Што е понуда за безбедносен токен (STO) | Едноставно објаснето

Понудата за безбедносни токени (STO) често се нарекува следен чекор во развојот на токени. Но, што е тоа, и зошто е важно?

Што е понуда за безбедносен токен (STO)?

Појавата на Биткоин во 2009 година го направи блокчејн мејнстрим. Додека крипто и другото финансирање поврзано со блокчејн ја собра репутацијата дека се нестабилни и шпекулативни, постои широк консензус во однос на вредноста на технологијата на блокчејн и другите форми на дистрибуирана техничка технологија во финансиите.

Големите институции во банкарството и технологијата, како што се JP Morgan, Square и Facebook, веќе влегоа во блокчејн просторот. Одејќи напред, ќе видиме повеќе имиња бидејќи блокчејнот почнува да игра постојано растечка улога во платните системи, вклучително и CBDC и стабилни коини, како и контекстот на ликвидноста, преку токенизација на средства преку понуди за безбедносни токени.

Зборот „токени“ веднаш предизвикува размислувања за ICO, метод за собирање капитал за крипто проекти и популаризиран во 2017 година, каде што ќе го започнеме нашето патување.

Што е почетна понуда на монети (ICO)?

ICO, скратено за иницијална понуда на монети, е сличен по концепт на почетна јавна понуда (IPO), бидејќи и двете им овозможуваат на стартап компаниите и претприемачите да соберат средства. Додека хартиите од вредност се издаваат во замена за инвестирање во ИПО, монетите или токените се нудат на инвеститорите во ICO.

Процесот со кој ICO на компанијата е лесен, но недостатокот на регулатива во САД и во странство околу ICO доведе до лажни продажби од толпата, нелегални пуштања во воздух и директни измами. Лудоста на ICO во 2017 година ја наруши репутацијата на блокчејн и токени за краток период.

Но, низ овие турбулентни времиња, користа на блокчејн како трансформативна технологија остана силна. Дистрибуираната книга и блокчејн индустријата се задржа на ниско ниво, во потрага по подобра комбинација на технолошки придобивки за да се донесат нови методи и вредност на наследените безбедносни понуди. Сливот на овие два спојуваше иновативни токени во форма на „безбедносен токен“.

Што е безбедносен токен?

Безбедносен токен е единствен токен издаден на дозволен или без дозвола блокчејн, што претставува удел во надворешно средство или претпријатие. Субјектите како владата и бизнисите можат да издаваат безбедносни токени кои служат за истата цел како акциите, обврзниците и другите акции.

Која е употребата на безбедносниот токен?

Компанијата која сака да дистрибуира акции на инвеститори може да користи безбедносен токен што ги нуди истите придобивки што би ги очекувале од традиционалните хартии од вредност како акции, права на глас и дивиденди. Бидејќи технологијата што ги поткрепува безбедносните токени е блокчејн, предностите се многубројни.

Транспарентност

На блокчејн мрежа, сè може да се ревидира, вклучувајќи ги, понекогаш, и идентитетите на учесниците. Секој може да ја прегледа книгата за следење на имотот и издавањето на специфични заменливи и незаменливи токени.

Инстант порамнување

Расчистувањето и порамнувањето се централна грижа на инвеститорите кои сакаат да ги пренесат средствата. Додека тргувањето се врши брзо, пренамената на сопственоста може да потрае неколку дена. На јавна книга, процесот е автоматизиран и брз.

Достапност

Постојните финансиски пазари работат според нивните распореди - обично само за време на работното време, бидејќи е потребен рачен напор, и само за одреден период. Пазарот што работи на блокчејн мрежа, од друга страна, е активен цело време, без оглед на времето од денот.

Деливост

Токенизацијата на средства отвора плејада можности за инвестирање за секого, од големи хеџ фондови поддржани од Волстрит до инвеститори на мало кои тргуваат на Robinhood. На пример, уметничко дело на Пикасо во вредност од 10 милиони долари може да се токенизира на 10.000 парчиња - така што секое парче вреди 1.000 долари. Токенизацијата ќе го демократизира пристапот до средствата и ќе понуди супериорни нивоа на пристапност и грануларност.

Што е понуда за безбедносен токен?

За подобро да ги разбереме КНИ и зошто ни се потребни, прво мора да разбереме зошто ICO-ите се сметаа за дефект на целокупната слика на блокчејн индустријата.

Од 2016 - 2018 година, МЦК беа барани - и на инвеститорите не им пречеше да ги вложат своите пари во оваа нова форма на прибирање средства. Во првиот квартал од 2018 година, капитал во вредност од над 6,3 милијарди долари беше заклучен во ICO. Очекувањата беа дека овие инвестиции ќе вреднуваат со текот на времето. Сепак, балонот пукна во четвртиот квартал од 2018 година, кога „пазарната капа“ на сите криптови падна за над 750 милијарди долари . Комисијата за хартии од вредност на Соединетите држави (КХВ) сè уште беше срамежлива во спроведувањето на регулативата околу понудите за токени.

Набргу потоа, регулаторните тела почнаа да објавуваат соопштенија околу темата за усогласеност. Најзабележителен од шефот на ДИК Џеј Клејтон: Тој ги објави сите хартии од вредност на ICO; Швајцарската FINMA, исто така, издаде упатства кои ги класифицираат токените, според постојното законодавство, како хартии од вредност. Овие и други изјави за ICO доведоа многу основачи на блокчејн да протестираат; тие тврдеа дека нивните проекти нудат токени за комунални услуги и дека не се хартии од вредност. Регулаторната сенка што виси над ICO ги турна претприемачите и инвеститорите подалеку од пазарот.

