Што е понуда за почетна размена (IEO) | Едноставно објаснето

Во оваа статија, ќе дознаете што е понуда за почетна размена (IEO)? 

Почетна понуда за размена (IEO) е продажба на токени надгледувана од берза за криптовалути. IEO се достапни исклучиво за корисниците на берзата. Исто како и ICO, IEO им дозволуваат на инвеститорите да добијат нови криптовалути (или токени) додека подигаат ...

Почетна понуда за размена (IEO) е продажба на токени надгледувана од берза за криптовалути. IEO се достапни исклучиво за корисниците на размената, иако некои IEO може да се одвиваат во неколку размени. Исто како и ICO, IEO им дозволуваат на инвеститорите да добијат нови криптовалути (или токени) додека собираат средства за ветувачки крипто проекти.

Вовед

Постојат илјадници проекти за криптовалути и блокчејн кои постојат или се во развој. Повеќето проекти бараат некаков финансиски поттик за да се задржат ангажираните програмери и соработници. Не сите проекти можат да се потпрат на донации или придонеси од дарежливи иматели на средства. Почесто отколку не, порано или подоцна ќе биде потребно надворешно финансирање.

За програмерите, постојат многу различни начини за прибирање капитал. Обидот да се добие финансирање од ризични капиталисти (VC) може да одземе време, со мали или никакви резултати да се покажат за тоа. Ковањето монети на проектот пред лансирањето – познато како „пред-рудник“ – и нивното чување во ризница е исто така можно, но често се соочува со критики од заедницата.

Честото одлучување за IEO може да биде интересна опција, под претпоставка дека развивачот има акционен план и е посветен на реализација на визијата на проектот.

Што е IEO?

Како што сугерира името, понудата за почетна размена (IEO) вклучува употреба на размена на криптовалути за да се соберат средства за нов проект. Вообичаено е да се тргува со средства на овие платформи, но тоа обично се случува само откако програмерите собрале пари за да започнат со нивните проекти.

Со IEO, потенцијалните инвеститори можат да ги купат овие средства пред да станат достапни на пазарот. Со помош на берзата што ја олеснува продажбата на токени, регистрираните корисници кои ги дале своите информации за KYC ќе можат да купуваат токени пред да започнат со тргување на отворениот пазар. 

Бидејќи IEO е олеснет со размена, стартапите кои се одлучуваат за оваа рута мора да бидат сериозни во однос на нивниот план за акција. Во повеќето случаи, предлогот за IEO ригорозно се разгледува од размената што учествува. На некој начин, берзите ја ставаат својата репутација на линија за секој ИЕО што ќе одлучат да го понудат.

Како е организиран IEO?

Иако блокчејн технологијата е релативно нова, постојат илјадници крипто стартапи и компании таму. Многу од нив се натпреваруваат за стекнување потенцијални инвеститори преку настани на ICO или IEO. 

Кога развивачите на проект за криптовалути одлучуваат дека сакаат да организираат IEO, мора да се следи комплицирана процедура пред да се собере првиот долар.

За тимот на проектот, мора да се исполнат неколку барања. Имањето робустен деловен модел, искусни членови на тимот, одржлива употреба за технологијата и обезбедување на бела хартија се апсолутно клучни. Организирањето на ИЕО е слично на изјавата дека се посветени на долгорочниот успешен проект.

Дополнително, тие треба да утврдат дали нивната Почетна понуда за размена ќе има тврда или мека капа. Тврдата капа гарантира дека не може да се инвестира повеќе од одредена сума пари. Мека капа поставува почетна цел што треба да се постигне, но овозможува да се случат повеќе инвестиции потоа.

Откако ќе се донесат овие одлуки, време е да се избере платформа за размена за IEO. Binance Launchpad им помогна на десетици проекти да ги достигнат нивните потреби за инвестициски капитал. Некои примери вклучуваат BitTorrent (BTT), Band Protocol (BAND), Axie Infinity (AXS), Alpha Finance Lab (ALPHA) и WazirX (WRX). Други размени исто така поставија свои IEO платформи, секоја со свои предности, барања и потенцијални недостатоци.

Карактеристики на иницијалните понуди за размена (IEO)

Како ICOs, иницијалните понуди за размена имаат ограничена количина на монети понудени за фиксна цена, ограничувања на минималните и максималните токени достапни за купување по еден корисник, мека капа и тврд капа и посветени прифатени криптовалути.

Сепак, за разлика од токените на ICO, монетите на IEO се веќе ковани пред мноштвото. Освен тоа, тие ги погодија берзите неколку дена или недели по нејзиниот IEO, што го прави попогодно за инвеститорите (инстант ликвидност). Исто така, процесот на IEO природно вклучува посредник (платформата IEO) на кој му се верува да управува со средствата. Сепак, тоа исто така служи за подигање на довербата на инвеститорите во проектот, што им недостига на повеќето ICO.

Во суштина, IEO се поволни поради:

 1. Зголемена доверба кај инвеститорите. Инвеститорите не се занимаваат директно со тимот на проектот IEO, туку со размената што го прави покредибилен и посигурен во случај работите да тргнат на југ.
 2. Безбедност и за издавачите на токени и за инвеститорите. Издавачите на токени добиваат исто така бидејќи платформите на IEO управуваат со сите работи поврзани со регулативите, како што се задолжителните проверки KYC/AML за секој учесник.
 3. Процес без триење. Платформите на IEO обезбедуваат дека речиси секој, без оглед на нивното искуство во крипто просторот, лесно може да придонесе.
 4. Оглас за загарантирана размена. IEO токените се наведени на размената на IEO веднаш по IEO.
 5. Отстранување на измами. Проектните тимови на IEO не се ниту анонимни ниту лажни, така што нема да исчезнат откако ќе ги соберат вашите средства.
 6. Придобивки за проектите , како што се зголемени маркетинг напори од размената, поголем кредибилитет, изложеност и интерес за проектот.
 7. Придобивки за размена , вклучително и нови корисници кои се регистрираат кај нив само заради купување и тргување со токени на IEO.
 8. Придобивки за носителите на токени за размена. Повеќето размени користат IEO за да додадат друг случај на употреба за нивниот мајчин токен (ако го имаат), што веројатно ќе ја зголеми неговата вредност.

