Norbert Ernser

Norbert Ernser

1647775980

Criptografia cu cheie publică | Tot ce trebuie să știți

În această postare, veți afla Ce este criptografia cu cheie publică în Blockchain și cum funcționează criptografia cu cheie publică?

Orice persoană din domeniul dezvoltării software sau un pasionat de tehnologie trebuie să fi auzit despre aplicațiile criptografiei. Pentru dezvoltatorii de software, criptografia este un aspect integral al semnării mesajelor, al verificării semnăturii, al utilizării certificatelor și al criptării încărcăturilor utile. 

De fapt, criptografia este o cerință esențială pentru aplicațiile moderne și soluțiile de întreprindere. Având în vedere că volumele mari de date sensibile ale clienților și informațiile de afaceri confidențiale sunt expuse la diverse vulnerabilități, este important să reflectăm asupra diferitelor tehnici de criptare. 

Criptografia cu cheie publică sau criptografia asimetrică este, fără îndoială, una dintre tehnicile criptografice proeminente utilizate în prezent. Deci, ce este criptografia cu cheie publică sau asimetrică? Următoarea discuție oferă o descriere detaliată a criptografiei cu cheie publică explicată cu exemple, caracteristici ale algoritmului și avantaje proeminente. 

Ce este criptografia cu cheie publică?


Primul punct de discuție în orice introducere în criptografia cu cheie publică se referă la definiția acesteia. După cum sugerează și numele, tipul de criptare care implică cheia publică este cunoscut ca cheie publică sau criptografie asimetrică. Deci, de ce este inclusă asimetria în definiție? Criptografia asimetrică implică crearea unei chei publice și a unei chei private. 

Cheia publică este utilizată pentru criptarea mesajului expeditorului, în timp ce cheia privată ajută receptorul să decripteze mesajul. Nu există relatări istorice profunde despre implementarea criptografiei cu cheie publică, deoarece este un concept relativ nou. Criptografia simetrică a fost larg acceptată pentru utilizare în marile întreprinderi financiare, militare și agenții guvernamentale în scopuri de comunicații clasificate. 

Cu toate acestea, creșterea treptată a numărului de rețele de calculatoare nesecurizate în ultima vreme a prezentat necesitatea implementării criptografiei la scară mai largă. Criptografia simetrică s-a dovedit nepotrivită pentru implementarea la scară largă din cauza provocărilor legate de managementul cheilor. Ca rezultat, exemplul criptografiei cu cheie publică a servit drept cea mai prolifică soluție pentru eșecurile criptografiei simetrice.

Criptografie simetrică vs asimetrică

Înainte de a explora mai mult detaliile criptării cu chei publice, este important să țineți cont de diferența dintre criptarea simetrică și asimetrică sau cu cheia publică. Diferențele vă pot ajuta să înțelegeți avantajele distincte ale cheii publice în blockchain față de criptarea simetrică. În cazul criptografiei simetrice, o cheie este utilizată atât pentru criptare, cât și pentru decriptare. 

Cheia servește drept secret partajat pentru mai mulți participanți implicați într-o tranzacție. În plus, riscurile de scurgere a cheii secrete cresc, de asemenea, profund odată cu creșterea numărului de participanți la tranzacție. De exemplu, dacă sistemul oricărui participant este compromis, orice persoană cu cheia secretă poate decripta toate mesajele către alți participanți la rețea. 

Prin urmare, compromisurile în secretele partajate în orice locație anume pun în pericol securitatea întregului sistem. Așadar, necesitatea de a utiliza o singură cheie partajată și de a implementa abordări sigure pentru transferul acesteia servesc drept o recul proeminent cu criptografia simetrică. Drept urmare, metoda de criptare asimetrică a început să-și găsească rădăcinile la mijlocul anilor '70, când cercetătorii lucrau la găsirea unor abordări diferite pentru crearea și mutarea în siguranță a cheilor. 

În cazul criptografiei cu cheie publică, fiecare parte din tranzacție are o pereche de chei, inclusiv o cheie publică și o cheie privată. Cea mai proeminentă îmbunătățire a criptării cheii publice este faptul că cheia publică nu servește ca un secret partajat. Participanții la o rețea sau la o tranzacție nu trebuie să păstreze cheia publică ascunsă de mai multe părți. De fapt, participanții au privilegiul de a-și partaja cheile publice cu alții. 

Probleme abordate de criptarea cu chei publice

Notele de criptare cu cheie publică se concentrează, de asemenea, pe problemele pe care le rezolvă. Este important să se țină seama de motivele utilizării criptării cu chei publice. Traficul pe internet mută informații prin diferite computere intermediare dintr-o rețea. Prin urmare, agenții terți ar putea intercepta traficul de internet care curge continuu pentru a obține informații sensibile prin căi rău intenționate. Problemele abordate de criptarea cu cheie publică oferă o impresie formidabilă cu privire la beneficiile acesteia.

Iată o schiță a unora dintre amenințările comune pe care le rezolvați cu criptarea cu chei publice.

 • Falsificarea

Falsificarea este una dintre preocupările formidabile pentru securitatea informațiilor în timpurile moderne. Aceasta implică schimbarea sau înlocuirea informațiilor aflate în tranzit înainte de a ajunge la destinatar. De exemplu, agenții rău intenționați ar putea modifica detaliile unei persoane din CV-ul său sau pot modifica o comandă pentru produse.

 • Ascultarea cu urechea

Criptografia cu cheie publică poate ajuta, de asemenea, la rezolvarea problemelor de interceptare în securitatea informațiilor. Deși informațiile rămân intacte în ascultarea cu urechea, confidențialitatea informațiilor este compromisă. Exemplele de interceptări sunt evidente în incidentele de interceptare a informațiilor clasificate sau de colectare a numerelor de card de credit.

 • Furt de identitate 

Furtul de identitate este o problemă critică în peisajul modern al securității informațiilor. Cu agenți rău intenționați usurându-se alte persoane, furtul de identitate are consecințe grave pentru securitatea digitală. Primul tip de furt de identitate include falsificarea, conform căreia o persoană ar putea pretinde că este altcineva. 

De exemplu, o persoană ar putea pretinde că are o adresă de e-mail. Un alt tip de furt de identitate este evident evident în incidentele de denaturare, care implică o persoană sau o organizație care se prezintă ca ceva ce nu este. De exemplu, o organizație care primește comenzi, dar nu livrează niciodată niciun produs, își poate prezenta identitatea ca magazin online de mobilă. 

Cheia publică în blockchain ajută la furnizarea protecției dorite împotriva unor astfel de tipuri de atacuri prin valorificarea a patru factori importanți. Factorii includ,

  1. Criptare și decriptare

Criptarea și decriptarea sunt probabil cei mai obișnuiți termeni pe care i-ați întâlni într-un exemplu de criptare cu cheie publică. Ambele ajută două părți să acopere informațiile transferate între ele. Expeditorul amestecă informațiile (criptare) înainte de a trimite, iar receptorul decriptează informațiile (decriptare) după primirea mesajului. În timpul procesului de trecere de la expeditor la destinatar, informațiile nu sunt citite de nicio parte neautorizată.

2. Autentificare

Tehnologiile criptografice cu cheie publică subliniază, de asemenea, valoarea autentificării. Autentificarea este esențială pentru a permite destinatarului unui mesaj să afle originea mesajului prin confirmarea identității expeditorului. 

3. Detectarea

falsificării Următoarea caracteristică semnificativă prezentată în notele de criptare cu cheie publică subliniază detectarea falsificării. Criptarea cu cheie publică asigură că destinatarul unui mesaj poate verifica că acesta nu a suferit modificări. Criptarea cu cheie publică permite detectarea mai ușoară a oricăror încercări de modificare sau înlocuire a informațiilor în timpul tranzitului. 

4. Non-repudierea

Non-repudierea cu criptare cu cheie publică asigură că expeditorul nu ar putea pretinde că mesajul nu a fost niciodată trimis în primul rând la un moment dat în viitor. 

Funcționarea criptării cu chei publice

Deci, cum arată de fapt criptarea cu chei publice în lumea reală? Următorul exemplu de criptare cu cheie publică vă poate ajuta să aflați cum funcționează. 

 1. Expeditorul John vrea să-i trimită un document de afaceri important lui Mary, colegul său din aceeași companie. Documentul comercial este extrem de confidențial și ar trebui să fie văzut numai de Mary.
 2. Așadar, John își folosește cheia publică pentru a cripta documentul de afaceri înainte de a-l trimite lui Mary.
 3. Acum, documentul de afaceri s-a transformat în date amestecate și este complet imposibil de citit pentru orice alt angajat al companiei.
 4. Mary putea să primească mesajul și să-și folosească cheia privată pentru a decripta mesajul trimis de John,
 5. Mary putea prelua datele originale trimise de John cu ajutorul cheii sale private.

Vedeți cât de simplu este să implementați criptografia cu cheie publică! 

Acum, este important să aflăm care sunt componentele importante care definesc funcționarea criptării cu chei publice. Componentele semnificative în cheia publică sau criptografia asimetrică includ text simplu, text cifrat, algoritm de criptare, algoritm de decriptare și, cel mai important, cheia publică și cheia privată. Fiecare componentă are o funcție unică în infrastructura generală de criptare a cheii publice. 

 1. Textul simplu, după cum sugerează și numele, se referă la mesajul care este interpretabil sau lizibil pentru orice persoană. Textul simplu servește ca intrare pentru algoritmul de criptare.
 2. Textul cifrat este rezultatul generat de algoritmul de criptare. Mesajul amestecat este complet ilizibil pentru oricine.
 3. Algoritmul de criptare și algoritmul de decriptare joacă cel mai important rol în criptografia cu cheie publică. Un algoritm de criptare ajută la conversia textului simplu în text cifrat. Pe de altă parte, algoritmul de decriptare preia textul cifrat ca intrare alături de perechea de chei potrivite pentru producerea textului simplu original.
 4. Cheile publice și private sunt importante în ecosistemul cheilor publice. Este posibil să utilizați oricare dintre chei pentru criptare atunci când o puteți folosi pe cealaltă pentru decriptare.

Trăsături importante ale criptării cu chei publice

Conținutul notelor de criptare cu cheie publică este incomplet fără a reflecta asupra caracteristicilor importante care sunt unice pentru criptarea cu cheie publică. Iată câteva dintre caracteristicile notabile pe care le puteți găsi numai cu o cheie publică sau o criptografie asimetrică. 

 1. Criptarea cu chei publice implică utilizarea de chei distincte pentru criptare și decriptare. Utilizarea diferitelor chei pentru criptare și decriptare ajută la diferențierea criptării cu chei publice de criptografia simetrică.
 2. Fiecare destinatar are propria sa cheie de decriptare personalizată, cunoscută sub numele de cheie privată.
 3. Destinatarul trebuie să prezinte, de asemenea, o cheie de criptare, cunoscută drept cheia publică.
 4. Criptografia cu chei publice se bazează, de asemenea, pe dovedirea autenticității cheii publice pentru a evita problemele de falsificare de către agenți rău intenționați. Sistemul de criptare a cheii publice folosește serviciile unor furnizori terți de încredere pentru verificarea dreptului de proprietate asupra cheii publice.
 5. Următoarea caracteristică importantă a criptării cheii publice se referă direct la algoritm. Algoritmul de criptare cu cheie publică pentru criptare trebuie să aibă trăsături ideal de complexe pentru a împiedica atacatorii să obțină textul simplu sau mesajul necriptat cu ajutorul textului cifrat sau al mesajului codificat și a cheii publice de criptare.

O altă evidențiere izbitoare care prezintă avantajele valorice ale criptografiei cu chei publice se referă la relația dintre cheile publice și private. Ambele sunt legate matematic între ele. Cu toate acestea, nu este posibil să derivați cheia privată din cheia publică. De fapt, cea mai importantă componentă a ecosistemului de chei publice se ocupă de proiectarea relației dintre cheile publice și private.

Algoritmi de criptare cu cheie publică

După cum trebuie să fi înțeles până acum, criptarea cu chei publice depinde profund de algoritmii pentru procesele de criptare și decriptare. În prezent, există aproximativ trei tipuri diferite de algoritm de criptare cu cheie publică. Cu toate acestea, cea mai notabilă mențiune dintre toți algoritmii utilizați pentru criptarea cheii publice se referă în mod proeminent la algoritmul RSA. 

Dezvoltat de Ron Rivest, Adi Shamir și Len Adleman, algoritmul RSA oferă o colecție largă de algoritmi criptografici. Are reputația de instrument de încredere pentru susținerea criptării cu chei publice. De fapt, diverse protocoale, cum ar fi SSL/TLS, OpenPGP, secure shell și S/MIME utilizează RSA pentru criptare. 

RSA a găsit o aplicație larg răspândită ca algoritm de criptare cu cheie publică cu browsere care trebuie să stabilească conexiuni sigure pe internet. În plus, cele mai frecvente sarcini efectuate în sistemele conectate la rețea implică verificarea semnăturii digitale RSA. Poate oferi niveluri de securitate profund fiabile. Algoritmul RSA prezintă dificultăți în factorizarea numerelor întregi mari derivate ca produse a două numere prime mari. 

Chiar dacă înmulțirea celor două numere este ușoară, nu este o sarcină ușoară să afli numerele prime originale. Aplicațiile RSA în criptografia cu chei publice explicate corect ar arăta că generarea algoritmilor pentru cheile publice și private este cea mai complicată sarcină de utilizare a RSA pentru criptare. Securitatea cu algoritmul RSA depinde de dificultatea factorizării numerelor întregi mari. 

Provocări în criptografia cu cheie publică

Cu toate aceste caracteristici ale criptografiei cu cheie publică, există numeroase avantaje de care se bucură sectoarele corporative care utilizează această metodă de criptare, dar există puține provocări cu care se confruntă în timpul utilizării criptografiei cu cheie publică.

În acest articol, vă vom prezenta dezavantajele criptografiei cu cheie publică care pot apărea în timpul utilizării criptografiei cu cheie publică pentru a transmite securitatea datelor sau a informațiilor, efectuând o metodă de comunicare unidirecțională într-o rețea nesigură, care devine din nou mult mai sigură.

Cu ajutorul algoritmilor de criptare cu cheie publică, viteza este una dintre provocările cele mai frecvent întâlnite. Se știe că există multe metode de criptare a datelor care asigură o tranzacție mai rapidă. Dar există o modalitate cu ajutorul căreia această problemă poate fi depășită și care este combinarea criptografiei cu chei publice cu sistemul cheii secrete, astfel încât să poată fi experimentate și avantajele sistemelor cu chei publice și viteza mai mare a sistemului cu chei private. care este unul securizat și unul secret poate fi, de asemenea, experimentat.