Регулаторите денес сакаат понудите на токени да останат во согласност со постојните закони и правила околу хартиите од вредност - оттука, се роди понудата за безбедносни токени. STO е многу сличен на ICO, но е усогласен со законодавството за хартии од вредност на локацијата каде што токенот се нуди за инвестирање. Бидејќи КНИ се усогласени со поврзаните закони и правила, тие создаваат дополнителни законски обврски за издавање акции во компанијата.

*Првата фирма што понуди STO беше американска групација Pretorian, која ја регистрираше платформата на 6 март 2018 година во SEC. Платформата се наведува како крипто платформа за инвестирање во недвижности.
 

Видови безбедносни токени

Три различни категории на безбедносни токени се достапни на пазарот:

Токени на капитал

Токен на капитал е сличен на традиционалните акции, освен за тоа како се евидентира и се пренесува сопственоста. Традиционално, следењето на акциите се најавува во база на податоци, со сопственост на акции отпечатени и заверени на хартиени сертификати. Наместо тоа, токен на капитал се евидентира на непроменлива книга која е ажурирана од десетици, стотици или понекогаш дури и илјадници компјутери мрежни низ целиот свет. Сопствениците на токени на капитал имаат право на дел од профитот на фирмата и имаат право на глас. Капиталните токени нудат три главни придобивки за донесувањето одлуки на компанијата, финансиските изгледи и регулаторните рамки:

Инвеститорите можат да учествуваат во гласањето додека ги почитуваат законите за хартии од вредност.

Стартапите имаат пристап до нови и, потенцијално, подемократизирани модели за прибирање финансиски средства.

Регулаторите имаат нова и потранспарентна рамка за оценување на прибирањето финансиски средства на проектот.

Жетони за долг

Токен за долг претставува краткорочен заем со каматна стапка, во износ што го даваат инвеститорите како заем на фирма - тоа може да биде хипотеки на недвижен имот, корпоративни обврзници или друг вид структуриран долг. Цената на токен за долг е диктирана од „ризик“ и „дивиденда“; ова е првенствено затоа што среден ризик од неисполнување на обврските не може да се цени со иста цена за хипотека на недвижен имот и обврзница за организација пред ИПО. Во однос на блокчејн, паметен договор живее на мрежата, што претставува сигурност на долгот. Во тој договор се вклучени условите за отплата, кои го диктираат моделот на дивиденда и факторите на ризик на основниот долг.

Токени поддржани со средства

Таквите токени претставуваат сопственост на средства, како што се недвижен имот, уметност, јаглеродни кредити или стоки. Блокчејн, бидејќи е безбеден, непроменлив и транспарентен, овозможува доверлива евиденција на трансакции; ја намалува измамата и го подобрува времето на порамнување, а со тоа станува природно погодно за трговијата со стоки. Токените поддржани со средства се дигитални средства со карактеристики слични на која било стока, како што се злато, сребро и нафта, кои, пак, им носат вредност на овие токени со кои се тргува.

Засилена доверба

Сите операции поврзани со безбедносен токен (издавање, тргување, купување, продажба и слично) се наведени на блокчејнот, што се смета за „недоверлива“ процедура бидејќи блокчејновите се непроменливи и јавни по природа. Нема потреба од доверба меѓу страните при извршување на трансакција преку безбедносни токени. За тоа се грижи математиката.

Што го прави КНИ толку корисен за бизнисите?

 • Глобален пристап до капитал
 • Нови методи за пазар на производи и услуги
 • Подобри услови
 • Ниски влезни трошоци за инвеститорите
 • Тоа чини стотици пати поевтино за издавачите
 • Можности кои излегуваат надвор од опсегот на традиционалното обезбедување

Ние испорачуваме решенија од првите чекори на КН, па сè до обезбедувањето на инфраструктурата за трговија на секундарниот пазар. Градиме глобална мрежа за размена на безбедносни токени, со најнапредна технологија за тргување и поевтини трошоци за имплементација на сосема нов вид размена што може да се постави за помалку од еден ден.

Услуги за продавачи на токени:

 • Обезбедуваме платформа за издавање, дистрибуција и управување со токени.
 • Бела листа на купувачи на токени (KYC/AML).
 • Список за само корисници на белата листа (во зависност од државјанството и локацијата на живеење).

Услуги за купувачот на токени:

 • Купување пристап до примарните понуди за безбедносни токени.
 • Тргување со токени помеѓу корисници на белата листа.
 • Peer to peer трансфери (Паметните договори налагаат само корисниците на белата листа да можат да примаат токени).

На ист начин како што е-поштата ја замени поштата од полжав, очекуваме замена на традиционалните хартии од вредност за безбедносни токени поради обезбедените можности кога станува збор за трговија и управување со хартии од вредност поддржани со средства. Веќе бевме сведоци на токенизација на капиталот, фирмите и имотот. Со новите и новите онлајн размени и пазари за безбедносни токени, како и со огромна разновидност на токени што ќе се тргуваат со усогласеност со прописите на глобално ниво, можностите за инвеститорите не се слични на ништо што некогаш постоело. Инвеститорите нема да инвестираат во „безбедносни токени“, тие ќе инвестираат во категорија на средства никогаш досега не достапни.

