Cesar Hamill

Cesar Hamill

1650236040

Šta je ID transakcije (TXID) na Blockchainu

U ovom članku, vi i ja ćemo naučiti o ključnoj riječi TXID u analizi podataka na lancu i zanimljivim detaljima oko nje.

1. Šta je TXID?

TXID je skraćenica od Transaction ID (također poznat kao ID, TXHash ili Txn), koji je niz znakova koji se sastoji od brojeva i slova koji identificira i razlikuje svaku transakciju koja se odvija na blockchain mreži. ili na berzi kriptovaluta.

Postoje dvije uobičajene vrste TXID-a:

 • TXID tradicionalnih kanala (banke, novčanici za plaćanje,...): Postoji mnogo različitih tipova TXID snimanja, koji se mogu uređivati ​​(ako servis provajder želi, jer oni posjeduju podatke, a skoro samo oni mogu pristupiti TXID-u informacije).
 • TXID blockchain mreže (Bitcoin, Ethereum, BNB,...): Za svaki blockchain postoji poseban standard, ne može ometati ili manipulirati informacijama (jer se pohranjuju na blockchain mreži), informacije o TXID-u su transparentne na mreži . blockchain.

Tipična transakcija na Bitcoin blockchainu bi bila niz od 64 karaktera (32 bajta) u obliku slova i brojeva. Tako će biti kreirano mnogo transakcija bez brige da će imati isti TXID.

Najveći BTC transferi

Šta je značenje TXID-a?

Blockchain se sastoji od blokova, koji su zauzvrat napravljeni od više transakcija. Ako korisnik želi identificirati kada je izvršena kripto transakcija na blockchainu, potreban mu je TXID.

ID transakcije iz 2009. godine – jedan koji je možda vezan za Satoshijeve novčanike (Izvor: Blockchain.com)

Neke kriptovalute nemaju TXID. To su anonimne kriptovalute kao što su Monero i ZCash koji ne čuvaju evidenciju transakcija i čuvaju podatke o plaćanju/bilanse skrivenim u svrhu privatnosti. Na Bitcoin-u i Ethereumu, korisnici mogu lako vidjeti sve transakcije koje su se dogodile javno putem pretraživača blokova. Istraživači blokova prikazuju sve transakcije na blockchainu u realnom vremenu i omogućavaju korisnicima da vide kriptovalute. Najčešći istraživač za Bitcoin je Blockchain.com, a za Ethereum to je Etherscan .

TXID-ovi za Bitcoin i Ethereum sadrže 64 znaka koji mogu biti bilo koja nasumična varijacija slova i brojeva. TXID nije isto što i adresa novčanika (iako ima sličan stil kodiranja), već samo zapis određene transakcije koja se dogodila na blockchainu.

Šta je bio prvi TXID?

Prvi zapis TXID-a na Bitcoin-u dogodio se 2009. godine:

 • 0e3e2357e806b6cdb1f70b54c3a3a17b6714ee1f0e68bebb44a74b1efd512098

Ovaj heš transakcije od 64 znaka predstavlja prvu Bitcoin transakciju, kada je osnivač Bitcoina Satoshi Nakamoto poslao 50 BTC svom prijatelju kao test 2009. Ovaj TXID se još uvijek može vidjeti na blockchainu. Svi rudari koji počnu rudariti Bitcoin moraju preuzeti cijeli blockchain, vodeći evidenciju o svakoj pojedinačnoj transakciji od početka Bitcoina do sada.

Još jedan primjer istorijske ID transakcije je poznata transakcija pizze iz 2010 .:

 • cca7507897abc89628f450e8b1e0c6fca4ec3f7b34cccf55f3f531c659ff4d79

Ova transakcija je bila prva evidencija o korištenju Bitcoina kao oblika plaćanja — preko 10.000 BTC za dvije pice. Vrijednost u to vrijeme (maj 2010.) bila je 40 dolara, a trenutna vrijednost je blizu 700 miliona dolara.

2. Šta se može učiniti sa TXID-om?

Svaki TXID će predstavljati svaku transakciju napravljenu na blockchainu. Dakle, sa TXID-om možete potražiti sve informacije vezane za transakcije na exploreru. 

Pročitajte više: Blockchain Explorer objašnjen za manje od 5 minuta

Evo primjera sa TXID-om (TX Hash) na Ethereumu, možete dobiti sljedeće informacije:

 • Status: Završeno, nije završeno, na čekanju, u toku,...
 • Blok: kojem bloku pripada transakcija na blockchainu.
 • Vremenska oznaka: Vrijeme kreiranja transakcije.
 • Od-Do: novčanik pošiljaoca i novčanik primaoca.
 • Vrijednost: Ukupna vrijednost poslana (u obliku tokena).
 • Naknada za transakciju: Naknada za transakciju (u ETH ako koristite Ethereum mrežu).

Transakcije na Ethereum mreži

Sa ovim detaljima možete "kopati" po novčanicima pošiljaoca i primaoca kako biste saznali više informacija o transakcijama koje su izvršili, tokenima koje drže,... Sve informacije na blockchainu su međusobno povezane.

TXID svojstva blockchaina

Jedno od ključnih svojstava blockchain tehnologije je integritet podataka. To se odražava u transakcijama snimljenim na blockchain mreži koje se ne mogu mijenjati ili modificirati. Drugim riječima, ako pogodite metu lukom i strijelom (dovršite transakciju), ne možete promijeniti ishod.

Još jedna karakteristika je transparentnost blockchaina. Sve transakcije na blockchainu su javne i pretražive putem blockchain istraživača (baš kao Google blockchain). Ovo je vrlo koristan alat za one koji žele pronaći ili pratiti kitove novčanike, ili čak i vaš kripto novčanik.

TXID igra vrlo važnu ulogu u radu i održavanju stabilnosti blockchain mreže. Ova linija lanaca pomaže u praćenju stanja transakcije i blockchain mreže. Pod pretpostavkom da vaša transakcija nije uspješna, ona će također biti spremljena na blockchain s privatnim TXID-om.

Kako TXID-ovi imaju koristi od Blockchains-a?

Osim što dokazuju da su sredstva potrošena na blockchain, TXID-ovi nose vrijedne informacije o svim transakcijama koje su se dogodile tokom historije lanca. Ovi hešovi od 64 karaktera mogu se koristiti za provjeru integriteta podataka koji se prosljeđuju za buduće kreiranje/vađenje bloka.

Osnovna ideja blockchaina je stvaranje nepromjenjive i nepouzdane knjige za plaćanja. Nepromjenjivo znači da se ne može mijenjati i/ili poništiti. Ako korisnik dvostruko šifrira transakciju, dobija određeni hash/TXID koji je nepromjenjiv sve dok se blockchain nastavlja. Ovo garantuje otpor cenzuri i uklanja aspekt poverenja, omogućavajući ljudima da troše svoj novac bez brige da će biti ukraden ili zamrznut kao što bi mogao u banci. To također znači da će TXID-ovi/heševi biti pretraživi na jednom od gore navedenih blok istraživača čak i 10 godina kasnije.

Vrhunske burze za trgovinu token-coin. Slijedite upute i zaradite neograničeno

BinancePoloniexBitfinexHuobiMXCProBITGate.ioCoinbase

3. Kako pratiti transakciju putem TXID-a?

3.1. Bitcoin?

Od kada su se prve transakcije dogodile 2009. godine, Bitcoin TXID-ovi su ID-ovi od 64 karaktera koji predstavljaju hash string. 64 znaka predstavljaju izlaz SHA-256 enkripcije, jer sve Bitcoin transakcije koriste SHA-256 enkripciju. Ova metoda šifriranja temelji se na kriptografskim hash funkcijama koje je izmislila i kodificirala Američka agencija za nacionalnu sigurnost (NSA) 2001. pod nazivom “SHA-2”.

Izlaz od 64 znaka je zapravo manji od originalne heširane vrijednosti. Prema SHA-2 smjernicama, kriptografski heš koji je dugačak 256 bita može se pretvoriti u izlaz od 64 znaka. Međutim, svi bitcoin podaci moraju biti dva puta heširani.

Recimo da počnemo sa 256-bitnim nizom bajtova. Jednom kada su ovi bajtovi dvostruko heširani pomoću SHA-256, oni proizvode sljedeći izlaz od 64 znaka:

4A5E1E4BAAB89F3A32518A88C31BC87F618F76673E2CC77AB2127B7AFDEDA33B

Originalne heširane vrijednosti nisu nasumične – sve specificiraju detalje o transakciji. Prvih 8 znakova specificira verziju Bitcoina, zatim 4 znaka za zastavu, zatim 2 znaka za broj transakcija, itd. Na kraju, korisnik završi s jednim ID-om transakcije.

Ako bi korisnik želio prilagoditi standardni heš transakcije i uključiti Bitcoin pametne ugovore kao što su vremenske blokade ili transakcije s više potpisa, mogao bi to učiniti uz dodatnu cijenu.

Slične ili identične tehnike heširanja koriste svi popularni blockchaini u svijetu. Ethereum koristi isti oblik enkripcije kao i Bitcoin, a svi ID-ovi Ethereum transakcija također imaju 64 znaka jer koriste SHA-265 enkripciju.

Heš može uključivati ​​i ličnu poruku koja se može dekodirati. Korisnici moraju dodati sljedeću naredbu u svoju transakciju:

OP_RETURN {80 bajtova podataka koje želite}

U bloku Bitcoin genesis , Satoshi Nakamoto je kodirao sljedeću poruku: “The Times 03/Jan/2009 Kancelar na ivici drugog spasa za banke” u odnosu na obrazloženje stvaranja kriptovaluta za suprotstavljanje centraliziranim finansijskim institucijama.

Ta poruka je bila sadržana u sljedećem hash od 64 karaktera (TXID):

0e3e2357e806b6cdb1f70b54c3a3a17b6714ee1f0e68bebb44a74b1efd512098

Blok heš bitcoin genesis sa kodiranom porukom (Izvor: Wikipedia)

3.2. Ethereum?

Ethereum TXID-ovi imaju 64 karaktera, isto kao i Bitcoin. Svaka transakcija na Ethereumu ima naknadu , a ova naknada se pripisuje rudarima ili stekerima na ETH 2.0 . Ethereum koristi takozvane „ naknade za gas “ za prijenos vrijednosti na blockchainu.

Etherscan pruža detaljan pregled svake transakcije i pametnog ugovora koji se izvršava na Ethereum blockchainu. Za svaki blok na koji kliknete ili tražite, naći ćete listu transakcija koje su izvršene u njemu.

