bazi podataka. Prvi put opisana 1991. godine, blockchain tehnologija je dizajnirana za snimanje transakcija bez mogućnosti neovlaštenog mijenjanja vremenske oznake. Kada je Bitcoin lansiran 2009. godine, uključio je blockchain tehnologiju.

U distribuiranoj knjizi, nezavisni računari nazvani čvorovi beleže i prate transakcije i druge podatke u svojim elektronskim knjigama, za razliku od centralizovanog spremišta podataka, kao što je tradicionalna knjiga banke. Podaci su organizirani u blokove, koji su povezani zajedno kako bi se stvorio blockchain. U kojem svakome omogućava da vidi cjelokupnu historiju transakcije i dokaže da nema dvostrukog trošenja novčića. Rezultirajuća knjiga se zatim može distribuirati na različite čvorove koji čine blockchain mrežu.

Distribuirane knjige nude nekoliko prednosti u odnosu na konvencionalne baze podataka. Prvo, eliminišu potrebu za nadzorom treće strane, što ih čini tako privlačnim za kriptovalute. Na primjer, blockchain za dokaz rada pruža objektivan način da čvorovi provjere redoslijed transakcija. Korisnici mogu uštedjeti značajno vrijeme, trud i naknade za blockchain transakcije tako što će preskočiti posrednika i zabilježiti svoje transakcije direktno u blockchain.

Decentralizovana priroda distribuiranih knjiga čini ih prirodno sigurnim. Vanjski napadači će im biti teško ili čak nemoguće pristupiti. Podaci koje sadrže su vrlo transparentni i raspoređeni po svim čvorovima, slobodno dostupni i laki za pregled. Ova transparentnost i pristupačnost čine ih popularnim ne samo kod kriptovaluta kao što je Bitcoin, već iu drugim industrijama.

Konačno, distribuirane knjige su takođe nepromenljive i nepromenljive. Nijedan korisnik ne može mijenjati podatke koje sadrže, što nudi dodatni nivo sigurnosti za sve korisnike.

Šta su transakcije na lancu?

Bitcoin transakcije na lancu potvrđuju rudari i bilježe ih na blockchainu. Jednom kada se transakcije dodaju u knjigu, blockchain mreža se ažurira i distribuira.

Transakcija mora proći kroz nekoliko koraka prije nego što može ući u blockchain. Da biste izvršili transakciju na lancu, morate posjedovati Bitcoin na blockchainu i on mora biti zaključan na adresi. Privatni ključ se koristi za slanje vašeg Bitcoina na adresu primaoca. Svaki korisnik koji izvrši transakciju u lancu mora platiti naknadu za transakciju koja varira ovisno o veličini transakcije u bajtovima i količini mrežnog prometa u tom trenutku. Zagušenje mreže može odgoditi obradu transakcije, a Bitcoin transakcija s višom naknadom se obično daje prioritetu i brže se potvrđuje.

Bitcoin mreža je sigurna i pouzdana zbog svoje transparentnosti. Budući da je blockchain otvoren i javna knjiga je lako dostupna svim učesnicima mreže, malo je vjerovatno da će se dogoditi lažni napadi ili napadi dvostruke potrošnje. Sigurnost je osigurana nepromjenljivošću blockchaina. Ništa se ne može promijeniti, uključujući detalje transakcije, vremenske oznake ili druge podatke sadržane u blokovima. Potencijalno zlonamjerni napadi se blokiraju prije nego što se dogode.

Nedostaci Bitcoin transakcija na lancu

Transakcije na lancu nude mnoge prednosti kada je u pitanju sigurnost, ali postoje ograničenja koja uključuju skalabilnost, brzinu i cijenu blockchaina.

Skalabilnost je problem koji muči Bitcoin skoro od njegovog početka. Sa mogućnošću obrade samo oko sedam transakcija u sekundi Transakcije u sekundi (TPS) je broj transakcija koje blockchain mreža može obraditi svake sekunde ili broj o..., Bitcoin sistem može biti glomazan i skup. Iz tog razloga, mnogi korisnici teže da svoje transakcije niže vrijednosti drže izvan lanca kako bi smanjili zagušenje mreže.

Zagušenje mreže može dovesti do kašnjenja. Transakcije na lancu mogu biti spore za potvrđivanje, a prihvatanje nepotvrđene transakcije nosi rizik. Na primjer, Bitcoin transakcije se potvrđuju u prosjeku deset minuta, iako može potrajati i do sat vremena u zavisnosti od stanja mreže. Transakcija van lanca može se odmah snimiti, eliminišući rizik od preokreta.

Konačno, naknade su neophodan dio poslovanja kako na blockchainu tako i van njega. Rudari naplaćuju naknade za potvrđivanje transakcija. Nažalost, ove naknade mogu naglo porasti kako se zagušenje mreže povećava, što rezultira većim transakcijskim troškovima. 

Transakcije na lancu

Transakcije na lancu su ono što obično nazivamo blockchain transakcijama. To je najpopularnija od dvije vrste transakcija i zahtijeva cjelokupno ažuriranje blockchain mreže.

Da bi transakcija na lancu bila potpuna, mora postojati dogovoreni broj potvrda od strane rudara. Vrijeme potrebno da se transakcija na lancu završi također ovisi o zagušenosti mreže. Stoga ponekad transakcije kasne ako postoji veliki obim transakcija koje treba potvrditi. Međutim, ako želite da se završe brže, možete platiti veću naknadu. Transakcije na lancu postaju implementirane (i nepovratne) tek kada se više od 51% učesnika mreže složi da je to ispravno, a knjiga je u potpunosti ažurirana.

