Çfarë është tarifa e gazit NFT | Si funksionon tarifa e gazit NFT

Ky artikull do t'ju ndihmojë të kuptoni se si funksionojnë tarifat e gazit NFT, pse kërkohen tarifat dhe si t'i llogaritni ato. 

Interesi për tokenat e pandryshueshëm (NFT) dhe koleksionet e kriptove arriti kulmin e konsiderueshëm pas shitjes së një kolazhi imazhi dixhital të titulluar "Everydays: The First 5000 Days" në Christie's, shtëpia e famshme e ankandeve, për një rekord 69.3 milion dollarë. NFT, krijuar nga Mike Winkelmann, një artist dixhital i njohur gjerësisht si Beeple, vendosi një rekord të ri për një vepër arti vetëm dixhitale dhe u bë vepra e tretë më e shtrenjtë e artit nga një artist i gjallë që shitet në një ankand. 

Popullariteti pasues i NFT-ve tërhoqi tufa krijuesish dhe artistësh që e shohin teknologjinë e bazuar në blockchain si një mjet për të fituar para nga talentet e tyre. Sigurisht, tregu NFT u përhap shpejt dhe mijëra skedarë dixhitalë shkëmbyen duart çdo ditë. Sidoqoftë, blerja, shitja dhe transferimi i NFT-ve zakonisht vjen me një kosto transaksioni - domethënë, tarifat e gazit. 

Nëse dëshironi të tregtoni NFT, mund të pyesni veten se cilat janë tarifat e gazit NFT dhe pse janë të nevojshme.

Një shpjegim i shkurtër

NFT-të janë tokena jo të këmbyeshëm që, në mënyrë të ngjashme me kriptovalutat, jetojnë në zinxhirë bllok. Sigurisht, shumë mund të më akuzojnë për thjeshtimin e tepërt të çështjeve pasi NFT-të nuk qëndrojnë vetë në blockchain, por argumentet e tyre banojnë. Por ne nuk kemi nevojë të shkojmë aq thellë për të kuptuar tarifat e gazit. Kjo do të mjaftojë.

Blockchain është një bazë të dhënash e decentralizuar. Një rrjet kompjuterësh peer-to-peer mirëmban këtë bazë të dhënash dhe asnjë kompani nuk e zotëron atë. Meqenëse nuk ka një autoritet qendror, përgjegjësia për të mirëmbajtur dhe përditësuar librin qëndron tek nyjet që janë pjesë e rrjetit, të njohura edhe si minatorë.

Shumë blockchain që mbështesin NFT, si Ethereum më i njohur, përdorin një algoritëm konsensusi të provës së punës për të vërtetuar blockchain. Sistemi i provës së punës kërkon që minatori të zgjidhë enigma komplekse llogaritëse për të shtuar transaksione në blockchain. Për të zgjidhur këto enigma, minatorët duhet të shpenzojnë një sasi të konsiderueshme energjie. Kjo është e qëllimshme pasi dekurajon manipulimin e blockchain.

Meqenëse minatorët shpenzojnë një sasi të konsiderueshme energjie për të kryer një transaksion, ata shpërblehen për përpjekjet e tyre. Këtu vjen gazi. Le të kuptojmë konceptin e gazit me shembullin e Ethereum, blockchain më i përdorur për NFT-të.

Lexo më shumë: Çfarë janë Tokenat e Jo-këmbyeshëm (NFT) dhe si ta përdorim atë

Çfarë është tarifa e gazit?

Një tarifë gazi është tarifa që përdoruesit paguajnë për të kryer transaksione në zinxhirin e bllokut Ethereum. Gazi përdoret për të kompensuar minatorët për energjinë kompjuterike dhe burimet e shpenzuara për të vërtetuar transaksionet dhe për t'i përfshirë ato në blockchain. Me fjalë të tjera, tarifat e gazit janë një reflektim i sasisë së fuqisë llogaritëse të nevojshme për të regjistruar një transaksion në rrjetin e bllokut Ethereum.

Tarifat e gazit shprehen në gwei, të cilat janë fraksione të vogla të Etherit (ETH), shenja origjinale e rrjetit Ethereum. Një njësi gwei është e barabartë me një të miliardën e Eterit - domethënë 1 nanoeter ose 0.000000001 ETH.

Çmimet e gazit luhaten, në varësi të kompleksitetit të një transaksioni dhe trafikut në rrjet. Natyrisht, një transaksion që kërkon më shumë fuqi llogaritëse do të kërkojë tarifa më të larta. Gjithashtu, transaksioni gjatë periudhave të pikut me shumë trafik në rrjetin Ethereum do të tërheqë tarifa më të larta.

Tarifat e gazit mund të krahasohen me një shërbim kamioni transporti mallrash, ku mallrat janë transaksione. Sa më të rënda të jenë mallrat e transportuara nga pika A në B, aq më shumë karburant ose gaz do të shpenzohet. Në të njëjtën kohë, nëse rruga është e mbingarkuar, kamionët gjithashtu harxhojnë më shumë karburant për të arritur në destinacionin e tyre. Shërbimi i kamionëve gjithashtu do të ketë prioritet lëvizjen e mallrave të klientëve që janë të gatshëm të paguajnë më shumë se çmimi bazë.

Lexo më shumë: Çfarë është gazi Ethereum | Si funksionojnë tarifat e gazit ETH

Pse luhaten çmimet e gazit?

Gjërat nuk janë të thjeshta pasi tarifat e gazit vazhdojnë të luhaten. Pse tarifat e gazit rriten ndonjëherë? Përgjigja më e thjeshtë pas kësaj është "Oferta dhe Kërkesa".

Kur kërkesa për rrjetin Ethereum është e lartë, shuma e tarifës së gazit rritet. Kur kërkesa për rrjetin është e lartë, minatorët mund të zgjedhin të shpërfillin kërkesat ku tarifa e gazit është më e ulët. Kjo strukturë e rrjetit Ethereum shpesh çon në tarifa të larta të gazit kur rrjeti është në kërkesë të lartë. Ndonjëherë, tarifat e gazit kanë tejkaluar edhe çmimin aktual të NFT me mijëra dollarë.