Haš transakcije (TXID) na Ethereumu (Izvor: Etherscan)

Svaka Ethereum transakcija ima jedinstveni ID transakcije (heš kod). Heš transakcije sadrži detalje kao što su:

 • Adresa primaoca : Adresa koja je primila Ethereum ili drugi token.
 • Vrijednost : Količina primljenog Ethereuma ili tokena. Ovo je denominirano u "wei", djelić ETH-a.
 • MaxFeePerGas : Maksimalni iznos koji je osoba spremna platiti za transakciju. Alati kao što je MetaMask nude mogućnost ubrzanja transakcija na Ethereum mreži u zamjenu za veću naknadu za plin.

3.3. BNB

Mreža BNB-a (bivši Binance Smart Chain) obrađuje oko 5-6 miliona transakcija dnevno, dostižući vrhunac od oko 16 miliona transakcija 25. novembra 2021. Generalno, podaci o BNB-u su takođe izuzetno potpuni u poređenju sa Ethereumom.

Transakcije na BNB . mreže

3.4. Polkadot

Gavin Wood, osnivač Polkadot, lično je donirao 298.367 DOT (otprilike 5,6 miliona dolara u vrijeme pisanja) ukrajinskom državnom DOT novčaniku početkom marta 2022. Ovaj osnivač je ispunio svoje obećanje kada je ukrajinski Twitter prihvatio donacije putem DOT novčanika, koji je ranije prihvata samo BTC, ETH i USDT na Ethereum mreži.

Gavin Wood podržava Ukrajinu sa DOT-om. Izvor: Polkadot Subscan

Možete i sami provjeriti, skoro 300.000 DOT-ova je prebačeno u ukrajinski državni DOT novčanik 1. marta 2022. godine.

Svaki blockchain će imati mnogo različitih istraživača koje kreira sam razvojni tim blockchaina ili tim treće strane koji učestvuje. Dakle, budući da se radi o blockchain tehnologiji, sigurno ćete moći potražiti transakcije i druge povezane informacije.

Neki popularni blockchain istraživači u nastavku:

 • Bitcoin - blockchain.com/explorer
 • Ethereum / ERC-20 tokeni - etherscan.io
 • Litecoin - insight.litecore.io
 • XRP (Ripple) - xrpcharts.ripple.com
 • Lumeni (XLM) - https://stellarscan.io
 • Algorand (NEŠTO) - https://algoexplorer.io
 • EOS (EOS) - https://www.eosx.io

Bez obzira na lokaciju koju odaberete, sljedeći koraci mogu se koristiti za većinu istraživača blockchaina. 

 1. U području 'Pretraga' u blockchain exploreru, morat ćete unijeti informacije koje su specifične za vašu transakciju digitalne valute. Obično je adresa primaoca digitalne valute na koju ste izvršili plaćanje najbolje mjesto za početak.
 2. Pod uslovom da su detalji koje ste uneli tačni, biće vam prikazana lista svih transakcija koje uključuju tu adresu primaoca.
 3. Ako je naveden veliki broj transakcija, najlakši način za navigaciju do vaše određene transakcije je da potražite tačan iznos poslani.
 4. Nakon što pronađete i odaberete vašu transakciju, ID transakcije obično će biti prikazan kao dugačak niz slova i brojeva. Možete kopirati ovaj ID transakcije - ili URL vašeg web pretraživača - da ga podijelite s drugom osobom.

Savjet: Ako pregledavate dugu listu transakcija, možete koristiti funkciju Pronađi u svom pretraživaču da biste potražili tačan iznos digitalne valute koji ste poslali. Ovo je obično pod 'Uredi > Pronađi' ili možete koristiti prečicu na tastaturi Command + F (macOS) ili Control + F (Windows).

Zaključak

Većina kriptovaluta, od etabliranih igrača poput Bitcoina do memecoina poput Dogecoina, koristi ID sastavljen od 64 jedinstvena znaka za identifikaciju svake transakcije. Kao dio blockchaina, ove transakcije se nikada ne mogu izbrisati, a njihovi ID-ovi transakcija će također ostati u evidenciji sve dok je blockchain živ. Mnogi blockchaini imaju svoje istraživače blokova, gdje se sve ID-ove transakcija mogu vidjeti javno.

Zaključak je da su ID-ovi transakcija imperativ za funkcioniranje ekosistema blockchain-a i podržavaju neke od najvrednijih prednosti blockchain tehnologije, od transparentnosti do otpornosti na cenzuru.

What is GEEK

Buddha Community

Gordon Matlala

Gordon Matlala

1667279100

Jekyll-spaceship: Jekyll Plugin for Astronauts

 🚀 Jekyll Spaceship 🚀 

Jekyll plugin for Astronauts.

Spaceship is a minimalistic, powerful and extremely customizable Jekyll plugin. It combines everything you may need for convenient work, without unnecessary complications, like a real spaceship.

Jekyll Spaceship Demo

💡 Tip: I hope you enjoy using this plugin. If you like this project, a little star for it is your way make a clear statement: My work is valued. I would appreciate your support! Thank you!

Requirements

 • Ruby >= 2.3.0

Installation

Add jekyll-spaceship plugin in your site's Gemfile, and run bundle install.

# If you have any plugins, put them here!
group :jekyll_plugins do
 gem 'jekyll-spaceship'
end

Or you better like to write in one line:

gem 'jekyll-spaceship', group: :jekyll_plugins

Add jekyll-spaceship to the plugins: section in your site's _config.yml.

plugins:
 - jekyll-spaceship

💡 Tip: Note that GitHub Pages runs in safe mode and only allows a set of whitelisted plugins. To use the gem in GitHub Pages, you need to build locally or use CI (e.g. travis, github workflow) and deploy to your gh-pages branch.

Additions for Unlimited GitHub Pages

 • Here is a GitHub Action named jekyll-deploy-action for Jekyll site deployment conveniently. 👍
 • Here is a Jekyll site using Travis to build and deploy to GitHub Pages for your references.

Configuration

This plugin runs with the following configuration options by default. Alternative settings for these options can be explicitly specified in the configuration file _config.yml.

# Where things are
jekyll-spaceship:
 # default enabled processors
 processors:
  - table-processor
  - mathjax-processor
  - plantuml-processor
  - mermaid-processor
  - polyfill-processor
  - media-processor
  - emoji-processor
  - element-processor
 mathjax-processor:
  src:
   - https://polyfill.io/v3/polyfill.min.js?features=es6
   - https://cdn.jsdelivr.net/npm/mathjax@3/es5/tex-mml-chtml.js
  config:
   tex:
    inlineMath:
     - ['$','$']
     - ['\(','\)']
    displayMath:
     - ['$$','$$']
     - ['\[','\]']
   svg:
    fontCache: 'global'
  optimize: # optimization on building stage to check and add mathjax scripts
   enabled: true # value `false` for adding to all pages
   include: []  # include patterns for math expressions checking (regexp)
   exclude: []  # exclude patterns for math expressions checking (regexp)
 plantuml-processor:
  mode: default # mode value 'pre-fetch' for fetching image at building stage
  css:
   class: plantuml
  syntax:
   code: 'plantuml!'
   custom: ['@startuml', '@enduml']
  src: http://www.plantuml.com/plantuml/svg/
 mermaid-processor:
  mode: default # mode value 'pre-fetch' for fetching image at building stage
  css:
   class: mermaid
  syntax:
   code: 'mermaid!'
   custom: ['@startmermaid', '@endmermaid']
  config:
   theme: default
  src: https://mermaid.ink/svg/
 media-processor:
  default:
   id: 'media-{id}'
   class: 'media'
   width: '100%'
   height: 350
   frameborder: 0
   style: 'max-width: 600px; outline: none;'
   allow: 'encrypted-media; picture-in-picture'
 emoji-processor:
  css:
   class: emoji
  src: https://github.githubassets.com/images/icons/emoji/

Usage

1. Table Usage

For now, these extended features are provided:

 • Cells spanning multiple columns
 • Cells spanning multiple rows
 • Cells text align separately
 • Table header not required
 • Grouped table header rows or data rows

Noted that GitHub filters out style property, so the example displays with the obsolete align property. But in actual this plugin outputs style property with text-align CSS attribute.

Rowspan and Colspan

^^ in a cell indicates it should be merged with the cell above.
This feature is contributed by pmccloghrylaing.

|       Stage | Direct Products | ATP Yields |
| -----------------: | --------------: | ---------: |
|     Glycolysis |     2 ATP       ||
| ^^         |     2 NADH |  3--5 ATP |
| Pyruvaye oxidation |     2 NADH |   5 ATP |
| Citric acid cycle |     2 ATP       ||
| ^^         |     6 NADH |   15 ATP |
| ^^         |     2 FADH |   3 ATP |
|                30--32 ATP    |||

Code above would be parsed as:

StageDirect ProductsATP Yields
Glycolysis2 ATP
2 NADH3–5 ATP
Pyruvaye oxidation2 NADH5 ATP
Citric acid cycle2 ATP
6 NADH15 ATP
2 FADH23 ATP
30–32 ATP

Multiline

A backslash at end to join cell contents with the following lines.
This feature is contributed by Lucas-C.

| :  Easy Multiline  : |||
| :----- | :----- | :------ |
| Apple | Banana | Orange \
| Apple | Banana | Orange \
| Apple | Banana | Orange
| Apple | Banana | Orange \
| Apple | Banana | Orange |
| Apple | Banana | Orange |

Code above would be parsed as:

Easy Multiline
Apple
Apple
Apple
Banana
Banana
Banana
Orange
Orange
Orange
Apple
Apple
Banana
Banana
Orange
Orange
AppleBananaOrange

Headerless

Table header can be eliminated.

|--|--|--|--|--|--|--|--|
|♜| |♝|♛|♚|♝|♞|♜|
| |♟|♟|♟| |♟|♟|♟|
|♟| |♞| | | | | |
| |♗| | |♟| | | |
| | | | |♙| | | |
| | | | | |♘| | |
|♙|♙|♙|♙| |♙|♙|♙|
|♖|♘|♗|♕|♔| | |♖|

Code above would be parsed as:

 
  
      
      
       
       
 
  

Cell Alignment

Markdown table syntax use colons ":" for forcing column alignment.
Therefore, here we also use it for forcing cell alignment.