Сепак, IEO се исто така предмет на следните ризици и грижи:

 1. Нејасни прописи и ограничувања. Многу земји издадоа ограничувања или целосно ги забранија ICO, што може лошо да се одрази и на IEO. Иако е малку поинаков ѕвер, основните принципи на IEO остануваат исти.
 2. Сите инвеститори мора да се усогласат со AML/KYC. Познато е дека заедницата за криптовалути е полна со поединци опседнати со приватноста, така што поминувањето низ процедурата за AML/KYC може да биде големо „не“ за некои.
 3. Пазарна манипулација и концентрација на монети. Повеќето токени на IEO се ковани претходно, така што секогаш треба да ја проверите динамиката на распределбата и дистрибуцијата на токените пред да инвестирате. И проектниот тим и размената на IEO може да задржат неразумно голем дел од токени за себе, што може да резултира со мешање во цените подоцна. Освен тоа, не е тајна дека огромното мнозинство на берзи учествуваат во „тргување со миење“.
 4. Ограничен број на инвеститори. Имаше многу поплаки од инвеститорите дека не секој успева да купи токени за време на IEO.
 5. Ботови. Постои загриженост за ботови кои можат да се програмираат да учествуваат во IEO и да ги победат човечките инвеститори.
 6. ФОМО. Не заборавајте да направите сопствено истражување и сами да ги испитате проектите и нивните идеи. И проект менаџерите на IEO и IEO платформите имаат поттик да создадат што е можно повеќе возбуда за да ги продадат сите монети. Не заборавајте да ја проверите белата книга на проектот, идејата и дали воопшто му треба токен.

Зошто блокчејн проектите прават ИЕО

Собирањето средства за нови крипто или блокчејн проекти може да биде прилично тешко. Слично како и во која било друга индустрија, постои голема конкуренција која се обидува да привлече инвеститори. Не секој може успешно да привлече инвестициски капитал преку традиционални средства.

IEO може да биде корисен бидејќи се грижи за постоечките иматели на криптовалути. Со оглед на тоа како учесничката размена помага да се даде одреден кредибилитет на проектот за собирање средства, постои одреден степен на доверба. На крајот на краиштата, размената ја става нивната репутација на линија преку олеснување на IEO. И покрај тоа, секој треба да направи сопствено темелно истражување пред да преземе какви било финансиски обврски.

За проекти кои сакаат да соберат пари со помош на размена, IEO е сигурна опција. Повеќето понуди за почетна размена се продаваат многу брзо, во зависност од визијата на проектот и случаите на употреба. Проектниот токен исто така ќе биде наведен на берзата по завршувањето на продажбата.

Размени кои поддржуваат IEOs

Почнувајќи од 2021 година, берзите што започнаа свои IEO платформи се:

    
РазменаIEO платформа  
BinanceBinance Launchpad  
OKExВо ред Џампстарт  
БиттрексBittrex International IEO  
ХуобиHuobi Prime  
BitMaxBitMax Launchpad  
KuCoinРефлектор на KuCoin  
Gate.ioСтартување на Gate.io  
Битфинекс и ЕхтфинексТокинекс  
IDAXIDAX Launchpad  
ПробитProbit Launchpad  
СвеќаПодлога за лансирање на свеќи  
КоинбенеCoinbene MoonBase  
БгогоБгого Аполо  
ЛАТОКЕНLATOKEN Launchpad  
ExMarketsExMarkets Launchpad  
BitForexBitForex Launchpad  
КОБИНОСТПлатформа за понуда на монети COBINHOOD  
ТечностТечен пазар на ICO  
ABCCABCC Launchpad  
БибоксБибокс орбита  
САМОСАМО Launchpad  
ЗБГZBG Launchpad  
BWBW Launchpad  
БитумбBithumb Launchpad  
БитМартBitMart Launchpad  
БиткерBitker Launchpad  
CoinTigerCoinTiger IEO  
ХОТБИТHOTBIT Launchpad  
ЛБанкаLBank Launchpad  
ДРИВ пазариДРИВ пазари  
БитметаБитмета  
КоиниКоини  

Како да учествувате во IEO?

На некој начин, IEO го олеснуваат учеството на просечниот корисник. За разлика од ICO, не треба да испраќате средства на паметен договор, да ги проверувате повторно адресите на трансакциите или да се осигурате дека вашата трансакција има доволно гас или такси за да се обработи навреме.

Типичен процес на IEO изгледа вака:

 1. Најдете IEO што сакате да го инвестирате.
 2. Треба да се регистрирате на размена и да ја потврдите вашата сметка со поминување на процедурата KYC/AML.
 3. Проверете ги криптовалутите што можете да ги користите за да учествувате во IEO и депонирајте ги на вашата сметка.
 4. Почекајте да започне IEO и купете ги токените.

Се разбира, процесот можеби не е толку јасен како што е опишан овде, бидејќи секоја платформа на IEO има свои методи за обезбедување фер процес за сите корисници. На пример, Binance Launchpad воведе метод за дистрибуција на токени базиран на лотарија за Matic Network IEO.

Имајте предвид дека секој IEO има тенденција да се распродава прилично брзо, затоа бидете брзи и подготвени кога ќе дојде време!

Ризиците и можностите на ИЕО

И покрај тоа што секој ИЕО е проверен од размената што учествува, ниту една инвестиција не е без ризик. Можно е проектот за собирање средства да не може да ја реализира својата визија. Ова може и често ќе влијае на цената на токен, без оглед на нејзината вредност за време на IEO.

Со тоа, IEO може да презентираат и поволни инвестициски можности. Можноста да се купат претстојните токени рано додека се знае дека тие треба да бидат наведени на пазари со добра ликвидност може да создаде некои можности. Сепак, не сите токени на IEO ќе пораснат во вредност откако ќе започнат со тргување.

Затворање мисли

Пониската фреквенција на IEO помогна да се елиминираат некои од помалку вкусните проекти во просторот на криптовалутите и блокчејнот. Сепак, ниту еден метод не е сигурен, но се чини дека IEO се барем на вистинскиот пат.

Само затоа што постои IEO, не значи дека секој треба да инвестира во овие понуди. Се советува постојано да се занимавате со сопствена анализа, без оглед на тоа како компаниите и проектите имаат за цел да соберат средства. Има бенефиции за давање средства на ИЕО, но ни ризиците не можат да се занемарат. 

What is GEEK

Buddha Community

Што е понуда за почетна размена (IEO) | Едноставно објаснето

Во оваа статија, ќе дознаете што е понуда за почетна размена (IEO)? 

Почетна понуда за размена (IEO) е продажба на токени надгледувана од берза за криптовалути. IEO се достапни исклучиво за корисниците на берзата. Исто како и ICO, IEO им дозволуваат на инвеститорите да добијат нови криптовалути (или токени) додека подигаат ...