O altă provocare majoră care trebuie menționată în această secțiune este vulnerabilitatea la atacurile autorităților compromise. Astfel de atacuri au loc atunci când infractorii cibernetici aleg să se prefacă a fi altcineva alegând certificatele cu chei publice. Prin urmare, Day are acces la cheia publică folosind numele unui alt utilizator.

Aplicații comerciale ale criptografiei cu chei publice

Aplicațiile de afaceri ale criptografiei cu cheie publică sunt uriașe. Una dintre cele mai importante aplicații de afaceri care trebuie incluse în această parte a articolului este utilizarea criptografiei cu cheie publică în Bitcoins, unde proprietarii portofelului de bani au voie să transfere sau să retragă banii cu ajutorul sistemului. Un alt exemplu care poate fi setat pentru a înțelege aplicația de afaceri în timp real a criptografiei cu cheie publică este utilizarea site-ului web. Ori de câte ori ajungem la un site web care este securizat prin HTTPS, folosim metoda de criptare cu cheie publică pentru criptarea datelor.

Beneficiile criptografiei cu cheie publică

Beneficiile metodelor de criptare cu cheie publică sunt multe și, în această parte, veți cunoaște fiecare dintre ele enumerate în indicatorii de mai jos:

 • Securitatea datelor este unul dintre cele mai celebre beneficii ale criptografiei cu cheie publică. Deoarece există două chei disponibile pentru criptarea datelor, unde una este privată și cealaltă este publică, așa cum sa menționat mai sus, devine mult mai ușor să decriptați datele în siguranță într-o rețea nesigură. Deci, autentificarea folosind criptografia cu cheie publică este primul și cel mai important beneficiu.
 • Transparența este un alt lucru care trebuie inclus în această listă. Deoarece există o comunicare unidirecțională stabilită în aceste teorii și practici de criptare cu cheie publică, transparența sistemului devine dublă.
 • Crearea autentică a semnăturilor digitale, precum și validarea semnăturilor digitale pot fi posibile și cu ajutorul principiilor și algoritmilor de criptare cu cheie publică. Prin urmare, acesta trebuie să fie un alt beneficiu natural al metodei.

În concluzie, este destul de clar că criptografia cu cheie publică este un instrument flexibil și prolific pentru securitatea informațiilor. Avantajele criptării cu chei publice sunt clar evidente în oportunitățile de a face față atacurilor proeminente bazate pe internet. În plus, criptarea cu cheie publică oferă, de asemenea, asigurarea controlului complet asupra securității propriilor date. 

Reduce nevoia de a gestiona mai multe chei, ca în cazul criptografiei simetrice. Criptarea cu cheie publică le permite destinatarilor să demonstreze că dețin cheia privată fără a-și dezvălui detaliile. Mai mult, descoperirile substanțiale din lumea calculatoarelor au pus bazele pentru apariția de noi algoritmi.

What is GEEK

Buddha Community

Norbert Ernser

Norbert Ernser

1647775980

Criptografia cu cheie publică | Tot ce trebuie să știți

În această postare, veți afla Ce este criptografia cu cheie publică în Blockchain și cum funcționează criptografia cu cheie publică?

Orice persoană din domeniul dezvoltării software sau un pasionat de tehnologie trebuie să fi auzit despre aplicațiile criptografiei. Pentru dezvoltatorii de software, criptografia este un aspect integral al semnării mesajelor, al verificării semnăturii, al utilizării certificatelor și al criptării încărcăturilor utile. 

De fapt, criptografia este o cerință esențială pentru aplicațiile moderne și soluțiile de întreprindere. Având în vedere că volumele mari de date sensibile ale clienților și informațiile de afaceri confidențiale sunt expuse la diverse vulnerabilități, este important să reflectăm asupra diferitelor tehnici de criptare. 

Criptografia cu cheie publică sau criptografia asimetrică este, fără îndoială, una dintre tehnicile criptografice proeminente utilizate în prezent. Deci, ce este criptografia cu cheie publică sau asimetrică? Următoarea discuție oferă o descriere detaliată a criptografiei cu cheie publică explicată cu exemple, caracteristici ale algoritmului și avantaje proeminente. 

Ce este criptografia cu cheie publică?


Primul punct de discuție în orice introducere în criptografia cu cheie publică se referă la definiția acesteia. După cum sugerează și numele, tipul de criptare care implică cheia publică este cunoscut ca cheie publică sau criptografie asimetrică. Deci, de ce este inclusă asimetria în definiție? Criptografia asimetrică implică crearea unei chei publice și a unei chei private. 

Cheia publică este utilizată pentru criptarea mesajului expeditorului, în timp ce cheia privată ajută receptorul să decripteze mesajul. Nu există relatări istorice profunde despre implementarea criptografiei cu cheie publică, deoarece este un concept relativ nou. Criptografia simetrică a fost larg acceptată pentru utilizare în marile întreprinderi financiare, militare și agenții guvernamentale în scopuri de comunicații clasificate. 

Cu toate acestea, creșterea treptată a numărului de rețele de calculatoare nesecurizate în ultima vreme a prezentat necesitatea implementării criptografiei la scară mai largă. Criptografia simetrică s-a dovedit nepotrivită pentru implementarea la scară largă din cauza provocărilor legate de managementul cheilor. Ca rezultat, exemplul criptografiei cu cheie publică a servit drept cea mai prolifică soluție pentru eșecurile criptografiei simetrice.

Criptografie simetrică vs asimetrică

Înainte de a explora mai mult detaliile criptării cu chei publice, este important să țineți cont de diferența dintre criptarea simetrică și asimetrică sau cu cheia publică. Diferențele vă pot ajuta să înțelegeți avantajele distincte ale cheii publice în blockchain față de criptarea simetrică. În cazul criptografiei simetrice, o cheie este utilizată atât pentru criptare, cât și pentru decriptare. 

Cheia servește drept secret partajat pentru mai mulți participanți implicați într-o tranzacție. În plus, riscurile de scurgere a cheii secrete cresc, de asemenea, profund odată cu creșterea numărului de participanți la tranzacție. De exemplu, dacă sistemul oricărui participant este compromis, orice persoană cu cheia secretă poate decripta toate mesajele către alți participanți la rețea. 

Prin urmare, compromisurile în secretele partajate în orice locație anume pun în pericol securitatea întregului sistem. Așadar, necesitatea de a utiliza o singură cheie partajată și de a implementa abordări sigure pentru transferul acesteia servesc drept o recul proeminent cu criptografia simetrică. Drept urmare, metoda de criptare asimetrică a început să-și găsească rădăcinile la mijlocul anilor '70, când cercetătorii lucrau la găsirea unor abordări diferite pentru crearea și mutarea în siguranță a cheilor. 

În cazul criptografiei cu cheie publică, fiecare parte din tranzacție are o pereche de chei, inclusiv o cheie publică și o cheie privată. Cea mai proeminentă îmbunătățire a criptării cheii publice este faptul că cheia publică nu servește ca un secret partajat. Participanții la o rețea sau la o tranzacție nu trebuie să păstreze cheia publică ascunsă de mai multe părți. De fapt, participanții au privilegiul de a-și partaja cheile publice cu alții. 

Probleme abordate de criptarea cu chei publice

Notele de criptare cu cheie publică se concentrează, de asemenea, pe problemele pe care le rezolvă. Este important să se țină seama de motivele utilizării criptării cu chei publice. Traficul pe internet mută informații prin diferite computere intermediare dintr-o rețea. Prin urmare, agenții terți ar putea intercepta traficul de internet care curge continuu pentru a obține informații sensibile prin căi rău intenționate. Problemele abordate de criptarea cu cheie publică oferă o impresie formidabilă cu privire la beneficiile acesteia.

Iată o schiță a unora dintre amenințările comune pe care le rezolvați cu criptarea cu chei publice.

 • Falsificarea

Falsificarea este una dintre preocupările formidabile pentru securitatea informațiilor în timpurile moderne. Aceasta implică schimbarea sau înlocuirea informațiilor aflate în tranzit înainte de a ajunge la destinatar. De exemplu, agenții rău intenționați ar putea modifica detaliile unei persoane din CV-ul său sau pot modifica o comandă pentru produse.

 • Ascultarea cu urechea

Criptografia cu cheie publică poate ajuta, de asemenea, la rezolvarea problemelor de interceptare în securitatea informațiilor. Deși informațiile rămân intacte în ascultarea cu urechea, confidențialitatea informațiilor este compromisă. Exemplele de interceptări sunt evidente în incidentele de interceptare a informațiilor clasificate sau de colectare a numerelor de card de credit.

 • Furt de identitate 

Furtul de identitate este o problemă critică în peisajul modern al securității informațiilor. Cu agenți rău intenționați usurându-se alte persoane, furtul de identitate are consecințe grave pentru securitatea digitală. Primul tip de furt de identitate include falsificarea, conform căreia o persoană ar putea pretinde că este altcineva. 

De exemplu, o persoană ar putea pretinde că are o adresă de e-mail. Un alt tip de furt de identitate este evident evident în incidentele de denaturare, care implică o persoană sau o organizație care se prezintă ca ceva ce nu este. De exemplu, o organizație care primește comenzi, dar nu livrează niciodată niciun produs, își poate prezenta identitatea ca magazin online de mobilă. 

Cheia publică în blockchain ajută la furnizarea protecției dorite împotriva unor astfel de tipuri de atacuri prin valorificarea a patru factori importanți. Factorii includ,

  1. Criptare și decriptare

Criptarea și decriptarea sunt probabil cei mai obișnuiți termeni pe care i-ați întâlni într-un exemplu de criptare cu cheie publică. Ambele ajută două părți să acopere informațiile transferate între ele. Expeditorul amestecă informațiile (criptare) înainte de a trimite, iar receptorul decriptează informațiile (decriptare) după primirea mesajului. În timpul procesului de trecere de la expeditor la destinatar, informațiile nu sunt citite de nicio parte neautorizată.

2. Autentificare

Tehnologiile criptografice cu cheie publică subliniază, de asemenea, valoarea autentificării. Autentificarea este esențială pentru a permite destinatarului unui mesaj să afle originea mesajului prin confirmarea identității expeditorului. 

3. Detectarea

falsificării Următoarea caracteristică semnificativă prezentată în notele de criptare cu cheie publică subliniază detectarea falsificării. Criptarea cu cheie publică asigură că destinatarul unui mesaj poate verifica că acesta nu a suferit modificări. Criptarea cu cheie publică permite detectarea mai ușoară a oricăror încercări de modificare sau înlocuire a informațiilor în timpul tranzitului. 

4. Non-repudierea

Non-repudierea cu criptare cu cheie publică asigură că expeditorul nu ar putea pretinde că mesajul nu a fost niciodată trimis în primul rând la un moment dat în viitor. 

Funcționarea criptării cu chei publice

Deci, cum arată de fapt criptarea cu chei publice în lumea reală? Următorul exemplu de criptare cu cheie publică vă poate ajuta să aflați cum funcționează. 

 1. Expeditorul John vrea să-i trimită un document de afaceri important lui Mary, colegul său din aceeași companie. Documentul comercial este extrem de confidențial și ar trebui să fie văzut numai de Mary.
 2. Așadar, John își folosește cheia publică pentru a cripta documentul de afaceri înainte de a-l trimite lui Mary.
 3. Acum, documentul de afaceri s-a transformat în date amestecate și este complet imposibil de citit pentru orice alt angajat al companiei.
 4. Mary putea să primească mesajul și să-și folosească cheia privată pentru a decripta mesajul trimis de John,
 5. Mary putea prelua datele originale trimise de John cu ajutorul cheii sale private.

Vedeți cât de simplu este să implementați criptografia cu cheie publică! 

Acum, este important să aflăm care sunt componentele importante care definesc funcționarea criptării cu chei publice. Componentele semnificative în cheia publică sau criptografia asimetrică includ text simplu, text cifrat, algoritm de criptare, algoritm de decriptare și, cel mai important, cheia publică și cheia privată. Fiecare componentă are o funcție unică în infrastructura generală de criptare a cheii publice. 

 1. Textul simplu, după cum sugerează și numele, se referă la mesajul care este interpretabil sau lizibil pentru orice persoană. Textul simplu servește ca intrare pentru algoritmul de criptare.
 2. Textul cifrat este rezultatul generat de algoritmul de criptare. Mesajul amestecat este complet ilizibil pentru oricine.
 3. Algoritmul de criptare și algoritmul de decriptare joacă cel mai important rol în criptografia cu cheie publică. Un algoritm de criptare ajută la conversia textului simplu în text cifrat. Pe de altă parte, algoritmul de decriptare preia textul cifrat ca intrare alături de perechea de chei potrivite pentru producerea textului simplu original.
 4. Cheile publice și private sunt importante în ecosistemul cheilor publice. Este posibil să utilizați oricare dintre chei pentru criptare atunci când o puteți folosi pe cealaltă pentru decriptare.

Trăsături importante ale criptării cu chei publice

Conținutul notelor de criptare cu cheie publică este incomplet fără a reflecta asupra caracteristicilor importante care sunt unice pentru criptarea cu cheie publică. Iată câteva dintre caracteristicile notabile pe care le puteți găsi numai cu o cheie publică sau o criptografie asimetrică. 

 1. Criptarea cu chei publice implică utilizarea de chei distincte pentru criptare și decriptare. Utilizarea diferitelor chei pentru criptare și decriptare ajută la diferențierea criptării cu chei publice de criptografia simetrică.
 2. Fiecare destinatar are propria sa cheie de decriptare personalizată, cunoscută sub numele de cheie privată.
 3. Destinatarul trebuie să prezinte, de asemenea, o cheie de criptare, cunoscută drept cheia publică.
 4. Criptografia cu chei publice se bazează, de asemenea, pe dovedirea autenticității cheii publice pentru a evita problemele de falsificare de către agenți rău intenționați. Sistemul de criptare a cheii publice folosește serviciile unor furnizori terți de încredere pentru verificarea dreptului de proprietate asupra cheii publice.
 5. Următoarea caracteristică importantă a criptării cheii publice se referă direct la algoritm. Algoritmul de criptare cu cheie publică pentru criptare trebuie să aibă trăsături ideal de complexe pentru a împiedica atacatorii să obțină textul simplu sau mesajul necriptat cu ajutorul textului cifrat sau al mesajului codificat și a cheii publice de criptare.

O altă evidențiere izbitoare care prezintă avantajele valorice ale criptografiei cu chei publice se referă la relația dintre cheile publice și private. Ambele sunt legate matematic între ele. Cu toate acestea, nu este posibil să derivați cheia privată din cheia publică. De fapt, cea mai importantă componentă a ecosistemului de chei publice se ocupă de proiectarea relației dintre cheile publice și private.

Algoritmi de criptare cu cheie publică

După cum trebuie să fi înțeles până acum, criptarea cu chei publice depinde profund de algoritmii pentru procesele de criptare și decriptare. În prezent, există aproximativ trei tipuri diferite de algoritm de criptare cu cheie publică. Cu toate acestea, cea mai notabilă mențiune dintre toți algoritmii utilizați pentru criptarea cheii publice se referă în mod proeminent la algoritmul RSA. 