Tarifa e gazit gjithashtu ndryshon në varësi të shpejtësisë së transaksionit. Nëse dëshironi që transaksioni juaj të ekzekutohet më shpejt, do t'ju duhet të paguani më shumë. Nëse jeni mirë me pritjen më të gjatë, nuk keni nevojë të paguani tarifa shtesë për gazin.

Por megjithatë, tarifat e gazit nuk janë aq të paqëndrueshme sa dikur.

Çfarë do të thotë tarifat e gazit për një artist?

Artistët dhe krijuesit e dinë se marrja me NFT në rrjetin Ethereum mund të jetë e shtrenjtë për shkak të tarifave të gazit. Por ata e kuptojnë se tarifat e gazit NFT janë çmimi që duhet paguar për të krijuar, shitur dhe blerë NFT. Sigurisht, kjo ka një ndikim të rëndësishëm te krijuesit dhe artistët e NFT. Pra, çfarë do të thotë tarifa e gazit për artistët?

Ndryshe nga besimi popullor, NFT-të nuk shiten gjithmonë për gjashtë shifra. Shumica shesin mesatarisht, për disa qindra dollarë, dhe shumë prej tyre mund të mos shiten fare. Duke marrë parasysh që ju duhet të paguani tarifat e gazit për të krijuar dhe shitur NFT-në tuaj, ju mund të humbni para në vend që të fitoni. Për t'i bërë gjërat edhe më keq, nuk është e lehtë të parashikosh se çfarë do të paguani për gazin pasi çmimi vazhdon të ndryshojë.

Çmimet e larta të gazit nënkuptojnë se artistët mund ta kenë të vështirë të krijojnë dhe shesin me fitim punën e tyre. Për t'i bërë NFT-të e tyre të lidhura me veprat e artit më të përballueshme kur çmimet e gazit rriten, disa artistë mund të përpiqen të ulin çmimin e përgjithshëm të veprës së artit për të kompensuar koston e gazit. Megjithatë, kjo paraqet një sfidë të re, pasi blerësit mund ta perceptojnë punën si me më pak vlerë – pasi ata duhet të vendosin nëse ia vlen të shpenzojnë një përqindje më të madhe të kostos totale për tarifat e gazit. 

Çmimet e gazit nuk kanë lidhje me vlerën absolute të aktivit dixhital dhe në disa raste mund të tejkalojnë çmimin e aseteve të nxjerra në shitje. Kjo është veçanërisht e vështirë për artistët e rinj dhe të ardhshëm, të cilët nuk kanë krijuar ende njohjen e emrit për veten e tyre.

Në thelb, një artist pa një reputacion mjaft të fortë mund ta ketë të vështirë të shesë artin e tij kur ata paguajnë shumë për të tërhequr çmime më të larta. 

Si përdoret gazi për prodhimin e një NFT?

Krijimi i një NFT përshkruan procesin e konvertimit të skedarëve dixhitalë në asete dixhitale të ruajtura në blockchain. Ashtu si çdo transaksion tjetër në blockchain Ethereum, krijimi i një NFT kërkon llogaritje me burime intensive nga minatorët. Tarifat e gazit u konceptuan si një mënyrë për të kompensuar minatorët për ndihmën për të regjistruar transaksionin tuaj në blockchain (dhe, në këtë rast, për të krijuar NFT). 

Për artistin, krijimi i NFT-së është relativisht i lehtë, paksa si ngarkimi i një videoje në YouTube. Pasi të keni ngarkuar skedarin, duhet të miratoni tarifën e gazit, e cila do të vijë nga portofoli juaj dixhital. Kur të keni paguar tarifën, do të fillojë procesi i prerjes.

Për shkak se tarifat e gazit nuk lidhen drejtpërdrejt me vlerën e NFT-së, shitësit dhe blerësit e artit dixhital mund të humbasin para në një transaksion. Me fjalë të tjera, kostot tuaja mund të tejkalojnë atë që merrni - ose paguani - për NFT.

Pse prerja e një NFT kërkon tarifa gazi?

Minting është akti i krijimit të një NFT në një blockchain. Për shkak se blockchains janë rrjete të decentralizuara që nuk janë në pronësi të një autoriteti qendror, ato mirëmbahen nga minatorët që krijojnë NFT. Minatorët përdorin fuqinë e tyre llogaritëse dhe në këmbim presin një pagesë për të mbuluar kohën dhe burimet e tyre. 

Tarifat e gazit ndihmojnë në funksionimin e blockchain duke nxitur minatorët që vërtetojnë dhe shtojnë transaksionet e përdoruesve në blockchain. Meqenëse paguhen për punën, minatorët do të përpiqen të bëjnë më shumë në tarifat e gazit, duke rritur kështu sigurinë e rrjetit. Nxitje më e madhe do të thotë që minatorët janë më të gatshëm të shpenzojnë burime për verifikimin e transaksioneve për të siguruar blockchain. Kjo gjithashtu optimizon shpejtësinë e transaksionit, pasi më shumë burime llogaritëse do t'i dedikohen operacioneve të minierave.

Sa kushton për të krijuar një NFT?

Kostot për prodhimin e një NFT bien në kategoritë e mëposhtme:

 • Tarifat e gazit – për transaksionet dhe ruajtjen e NFT-së tuaj në blockchain
 • Tarifat e llogarisë – të ngarkuara nga tregu NFT që keni zgjedhur të përdorni
 • Tarifat e listimit – një tarifë për listimin e shitjeve

Çmimet ndryshojnë nga blockchain në blockchain. Madje ka edhe diferenca çmimesh midis transaksioneve në një blockchain të vetëm. Këto tarifa varen nga disa faktorë, duke përfshirë sasinë e të dhënave të përdorura, shpejtësinë e transaksionit dhe kohën e ditës. 

Kostoja për të krijuar një NFT varion gjerësisht. Kur konvertohet në fiat, kostoja mund të ndryshojë nga 1 dollarë në 500 dollarë ose më shumë. Krijuesit mund të zgjedhin nga disa tregje NFT, ku secila platformë kërkon tarifa të ndryshme. 