Почетна понуда за размена (IEO) е продажба на токени надгледувана од берза за криптовалути. IEO се достапни исклучиво за корисниците на размената, иако некои IEO може да се одвиваат во неколку размени. Исто како и ICO, IEO им дозволуваат на инвеститорите да добијат нови криптовалути (или токени) додека собираат средства за ветувачки крипто проекти.

Вовед

Постојат илјадници проекти за криптовалути и блокчејн кои постојат или се во развој. Повеќето проекти бараат некаков финансиски поттик за да се задржат ангажираните програмери и соработници. Не сите проекти можат да се потпрат на донации или придонеси од дарежливи иматели на средства. Почесто отколку не, порано или подоцна ќе биде потребно надворешно финансирање.

За програмерите, постојат многу различни начини за прибирање капитал. Обидот да се добие финансирање од ризични капиталисти (VC) може да одземе време, со мали или никакви резултати да се покажат за тоа. Ковањето монети на проектот пред лансирањето – познато како „пред-рудник“ – и нивното чување во ризница е исто така можно, но често се соочува со критики од заедницата.

Честото одлучување за IEO може да биде интересна опција, под претпоставка дека развивачот има акционен план и е посветен на реализација на визијата на проектот.

Што е IEO?

Како што сугерира името, понудата за почетна размена (IEO) вклучува употреба на размена на криптовалути за да се соберат средства за нов проект. Вообичаено е да се тргува со средства на овие платформи, но тоа обично се случува само откако програмерите собрале пари за да започнат со нивните проекти.

Со IEO, потенцијалните инвеститори можат да ги купат овие средства пред да станат достапни на пазарот. Со помош на берзата што ја олеснува продажбата на токени, регистрираните корисници кои ги дале своите информации за KYC ќе можат да купуваат токени пред да започнат со тргување на отворениот пазар. 

Бидејќи IEO е олеснет со размена, стартапите кои се одлучуваат за оваа рута мора да бидат сериозни во однос на нивниот план за акција. Во повеќето случаи, предлогот за IEO ригорозно се разгледува од размената што учествува. На некој начин, берзите ја ставаат својата репутација на линија за секој ИЕО што ќе одлучат да го понудат.

Како е организиран IEO?

Иако блокчејн технологијата е релативно нова, постојат илјадници крипто стартапи и компании таму. Многу од нив се натпреваруваат за стекнување потенцијални инвеститори преку настани на ICO или IEO. 

Кога развивачите на проект за криптовалути одлучуваат дека сакаат да организираат IEO, мора да се следи комплицирана процедура пред да се собере првиот долар.

За тимот на проектот, мора да се исполнат неколку барања. Имањето робустен деловен модел, искусни членови на тимот, одржлива употреба за технологијата и обезбедување на бела хартија се апсолутно клучни. Организирањето на ИЕО е слично на изјавата дека се посветени на долгорочниот успешен проект.

Дополнително, тие треба да утврдат дали нивната Почетна понуда за размена ќе има тврда или мека капа. Тврдата капа гарантира дека не може да се инвестира повеќе од одредена сума пари. Мека капа поставува почетна цел што треба да се постигне, но овозможува да се случат повеќе инвестиции потоа.

Откако ќе се донесат овие одлуки, време е да се избере платформа за размена за IEO. Binance Launchpad им помогна на десетици проекти да ги достигнат нивните потреби за инвестициски капитал. Некои примери вклучуваат BitTorrent (BTT), Band Protocol (BAND), Axie Infinity (AXS), Alpha Finance Lab (ALPHA) и WazirX (WRX). Други размени исто така поставија свои IEO платформи, секоја со свои предности, барања и потенцијални недостатоци.

Карактеристики на иницијалните понуди за размена (IEO)

Како ICOs, иницијалните понуди за размена имаат ограничена количина на монети понудени за фиксна цена, ограничувања на минималните и максималните токени достапни за купување по еден корисник, мека капа и тврд капа и посветени прифатени криптовалути.

Сепак, за разлика од токените на ICO, монетите на IEO се веќе ковани пред мноштвото. Освен тоа, тие ги погодија берзите неколку дена или недели по нејзиниот IEO, што го прави попогодно за инвеститорите (инстант ликвидност). Исто така, процесот на IEO природно вклучува посредник (платформата IEO) на кој му се верува да управува со средствата. Сепак, тоа исто така служи за подигање на довербата на инвеститорите во проектот, што им недостига на повеќето ICO.

Во суштина, IEO се поволни поради:

 1. Зголемена доверба кај инвеститорите. Инвеститорите не се занимаваат директно со тимот на проектот IEO, туку со размената што го прави покредибилен и посигурен во случај работите да тргнат на југ.
 2. Безбедност и за издавачите на токени и за инвеститорите. Издавачите на токени добиваат исто така бидејќи платформите на IEO управуваат со сите работи поврзани со регулативите, како што се задолжителните проверки KYC/AML за секој учесник.
 3. Процес без триење. Платформите на IEO обезбедуваат дека речиси секој, без оглед на нивното искуство во крипто просторот, лесно може да придонесе.
 4. Оглас за загарантирана размена. IEO токените се наведени на размената на IEO веднаш по IEO.
 5. Отстранување на измами. Проектните тимови на IEO не се ниту анонимни ниту лажни, така што нема да исчезнат откако ќе ги соберат вашите средства.
 6. Придобивки за проектите , како што се зголемени маркетинг напори од размената, поголем кредибилитет, изложеност и интерес за проектот.
 7. Придобивки за размена , вклучително и нови корисници кои се регистрираат кај нив само заради купување и тргување со токени на IEO.
 8. Придобивки за носителите на токени за размена. Повеќето размени користат IEO за да додадат друг случај на употреба за нивниот мајчин токен (ако го имаат), што веројатно ќе ја зголеми неговата вредност.

Сепак, IEO се исто така предмет на следните ризици и грижи:

 1. Нејасни прописи и ограничувања. Многу земји издадоа ограничувања или целосно ги забранија ICO, што може лошо да се одрази и на IEO. Иако е малку поинаков ѕвер, основните принципи на IEO остануваат исти.
 2. Сите инвеститори мора да се усогласат со AML/KYC. Познато е дека заедницата за криптовалути е полна со поединци опседнати со приватноста, така што поминувањето низ процедурата за AML/KYC може да биде големо „не“ за некои.
 3. Пазарна манипулација и концентрација на монети. Повеќето токени на IEO се ковани претходно, така што секогаш треба да ја проверите динамиката на распределбата и дистрибуцијата на токените пред да инвестирате. И проектниот тим и размената на IEO може да задржат неразумно голем дел од токени за себе, што може да резултира со мешање во цените подоцна. Освен тоа, не е тајна дека огромното мнозинство на берзи учествуваат во „тргување со миење“.
 4. Ограничен број на инвеститори. Имаше многу поплаки од инвеститорите дека не секој успева да купи токени за време на IEO.
 5. Ботови. Постои загриженост за ботови кои можат да се програмираат да учествуваат во IEO и да ги победат човечките инвеститори.
 6. ФОМО. Не заборавајте да направите сопствено истражување и сами да ги испитате проектите и нивните идеи. И проект менаџерите на IEO и IEO платформите имаат поттик да создадат што е можно повеќе возбуда за да ги продадат сите монети. Не заборавајте да ја проверите белата книга на проектот, идејата и дали воопшто му треба токен.