Dezvoltat de Ron Rivest, Adi Shamir și Len Adleman, algoritmul RSA oferă o colecție largă de algoritmi criptografici. Are reputația de instrument de încredere pentru susținerea criptării cu chei publice. De fapt, diverse protocoale, cum ar fi SSL/TLS, OpenPGP, secure shell și S/MIME utilizează RSA pentru criptare. 

RSA a găsit o aplicație larg răspândită ca algoritm de criptare cu cheie publică cu browsere care trebuie să stabilească conexiuni sigure pe internet. În plus, cele mai frecvente sarcini efectuate în sistemele conectate la rețea implică verificarea semnăturii digitale RSA. Poate oferi niveluri de securitate profund fiabile. Algoritmul RSA prezintă dificultăți în factorizarea numerelor întregi mari derivate ca produse a două numere prime mari. 

Chiar dacă înmulțirea celor două numere este ușoară, nu este o sarcină ușoară să afli numerele prime originale. Aplicațiile RSA în criptografia cu chei publice explicate corect ar arăta că generarea algoritmilor pentru cheile publice și private este cea mai complicată sarcină de utilizare a RSA pentru criptare. Securitatea cu algoritmul RSA depinde de dificultatea factorizării numerelor întregi mari. 

Provocări în criptografia cu cheie publică

Cu toate aceste caracteristici ale criptografiei cu cheie publică, există numeroase avantaje de care se bucură sectoarele corporative care utilizează această metodă de criptare, dar există puține provocări cu care se confruntă în timpul utilizării criptografiei cu cheie publică.

În acest articol, vă vom prezenta dezavantajele criptografiei cu cheie publică care pot apărea în timpul utilizării criptografiei cu cheie publică pentru a transmite securitatea datelor sau a informațiilor, efectuând o metodă de comunicare unidirecțională într-o rețea nesigură, care devine din nou mult mai sigură.

Cu ajutorul algoritmilor de criptare cu cheie publică, viteza este una dintre provocările cele mai frecvent întâlnite. Se știe că există multe metode de criptare a datelor care asigură o tranzacție mai rapidă. Dar există o modalitate cu ajutorul căreia această problemă poate fi depășită și care este combinarea criptografiei cu chei publice cu sistemul cheii secrete, astfel încât să poată fi experimentate și avantajele sistemelor cu chei publice și viteza mai mare a sistemului cu chei private. care este unul securizat și unul secret poate fi, de asemenea, experimentat.

O altă provocare majoră care trebuie menționată în această secțiune este vulnerabilitatea la atacurile autorităților compromise. Astfel de atacuri au loc atunci când infractorii cibernetici aleg să se prefacă a fi altcineva alegând certificatele cu chei publice. Prin urmare, Day are acces la cheia publică folosind numele unui alt utilizator.

Aplicații comerciale ale criptografiei cu chei publice

Aplicațiile de afaceri ale criptografiei cu cheie publică sunt uriașe. Una dintre cele mai importante aplicații de afaceri care trebuie incluse în această parte a articolului este utilizarea criptografiei cu cheie publică în Bitcoins, unde proprietarii portofelului de bani au voie să transfere sau să retragă banii cu ajutorul sistemului. Un alt exemplu care poate fi setat pentru a înțelege aplicația de afaceri în timp real a criptografiei cu cheie publică este utilizarea site-ului web. Ori de câte ori ajungem la un site web care este securizat prin HTTPS, folosim metoda de criptare cu cheie publică pentru criptarea datelor.

Beneficiile criptografiei cu cheie publică

Beneficiile metodelor de criptare cu cheie publică sunt multe și, în această parte, veți cunoaște fiecare dintre ele enumerate în indicatorii de mai jos:

 • Securitatea datelor este unul dintre cele mai celebre beneficii ale criptografiei cu cheie publică. Deoarece există două chei disponibile pentru criptarea datelor, unde una este privată și cealaltă este publică, așa cum sa menționat mai sus, devine mult mai ușor să decriptați datele în siguranță într-o rețea nesigură. Deci, autentificarea folosind criptografia cu cheie publică este primul și cel mai important beneficiu.
 • Transparența este un alt lucru care trebuie inclus în această listă. Deoarece există o comunicare unidirecțională stabilită în aceste teorii și practici de criptare cu cheie publică, transparența sistemului devine dublă.
 • Crearea autentică a semnăturilor digitale, precum și validarea semnăturilor digitale pot fi posibile și cu ajutorul principiilor și algoritmilor de criptare cu cheie publică. Prin urmare, acesta trebuie să fie un alt beneficiu natural al metodei.

În concluzie, este destul de clar că criptografia cu cheie publică este un instrument flexibil și prolific pentru securitatea informațiilor. Avantajele criptării cu chei publice sunt clar evidente în oportunitățile de a face față atacurilor proeminente bazate pe internet. În plus, criptarea cu cheie publică oferă, de asemenea, asigurarea controlului complet asupra securității propriilor date. 

Reduce nevoia de a gestiona mai multe chei, ca în cazul criptografiei simetrice. Criptarea cu cheie publică le permite destinatarilor să demonstreze că dețin cheia privată fără a-și dezvălui detaliile. Mai mult, descoperirile substanțiale din lumea calculatoarelor au pus bazele pentru apariția de noi algoritmi.

Norbert Ernser

Norbert Ernser

1641739560

Ce este un portofel Crypto | Tot ce trebuie să știți

Nu puteți plia o criptomonedă și o puneți în portofel. Cu toate acestea, puteți deține cheile criptografiei dvs. folosind un portofel criptografic propriu. În această postare, veți afla Ce este un portofel criptografic | Tot ce trebuie să știți!

Dacă intenționați să intrați în cripto, înainte de a decide în ce monede să investiți, va trebui să vă configurați portofelul cripto. Aici îți vei organiza portofoliul cripto. Fiecare portofel vine cu o cheie privată care vă permite – și numai dumneavoastră – să accesați conținutul portofelului. Dar configurarea portofelului nu înseamnă doar a elimina orice Bitcoin sau Ethereum pe care l-ați putea cumpăra la un schimb. De asemenea, vă permite să trimiteți și să primiți în siguranță aceste și alte tipuri de criptomonede.

Există diferite tipuri de portofele criptografice disponibile, inclusiv aplicații mobile și portofele care arată ca stick-uri USB. Deși există unele variații, majoritatea funcționează într-un mod similar prin stocarea perechilor de chei private care vă permit să vă sincronizați portofelul pe mai multe dispozitive pentru a trimite și primi criptomonede. 

Cu siguranță ar trebui să știți cum să utilizați și să configurați un portofel criptografic înainte de a face prima achiziție de criptomonede. Având în vedere acest lucru, să aruncăm o privire mai atentă asupra modului în care funcționează portofelele cu criptomonede și cum să-l alegem pe cel mai potrivit pentru tine.

Citește mai mult ☞ Ce ar trebui să știi înainte de a investi în criptomonede - Pentru începători

Pe scurt, un portofel cripto este un instrument pe care îl puteți folosi pentru a interacționa cu o rețea blockchain. Există diferite tipuri de portofele cripto, care pot fi împărțite în trei grupuri: portofele software, hardware și portofele de hârtie. În funcție de mecanismele lor de funcționare, acestea pot fi denumite și portofele calde sau reci.

Majoritatea furnizorilor de portofel criptografic se bazează pe software, ceea ce face ca utilizarea lor să fie mai convenabilă decât portofelele hardware. Cu toate acestea, portofelele hardware tind să fie cea mai sigură alternativă. Portofelele de hârtie, pe de altă parte, constau într-un „portofel” tipărit pe o bucată de hârtie, dar utilizarea lor este acum considerată învechită și nesigură.

Cum funcționează portofelele cu criptomonede?

Contrar credinței populare, portofelele cripto nu stochează cu adevărat active digitale. În schimb, oferă instrumentele necesare pentru a interacționa cu un blockchain. Cu alte cuvinte, aceste portofele pot genera informațiile necesare pentru a trimite și primi criptomonede prin tranzacții blockchain. Printre altele, astfel de informații constau din una sau mai multe perechi de chei publice și private.

Portofelul include și o adresă, care este un identificator alfanumeric care este generat pe baza cheilor publice și private. O astfel de adresă este, în esență, o „locație” specifică pe blockchain către care pot fi trimise monedele. Aceasta înseamnă că vă puteți partaja adresa altora pentru a primi fonduri, dar nu trebuie să dezvăluiți nimănui cheia dvs. privată.

Cheia privată vă oferă acces la criptomonede, indiferent de portofelul pe care îl utilizați. Deci, chiar dacă computerul sau smartphone-ul dvs. este compromis, vă puteți accesa fondurile pe alt dispozitiv - atâta timp cât aveți cheia privată corespunzătoare (sau fraza de bază). Rețineți că monedele nu părăsesc niciodată blockchain-ul; sunt doar transferate de la o adresă la alta.

Chei publice vs. chei private — care este diferența?

Portofelele cripto folosesc în general două tipuri de chei: chei publice și chei private.

Cheile publice funcționează în mod similar cu numărul de cont bancar. O cheie publică este un șir lung de numere aleatorii care pot fi partajate cu o terță parte, cum ar fi un schimb de criptomonede, fără a compromite securitatea portofelului dvs. Această cheie vă permite să primiți criptomonede în tranzacții — de multe ori folosind o adresă de portofel, care este în esență o versiune comprimată a cheii publice a portofelului.

Cheile private , pe de altă parte, ar trebui să fie întotdeauna păstrate private. O cheie privată vă permite să accesați criptomoneda reală pe blockchain. Deci, dacă cineva are acces la cheile tale private, este la fel de bine ca să ai acces la criptomoneda din portofel. 

Am nevoie de un portofel cripto pentru a tranzacționa cripto?

Răspunsul simplu este da. Indiferent dacă sunteți un comerciant frecvent sau un HODLer bitcoin, trebuie să aveți o adresă de portofel pentru a stoca și a tranzacționa cripto. Puteți utiliza portofelul fierbinte furnizat de schimbul dvs. de cripto, un portofel mobil pe care îl instalați pe telefon, o extensie de browser, un portofel pentru desktop sau un portofel hardware. 

Portofele calde vs. reci

După cum sa menționat, portofelele cu criptomonede pot fi, de asemenea, definite ca „fierbinți” sau „reci”, în funcție de modul în care funcționează.

Un portofel fierbinte este orice portofel care este conectat cumva la Internet. De exemplu, atunci când creați un cont pe  Binance și trimiteți fonduri în portofelele dvs., depuneți în portofelul fierbinte al Binance. Aceste portofele sunt destul de ușor de configurat, iar fondurile sunt accesibile rapid, făcându-le convenabile pentru comercianți și alți utilizatori frecventi.

Portofelele reci, pe de altă parte, nu au nicio conexiune la internet. În schimb, folosesc un mediu fizic pentru a stoca cheile offline, făcându-le rezistente la încercările de hacking online. Ca atare, portofelele reci tind să fie o alternativă mult mai sigură la „depozitarea” monedelor tale. Această metodă este cunoscută și sub numele de depozitare la rece și este potrivită în special pentru investitorii pe termen lung sau „HODLers”.

Ca o modalitate de a proteja fondurile utilizatorilor, Binance deține doar un mic procent de monede în portofelele sale fierbinți. Restul este păstrat la frigider, deconectat de la Internet. De remarcat,  Binance DEX oferă o alternativă pentru utilizatorii care preferă să nu-și păstreze fondurile într-un schimb centralizat. Este o platformă de tranzacționare descentralizată care vă permite să aveți control total asupra cheilor lor private, putând, de asemenea, să tranzacționați direct de pe dispozitivele lor de stocare la rece (portofele hardware).

Portofele software

Portofelele software vin în multe tipuri diferite, fiecare având propriile caracteristici unice. Majoritatea dintre ele sunt cumva conectate la Internet (portofele fierbinți). Următoarele sunt descrieri ale unora dintre cele mai comune și importante tipuri: portofele web, desktop și mobile.

Portofele web

Puteți folosi portofelele web pentru a accesa blockchain-urile printr-o interfață de browser fără a fi nevoie să descărcați sau să instalați nimic. Aceasta include atât portofelele de schimb, cât și alți furnizori de portofel bazați pe browser. În cele mai multe cazuri, puteți crea un portofel nou și puteți seta o parolă personală pentru a-l accesa. Cu toate acestea, unii furnizori de servicii dețin și gestionează cheile private în numele dvs. Deși acest lucru poate fi mai convenabil pentru utilizatorii fără experiență, este o practică periculoasă. 

Dacă nu dețineți cheile private, vă încredeți banii altcuiva. Pentru a rezolva această problemă, multe portofele web vă permit acum să le gestionați cheile, fie în întregime, fie prin control partajat (prin mai multe semnături). Așa că este important să verifici abordarea tehnică a fiecărui portofel înainte de a-l alege pe cel mai potrivit pentru tine.
Când utilizați schimburi de criptomonede, ar trebui să luați în considerare utilizarea instrumentelor de protecție disponibile. 

Binance Exchange oferă o serie de caracteristici de securitate, cum ar fi de gestionare a dispozitivului, autentificare multi-factor, anti-phishing cod, precum și de gestiune a adreselor de retragere.

Portofele desktop

După cum sugerează și numele, un portofel pentru desktop este un software pe care îl descărcați și îl executați local pe computer. Spre deosebire de unele versiuni bazate pe web, portofelele desktop vă oferă control deplin asupra cheilor și fondurilor dvs. Când generați un nou portofel pentru desktop, un fișier numit „wallet.dat” va fi stocat local pe computerul dumneavoastră. Acest fișier conține informațiile cheii private utilizate pentru a vă accesa adresele criptomonedei, așa că ar trebui să-l criptați cu o parolă personală.

Dacă criptați portofelul desktop, vi se va cere să furnizați parola de fiecare dată când rulați software-ul, astfel încât acesta să poată citi fișierul wallet.dat. Dacă pierdeți acest fișier sau uitați parola, cel mai probabil veți pierde accesul la fondurile dvs.

Astfel, este esențial să faci o copie de rezervă a fișierului wallet.dat și să-l păstrezi undeva în siguranță. Alternativ, puteți exporta cheia privată corespunzătoare sau fraza de bază. Procedând astfel, veți putea să vă accesați fondurile pe alte dispozitive, în cazul în care computerul nu mai funcționează sau devine inaccesibil cumva.

În general, portofelele desktop pot fi considerate mai sigure decât majoritatea versiunilor web, dar este esențial să vă asigurați că computerul este curat de viruși și programe malware înainte de a configura și utiliza un portofel cu criptomonede.