Растот и идниот развој на КНИ и платформите за КНИ

Вредноста на блокчејн доаѓа во форма на неговата улога во трајноста, безбедноста и транспарентноста - секоја од нив е императив за доверба, доверба, безбедност, пазарна ефикасност и исправност. Тој веќе се вградува во новиот стандард за јавна безбедност, бидејќи придобивките се бескрајни и уште поважно, инфраструктурата е поставена. Во 2020 година, пазарната капа на безбедносните токени забележа раст од 500% и изнесуваше 449 милиони долари. Само во јануари 2021 година, инфраструктурните компании за безбедносни знаци собраа над 30 милиони американски долари капитал. Во друг извештај, Плутонео предвидува CAGR од 85% на токенизираниот пазар во Европската унија од 2018 до 2024 година. На институционалната страна на издавањето на безбедносни токени, пазарот STO го виде лансирањето на 1X, издавањето на Bond-i од 33,8 милиони долари од страна на светската банка, трансакција на токенизирана обврзница од 20 милиони долари од Сантандер,

Појавата на безбедносни токени не запира само со рамки за распределба на ликвидност и приходи. Наместо тоа, безбедносните токени отвораат повеќе можности за инвестиции. Малите инвеститори на специфични безбедносни токени би можеле да го продадат или делот од дивидендата од целосниот капитал или мал дел од нивниот интерес на секундарниот пазар. Брокерите, од друга страна, можат да ги здружат безбедносните токени за гласање и беспрекорно да ги продаваат. Децентрализираните автономни организации (DAO) би можеле да вклучат човечки акционери кои ги кодираат изборите за гласање во нивните паметни договори. Можностите се ограничени само на имагинацијата.

Но, треба да се има на ум дека STO сè уште е релативно нов концепт бидејќи инфраструктурата околу безбедносните токени е сè уште во зародиш. Сепак, безбедносните токени се тука да останат, и несомнено ќе има повеќе безбедносни токени наскоро. Како што блокчејн технологијата се обидува да го револуционизира финансискиот простор, пазарот на STO навистина ќе се следи во наредните денови.

What is GEEK

Buddha Community

Што е понуда за безбедносен токен (STO) | Едноставно објаснето

Понудата за безбедносни токени (STO) често се нарекува следен чекор во развојот на токени. Но, што е тоа, и зошто е важно?

Што е понуда за безбедносен токен (STO)?

Појавата на Биткоин во 2009 година го направи блокчејн мејнстрим. Додека крипто и другото финансирање поврзано со блокчејн ја собра репутацијата дека се нестабилни и шпекулативни, постои широк консензус во однос на вредноста на технологијата на блокчејн и другите форми на дистрибуирана техничка технологија во финансиите.

Големите институции во банкарството и технологијата, како што се JP Morgan, Square и Facebook, веќе влегоа во блокчејн просторот. Одејќи напред, ќе видиме повеќе имиња бидејќи блокчејнот почнува да игра постојано растечка улога во платните системи, вклучително и CBDC и стабилни коини, како и контекстот на ликвидноста, преку токенизација на средства преку понуди за безбедносни токени.

Зборот „токени“ веднаш предизвикува размислувања за ICO, метод за собирање капитал за крипто проекти и популаризиран во 2017 година, каде што ќе го започнеме нашето патување.

Што е почетна понуда на монети (ICO)?

ICO, скратено за иницијална понуда на монети, е сличен по концепт на почетна јавна понуда (IPO), бидејќи и двете им овозможуваат на стартап компаниите и претприемачите да соберат средства. Додека хартиите од вредност се издаваат во замена за инвестирање во ИПО, монетите или токените се нудат на инвеститорите во ICO.

Процесот со кој ICO на компанијата е лесен, но недостатокот на регулатива во САД и во странство околу ICO доведе до лажни продажби од толпата, нелегални пуштања во воздух и директни измами. Лудоста на ICO во 2017 година ја наруши репутацијата на блокчејн и токени за краток период.

Но, низ овие турбулентни времиња, користа на блокчејн како трансформативна технологија остана силна. Дистрибуираната книга и блокчејн индустријата се задржа на ниско ниво, во потрага по подобра комбинација на технолошки придобивки за да се донесат нови методи и вредност на наследените безбедносни понуди. Сливот на овие два спојуваше иновативни токени во форма на „безбедносен токен“.

Што е безбедносен токен?

Безбедносен токен е единствен токен издаден на дозволен или без дозвола блокчејн, што претставува удел во надворешно средство или претпријатие. Субјектите како владата и бизнисите можат да издаваат безбедносни токени кои служат за истата цел како акциите, обврзниците и другите акции.

Која е употребата на безбедносниот токен?

Компанијата која сака да дистрибуира акции на инвеститори може да користи безбедносен токен што ги нуди истите придобивки што би ги очекувале од традиционалните хартии од вредност како акции, права на глас и дивиденди. Бидејќи технологијата што ги поткрепува безбедносните токени е блокчејн, предностите се многубројни.

Транспарентност

На блокчејн мрежа, сè може да се ревидира, вклучувајќи ги, понекогаш, и идентитетите на учесниците. Секој може да ја прегледа книгата за следење на имотот и издавањето на специфични заменливи и незаменливи токени.

Инстант порамнување

Расчистувањето и порамнувањето се централна грижа на инвеститорите кои сакаат да ги пренесат средствата. Додека тргувањето се врши брзо, пренамената на сопственоста може да потрае неколку дена. На јавна книга, процесот е автоматизиран и брз.

Достапност

Постојните финансиски пазари работат според нивните распореди - обично само за време на работното време, бидејќи е потребен рачен напор, и само за одреден период. Пазарот што работи на блокчејн мрежа, од друга страна, е активен цело време, без оглед на времето од денот.