Table cell can be set alignment separately.

| :    Fruits \|\| Food    : |||
| :--------- | :-------- | :-------- |
| Apple   | : Apple : | Apple   \
| Banana   |  Banana | Banana   \
| Orange   |  Orange | Orange   |
| :  Rowspan is 4  : || How's it? |
|^^  A. Peach     ||  1. Fine :|
|^^  B. Orange    ||^^ 2. Bad  |
|^^  C. Banana    || It's OK! |

Code above would be parsed as:

Fruits || Food
Apple
Banana
Orange
Apple
Banana
Orange
Apple
Banana
Orange
Rowspan is 4 
A. Peach 
B. Orange 
C. Banana
 
How's it?
1. Fine
2. Bad
It' OK!

Cell Markdown

Sometimes we may need some abundant content (e.g., mathjax, image, video) in Markdown table
Therefore, here we also make markown syntax possible inside a cell.

| :          MathJax \|\| Image         : |||
| :------------ | :-------- | :----------------------------- |
| Apple     | : Apple : | Apple             \
| Banana    | Banana  | Banana             \
| Orange    | Orange  | Orange             |
| :   Rowspan is 4   : || :    How's it?      : |
| ^^   A. Peach     ||  1. ![example][cell-image]  |
| ^^   B. Orange     || ^^ 2. $I = \int \rho R^{2} dV$ |
| ^^   C. Banana     || **It's OK!**          |

[cell-image]: https://jekyllrb.com/img/octojekyll.png "An exemplary image"

Code above would be parsed as:

MathJax || Image
Apple
Banana
Orange
Apple
Banana
Orange
Apple
Banana
Orange
Rowspan is 4 
A. Peach 
B. Orange 
C. Banana
 
How's it?
It' OK!

 

Cell Inline Attributes

This feature is very useful for custom cell such as using inline style. (e.g., background, color, font)
The idea and syntax comes from the Maruku package.

 

Following are some examples of attributes definitions (ALDs) and afterwards comes the syntax explanation:

{:ref-name: #id .cls1 .cls2}
{:second: ref-name #id-of-other title="hallo you"}
{:other: ref-name second}

An ALD line has the following structure:

 • a left brace, optionally preceded by up to three spaces,
 • followed by a colon, the id and another colon,
 • followed by attribute definitions (allowed characters are backslash-escaped closing braces or any character except a not escaped closing brace),
 • followed by a closing brace and optional spaces until the end of the line.

If there is more than one ALD with the same reference name, the attribute definitions of all the ALDs are processed like they are defined in one ALD.

An inline attribute list (IAL) is used to attach attributes to another element.
Here are some examples for span IALs:

{: #id .cls1 .cls2} <!-- #id <=> id="id", .cls1 .cls2 <=> class="cls1 cls2" -->
{: ref-name title="hallo you"}
{: ref-name class='.cls3' .cls4}

Here is an example for custom table cell with IAL:

{:color-style: style="background: black;"}
{:color-style: style="color: white;"}
{:text-style: style="font-weight: 800; text-decoration: underline;"}

|:       Here's an Inline Attribute Lists example        :||||
| ------- | ------------------ | -------------------- | ------------------ |
|:    :|: <div style="color: red;"> &lt; Normal HTML Block > </div> :|||
| ^^   |  Red  {: .cls style="background: orange" }        |||
| ^^ IALs |  Green {: #id style="background: green; color: white" }  |||
| ^^   |  Blue  {: style="background: blue; color: white" }     |||
| ^^   |  Black {: color-style text-style }             |||

Code above would be parsed as:

IALs

Additionally, here you can learn more details about IALs.

2. MathJax Usage

MathJax is an open-source JavaScript display engine for LaTeX, MathML, and AsciiMath notation that works in all modern browsers.

Some of the main features of MathJax include:

 • High-quality display of LaTeX, MathML, and AsciiMath notation in HTML pages
 • Supported in most browsers with no plug-ins, extra fonts, or special setup for the reader
 • Easy for authors, flexible for publishers, extensible for developers
 • Supports math accessibility, cut-and-paste interoperability, and other advanced functionality
 • Powerful API for integration with other web applications

2.1 Performance optimization

At building stage, the MathJax engine script will be added by automatically checking whether there is a math expression in the page, this feature can help you improve the page performance on loading speed.

2.2 How to use?

Put your math expression within $...$

$ a * b = c ^ b $
$ 2^{\frac{n-1}{3}} $
$ \int\_a^b f(x)\,dx. $

Code above would be parsed as:

MathJax Expression

3. PlantUML Usage

PlantUML is a component that allows to quickly write:

 • sequence diagram,
 • use case diagram,
 • class diagram,
 • activity diagram,
 • component diagram,
 • state diagram,
 • object diagram

There are two ways to create a diagram in your Jekyll blog page:

```plantuml!
Bob -> Alice : hello world
```

or

@startuml
Bob -> Alice : hello
@enduml

Code above would be parsed as:

PlantUML Diagram

4. Mermaid Usage

Mermaid is a Javascript based diagramming and charting tool. It generates diagrams flowcharts and more, using markdown-inspired text for ease and speed.

It allows to quickly write:

 • flow chart,
 • pie chart,
 • sequence diagram,
 • class diagram,
 • state diagram,
 • entity relationship diagram,
 • user journey,
 • gantt

There are two ways to create a diagram in your Jekyll blog page:

```mermaid!
pie title Pets adopted by volunteers
 "Dogs" : 386
 "Cats" : 85
 "Rats" : 35
```

or

@startmermaid
pie title Pets adopted by volunteers
 "Dogs" : 386
 "Cats" : 85
 "Rats" : 35
@endmermaid

Code above would be parsed as:

Mermaid Diagram

5. Media Usage

How often did you find yourself googling "How to embed a video/audio in markdown?"

While its not possible to embed a video/audio in markdown, the best and easiest way is to extract a frame from the video/audio. To add videos/audios to your markdown files easier I developped this tool for you, and it will parse the video/audio link inside the image block automatically.

For now, these media links parsing are provided:

 • Youtube
 • Vimeo
 • DailyMotion
 • Spotify
 • SoundCloud
 • General Video ( mp4 | avi | ogg | ogv | webm | 3gp | flv | mov ... )
 • General Audio ( mp3 | wav | ogg | mid | midi | aac | wma ... )

There are two ways to embed a video/audio in your Jekyll blog page:

Inline-style:

![]({media-link})

Reference-style:

![][{reference}]

[{reference}]: {media-link}

For configuring media attributes (e.g, width, height), just adding query string to the link as below:

![](https://www.youtube.com/watch?v=Ptk_1Dc2iPY?width=800&height=500)

![](https://www.dailymotion.com/video/x7tfyq3?width=100%&height=400&autoplay=1)

Youtube Usage

![](https://www.youtube.com/watch?v=Ptk_1Dc2iPY)

![](//www.youtube.com/watch?v=Ptk_1Dc2iPY?width=800&height=500)

Vimeo Usage

![](https://vimeo.com/263856289)

![](https://vimeo.com/263856289?width=500&height=320)

DailyMotion Usage

![](https://www.dailymotion.com/video/x7tfyq3)

![](https://dai.ly/x7tgcev?width=100%&height=400)

Spotify Usage

![](http://open.spotify.com/track/4Dg5moVCTqxAb7Wr8Dq2T5)

Spotify Podcast Usage

![](https://open.spotify.com/episode/31AxcwYdjsFtStds5JVWbT)

SoundCloud Usage

![](https://soundcloud.com/aviciiofficial/preview-avicii-vs-lenny)

General Video Usage

![](//www.html5rocks.com/en/tutorials/video/basics/devstories.webm)

![](//techslides.com/demos/sample-videos/small.ogv?allow=autoplay)

![](//techslides.com/demos/sample-videos/small.mp4?width=400)

General Audio Usage

![](//www.soundhelix.com/examples/mp3/SoundHelix-Song-1.mp3)

![](//www.soundhelix.com/examples/mp3/SoundHelix-Song-1.mp3?autoplay=1&loop=1)

6. Hybrid HTML with Markdown

As markdown is not only a lightweight markup language with plain-text-formatting syntax, but also an easy-to-read and easy-to-write plain text format, so writing a hybrid HTML with markdown is an awesome choice.

It's easy to write markdown inside HTML:

<script type="text/markdown">
# Hybrid HTML with Markdown is a not bad choice ^\_^

## Table Usage

| :    Fruits \|\| Food    : |||
| :--------- | :-------- | :-------- |
| Apple   | : Apple : | Apple   \
| Banana   |  Banana | Banana   \
| Orange   |  Orange | Orange   |
| :  Rowspan is 4  : || How's it? |
|^^  A. Peach     ||  1. Fine :|
|^^  B. Orange    ||^^ 2. Bad  |
|^^  C. Banana    || It's OK! |

## PlantUML Usage

@startuml
Bob -> Alice : hello
@enduml

## Video Usage

![](https://www.youtube.com/watch?v=Ptk_1Dc2iPY)
</script>

7. Markdown Polyfill

It allows us to polyfill features for extending markdown syntax.

For now, these polyfill features are provided:

 • Escape ordered list

7.1 Escape Ordered List

A backslash at begin to escape the ordered list.

Normal:

1. List item Apple.
3. List item Banana.
10. List item Cafe.

Escaped:

\1. List item Apple.
\3. List item Banana.
\10. List item Cafe.

Code above would be parsed as:

Normal:

1. List item Apple.
2. List item Banana.
3. List item Cafe.

Escaped:

1. List item Apple.
3. List item Banana.
10. List item Cafe.

8. Emoji Usage

GitHub-flavored emoji images and names would allow emojifying content such as: it's raining :cat:s and :dog:s!

Noted that emoji images are served from the GitHub.com CDN, with a base URL of https://github.githubassets.com, which results in emoji image URLs like https://github.githubassets.com/images/icons/emoji/unicode/1f604.png.

In any page or post, use emoji as you would normally, e.g.

I give this plugin two :+1:!

Code above would be parsed as:

I give this plugin two :+1:!

8.1 Emoji Customizing

If you'd like to serve emoji images locally, or use a custom emoji source, you can specify so in your _config.yml file:

jekyll-spaceship:
 emoji-processor:
  src: "/assets/images/emoji"

See the Gemoji documentation for generating image files.