Portofele mobile

Portofelele mobile funcționează la fel ca omologii lor desktop, dar sunt concepute special ca aplicații pentru smartphone. Acestea sunt destul de convenabile, deoarece vă permit să trimiteți și să primiți criptomonede prin utilizarea codurilor QR.

Ca atare, portofelele mobile sunt deosebit de potrivite pentru efectuarea de tranzacții și plăți zilnice, făcându-le o opțiune viabilă pentru a cheltui Bitcoin, BNB și alte criptomonede în lumea reală. Trust Wallet este un exemplu proeminent de portofel criptografic mobil.

Totuși, la fel ca computerele, dispozitivele mobile sunt vulnerabile la aplicațiile rău intenționate și infecțiile cu programe malware. Prin urmare, este recomandat să criptați portofelul mobil cu o parolă și să faceți o copie de rezervă a cheilor private (sau a frazei de bază) în cazul în care smartphone-ul dvs. se pierde sau se sparge.

Portofele hardware

Portofelele hardware sunt dispozitive fizice, electronice, care folosesc un generator de numere aleatorii (RNG) pentru a genera chei publice și private. Cheile sunt apoi stocate în dispozitivul în sine, care nu este conectat la Internet. Ca atare, stocarea hardware constituie un tip de portofel rece și este considerată una dintre cele mai sigure alternative.

Deși aceste portofele oferă niveluri mai ridicate de securitate împotriva atacurilor online, ele pot prezenta riscuri dacă implementarea firmware-ului nu este făcută corect. De asemenea, portofelele hardware tind să fie mai puțin ușor de utilizat, iar fondurile sunt mai dificil de accesat în comparație cu portofelele fierbinți.

Pentru a depăși lipsa de accesibilitate, puteți utiliza Binance DEX pentru a vă conecta dispozitivul direct la platforma de tranzacționare. Aceasta este o modalitate sigură de a vă accesa fondurile, deoarece cheile private nu părăsesc dispozitivul dvs. Unii furnizori de servicii de portofel web oferă, de asemenea, un serviciu similar, permițând conectarea portofelelor hardware la interfața browserului lor.

Ar trebui să luați în considerare utilizarea unui portofel hardware dacă intenționați să vă păstrați criptomonedele pentru o perioadă lungă de timp sau dacă dețineți cantități mari de criptomonede. În prezent, majoritatea portofelelor hardware vă permit să configurați un cod PIN pentru a vă proteja dispozitivul, precum și o expresie de recuperare – care poate fi folosită în cazul în care portofelul este pierdut.

Portofele din hârtie

Un portofel de hârtie este o bucată de hârtie pe care o adresă cripto și cheia sa privată sunt tipărite fizic sub formă de coduri QR. Aceste coduri pot fi apoi scanate pentru a executa tranzacții cu criptomonede.

Unele site-uri web cu portofel de hârtie vă permit să descărcați codul lor pentru a genera noi adrese și chei în timp ce sunteți offline. Ca atare, aceste portofele sunt foarte rezistente la atacurile de hacking online și pot fi considerate o alternativă la depozitarea la rece.

Cu toate acestea, din cauza numeroaselor defecte, utilizarea portofelelor de hârtie este acum considerată periculoasă și ar trebui descurajată. Dacă tot vrei să-l folosești, este esențial să înțelegi riscurile. Un defect major al portofelelor de hârtie este că nu sunt potrivite pentru a trimite fonduri parțial, ci doar întregul lor sold deodată.

De exemplu, imaginați-vă că ați generat un portofel de hârtie și ați trimis mai multe tranzacții pentru a-l finanța, însumând un total de 10 BTC. Dacă decideți să cheltuiți 2 BTC, ar trebui mai întâi să trimiteți toate cele 10 monede către un alt tip de portofel (de exemplu, portofel pentru desktop) și abia apoi să cheltuiți o parte din fonduri (2 BTC). Mai târziu, puteți returna 8 BTC într-un nou portofel de hârtie, deși un portofel hardware sau software ar fi o alegere mai bună.

Din punct de vedere tehnic, dacă importați cheia privată a portofelului de hârtie într-un portofel de desktop și cheltuiți doar o parte din fonduri, monedele rămase vor fi trimise la o „adresă de schimbare” care este generată automat de protocolul Bitcoin. Dacă nu setați manual adresa de modificare la una pe care o controlați, probabil vă veți pierde fondurile.

Majoritatea portofelelor software de astăzi se vor ocupa de schimbare pentru dvs., trimițând monedele rămase la o adresă care face parte din portofel. Dar lucrul important de reținut este că portofelul tău de hârtie va fi gol după ce ai trimis prima tranzacție - indiferent de sumă. Deci, nu vă așteptați să îl reutilizați mai târziu.

Ce tip de portofel cu software este cel mai bun pentru mine?

Există mai multe tipuri de portofele criptografice software pe care le puteți accesa pe computerul sau dispozitivele mobile. Care este cel mai bun pentru tine depinde de situația ta personală, dar iată o detaliere a unor tipuri comune.

Portofele desktop

Portofelele desktop sunt aplicații care rulează pe computerul tău și stochează criptomonede. Nu este nicio parte terță implicată, așa că sunteți responsabil pentru securitate. Din acest motiv, probabil că veți dori să aveți software antivirus instalat pe orice computer pe care utilizați un portofel pentru desktop.

Portofele mobile

Un portofel mobil este o aplicație de portofel cripto care vă permite să stocați și să vă controlați criptografiile pe smartphone. Disponibil pe iOS și Android, acestea sunt convenabile pentru plăți față în față. Multe portofele mobile folosesc, de asemenea, coduri QR, care pot fi scanate pentru tranzacții rapide.

Portofele web

Acest portofel criptografic online poate fi accesat prin desktop sau mobil, permițându-vă să stocați și să trimiteți criptomonede de oriunde. Cu toate acestea, deoarece parolele dvs. sunt păstrate pe servere online, există un risc crescut de furt.

Ce portofel cripto ar trebui să folosesc?

Nu există un răspuns cert cu privire la ce portofel cripto ar trebui să utilizați. Dacă sunteți un comerciant frecvent, utilizarea unui portofel web vă permite să vă accesați rapid fondurile și să tranzacționați convenabil. Presupunând că ați făcut pași suplimentari pentru a vă securiza contul cu metode de autentificare cu doi factori (2FA), cripto-ul dvs. este în general în siguranță. Cu toate acestea, dacă dețineți o cantitate mare de cripto pe care nu doriți să o vindeți între timp, portofelele reci sunt alternative mai bune, deoarece nu sunt conectate la Internet, deci sunt mai sigure și sunt rezistente la atacurile de phishing sau escrocherii online.

Cum să configurați un portofel cripto

Pentru a configura un portofel cripto, va trebui să introduceți informațiile personale și să configurați o parolă de securitate. Similar cu securitatea bancară , există de obicei un proces de verificare în doi pași de parcurs pentru a vă configura portofelul cu criptomonede. 

Portofelele cripto fără custodie necesită de obicei un fel de aplicație. Nu trebuie să stocați informații personale sau chiar să trimiteți un e-mail, dar este important să vă înregistrați cheia privată într-un loc sigur. Dacă pierdeți sau uitați această cheie, nu veți putea accesa cripto-urile.

După cum am menționat mai sus, cele mai populare portofele criptografice hardware sunt produse de Ledger și Trezor. Deși portofelele hardware pot fi costisitoare, este o idee bună să cumpărați doar un portofel hardware de la un vânzător verificat și să evitați cu totul piața second-hand. După ce ați achiziționat dispozitivul, va trebui să descărcați software-ul pentru a-l însoți de pe site-ul oficial al companiei.

Cum să alegi cel mai bun portofel cripto

Cel mai bun portofel cripto pentru tine va depinde de nivelul tău de experiență și de activitatea anterioară cu criptomonede. Principalele domenii de luat în considerare includ:

Securitate . Aplicațiile bancare tradiționale oferă o gamă de opțiuni de securitate pentru a vă proteja banii. Fiecare portofel cripto va avea aspecte de securitate ușor diferite, așa că ar trebui să le verificați cu atenție înainte de a vă pune încrederea și banii în ele. 

Taxe . Modul în care sunt percepute taxele de tranzacție poate varia. Ele pot fi setate automat pentru a face tranzacții mai rapid, dar dacă doriți să reduceți costurile, unele portofele cripto vă permit să personalizați fiecare taxă. Trebuie doar să știți că acest lucru poate încetini timpul de tranzacție.

Criptomonede . Unele portofele cripto oferă o mare varietate de criptomonede, în timp ce altele sunt mai limitate. Gândiți-vă cât de des ați putea avea nevoie să schimbați între monede, deoarece acest lucru vă va ghida asupra nivelului de capacitate de care aveți nevoie.

Asistență pentru clienți . Unele companii oferă asistență 24/7 ca parte a serviciului lor. Examinați întotdeauna nivelul de asistență pe care îl obțineți, deoarece acesta poate varia foarte mult în ceea ce privește timpul de răspuns și tipul de interogări cu care se confruntă.

Acces . Unde și când tranzacționați criptomonede ar trebui să vă ghideze pe ce portofel cripto să utilizați. Dacă utilizați un computer în mod regulat, poate doriți să vă uitați la portofelele hardware și desktop. Pentru cei care trebuie să fie mai mobili, aplicațiile pentru smartphone și portofelele bazate pe browser ar putea fi mai potrivite.

Ca și în cazul oricărui serviciu bancar, este important să găsiți portofelul cripto potrivit pentru nevoile dvs., așa că acordați-vă timp pentru a găsi cel mai potrivit pentru dvs.

Importanța backup-urilor

Pierderea accesului la portofelele cu criptomonede poate fi destul de costisitoare. Prin urmare, este important să le faceți copii de rezervă în mod regulat. În multe cazuri, acest lucru se realizează prin simpla copiere de rezervă a fișierelor wallet.dat sau a frazelor de bază. În esență, o expresie de bază funcționează ca o cheie rădăcină care generează și oferă acces la toate cheile și adresele dintr-un portofel cripto. De asemenea, dacă ați optat pentru criptarea parolei, nu uitați să faceți și o copie de rezervă a parolei.

Ce este un portofel criptografic hardware?

Un portofel criptografic hardware este un dispozitiv fizic, care stochează cheile private offline și, prin urmare, nu este accesibil prin internet. Sunt adesea dispozitive mici, conectate, asemănătoare unui stick USB. Tranzacțiile dumneavoastră cu criptomonede sunt înregistrate în blockchain și accesate folosind această cheie privată. Dacă sistemul ar fi piratat, acestea oferă un nivel mai ridicat de securitate care vă poate oferi mai multă liniște sufletească.

Cum îmi fac backup pentru portofelul cripto?

Pentru a vă proteja împotriva defecțiunilor computerului sau a problemelor software, este o practică bună să faceți o copie de rezervă a portofelului cripto. Modul în care faceți acest lucru va depinde de software-ul pe care îl utilizați. De exemplu, portofelele Bitcoin vă vor cere să generați și să înregistrați o expresie de rezervă de 12 cuvinte pe care o puteți folosi pentru a vă restaura portofelul dacă pierdeți accesul. Acestea pot fi uneori o expresie de 24 de cuvinte, dar procesul va fi similar cu toate companiile. Asigurați-vă că vă uitați la ceea ce trebuie să faceți cu software-ul dvs., astfel încât să fiți pregătit să îl faceți o copie de rezervă atunci când este necesar.

Ce criptomonede pot păstra în portofelul meu cripto?

Depinde de tipul de portofel cripto pe care îl aveți. Unii pot deține doar monede selectate, în timp ce alții pot tranzacționa în mai multe valute. Portofelele cripto care permit stocarea diferitelor criptomonede pot fi mult mai ușoare decât utilizarea unui portofel diferit pentru fiecare monedă. În funcție de faptul că aveți tendința de a rămâne la o singură formă de monedă sau de a merge între altele diferite, ar trebui să fie un factor pe care îl luați în considerare atunci când alegeți cel mai bun portofel criptografic pentru dvs.

Ce este o aplicație pentru portofel cripto?

O aplicație de portofel cripto este un software descărcabil, disponibil prin App Store sau magazinul Google Play. Aplicația stochează cheile private necesare pentru a vă accesa criptomonede. Poate fi accesat de pe telefonul mobil sau de pe un alt dispozitiv portabil, similar modului în care funcționează aplicațiile bancare online. Aplicațiile pentru portofel cripto sunt grozave dacă credeți că va trebui să accesați portofelul cripto din mers.

Gânduri de închidere

Portofelele cripto sunt o parte integrantă a utilizării Bitcoin și a altor criptomonede. Ele sunt una dintre piesele de bază ale infrastructurii care fac posibilă trimiterea și primirea de fonduri prin rețele blockchain. Fiecare tip de portofel are avantajele și dezavantajele sale, așa că este esențial să înțelegeți cum funcționează înainte de a vă muta fondurile.

Norbert Ernser

Norbert Ernser

1642782780

Crearea propriei criptomonede | Tot ce trebuie să știți

În această postare, veți învăța Cum să vă creați propria criptomonedă (Tot ce trebuie să știți), Ghid pas cu pas!

Când creați o nouă criptomonedă, puteți alege să faceți o monedă sau un jeton. O monedă are propriul blockchain, în timp ce un token este construit pe o rețea preexistentă. Criptomonedele se bazează pe blockchain pentru securitatea și natura lor descentralizată.

Crearea unui token necesită mai puțină experiență și efort decât realizarea unei monede cripto. O monedă va avea nevoie de obicei de o echipă de dezvoltatori și experți pentru ao realiza. Un token încă mai are nevoie de cunoștințe tehnice, dar este posibil să le creați în câteva minute prin utilizarea altor blockchain-uri, cum ar fi Ethereum, Binance Smart Chain, Solana și Polygon. 

Alegerea dvs. de jeton sau monedă se va schimba în funcție de personalizarea și utilitatea dorită. În general, costurile implicate depind de munca necesară, cum ar fi dezvoltatorii externi și timpul.

Ethereum și Binance Smart Chain sunt blockchain-uri populare pentru crearea de monede digitale. Puteți fie să utilizați codul stabilit pentru a crea singur jetoane, fie să plătiți pentru a utiliza un serviciu de creare de monede. Sidechain-urile sunt o altă alegere populară, deoarece oferă mai multă personalizare cu avantajele principale ale blockchain-ului.

Înainte de a vă crea propria cripto, va trebui să luați în considerare utilitatea, tokenomia și statutul juridic. După aceasta, alegerea dvs. de blockchain, mecanism de consens și arhitectură sunt toate necesare pentru etapa de dezvoltare. Apoi, ați putea lua în considerare un audit al proiectului dumneavoastră și o verificare juridică finală. Deși aproape oricine poate crea o criptomonedă, dezvoltarea unui proiect solid necesită muncă serioasă și dedicare.