Деливост

Токенизацијата на средства отвора плејада можности за инвестирање за секого, од големи хеџ фондови поддржани од Волстрит до инвеститори на мало кои тргуваат на Robinhood. На пример, уметничко дело на Пикасо во вредност од 10 милиони долари може да се токенизира на 10.000 парчиња - така што секое парче вреди 1.000 долари. Токенизацијата ќе го демократизира пристапот до средствата и ќе понуди супериорни нивоа на пристапност и грануларност.

Што е понуда за безбедносен токен?

За подобро да ги разбереме КНИ и зошто ни се потребни, прво мора да разбереме зошто ICO-ите се сметаа за дефект на целокупната слика на блокчејн индустријата.

Од 2016 - 2018 година, МЦК беа барани - и на инвеститорите не им пречеше да ги вложат своите пари во оваа нова форма на прибирање средства. Во првиот квартал од 2018 година, капитал во вредност од над 6,3 милијарди долари беше заклучен во ICO. Очекувањата беа дека овие инвестиции ќе вреднуваат со текот на времето. Сепак, балонот пукна во четвртиот квартал од 2018 година, кога „пазарната капа“ на сите криптови падна за над 750 милијарди долари . Комисијата за хартии од вредност на Соединетите држави (КХВ) сè уште беше срамежлива во спроведувањето на регулативата околу понудите за токени.

Набргу потоа, регулаторните тела почнаа да објавуваат соопштенија околу темата за усогласеност. Најзабележителен од шефот на ДИК Џеј Клејтон: Тој ги објави сите хартии од вредност на ICO; Швајцарската FINMA, исто така, издаде упатства кои ги класифицираат токените, според постојното законодавство, како хартии од вредност. Овие и други изјави за ICO доведоа многу основачи на блокчејн да протестираат; тие тврдеа дека нивните проекти нудат токени за комунални услуги и дека не се хартии од вредност. Регулаторната сенка што виси над ICO ги турна претприемачите и инвеститорите подалеку од пазарот.

Регулаторите денес сакаат понудите на токени да останат во согласност со постојните закони и правила околу хартиите од вредност - оттука, се роди понудата за безбедносни токени. STO е многу сличен на ICO, но е усогласен со законодавството за хартии од вредност на локацијата каде што токенот се нуди за инвестирање. Бидејќи КНИ се усогласени со поврзаните закони и правила, тие создаваат дополнителни законски обврски за издавање акции во компанијата.

*Првата фирма што понуди STO беше американска групација Pretorian, која ја регистрираше платформата на 6 март 2018 година во SEC. Платформата се наведува како крипто платформа за инвестирање во недвижности.
 

Видови безбедносни токени

Три различни категории на безбедносни токени се достапни на пазарот:

Токени на капитал

Токен на капитал е сличен на традиционалните акции, освен за тоа како се евидентира и се пренесува сопственоста. Традиционално, следењето на акциите се најавува во база на податоци, со сопственост на акции отпечатени и заверени на хартиени сертификати. Наместо тоа, токен на капитал се евидентира на непроменлива книга која е ажурирана од десетици, стотици или понекогаш дури и илјадници компјутери мрежни низ целиот свет. Сопствениците на токени на капитал имаат право на дел од профитот на фирмата и имаат право на глас. Капиталните токени нудат три главни придобивки за донесувањето одлуки на компанијата, финансиските изгледи и регулаторните рамки:

Инвеститорите можат да учествуваат во гласањето додека ги почитуваат законите за хартии од вредност.

Стартапите имаат пристап до нови и, потенцијално, подемократизирани модели за прибирање финансиски средства.

Регулаторите имаат нова и потранспарентна рамка за оценување на прибирањето финансиски средства на проектот.

Жетони за долг

Токен за долг претставува краткорочен заем со каматна стапка, во износ што го даваат инвеститорите како заем на фирма - тоа може да биде хипотеки на недвижен имот, корпоративни обврзници или друг вид структуриран долг. Цената на токен за долг е диктирана од „ризик“ и „дивиденда“; ова е првенствено затоа што среден ризик од неисполнување на обврските не може да се цени со иста цена за хипотека на недвижен имот и обврзница за организација пред ИПО. Во однос на блокчејн, паметен договор живее на мрежата, што претставува сигурност на долгот. Во тој договор се вклучени условите за отплата, кои го диктираат моделот на дивиденда и факторите на ризик на основниот долг.

Токени поддржани со средства

Таквите токени претставуваат сопственост на средства, како што се недвижен имот, уметност, јаглеродни кредити или стоки. Блокчејн, бидејќи е безбеден, непроменлив и транспарентен, овозможува доверлива евиденција на трансакции; ја намалува измамата и го подобрува времето на порамнување, а со тоа станува природно погодно за трговијата со стоки. Токените поддржани со средства се дигитални средства со карактеристики слични на која било стока, како што се злато, сребро и нафта, кои, пак, им носат вредност на овие токени со кои се тргува.

Засилена доверба

Сите операции поврзани со безбедносен токен (издавање, тргување, купување, продажба и слично) се наведени на блокчејнот, што се смета за „недоверлива“ процедура бидејќи блокчејновите се непроменливи и јавни по природа. Нема потреба од доверба меѓу страните при извршување на трансакција преку безбедносни токени. За тоа се грижи математиката.

Што го прави КНИ толку корисен за бизнисите?

 • Глобален пристап до капитал
 • Нови методи за пазар на производи и услуги
 • Подобри услови
 • Ниски влезни трошоци за инвеститорите
 • Тоа чини стотици пати поевтино за издавачите
 • Можности кои излегуваат надвор од опсегот на традиционалното обезбедување

Ние испорачуваме решенија од првите чекори на КН, па сè до обезбедувањето на инфраструктурата за трговија на секундарниот пазар. Градиме глобална мрежа за размена на безбедносни токени, со најнапредна технологија за тргување и поевтини трошоци за имплементација на сосема нов вид размена што може да се постави за помалку од еден ден.