9. Modifying Element Usage

It allows us to modify elements via CSS3 selectors. Through it you can easily modify the attributes of an element tag, replace the children nodes and so on, it's very flexible, but here is example usage for modifying a document:

# Here is a comprehensive example
jekyll-spaceship:
 element-processor:
  css:
   - a: '<h1>Test</h1>'           # Replace all `a` tags (String Style)
   - ['a.link1', 'a.link2']:        # Replace all `a.link1`, `a.link2` tags (Hash Style)
     name: img              # Replace element tag name
     props:                # Replace element properties
      title: Good image         # Add a title attribute
      src: ['(^.*$)', '\0?a=123']    # Add query string to src attribute by regex pattern
      style:               # Add style attribute (Hash Style)
       color: red
       font-size: '1.2em'
     children:              # Add children to the element
      -                 # First empty for adding after the last child node
      - "<span>Google</span>"      # First child node (String Style)
      -                 # Middle empty for wrapping the children nodes
      - name: span            # Second child node (Hash Style)
       props:
        prop1: "1"           # Custom property1
        prop2: "2"           # Custom property2
        prop3: "3"           # Custom property3
       children:            # Add nested chidren nodes
        - "<span>Jekyll</span>"    # First child node (String Style)
        - name: span          # Second child node (Hash Style)
         props:            # Add attributes to child node (Hash Style)
          prop1: "a"
          prop2: "b"
          prop3: "c"
         children: "<b>Yap!</b>"   # Add children nodes (String Style)
      -                 # Last empty for adding before the first child node
   - a.link: '<a href="//t.com">Link</a>'  # Replace all `a.link` tags (String Style)
   - 'h1#title':              # Replace `h1#title` tags (Hash Style)
     children: I'm a title!        # Replace inner html to new text

Example 1

Automatically adds a target="_blank" rel="noopener noreferrer" attribute to all external links in Jekyll's content.

jekyll-spaceship:
 element-processor:
  css:
   - a:                   # Replace all `a` tags
     props:
      class: ['(^.*$)', '\0 ext-link']  # Add `ext-link` to class by regex pattern
      target: _blank           # Replace `target` value to `_blank`
      rel: noopener noreferrer      # Replace `rel` value to `noopener noreferrer`

Example 2

Automatically adds loading="lazy" to img and iframe tags to natively load lazily. Browser support is growing. If a browser does not support the loading attribute, it will load the resource just like it would normally.

jekyll-spaceship:
 element-processor:
  css:
   - a:                   # Replace all `a` tags
     props:                #
      loading: lazy           # Replace `loading` value to `lazy`

In case you want to prevent loading some images/iframes lazily, add loading="eager" to their tags. This might be useful to prevent flickering of images during navigation (e.g. the site's logo).

See the following examples to prevent lazy loading.

jekyll-spaceship:
 element-processor:
  css:
   - a:                   # Replace all `a` tags
     props:                #
      loading: eager           # Replace `loading` value to `eager`

There are three options when using this method to lazy load images. Here are the supported values for the loading attribute:

 • auto: Default lazy-loading behavior of the browser, which is the same as not including the attribute.
 • lazy: Defer loading of the resource until it reaches a calculated distance from the viewport.
 • eager: Load the resource immediately, regardless of where it’s located on the page.

Credits

 • Jekyll - A blog-aware static site generator in Ruby.
 • MultiMarkdown - Lightweight markup processor to produce HTML, LaTeX, and more.
 • markdown-it-multimd-table - Multimarkdown table syntax plugin for markdown-it markdown parser.
 • jmoji - GitHub-flavored emoji plugin for Jekyll.
 • jekyll-target-blank - Automatically opens external links in a new browser for Jekyll Pages, Posts and Docs.
 • jekyll-loading-lazy - Automatically adds loading="lazy" to img and iframe tags to natively load lazily.
 • mermaid - Generation of diagram and flowchart from text in a similar manner as markdown.

Contributing

Issues and Pull Requests are greatly appreciated. If you've never contributed to an open source project before I'm more than happy to walk you through how to create a pull request.

You can start by opening an issue describing the problem that you're looking to resolve and we'll go from there.

Download Details:

Author: jeffreytse
Source Code: https://github.com/jeffreytse/jekyll-spaceship 
License: MIT license

#jekyll #music #emoji #html 

Cesar Hamill

Cesar Hamill

1650236040

Šta je ID transakcije (TXID) na Blockchainu

U ovom članku, vi i ja ćemo naučiti o ključnoj riječi TXID u analizi podataka na lancu i zanimljivim detaljima oko nje.

1. Šta je TXID?

TXID je skraćenica od Transaction ID (također poznat kao ID, TXHash ili Txn), koji je niz znakova koji se sastoji od brojeva i slova koji identificira i razlikuje svaku transakciju koja se odvija na blockchain mreži. ili na berzi kriptovaluta.

Postoje dvije uobičajene vrste TXID-a:

 • TXID tradicionalnih kanala (banke, novčanici za plaćanje,...): Postoji mnogo različitih tipova TXID snimanja, koji se mogu uređivati ​​(ako servis provajder želi, jer oni posjeduju podatke, a skoro samo oni mogu pristupiti TXID-u informacije).
 • TXID blockchain mreže (Bitcoin, Ethereum, BNB,...): Za svaki blockchain postoji poseban standard, ne može ometati ili manipulirati informacijama (jer se pohranjuju na blockchain mreži), informacije o TXID-u su transparentne na mreži . blockchain.

Tipična transakcija na Bitcoin blockchainu bi bila niz od 64 karaktera (32 bajta) u obliku slova i brojeva. Tako će biti kreirano mnogo transakcija bez brige da će imati isti TXID.

Najveći BTC transferi

Šta je značenje TXID-a?

Blockchain se sastoji od blokova, koji su zauzvrat napravljeni od više transakcija. Ako korisnik želi identificirati kada je izvršena kripto transakcija na blockchainu, potreban mu je TXID.

ID transakcije iz 2009. godine – jedan koji je možda vezan za Satoshijeve novčanike (Izvor: Blockchain.com)

Neke kriptovalute nemaju TXID. To su anonimne kriptovalute kao što su Monero i ZCash koji ne čuvaju evidenciju transakcija i čuvaju podatke o plaćanju/bilanse skrivenim u svrhu privatnosti. Na Bitcoin-u i Ethereumu, korisnici mogu lako vidjeti sve transakcije koje su se dogodile javno putem pretraživača blokova. Istraživači blokova prikazuju sve transakcije na blockchainu u realnom vremenu i omogućavaju korisnicima da vide kriptovalute. Najčešći istraživač za Bitcoin je Blockchain.com, a za Ethereum to je Etherscan .

TXID-ovi za Bitcoin i Ethereum sadrže 64 znaka koji mogu biti bilo koja nasumična varijacija slova i brojeva. TXID nije isto što i adresa novčanika (iako ima sličan stil kodiranja), već samo zapis određene transakcije koja se dogodila na blockchainu.

Šta je bio prvi TXID?

Prvi zapis TXID-a na Bitcoin-u dogodio se 2009. godine:

 • 0e3e2357e806b6cdb1f70b54c3a3a17b6714ee1f0e68bebb44a74b1efd512098

Ovaj heš transakcije od 64 znaka predstavlja prvu Bitcoin transakciju, kada je osnivač Bitcoina Satoshi Nakamoto poslao 50 BTC svom prijatelju kao test 2009. Ovaj TXID se još uvijek može vidjeti na blockchainu. Svi rudari koji počnu rudariti Bitcoin moraju preuzeti cijeli blockchain, vodeći evidenciju o svakoj pojedinačnoj transakciji od početka Bitcoina do sada.

Još jedan primjer istorijske ID transakcije je poznata transakcija pizze iz 2010 .:

 • cca7507897abc89628f450e8b1e0c6fca4ec3f7b34cccf55f3f531c659ff4d79

Ova transakcija je bila prva evidencija o korištenju Bitcoina kao oblika plaćanja — preko 10.000 BTC za dvije pice. Vrijednost u to vrijeme (maj 2010.) bila je 40 dolara, a trenutna vrijednost je blizu 700 miliona dolara.

2. Šta se može učiniti sa TXID-om?

Svaki TXID će predstavljati svaku transakciju napravljenu na blockchainu. Dakle, sa TXID-om možete potražiti sve informacije vezane za transakcije na exploreru. 

Pročitajte više: Blockchain Explorer objašnjen za manje od 5 minuta

Evo primjera sa TXID-om (TX Hash) na Ethereumu, možete dobiti sljedeće informacije:

 • Status: Završeno, nije završeno, na čekanju, u toku,...
 • Blok: kojem bloku pripada transakcija na blockchainu.
 • Vremenska oznaka: Vrijeme kreiranja transakcije.
 • Od-Do: novčanik pošiljaoca i novčanik primaoca.
 • Vrijednost: Ukupna vrijednost poslana (u obliku tokena).
 • Naknada za transakciju: Naknada za transakciju (u ETH ako koristite Ethereum mrežu).

Transakcije na Ethereum mreži

Sa ovim detaljima možete "kopati" po novčanicima pošiljaoca i primaoca kako biste saznali više informacija o transakcijama koje su izvršili, tokenima koje drže,... Sve informacije na blockchainu su međusobno povezane.

TXID svojstva blockchaina

Jedno od ključnih svojstava blockchain tehnologije je integritet podataka. To se odražava u transakcijama snimljenim na blockchain mreži koje se ne mogu mijenjati ili modificirati. Drugim riječima, ako pogodite metu lukom i strijelom (dovršite transakciju), ne možete promijeniti ishod.

Još jedna karakteristika je transparentnost blockchaina. Sve transakcije na blockchainu su javne i pretražive putem blockchain istraživača (baš kao Google blockchain). Ovo je vrlo koristan alat za one koji žele pronaći ili pratiti kitove novčanike, ili čak i vaš kripto novčanik.

TXID igra vrlo važnu ulogu u radu i održavanju stabilnosti blockchain mreže. Ova linija lanaca pomaže u praćenju stanja transakcije i blockchain mreže. Pod pretpostavkom da vaša transakcija nije uspješna, ona će također biti spremljena na blockchain s privatnim TXID-om.

Kako TXID-ovi imaju koristi od Blockchains-a?

Osim što dokazuju da su sredstva potrošena na blockchain, TXID-ovi nose vrijedne informacije o svim transakcijama koje su se dogodile tokom historije lanca. Ovi hešovi od 64 karaktera mogu se koristiti za provjeru integriteta podataka koji se prosljeđuju za buduće kreiranje/vađenje bloka.