Introducere

Ideea de a vă crea propria criptomonedă, cazuri de utilizare și audiență este una interesantă pentru mulți fani ai criptomonedei. Dar unde este cel mai bun loc pentru a începe? Există, de fapt, multe moduri de a crea monede și jetoane. Costurile și cunoștințele variază, de asemenea, în funcție de complexitatea proiectului dvs. Dacă vă gândiți să vă creați propria criptomonedă, articolul nostru prezintă elementele de bază pentru a începe.

Ce este o criptomonedă?

O criptomonedă, cunoscută și sub numele de cripto, este un tip de activ digital cu mai multe cazuri de utilizare. Este în primul rând o modalitate de a transfera valoare între oameni pe cale digitală, inclusiv valoarea monetară, drepturile de proprietate sau chiar privilegiile de vot. Crypto diferă de alte sisteme de plată digitale datorită rădăcinilor sale în tehnologia blockchain. Această bază oferă criptomonedelor mai multă libertate față de entitățile centrale precum guvernele sau băncile.

Bitcoin este cel mai faimos exemplu de criptomonedă. Are un caz de utilizare simplu de transfer al valorii monetare către oricine din întreaga lume, fără a fi nevoie de intermediari. Blockchain-ul său înregistrează toate tranzacțiile și asigură securitatea și stabilitatea rețelei.

Diferența dintre criptomonede și jetoane

Criptomonedele pot fi împărțite aproximativ în două categorii: monede și jetoane. Diferența dintre ele este simplă. Monedele au propriul lor blockchain nativ, cum ar fi Bitcoin, de exemplu. Ether (ETH) are blockchain-ul Ethereum. Monedele au de obicei o utilitate specifică în întreaga rețea, cum ar fi plata taxelor de tranzacție, miza sau participarea la guvernare.

Tokenurile sunt construite pe blockchain-uri preexistente. S-ar putea să aibă roluri similare cu monedele, dar jetoanele au în principal utilitate în propriile proiecte. Un exemplu este CAKE-ul lui PancakeSwap pe Binance Smart Chain. De asemenea, îl puteți folosi pentru a plăti anumite tranzacții din ecosistemul PancakeSwap, cum ar fi baterea de jetoane nefungibile sau jocul lor la loterie. Cu toate acestea, CAKE nu are propriul blockchain, așa că nu poate fi utilizat în fiecare aplicație din BSC. Același lucru este valabil și pentru miile de jetoane ERC-20 emise pe blockchain-ul Ethereum. Fiecare token face parte dintr-un proiect specific cu cazuri de utilizare diferite.

Crearea criptomonede vs. token-uri

După cum am menționat, crearea unui jeton este mult mai simplă decât crearea unei monede. O monedă vă cere să dezvoltați și să mențineți cu succes un blockchain. Ați putea bifurca (creați o copie) un alt lanț existent, dar acest lucru nu rezolvă problema de a găsi utilizatori și validatori care să vă ajute rețeaua să supraviețuiască. Cu toate acestea, potențialul de succes cu o monedă nouă poate fi mai mare decât a face doar un jeton. Iată o prezentare generală de bază a celor două opțiuni:

MonedăJeton
Funcționează pe propria rețea blockchainPoate fi construit pe blockchain-uri existente cu o bază de utilizatori stabilită
Necesită cunoștințe avansate de blockchain și abilități de codareDestul de simplu de creat cu instrumente preexistente și cod open-source
Dezvoltarea blockchain este mai costisitoare și necesită timpDezvoltarea token-ului este mai rapidă, mai simplă și relativ ieftină

Crearea unei monede

Crearea unei monede noi poate dura mult timp dacă vă dezvoltați propriul blockchain. Cu toate acestea, bifurcarea unui blockchain anterior se poate face rapid și poate fi folosită ca bază pentru noua ta monedă. Bitcoin Cash (BCH) este un exemplu de proiect forked. Pentru a face acest lucru, aveți nevoie de un nivel înalt de cunoștințe tehnice și de codificare blockchain. Succesul proiectului dumneavoastră se va baza și pe atragerea de noi utilizatori în rețeaua blockchain, ceea ce este o provocare.

Crearea unui token

Crearea unui token pe un blockchain existent poate spori reputația și securitatea acestuia. Deși nu veți avea control complet asupra tuturor aspectelor jetonului dvs., există încă o mulțime de personalizări disponibile. Există o varietate de site-uri web și instrumente disponibile pentru a vă crea propriul token, în special pe BSC și Ethereum.

Citește mai mult: Care este diferența dintre monedă și token

Ar trebui să creez o monedă sau un token pentru proiectul meu?

Un token va fi de obicei suficient pentru aplicațiile Decentralized Finance (DeFi) sau jocurile de tip play-to-earn. Atât BSC, cât și Ethereum au o cantitate imensă de flexibilitate și libertate cu care dezvoltatorii pot lucra. 

Dacă doriți să depășiți limitele a ceea ce face o monedă sau blockchain, ar fi probabil mai bine să creați o monedă cu propriul blockchain. Crearea unui nou blockchain și monedă este cu siguranță mai dificilă decât emiterea unui token cripto. Dar dacă este făcut corect, poate aduce o mulțime de inovații și noi posibilități. Binance Smart Chain, Ethereum, Solana și Polygon sunt exemple bune. 

Totuși, ambele opțiuni vor necesita multă muncă grea, împreună cu cunoștințe tehnice, economice și de piață pentru a reuși.

Soluții de top pentru crearea de criptomonede

Unele dintre cele mai populare soluții pentru crearea de criptomonede sunt BSC, Ethereum și Solana. Ambele aceste rețele oferă modalități de a crea o varietate de jetoane bazate pe standarde preexistente. Standardele de token BEP-20 și ERC-20 sunt exemple de frunte pe care aproape orice furnizor de portofel cripto le poate accepta.

ERC-20 aparține blockchain-ului Ethereum, în timp ce BEP-20 face parte din Binance Smart Chain (BSC). Ambele rețele permit crearea și personalizarea de contracte inteligente care vă permit să vă creați propriile token-uri și aplicații descentralizate (DApps). Cu DApps, puteți crea un ecosistem care oferă mai multe cazuri de utilizare și funcționalitate jetonului dvs.

Puteți, de asemenea, să vă uitați la sidechain-urile care folosesc securitatea unui lanț mai mare precum Ethereum sau Polkadot, dar oferă și o anumită personalizare. Polygon Network este atașată la Ethereum și oferă o experiență similară, dar este mai ieftină și mai rapidă de utilizat.

După ce alegeți un blockchain, veți avea nevoie de o metodă pentru a vă crea simbolul. Cu BSC și alte blockchain-uri care se bazează pe mașina virtuală Ethereum, procesul este relativ simplu. De asemenea, puteți găsi instrumente gata de utilizare care creează jetoane pe baza parametrilor și regulilor pe care le furnizați. Acestea sunt de obicei plătite, dar sunt o opțiune mai practică pentru utilizatorii care nu sunt familiarizați cu contractele inteligente.

Dacă doriți să vă creați propriul blockchain și monedă, probabil că veți avea nevoie de o echipă de dezvoltatori blockchain și experți din industrie. Chiar dacă te uiți la bifurcarea unui blockchain cum ar fi Ethereum sau Bitcoin, este totuși o cantitate imensă de muncă necesară pentru a-ți configura rețeaua. Aceasta ar include încurajarea utilizatorilor să acționeze ca validatori și să ruleze noduri pentru a menține blockchain-ul în funcțiune.

Lucruri de luat în considerare atunci când vă proiectați cripto-ul

În afară de opțiunile evidente, cum ar fi blockchain-ul sau crearea unei monede sau a unui jeton, există câteva alte domenii cheie de luat în considerare:

Definiți utilitatea criptomonedei dvs

Criptomonedele pot juca multe roluri. Unele acționează ca niște chei de acces la servicii. Alții chiar reprezintă stocuri sau alte active financiare. Pentru a înțelege și a mapa procesul de creare a cripto-ului, va trebui să-i definiți caracteristicile de la început.

Proiectați-vă tokenomics

Tokenomics sunt aspectele economice care guvernează cripto-ul dvs., cum ar fi oferta totală, metoda de distribuție și prețul inițial. O idee bună poate eșua dacă tokenomics nu sunt corecte și utilizatorii nu sunt stimulați să cumpere criptomoneda. De exemplu, dacă creați o monedă stabilă, dar nu o puteți fixa corect, nimeni nu va dori să o cumpere sau să o păstreze.

Verificați conformitatea sa legală

Țările din întreaga lume au propriile legi și reguli cu privire la criptomonede. Unele jurisdicții pot chiar interzice utilizarea criptomonedelor. Luați în considerare pe deplin obligațiile dvs. legale și orice probleme de conformitate cu care vă puteți confrunta.

Creează-ți propria criptomonedă în 7 pași

Dacă creați doar un simbol, nu se vor aplica toți pasii din tutorialul de mai jos. Ceea ce este mai important ar fi cei trei pași de proiectare de mai sus. Majoritatea instrucțiunilor noastre vor acoperi elementele de bază ale creării unui blockchain înainte de a bate în sfârșit moneda.

1. Alegeți o platformă blockchain adecvată

Pentru un token, va trebui să alegeți blockchain-ul pe care să vă creați cripto-ul. BSC și Etheruem sunt opțiuni populare, dar și sidechain-urile pot fi o idee bună. Pentru a vă crea propria monedă, va trebui să vă gândiți la proiectarea sau angajarea pe cineva care să creeze un blockchain personalizat.

2. Alegeți un mecanism de consens

Dacă vă creați propriul blockchain sau nu sunteți sigur pe care să alegeți pentru tokenul dvs., gândiți-vă la mecanismul de consens pe care îl doriți. Aceste mecanisme determină modul în care participanții confirmă și validează tranzacțiile în rețea. Majoritatea blockchain-urilor folosesc Proof of Stake, deoarece are cerințe hardware reduse și multe variații diferite. Proof of Work, așa cum este folosit în Bitcoin, este considerat de unii ca fiind mai sigur, dar este adesea costisitor de întreținut și nu la fel de ecologic.

3. Proiectați-vă arhitectura blockchain

Acest pas este necesar doar dacă creați o monedă. Nu orice blockchain permite publicului să valideze tranzacțiile sau să ruleze noduri. Decizia între a avea un blockchain privat, public, autorizat sau fără permisiune este importantă. Arhitectura blockchain-ului dvs. va depinde de ceea ce încearcă să facă moneda și proiectul dvs. De exemplu, o companie sau o țară care creează o monedă ar putea rula un blockchain privat pentru mai mult control.

4. Începeți dezvoltarea blockchain-ului

Dacă nu aveți cunoștințe de specialitate în dezvoltare, veți avea nevoie de ajutor extern pentru a vă construi ideile. Odată ce blockchain-ul rulează într-un mediu live, este extrem de dificil să-și schimbe conceptele și regulile de bază. Folosiți un testnet pentru a vă asigura că totul funcționează conform planului și, în mod ideal, cooperați cu o întreagă echipă de dezvoltare pentru a vă construi blockchain-ul. 

5. Auditează-ți cripto-ul și codul acestuia

Companiile de audit precum Certik pot verifica codul blockchain-ului și criptomoneda sa pentru a căuta eventuale vulnerabilități. Apoi puteți publica auditul în mod public și, de asemenea, puteți acționa pe baza constatărilor acestuia. Acest proces oferă o oarecare garanție de siguranță pentru dvs., în calitate de creator, și pentru orice potențial utilizator sau investitor. 

6. Verificați din nou aspectele juridice

Acum că aveți blockchain-ul în funcțiune și sunteți gata să vă creați criptomoneda, cel mai bine este să solicitați consiliere juridică de specialitate pentru a verifica dacă va trebui să solicitați permisiunea. Din nou, acest pas este dificil de realizat singur și necesită ajutor din exterior.

7. Mintează-ți criptomoneda

Indiferent dacă creați un jeton sau o monedă, va trebui să bateți criptomoneda la un moment dat. Metoda exactă va diferi în funcție de tokenomia dvs. De exemplu, jetoanele de aprovizionare fixă ​​sunt de obicei bătute dintr-o singură dată printr-un contract inteligent. Monedele precum Bitcoin sunt bătute treptat, pe măsură ce minerii validează noi blocuri de tranzacții.

Cum se creează un token BEP-20

Pentru a crea un simbol BEP-20 simplu, veți avea nevoie de câteva abilități de codare de bază pentru a implementa un contract inteligent în Binance Smart Chain. De asemenea, va trebui să aveți instalat MetaMask și niște BNB în portofel pentru a plăti taxele de gaz.

1. Asigurați-vă că aveți rețeaua principală BSC adăugată la MetaMask. Puteți găsi instrucțiuni detaliate în ghidul nostru Conectarea MetaMask la Binance Smart Chain .

Citește mai mult: Ce este portofelul Metamask | Cum se creează un portofel și se folosește

2. Mergeți la Remix, o aplicație online pentru dezvoltarea și implementarea de contracte inteligente pe blockchain-uri care sunt compatibile cu mașina virtuală Ethereum. Faceți clic dreapta pe folderul [contracte] și faceți clic pe [Fișier nou].

3. Denumiți fișierul „BEP20.sol”.

4. Asigurați-vă că aveți limbajul de programare setat ca [Solidity], sau contractul inteligent nu va funcționa. Puteți face acest lucru făcând clic pe pictograma prezentată mai jos în partea dreaptă.

5. Copiați codul contractului inteligent BEP-20 în fișierul dvs. Puteți afla mai multe informații despre parametrii și funcțiile codului pe GitHub .

6. Modificați numele, simbolul, zecimale și totalSupply pentru moneda dvs. Aici am ales Binance Academy Coin (BAC) ca exemplu, cu 18 zecimale și o rezervă totală de 100.000.000. Nu uitați să adăugați suficiente 0 pentru a acoperi cele 18 zecimale.

7. În continuare, va trebui să compilați contractul inteligent. Faceți clic pe pictograma afișată mai jos în partea stângă a ecranului, bifați [Compilare automată] și [Activare optimizare], apoi faceți clic pe butonul [Compilare].

8. Faceți clic pe butonul [ABI] pentru a copia ABI-ul contractului.

9.  Faceți clic pe pictograma evidențiată mai jos în partea stângă a ecranului. Selectați [Injected Web3] ca mediu și apoi permiteți MetaMask să se conecteze la Remix. În cele din urmă, asigurați-vă că v-ați selectat contractul BEP20 înainte de a face clic pe [Implementare].

10. Acum va trebui să plătiți o taxă de tranzacție prin MetaMask pentru a implementa contractul în blockchain. Odată ce contractul inteligent este activ, trebuie să verificați și să publicați codul sursă al contractului. 

Copiați adresa contractului la BscScan, selectați [Solidity (Single)] ca tip de compilator și potriviți versiunea compilatorului utilizată la pasul 7.