Ethereum

Ethereum është bërë më i shtrenjtë vitet e fundit, viktimë e popullaritetit të tij. Rrjeti ka kapacitet të kufizuar dhe sa më shumë njerëz që përdorin platformën, aq më e mbushur me njerëz bëhet ajo. Meqenëse tarifa e gazit varet nga oferta dhe kërkesa, kostot janë rritur. 

Aktualisht, tarifa e gazit Ethereum përbëhet nga një tarifë bazë dhe një bakshish. Tarifa bazë digjet dhe bakshishi i paguhet minatorit. 

Tarifa totale e transaksionit = Njësitë e Gazit (Limiti) × (Tarifa bazë + Bakshish)

Me një kufi gazi prej 21,000, tarifë bazë prej 100 gwei dhe një bakshish prej 20 gwei, tarifa totale është 2,520,000 gwei, ose 0,00252 ETH. Kjo do të ishte e barabartë me rreth 7,49 dollarë (në 2,971,81 dollarë për një ETH).

Shpërndarja e NFT-ve në Ethereum mund të jetë e shtrenjtë. Tarifat e gazit të prodhimit NFT luhaten për shkak të kërkesës në rrjet dhe çmimit aktual të ETH. Tarifat e gazit arrijnë kulmin gjatë periudhave me kërkesë të lartë pasi përdoruesit konkurrojnë për të shtuar transaksionet e tyre në blloqe. Përveç tarifës së gazit, disa tregje NFT ngarkojnë gjithashtu një tarifë të vogël për tarifat e listimit dhe transaksionit, të cilat janë një përqindje e kostos së NFT-së së tregtuar. 

Historikisht, kostot për krijimin e një NFT kanë arritur madje 500 dollarë për transaksion. 

Tregjet NFT si Rarible dhe OpenSea u ofrojnë artistëve mundësinë e prerjes dembel, e cila ju lejon të shtyni prerjen (shtimin) e NFT-së tuaj në blockchain derisa dikush ta blejë atë. Përtacja dembel ul barrierat e hyrjes për krijuesit. Kjo është veçanërisht e dobishme për artistët e rinj në këtë fushë, pasi ata ende nuk e dinë se sa mirë do të shiten veprat e tyre. 

Duke përdorur prerjen dembel, artisti mund të shtyjë pagesën në kohën e shitjes. Tarifa e gazit zbritet në të njëjtin transaksion si shitja, dhe blerësi zakonisht paguan tarifat e gazit në vend të shitësit ose krijuesit. Përndryshe, ju mund të zgjidhni prerjen e rregullt, që do të thotë se do të paguani tarifat e gazit sa herë që dikush dëshiron të blejë tokenin tuaj.

Nuk ka asnjë opsion dembel të prerjes në blockchain Solana, por tarifat e gazit janë shumë më pak të shtrenjta se ato të Ethereum.

Solana

Megjithëse Ethereum është më i popullarizuari nga zinxhirët e bllokut, nuk është i vetmi që krijon dhe ruan NFT-të. Ka të tjerë, duke përfshirë Poligonin dhe Solanën. 

Solana është rritur në popullaritet dhe madje mund të rrëzojë Ethereum si rrjetin kryesor të blockchain. Aktualisht është blloku i dytë më i madh për nga vëllimi i transaksioneve pas Ethereum. 

Ndryshe nga Ethereum, tarifat zakonisht nuk rriten për shkak të mbingarkesës së rrjetit. Tarifat në Solana janë gjithashtu dukshëm më të ulëta se ato në Ethereum. 

Krijuesit kryejnë tre transaksione blockchain kur krijojnë një NFT në Solana. Ekzistojnë dy transaksione miratimi dhe një tjetër për listimin e NFT. Çdo transaksion në Solana kushton rreth 0,00045 SOL, që ishte rreth 0,04 dollarë në fillim të marsit 2022. 

Shkëmbimet kryesore për tregtimin e monedhave simbolike. Ndiqni udhëzimet dhe fitoni para të pakufizuara

BinancePoloniexBitfinexHuobiMXCProBITCoinbase

A ndikojnë tarifat e gazit në çmimin e një NFT?

Tarifa e gazit është e pavarur nga çmimi i një NFT. Çmimi për një NFT lidhet me ofertën dhe kërkesën, në varësi të asaj që blerësi është i gatshëm të paguajë për aktivin. 

Kjo është arsyeja pse një artist mund të humbasë para kur krijon një NFT. Nëse tarifat e gazit janë të larta dhe vepra artistike dixhitale nuk shitet mirë, krijuesi mund të marrë një humbje. 

Dërgimi dhe shitja e NFT-ve kërkojnë tarifa gazi

Ka tarifa të përfshira në shitjen e NFT-ve, të cilat mund të përfshijnë tarifat e transaksionit dhe tarifat e gazit.

Shitësit e rinj shpesh nuk janë të vetëdijshëm për kostot, kështu që ndonjëherë përfundojnë duke humbur para. Transferimi i NFT-ve duhet të jetë më i lirë se prerja e tyre. Kostot ndryshojnë sipas tregut, prandaj është e rëndësishme të kontrolloni përpara se të bëni transaksione. Për momentin, OpenSea është gjeneruesi i vetëm më i madh i tarifave të gazit.

Si të lundroni tarifat e gazit

Tarifat e gazit ndryshojnë gjatë gjithë ditës. Tarifa aktuale e gazit përcaktohet nga oferta dhe kërkesa dhe përcaktohet nga minatorët. 

Tarifa e gazit që paguani do të varet nga kompleksiteti i transaksionit, çmimi i kriptomonedhave të lidhura dhe sasia e trafikut në rrjet. 

Tarifa minimale e transaksionit është 21,000 GWEI. Meqenëse një GWEI është një e miliarda e një ETH, më e pakta që mund të prisni të paguani është 0,0021 ETH. Shumëzojeni atë me çmimin aktual të ETH për të marrë koston minimale të transaksionit.