Зошто блокчејн проектите прават ИЕО

Собирањето средства за нови крипто или блокчејн проекти може да биде прилично тешко. Слично како и во која било друга индустрија, постои голема конкуренција која се обидува да привлече инвеститори. Не секој може успешно да привлече инвестициски капитал преку традиционални средства.

IEO може да биде корисен бидејќи се грижи за постоечките иматели на криптовалути. Со оглед на тоа како учесничката размена помага да се даде одреден кредибилитет на проектот за собирање средства, постои одреден степен на доверба. На крајот на краиштата, размената ја става нивната репутација на линија преку олеснување на IEO. И покрај тоа, секој треба да направи сопствено темелно истражување пред да преземе какви било финансиски обврски.

За проекти кои сакаат да соберат пари со помош на размена, IEO е сигурна опција. Повеќето понуди за почетна размена се продаваат многу брзо, во зависност од визијата на проектот и случаите на употреба. Проектниот токен исто така ќе биде наведен на берзата по завршувањето на продажбата.

Размени кои поддржуваат IEOs

Почнувајќи од 2021 година, берзите што започнаа свои IEO платформи се:

    
РазменаIEO платформа  
BinanceBinance Launchpad  
OKExВо ред Џампстарт  
БиттрексBittrex International IEO  
ХуобиHuobi Prime  
BitMaxBitMax Launchpad  
KuCoinРефлектор на KuCoin  
Gate.ioСтартување на Gate.io  
Битфинекс и ЕхтфинексТокинекс  
IDAXIDAX Launchpad  
ПробитProbit Launchpad  
СвеќаПодлога за лансирање на свеќи  
КоинбенеCoinbene MoonBase  
БгогоБгого Аполо  
ЛАТОКЕНLATOKEN Launchpad  
ExMarketsExMarkets Launchpad  
BitForexBitForex Launchpad  
КОБИНОСТПлатформа за понуда на монети COBINHOOD  
ТечностТечен пазар на ICO  
ABCCABCC Launchpad  
БибоксБибокс орбита  
САМОСАМО Launchpad  
ЗБГZBG Launchpad  
BWBW Launchpad  
БитумбBithumb Launchpad  
БитМартBitMart Launchpad  
БиткерBitker Launchpad  
CoinTigerCoinTiger IEO  
ХОТБИТHOTBIT Launchpad  
ЛБанкаLBank Launchpad  
ДРИВ пазариДРИВ пазари  
БитметаБитмета  
КоиниКоини  

Како да учествувате во IEO?

На некој начин, IEO го олеснуваат учеството на просечниот корисник. За разлика од ICO, не треба да испраќате средства на паметен договор, да ги проверувате повторно адресите на трансакциите или да се осигурате дека вашата трансакција има доволно гас или такси за да се обработи навреме.

Типичен процес на IEO изгледа вака:

 1. Најдете IEO што сакате да го инвестирате.
 2. Треба да се регистрирате на размена и да ја потврдите вашата сметка со поминување на процедурата KYC/AML.
 3. Проверете ги криптовалутите што можете да ги користите за да учествувате во IEO и депонирајте ги на вашата сметка.
 4. Почекајте да започне IEO и купете ги токените.

Се разбира, процесот можеби не е толку јасен како што е опишан овде, бидејќи секоја платформа на IEO има свои методи за обезбедување фер процес за сите корисници. На пример, Binance Launchpad воведе метод за дистрибуција на токени базиран на лотарија за Matic Network IEO.

Имајте предвид дека секој IEO има тенденција да се распродава прилично брзо, затоа бидете брзи и подготвени кога ќе дојде време!

Ризиците и можностите на ИЕО

И покрај тоа што секој ИЕО е проверен од размената што учествува, ниту една инвестиција не е без ризик. Можно е проектот за собирање средства да не може да ја реализира својата визија. Ова може и често ќе влијае на цената на токен, без оглед на нејзината вредност за време на IEO.

Со тоа, IEO може да презентираат и поволни инвестициски можности. Можноста да се купат претстојните токени рано додека се знае дека тие треба да бидат наведени на пазари со добра ликвидност може да создаде некои можности. Сепак, не сите токени на IEO ќе пораснат во вредност откако ќе започнат со тргување.

Затворање мисли

Пониската фреквенција на IEO помогна да се елиминираат некои од помалку вкусните проекти во просторот на криптовалутите и блокчејнот. Сепак, ниту еден метод не е сигурен, но се чини дека IEO се барем на вистинскиот пат.

Само затоа што постои IEO, не значи дека секој треба да инвестира во овие понуди. Се советува постојано да се занимавате со сопствена анализа, без оглед на тоа како компаниите и проектите имаат за цел да соберат средства. Има бенефиции за давање средства на ИЕО, но ни ризиците не можат да се занемарат. 

Што е понуда за безбедносен токен (STO) | Едноставно објаснето

Понудата за безбедносни токени (STO) често се нарекува следен чекор во развојот на токени. Но, што е тоа, и зошто е важно?

Што е понуда за безбедносен токен (STO)?

Појавата на Биткоин во 2009 година го направи блокчејн мејнстрим. Додека крипто и другото финансирање поврзано со блокчејн ја собра репутацијата дека се нестабилни и шпекулативни, постои широк консензус во однос на вредноста на технологијата на блокчејн и другите форми на дистрибуирана техничка технологија во финансиите.

Големите институции во банкарството и технологијата, како што се JP Morgan, Square и Facebook, веќе влегоа во блокчејн просторот. Одејќи напред, ќе видиме повеќе имиња бидејќи блокчејнот почнува да игра постојано растечка улога во платните системи, вклучително и CBDC и стабилни коини, како и контекстот на ликвидноста, преку токенизација на средства преку понуди за безбедносни токени.

Зборот „токени“ веднаш предизвикува размислувања за ICO, метод за собирање капитал за крипто проекти и популаризиран во 2017 година, каде што ќе го започнеме нашето патување.