Transakcije van lanca

Off-chain transakcije su druga varijacija blockchain transakcija. One se razlikuju od transakcija na lancu na više načina.

Off-chain transakcijski ugovori se dešavaju izvan blockchaina. Ovaj protokol koji se koristi za transakcije van lanca sličan je onome što se koristi na platformama za plaćanje kao što je PayPal.

Strane uključene u transakciju mogu izabrati da imaju sporazum izvan blockchaina. Sljedeći korak bi također mogao uključiti treću stranu, čija je uloga da potvrdi završetak transakcije i potvrdi da je ugovor poštovan. Ovo čini treće lice svojevrsnim žirantom u transakciji.

Ovo je model koji usvaja većina decentralizovanih berzi danas, gde berza igra ulogu deponovanog depozita. Pruža platformu i pravila za transakcije. Kada se strane dogovore o uslovima izvan blockchaina, stvarna transakcija se tada izvršava na blockchainu.

U mnogim slučajevima, upotreba kodova ili kupona može se usvojiti tokom transakcija izvan lanca. To su iskoristivi kodovi ili kuponi koji se mogu zamijeniti s kripto imovinom. Treća strana drži kodove ili kupone i odgovorna je da ih iskoristi u pravom trenutku.

Off-chain transakcije se također mogu izvršiti razmjenom privatnih ključeva od strane uključenih strana. Koristeći ovu rutinu, uključena kripto sredstva neće napustiti novčanike. Ono što se dešava je da se vlasništvo promijeni bez promjene blockchaina. Ovo čini transakciju trenutnom i bez odlaganja.

Razumijevanje državnih kanala

Državni kanali omogućavaju korisnicima da završe Bitcoin transakcije direktno izvan blockchaina i minimiziraju upotrebu operacija na lancu. Ova alternativa koristi pametne ugovore, koji definiraju pravila prema kojima se može dogoditi transakcija izvan lanca. Svaka transakcija van lanca stvara nova stanja i moraju je potpisati odgovarajuće strane. Novo stanje poništava sva prethodna stanja.

Da bi koristili državni kanal, svaka strana mora otvoriti transakciju kanala i deponovati odgovarajući iznos valute. Stranke tada mogu početi obavljati transakcije izvan lanca koristeći kanal, a pametni ugovor osigurava da nema dvostruke potrošnje. Kombinovane transakcije će biti jednake ukupnom iznosu deponovane valute. Kada se kanal zatvori, konačni zbroj se dodaje u blockchain.

Kako funkcionišu vanlančane transakcije?

Off-chain transakcije su sve transakcije koje se obrađuju izvan blockchaina. Ovi protokoli drugog sloja imaju za cilj da zaobiđu nedostatke u lancu omogućavajući jeftiniju i bržu transakciju.

Korisnici mogu otvoriti kanal i razmijeniti privatne ključeve za taj novčanik, što omogućava transfer sredstava van lanca. Sve dok je kanal aktivan, oni tada mogu nastaviti s razmjenom valute koliko god žele dok ne budu spremni za podmirenje, u kom trenutku mogu zatvoriti kanal i snimiti konačni zbroj na lancu. 

Za razliku od on-chain mreža, postoji mnogo off-chain protokola. To uključuje Lightning Network, Liquid Network i još mnogo toga. Uronimo u to. 

Lightning Network

Lightning Network je Layer 2 protokol izgrađen na vrhu Bitcoin-ovog blockchaina koji omogućava korisnicima da se uključe u neograničene transakcije trenutno i uz minimalne troškove. Lightning Network također omogućava atomsku zamjenu u unakrsnom lancu, nudeći još veću pogodnost i svestranost bez potrebe za skrbnicima treće strane.

To je decentralizirana peer-to-peer mreža, što znači da učesnici mogu obavljati transakcije zaključavanjem svog Bitcoina na adresi s više potpisa koristeći transakciju finansiranja. Učesnici mogu obavljati beskonačne transakcije uzastopno sa adresom za transakcije izvan lanca sve dok se stanje ne završi na blockchainu. 

Liquid Network

The Liquid Network  je sidechain protokol, što znači da se oslanja na Bitcoin blockchain za podatke, ali operacije se izvode odvojeno. Kao i Lightning Network, izgrađena je na vrhu Bitcoin blockchaina i omogućava korisnicima da obavljaju transakcije izvan lanca, dok i dalje uživaju u sigurnosti i privatnosti. Liquid Network je brža od glavnog blockchaina i pristupačnija je i povjerljiva je, što znači da ne otkriva količinu valute uključene u određenu transakciju. Jedina mana je što Liquid nije decentralizovan. U stvari, njima se upravlja.

Zamisli ovo: 

Korisnik A šalje jedan bitcoin (BTC) koristeći privezanu transakciju. Liquid Network je zatim povezao ekvivalent Liquid to Bitcoin (L-BTC) korisnicima na mreži kao reprezentaciju pravog BTC-a. Ovi L-BTC se zatim koriste unutar Liquid Network za obavljanje beskonačnih transakcija dok učesnici ne završe transakcije. Kada se to učini, korisnici se mogu povezati zamjenom L-BTC-a jedan za jedan za BTC.

Ethereum Plasma

Baš kao što Bitcoin ima Lightning Network, Plasma Chain je Ethereum-ov off-chain protokol. Djeluje neovisno o glavnom lancu Ethereum-a, ali se smatra „podređenim“ lancem, usidrenim za primarni blockchain. Omogućava korisnicima da dovrše prijenose tokena, zamjene i druge osnovne transakcije izvan Ethereum mreže po nižoj cijeni i većoj brzini transakcije. Plazma lanci koriste dokaze za prevaru i nezavisne mehanizme validacije blokova za sigurnost.