Kontratat inteligjente dhe NFT-të do të kushtojnë shumë më tepër se minimumi prej 21,000 GWEI. Kjo është për shkak të kompleksitetit të tyre dhe sasisë së fuqisë llogaritëse të nevojshme për të kryer transaksione. Transaksionet NFT janë shumë më të shpejta kur jeni të gatshëm të paguani tarifa më të larta për gazin. Megjithatë, kur rrjeti është i zënë, tarifat e gazit rriten ndërsa përdoruesit përpiqen të përshpejtojnë transaksionet e tyre. 

Përdoruesit kursimtarë që mund të presin shpesh bëjnë transaksione gjatë fundjavës, ose në periudha më të qeta tregtare gjatë ditës, në mënyrë që të kursejnë tarifat e gazit. Disa platforma do t'ju lejojnë të vendosni një kufi të tarifës së gazit dhe do të kryejnë transaksionin kur tarifat janë mjaft të ulëta. Nëse mund të prisni për një periudhë të pacaktuar kur çmimet bien, ky mund të jetë një opsion për ju. 

Është e lehtë të kontrollosh çmimin aktual të tarifave të gazit në internet duke përdorur një gjurmues gazi.

Vendosja e një kufiri të gazit

Kufiri i gazit është një kufi që vendosni në sasinë e eterit që mund të konsumojë një transaksion. Rreziku që ju rrezikoni kur vendosni këtë kufi është që transaksioni mund të refuzohet. Vendosja e një kufiri të ulët mund t'ju kursejë para nëse transaksioni juaj nuk është i ndjeshëm ndaj kohës.

Nëse vendosni kufirin e gazit në një shumë më të lartë se sa nevojitet, do të merrni një rimbursim për fondet e tepërta. Nëse, nga ana tjetër, e vendosni kufirin shumë të ulët, mund të humbni paratë nëse transaksioni juaj dështon. Ju gjithashtu mund të prisni një kohë të gjatë përpara se një minator të jetë i gatshëm të kryejë transaksionin tuaj.

Tarifa e gazit është padyshim e ndërlikuar, por është një e keqe e domosdoshme nëse dëshironi të merrni pjesë në botën e NFT-ve. Shpresojmë, ky udhëzues do t'ju ndihmojë ta kuptoni pak më mirë, në mënyrë që të merrni vendime më të mira kur shpenzoni paratë tuaja.

🔺REFERIMI: Informacioni në postim nuk është këshillë financiare, është i destinuar VETËM PËR QËLLIM TË INFORMACIONIT TË PËRGJITHSHËM. Tregtimi i kriptomonedhës është shumë i rrezikshëm. Sigurohuni që i kuptoni këto rreziqe dhe se jeni përgjegjës për atë që bëni me paratë tuaja.

Faleminderit!

What is GEEK

Buddha Community

samir G

1627843083

Start Your Gaming Action with peerless NFT Game Development Services

NFTs are becoming more popular in the gaming sector as the demand for unique in-game development increases. Professional NFT Game Development Services deliver a thrilling experience with crypto collectibles. As a professional NFT development company, TokyoTechie is the backbone behind various NFT projects. For more details visit us at TokyoTechie - https://bit.ly/3yglPQG

 

#NFT game development services #NFT gaming development solution #NFT Gaming Platform Solutions #NFT game development company

#NFT gaming software development #NFT gaming platform development services

NFT Marketplace Software Development Services 2021

NFT marketplace development

The NFT marketplace development is the current scenerio or trendsetter in the digital world. The value of Non Fungible Tokens (NFTs) has not dropped and is still significant and stable in the marketplace. The masssive increase in NFT token value has gained lot of users attraction to adopt this marketplace platform for its efficient features. It’s perfect and best time for investors to consider this blockchain based investment platform since the crypto market for NFT marketplaces is trending in recent times.

An Opensea and rarible similar platform with all technical features and functionalities is developed and given by professional experts. Connect with a leading blockchain company to raise the business standards and compete with others in the marketplace.

Development steps of NFT Marketplace Platform like OpenSea

NFT Marketplace like OpenSea are highly considered to be best for buy, sell and trade across the world in recent times. This OpenSea Clone Script offers a lot of unique digital items for users to trade and benefit from it.

 • The crypto users are attracted to this marketplace since they can tokenize their art, games, and real-world assets to Non Fungible Tokens (NFTs) and get more income in less time.
 • The main reason to select a marketplace like OpenSea is that it acts easily and quickly in transactions with less time and has more crypto value in the trade market.
 • The NFT marketplace platform like OpenSea provides different digital collectibles like domain names, art, games, etc.
 • An NFT marketplace like OpenSea always permits anyone to buy/sell NFTs.
 • The built quality of this marketplace platform is highly scalable , flexible and comes customizable according to crypto users requirements.
 • Opensea clone enables a multi-wallet payment gateway for the purchase of different NFTs & crypto digital tokens.

Creation of NFT Marketplace like Rarible

NFT Marketplace like Rarible are highly considered to be best NFT marketplace across the world in recent times. This OpenSea Clone Script offers a lot of unique digital items for users to trade and advantage from it. The NFT marketplace platform like Rarible has legal compliance in their whole functioning process and attractive crypto user interface (UI) to attract users towards this NFT marketplace platform.
NFT marketplace platform offers comprehensive service to buyers & sellers for developing this NFT marketplace well known worldwide.

An NFT marketplace platform like Rarible provides high-level security, fast transactions , immutability and fewer crypto transaction fees.
The creation of a marketplace platform or website like Rarible built using the latest blockchain technology stack software & highly skilled professional expert’s assistance.

The NFT marketplace website like Rarible is then tested under certain stages and made ready to start or launch for investors to skyrocket their desired business.
Investment towards a marketplace like Rarible has highly potential in cryptocurrency trading and a lot to provide cryptocurrency users since the token value is high volume for competing with others in the crypto based market.

Why BlockchainAppsdeveloper For NFT Marketplace Development?

BlockchainAppsDeveloper is the top leading NFT Marketplace Development Company, We offer ready-to-launch or start NFT Marketplace Development Services that help to build your own NFT Marketplace like Rarible, Opensea, Ghost market, etc.