Што е почетна понуда на монети (ICO)?

ICO, скратено за иницијална понуда на монети, е сличен по концепт на почетна јавна понуда (IPO), бидејќи и двете им овозможуваат на стартап компаниите и претприемачите да соберат средства. Додека хартиите од вредност се издаваат во замена за инвестирање во ИПО, монетите или токените се нудат на инвеститорите во ICO.

Процесот со кој ICO на компанијата е лесен, но недостатокот на регулатива во САД и во странство околу ICO доведе до лажни продажби од толпата, нелегални пуштања во воздух и директни измами. Лудоста на ICO во 2017 година ја наруши репутацијата на блокчејн и токени за краток период.

Но, низ овие турбулентни времиња, користа на блокчејн како трансформативна технологија остана силна. Дистрибуираната книга и блокчејн индустријата се задржа на ниско ниво, во потрага по подобра комбинација на технолошки придобивки за да се донесат нови методи и вредност на наследените безбедносни понуди. Сливот на овие два спојуваше иновативни токени во форма на „безбедносен токен“.

Што е безбедносен токен?

Безбедносен токен е единствен токен издаден на дозволен или без дозвола блокчејн, што претставува удел во надворешно средство или претпријатие. Субјектите како владата и бизнисите можат да издаваат безбедносни токени кои служат за истата цел како акциите, обврзниците и другите акции.

Која е употребата на безбедносниот токен?

Компанијата која сака да дистрибуира акции на инвеститори може да користи безбедносен токен што ги нуди истите придобивки што би ги очекувале од традиционалните хартии од вредност како акции, права на глас и дивиденди. Бидејќи технологијата што ги поткрепува безбедносните токени е блокчејн, предностите се многубројни.

Транспарентност

На блокчејн мрежа, сè може да се ревидира, вклучувајќи ги, понекогаш, и идентитетите на учесниците. Секој може да ја прегледа книгата за следење на имотот и издавањето на специфични заменливи и незаменливи токени.

Инстант порамнување

Расчистувањето и порамнувањето се централна грижа на инвеститорите кои сакаат да ги пренесат средствата. Додека тргувањето се врши брзо, пренамената на сопственоста може да потрае неколку дена. На јавна книга, процесот е автоматизиран и брз.

Достапност

Постојните финансиски пазари работат според нивните распореди - обично само за време на работното време, бидејќи е потребен рачен напор, и само за одреден период. Пазарот што работи на блокчејн мрежа, од друга страна, е активен цело време, без оглед на времето од денот.

Деливост

Токенизацијата на средства отвора плејада можности за инвестирање за секого, од големи хеџ фондови поддржани од Волстрит до инвеститори на мало кои тргуваат на Robinhood. На пример, уметничко дело на Пикасо во вредност од 10 милиони долари може да се токенизира на 10.000 парчиња - така што секое парче вреди 1.000 долари. Токенизацијата ќе го демократизира пристапот до средствата и ќе понуди супериорни нивоа на пристапност и грануларност.

Што е понуда за безбедносен токен?

За подобро да ги разбереме КНИ и зошто ни се потребни, прво мора да разбереме зошто ICO-ите се сметаа за дефект на целокупната слика на блокчејн индустријата.

Од 2016 - 2018 година, МЦК беа барани - и на инвеститорите не им пречеше да ги вложат своите пари во оваа нова форма на прибирање средства. Во првиот квартал од 2018 година, капитал во вредност од над 6,3 милијарди долари беше заклучен во ICO. Очекувањата беа дека овие инвестиции ќе вреднуваат со текот на времето. Сепак, балонот пукна во четвртиот квартал од 2018 година, кога „пазарната капа“ на сите криптови падна за над 750 милијарди долари . Комисијата за хартии од вредност на Соединетите држави (КХВ) сè уште беше срамежлива во спроведувањето на регулативата околу понудите за токени.

Набргу потоа, регулаторните тела почнаа да објавуваат соопштенија околу темата за усогласеност. Најзабележителен од шефот на ДИК Џеј Клејтон: Тој ги објави сите хартии од вредност на ICO; Швајцарската FINMA, исто така, издаде упатства кои ги класифицираат токените, според постојното законодавство, како хартии од вредност. Овие и други изјави за ICO доведоа многу основачи на блокчејн да протестираат; тие тврдеа дека нивните проекти нудат токени за комунални услуги и дека не се хартии од вредност. Регулаторната сенка што виси над ICO ги турна претприемачите и инвеститорите подалеку од пазарот.

Регулаторите денес сакаат понудите на токени да останат во согласност со постојните закони и правила околу хартиите од вредност - оттука, се роди понудата за безбедносни токени. STO е многу сличен на ICO, но е усогласен со законодавството за хартии од вредност на локацијата каде што токенот се нуди за инвестирање. Бидејќи КНИ се усогласени со поврзаните закони и правила, тие создаваат дополнителни законски обврски за издавање акции во компанијата.

*Првата фирма што понуди STO беше американска групација Pretorian, која ја регистрираше платформата на 6 март 2018 година во SEC. Платформата се наведува како крипто платформа за инвестирање во недвижности.
 

Видови безбедносни токени

Три различни категории на безбедносни токени се достапни на пазарот:

Токени на капитал

Токен на капитал е сличен на традиционалните акции, освен за тоа како се евидентира и се пренесува сопственоста. Традиционално, следењето на акциите се најавува во база на податоци, со сопственост на акции отпечатени и заверени на хартиени сертификати. Наместо тоа, токен на капитал се евидентира на непроменлива книга која е ажурирана од десетици, стотици или понекогаш дури и илјадници компјутери мрежни низ целиот свет. Сопствениците на токени на капитал имаат право на дел од профитот на фирмата и имаат право на глас. Капиталните токени нудат три главни придобивки за донесувањето одлуки на компанијата, финансиските изгледи и регулаторните рамки:

Инвеститорите можат да учествуваат во гласањето додека ги почитуваат законите за хартии од вредност.

Стартапите имаат пристап до нови и, потенцијално, подемократизирани модели за прибирање финансиски средства.

Регулаторите имаат нова и потранспарентна рамка за оценување на прибирањето финансиски средства на проектот.

Жетони за долг

Токен за долг претставува краткорочен заем со каматна стапка, во износ што го даваат инвеститорите како заем на фирма - тоа може да биде хипотеки на недвижен имот, корпоративни обврзници или друг вид структуриран долг. Цената на токен за долг е диктирана од „ризик“ и „дивиденда“; ова е првенствено затоа што среден ризик од неисполнување на обврските не може да се цени со иста цена за хипотека на недвижен имот и обврзница за организација пред ИПО. Во однос на блокчејн, паметен договор живее на мрежата, што претставува сигурност на долгот. Во тој договор се вклучени условите за отплата, кои го диктираат моделот на дивиденда и факторите на ризик на основниот долг.