Услуги за продавачи на токени:

 • Обезбедуваме платформа за издавање, дистрибуција и управување со токени.
 • Бела листа на купувачи на токени (KYC/AML).
 • Список за само корисници на белата листа (во зависност од државјанството и локацијата на живеење).

Услуги за купувачот на токени:

 • Купување пристап до примарните понуди за безбедносни токени.
 • Тргување со токени помеѓу корисници на белата листа.
 • Peer to peer трансфери (Паметните договори налагаат само корисниците на белата листа да можат да примаат токени).

На ист начин како што е-поштата ја замени поштата од полжав, очекуваме замена на традиционалните хартии од вредност за безбедносни токени поради обезбедените можности кога станува збор за трговија и управување со хартии од вредност поддржани со средства. Веќе бевме сведоци на токенизација на капиталот, фирмите и имотот. Со новите и новите онлајн размени и пазари за безбедносни токени, како и со огромна разновидност на токени што ќе се тргуваат со усогласеност со прописите на глобално ниво, можностите за инвеститорите не се слични на ништо што некогаш постоело. Инвеститорите нема да инвестираат во „безбедносни токени“, тие ќе инвестираат во категорија на средства никогаш досега не достапни.

Растот и идниот развој на КНИ и платформите за КНИ

Вредноста на блокчејн доаѓа во форма на неговата улога во трајноста, безбедноста и транспарентноста - секоја од нив е императив за доверба, доверба, безбедност, пазарна ефикасност и исправност. Тој веќе се вградува во новиот стандард за јавна безбедност, бидејќи придобивките се бескрајни и уште поважно, инфраструктурата е поставена. Во 2020 година, пазарната капа на безбедносните токени забележа раст од 500% и изнесуваше 449 милиони долари. Само во јануари 2021 година, инфраструктурните компании за безбедносни знаци собраа над 30 милиони американски долари капитал. Во друг извештај, Плутонео предвидува CAGR од 85% на токенизираниот пазар во Европската унија од 2018 до 2024 година. На институционалната страна на издавањето на безбедносни токени, пазарот STO го виде лансирањето на 1X, издавањето на Bond-i од 33,8 милиони долари од страна на светската банка, трансакција на токенизирана обврзница од 20 милиони долари од Сантандер,

Појавата на безбедносни токени не запира само со рамки за распределба на ликвидност и приходи. Наместо тоа, безбедносните токени отвораат повеќе можности за инвестиции. Малите инвеститори на специфични безбедносни токени би можеле да го продадат или делот од дивидендата од целосниот капитал или мал дел од нивниот интерес на секундарниот пазар. Брокерите, од друга страна, можат да ги здружат безбедносните токени за гласање и беспрекорно да ги продаваат. Децентрализираните автономни организации (DAO) би можеле да вклучат човечки акционери кои ги кодираат изборите за гласање во нивните паметни договори. Можностите се ограничени само на имагинацијата.

Но, треба да се има на ум дека STO сè уште е релативно нов концепт бидејќи инфраструктурата околу безбедносните токени е сè уште во зародиш. Сепак, безбедносните токени се тука да останат, и несомнено ќе има повеќе безбедносни токени наскоро. Како што блокчејн технологијата се обидува да го револуционизира финансискиот простор, пазарот на STO навистина ќе се следи во наредните денови.

James Donald

James Donald

1615616737

A Legalized Framework With The Help Of A STO Development Service Company

One really needs to seize the opportunity with an STO development service company, because it will provide some major benefits like Trading will be done as securities, Low fees, Decentralized assets will remain the way they are, and Credibility.

What are the services that an STO development company will provide-

Real Value - Security tokens are real monetary tokens that will have value like any other traditional market things like financial responsibility, profit sharing and asset possession, involvement in the organization’s administration.
Credibility -Security Tokenized Offering provides tokenized security which is an incomplete legalized framework. If any firm wants to issue security tokens, then it will have to follow the guidelines.
Transparency - There will be reporting if any fraudulent activities take place.
Short-time process- Due to blockchain technology, transactions are settled within days.
Liquidity - With the help of a security token, the user can showcase its token on the internet to anyone and can increase the valuation of resources.
Thus, the STO development Service company has all the things that you are looking for.

#sto #development #sto #sto development service company

Што е понуда за почетна размена (IEO) | Едноставно објаснето

Во оваа статија, ќе дознаете што е понуда за почетна размена (IEO)? 

Почетна понуда за размена (IEO) е продажба на токени надгледувана од берза за криптовалути. IEO се достапни исклучиво за корисниците на берзата. Исто како и ICO, IEO им дозволуваат на инвеститорите да добијат нови криптовалути (или токени) додека подигаат ...

Почетна понуда за размена (IEO) е продажба на токени надгледувана од берза за криптовалути. IEO се достапни исклучиво за корисниците на размената, иако некои IEO може да се одвиваат во неколку размени. Исто како и ICO, IEO им дозволуваат на инвеститорите да добијат нови криптовалути (или токени) додека собираат средства за ветувачки крипто проекти.

Вовед

Постојат илјадници проекти за криптовалути и блокчејн кои постојат или се во развој. Повеќето проекти бараат некаков финансиски поттик за да се задржат ангажираните програмери и соработници. Не сите проекти можат да се потпрат на донации или придонеси од дарежливи иматели на средства. Почесто отколку не, порано или подоцна ќе биде потребно надворешно финансирање.