GhostMarket Clone Script - GhostMarket Like NFT marketplace Development

OpenSea Clone Script - OpenSea Like NFT marketplace Development

Rarible Clone Script - Rarible LIke NFT marketplace Development

Top trending NFT game Clone scripts

Axie infinity clone script

zed run clone script

cryptokitties clone script

decentraland clone script

Binemon Clone Script

Polkawar clone script

Sorare clone script

gods unchained clone script

Tinyhero clone script

Splinterland clone script

#nft marketplace software development #nft marketplace development #nft marketplace like rarible #nft marketplace platform like opensea #nft

Çfarë është tarifa e gazit NFT | Si funksionon tarifa e gazit NFT

Ky artikull do t'ju ndihmojë të kuptoni se si funksionojnë tarifat e gazit NFT, pse kërkohen tarifat dhe si t'i llogaritni ato. 

Interesi për tokenat e pandryshueshëm (NFT) dhe koleksionet e kriptove arriti kulmin e konsiderueshëm pas shitjes së një kolazhi imazhi dixhital të titulluar "Everydays: The First 5000 Days" në Christie's, shtëpia e famshme e ankandeve, për një rekord 69.3 milion dollarë. NFT, krijuar nga Mike Winkelmann, një artist dixhital i njohur gjerësisht si Beeple, vendosi një rekord të ri për një vepër arti vetëm dixhitale dhe u bë vepra e tretë më e shtrenjtë e artit nga një artist i gjallë që shitet në një ankand. 

Popullariteti pasues i NFT-ve tërhoqi tufa krijuesish dhe artistësh që e shohin teknologjinë e bazuar në blockchain si një mjet për të fituar para nga talentet e tyre. Sigurisht, tregu NFT u përhap shpejt dhe mijëra skedarë dixhitalë shkëmbyen duart çdo ditë. Sidoqoftë, blerja, shitja dhe transferimi i NFT-ve zakonisht vjen me një kosto transaksioni - domethënë, tarifat e gazit. 

Nëse dëshironi të tregtoni NFT, mund të pyesni veten se cilat janë tarifat e gazit NFT dhe pse janë të nevojshme.

Një shpjegim i shkurtër

NFT-të janë tokena jo të këmbyeshëm që, në mënyrë të ngjashme me kriptovalutat, jetojnë në zinxhirë bllok. Sigurisht, shumë mund të më akuzojnë për thjeshtimin e tepërt të çështjeve pasi NFT-të nuk qëndrojnë vetë në blockchain, por argumentet e tyre banojnë. Por ne nuk kemi nevojë të shkojmë aq thellë për të kuptuar tarifat e gazit. Kjo do të mjaftojë.

Blockchain është një bazë të dhënash e decentralizuar. Një rrjet kompjuterësh peer-to-peer mirëmban këtë bazë të dhënash dhe asnjë kompani nuk e zotëron atë. Meqenëse nuk ka një autoritet qendror, përgjegjësia për të mirëmbajtur dhe përditësuar librin qëndron tek nyjet që janë pjesë e rrjetit, të njohura edhe si minatorë.

Shumë blockchain që mbështesin NFT, si Ethereum më i njohur, përdorin një algoritëm konsensusi të provës së punës për të vërtetuar blockchain. Sistemi i provës së punës kërkon që minatori të zgjidhë enigma komplekse llogaritëse për të shtuar transaksione në blockchain. Për të zgjidhur këto enigma, minatorët duhet të shpenzojnë një sasi të konsiderueshme energjie. Kjo është e qëllimshme pasi dekurajon manipulimin e blockchain.

Meqenëse minatorët shpenzojnë një sasi të konsiderueshme energjie për të kryer një transaksion, ata shpërblehen për përpjekjet e tyre. Këtu vjen gazi. Le të kuptojmë konceptin e gazit me shembullin e Ethereum, blockchain më i përdorur për NFT-të.

Lexo më shumë: Çfarë janë Tokenat e Jo-këmbyeshëm (NFT) dhe si ta përdorim atë

Çfarë është tarifa e gazit?

Një tarifë gazi është tarifa që përdoruesit paguajnë për të kryer transaksione në zinxhirin e bllokut Ethereum. Gazi përdoret për të kompensuar minatorët për energjinë kompjuterike dhe burimet e shpenzuara për të vërtetuar transaksionet dhe për t'i përfshirë ato në blockchain. Me fjalë të tjera, tarifat e gazit janë një reflektim i sasisë së fuqisë llogaritëse të nevojshme për të regjistruar një transaksion në rrjetin e bllokut Ethereum.

Tarifat e gazit shprehen në gwei, të cilat janë fraksione të vogla të Etherit (ETH), shenja origjinale e rrjetit Ethereum. Një njësi gwei është e barabartë me një të miliardën e Eterit - domethënë 1 nanoeter ose 0.000000001 ETH.

Çmimet e gazit luhaten, në varësi të kompleksitetit të një transaksioni dhe trafikut në rrjet. Natyrisht, një transaksion që kërkon më shumë fuqi llogaritëse do të kërkojë tarifa më të larta. Gjithashtu, transaksioni gjatë periudhave të pikut me shumë trafik në rrjetin Ethereum do të tërheqë tarifa më të larta.

Tarifat e gazit mund të krahasohen me një shërbim kamioni transporti mallrash, ku mallrat janë transaksione. Sa më të rënda të jenë mallrat e transportuara nga pika A në B, aq më shumë karburant ose gaz do të shpenzohet. Në të njëjtën kohë, nëse rruga është e mbingarkuar, kamionët gjithashtu harxhojnë më shumë karburant për të arritur në destinacionin e tyre. Shërbimi i kamionëve gjithashtu do të ketë prioritet lëvizjen e mallrave të klientëve që janë të gatshëm të paguajnë më shumë se çmimi bazë.

Lexo më shumë: Çfarë është gazi Ethereum | Si funksionojnë tarifat e gazit ETH

Pse luhaten çmimet e gazit?