Osnovna ideja blockchaina je stvaranje nepromjenjive i nepouzdane knjige za plaćanja. Nepromjenjivo znači da se ne može mijenjati i/ili poništiti. Ako korisnik dvostruko šifrira transakciju, dobija određeni hash/TXID koji je nepromjenjiv sve dok se blockchain nastavlja. Ovo garantuje otpor cenzuri i uklanja aspekt poverenja, omogućavajući ljudima da troše svoj novac bez brige da će biti ukraden ili zamrznut kao što bi mogao u banci. To također znači da će TXID-ovi/heševi biti pretraživi na jednom od gore navedenih blok istraživača čak i 10 godina kasnije.

Vrhunske burze za trgovinu token-coin. Slijedite upute i zaradite neograničeno

BinancePoloniexBitfinexHuobiMXCProBITGate.ioCoinbase

3. Kako pratiti transakciju putem TXID-a?

3.1. Bitcoin?

Od kada su se prve transakcije dogodile 2009. godine, Bitcoin TXID-ovi su ID-ovi od 64 karaktera koji predstavljaju hash string. 64 znaka predstavljaju izlaz SHA-256 enkripcije, jer sve Bitcoin transakcije koriste SHA-256 enkripciju. Ova metoda šifriranja temelji se na kriptografskim hash funkcijama koje je izmislila i kodificirala Američka agencija za nacionalnu sigurnost (NSA) 2001. pod nazivom “SHA-2”.

Izlaz od 64 znaka je zapravo manji od originalne heširane vrijednosti. Prema SHA-2 smjernicama, kriptografski heš koji je dugačak 256 bita može se pretvoriti u izlaz od 64 znaka. Međutim, svi bitcoin podaci moraju biti dva puta heširani.

Recimo da počnemo sa 256-bitnim nizom bajtova. Jednom kada su ovi bajtovi dvostruko heširani pomoću SHA-256, oni proizvode sljedeći izlaz od 64 znaka:

4A5E1E4BAAB89F3A32518A88C31BC87F618F76673E2CC77AB2127B7AFDEDA33B

Originalne heširane vrijednosti nisu nasumične – sve specificiraju detalje o transakciji. Prvih 8 znakova specificira verziju Bitcoina, zatim 4 znaka za zastavu, zatim 2 znaka za broj transakcija, itd. Na kraju, korisnik završi s jednim ID-om transakcije.

Ako bi korisnik želio prilagoditi standardni heš transakcije i uključiti Bitcoin pametne ugovore kao što su vremenske blokade ili transakcije s više potpisa, mogao bi to učiniti uz dodatnu cijenu.

Slične ili identične tehnike heširanja koriste svi popularni blockchaini u svijetu. Ethereum koristi isti oblik enkripcije kao i Bitcoin, a svi ID-ovi Ethereum transakcija također imaju 64 znaka jer koriste SHA-265 enkripciju.

Heš može uključivati ​​i ličnu poruku koja se može dekodirati. Korisnici moraju dodati sljedeću naredbu u svoju transakciju:

OP_RETURN {80 bajtova podataka koje želite}

U bloku Bitcoin genesis , Satoshi Nakamoto je kodirao sljedeću poruku: “The Times 03/Jan/2009 Kancelar na ivici drugog spasa za banke” u odnosu na obrazloženje stvaranja kriptovaluta za suprotstavljanje centraliziranim finansijskim institucijama.

Ta poruka je bila sadržana u sljedećem hash od 64 karaktera (TXID):

0e3e2357e806b6cdb1f70b54c3a3a17b6714ee1f0e68bebb44a74b1efd512098

Blok heš bitcoin genesis sa kodiranom porukom (Izvor: Wikipedia)

3.2. Ethereum?

Ethereum TXID-ovi imaju 64 karaktera, isto kao i Bitcoin. Svaka transakcija na Ethereumu ima naknadu , a ova naknada se pripisuje rudarima ili stekerima na ETH 2.0 . Ethereum koristi takozvane „ naknade za gas “ za prijenos vrijednosti na blockchainu.

Etherscan pruža detaljan pregled svake transakcije i pametnog ugovora koji se izvršava na Ethereum blockchainu. Za svaki blok na koji kliknete ili tražite, naći ćete listu transakcija koje su izvršene u njemu.

Haš transakcije (TXID) na Ethereumu (Izvor: Etherscan)

Svaka Ethereum transakcija ima jedinstveni ID transakcije (heš kod). Heš transakcije sadrži detalje kao što su:

 • Adresa primaoca : Adresa koja je primila Ethereum ili drugi token.
 • Vrijednost : Količina primljenog Ethereuma ili tokena. Ovo je denominirano u "wei", djelić ETH-a.
 • MaxFeePerGas : Maksimalni iznos koji je osoba spremna platiti za transakciju. Alati kao što je MetaMask nude mogućnost ubrzanja transakcija na Ethereum mreži u zamjenu za veću naknadu za plin.

3.3. BNB

Mreža BNB-a (bivši Binance Smart Chain) obrađuje oko 5-6 miliona transakcija dnevno, dostižući vrhunac od oko 16 miliona transakcija 25. novembra 2021. Generalno, podaci o BNB-u su takođe izuzetno potpuni u poređenju sa Ethereumom.

Transakcije na BNB . mreže

3.4. Polkadot

Gavin Wood, osnivač Polkadot, lično je donirao 298.367 DOT (otprilike 5,6 miliona dolara u vrijeme pisanja) ukrajinskom državnom DOT novčaniku početkom marta 2022. Ovaj osnivač je ispunio svoje obećanje kada je ukrajinski Twitter prihvatio donacije putem DOT novčanika, koji je ranije prihvata samo BTC, ETH i USDT na Ethereum mreži.

Gavin Wood podržava Ukrajinu sa DOT-om. Izvor: Polkadot Subscan

Možete i sami provjeriti, skoro 300.000 DOT-ova je prebačeno u ukrajinski državni DOT novčanik 1. marta 2022. godine.

Svaki blockchain će imati mnogo različitih istraživača koje kreira sam razvojni tim blockchaina ili tim treće strane koji učestvuje. Dakle, budući da se radi o blockchain tehnologiji, sigurno ćete moći potražiti transakcije i druge povezane informacije.

Neki popularni blockchain istraživači u nastavku:

 • Bitcoin - blockchain.com/explorer
 • Ethereum / ERC-20 tokeni - etherscan.io
 • Litecoin - insight.litecore.io
 • XRP (Ripple) - xrpcharts.ripple.com
 • Lumeni (XLM) - https://stellarscan.io
 • Algorand (NEŠTO) - https://algoexplorer.io
 • EOS (EOS) - https://www.eosx.io

Bez obzira na lokaciju koju odaberete, sljedeći koraci mogu se koristiti za većinu istraživača blockchaina. 

 1. U području 'Pretraga' u blockchain exploreru, morat ćete unijeti informacije koje su specifične za vašu transakciju digitalne valute. Obično je adresa primaoca digitalne valute na koju ste izvršili plaćanje najbolje mjesto za početak.
 2. Pod uslovom da su detalji koje ste uneli tačni, biće vam prikazana lista svih transakcija koje uključuju tu adresu primaoca.
 3. Ako je naveden veliki broj transakcija, najlakši način za navigaciju do vaše određene transakcije je da potražite tačan iznos poslani.
 4. Nakon što pronađete i odaberete vašu transakciju, ID transakcije obično će biti prikazan kao dugačak niz slova i brojeva. Možete kopirati ovaj ID transakcije - ili URL vašeg web pretraživača - da ga podijelite s drugom osobom.

Savjet: Ako pregledavate dugu listu transakcija, možete koristiti funkciju Pronađi u svom pretraživaču da biste potražili tačan iznos digitalne valute koji ste poslali. Ovo je obično pod 'Uredi > Pronađi' ili možete koristiti prečicu na tastaturi Command + F (macOS) ili Control + F (Windows).

Zaključak

Većina kriptovaluta, od etabliranih igrača poput Bitcoina do memecoina poput Dogecoina, koristi ID sastavljen od 64 jedinstvena znaka za identifikaciju svake transakcije. Kao dio blockchaina, ove transakcije se nikada ne mogu izbrisati, a njihovi ID-ovi transakcija će također ostati u evidenciji sve dok je blockchain živ. Mnogi blockchaini imaju svoje istraživače blokova, gdje se sve ID-ove transakcija mogu vidjeti javno.

Zaključak je da su ID-ovi transakcija imperativ za funkcioniranje ekosistema blockchain-a i podržavaju neke od najvrednijih prednosti blockchain tehnologije, od transparentnosti do otpornosti na cenzuru.

Marcus Flatley

Marcus Flatley

1650186000

Kaj je ID transakcije (TXID) na Blockchainu

V tem članku se bomo z vami naučili o ključni besedi TXID pri analizi podatkov v verigi in zanimivih podrobnostih, ki jo obdajajo.

1. Kaj je TXID?

TXID pomeni ID transakcije (znan tudi kot ID, TXHash ali Txn), ki je niz znakov, sestavljen iz številk in črk, ki identificira in razlikuje vsako transakcijo, ki poteka v omrežju blockchain. ali na borzah kriptovalut.

Obstajata dve pogosti vrsti TXID-jev:

 • TXID tradicionalnih kanalov (banke, plačilne denarnice,...): Obstaja veliko različnih vrst zapisov TXID, ki jih je mogoče urejati (če to želi ponudnik storitev, ker so lastniki podatkov in skoraj samo oni lahko dostopajo do TXID-jev). informacije).
 • TXID omrežja blockchain (Bitcoin, Ethereum, BNB,...): Za vsak blockchain obstaja ločen standard, ne more posegati ali manipulirati z informacijami (ker so shranjeni v omrežju blockchain), podatki o TXID so pregledni v omrežju . blockchain.

Tipična transakcija v verigi blokov Bitcoin bi bil niz 64 znakov (32 bajtov) v obliki črk in številk. Tako bo ustvarjenih veliko transakcij brez skrbi, da bodo imele enak TXID.

Največji BTC prenosi

Kaj je pomen TXID-jev?

Blockchain je sestavljen iz blokov , ki so sestavljeni iz več transakcij. Če želi uporabnik ugotoviti, kdaj je bila kripto transakcija opravljena v verigi blokov, potrebuje TXID.