Custodial Services

Izraz rješenja za skrbništvo odnosi se na nezavisnu uslugu koja pohranjuje i osigurava tokene, tipično za institucionalne investitore koji obavljaju transakcije velikih količina kriptovaluta. Online novčanici i privatni ključevi se također koriste za pohranjivanje tokena, ali oni nisu sigurni. Ključevi svakog korisnika uključuju složene alfanumeričke kodove koje je teško zapamtiti i koristiti, a ovi kodovi mogu biti ranjivi na hakere. Online novčanici su podjednako ranjivi na hakere. Kastodi rješenja su inovacija koja signalizira sve veći interes institucionalnih investitora za ekosistem kriptovaluta.

Da li su transakcije van lanca bolje od transakcija na lancu?

I off-chain i on-chain transakcije nude specifične prednosti i nedostatke za korisnike kriptovaluta. Blockchain tehnologija ima problem skalabilnosti, kojim se može upravljati putem off-chain rješenja. Dok vrijeme potvrde transakcije u lancu može uvelike varirati ovisno o zagušenosti mreže, transakcije izvan lanca se izvršavaju odmah. Trošak je također niži za transakcije izvan lanca, koje možda nemaju nikakvu naknadu dok se transakcija ne doda u blockchain. Off-chain transakcije također mogu ponuditi veću privatnost, s detaljima transakcija koji se drže izvan glavnog blockchaina i ne emituju se javno.

Ali postoje kompromisi sa transakcijama izvan lanca. Na primjer, Liquid Network žrtvuje decentralizaciju Bitcoina radi vezanih transakcija, a Lightning Network zahtijeva da BTC bude zaključan i postoji ograničen kapacitet svakog kanala plaćanja. U suštini, još uvijek ne postoji trajno rješenje za transakcije na lancu. Postoje samo kompromisi koji ispunjavaju zahtjeve na osnovu nečijih potreba. Kako se blockchain i kripto razvijaju, postoje šanse da off-chain bude trajno rješenje, ali samo će vrijeme pokazati.

Bottom Line

Mnogi faktori mogu uticati na odlučivanje da li da završite svoje transakcije na ili izvan blockchaina. Off-chain transakcije obično su najbolje za one koji traže brze, jeftine i privatne transakcije. Transakcije u lancu mogu biti bolje za one koji traže sigurnost, validaciju i nepromjenjivost. Razumijevanje prednosti i nedostataka transakcija u lancu i izvan lanca – kao i onoga što želite i trebate od svog iskustva plaćanja – može vam pomoći da donesete najbolju odluku za vaše potrebe.

Cesar Hamill

Cesar Hamill

1649497200

Šta je Crypto Custody | Šta su rješenja za skrbništvo nad kriptovaluta

U ovom postu ćete naučiti o tome šta je čuvanje kriptovaluta, šta su rješenja za skrbništvo nad kriptovalutama?

Digitalna transformacija je most koji nas povezuje sa novim dobom budućnosti. Bilo je vremena kada su ljudi komunicirali putem pošte prije nego što su ljudi imali pametne telefone. U kratkom vremenskom periodu, digitalni napredak je preuzeo gotovo svaki aspekt naših života. Stoga je sasvim razumno zapitati se o izgledima predstavljanja stvarne imovine u digitalnom pejzažu. 

Jedna od najpopularnijih digitalnih sredstava koja je u posljednje vrijeme stekla značajnu popularnost odnosi se na kriptovalute. Sve veća pažnja na kriptovalute također je skrenula pažnju na čuvanje kriptovaluta i način na koji ostvarujete vlasništvo nad kripto imovinom. Hajde da saznamo više o rješenjima za čuvanje kriptovaluta ili digitalne imovine i njihovom značaju na modernim tržištima.

Je li kripto vrijedan?

Od avgusta 2021. ukupna kapitalizacija kripto tržišta je bila preko 2 triliona dolara, što jasno pokazuje vrijednost kriptovaluta za svijet. Primjena digitalnih sredstava poput kriptovaluta utječe na konvencionalne finansijske usluge. U isto vrijeme, kripto je također potaknuo proliferaciju novih DeFi rješenja i potpuno transformiranu perspektivu financija. 

Dok se mnogi ljudi pitaju o najvažnijim elementima kriptovalute, kao što su sigurnost, transparentnost i novi oblik financiranja, važno je napomenuti da je ona nematerijalna. Stoga su mnogi ljudi zbunjeni oko čuvanja kriptovalute bez ikakve jasnoće u vezi s tim gdje mogu pohraniti kriptovalutu koju imaju. Ako ste vlasnik Bitcoina, imate li kovanice koje predstavljaju vrijednost Bitcoina koje možete pohraniti u svoj fizički novčanik? 

Šta je Crypto Custody?

Rast kriptovalute bio je zastrašujući fenomen u posljednje vrijeme, posebno s dodatnim naglaskom na povjerenju i sigurnosti. Osim toga, potražnja za propisima i standardiziranim operacijama također raste u kripto ekosistemu. Do sada su centralizovane i decentralizovane berze bile u centru pažnje u raspravama oko čuvanja kriptovaluta i trgovanja. 

Međutim, pristupi za pohranjivanje i upravljanje digitalnom imovinom kao što su kriptovalute postali su popularni u posljednje vrijeme. Ovdje ćete naići na moderne usluge čuvanja kriptovaluta, koje su u osnovi neovisni sustavi za pohranu i sigurnost kriptovaluta. 