Gjërat nuk janë të thjeshta pasi tarifat e gazit vazhdojnë të luhaten. Pse tarifat e gazit rriten ndonjëherë? Përgjigja më e thjeshtë pas kësaj është "Oferta dhe Kërkesa".

Kur kërkesa për rrjetin Ethereum është e lartë, shuma e tarifës së gazit rritet. Kur kërkesa për rrjetin është e lartë, minatorët mund të zgjedhin të shpërfillin kërkesat ku tarifa e gazit është më e ulët. Kjo strukturë e rrjetit Ethereum shpesh çon në tarifa të larta të gazit kur rrjeti është në kërkesë të lartë. Ndonjëherë, tarifat e gazit kanë tejkaluar edhe çmimin aktual të NFT me mijëra dollarë.

Tarifa e gazit gjithashtu ndryshon në varësi të shpejtësisë së transaksionit. Nëse dëshironi që transaksioni juaj të ekzekutohet më shpejt, do t'ju duhet të paguani më shumë. Nëse jeni mirë me pritjen më të gjatë, nuk keni nevojë të paguani tarifa shtesë për gazin.

Por megjithatë, tarifat e gazit nuk janë aq të paqëndrueshme sa dikur.

Çfarë do të thotë tarifat e gazit për një artist?

Artistët dhe krijuesit e dinë se marrja me NFT në rrjetin Ethereum mund të jetë e shtrenjtë për shkak të tarifave të gazit. Por ata e kuptojnë se tarifat e gazit NFT janë çmimi që duhet paguar për të krijuar, shitur dhe blerë NFT. Sigurisht, kjo ka një ndikim të rëndësishëm te krijuesit dhe artistët e NFT. Pra, çfarë do të thotë tarifa e gazit për artistët?

Ndryshe nga besimi popullor, NFT-të nuk shiten gjithmonë për gjashtë shifra. Shumica shesin mesatarisht, për disa qindra dollarë, dhe shumë prej tyre mund të mos shiten fare. Duke marrë parasysh që ju duhet të paguani tarifat e gazit për të krijuar dhe shitur NFT-në tuaj, ju mund të humbni para në vend që të fitoni. Për t'i bërë gjërat edhe më keq, nuk është e lehtë të parashikosh se çfarë do të paguani për gazin pasi çmimi vazhdon të ndryshojë.

Çmimet e larta të gazit nënkuptojnë se artistët mund ta kenë të vështirë të krijojnë dhe shesin me fitim punën e tyre. Për t'i bërë NFT-të e tyre të lidhura me veprat e artit më të përballueshme kur çmimet e gazit rriten, disa artistë mund të përpiqen të ulin çmimin e përgjithshëm të veprës së artit për të kompensuar koston e gazit. Megjithatë, kjo paraqet një sfidë të re, pasi blerësit mund ta perceptojnë punën si me më pak vlerë – pasi ata duhet të vendosin nëse ia vlen të shpenzojnë një përqindje më të madhe të kostos totale për tarifat e gazit. 

Çmimet e gazit nuk kanë lidhje me vlerën absolute të aktivit dixhital dhe në disa raste mund të tejkalojnë çmimin e aseteve të nxjerra në shitje. Kjo është veçanërisht e vështirë për artistët e rinj dhe të ardhshëm, të cilët nuk kanë krijuar ende njohjen e emrit për veten e tyre.

Në thelb, një artist pa një reputacion mjaft të fortë mund ta ketë të vështirë të shesë artin e tij kur ata paguajnë shumë për të tërhequr çmime më të larta. 

Si përdoret gazi për prodhimin e një NFT?

Krijimi i një NFT përshkruan procesin e konvertimit të skedarëve dixhitalë në asete dixhitale të ruajtura në blockchain. Ashtu si çdo transaksion tjetër në blockchain Ethereum, krijimi i një NFT kërkon llogaritje me burime intensive nga minatorët. Tarifat e gazit u konceptuan si një mënyrë për të kompensuar minatorët për ndihmën për të regjistruar transaksionin tuaj në blockchain (dhe, në këtë rast, për të krijuar NFT). 

Për artistin, krijimi i NFT-së është relativisht i lehtë, paksa si ngarkimi i një videoje në YouTube. Pasi të keni ngarkuar skedarin, duhet të miratoni tarifën e gazit, e cila do të vijë nga portofoli juaj dixhital. Kur të keni paguar tarifën, do të fillojë procesi i prerjes.

Për shkak se tarifat e gazit nuk lidhen drejtpërdrejt me vlerën e NFT-së, shitësit dhe blerësit e artit dixhital mund të humbasin para në një transaksion. Me fjalë të tjera, kostot tuaja mund të tejkalojnë atë që merrni - ose paguani - për NFT.

Pse prerja e një NFT kërkon tarifa gazi?

Minting është akti i krijimit të një NFT në një blockchain. Për shkak se blockchains janë rrjete të decentralizuara që nuk janë në pronësi të një autoriteti qendror, ato mirëmbahen nga minatorët që krijojnë NFT. Minatorët përdorin fuqinë e tyre llogaritëse dhe në këmbim presin një pagesë për të mbuluar kohën dhe burimet e tyre. 

Tarifat e gazit ndihmojnë në funksionimin e blockchain duke nxitur minatorët që vërtetojnë dhe shtojnë transaksionet e përdoruesve në blockchain. Meqenëse paguhen për punën, minatorët do të përpiqen të bëjnë më shumë në tarifat e gazit, duke rritur kështu sigurinë e rrjetit. Nxitje më e madhe do të thotë që minatorët janë më të gatshëm të shpenzojnë burime për verifikimin e transaksioneve për të siguruar blockchain. Kjo gjithashtu optimizon shpejtësinë e transaksionit, pasi më shumë burime llogaritëse do t'i dedikohen operacioneve të minierave.

Sa kushton për të krijuar një NFT?