11. Apoi, faceți clic dreapta pe BEP20.sol în Remix și apăsați [Flatten]. Apoi, va trebui să acordați permisiunea Remix pentru a aplatiza codul.

12. Copiați codul de pe BEP20_flat.sol în câmp și asigurați-vă că [Optimizare] este setat la Da. Acum faceți clic pe [Verificați și publicați] în partea de jos a paginii.

13. Acum veți vedea un ecran de introducere reușit. Cu codul verificat, vă puteți bate jetonul prin BscScan folosind apelul _mint implementat în contract. Accesați adresa contractului de pe BscScan și faceți clic pe [Scrie contract], apoi faceți clic pe [Conectați-vă la Web3] pentru a vă conecta contul MetaMask.

14. Mergeți în jos pe pagină către secțiunea Monetărie și introduceți numărul de jetoane pe care doriți să le bateți. Vom bate 100.000.000 BAC. Nu uitați să adăugați și zecimale, în acest caz 18. Faceți clic pe [Scrie] și plătiți taxa pe MetaMask.

15. Acum ar trebui să vedeți că jetoanele au fost bătute și trimise în portofelul care a creat contractul inteligent.

Cum să vă înscrieți criptomoneda

Obținerea monedei sau a jetonului dvs. listate pe un schimb de criptomonede precum Binance le poate prezenta unui public mai larg într-un mod sigur și reglementat. Dacă reușiți să creați și să dezvoltați un proiect solid de criptomonede, puteți completa formularele de cerere online ale Binance fie pentru o listare directă și/sau distribuție pe Launchpad/Launchpool.

Fiecare criptomonedă trece printr-un proces riguros de due diligence și va trebui să actualizați Binance în mod regulat cu privire la progresul dvs. în timpul aplicării. De asemenea, va trebui să acceptați BNB și BUSD în ecosistemul criptomonedei, cum ar fi furnizarea lor ca lichiditate sau acceptarea lor în timpul ofertei inițiale de monede (ICO) sau vânzării de jetoane.

Costul creării propriei criptomonede

Costurile implicate sunt legate de metodele și configurația pe care o alegeți. Dacă creați o monedă și un blockchain, probabil că va trebui să plătiți o întreagă echipă timp de mai multe luni. Un audit de cod de la o echipă de încredere poate costa, de asemenea, aproximativ 15.000 USD (USD). La cel mai ieftin, un simplu token pe BSC poate fi făcut pentru 50 USD. Când facem o medie, pentru a crea o criptomonedă cu anumite șanse de succes, probabil că va trebui să cheltuiți mii de dolari pentru crearea, marketingul și construirea comunității.

☞  ÎNREGISTREAZĂ-TE PE BINANCE

Dacă decideți să vă creați propria criptomonedă, asigurați-vă că utilizați informațiile noastre doar ca punct de plecare. Este un subiect profund, care necesită mult timp pentru a înțelege pe deplin. Dincolo de crearea jetonului sau a monedei, trebuie să vă gândiți și să faceți un succes după lansare. Studierea altor proiecte și lansările acestora pentru a vedea ce a funcționat bine și ce nu a funcționat poate ajuta la crearea propriei criptomonede.

🔺CLAIMER: Informațiile din postare nu sunt sfaturi financiare, sunt destinate NUMAI ÎN SCOP DE INFORMAȚII GENERALE. Tranzacționarea cu criptomonede este FOARTE riscantă. Asigurați-vă că înțelegeți aceste riscuri și că ești responsabil pentru ceea ce faci cu banii tăi.

🔥 Dacă ești începător. Cred că articolul de mai jos vă va fi util ☞  Ce ar trebui să știți înainte de a investi în criptomonede - Pentru începători

Norbert Ernser

Norbert Ernser

1641463817

Crearea propriei criptomonede | Tot ce trebuie să știți

În această postare, veți învăța Cum să vă creați propria criptomonedă (Tot ce trebuie să știți), Ghid pas cu pas!

Când creați o nouă criptomonedă, puteți alege să faceți o monedă sau un jeton. O monedă are propriul blockchain, în timp ce un token este construit pe o rețea preexistentă. Criptomonedele se bazează pe blockchain pentru securitatea și natura lor descentralizată.

Crearea unui token necesită mai puțină experiență și efort decât realizarea unei monede cripto. O monedă va avea nevoie de obicei de o echipă de dezvoltatori și experți pentru ao realiza. Un token încă mai are nevoie de cunoștințe tehnice, dar este posibil să le creați în câteva minute prin utilizarea altor blockchain-uri, cum ar fi Ethereum, Binance Smart Chain, Solana și Polygon. 

Alegerea dvs. de jeton sau monedă se va schimba în funcție de personalizarea și utilitatea dorită. În general, costurile implicate depind de munca necesară, cum ar fi dezvoltatorii externi și timpul.

Ethereum și Binance Smart Chain sunt blockchain-uri populare pentru crearea de monede digitale. Puteți fie să utilizați codul stabilit pentru a crea singur jetoane, fie să plătiți pentru a utiliza un serviciu de creare de monede. Sidechain-urile sunt o altă alegere populară, deoarece oferă mai multă personalizare cu avantajele principale ale blockchain-ului.

Înainte de a vă crea propria cripto, va trebui să luați în considerare utilitatea, tokenomia și statutul juridic. După aceasta, alegerea dvs. de blockchain, mecanism de consens și arhitectură sunt toate necesare pentru etapa de dezvoltare. Apoi, ați putea lua în considerare un audit al proiectului dumneavoastră și o verificare juridică finală. Deși aproape oricine poate crea o criptomonedă, dezvoltarea unui proiect solid necesită muncă serioasă și dedicare.

Introducere

Ideea de a vă crea propria criptomonedă, cazuri de utilizare și audiență este una interesantă pentru mulți fani ai criptomonedei. Dar unde este cel mai bun loc pentru a începe? Există, de fapt, multe moduri de a crea monede și jetoane. Costurile și cunoștințele variază, de asemenea, în funcție de complexitatea proiectului dvs. Dacă vă gândiți să vă creați propria criptomonedă, articolul nostru prezintă elementele de bază pentru a începe.

Ce este o criptomonedă?

O criptomonedă, cunoscută și sub numele de cripto, este un tip de activ digital cu mai multe cazuri de utilizare. Este în primul rând o modalitate de a transfera valoare între oameni pe cale digitală, inclusiv valoarea monetară, drepturile de proprietate sau chiar privilegiile de vot. Crypto diferă de alte sisteme de plată digitale datorită rădăcinilor sale în tehnologia blockchain. Această bază oferă criptomonedelor mai multă libertate față de entitățile centrale precum guvernele sau băncile.

Bitcoin este cel mai faimos exemplu de criptomonedă. Are un caz de utilizare simplu de transfer al valorii monetare către oricine din întreaga lume, fără a fi nevoie de intermediari. Blockchain-ul său înregistrează toate tranzacțiile și asigură securitatea și stabilitatea rețelei.

Diferența dintre criptomonede și jetoane

Criptomonedele pot fi împărțite aproximativ în două categorii: monede și jetoane. Diferența dintre ele este simplă. Monedele au propriul lor blockchain nativ, cum ar fi Bitcoin, de exemplu. Ether (ETH) are blockchain-ul Ethereum. Monedele au de obicei o utilitate specifică în întreaga rețea, cum ar fi plata taxelor de tranzacție, miza sau participarea la guvernare.

Tokenurile sunt construite pe blockchain-uri preexistente. S-ar putea să aibă roluri similare cu monedele, dar jetoanele au în principal utilitate în propriile proiecte. Un exemplu este CAKE-ul lui PancakeSwap pe Binance Smart Chain. De asemenea, îl puteți folosi pentru a plăti anumite tranzacții din ecosistemul PancakeSwap, cum ar fi baterea de jetoane nefungibile sau jocul lor la loterie. Cu toate acestea, CAKE nu are propriul blockchain, așa că nu poate fi utilizat în fiecare aplicație din BSC. Același lucru este valabil și pentru miile de jetoane ERC-20 emise pe blockchain-ul Ethereum. Fiecare token face parte dintr-un proiect specific cu cazuri de utilizare diferite.

Crearea criptomonede vs. token-uri

După cum am menționat, crearea unui jeton este mult mai simplă decât crearea unei monede. O monedă vă cere să dezvoltați și să mențineți cu succes un blockchain. Ați putea bifurca (creați o copie) un alt lanț existent, dar acest lucru nu rezolvă problema de a găsi utilizatori și validatori care să vă ajute rețeaua să supraviețuiască. Cu toate acestea, potențialul de succes cu o monedă nouă poate fi mai mare decât a face doar un jeton. Iată o prezentare generală de bază a celor două opțiuni:

MonedăJeton
Funcționează pe propria rețea blockchainPoate fi construit pe blockchain-uri existente cu o bază de utilizatori stabilită
Necesită cunoștințe avansate de blockchain și abilități de codareDestul de simplu de creat cu instrumente preexistente și cod open-source
Dezvoltarea blockchain este mai costisitoare și necesită timpDezvoltarea token-ului este mai rapidă, mai simplă și relativ ieftină

Crearea unei monede

Crearea unei monede noi poate dura mult timp dacă vă dezvoltați propriul blockchain. Cu toate acestea, bifurcarea unui blockchain anterior se poate face rapid și poate fi folosită ca bază pentru noua ta monedă. Bitcoin Cash (BCH) este un exemplu de proiect forked. Pentru a face acest lucru, aveți nevoie în continuare de un nivel ridicat de cunoștințe tehnice și de codificare blockchain. Succesul proiectului dumneavoastră se va baza și pe atragerea de noi utilizatori în rețeaua blockchain, ceea ce este o provocare.

Crearea unui token

Crearea unui token pe un blockchain existent poate spori reputația și securitatea acestuia. Deși nu veți avea control complet asupra tuturor aspectelor jetonului dvs., există încă o mulțime de personalizări disponibile. Există o varietate de site-uri web și instrumente disponibile pentru a vă crea propriul token, în special pe BSC și Ethereum.

Citește mai mult: Care este diferența dintre monedă și token

Ar trebui să creez o monedă sau un token pentru proiectul meu?

Un token va fi de obicei suficient pentru aplicațiile Decentralized Finance (DeFi) sau jocurile de tip play-to-earn. Atât BSC, cât și Ethereum au o cantitate enormă de flexibilitate și libertate cu care dezvoltatorii pot lucra. 

Dacă doriți să depășiți limitele a ceea ce face o monedă sau blockchain, ar fi probabil mai bine să creați o monedă cu propriul blockchain. Crearea unui nou blockchain și monedă este cu siguranță mai dificilă decât emiterea unui token cripto. Dar dacă este făcut corect, poate aduce o mulțime de inovații și noi posibilități. Binance Smart Chain, Ethereum, Solana și Polygon sunt exemple bune. 

Totuși, ambele opțiuni vor necesita multă muncă grea, împreună cu cunoștințe tehnice, economice și de piață pentru a reuși.

Soluții de top pentru crearea de criptomonede

Unele dintre cele mai populare soluții pentru crearea de criptomonede sunt BSC, Ethereum și Solana. Ambele aceste rețele oferă modalități de a crea o varietate de jetoane bazate pe standarde preexistente. Standardele de token BEP-20 și ERC-20 sunt exemple de frunte pe care aproape orice furnizor de portofel cripto le poate accepta.

ERC-20 aparține blockchain-ului Ethereum, în timp ce BEP-20 face parte din Binance Smart Chain (BSC). Ambele rețele permit crearea și personalizarea de contracte inteligente care vă permit să vă creați propriile token-uri și aplicații descentralizate (DApps). Cu DApps, puteți crea un ecosistem care oferă mai multe cazuri de utilizare și funcționalitate jetonului dvs.

Puteți, de asemenea, să vă uitați la sidechain-urile care folosesc securitatea unui lanț mai mare precum Ethereum sau Polkadot, dar oferă și o anumită personalizare. Polygon Network este atașată la Ethereum și oferă o experiență similară, dar este mai ieftină și mai rapidă de utilizat.

După ce alegeți un blockchain, veți avea nevoie de o metodă pentru a vă crea simbolul. Cu BSC și alte blockchain-uri care se bazează pe mașina virtuală Ethereum, procesul este relativ simplu. De asemenea, puteți găsi instrumente gata de utilizare care creează jetoane pe baza parametrilor și regulilor pe care le furnizați. Acestea sunt de obicei plătite, dar sunt o opțiune mai practică pentru utilizatorii care nu sunt familiarizați cu contractele inteligente.

Dacă doriți să vă creați propriul blockchain și monedă, probabil că veți avea nevoie de o echipă de dezvoltatori blockchain și experți din industrie. Chiar dacă te uiți la bifurcarea unui blockchain cum ar fi Ethereum sau Bitcoin, este totuși o cantitate imensă de muncă necesară pentru a-ți configura rețeaua. Aceasta ar include încurajarea utilizatorilor să acționeze ca validatori și să ruleze noduri pentru a menține blockchain-ul în funcțiune.

Lucruri de luat în considerare atunci când vă proiectați cripto-ul

În afară de opțiunile evidente, cum ar fi blockchain-ul sau crearea unei monede sau a unui jeton, există câteva alte domenii cheie de luat în considerare:

Definiți utilitatea criptomonedei dvs

Criptomonedele pot juca multe roluri. Unele acționează ca niște chei de acces la servicii. Alții chiar reprezintă stocuri sau alte active financiare. Pentru a înțelege și a mapa procesul de creare a cripto-ului, va trebui să-i definiți caracteristicile de la început.

Proiectați-vă tokenomics

Tokenomics sunt aspectele economice care guvernează cripto-ul dvs., cum ar fi oferta totală, metoda de distribuție și prețul inițial. O idee bună poate eșua dacă tokenomics nu sunt corecte și utilizatorii nu sunt stimulați să cumpere criptomoneda. De exemplu, dacă creați o monedă stabilă, dar nu o puteți fixa corect, nimeni nu va dori să o cumpere sau să o păstreze.

Verificați conformitatea sa legală

Țările din întreaga lume au propriile legi și reguli cu privire la criptomonede. Unele jurisdicții pot chiar interzice utilizarea criptomonedelor. Luați în considerare pe deplin obligațiile dvs. legale și orice probleme de conformitate cu care vă puteți confrunta.

Creează-ți propria criptomonedă în 7 pași

Dacă creați doar un simbol, nu se vor aplica fiecare pas din tutorialul de mai jos. Ceea ce este mai important ar fi cei trei pași de proiectare de mai sus. Cele mai multe dintre instrucțiunile noastre vor acoperi elementele de bază ale creării unui blockchain înainte de a bate în sfârșit moneda.