Токени поддржани со средства

Таквите токени претставуваат сопственост на средства, како што се недвижен имот, уметност, јаглеродни кредити или стоки. Блокчејн, бидејќи е безбеден, непроменлив и транспарентен, овозможува доверлива евиденција на трансакции; ја намалува измамата и го подобрува времето на порамнување, а со тоа станува природно погодно за трговијата со стоки. Токените поддржани со средства се дигитални средства со карактеристики слични на која било стока, како што се злато, сребро и нафта, кои, пак, им носат вредност на овие токени со кои се тргува.

Засилена доверба

Сите операции поврзани со безбедносен токен (издавање, тргување, купување, продажба и слично) се наведени на блокчејнот, што се смета за „недоверлива“ процедура бидејќи блокчејновите се непроменливи и јавни по природа. Нема потреба од доверба меѓу страните при извршување на трансакција преку безбедносни токени. За тоа се грижи математиката.

Што го прави КНИ толку корисен за бизнисите?

 • Глобален пристап до капитал
 • Нови методи за пазар на производи и услуги
 • Подобри услови
 • Ниски влезни трошоци за инвеститорите
 • Тоа чини стотици пати поевтино за издавачите
 • Можности кои излегуваат надвор од опсегот на традиционалното обезбедување

Ние испорачуваме решенија од првите чекори на КН, па сè до обезбедувањето на инфраструктурата за трговија на секундарниот пазар. Градиме глобална мрежа за размена на безбедносни токени, со најнапредна технологија за тргување и поевтини трошоци за имплементација на сосема нов вид размена што може да се постави за помалку од еден ден.

Услуги за продавачи на токени:

 • Обезбедуваме платформа за издавање, дистрибуција и управување со токени.
 • Бела листа на купувачи на токени (KYC/AML).
 • Список за само корисници на белата листа (во зависност од државјанството и локацијата на живеење).

Услуги за купувачот на токени:

 • Купување пристап до примарните понуди за безбедносни токени.
 • Тргување со токени помеѓу корисници на белата листа.
 • Peer to peer трансфери (Паметните договори налагаат само корисниците на белата листа да можат да примаат токени).

На ист начин како што е-поштата ја замени поштата од полжав, очекуваме замена на традиционалните хартии од вредност за безбедносни токени поради обезбедените можности кога станува збор за трговија и управување со хартии од вредност поддржани со средства. Веќе бевме сведоци на токенизација на капиталот, фирмите и имотот. Со новите и новите онлајн размени и пазари за безбедносни токени, како и со огромна разновидност на токени што ќе се тргуваат со усогласеност со прописите на глобално ниво, можностите за инвеститорите не се слични на ништо што некогаш постоело. Инвеститорите нема да инвестираат во „безбедносни токени“, тие ќе инвестираат во категорија на средства никогаш досега не достапни.

Растот и идниот развој на КНИ и платформите за КНИ

Вредноста на блокчејн доаѓа во форма на неговата улога во трајноста, безбедноста и транспарентноста - секоја од нив е императив за доверба, доверба, безбедност, пазарна ефикасност и исправност. Тој веќе се вградува во новиот стандард за јавна безбедност, бидејќи придобивките се бескрајни и уште поважно, инфраструктурата е поставена. Во 2020 година, пазарната капа на безбедносните токени забележа раст од 500% и изнесуваше 449 милиони долари. Само во јануари 2021 година, инфраструктурните компании за безбедносни знаци собраа над 30 милиони американски долари капитал. Во друг извештај, Плутонео предвидува CAGR од 85% на токенизираниот пазар во Европската унија од 2018 до 2024 година. На институционалната страна на издавањето на безбедносни токени, пазарот STO го виде лансирањето на 1X, издавањето на Bond-i од 33,8 милиони долари од страна на светската банка, трансакција на токенизирана обврзница од 20 милиони долари од Сантандер,

Појавата на безбедносни токени не запира само со рамки за распределба на ликвидност и приходи. Наместо тоа, безбедносните токени отвораат повеќе можности за инвестиции. Малите инвеститори на специфични безбедносни токени би можеле да го продадат или делот од дивидендата од целосниот капитал или мал дел од нивниот интерес на секундарниот пазар. Брокерите, од друга страна, можат да ги здружат безбедносните токени за гласање и беспрекорно да ги продаваат. Децентрализираните автономни организации (DAO) би можеле да вклучат човечки акционери кои ги кодираат изборите за гласање во нивните паметни договори. Можностите се ограничени само на имагинацијата.

Но, треба да се има на ум дека STO сè уште е релативно нов концепт бидејќи инфраструктурата околу безбедносните токени е сè уште во зародиш. Сепак, безбедносните токени се тука да останат, и несомнено ќе има повеќе безбедносни токени наскоро. Како што блокчејн технологијата се обидува да го револуционизира финансискиот простор, пазарот на STO навистина ќе се следи во наредните денови.

Lisa joly

Lisa joly

1624237200

IDEAOLOGY IEO Launching Soon//Deep Drive // Is this Worth Investing in? // My Thoughts

Idealogy is building a safe and efficient environment for talented professionals and investors that want to support entrepreneurs and their ideas. Current solutions are expensive, slow, and centralized. With the Ideaology, everyone can collaborate, brainstorm, and fund under one thriving ecosystem that makes cooperation among development teams and investors as integrated as possible.
📺 The video in this post was made by Crypto expat
The origin of the article: https://www.youtube.com/watch?v=jUZpWkX6Qjk
🔺 DISCLAIMER: The article is for information sharing. The content of this video is solely the opinions of the speaker who is not a licensed financial advisor or registered investment advisor. Not investment advice or legal advice.
Cryptocurrency trading is VERY risky. Make sure you understand these risks and that you are responsible for what you do with your money
🔥 If you’re a beginner. I believe the article below will be useful to you ☞ What You Should Know Before Investing in Cryptocurrency - For Beginner
⭐ ⭐ ⭐The project is of interest to the community. Join to Get free ‘GEEK coin’ (GEEKCASH coin)!
☞ **-----CLICK HERE-----**⭐ ⭐ ⭐
Thanks for visiting and watching! Please don’t forget to leave a like, comment and share!

#bitcoin #blockchain #ieo #deep drive #ideaology ieo launching soon//deep drive // is this worth investing in? // my thoughts #ideaology ieo

Што е IGO (почетна понуда за игри) во Crypto?