Također provjerite: Šta je kripto novčanik | Sve što treba da znate

Važnost čuvanja kriptovaluta

Sljedeći kritični faktor u bilo kojoj raspravi oko rješenja za skrbništvo za kriptovalute bi se fokusirao na njen značaj. Predviđa se da će veličina tržišta kripto skrbništva rasti na 21,5% CAGR do 1,2 milijarde dolara do 2026. Kako su rješenja za skrbništvo važan aspekt za rast kripto ekosistema? Jedan od najvažnijih odgovora na ovo pitanje ukazivao bi na rastuće interesovanje finansijskih institucija, hedž fondova i pojedinaca sa velikom neto vrednošću za kriptovalute.

Skrbništvo nad kriptovalutama može poslužiti kao vitalna podrška za proširenje njihovih kriptovaluta. Oko 150 aktivnih hedž fondova vezanih za kriptovalute već je akumuliralo skoro milijardu dolara u smislu vrijednosti imovine pod njihovim upravljanjem. Međutim, oko 52% hedž fondova, finansijskih institucija i pojedinaca sa visokim neto vrednostima zavisi od usluga nezavisnih kastodi rešenja. Stoga, rastući interes institucionalnih investitora za kripto prostor postavlja potrebu za institucionalnim kripto skrbništvom.

Skrbništvo u slučaju kripto imovine je širok pojam s dostupnošću mnogih rješenja. Možete otkriti mnoge jedinstvene izbore za pohranjivanje kripto imovine i osigurati sveobuhvatan pristup svojoj kripto imovini. Osim toga, trebali biste primijetiti i vrijednost rješenja za kripto skrbništvo i izazove povezane s njima. 

Razumijevanje skrbništva nad kriptovalutama

Kako biste detaljno razumjeli „šta je kripto skrbništvo“, morate se usredotočiti na detaljan utisak o čuvanju imovine. U slučaju tradicionalnih finansijskih tržišta, skrbnici su u osnovi institucije koje nude različite finansijske usluge. Međutim, skrbnici na tradicionalnim finansijskim tržištima moraju se prvenstveno fokusirati na čuvanje imovine. 

Kustodi mogu služiti kao trezori koji drže imovinu investitora u elektronskim i fizičkim varijantama i uzimaju naknadu za čuvanje vaše imovine. Uz to, skrbnici također koriste svoje tržišno iskustvo za efikasno i brže poravnanje poslova investitora. U slučaju čuvanja kriptovaluta, u tradicionalnom finansijskom okruženju pronaći ćete sličnosti sa čuvarima. Međutim, čuvanje kriptovaluta ima neke jedinstvene detalje koje treba pažljivo zapaziti. 

Institucionalna rješenja za kripto skrbništvo imaju sličnosti sa skrbnicima tradicionalnih finansijskih usluga, ali sa značajnom razlikom. Skrbnička rješenja za kripto fokusiraju se prvenstveno na preuzimanje odgovornosti za digitalnu imovinu kupaca i njihovo osiguranje. Tajna efikasnog kripto skladištenja i upravljanja sa rješenjima za skrbništvo jasno je evidentna u sigurnom upravljanju ključevima. 

Rad Crypto Custody

Još jedan važan faktor u bilo kojoj raspravi o uslugama čuvanja kriptovaluta bi se fokusirao na njihov rad. Crypto radi na temelju blockchaina, a kao što naziv govori, kriptografska sigurnost je osnovni aspekt kriptovaluta. Upravljanje ključevima pomaže u kriptografskoj sigurnosti imovine i omogućava čuvanje digitalnih novčanika putem privatnih ključeva. Međutim, institucionalna rješenja za čuvanje kriptovaluta drže privatne ključeve imovine u ime vlasnika. Rješenje za skrbništvo za kriptovalute osigurava da bilo koja druga strana ne može pristupiti privatnim ključevima korisnika. 

Sigurnost bilo koje imovine je važna briga za kripto skrbništvo jer se investitori fokusiraju na sigurnost prije nego što dodijele imovinu skrbničkim službama. S druge strane, naći ćete mnoge inherentne karakteristike kriptovalute za dobivanje sigurnosti. Prije svega, možete pronaći prikaze kripto imovine na blockchainu koje je nemoguće mijenjati. Sljedeći kritični aspekt u čuvanju kripto imovine odnosi se na pristup kripto imovini putem javnih i privatnih ključeva.       

Javni i privatni ključevi

If you dig deep into any type of popular crypto wallet, then you can find how they use the keys. As a matter of fact, any solution offering you the custody of crypto assets, such as a crypto wallet, does not store your actual crypto. On the contrary, the cryptocurrency custody solution of your choice would store the private keys for you. The custody solutions such as wallets could also help you manage your cryptocurrency effectively with direct access to your private keys. 

 • Public keys are basically a long numeric code associated with a specific wallet or custody solution. It serves as the address of the custody solution and should be paired with the right private key for executing transactions.
 • Privatni ključevi, s druge strane, su nasumično generirani binarni brojevi, koji mogu pomoći u šifriranju i dešifriranju transakcija. Privatni ključ pomaže u otključavanju i verifikaciji transakcije.

Različite alternative za čuvanje kriptovaluta

Uz detaljan dojam o osnovama vezanim za skrbništvo nad kriptovalutama i veličinom tržišta kriptovaluta, sada je razumno fokusirati se na različite vrste rješenja. Koje su vrste rješenja za skrbništvo koje možete koristiti za kriptovalute? Evo tri uobičajene vrste usluga kripto skrbništva koje možete pronaći za pojedinačne i institucionalne investitore. 