1. Alegeți o platformă blockchain adecvată

Pentru un token, va trebui să alegeți blockchain-ul pe care să vă creați cripto-ul. BSC și Etheruem sunt opțiuni populare, dar și sidechain-urile pot fi o idee bună. Pentru a vă crea propria monedă, va trebui să vă gândiți la proiectarea sau angajarea pe cineva care să creeze un blockchain personalizat.

2. Alegeți un mecanism de consens

Dacă vă creați propriul blockchain sau nu sunteți sigur pe care să alegeți pentru tokenul dvs., gândiți-vă la mecanismul de consens pe care îl doriți. Aceste mecanisme determină modul în care participanții confirmă și validează tranzacțiile în rețea. Majoritatea blockchain-urilor folosesc Proof of Stake, deoarece are cerințe hardware scăzute și multe variații diferite. Proof of Work, așa cum este folosit în Bitcoin, este considerat de unii ca fiind mai sigur, dar este adesea costisitor de întreținut și nu la fel de ecologic.

3. Proiectați-vă arhitectura blockchain

Acest pas este necesar doar dacă creați o monedă. Nu orice blockchain permite publicului să valideze tranzacțiile sau să ruleze noduri. Decizia între a avea un blockchain privat, public, autorizat sau fără permisiune este importantă. Arhitectura blockchain-ului dvs. va depinde de ceea ce încearcă să facă moneda și proiectul dvs. De exemplu, o companie sau o țară care creează o monedă ar putea rula un blockchain privat pentru mai mult control.

4. Începeți dezvoltarea blockchain-ului

Dacă nu aveți cunoștințe de specialitate în dezvoltare, veți avea nevoie de ajutor extern pentru a vă construi ideile. Odată ce blockchain-ul rulează într-un mediu live, este extrem de dificil să-și schimbe conceptele și regulile de bază. Folosiți un testnet pentru a vă asigura că totul funcționează conform planului și, în mod ideal, cooperați cu o întreagă echipă de dezvoltare pentru a vă construi blockchain-ul. 

5. Auditează-ți cripto-ul și codul acestuia

Companiile de audit precum Certik pot verifica codul blockchain-ului și criptomoneda sa pentru a căuta eventuale vulnerabilități. Apoi puteți publica auditul în mod public și, de asemenea, puteți acționa pe baza constatărilor acestuia. Acest proces oferă o oarecare garanție de siguranță pentru dvs., în calitate de creator, și pentru orice potențial utilizator sau investitor. 

6. Verificați din nou aspectele juridice

Acum că aveți blockchain-ul în funcțiune și sunteți gata să vă creați criptomoneda, cel mai bine este să solicitați consiliere juridică de specialitate pentru a verifica dacă va trebui să solicitați permisiunea. Din nou, acest pas este dificil de realizat singur și necesită ajutor din exterior.

7. Mintează-ți criptomoneda

Indiferent dacă creați un jeton sau o monedă, va trebui să bateți criptomoneda la un moment dat. Metoda exactă va diferi în funcție de tokenomia dvs. De exemplu, jetoanele de aprovizionare fixă ​​sunt de obicei bătute dintr-o singură dată printr-un contract inteligent. Monedele precum Bitcoin sunt bătute treptat, pe măsură ce minerii validează noi blocuri de tranzacții.

Cum se creează un token BEP-20

Pentru a crea un simbol BEP-20 simplu, veți avea nevoie de câteva abilități de codare de bază pentru a implementa un contract inteligent în Binance Smart Chain. De asemenea, va trebui să aveți instalat MetaMask și niște BNB în portofel pentru a plăti taxele de gaz.

1. Asigurați-vă că aveți rețeaua principală BSC adăugată la MetaMask. Puteți găsi instrucțiuni detaliate în ghidul nostru Conectarea MetaMask la Binance Smart Chain .

Citește mai mult: Ce este portofelul Metamask | Cum se creează un portofel și se folosește

2. Mergeți la Remix, o aplicație online pentru dezvoltarea și implementarea de contracte inteligente pe blockchain-uri care sunt compatibile cu mașina virtuală Ethereum. Faceți clic dreapta pe folderul [contracte] și faceți clic pe [Fișier nou].

3. Denumiți fișierul „BEP20.sol”.

4. Asigurați-vă că aveți limbajul de programare setat ca [Solidity], sau contractul dvs. inteligent nu va funcționa. Puteți face acest lucru făcând clic pe pictograma prezentată mai jos în partea dreaptă.

5. Copiați codul contractului inteligent BEP-20 în fișierul dvs. Puteți afla mai multe informații despre parametrii și funcțiile codului pe GitHub .

6. Modificați numele, simbolul, zecimale și totalSupply pentru moneda dvs. Aici am ales Binance Academy Coin (BAC) ca exemplu, cu 18 zecimale și o rezervă totală de 100.000.000. Nu uitați să adăugați suficiente 0 pentru a acoperi cele 18 zecimale.

7. În continuare, va trebui să compilați contractul inteligent. Faceți clic pe pictograma afișată mai jos în partea stângă a ecranului, bifați [Compilare automată] și [Activare optimizare], apoi faceți clic pe butonul [Compilare].

8. Faceți clic pe butonul [ABI] pentru a copia ABI-ul contractului.

9.  Faceți clic pe pictograma evidențiată mai jos în partea stângă a ecranului. Selectați [Injected Web3] ca mediu și apoi permiteți MetaMask să se conecteze la Remix. În cele din urmă, asigurați-vă că v-ați selectat contractul BEP20 înainte de a face clic pe [Implementare].

10. Acum va trebui să plătiți o taxă de tranzacție prin MetaMask pentru a implementa contractul în blockchain. Odată ce contractul inteligent este activ, trebuie să verificați și să publicați codul sursă al contractului. 

Copiați adresa contractului la BscScan, selectați [Solidity (Single)] ca tip de compilator și potriviți versiunea compilatorului utilizată la pasul 7.

11. Apoi, faceți clic dreapta pe BEP20.sol în Remix și apăsați [Flatten]. Apoi, va trebui să acordați permisiunea Remix pentru a aplatiza codul.

12. Copiați codul de pe BEP20_flat.sol în câmp și asigurați-vă că [Optimizare] este setat la Da. Acum faceți clic pe [Verificați și publicați] în partea de jos a paginii.

13. Acum veți vedea un ecran de introducere reușit. Cu codul verificat, vă puteți bate jetonul prin BscScan folosind apelul _mint implementat în contract. Accesați adresa contractului de pe BscScan și faceți clic pe [Scrie contract], apoi faceți clic pe [Conectați-vă la Web3] pentru a vă conecta contul MetaMask.

14. Mergeți în jos pe pagină către secțiunea Monetărie și introduceți numărul de jetoane pe care doriți să le bateți. Vom bate 100.000.000 BAC. Nu uitați să adăugați și zecimale, în acest caz 18. Faceți clic pe [Scrie] și plătiți taxa pe MetaMask.

15. Acum ar trebui să vedeți că jetoanele au fost bătute și trimise în portofelul care a creat contractul inteligent.

Cum să vă înscrieți criptomoneda

Obținerea monedei sau a jetonului dvs. listate pe un schimb de criptomonede precum Binance le poate prezenta unui public mai larg într-un mod sigur și reglementat. Dacă reușiți să creați și să dezvoltați un proiect solid de criptomonede, puteți completa formularele de cerere online ale Binance fie pentru o listare directă și/sau distribuție pe Launchpad/Launchpool.

Fiecare criptomonedă trece printr-un proces riguros de due diligence și va trebui să actualizați Binance în mod regulat cu privire la progresul dvs. în timpul aplicării. De asemenea, va trebui să acceptați BNB și BUSD în ecosistemul criptomonedei, cum ar fi furnizarea lor ca lichiditate sau acceptarea lor în timpul ofertei inițiale de monede (ICO) sau vânzării de jetoane.

Costul creării propriei criptomonede

Costurile implicate sunt legate de metodele și configurația pe care o alegeți. Dacă creați o monedă și un blockchain, probabil că va trebui să plătiți o întreagă echipă timp de mai multe luni. Un audit de cod de la o echipă de încredere poate costa, de asemenea, aproximativ 15.000 USD (USD). La cel mai ieftin, un simplu token pe BSC poate fi făcut pentru 50 USD. Când facem o medie, pentru a crea o criptomonedă cu anumite șanse de succes, probabil că va trebui să cheltuiți mii de dolari pentru crearea, marketingul și construirea comunității.

☞  ÎNSCRIEȚI-VĂ PE BINANCE

Dacă decideți să vă creați propria criptomonedă, asigurați-vă că utilizați informațiile noastre doar ca punct de plecare. Este un subiect profund, care necesită mult timp pentru a înțelege pe deplin. Dincolo de crearea jetonului sau a monedei, trebuie să vă gândiți și să faceți un succes după lansare. Studierea altor proiecte și lansările acestora pentru a vedea ce a funcționat bine și ce nu a funcționat poate ajuta la crearea propriei criptomonede.

🔺CLAIMER: Informațiile din postare nu sunt sfaturi financiare, sunt destinate NUMAI ÎN SCOP DE INFORMAȚII GENERALE. Tranzacționarea cu criptomonede este FOARTE riscantă. Asigurați-vă că înțelegeți aceste riscuri și că ești responsabil pentru ceea ce faci cu banii tăi.

Norbert Ernser

Norbert Ernser

1642006740

Crearea propriei criptomonede | Tot ce trebuie să știți

În această postare, veți învăța Cum să vă creați propria criptomonedă (Tot ce trebuie să știți), Ghid pas cu pas!

Când creați o nouă criptomonedă, puteți alege să faceți o monedă sau un jeton. O monedă are propriul blockchain, în timp ce un token este construit pe o rețea preexistentă. Criptomonedele se bazează pe blockchain pentru securitatea și natura lor descentralizată.

Crearea unui token necesită mai puțină experiență și efort decât realizarea unei monede cripto. O monedă va avea nevoie de obicei de o echipă de dezvoltatori și experți pentru ao realiza. Un token încă mai are nevoie de cunoștințe tehnice, dar este posibil să le creați în câteva minute prin utilizarea altor blockchain-uri, cum ar fi Ethereum, Binance Smart Chain, Solana și Polygon. 

Alegerea dvs. de jeton sau monedă se va schimba în funcție de personalizarea și utilitatea dorită. În general, costurile implicate depind de munca necesară, cum ar fi dezvoltatorii externi și timpul.

Ethereum și Binance Smart Chain sunt blockchain-uri populare pentru crearea de monede digitale. Puteți fie să utilizați codul stabilit pentru a crea singur jetoane, fie să plătiți pentru a utiliza un serviciu de creare de monede. Sidechain-urile sunt o altă alegere populară, deoarece oferă mai multă personalizare cu avantajele principale ale blockchain-ului.

Înainte de a vă crea propria cripto, va trebui să luați în considerare utilitatea, tokenomia și statutul juridic. După aceasta, alegerea dvs. de blockchain, mecanism de consens și arhitectură sunt toate necesare pentru etapa de dezvoltare. Apoi, ați putea lua în considerare un audit al proiectului dumneavoastră și o verificare juridică finală. Deși aproape oricine poate crea o criptomonedă, dezvoltarea unui proiect solid necesită muncă serioasă și dedicare.

Introducere

Ideea de a vă crea propria criptomonedă, cazuri de utilizare și audiență este una interesantă pentru mulți fani ai criptomonedei. Dar unde este cel mai bun loc pentru a începe? Există, de fapt, multe moduri de a crea monede și jetoane. Costurile și cunoștințele variază, de asemenea, în funcție de complexitatea proiectului dvs. Dacă vă gândiți să vă creați propria criptomonedă, articolul nostru prezintă elementele de bază pentru a începe.

Ce este o criptomonedă?

O criptomonedă, cunoscută și sub numele de cripto, este un tip de activ digital cu mai multe cazuri de utilizare. Este în primul rând o modalitate de a transfera valoare între oameni pe cale digitală, inclusiv valoarea monetară, drepturile de proprietate sau chiar privilegiile de vot. Crypto diferă de alte sisteme de plată digitale datorită rădăcinilor sale în tehnologia blockchain. Această bază oferă criptomonedelor mai multă libertate față de entitățile centrale precum guvernele sau băncile.

Bitcoin este cel mai faimos exemplu de criptomonedă. Are un caz de utilizare simplu de transfer al valorii monetare către oricine din întreaga lume, fără a fi nevoie de intermediari. Blockchain-ul său înregistrează toate tranzacțiile și asigură securitatea și stabilitatea rețelei.

Diferența dintre criptomonede și jetoane

Criptomonedele pot fi împărțite aproximativ în două categorii: monede și jetoane. Diferența dintre ele este simplă. Monedele au propriul lor blockchain nativ, cum ar fi Bitcoin, de exemplu. Ether (ETH) are blockchain-ul Ethereum. Monedele au de obicei o utilitate specifică în întreaga rețea, cum ar fi plata taxelor de tranzacție, miza sau participarea la guvernare.

Tokenurile sunt construite pe blockchain-uri preexistente. S-ar putea să aibă roluri similare cu monedele, dar jetoanele au în principal utilitate în propriile proiecte. Un exemplu este CAKE-ul lui PancakeSwap pe Binance Smart Chain. De asemenea, îl puteți folosi pentru a plăti anumite tranzacții din ecosistemul PancakeSwap, cum ar fi baterea de jetoane nefungibile sau jocul lor la loterie. Cu toate acestea, CAKE nu are propriul blockchain, așa că nu poate fi utilizat în fiecare aplicație din BSC. Același lucru este valabil și pentru miile de jetoane ERC-20 emise pe blockchain-ul Ethereum. Fiecare token face parte dintr-un proiect specific cu cazuri de utilizare diferite.

Crearea de monede criptografice vs. jetoane

După cum am menționat, crearea unui jeton este mult mai simplă decât crearea unei monede. O monedă vă cere să dezvoltați și să mențineți cu succes un blockchain. Ați putea bifurca (creați o copie) un alt lanț existent, dar acest lucru nu rezolvă problema de a găsi utilizatori și validatori care să vă ajute rețeaua să supraviețuiască. Cu toate acestea, potențialul de succes cu o monedă nouă poate fi mai mare decât a face doar un jeton. Iată o prezentare generală de bază a celor două opțiuni:

MonedăJeton
Funcționează pe propria rețea blockchainPoate fi construit pe blockchain-uri existente cu o bază de utilizatori stabilită
Necesită cunoștințe avansate de blockchain și abilități de codareDestul de simplu de creat cu instrumente preexistente și cod open-source
Dezvoltarea blockchain este mai costisitoare și necesită timpDezvoltarea token-ului este mai rapidă, mai simplă și relativ ieftină

Crearea unei monede

Crearea unei monede noi poate dura mult timp dacă vă dezvoltați propriul blockchain. Cu toate acestea, bifurcarea unui blockchain anterior se poate face rapid și poate fi folosită ca bază pentru noua ta monedă. Bitcoin Cash (BCH) este un exemplu de proiect forked. Pentru a face acest lucru, aveți nevoie în continuare de un nivel ridicat de cunoștințe tehnice și de codificare blockchain. Succesul proiectului dumneavoastră se va baza și pe atragerea de noi utilizatori în rețeaua blockchain, ceea ce este o provocare.