ID transakcije iz leta 2009 – ena morda vezana na Satoshijeve denarnice (Vir: Blockchain.com)

Nekatere kriptovalute nimajo TXID-jev. To so anonimne kriptovalute, kot sta Monero in ZCash , ki ne vodijo evidence transakcij in hranijo podatke o plačilih/stanke skrite zaradi zasebnosti. V Bitcoin in Ethereumu lahko uporabniki zlahka vidijo vse transakcije, ki so se javno zgodile prek raziskovalcev blokov. Raziskovalci blokov prikazujejo vse transakcije v verigi blokov v realnem času in uporabnikom omogočajo ogled stanja kriptovalute. Najpogosteje uporabljen raziskovalec za Bitcoin je Blockchain.com, za Ethereum pa Etherscan .

TXID-ji v Bitcoinu in Ethereumu vsebujejo 64 znakov, ki so lahko poljubne naključne različice črk in številk. TXID ni enak naslovu denarnice (kljub temu, da ima podoben slog kodiranja), ampak je zgolj zapis določene transakcije, ki se je zgodila v verigi blokov.

Kaj je bil prvi TXID?

Prvi zapis TXID na Bitcoin se je zgodil leta 2009:

 • 0e3e2357e806b6cdb1f70b54c3a3a17b6714ee1f0e68bebb44a74b1efd512098

Ta 64-znakovni hash transakcije predstavlja prvo transakcijo Bitcoin, ko je ustanovitelj Bitcoina Satoshi Nakamoto leta 2009 svojemu prijatelju poslal 50 BTC kot test. Ta TXID je še vedno viden v blockchainu. Vsi rudarji, ki začnejo rudariti Bitcoin, morajo prenesti celotno verigo blokov in voditi evidenco o vsaki posamezni transakciji od začetka Bitcoina do zdaj.

Drug primer zgodovinskega ID-ja transakcije je znamenita transakcija s pico iz leta 2010 :

 • cca7507897abc89628f450e8b1e0c6fca4ec3f7b34cccf55f3f531c659ff4d79

Ta transakcija je bila prvi zapis o uporabi Bitcoina kot načina plačila – več kot 10.000 BTC za dve pici. Takratna vrednost (maj 2010) je bila 40 dolarjev, trenutna vrednost pa blizu 700 milijonov dolarjev.

2. Kaj je mogoče storiti s TXID?

Vsak TXID bo predstavljal vsako transakcijo, opravljeno v verigi blokov. Tako lahko s TXID poiščete vse informacije v zvezi s transakcijami v raziskovalcu. 

Preberite več: Blockchain Explorer razložen v manj kot 5 minutah ?

Tukaj je primer s TXID (TX Hash) na Ethereumu, lahko dobite naslednje informacije:

 • Stanje: dokončano, nedokončano, čakanje, v teku,...
 • Blok: kateremu bloku pripada transakcija v verigi blokov.
 • Časovni žig: čas ustvarjanja transakcije.
 • Od-do: denarnica pošiljatelja in denarnica prejemnika.
 • Vrednost: Skupna poslana vrednost (v obliki žetona).
 • Provizija za transakcijo: Provizija za transakcijo (v ETH, če uporabljate omrežje Ethereum).

Transakcije v omrežju Ethereum

S temi podrobnostmi lahko "kopljete" v denarnici pošiljatelja in prejemnika, da izveste več o transakcijah, ki sta jih opravila, o žetonih, ki jih hranijo,... Vse informacije na blockchainu so med seboj povezane.

Lastnosti TXID verige blokov

Ena od ključnih lastnosti tehnologije blockchain je celovitost podatkov. To se odraža v transakcijah, zabeleženih v omrežju blockchain, ki jih ni mogoče spreminjati ali spreminjati. Z drugimi besedami, če zadete tarčo z lokom in puščico (dokončajte transakcijo), ne morete spremeniti izida.

Druga značilnost je preglednost blockchaina. Vse transakcije v blockchainu so javne in jih je mogoče iskati prek raziskovalcev blockchain (tako kot Google blockchain). To je zelo uporabno orodje za tiste, ki želijo najti ali slediti kitovim denarnicam ali celo vaši kripto denarnici.

TXID igra zelo pomembno vlogo pri delovanju in vzdrževanju stabilnosti omrežja blockchain. Ta linija verig pomaga spremljati stanje transakcije in omrežja blockchain. Ob predpostavki, da vaša transakcija ni uspešna, bo shranjena tudi v verigi blokov z zasebnim TXID.

Kako TXID koristijo blokovnim verigam?

Poleg dokazila, da so bila sredstva porabljena za blockchain, TXID-ji vsebujejo dragocene informacije o vseh transakcijah, ki so se zgodile v zgodovini verige. Ta 64-znakovna razpršitev se lahko uporabi za preverjanje celovitosti podatkov, ki se posredujejo za prihodnje ustvarjanje/rupanje blokov.

Glavna ideja blockchaina je ustvariti nespremenljivo in nezaupljivo knjigo za plačila. Nespremenljiv pomeni, da ga ni mogoče spreminjati in/ali obrniti. Če uporabnik dvojno šifrira transakcijo, dobi določen hash/TXID, ki je nespremenljiv, dokler se blockchain nadaljuje. To zagotavlja odpornost na cenzuro in odpravlja vidik zaupanja, kar ljudem omogoča, da porabijo svoj denar brez skrbi, da bi ga ukradli ali zamrznili, kot bi lahko v banki. To tudi pomeni, da bo po TXID-jih/razpršitvah mogoče iskati v enem od zgoraj navedenih raziskovalcev blokov tudi 10 let pozneje.

Najboljše borze za trgovanje z žetoni in kovanci. Sledite navodilom in zaslužite neomejeno

BinancePoloniexBitfinexHuobiMXCProBITGate.ioCoinbase

3. Kako slediti transakciji prek TXID?

3.1. Bitcoin?

Odkar so se prve transakcije zgodile leta 2009, so bili TXID-ji Bitcoin ID-ji s 64 znaki, ki predstavljajo hash niz. 64 znakov predstavlja izhod šifriranja SHA-256, saj vse Bitcoin transakcije uporabljajo šifriranje SHA-256. Ta metoda šifriranja temelji na kriptografskih zgoščenih funkcijah , ki jih je leta 2001 izumila in kodificirala ameriška agencija za nacionalno varnost (NSA), imenovana »SHA-2«.

64-znakovni izhod je dejansko manjši od prvotne zgoščene vrednosti. V skladu s smernicami SHA-2 je mogoče kriptografsko razpršitev, ki je dolga 256 bitov, pretvoriti v 64-znakovni izhod. Vendar je treba vse podatke o Bitcoinu dvakrat zgostiti.

Recimo, da začnemo z 256-bitnim nizom bajtov. Ko so ti bajti dvojno zgoščeni z uporabo SHA-256, proizvedejo naslednji 64-znakovni izhod:

4A5E1E4BAAB89F3A32518A88C31BC87F618F76673E2CC77AB2127B7AFDEDA33B

Prvotne zgoščene vrednosti niso naključne – vse določajo podrobnosti o transakciji. Prvih 8 znakov določa različico Bitcoina, nato 4 znake za zastavo, nato 2 znaka za število transakcij in tako naprej. Na koncu ima uporabnik en sam ID transakcije.

Če bi uporabnik želel prilagoditi standardno razpršitev transakcij in vključiti pametne pogodbe Bitcoin , kot so časovne ključavnice ali transakcije z več podpisi, bi to lahko storil za doplačilo.

Podobne ali enake tehnike zgoščevanja uporabljajo vsi priljubljeni blockchaini na svetu. Ethereum uporablja enako obliko šifriranja kot Bitcoin, vsi ID-ji transakcij Ethereum pa imajo tudi 64 znakov, ker uporabljajo šifriranje SHA-265.

Hash lahko vključuje tudi osebno sporočilo, ki ga je mogoče dekodirati. Uporabniki morajo svoji transakciji dodati naslednji ukaz:

OP_RETURN {80 bajtov poljubnih podatkov}

V bloku Bitcoin genesis je Satoshi Nakamoto kodiral naslednje sporočilo: ""The Times 03/jan/2009 Kancler na robu drugega reševanja za banke" v zvezi z utemeljitvijo ustvarjanja kriptovalut za boj proti centraliziranim finančnim institucijam.

To sporočilo je vsebovalo naslednji 64-znakovni hash (TXID):

0e3e2357e806b6cdb1f70b54c3a3a17b6714ee1f0e68bebb44a74b1efd512098

Blokovni hash Bitcoin genesis s kodiranim sporočilom (Vir: Wikipedia)

3.2. Ethereum?

Ethereum TXID imajo 64 znakov, enako kot pri Bitcoin. Vsaka transakcija v Ethereumu ima provizijo in ta provizija se pripiše rudarjem ali deležnikom na ETH 2.0 . Ethereum uporablja tako imenovane " provizije za plin " za prenos vrednosti na blockchainu.

Etherscan ponuja podroben pregled vsake transakcije in pametne pogodbe, ki se izvaja na blockchainu Ethereum. Za vsak blok, na katerega kliknete ali ga iščete, boste našli seznam transakcij, ki so bile v njem izvedene.

Hash transakcij (TXID) na Ethereumu (Vir: Etherscan)

Vsaka transakcija Ethereum ima edinstven ID transakcije (hash code). Razpršilo transakcije vsebuje podrobnosti, kot so:

 • Naslov prejemnika : naslov, ki je prejel Ethereum ali drug žeton.
 • Vrednost : količina prejetih Ethereum ali žetonov. To je denominirano v "wei", delček ETH.
 • MaxFeePerGas : najvišji znesek, ki ga je oseba pripravljena plačati za transakcijo. Orodja, kot je MetaMask , ponujajo možnost pospešitve transakcij v omrežju Ethereum v zameno za višjo pristojbino za plin.

3.3. BNB

Omrežje BNB (prej Binance Smart Chain) obdeluje približno 5-6 milijonov transakcij na dan, največ 25. novembra 2021 pri približno 16 milijonih transakcij. Na splošno so podatki o BNB tudi izjemno popolni v primerjavi z Ethereumom.

Transakcije na BNB . omrežje

3.4. Polkadot

Gavin Wood, ustanovitelj Polkadot, je v začetku marca 2022 osebno podaril 298.367 DOT (približno 5,6 milijona dolarjev v času pisanja) ukrajinski državni denarnici DOT. Ta ustanovitelj je izpolnil svojo obljubo, ko je ukrajinski Twitter sprejel donacije prek denarnice DOT, ki je prej sprejemajo samo BTC, ETH in USDT v omrežju Ethereum.

Gavin Wood podpira Ukrajino z DOT. Vir: Polkadot Subscan

Lahko preverite sami, skoraj 300.000 DOT je bilo 1. marca 2022 prenesenih v ukrajinsko državno DOT denarnico.