Kostot për prodhimin e një NFT bien në kategoritë e mëposhtme:

 • Tarifat e gazit – për transaksionet dhe ruajtjen e NFT-së tuaj në blockchain
 • Tarifat e llogarisë – të ngarkuara nga tregu NFT që keni zgjedhur të përdorni
 • Tarifat e listimit – një tarifë për listimin e shitjeve

Çmimet ndryshojnë nga blockchain në blockchain. Madje ka edhe diferenca çmimesh midis transaksioneve në një blockchain të vetëm. Këto tarifa varen nga disa faktorë, duke përfshirë sasinë e të dhënave të përdorura, shpejtësinë e transaksionit dhe kohën e ditës. 

Kostoja për të krijuar një NFT varion gjerësisht. Kur konvertohet në fiat, kostoja mund të ndryshojë nga 1 dollarë në 500 dollarë ose më shumë. Krijuesit mund të zgjedhin nga disa tregje NFT, ku secila platformë kërkon tarifa të ndryshme. 

Ethereum

Ethereum është bërë më i shtrenjtë vitet e fundit, viktimë e popullaritetit të tij. Rrjeti ka kapacitet të kufizuar dhe sa më shumë njerëz që përdorin platformën, aq më e mbushur me njerëz bëhet ajo. Meqenëse tarifa e gazit varet nga oferta dhe kërkesa, kostot janë rritur. 

Aktualisht, tarifa e gazit Ethereum përbëhet nga një tarifë bazë dhe një bakshish. Tarifa bazë digjet dhe bakshishi i paguhet minatorit. 

Tarifa totale e transaksionit = Njësitë e Gazit (Limiti) × (Tarifa bazë + Bakshish)

Me një kufi gazi prej 21,000, tarifë bazë prej 100 gwei dhe një bakshish prej 20 gwei, tarifa totale është 2,520,000 gwei, ose 0,00252 ETH. Kjo do të ishte e barabartë me rreth 7,49 dollarë (në 2,971,81 dollarë për një ETH).

Shpërndarja e NFT-ve në Ethereum mund të jetë e shtrenjtë. Tarifat e gazit të prodhimit NFT luhaten për shkak të kërkesës në rrjet dhe çmimit aktual të ETH. Tarifat e gazit arrijnë kulmin gjatë periudhave me kërkesë të lartë pasi përdoruesit konkurrojnë për të shtuar transaksionet e tyre në blloqe. Përveç tarifës së gazit, disa tregje NFT ngarkojnë gjithashtu një tarifë të vogël për tarifat e listimit dhe transaksionit, të cilat janë një përqindje e kostos së NFT-së së tregtuar. 

Historikisht, kostot për krijimin e një NFT kanë arritur madje 500 dollarë për transaksion. 

Tregjet NFT si Rarible dhe OpenSea u ofrojnë artistëve mundësinë e prerjes dembel, e cila ju lejon të shtyni prerjen (shtimin) e NFT-së tuaj në blockchain derisa dikush ta blejë atë. Përtacja dembel ul barrierat e hyrjes për krijuesit. Kjo është veçanërisht e dobishme për artistët e rinj në këtë fushë, pasi ata ende nuk e dinë se sa mirë do të shiten veprat e tyre. 

Duke përdorur prerjen dembel, artisti mund të shtyjë pagesën në kohën e shitjes. Tarifa e gazit zbritet në të njëjtin transaksion si shitja, dhe blerësi zakonisht paguan tarifat e gazit në vend të shitësit ose krijuesit. Përndryshe, ju mund të zgjidhni prerjen e rregullt, që do të thotë se do të paguani tarifat e gazit sa herë që dikush dëshiron të blejë tokenin tuaj.

Nuk ka asnjë opsion dembel të prerjes në blockchain Solana, por tarifat e gazit janë shumë më pak të shtrenjta se ato të Ethereum.

Solana

Megjithëse Ethereum është më i popullarizuari nga zinxhirët e bllokut, nuk është i vetmi që krijon dhe ruan NFT-të. Ka të tjerë, duke përfshirë Poligonin dhe Solanën. 

Solana është rritur në popullaritet dhe madje mund të rrëzojë Ethereum si rrjetin kryesor të blockchain. Aktualisht është blloku i dytë më i madh për nga vëllimi i transaksioneve pas Ethereum. 

Ndryshe nga Ethereum, tarifat zakonisht nuk rriten për shkak të mbingarkesës së rrjetit. Tarifat në Solana janë gjithashtu dukshëm më të ulëta se ato në Ethereum. 

Krijuesit kryejnë tre transaksione blockchain kur krijojnë një NFT në Solana. Ekzistojnë dy transaksione miratimi dhe një tjetër për listimin e NFT. Çdo transaksion në Solana kushton rreth 0,00045 SOL, që ishte rreth 0,04 dollarë në fillim të marsit 2022. 

Shkëmbimet kryesore për tregtimin e monedhave simbolike. Ndiqni udhëzimet dhe fitoni para të pakufizuara

BinancePoloniexBitfinexHuobiMXCProBITCoinbase

A ndikojnë tarifat e gazit në çmimin e një NFT?

Tarifa e gazit është e pavarur nga çmimi i një NFT. Çmimi për një NFT lidhet me ofertën dhe kërkesën, në varësi të asaj që blerësi është i gatshëm të paguajë për aktivin. 

Kjo është arsyeja pse një artist mund të humbasë para kur krijon një NFT. Nëse tarifat e gazit janë të larta dhe vepra artistike dixhitale nuk shitet mirë, krijuesi mund të marrë një humbje. 

Dërgimi dhe shitja e NFT-ve kërkojnë tarifa gazi

Ka tarifa të përfshira në shitjen e NFT-ve, të cilat mund të përfshijnë tarifat e transaksionit dhe tarifat e gazit.

Shitësit e rinj shpesh nuk janë të vetëdijshëm për kostot, kështu që ndonjëherë përfundojnë duke humbur para. Transferimi i NFT-ve duhet të jetë më i lirë se prerja e tyre. Kostot ndryshojnë sipas tregut, prandaj është e rëndësishme të kontrolloni përpara se të bëni transaksione. Për momentin, OpenSea është gjeneruesi i vetëm më i madh i tarifave të gazit.

Si të lundroni tarifat e gazit

Tarifat e gazit ndryshojnë gjatë gjithë ditës. Tarifa aktuale e gazit përcaktohet nga oferta dhe kërkesa dhe përcaktohet nga minatorët. 