Samoodržavanje

Jedna od najvažnijih opcija za individualna rješenja za kripto skrbništvo očito bi se odnosila na rješenja za samoskrbnistvo. Preuzmite kontrolu nad svojom kripto imovinom pomoću hardvera, softvera ili papirnih novčanika prema vašim potrebama. Samostalna rješenja za kriptovalute pomažu vam da koristite hardver, softver ili papir za pohranjivanje privatnih ključeva vaše kripto imovine. Prednosti rješenja za samostalni nadzor uključuju bolju sigurnost i poboljšanu kontrolu nad vašom imovinom. Međutim, morate preuzeti odgovornost za svoju imovinu uz ranjivosti hakovanja i gubitka imovine. 

Exchange Wallets

Sljedeći zajednički unos među rješenjima za čuvanje kriptovaluta doveo bi novčanike za razmjenu u jednadžbu. Exchange novčanici su u osnovi rješenja u kojima investitor dodjeljuje kontrolu i upravljanje privatnim i javnim ključevima berzi. Međutim, investitori bi uživali u besprekornom pristupu svojim javnim i privatnim ključevima putem onlajn novčanika. 

Takvi tipovi rješenja su prikladni za institucionalno čuvanje kriptovaluta gdje burza preuzima odgovornost za upravljanje privatnim ključevima. Dok novčanici za razmjenu nude značajnu jednostavnost i lak pristup za upravljanje čuvanjem kripto imovine, oni također predstavljaju određene rizike druge strane. 

Skrbnik treće strane

Konačna vrsta ulaska među usluge čuvanja kriptovaluta odnosila bi se na čuvare trećih strana. Pružaoci usluga koji pohranjuju digitalnu imovinu u ime kupaca mogu se lako kvalifikovati kao skrbnici treće strane. Međutim, staratelji treće strane nude mogućnost uključivanja prilagođenih funkcija i kontrola za kontrolu upravljanja imovinom.

Usluge starateljstva trećih strana idealne su za institucionalno čuvanje kriptovaluta uz izuzetnu sigurnost na institucionalnom nivou uz osiguranje. Možete pronaći obećavajuću vrijednost standardizacije s jasno definiranim pravilima i kontrolama za upravljanje kripto imovinom. Povrh svega, staratelji trećih strana takođe nude bolju fleksibilnost i sigurnost, iako uz veće troškove pogodne za institucije. 

Čuvanje ključeva

As you can notice clearly, the different types of cryptocurrency custody solutions store the private keys of investors. The custody solutions provide security for crypto assets through secure maintenance of the private keys of investors. Custodians could choose hot storage, cold storage, or even smart contract wallets and multi-signature wallets for storing private keys. 

 • Hot storage is a method for storing crypto assets online, which allows online custodianship of your crypto. Hot wallets can help you use a digital private key to access a specific asset. However, they are extremely vulnerable to hackers.
 • Još jedan uobičajeni oblik mehanizma za pohranu privatnog ključa u uslugama čuvanja kriptovaluta uključuje hladno skladištenje. Kao što naziv implicira, hladno skladištenje privatnih ključeva se fokusira na vanmrežno skladištenje privatnih ključeva. Hladno skladištenje zahteva privatni ključ za pristup oflajn digitalnom novčaniku i smanjenje bezbednosnih propusta.
 • Novčanik s više potpisa je još jedan primjer mehanizma za pohranjivanje privatnih ključeva u rješenjima za čuvanje kriptovaluta. Novčanici s više potpisa zahtijevaju višestruka odobrenja za transakcije uz omogućavanje online čuvanja kripto imovine. Više korisnika moglo bi pristupiti decentraliziranom novčaniku, što ukazuje na značajno poboljšanje u rješenjima za čuvanje kriptovaluta.
 • Novčanik pametnog ugovora bi također pružio vitalnu indikaciju o vrstama pohrane privatnih ključeva u rješenjima za čuvanje kriptovaluta. Novčanik pametnog ugovora nudi čuvanje pametnih tokena ugovora uz dokazivanje vlasništva putem online skrbništva. Pametni ugovorni novčanici također imaju zanimljive detalje poput kontrole kodom, privatnog ključa i glavnog računa.

Osnove kripto skrbništva pokazuju kako može transformirati konvencionalne presedane za upravljanje vašom kripto imovinom. Institucionalni investitori traže nove puteve za proširenje svojih kripto holdinga, a rješenja za skrbništvo nude željenu podršku. Nova rješenja za skrbništvo za kripto imovinu pružaju nove mogućnosti za smanjenje rizika i komplikacija povezanih s upravljanjem vlastitom kripto imovinom. Skrbnička rješenja također mogu pružiti dodatni sloj sigurnosti za vašu kripto imovinu. 

Zapravo, rješenja za skrbništvo za kriptovalute su prikladna alternativa berzama. Stoga bi skrbništvo nad kriptovalutama moglo biti snažan pokretač za usvajanje kriptovaluta osnažujući jednostavno i pojednostavljeno skladištenje i upravljanje kripto imovinom. Blockchain i kripto nastavljaju transformirati svijet, a rješenja za skrbništvo su ključni vrhunac ekosistema u nastajanju. Saznajte više o rješenjima za skrbništvo i pronađite najbolji izbor za svoje kripto potrebe upravo sada. 

Vrhunske burze za trgovinu token-coin. Slijedite upute i zaradite neograničeno

BinancePoloniexBitfinexHuobiMXCProBITGate.ioCoinbase

🔺ODDRICANJE ODGOVORNOSTI: Informacije u postu nisu finansijski savjet, namijenjene su SAMO U OPĆE INFORMATIVNE SVRHE. Trgovanje kriptovalutama je VRLO rizično. Budite sigurni da razumijete ove rizike i da ste odgovorni za ono što radite sa svojim novcem.

Nadam se da će vam ovaj post pomoći. Ne zaboravite ostaviti lajk, komentirati i podijeliti sa drugima. Hvala ti!