Во овој пост, ќе научиме што е IGO (почетна понуда за игри) во Crypto и како учествувате во него? 

ИГО обично се организираат преку платформи за лансирање. Вообичаено, инвестирањето преку лансирните подлоги бара од учесниците да го заклучат мајчин токен на платформата за одреден временски период. Во зависност од проектот, учесниците можат да добијат ран пристап до токените или NFT на играта. Во некои случаи, токените и NFT купени од IGO може да се тргуваат надвор од екосистемот за игри на децентрализирани берзи и NFT пазари.

Што е почетна понуда за игра (IGO)?

Почетната понуда за игри (IGO) е најновиот тренд во светот на крипто и концептот е сличен на почетната понуда на монети (ICO). Единствената разлика е во тоа што во ИГО, платформата е домаќин на проекти за игри кои се засноваат на NFT или токени како нивна валута и награди во играта. 

Инвеститорите можат да ги вложат своите средства во проектите за игри понудени од подлогите за лансирање на IGO и да очекуваат значителен рентабилност штом тој проект за игри ќе биде лансиран на големи крипто берзи или ќе добие популарност во заедницата за игри што постојано се зголемува.

Со подемот на блокчејн игрите, ИГО стануваат следната голема работа во крипто просторот. Игрите како Axie Infinity (AXS), CryptoBlades (SKILL) и Alien Worlds (TLM) имаат илјадници дневни активни корисници. Axie Infinity моментално го води пакетот со над 1,1 милијарди американски долари во продажба досега во 2021 година.

Поради оваа огромна популарност, се појавија неколку лансирни подлоги на IGO, вклучувајќи ги Gamefi (GAFI), Enjinstarter (ENJINSTARTER), Gamestarter (GAME), Seedify.fund (SFUND) и други. 

GameFi е една од првите подлоги за лансирање со концептот на иницијални понуди за игри (IGO). Во моментов, има две ИГО во живо на платформата GameFi, имено $KABY Pool и Deathroad IGO. Двете игри ги нудат своите првични токени на гејмерите кои можат или да ги складираат и да чекаат цената да се зголеми или да ги користат токените за да го подобрат своето искуство ориентирана кон блокчејн игра.

Enjinstarter е уште една подлога за лансирање на IGO која нуди уникатни проекти и карактеристики кои вклучуваат фарми за принос , платформи базирани на NFT и DeFi платформи. Проектот е изграден на Enjin's Jumpnet, платформа за развивачите на игри да градат заедници и да водат маркетинг кампањи за да ги засилат проектите за игри.

Главната цел зад понудата на ИГО е да се обезбеди ран пристап до средствата за игри на кои раните инвеститори ќе можат да се задолжуваат и да очекуваат значителен поврат на инвестицијата во иднина. 

ИГО може да изгледаат добра инвестиција, сепак, пред да инвестирате во која било платформа или проекти на ИГО кои се во фаза на почетна понуда на игри (IGO), треба да се земат предвид неколку работи:

 • Видете ги придобивките на носителот на родните токени. Проверете го процентот на придобивки и споредете ги со другите ИГО.
 • Проверете дали подлогата за лансирање на IGO обезбедува гарантирана распределба. Ова може да чини поскапо од лансирните подлоги на IGO кои користат механизам за лотарија; меѓутоа, во тој случај распределбата не е загарантирана.
 • Оценете ја рентабилноста на активните ИГО понудени на платформата. Лансирањето со историја на добри проекти веројатно ќе обезбеди големи повратни средства за повеќето од неговите претстојни проекти.
 • Проверете ја вредноста на држачот на лансирната подлога што делува како метрика за перформанси за која било подлога за лансирање IGO. Високата вредност на сопственикот значи повисока токена вреднување, што подразбира дека инвестирањето во тој ИГО може да се покаже како корисно.
 • Проверете го бројот на настани за генерирање токени на подлогата за лансирање на IGO. Поголемиот број на настани значи дека платформата се стреми да биде домаќин на иницијативи за квалитет за да го зголеми нејзиното севкупно вреднување.

Како функционира IGO?

Почетната понуда на игри (IGO) е метод за блокчејн игри за проекти за собирање капитал. Слично е на почетната понуда на монети (ICO), но освен токени за криптовалути, учесниците на IGO можат да добијат ран пристап до средствата во играта додека го поддржуваат раниот развој на играта. Средствата што ги нуди ИГО често вклучуваат тајни кутии, ликови, кожи, додатоци, оружје и други предмети. Во повеќето случаи, ова се NFT потребни за пристап или играње на играта.

Во моментов, на пазарот има голем број лансирни подлоги на IGO, вклучувајќи ги Binance NFT , BSCPad, TrustSwap и EnjinStarter. Различни подлоги за лансирање имаат различни поставки за IGO, но обично бара од инвеститорите да го купат мајчин токен на платформата за лансирање за да учествуваат. Земете ги IGO на Binance NFT како пример, инвеститорите треба да држат одредена сума на BNB во нивниот паричник Binance за да можат да учествуваат.

Откако ќе ги набават потребните токени, учесниците треба да ги заклучат во базен одреден период. Во зависност од алгоритмот за распределба, тие потоа ќе ги добијат токените на проектот или NFT врз основа на количината на заклучени токени. 

Binance NFT користи механизам за претплата за да ги избере добитниците на награди, така што сите учесници можат да добијат еднакви можности да ги добијат NFT средствата од IGO. Понекогаш, од учесниците се бара да го држат или стават купениот токен за игри или NFT некое време пред да можат да го тргуваат на пазарот.

Разлики помеѓу IGO, ICO, IEO и IDO

Постојат неколку методи за собирање средства во светот на крипто. Некои од најпопуларните се Почетна понуда на монети (ICO), Почетна понуда за размена (IEO) и Почетна понуда DEX (IDO). Сите тие се слични методи на групно финансирање, но постојат одредени разлики во начинот на кој тие функционираат.

Почетна понуда на монети (ICO)

Почетната понуда на монети (ICO) беше првиот пристап за прибирање средства во крипто. Тоа им овозможува на проектните тимови базирани на блокчејн да соберат средства преку употреба на криптовалути. Методот ICO го користеше Ethereum уште во 2014 година и беше многу популарно средство за групно финансирање до почетокот на 2018 година. Настаните на ICO можат да понудат ефикасен начин проектите да добијат финансиска поддршка во раните фази на развој. 