За програмерите, постојат многу различни начини за прибирање капитал. Обидот да се добие финансирање од ризични капиталисти (VC) може да одземе време, со мали или никакви резултати да се покажат за тоа. Ковањето монети на проектот пред лансирањето – познато како „пред-рудник“ – и нивното чување во ризница е исто така можно, но често се соочува со критики од заедницата.

Честото одлучување за IEO може да биде интересна опција, под претпоставка дека развивачот има акционен план и е посветен на реализација на визијата на проектот.

Што е IEO?

Како што сугерира името, понудата за почетна размена (IEO) вклучува употреба на размена на криптовалути за да се соберат средства за нов проект. Вообичаено е да се тргува со средства на овие платформи, но тоа обично се случува само откако програмерите собрале пари за да започнат со нивните проекти.

Со IEO, потенцијалните инвеститори можат да ги купат овие средства пред да станат достапни на пазарот. Со помош на берзата што ја олеснува продажбата на токени, регистрираните корисници кои ги дале своите информации за KYC ќе можат да купуваат токени пред да започнат со тргување на отворениот пазар. 

Бидејќи IEO е олеснет со размена, стартапите кои се одлучуваат за оваа рута мора да бидат сериозни во однос на нивниот план за акција. Во повеќето случаи, предлогот за IEO ригорозно се разгледува од размената што учествува. На некој начин, берзите ја ставаат својата репутација на линија за секој ИЕО што ќе одлучат да го понудат.

Како е организиран IEO?

Иако блокчејн технологијата е релативно нова, постојат илјадници крипто стартапи и компании таму. Многу од нив се натпреваруваат за стекнување потенцијални инвеститори преку настани на ICO или IEO. 

Кога развивачите на проект за криптовалути одлучуваат дека сакаат да организираат IEO, мора да се следи комплицирана процедура пред да се собере првиот долар.

За тимот на проектот, мора да се исполнат неколку барања. Имањето робустен деловен модел, искусни членови на тимот, одржлива употреба за технологијата и обезбедување на бела хартија се апсолутно клучни. Организирањето на ИЕО е слично на изјавата дека се посветени на долгорочниот успешен проект.

Дополнително, тие треба да утврдат дали нивната Почетна понуда за размена ќе има тврда или мека капа. Тврдата капа гарантира дека не може да се инвестира повеќе од одредена сума пари. Мека капа поставува почетна цел што треба да се постигне, но овозможува да се случат повеќе инвестиции потоа.

Откако ќе се донесат овие одлуки, време е да се избере платформа за размена за IEO. Binance Launchpad им помогна на десетици проекти да ги достигнат нивните потреби за инвестициски капитал. Некои примери вклучуваат BitTorrent (BTT), Band Protocol (BAND), Axie Infinity (AXS), Alpha Finance Lab (ALPHA) и WazirX (WRX). Други размени исто така поставија свои IEO платформи, секоја со свои предности, барања и потенцијални недостатоци.

Карактеристики на иницијалните понуди за размена (IEO)

Како ICOs, иницијалните понуди за размена имаат ограничена количина на монети понудени за фиксна цена, ограничувања на минималните и максималните токени достапни за купување по еден корисник, мека капа и тврд капа и посветени прифатени криптовалути.

Сепак, за разлика од токените на ICO, монетите на IEO се веќе ковани пред мноштвото. Освен тоа, тие ги погодија берзите неколку дена или недели по нејзиниот IEO, што го прави попогодно за инвеститорите (инстант ликвидност). Исто така, процесот на IEO природно вклучува посредник (платформата IEO) на кој му се верува да управува со средствата. Сепак, тоа исто така служи за подигање на довербата на инвеститорите во проектот, што им недостига на повеќето ICO.

Во суштина, IEO се поволни поради:

 1. Зголемена доверба кај инвеститорите. Инвеститорите не се занимаваат директно со тимот на проектот IEO, туку со размената што го прави покредибилен и посигурен во случај работите да тргнат на југ.
 2. Безбедност и за издавачите на токени и за инвеститорите. Издавачите на токени добиваат исто така бидејќи платформите на IEO управуваат со сите работи поврзани со регулативите, како што се задолжителните проверки KYC/AML за секој учесник.
 3. Процес без триење. Платформите на IEO обезбедуваат дека речиси секој, без оглед на нивното искуство во крипто просторот, лесно може да придонесе.
 4. Оглас за загарантирана размена. IEO токените се наведени на размената на IEO веднаш по IEO.
 5. Отстранување на измами. Проектните тимови на IEO не се ниту анонимни ниту лажни, така што нема да исчезнат откако ќе ги соберат вашите средства.
 6. Придобивки за проектите , како што се зголемени маркетинг напори од размената, поголем кредибилитет, изложеност и интерес за проектот.
 7. Придобивки за размена , вклучително и нови корисници кои се регистрираат кај нив само заради купување и тргување со токени на IEO.
 8. Придобивки за носителите на токени за размена. Повеќето размени користат IEO за да додадат друг случај на употреба за нивниот мајчин токен (ако го имаат), што веројатно ќе ја зголеми неговата вредност.