Cesar Hamill

Cesar Hamill

1649424840

Šta je kripto plaćanja | Šta je kripto platni prolaz?

U ovom postu ćete naučiti šta je kripto plaćanja i kako to funkcionira?

Šta je kripto plaćanja?

Kripto plaćanja postaju sve više prihvaćena od strane trgovaca, pojedinaca i preduzeća. Iako možete ručno prenositi sredstva, pristupnici plaćanja pružaju jednostavniji način za prihvatanje kripto plaćanja. Ovo vas štedi od ručnog kopiranja adresa i grešaka. Također možete koristiti kripto debitnu ili kreditnu karticu da izvršite fiat plaćanja kriptovalutom koju imate na povezanom računu.

Kripto plaćanja pružaju jeftin, brz i brz način prijenosa sredstava. Nema potrebe da koristite lokalne fiat valute za međunarodne transfere. Usluga plaćanja će često biti intuitivnija od novčanika i također će imati korisničku podršku. S druge strane, platni prolaz pruža manje kontrole, može naplaćivati ​​naknade i potrebno mu je više vremena za postavljanje od standardnog novčanika.

Možete početi da plaćate kriptovalute koristeći Binance Pay. Usluga je dostupna svim Binance korisnicima sa kripto novčanikom i naplaćuje nula naknada. Kada budete spremni, možete početi s plaćanjem bilo kojem drugom korisniku Binance Paya ili podržanom trgovcu. Također možete naručiti besplatnu Binance karticu ako više volite da plaćate kreditnom ili debitnom karticom.

Iako je kriptovaluta poznata po špekulacijama i ulaganjima, ona ima još jedan slučaj upotrebe: plaćanja. Lako je zaboraviti da ljudi koriste kriptovalute poput BNB, BTC i BUSD za prijenos vrijednosti. Veliki trgovci na malo, kao što su Microsoft i Starbucks, i mala preduzeća počeli su da prihvataju kripto plaćanja za svoju robu i usluge. 

To se obično radi putem platnog prolaza kako bi se proces učinio jednostavnim. Možete čak koristiti kripto za plaćanje artikala u fiat valuti kripto karticom. Dakle, bilo da želite vratiti prijatelju ili kupiti neki predmet, postoji više opcija koje koriste blockchain tehnologiju.

Kako funkcionišu kripto plaćanja?

Na svom najjednostavnijem nivou, kripto plaćanje prenosi kriptovalute iz jednog novčanika u drugi. Da biste to učinili ručno, trebat će vam javna adresa primatelja. Koristeći svoj novčanik, zatim kopirate adresu i šaljete sredstva. Iako ovo zvuči jednostavno, proces može biti težak i zastrašujući za pridošlice. Nije rijetkost da korisnici naprave nepopravljive greške, poput slanja pogrešne vrste kriptovaluta na određenu adresu ili odabira pogrešne blockchain mreže. Kako ne postoji način da se vrati kripto transakcija, to često dovodi do značajnih gubitaka.

Kako bi proces bio siguran, pružatelji kripto usluga poput Binancea kreirali su intuitivnije metode kripto plaćanja. Ovi gateway-i pretvaraju komplikovan proces u onaj koji se može obaviti za samo nekoliko sekundi. Tačni koraci se razlikuju ovisno o procesoru plaćanja, ali uobičajeni način je sljedeći:

1. Kupac odluči da plati robu ili uslugu, ili neko želi da plati prijatelju.

2. Primalac kreira digitalnu fakturu za plaćanje koristeći svoj prolaz za plaćanje. Ovo je obično QR kod koji sadrži adresu novčanika primaoca i potreban iznos. Na primjer, kupovina obroka od 10 USD (u američkim dolarima) bi zahtijevala 10 USD određene kriptovalute po trenutnoj tržišnoj stopi.

3. Uplatitelj skenira QR kod sa aplikacijom i potvrđuje uplatu. 

4. Kripto se prenosi na račun primaoca plaćanja ili digitalni novčanik.

Cijeli ovaj proces može se završiti u samo nekoliko klikova. Takođe je sigurnije i praktičnije od pokušaja da sve korake uradite ručno.

Pročitajte više: Vodič za početnike za pravljenje rezervnih kopija privatnih ključeva u

Kripto kartice za plaćanje

Druga opcija za kripto plaćanja je korištenje kreditne ili debitne kartice povezane s kriptovalutom. Na ovaj način možete vršiti plaćanja koristeći kriptovalute čak i ako primalac plaćanja prihvata samo fiat. Da biste koristili kripto karticu, morat ćete pohraniti kovanice i tokene kod dobavljača kartice. Kada nešto kupite, mjenjačnica kriptovaluta prodaje vašu digitalnu imovinu za traženi fiat i to šalje primaocu plaćanja. U nekim slučajevima može biti i da otplaćujete svoj mjesečni kredit koristeći kriptovalute. Tačni uslovi će se promeniti u zavisnosti od emitenta ili finansijske institucije.

Možete koristiti kripto kartice na više mjesta od kripto platnih prolaza. Međutim, teže je platiti prijatelju direktno osim ako ne može prihvatiti plaćanje karticom. Ako primalac uplate želi da mu se plati u kriptovalutama, tada kartica također nije prikladna. I Visa i Mastercard trenutno nude opcije kripto kartica preko različitih pružatelja finansijskih usluga.

Koje su prednosti kripto plaćanja?