Crearea unui token

Crearea unui token pe un blockchain existent poate spori reputația și securitatea acestuia. Deși nu veți avea control complet asupra tuturor aspectelor jetonului dvs., există încă o mulțime de personalizări disponibile. Există o varietate de site-uri web și instrumente disponibile pentru a vă crea propriul token, în special pe BSC și Ethereum.

Citește mai mult: Care este diferența dintre monedă și token

Ar trebui să creez o monedă sau un token pentru proiectul meu?

Un token va fi de obicei suficient pentru aplicațiile Decentralized Finance (DeFi) sau jocurile de tip play-to-earn. Atât BSC, cât și Ethereum au o cantitate imensă de flexibilitate și libertate cu care dezvoltatorii pot lucra. 

Dacă doriți să depășiți limitele a ceea ce face o monedă sau blockchain, ar fi probabil mai bine să creați o monedă cu propriul blockchain. Crearea unui nou blockchain și monedă este cu siguranță mai dificilă decât emiterea unui token cripto. Dar dacă este făcut corect, poate aduce o mulțime de inovații și noi posibilități. Binance Smart Chain, Ethereum, Solana și Polygon sunt exemple bune. 

Totuși, ambele opțiuni vor necesita multă muncă grea, împreună cu cunoștințe tehnice, economice și de piață pentru a reuși.

Soluții de top pentru crearea de criptomonede

Unele dintre cele mai populare soluții pentru crearea de criptomonede sunt BSC, Ethereum și Solana. Ambele aceste rețele oferă modalități de a crea o varietate de jetoane bazate pe standarde preexistente. Standardele de token BEP-20 și ERC-20 sunt exemple de frunte pe care aproape orice furnizor de portofel cripto le poate accepta.

ERC-20 aparține blockchain-ului Ethereum, în timp ce BEP-20 face parte din Binance Smart Chain (BSC). Ambele rețele permit crearea și personalizarea de contracte inteligente care vă permit să vă creați propriile token-uri și aplicații descentralizate (DApps). Cu DApps, puteți crea un ecosistem care oferă mai multe cazuri de utilizare și funcționalitate jetonului dvs.

Puteți, de asemenea, să vă uitați la sidechain-urile care folosesc securitatea unui lanț mai mare precum Ethereum sau Polkadot, dar oferă și o anumită personalizare. Polygon Network este atașată la Ethereum și oferă o experiență similară, dar este mai ieftină și mai rapidă de utilizat.

După ce alegeți un blockchain, veți avea nevoie de o metodă pentru a vă crea simbolul. Cu BSC și alte blockchain-uri care se bazează pe mașina virtuală Ethereum, procesul este relativ simplu. De asemenea, puteți găsi instrumente gata de utilizare care creează jetoane pe baza parametrilor și regulilor pe care le furnizați. Acestea sunt de obicei plătite, dar sunt o opțiune mai practică pentru utilizatorii care nu sunt familiarizați cu contractele inteligente.

Dacă doriți să vă creați propriul blockchain și monedă, probabil că veți avea nevoie de o echipă de dezvoltatori blockchain și experți din industrie. Chiar dacă te uiți la bifurcarea unui blockchain cum ar fi Ethereum sau Bitcoin, este totuși o cantitate imensă de muncă necesară pentru a-ți configura rețeaua. Aceasta ar include încurajarea utilizatorilor să acționeze ca validatori și să ruleze noduri pentru a menține blockchain-ul în funcțiune.

Lucruri de luat în considerare atunci când vă proiectați cripto-ul

În afară de opțiunile evidente, cum ar fi blockchain-ul sau crearea unei monede sau a unui jeton, există câteva alte domenii cheie de luat în considerare:

Definiți utilitatea criptomonedei dvs

Criptomonedele pot juca multe roluri. Unele acționează ca niște chei de acces la servicii. Alții reprezintă chiar acțiuni sau alte active financiare. Pentru a înțelege și a mapa procesul de creare a cripto-ului, va trebui să-i definiți caracteristicile de la început.

Proiectați-vă tokenomica

Tokenomics sunt aspectele economice care guvernează cripto-ul dvs., cum ar fi oferta totală, metoda de distribuție și prețul inițial. O idee bună poate eșua dacă tokenomics nu sunt corecte și utilizatorii nu sunt stimulați să cumpere criptomoneda. De exemplu, dacă creați o monedă stabilă, dar nu o puteți fixa corect, nimeni nu va dori să o cumpere sau să o păstreze.

Verificați conformitatea sa legală

Țările din întreaga lume au propriile legi și reguli cu privire la criptomonede. Unele jurisdicții pot chiar interzice utilizarea criptomonedelor. Luați în considerare pe deplin obligațiile dvs. legale și orice probleme de conformitate cu care vă puteți confrunta.

Creează-ți propria criptomonedă în 7 pași

Dacă creați doar un simbol, nu se vor aplica fiecare pas din tutorialul de mai jos. Ceea ce este mai important ar fi cei trei pași de proiectare de mai sus. Cele mai multe dintre instrucțiunile noastre vor acoperi elementele de bază ale creării unui blockchain înainte de a bate în sfârșit moneda.

1. Alegeți o platformă blockchain adecvată

Pentru un token, va trebui să alegeți blockchain-ul pe care să vă creați cripto-ul. BSC și Etheruem sunt opțiuni populare, dar și sidechain-urile pot fi o idee bună. Pentru a vă crea propria monedă, va trebui să vă gândiți la proiectarea sau angajarea pe cineva care să creeze un blockchain personalizat.

2. Alegeți un mecanism de consens

Dacă vă creați propriul blockchain sau nu sunteți sigur pe care să alegeți pentru tokenul dvs., gândiți-vă la mecanismul de consens pe care îl doriți. Aceste mecanisme determină modul în care participanții confirmă și validează tranzacțiile în rețea. Majoritatea blockchain-urilor folosesc Proof of Stake, deoarece are cerințe hardware reduse și multe variații diferite. Proof of Work, așa cum este folosit în Bitcoin, este considerat de unii ca fiind mai sigur, dar este adesea costisitor de întreținut și nu la fel de ecologic.

3. Proiectați-vă arhitectura blockchain

Acest pas este necesar doar dacă creați o monedă. Nu orice blockchain permite publicului să valideze tranzacțiile sau să ruleze noduri. Decizia între a avea un blockchain privat, public, autorizat sau fără permisiune este importantă. Arhitectura blockchain-ului dvs. va depinde de ceea ce încearcă să facă moneda și proiectul dvs. De exemplu, o companie sau o țară care creează o monedă ar putea rula un blockchain privat pentru mai mult control.

4. Începeți dezvoltarea blockchain-ului

Dacă nu aveți cunoștințe de specialitate în dezvoltare, veți avea nevoie de ajutor extern pentru a vă construi ideile. Odată ce blockchain-ul rulează într-un mediu live, este extrem de dificil să-și schimbe conceptele și regulile de bază. Folosiți un testnet pentru a vă asigura că totul funcționează conform planului și, în mod ideal, cooperați cu o întreagă echipă de dezvoltare pentru a vă construi blockchain-ul. 

5. Auditează-ți cripto-ul și codul acestuia

Companiile de audit precum Certik pot verifica codul blockchain-ului și criptomoneda sa pentru a căuta eventuale vulnerabilități. Apoi puteți publica auditul în mod public și, de asemenea, puteți acționa pe baza constatărilor acestuia. Acest proces oferă o oarecare garanție de siguranță pentru dvs., în calitate de creator, și pentru orice potențial utilizator sau investitor. 

6. Verificați din nou aspectele juridice

Acum că aveți blockchain-ul în funcțiune și sunteți gata să vă creați criptomoneda, cel mai bine este să solicitați consiliere juridică de specialitate pentru a verifica dacă va trebui să solicitați permisiunea. Din nou, acest pas este dificil de realizat singur și necesită ajutor din exterior.

7. Mintează-ți criptomoneda

Indiferent dacă creați un jeton sau o monedă, va trebui să bateți criptomoneda la un moment dat. Metoda exactă va diferi în funcție de tokenomia dvs. De exemplu, jetoanele de aprovizionare fixă ​​sunt de obicei bătute dintr-o singură dată printr-un contract inteligent. Monedele precum Bitcoin sunt bătute treptat, pe măsură ce minerii validează noi blocuri de tranzacții.

Cum se creează un token BEP-20

Pentru a crea un simbol BEP-20 simplu, veți avea nevoie de câteva abilități de codare de bază pentru a implementa un contract inteligent în Binance Smart Chain. De asemenea, va trebui să aveți instalat MetaMask și niște BNB în portofel pentru a plăti taxele de gaz.

1. Asigurați-vă că aveți rețeaua principală BSC adăugată la MetaMask. Puteți găsi instrucțiuni detaliate în ghidul nostru Conectarea MetaMask la Binance Smart Chain .

Citește mai mult: Ce este portofelul Metamask | Cum se creează un portofel și se folosește

2. Mergeți la Remix, o aplicație online pentru dezvoltarea și implementarea de contracte inteligente pe blockchain-uri care sunt compatibile cu mașina virtuală Ethereum. Faceți clic dreapta pe folderul [contracte] și faceți clic pe [Fișier nou].

3. Denumiți fișierul „BEP20.sol”.

4. Asigurați-vă că aveți limbajul de programare setat ca [Solidity], sau contractul inteligent nu va funcționa. Puteți face acest lucru făcând clic pe pictograma prezentată mai jos în partea dreaptă.

5. Copiați codul contractului inteligent BEP-20 în fișierul dvs. Puteți afla mai multe informații despre parametrii și funcțiile codului pe GitHub .

6. Modificați numele, simbolul, zecimale și totalSupply pentru moneda dvs. Aici am ales Binance Academy Coin (BAC) ca exemplu, cu 18 zecimale și o rezervă totală de 100.000.000. Nu uitați să adăugați suficiente 0 pentru a acoperi cele 18 zecimale.

7. În continuare, va trebui să compilați contractul inteligent. Faceți clic pe pictograma afișată mai jos în partea stângă a ecranului, bifați [Compilare automată] și [Activare optimizare], apoi faceți clic pe butonul [Compilare].

8. Faceți clic pe butonul [ABI] pentru a copia ABI-ul contractului.

9.  Faceți clic pe pictograma evidențiată mai jos în partea stângă a ecranului. Selectați [Injected Web3] ca mediu și apoi permiteți MetaMask să se conecteze la Remix. În cele din urmă, asigurați-vă că v-ați selectat contractul BEP20 înainte de a face clic pe [Implementare].

10. Acum va trebui să plătiți o taxă de tranzacție prin MetaMask pentru a implementa contractul în blockchain. Odată ce contractul inteligent este activ, trebuie să verificați și să publicați codul sursă al contractului. 

Copiați adresa contractului la BscScan, selectați [Solidity (Single)] ca tip de compilator și potriviți versiunea compilatorului utilizată la pasul 7.

11. Apoi, faceți clic dreapta pe BEP20.sol în Remix și apăsați [Flatten]. Apoi, va trebui să acordați permisiunea Remix pentru a aplatiza codul.

12. Copiați codul de pe BEP20_flat.sol în câmp și asigurați-vă că [Optimizare] este setat la Da. Acum faceți clic pe [Verificați și publicați] în partea de jos a paginii.

13. Acum veți vedea un ecran de introducere reușit. Cu codul verificat, vă puteți bate jetonul prin BscScan folosind apelul _mint implementat în contract. Accesați adresa contractului de pe BscScan și faceți clic pe [Scrie contract], apoi faceți clic pe [Conectați-vă la Web3] pentru a vă conecta contul MetaMask.

14. Mergeți în jos pe pagină către secțiunea Monetărie și introduceți numărul de jetoane pe care doriți să le bateți. Vom bate 100.000.000 BAC. Nu uitați să adăugați și zecimale, în acest caz 18. Faceți clic pe [Scrie] și plătiți taxa pe MetaMask.

15. Acum ar trebui să vedeți că jetoanele au fost bătute și trimise în portofelul care a creat contractul inteligent.

Cum să vă înscrieți criptomoneda

Obținerea monedei sau a jetonului dvs. listate pe un schimb de criptomonede precum Binance le poate prezenta unui public mai larg într-un mod sigur și reglementat. Dacă reușiți să creați și să dezvoltați un proiect solid de criptomonede, puteți completa formularele de cerere online ale Binance fie pentru o listare directă și/sau distribuție pe Launchpad/Launchpool.

Fiecare criptomonedă trece printr-un proces riguros de due diligence și va trebui să actualizați Binance în mod regulat cu privire la progresul dvs. în timpul aplicării. De asemenea, va trebui să acceptați BNB și BUSD în ecosistemul criptomonedei, cum ar fi furnizarea lor ca lichiditate sau acceptarea lor în timpul ofertei inițiale de monede (ICO) sau vânzării de jetoane.

Costul creării propriei criptomonede

Costurile implicate sunt legate de metodele și configurația pe care o alegeți. Dacă creați o monedă și un blockchain, probabil că va trebui să plătiți o întreagă echipă timp de mai multe luni. Un audit de cod de la o echipă de încredere poate costa, de asemenea, aproximativ 15.000 USD (USD). La cel mai ieftin, un simplu token pe BSC poate fi făcut pentru 50 USD. Când facem o medie, pentru a crea o criptomonedă cu șanse de succes, probabil că va trebui să cheltuiți mii de dolari pentru crearea, marketingul și construirea comunității.

☞  ÎNREGISTREAZĂ-TE PE BINANCE

Dacă decideți să vă creați propria criptomonedă, asigurați-vă că utilizați informațiile noastre doar ca punct de plecare. Este un subiect profund, care necesită mult timp pentru a înțelege pe deplin. Dincolo de crearea jetonului sau a monedei, trebuie să vă gândiți și să faceți un succes după lansare. Studierea altor proiecte și lansările acestora pentru a vedea ce a funcționat bine și ce nu a funcționat poate ajuta la crearea propriei criptomonede.

🔺CLAIMER: Informațiile din postare nu sunt sfaturi financiare, sunt destinate NUMAI ÎN SCOP DE INFORMAȚII GENERALE. Tranzacționarea cu criptomonede este FOARTE riscantă. Asigurați-vă că înțelegeți aceste riscuri și că ești responsabil pentru ceea ce faci cu banii tăi.

🔥 Dacă ești începător. Cred că articolul de mai jos vă va fi util ☞  Ce ar trebui să știți înainte de a investi în criptomonede - Pentru începători