Vsak blockchain bo imel veliko različnih raziskovalcev, ki jih ustvari razvojna skupina blockchain ali sodelujoča ekipa tretje osebe. Torej, ker gre za tehnologijo veriženja blokov, boste zagotovo lahko poiskali transakcije in druge povezane informacije.

Nekaj ​​priljubljenih raziskovalcev blockchain spodaj:

 • Bitcoin - blockchain.com/explorer
 • Žetoni Ethereum / ERC-20 - etherscan.io
 • Litecoin - insight.litecore.io
 • XRP (Ripple) - xrpcharts.ripple.com
 • Lumeni (XLM) - https://stellarscan.io
 • Algorand (NEKAJ) - https://algoexplorer.io
 • EOS (EOS) - https://www.eosx.io

Ne glede na spletno mesto, ki ga izberete, lahko za večino raziskovalcev blockchain uporabite naslednje korake. 

 1. V območje »Iskanje« raziskovalca blockchain boste morali vnesti informacije, ki so specifične za vašo transakcijo v digitalni valuti. Običajno je najboljši naslov za prejemnik digitalne valute, na katerega ste izvedli plačilo.
 2. Če so podatki, ki ste jih vnesli, točni, vam bo prikazan seznam vseh transakcij, ki vključujejo ta naslov prejemnika.
 3. Če je na seznamu veliko število transakcij, je najlažji način za navigacijo do vaše posamezne transakcije, da poiščete natančen poslani znesek.
 4. Ko najdete in izberete vašo transakcijo, bo ID transakcije običajno prikazan kot dolg niz črk in številk. Ta ID transakcije – ali URL svojega spletnega brskalnika – lahko kopirate in ga delite z drugo osebo.

Namig: če pregledujete dolg seznam transakcij, lahko s funkcijo Najdi brskalnika poiščete natančen znesek digitalne valute, ki ste ga poslali. To je običajno pod »Uredi > Najdi« ali pa uporabite bližnjico na tipkovnici Command + F (macOS) ali Control + F (Windows).

Zaključek

Večina kriptovalut, od uveljavljenih igralcev, kot je Bitcoin, do memecoinov , kot je Dogecoin, za identifikacijo vsake transakcije uporablja ID, sestavljen iz 64 edinstvenih znakov. Kot del verige blokov teh transakcij nikoli ni mogoče izbrisati, njihovi ID-ji transakcij pa bodo prav tako ostali v evidenci, dokler je veriga blokov živa. Številne verige blokov imajo lastne raziskovalce blokov, kjer si lahko javno ogledate vse ID-je transakcij.

Bistvo je, da so ID-ji transakcij nujni za delovanje ekosistema blockchain in podpirajo nekatere najbolj dragocene prednosti tehnologije blockchain, od preglednosti do odpornosti na cenzuro.

Jamison Fisher

Jamison Fisher

1624093020

NaN, None and Experimental NA

In order to represent the missing values, we see two approaches that are commonly applied to the data in tables or dataframes. The first approach involves a mask to point out the missing values whereas the second uses a datatype-specific sentinel value to represent a missing value.
When masking, a mask could either be a global or a local one. A global mask consists of a separate boolean array for each data array (Figure 1) whereas a local mask utilises a single bit in the element’s bit-wise representation. For example, a signed integer also reserves a single bit to use as a local mask to indicate the positive/negative sign of an integer.

Figure 1: A global boolean mask approach. note that MV denotes missing value. Image by author, using diagrams.
On the other hand, in a sentinel approach, a datatype-specific sentinel value is defined. This could either be a typical value based on best practices or a uniquely defined bit-wise representation. For the missing values of floating-point types, libraries typically choose the standard IEEE 754 floating-point representation called NaN (Not a Number), for example, see Figure 2. Similarly, there are libraries that also define unique bit-wise patterns for other data types, for example R.

Figure 2: Illustrates a bit-wise IEEE 754 single precision (32-bit) NaN representation. Based on Wikipedia, IEEE 754 NaNs are encoded with the exponent field filled with ones (like in infinity value representations), and some non-zero number “x” in the significand field (“x” equals zero denotes infinities). This allows for multiple distinct NaN values, depending on which bits are set in the significand field, but also depending on the value of the leading sign bit “s”. It appears that the IEEE 754 standard defines 16,777,214 (²²⁴-2) floating point values as NaNs, or 0.4% of all possible values. The subtracted two values are positive and negative infinity. Also note that the first bit from x is used to determine the type of NaN: “quiet NaN” or “signaling NaN”. The remaining bits are used to encode a payload (most often ignored in applications). Image by author, made using diagrams.
Although the above masking and sentinel approaches are widely employed, they have their trade-offs. A separate global boolean mask adds extra burden in terms of storage and computation; whereas, a bit-style sentinel puts a limit on the range of valid values that could be missing entries. Besides that, type-specific bit-wise patterns for sentinels, also require additional logic to be implemented for performing bit-level operations.
As pandas is built on NumPy, it simply incorporates the IEEE standard NaN value as a sentinel value for floating-point data types. However, NumPy does not have built-in sentinels for non-floating-point data types. Hence, implying that pandas could either utilise a mask or a sentinel for the non-floating-point types. That is, pandas could either have a global boolean mask, or locally reserve one bit in the element’s bit-wise representation, or have unique type-specific bit-wise representations such as the IEEE’s NaN.
However, as mentioned earlier, each of the above-mentioned three possibilities [boolean mask, bit-level mask, and sentinels (bit-wise patterns)] do come at a price. When it comes to utilising global boolean masks, pandas could build upon the NumPy’s masked array (ma) module. But, the required upkeep of the code base, memory allocations, and computational effort, makes it less practical. Similarly, on a local level, pandas could also reserve a single bit in each of its element’s bit-wise representation. But then again, for smaller 8-bit data units, loosing a bit to use as a local mask will remarkably reduce the range of values it can store. Therefore, deeming, both, global and local masking as less favourable. That said, this brings us to the third option, which is type-specific sentinels. Although a possible solution, pandas’ dependence on NumPy makes type-specific sentinels unfeasible. For example, the package supports 14 different integer types accounting for precisions, endianness, and signedness. So, if unique IEEE-like standard bit-wise representations are to be specified and maintained for all the different data types NumPy supports, pandas will again end up with a mammoth development task at hand.

#artificial-intelligence #pandas #data-science #nan, none and experimental na #experimental na #na

Ambert Lency

Ambert Lency

1650534300

Co je Transaction ID (TXID) na Blockchainu

V tomto článku se vy a já dozvíme o klíčovém slově TXID v analýze dat v řetězci a o zajímavých detailech, které ho obklopují.

1. Co je TXID?

TXID znamená Transaction ID (také známé jako ID, TXHash nebo Txn), což je řetězec znaků skládající se z čísel a písmen, který identifikuje a odlišuje každou transakci probíhající v blockchainové síti. nebo na kryptoměnových burzách.

Existují dva běžné typy TXID:

 • TXID tradičních kanálů (banky, platební peněženky,...): Existuje mnoho různých typů záznamů TXID, které lze upravovat (pokud to poskytovatel služby chce, protože vlastní data a téměř pouze on má přístup k TXID). informace).
 • TXID blockchainové sítě (Bitcoin, Ethereum, BNB,...): Pro každý blockchain existuje samostatný standard, nemůže zasahovat ani manipulovat s informacemi (protože jsou uloženy v blockchainové síti), informace o TXID jsou v síti transparentní . blockchain.

Typickou transakcí na bitcoinovém blockchainu by byl řetězec 64 znaků (32 bajtů) ve formě písmen a čísel. Bude tedy vytvořeno mnoho transakcí bez obav, že budou mít stejné TXID.

Největší převody BTC

Jaký je význam TXID?

Blockchain se skládá z bloků , které jsou zase tvořeny více transakcemi. Pokud chce uživatel identifikovat, kdy byla na blockchainu provedena krypto transakce, potřebuje TXID.

Transakční ID z roku 2009 – možná spojené s peněženkami Satoshi (Zdroj: Blockchain.com)

Některé kryptoměny nemají TXID. Jedná se o anonymní kryptoměny jako Monero a ZCash , které nevedou záznamy o transakcích a uchovávají platební údaje/zůstatky skryté pro účely ochrany soukromí. Na bitcoinech a ethereu mohou uživatelé snadno vidět všechny transakce, ke kterým došlo veřejně prostřednictvím blokových průzkumníků. Průzkumníci bloků zobrazují všechny transakce na blockchainu v reálném čase a umožňují uživatelům zobrazit zůstatky kryptoměn. Nejpoužívanějším průzkumníkem pro bitcoiny je Blockchain.com a pro Ethereum je to Etherscan .

TXID na Bitcoinu a Ethereu obsahují 64 znaků, které mohou být libovolnou náhodnou variací písmen a číslic. TXID není totéž jako adresa peněženky (přestože má podobný styl kódování), ale pouze záznam o určité transakci, ke které došlo na blockchainu.

Jaké bylo první TXID?

První záznam TXID na bitcoinu se objevil v roce 2009:

 • 0e3e2357e806b6cdb1f70b54c3a3a17b6714ee1f0e68bebb44a74b1efd512098

Tento 64znakový transakční hash představuje první bitcoinovou transakci, kdy zakladatel bitcoinu Satoshi Nakamoto poslal 50 BTC svému příteli jako test v roce 2009. Toto TXID lze stále vidět na blockchainu. Všichni těžaři, kteří začnou těžit bitcoiny, si musí stáhnout celý blockchain a vést záznamy o každé jednotlivé transakci od začátku bitcoinu až do současnosti.

Dalším příkladem historického ID transakce je slavná transakce s pizzou z roku 2010 :

 • cca7507897abc89628f450e8b1e0c6fca4ec3f7b34cccf55f3f531c659ff4d79

Tato transakce byla prvním záznamem o použití bitcoinů jako způsobu platby – více než 10 000 BTC za dvě pizzy. Hodnota v té době (květen 2010) byla 40 dolarů a současná hodnota se blíží 700 milionům dolarů.

2. Co lze dělat s TXID?

Každé TXID bude představovat každou transakci uskutečněnou na blockchainu. Takže s TXID můžete vyhledat všechny informace související s transakcemi v průzkumníku. 