Plaćanje nekome u kripto ima prednosti čak i bez korištenja platnog prolaza ili kripto kartice. U kombinaciji sa platnim sistemom, iskustvo ima najbolje od oba svijeta:

1. Bitcoin (BTC) i druge kriptovalute mogu se koristiti u gotovo svakoj zemlji. Ovo vas štedi od konverzije u lokalnu fiat valutu prilikom plaćanja u inostranstvu.

2. Ovisno o dobavljaču kripto plaćanja, vaše transakcije mogu proći gotovo trenutno. Ovo se obično dešava kada oboje koristite istu uslugu. Čak i ako vaša transakcija nije trenutna, često može biti brža od transfera bankovnog računa i jeftinija uz manje transakcijskih naknada.

3. Usluga kripto plaćanja imat će tim za korisničku podršku koji će vam pomoći oko bilo kakvih tehničkih problema. To obično nije slučaj kada ručno prenosite sredstva pomoću skrbničkog kripto novčanika.

4. Pristup kripto plaćanja je, za mnoge novopridošlice, jednostavniji za korištenje od samog postavljanja i upravljanja novčanikom.

Koji su nedostaci plaćanja kriptovalutama?

Iako su prednosti lako uočljive, iskusni korisnici mogu pronaći neka ograničenja prilikom plaćanja kriptovalutama:

1. Imate manje kontrole nego da sami postavite novčanik. Mnogi ljudi preferiraju tradicionalno iskustvo potpunog starateljstva nad svojim kriptovalutama. Gateway za plaćanje efektivno dodaje posrednika u proces.

2. Cijene kriptovaluta mogu doživjeti visoku volatilnost ako ne koristite stabilne coine. Ovo može otežati primaocu plaćanja da tačno planira svoje finansije.

3. Možda ćete morati proći kroz dug proces registracije sa KYC i AML provjerama. Iako ovo štiti ljude, to je više truda nego da sami kreirate novčanik. 

4. Neke mreže plaćanja će naplaćivati ​​naknade za uslugu koju nude.

5. Prihvatanje kriptovaluta kao načina plaćanja još uvijek nije široko prihvaćeno.

Pročitajte više: Šta je DEX (decentralizovane berze) | Kako funkcionišu DEX-ovi?

Šta je pristupnik za plaćanje kriptovalutama?

Pristupnik za plaćanje kriptovaluta je procesor plaćanja za digitalne valute, sličan procesorima plaćanja, gateway-ima i kreditnim karticama banke. Pristupnici za kriptovalute vam omogućavaju da prihvatite digitalna plaćanja i odmah primite fiat valutu u zamjenu.

Ove kompanije uklanjaju sve neizvjesnosti ili rezerve koje imate u vezi s kriptovalutama i omogućavaju vam da ponudite više opcija plaćanja.

Važno je napomenuti da pristupnici plaćanja digitalnom valutom nisu potrebni. Savršeno je prihvatljivo koristiti svoj lični novčanik za prihvatanje plaćanja u kriptovalutama; međutim, pristupnici oduzimaju dodatni posao razmjene kriptovaluta i upravljanja novčanikom iz vaših ruku.

Kako funkcioniše pristupnik za plaćanje kriptovalutama?

Pristupnici za plaćanje su kompanije koje preuzimaju uočeni rizik plaćanja kriptovalutama koristeći svoje novčanike kako bi olakšale transakcije između trgovaca i njihovih kupaca.

Tok plaćanja

U smislu koraka, izvršava se sljedeći tok posla:

 1. Vaš kupac odlučuje da izvrši plaćanje u kriptovaluti na blagajni (u trgovini, na webu ili u aplikaciji).
 2. Oni vam plaćaju iznos jednak tržišnoj vrijednosti digitalne valute u vrijeme transakcije.
 3. Usluga plaćanja kriptovalutama trenutno pretvara uplatu u valutu koju odaberete.
 4. Novac se dodaje na vaš račun kod provajdera; deponuje se na vaš namenski bankovni račun u intervalima koji su određeni u vašem ugovoru o uslugama.

Proces je transparentan za vas jer ne morate da brinete o kriptovalutama; samo da će vaš pružatelj usluga kriptovalute staviti odgovarajuća sredstva na vaš račun.

Obavezno provjerite propise o kriptovalutama svoje zemlje prije nego što otvorite račun s pristupom. Ovi pristupnici mogu raditi s bilo kojeg mjesta u svijetu, a mnoge zemlje razvijaju nove zakone u vezi s korištenjem digitalne valute.

Naknade:

Provajder koristi novčanik kriptovalute kako bi olakšao transfere. Ako je ta valuta dizajnirana sa platnim sistemom, provajder će snositi naknade koje naplaćuju validatori transakcija valutne mreže.

Valjatori transakcija provjeravaju blokove i transakcije u blockchainu – u zamjenu za njihovu upotrebu energije i računsku snagu, plaćaju se u malim koracima u transakciji kriptovaluta koju su potvrdili.

Provajderi prosljeđuju ove naknade na vas i naplaćuju svoje naknade za usluge kako bi mogli nastaviti raditi i nuditi svoje usluge.

Prednosti i nedostaci Payment Gatewaya

Po prirodi, kriptovaluta je dizajnirana da bude decentralizirana i anonimna. Sistem olakšava razmjenu dvije strane. Međutim, nekim trgovcima možda neće biti ugodno da prihvate plaćanje u digitalnoj valuti; možda neće razumjeti kako bilo šta od toga funkcionira ili će biti skeptični prema sistemu.

Iz ovih razloga, važno je znati prednosti i nedostatke platnih prolaza kako biste mogli odlučiti kako želite prihvatiti plaćanja u digitalnoj valuti.