Сепак, IEO се исто така предмет на следните ризици и грижи:

 1. Нејасни прописи и ограничувања. Многу земји издадоа ограничувања или целосно ги забранија ICO, што може лошо да се одрази и на IEO. Иако е малку поинаков ѕвер, основните принципи на IEO остануваат исти.
 2. Сите инвеститори мора да се усогласат со AML/KYC. Познато е дека заедницата за криптовалути е полна со поединци опседнати со приватноста, така што поминувањето низ процедурата за AML/KYC може да биде големо „не“ за некои.
 3. Пазарна манипулација и концентрација на монети. Повеќето токени на IEO се ковани претходно, така што секогаш треба да ја проверите динамиката на распределбата и дистрибуцијата на токените пред да инвестирате. И проектниот тим и размената на IEO може да задржат неразумно голем дел од токени за себе, што може да резултира со мешање во цените подоцна. Освен тоа, не е тајна дека огромното мнозинство на берзи учествуваат во „тргување со миење“.
 4. Ограничен број на инвеститори. Имаше многу поплаки од инвеститорите дека не секој успева да купи токени за време на IEO.
 5. Ботови. Постои загриженост за ботови кои можат да се програмираат да учествуваат во IEO и да ги победат човечките инвеститори.
 6. ФОМО. Не заборавајте да направите сопствено истражување и сами да ги испитате проектите и нивните идеи. И проект менаџерите на IEO и IEO платформите имаат поттик да создадат што е можно повеќе возбуда за да ги продадат сите монети. Не заборавајте да ја проверите белата книга на проектот, идејата и дали воопшто му треба токен.

Зошто блокчејн проектите прават ИЕО

Собирањето средства за нови крипто или блокчејн проекти може да биде прилично тешко. Слично како и во која било друга индустрија, постои голема конкуренција која се обидува да привлече инвеститори. Не секој може успешно да привлече инвестициски капитал преку традиционални средства.

IEO може да биде корисен бидејќи се грижи за постоечките иматели на криптовалути. Со оглед на тоа како учесничката размена помага да се даде одреден кредибилитет на проектот за собирање средства, постои одреден степен на доверба. На крајот на краиштата, размената ја става нивната репутација на линија преку олеснување на IEO. И покрај тоа, секој треба да направи сопствено темелно истражување пред да преземе какви било финансиски обврски.

За проекти кои сакаат да соберат пари со помош на размена, IEO е сигурна опција. Повеќето понуди за почетна размена се продаваат многу брзо, во зависност од визијата на проектот и случаите на употреба. Проектниот токен исто така ќе биде наведен на берзата по завршувањето на продажбата.

Размени кои поддржуваат IEOs

Почнувајќи од 2021 година, берзите што започнаа свои IEO платформи се:

    
РазменаIEO платформа  
BinanceBinance Launchpad  
OKExВо ред Џампстарт  
БиттрексBittrex International IEO  
ХуобиHuobi Prime  
BitMaxBitMax Launchpad  
KuCoinРефлектор на KuCoin  
Gate.ioСтартување на Gate.io  
Битфинекс и ЕхтфинексТокинекс  
IDAXIDAX Launchpad  
ПробитProbit Launchpad  
СвеќаПодлога за лансирање на свеќи  
КоинбенеCoinbene MoonBase  
БгогоБгого Аполо  
ЛАТОКЕНLATOKEN Launchpad  
ExMarketsExMarkets Launchpad  
BitForexBitForex Launchpad  
КОБИНОСТПлатформа за понуда на монети COBINHOOD  
ТечностТечен пазар на ICO  
ABCCABCC Launchpad  
БибоксБибокс орбита  
САМОСАМО Launchpad  
ЗБГZBG Launchpad  
BWBW Launchpad  
БитумбBithumb Launchpad  
БитМартBitMart Launchpad  
БиткерBitker Launchpad  
CoinTigerCoinTiger IEO  
ХОТБИТHOTBIT Launchpad  
ЛБанкаLBank Launchpad  
ДРИВ пазариДРИВ пазари  
БитметаБитмета  
КоиниКоини  

Како да учествувате во IEO?

На некој начин, IEO го олеснуваат учеството на просечниот корисник. За разлика од ICO, не треба да испраќате средства на паметен договор, да ги проверувате повторно адресите на трансакциите или да се осигурате дека вашата трансакција има доволно гас или такси за да се обработи навреме.

Типичен процес на IEO изгледа вака:

 1. Најдете IEO што сакате да го инвестирате.
 2. Треба да се регистрирате на размена и да ја потврдите вашата сметка со поминување на процедурата KYC/AML.
 3. Проверете ги криптовалутите што можете да ги користите за да учествувате во IEO и депонирајте ги на вашата сметка.
 4. Почекајте да започне IEO и купете ги токените.

Се разбира, процесот можеби не е толку јасен како што е опишан овде, бидејќи секоја платформа на IEO има свои методи за обезбедување фер процес за сите корисници. На пример, Binance Launchpad воведе метод за дистрибуција на токени базиран на лотарија за Matic Network IEO.

Имајте предвид дека секој IEO има тенденција да се распродава прилично брзо, затоа бидете брзи и подготвени кога ќе дојде време!

Ризиците и можностите на ИЕО

И покрај тоа што секој ИЕО е проверен од размената што учествува, ниту една инвестиција не е без ризик. Можно е проектот за собирање средства да не може да ја реализира својата визија. Ова може и често ќе влијае на цената на токен, без оглед на нејзината вредност за време на IEO.

Со тоа, IEO може да презентираат и поволни инвестициски можности. Можноста да се купат претстојните токени рано додека се знае дека тие треба да бидат наведени на пазари со добра ликвидност може да создаде некои можности. Сепак, не сите токени на IEO ќе пораснат во вредност откако ќе започнат со тргување.

Затворање мисли

Пониската фреквенција на IEO помогна да се елиминираат некои од помалку вкусните проекти во просторот на криптовалутите и блокчејнот. Сепак, ниту еден метод не е сигурен, но се чини дека IEO се барем на вистинскиот пат.