Tarifa e gazit që paguani do të varet nga kompleksiteti i transaksionit, çmimi i kriptomonedhave të lidhura dhe sasia e trafikut në rrjet. 

Tarifa minimale e transaksionit është 21,000 GWEI. Meqenëse një GWEI është një e miliarda e një ETH, më e pakta që mund të prisni të paguani është 0,0021 ETH. Shumëzojeni atë me çmimin aktual të ETH për të marrë koston minimale të transaksionit.

Kontratat inteligjente dhe NFT-të do të kushtojnë shumë më tepër se minimumi prej 21,000 GWEI. Kjo është për shkak të kompleksitetit të tyre dhe sasisë së fuqisë llogaritëse të nevojshme për të kryer transaksione. Transaksionet NFT janë shumë më të shpejta kur jeni të gatshëm të paguani tarifa më të larta për gazin. Megjithatë, kur rrjeti është i zënë, tarifat e gazit rriten ndërsa përdoruesit përpiqen të përshpejtojnë transaksionet e tyre. 

Përdoruesit kursimtarë që mund të presin shpesh bëjnë transaksione gjatë fundjavës, ose në periudha më të qeta tregtare gjatë ditës, në mënyrë që të kursejnë tarifat e gazit. Disa platforma do t'ju lejojnë të vendosni një kufi të tarifës së gazit dhe do të kryejnë transaksionin kur tarifat janë mjaft të ulëta. Nëse mund të prisni për një periudhë të pacaktuar kur çmimet bien, ky mund të jetë një opsion për ju. 

Është e lehtë të kontrollosh çmimin aktual të tarifave të gazit në internet duke përdorur një gjurmues gazi.

Vendosja e një kufiri të gazit

Kufiri i gazit është një kufi që vendosni në sasinë e eterit që mund të konsumojë një transaksion. Rreziku që ju rrezikoni kur vendosni këtë kufi është që transaksioni mund të refuzohet. Vendosja e një kufiri të ulët mund t'ju kursejë para nëse transaksioni juaj nuk është i ndjeshëm ndaj kohës.

Nëse vendosni kufirin e gazit në një shumë më të lartë se sa nevojitet, do të merrni një rimbursim për fondet e tepërta. Nëse, nga ana tjetër, e vendosni kufirin shumë të ulët, mund të humbni paratë nëse transaksioni juaj dështon. Ju gjithashtu mund të prisni një kohë të gjatë përpara se një minator të jetë i gatshëm të kryejë transaksionin tuaj.

Tarifa e gazit është padyshim e ndërlikuar, por është një e keqe e domosdoshme nëse dëshironi të merrni pjesë në botën e NFT-ve. Shpresojmë, ky udhëzues do t'ju ndihmojë ta kuptoni pak më mirë, në mënyrë që të merrni vendime më të mira kur shpenzoni paratë tuaja.

🔺REFERIMI: Informacioni në postim nuk është këshillë financiare, është i destinuar VETËM PËR QËLLIM TË INFORMACIONIT TË PËRGJITHSHËM. Tregtimi i kriptomonedhës është shumë i rrezikshëm. Sigurohuni që i kuptoni këto rreziqe dhe se jeni përgjegjës për atë që bëni me paratë tuaja.

Faleminderit!

Daisy pearl

Daisy pearl

1654232359

Here Is What The Best NFT Investors Do To Grow Their Money

The popularity of NFTs has reached across the country like a forest fire! There are fewer possibilities that a person is not aware of NFTs. 

NFT - The Future Of The Digital World!

The NFT industry is one of the most successful industries in this digital world. Nobody can predict the market volatility and investment in profitable tokens. However, there are a few tips that might help you to reduce the losses. Simultaneously, you can grow your profits like a pro!

Tip 1: Less is more

Instead of investing in many of them, it is good to invest in a few promising ones. Before investing, understand and study the market. You can also double-spend on the high-profit NFTs. 

Tip 2: Prevent before cure

Make sure you have a small capital aside. So, even if you have zero profit, it will not affect your daily lifestyle.

Tip 3: Re-invest

One of the best practices to grow your profits is to re-invest them in stable coins. Thus, you will gain returns due to the less volatile nature of the coins. 

Tip 4: Pre-Plan

Plan your investment strategy before taking a step further. Based on your investment capital, choose whether you’re going to invest in low-caps, mid-chips, or blue-chips.

Tip 5: Choose quality over quantity

It is good to invest in one quality project rather than investing in a bunch of projects. So, analyze the market and find the best yielding project to invest in.

Tip 6: Maintain liquidity

NFT markets will be volatile, so you have to ensure that the marketplace offers liquidity.

Tip 7: Take the risk

“If you are not willing to risk the usual, you will have to settle for the ordinary.” - Jim Rohn.

As Jim said, you should be able to take up risks to sustain the fluctuating market. Even if you lost some of your holdings, at least you will gain some knowledge about the market fluctuations.

Also Read : Top Reasons — Why NFT Projects Fail
 

Signing Off

NFT investment seems to carry a considerable weightage in the future. As futuristic projects like Metaverse are booming, the importance of NFT will grow gradually. 

To be a part of the NFT world, you might need the help of a good NFT marketplace development company. Blockchain Firm is a leading blockchain consulting services company with more than ample years of experience. Get in touch with us for your NFT development project!

Tags

                                                                                         Join us : Kryptonest

#blockchaintechnology #NFT #metaverse #NFT Marketplace #NFT development #NFT services #nftartist #nftcollectors

                 nft token development services and company, ERC721 token, NFT Wallet Development, NFT Platform development company 

aviana farren

aviana farren

1621238981

NFT Development Platform | NFT Development Solutions & Services | NFT Development Experts

Infinite Block Tech is a pioneer in the development of NFT related projects. Our NFT Development Experts would provide multifarious alternatives and solutions to make you unique in the market. They continuously monitor the market and get updated with up-to-the-minute concepts so as to assist you in the best possible path.

#nft development platform #nft #nft development solutions #nft development experts #nft development solutions & services