Prednosti

 • Gateway za plaćanje uklanja anonimnost s kim imate posla, zadržavajući pritom preferenciju vaših kupaca za to.
 • Imate nekoga da kontaktirate ako postoje problemi s plaćanjem.
 • Možete prihvatiti plaćanja s bilo kojeg mjesta u svijetu, u bilo kojoj kriptovaluti koju vaš provajder uzme.
 • Sredstva primate na račun kod vašeg provajdera, koji vam ih prenosi.
 • Ne morate brinuti ili pokušavati razumjeti kriptovalutu.
 • Smanjuje rizik od volatilnosti—rizik gubitka vrijednosti čekajući da transakcija bude verificirana od strane mreže kriptovalute—plaćajući vam tržišnu stopu za tokene u vrijeme kada je transakcija obavljena.

Nedostaci

 • Gateway za plaćanje je treća strana, koju su kriptovalute prvobitno dizajnirane da zaobiđu.
 • Morate se osloniti na sposobnost provajdera da održava usluge bez prekida jer možda primate uplate iz cijelog svijeta iu različitim vremenskim zonama.
 • Gateways su kompanije koje pružaju usluge, tako da će se plasirati na način da izgleda kao da su vam njihove usluge potrebne, a realno ne.
 • Plaćate male naknade za transakcije kada koristite svoj novčanik za kriptovalute; plaćate više kada koristite pristupnik za plaćanje kriptovalutama.
 • Ako je pristupnik za plaćanje hakovan, izgubit ćete sva sredstva koja imate na računu kod provajdera dok čekate da budu prebačeni.

Završna razmišljanja o pristupima za kriptovalute

Uklanjanje trećih strana iz finansijskih transakcija jedno je od osnovnih načela kriptovalute. Iako ovo zvuči sjajno nekima koji prihvataju promjenu i razumiju je, drugi je možda neće prihvatiti. Kriptovaluta je nov koncept i teško ga je razumjeti u svijetu u kojem se razmjenjiva vrijednost uvijek stavljala na materijalnu imovinu. Tek nedavno su razvijene zemlje prešle na finansijski model u kojem je većina njihovih transakcija zasnovana na kreditu i debitu, gdje je moguće nikada ne zamijeniti fizički novac.

Prirodno je biti skeptičan prema nečemu novom, posebno kada se radi o novcu i finansijama. Pristupnici plaćanja kriptovalutama nisu obavezni niti neophodni za obavljanje transakcija digitalnom valutom. Međutim, oni uklanjaju veliki dio anksioznosti, konfuzije, dezinformacija i spekulacija koji mogu doći iz decentraliziranog i neregulisanog izvora vrijednosti.

Ako ste vlasnik preduzeća i razumijete kako funkcionira kriptovaluta, možda nećete imati nikakvih rezervi u pogledu prihvaćanja. Kao rezultat toga, možda vam neće trebati usluge provajdera mrežnog prolaza. Ali pošto se više od 99% američke ekonomije sastoji od malih preduzeća, moguće je da neće svaki vlasnik preduzeća razumjeti ili vjerovati kriptovaluti.1

Ako ste to vi, posrednik vam može pomoći da riješite svoje nedoumice tako što će vam omogućiti trenutnu zamjenu za fiat valutu—što vam omogućava da vodite svoje poslovne finansije na način na koji želite, dok svojim klijentima dajete opcije plaćanja koje odaberu.

Šta je Binance Pay?

Binance Pay je usluga kripto plaćanja koja se nudi svim korisnicima Binancea. Nudi bezgranični i beskontaktni način za brzi prijenos i primanje kriptovaluta. Za slanje kriptovaluta sve što vam treba je nečiji email, broj mobilnog telefona ili ID plaćanja. Također možete kreirati QR kod koji određuje iznos, kriptovalutu i poruku koju treba poslati uplatitelju. Binance Pay takođe ima listu trgovačkih prodavnica koje prihvataju plaćanja putem usluge.

Kako mogu koristiti Binance Pay?

Ako već imate Binance račun, idite na karticu Binance Pay . Tada ćete biti upućeni da kreirate nadimak za uslugu prije nego što počnete da plaćate i primate uplate.

☞  PRIJAVITE SE NA BINANCE

Kartica [Pošalji] će vam omogućiti da izvršite plaćanje koristeći e-poštu, broj mobilnog telefona ili Pay ID. Kartica [Primi] će prikazati vaš lični QR kod, plus opciju da ga prilagodite za vašu specifičnu transakciju. Za detaljnije upute, pogledajte naše Kako poslati kriptovalutu pojedincu uz Binance Pay FAQ

Korištenje Binance kartice

Ako ste zainteresirani za korištenje svoje kriptovalute za plaćanje svakodnevnih kupovina fiata, kripto kartica je vaša najbolja opcija. Možete se prijaviti za besplatnu Binance Visa karticu sa svojim Binance računom, sve dok ste završili potrebne KYC i AML provjere. Da biste ga koristili, jednostavno prenesite kriptovalutu koju želite koristiti na kartici u svoj novčanik za financiranje. Kada izvršite plaćanje karticom, kripto valuta će se prodati za lokalnu valutu u kojoj plaćate i prenijeti dobavljaču.

Još od prve poznate stvarne kupovine Bitcoin pice za 10.000 BTC 2010. godine, ljudi koriste kripto za plaćanje. Više od deset godina kasnije, napredovali smo od ručnog procesa do integriranih pristupnika digitalnih valuta koji se nude kroz FinTech bankarstvo i kripto usluge. Ako želite sami početi eksperimentirati s kripto plaćanja, provjerite na svojoj kripto mjenjačnici koje usluge nude.

Nadam se da će vam ovaj post pomoći. Ne zaboravite ostaviti lajk, komentirati i podijeliti sa drugima. Hvala ti!