Само затоа што постои IEO, не значи дека секој треба да инвестира во овие понуди. Се советува постојано да се занимавате со сопствена анализа, без оглед на тоа како компаниите и проектите имаат за цел да соберат средства. Има бенефиции за давање средства на ИЕО, но ни ризиците не можат да се занемарат. 

Bessie joans

1594382516

STO Development Company | Security Token Offering Services

What is Secuirty Token Offerings?
Security Token Offering, it is like Initial Coin offering tokens for the investors, whereas sto is token of investment contract into an underlying investment asset, such as stocks, bonds, funds in blockchain platform securing the Investment contract. 
This will help your investors with secured tokens and recognize your tokens as assurance in investments.

STO token represents the Ownership details data of the investment product, registered on a blockchain. while you invest in stock markets, ownership details are on a document and provided as a digital certificate(pdf). Same as this sto it is registered on the blockchain and issued as a token. It is a hybrid of Cryptocurrency ICO and traditional IPO methods of investment fundraising.

What are the Eminent Features of the STO ?

Genuine Value

Security Tokens are Real financial assets, they assign the underlying assets to the investor with the legal contract on the blockchain. security tokens may store contracts like 
Virtual or physical assets possession
Profit-sharing
Financial responsibilities
Dividend Responsibilities
Direct or Indirect involvement in the administration of the organization.

Credibility

STO is in contrast, it provides Tokenized Securities and follows regulations of the Crypto.
Thus traditional securities laws applicable for security tokens. This implies that an organization that issues security tokens needs to completely submissive with the security guidelines and regulations.

Liquidity

The STO owners can market their token on the exchanges, online towards any person/ organization. This may improve the valuation of resources and inspires large financial investors.
As this is on the base of the decentralization approach, the STO issuer can market their tokens to any other person without any restriction and the financial investor base will improve exponentially.

Transparency

Blockchain has immutability, unique way for verifying and tracking the data, and prevents it from tampering. 
The blockchain security feature has become the ideal foundation to store the valid authorization of assets in an outspoken and secure way. It also helps in inspecting avoiding fraudulent, mispricing, exchange, and outsider control.

Process Improvement

Security tokens are a built-in Blockchain platform that allows efficient transactions within a short time. They are well secured and efficient in handling the transaction spontaneously without third party intervention on security tokens.

How STO are developed?

Security Token Creation

While creating sto tokens we analyze your business demands and factors underlying your business first. Tokens are created under legal legislations and SEC norms as per the country.

What types Token are there in STO?

We offer 3 types of security tokens

Equity Tokens

Equity tokens in STO allow voting rights and acting as part of the organization. Each token is sponsored by the stock in your organization and has votings rights and share issuance as real investors on your company.

Debt Token

When an investor’s assets are not being tokenized by the company, you can create a debt token with the promise of payback the debt investors.

Reserve Assets Token

Organizations who indulge in real-world assets such as Gold can launch their STO with tokens being financed by solid assets.

Security Token Offering Services

STO Whitepaper Development

It is a significant factor in the Token development process and We compose whitepaper to provide a distinct vision of your project to make it clear to all your investors. While you can get the authenticity of your token Label, you can provide reliable service to your investors.

Token Issuance Portal

We provide robust portal support to market your token sales with investors, you can check their KYC/AML details.to make your offering more feasible to the maximal investors.
 
STO Web Development Service

We Develop the STO Website for you to sell your token to the investors, easy to bid on your website. We provide exclusive landing pages to sell your tokens.

Multi-Currency Support

We provide the investment with multiple Currency feature, that investors can buy tokens through paying all types of currency like Fiat USD, Euro, and with Digital Currency (Bitcoin, Litecoin, and Altcoin, etc) This is indeed a feature that helps your investors a lot.

Tokenized Asset Offering Development

We provide token development for the hardback assets to assure definite ROI to the investors. This helps businesses that they do not have to sort more efforts for assets tokenization.

STO Marketing

We offer Marketing drive for your STO service, in which you can get the investors from worldwide. To get more investors for your STO.

Having an idea of Developing Security Token Offering’s, Go for Best STO Development Company.

#sto development #sto development company #sto development services #sto launch services

James Donald

James Donald

1621666163

STO Marketing Solutions

Security Token Offerings or STOs are all the rage nowadays and for good reason. This form of raising business capital is garnering interest from investors and entrepreneurs alike because it emphasizes on factors such as trust and reliability. STOs, adhere to a strict set of regulations that are aimed at protecting the interests of both the entrepreneur and investor.
STO marketing refers to the process of promotion for a project using Security Token Offering as a means to raise funds. This process involves a variety of steps and they have been mentioned below:

The preliminary stages involve market research, fund allocation and identifying potential customers.

 • This is followed by developing an elaborate white paper that covers and highlights the different aspects of your project.
 • Next, the entrepreneur will list the project on an STO listing where it will be reviewed by the community.
 • To attract investors, events and programs will be organized to generate awareness around the STO.
 • Social media and email marketing will be employed to reach a larger audience of investors. Alternatively, this method will also allow investors to follow the progress of the projects.
 • Influencers can be hired to popularize the project. Alternatively, entrepreneurs can make use of SEO techniques and advertising to reach target audiences.

While the above list is not exhaustive and involves a lot more steps, the whole process of STO marketing may seem intimidating to the entrepreneur. Fortunately, there are many companies that provide marketing services for your STO project. Infinite Block Tech is a leading and trusted company that offers premium STO marketing solutions that makes your project stand out from the crowd. Through an experienced team of experts and access to investor networks, Infinite Block Tech helps give your STO a competitive advantage.

#blockchain #cryptocurrency #sto #marketing #sto marketing solutions