Přečtěte si více: Blockchain Explorer vysvětlen za méně než 5 minut

Zde je příklad s TXID (TX Hash) na Ethereu, můžete získat následující informace:

 • Stav: Dokončeno, nedokončeno, nevyřízeno, probíhá,...
 • Blok: Do kterého bloku transakce na blockchainu patří.
 • Časové razítko: Čas vytvoření transakce.
 • Od-Do: Peněženka odesílatele a peněženka příjemce.
 • Hodnota: Celková odeslaná hodnota (ve formě tokenu).
 • Transakční poplatek: Transakční poplatek (v ETH, pokud používáte síť Ethereum).

Transakce v síti Ethereum

S těmito detaily se můžete „hrabat“ v peněženkách odesílatele a příjemce, abyste zjistili další informace o transakcích, které provedli, tokenech, které drží,... Všechny informace na blockchainu jsou vzájemně propojené.

TXID vlastnosti blockchainu

Jednou z definujících vlastností technologie blockchain je integrita dat. To se odráží v transakcích zaznamenaných v blockchainové síti, které nelze změnit ani upravit. Jinými slovy, pokud zasáhnete cíl lukem a šípem (dokončíte transakci), nemůžete změnit výsledek.

Další funkcí je transparentnost blockchainu. Všechny transakce na blockchainu jsou veřejné a lze je prohledávat prostřednictvím blockchainových průzkumníků (stejně jako Google blockchainu). Toto je velmi užitečný nástroj pro ty, kteří chtějí najít nebo sledovat velrybí peněženky nebo dokonce vaši kryptopeněženku.

TXID hraje velmi důležitou roli při provozu a udržování stability blockchainové sítě. Tato řada řetězců pomáhá sledovat stav transakce a blockchainové sítě. Za předpokladu, že vaše transakce nebude úspěšná, bude také uložena na blockchainu se soukromým TXID.

Jak TXID prospívají blockchainům?

Kromě toho, že poskytují důkaz, že finanční prostředky byly vynaloženy na blockchain, obsahují TXID cenné informace o všech transakcích, ke kterým došlo během historie řetězce. Tyto 64znakové hash lze použít k ověření integrity dat předávaných pro budoucí vytváření/těžbu bloků.

Základní myšlenkou blockchainu je vytvořit neměnnou a důvěryhodnou účetní knihu pro platby. Neměnný znamená, že s ním nelze manipulovat a/nebo jej vrátit zpět. Pokud uživatel dvojitě zašifruje transakci, získá určitý hash/TXID, který je neměnný, dokud blockchain pokračuje. To zaručuje odolnost vůči cenzuře a odstraňuje aspekt důvěry, což lidem umožňuje utrácet své peníze, aniž by se museli obávat, že budou ukradeny nebo zmrazeny, jako by tomu bylo v bance. To také znamená, že TXID/hash bude možné prohledávat na jednom z výše uvedených blokových průzkumníků i o 10 let později.

Nejlepší burzy pro obchodování s tokeny a coiny. Postupujte podle pokynů a vydělávejte neomezené peníze

BinancePoloniexBitfinexHuobiMXCProBITGate.ioCoinbase

3. Jak sledovat transakci přes TXID?

3.1. Bitcoin?

Od prvních transakcí v roce 2009 byly bitcoinové TXID 64znakové ID, které představují hashovací řetězec. 64 znaků představuje výstup šifrování SHA-256, protože všechny bitcoinové transakce používají šifrování SHA-256. Tato metoda šifrování je založena na kryptografických hašovacích funkcích , které v roce 2001 vynalezla a kodifikovala americká Národní bezpečnostní agentura (NSA) s názvem „SHA-2“.

Výstup 64 znaků je ve skutečnosti menší než původní hašovaná hodnota. Podle pokynů SHA-2 lze kryptografický hash dlouhý 256 bitů převést na 64znakový výstup. Všechna data bitcoinu však musí být hašována dvakrát.

Řekněme, že začínáme s 256bitovým polem bajtů. Jakmile jsou tyto bajty dvojitě hašovány pomocí SHA-256, vytvoří následující 64znakový výstup:

4A5E1E4BAAB89F3A32518A88C31BC87F618F76673E2CC77AB2127B7AFDEDA33B

Původní hašované hodnoty nejsou náhodné – všechny určují podrobnosti o transakci. Prvních 8 znaků určuje verzi bitcoinu, poté 4 znaky pro příznak, poté 2 znaky pro počet transakcí atd. Nakonec uživatel skončí s jediným ID transakce.

Pokud by uživatel chtěl provést úpravy standardního transakčního hashe a zahrnout bitcoinové smart kontrakty , jako jsou časové zámky nebo multi-sig transakce, mohl to udělat za příplatek.

Podobné nebo stejné hashovací techniky používají všechny populární blockchainy na světě. Ethereum používá stejnou formu šifrování jako Bitcoin a všechna ID transakcí Ethereum mají také 64 znaků, protože používají šifrování SHA-265.

Hash může také obsahovat osobní zprávu, kterou lze dekódovat. Uživatelé musí ke své transakci přidat následující příkaz:

OP_RETURN {80 bajtů libovolných dat, která chcete}

V bloku geneze bitcoinu Satoshi Nakamoto zakódoval následující zprávu: „Kancléř The Times 3. ledna 2009 na pokraji druhé pomoci bankám“ s odkazem na zdůvodnění vytváření kryptoměn, které mají čelit centralizovaným finančním institucím.

Tato zpráva byla obsažena v následujícím 64znakovém hash (TXID):

0e3e2357e806b6cdb1f70b54c3a3a17b6714ee1f0e68bebb44a74b1efd512098

Blokový hash bitcoinu genesis se zakódovanou zprávou (Zdroj: Wikipedia)

3.2. Ethereum?

Ethereum TXID mají 64 znaků, stejně jako na bitcoinu. Každá transakce na Ethereu je zpoplatněna a tento poplatek je připsán buď těžařům, nebo stakerům na ETH 2.0 . Ethereum používá k převodu hodnoty na blockchainu takzvané „ poplatky za plyn “.

Etherscan poskytuje podrobný přehled o každé transakci a chytré smlouvě provedené na blockchainu Ethereum. U každého bloku, na který kliknete nebo vyhledáte, najdete seznam transakcí, které v něm byly provedeny.

Transakční hash (TXID) na Ethereum (zdroj: Etherscan)

Každá transakce Ethereum má jedinečné ID transakce (hash kód). Hodnota hash transakce obsahuje podrobnosti jako:

 • Adresa příjemce : Adresa, která obdržela Ethereum nebo jiný token.
 • Hodnota : Množství obdrženého Etherea nebo tokenů. To je denominováno ve „wei“, zlomku ETH.
 • MaxFeePerGas : Maximální částka, kterou je osoba ochotna zaplatit za transakci. Nástroje jako MetaMask nabízejí možnost zrychlit transakce v síti Ethereum výměnou za vyšší poplatek za plyn.

3.3. BNB

Síť BNB (dříve Binance Smart Chain) zpracovává asi 5-6 milionů transakcí denně, přičemž vrchol kolem 16 milionů transakcí dosáhl 25. listopadu 2021. Obecně jsou datové informace o BNB také extrémně úplné ve srovnání s Ethereem.

Transakce na BNB . síť

3.4. Polkadot

Gavin Wood, zakladatel společnosti Polkadot, počátkem března 2022 osobně daroval 298 367 DOT (přibližně 5,6 milionu $ v době psaní tohoto článku) do ukrajinské státní peněženky DOT. Tento zakladatel splnil svůj slib, když ukrajinský Twitter přijal dary prostřednictvím peněženky DOT, která dříve akceptovány pouze BTC, ETH a USDT v síti Ethereum.

Gavin Wood podporuje Ukrajinu s DOT. Zdroj: Polkadot Subscan

Můžete si to ověřit sami, 1. března 2022 bylo do ukrajinské státní peněženky DOT převedeno téměř 300 000 bodů.

Každý blockchain bude mít mnoho různých průzkumníků vytvořených samotným vývojovým týmem blockchainu nebo zúčastněným týmem třetí strany. Jelikož se tedy jedná o technologii blockchain, jistě si budete moci vyhledat transakce a další související informace.

Někteří populární průzkumníci blockchainu níže:

 • Bitcoin - blockchain.com/explorer
 • Tokeny Ethereum / ERC-20 - etherscan.io
 • Litecoin – insight.litecore.io
 • XRP (Ripple) – xrpcharts.ripple.com
 • Lumens (XLM) - https://stellarscan.io
 • Algorand (NĚCO) - https://algoexplorer.io
 • EOS (EOS) – https://www.eosx.io

Bez ohledu na web, který si vyberete, lze následující kroky použít pro většinu průzkumníků blockchainu. 

 1. V oblasti „Hledat“ v průzkumníku blockchainu budete muset zadat informace, které jsou specifické pro vaši transakci v digitální měně. Obvykle je nejlepším místem, kde začít, adresa příjemce digitální měny, na kterou jste provedli platbu.
 2. Pokud jsou údaje, které jste zadali, přesné, zobrazí se vám seznam všech transakcí, které zahrnují danou adresu příjemce.
 3. Pokud je v seznamu uvedeno velké množství transakcí, nejjednodušší způsob, jak se dostat ke konkrétní transakci, je vyhledat přesnou odeslanou částku.
 4. Po nalezení a výběru transakce se ID transakce obvykle zobrazí jako dlouhý řetězec písmen a čísel. Toto ID transakce – nebo adresu URL vašeho webového prohlížeče – můžete zkopírovat a sdílet s jinou osobou.

Tip: Pokud si prohlížíte dlouhý seznam transakcí, můžete pomocí funkce Najít v prohlížeči vyhledat přesnou částku v digitální měně, kterou jste odeslali. Obvykle je to pod 'Upravit > Najít', nebo můžete použít klávesovou zkratku Command + F (macOS) nebo Control + F (Windows).

Závěr

Většina kryptoměn, od zavedených hráčů, jako je bitcoin, po memecoiny , jako je dogecoin, používá k identifikaci každé transakce ID složené z 64 jedinečných znaků. V rámci blockchainu nelze tyto transakce nikdy vymazat a jejich ID transakcí také zůstanou v záznamech tak dlouho, dokud bude blockchain naživu. Mnoho blockchainů má své vlastní průzkumníky bloků, kde lze všechna ID transakcí veřejně prohlížet.

Pointa je, že ID transakcí jsou nezbytné pro fungování blockchainového ekosystému a podporují některé z nejcennějších výhod blockchainové technologie, od transparentnosti po odolnost proti cenzuře.