Почетна понуда за размена (IEO)

Клучната разлика помеѓу понудата за почетна размена (IEO) и другите понуди е тоа што IEO не е хостиран од тимот на проектот директно, туку во рамките на размена на криптовалути. Партнерството со реномирани крипто-размени може да биде од корист и за проектот и за учесниците на IEO. Во повеќето случаи, проектите треба да поминат низ ригорозен преглед пред да бидат хостирани на размена. Проектниот тим зад IEO, исто така, може да го зголеми својот досег низ базата на корисници на размена. Binance Launchpad е популарен пример за IEO платформа.

Почетна понуда на Dex (IDO)

Почетната понуда на Dex (IDO) е ICO што е хостирана на децентрализирана размена (DEX). ИДО беа создадени за да се решат недостатоците на моделите ICO и IEO. На пример, бидејќи токенот на проектот се лансира на DEX, генерално чини помалку проектите да се наведат во споредба со IEO. ИДО обезбедуваат и непосредна ликвидност на токените, што значи дека токените може да се наведат речиси веднаш по завршувањето на ИДО.

Сепак, бидејќи ИДО работат на DEX, тие не секогаш поминуваат низ ригорозен процес на длабинска анализа. Ова може да ги зголеми севкупните ризици бидејќи некои проекти на ИДО потенцијално ќе имаат послаб квалитет или со сомнителна репутација. Треба да бидете внимателни и со влечење килими бидејќи многу ИДО се покажаа дека се проекти за измама кои бегаат со средствата на инвеститорите.

Совети за учество во ИГО

Како и со секоја инвестиција, нема гаранција дека МГО ќе дадат профитабилен поврат. Пред да се посветите на кое било IGO, секогаш треба да DYOR и да ги земете предвид потенцијалните ризици.

На пример, можете да ја проверите веб-страницата на проектот за игри или социјалните медиуми за да видите дали обезбедува јасен план или патоказ за развој. Можете исто така да видите дали некои реномирани инвеститори или партнери го поддржуваат проектот.

ИГО ризик

Вклучени се и ризици. Еден од ризиците е дека играта нема да излезе од земја. Програмерите имаат одлични планови, но играта не работи правилно или луѓето едноставно не ја играат.

И секако, можно е и да е измама, тие што стојат зад играта собираат многу пари со убави приказни и потоа исчезнуваат. Ова се случуваше многу пати со ICO претходно. Иако никогаш не можете точно да кажете дали инвестицијата преку ИГО ќе се исплати, можете да се заштитите од ризици колку што е можно повеќе. Можете да го направите ова со внимателно разгледување на проектот и како е организиран ИГО.

Еве неколку работи што треба да ги имате на ум со IGO

Подлогата за лансирање е многу важна за успехот на IGO. Дали има многу проекти овде што ја постигнуваат својата цел во краудфандинг? За колку време еден проект можеше да го постигне ова?

Дали вашата инвестиција ќе се исплати, се разбира, силно зависи од тоа како ќе се состави проектот. На пример, дали има добар акционен план со јасен патоказ?

Кои се луѓето зад играта? Дали имаат развиено повеќе проекти и дали се искусни гејмери ​​кои знаат за што зборуваат?

Заедницата е исто така важна. Ако веќе постои голема група на луѓе кои размислуваат заедно и со нетрпение го очекуваат лансирањето на играта, ова има поголеми шанси за успех.

Кои се инвеститорите и партнерите на проектот? Одлично е ако проектот има големи имиња меѓу инвеститорите и партнерите. Станува збор за добро познати фондови, инвеститори ангели, платформи и компании кои исто така ја потврдуваат нивната вклученост.

7 начини за анализа на платформите на ИГО

Крипто игрите го привлекуваат вниманието на луѓето ширум светот

Според најновиот извештај за блокчејн игри, секторот за блокчејн игри покажа повидливо отпечаток во индустријата бидејќи просторот порасна за 121% во однос на уникатни активни паричници, достигнувајќи повеќе од 804.000 уникатни корисници. Сликата покажува како крипто игрите го надминаа вниманието на DeFi и NFT од 2021 година.

Можете ли да замислите да го откриете Axie Infinity во неговите рани денови? Да, ги бараме следните крипто-проекти во рана фаза пред да станат мејнстрим и да ви дозволат да ги искористите од самиот почеток. 

Во моментов, се фокусираме на лансирните подлоги за почетна понуда за игри (IGO) и за почетна DEX понуда (IDO), па ако не сакате да ги пропуштите овие уникатни можности, продолжете со читање.

1: Барања или нивоа за задржување на Launchpad

Ова е значајно бидејќи влијае на трошоците за учество на IGO и на бројот на токени достапни за купување.

Постојат два вида барања за задржување на Launchpad:

 1. Фиксен токен – Треба да држите одреден број токени за да учествувате во IGO
 2. Нивоа на лансирање - Системот на нивоа се заснова на бројот на токени што се чуваат. Како што држите повеќе токени, бројот на токени што можете да ги купите се зголемува.

На пример, во Polkastarter, можете да ги видите достапните проекти во делот „Избрани базени“. Исто како на сликата подолу:

Откако ќе се најдете внатре на страницата на проектот, можете да ги видите сите барања за задржување на подлогата за стартување во делот „Детали за базенот“.

2: Тип на распределба

Учесниците кои ги заклучуваат своите токени од лотаријата за лансирање се избираат преку механизам за лотарија во лотарија или слотови за лансирање на IGO. Во овој случај, среќата игра улога.

Од друга страна, некои лансирни подлоги на IGO нудат загарантирана распределба. Трошоците за учество на овие лансирни подлоги се генерално повисоки од ИГО на лотарија.

3: Предности на носителот

Учесниците на ИГО мора да ги заклучат своите токени на таблата за лансирање на ИГО за да учествуваат во распределбата на токените.

Додека некои подлоги за лансирање на ИГО обезбедуваат лотарија на корисниците како средство за заклучување на токени, други обезбедуваат и лотарија и можност за удирање токени.

Ова значи дека додека токените на корисниците се заклучени, учесниците можат да профитираат од нив.

4: ROI на платформата

Оценувањето на повратот на инвестициите (ROI) за IGO системите кои се веќе оперативни е од клучно значење. Еве некои од најдобрите платформи:

Извор: Cryptorank

Ова ни дава општо чувство за видот на повратот што нашите инвестиции би можеле да создадат.

5: Собрани средства и број на настани за генерирање токени

Од клучно значење е да се знае колку подигна платформата за лансирање на IGO и колку настани за генерирање токени има одржано во текот на своето време таму.

Ова е клучна статистика за да се идентификува дали платформата носи квалитетни иницијативи за привлекување членови на ИГО и не е лажна.

6: Вредност на сопственикот – ROI *Покачување на фондот/број на настан за генерирање токени

Вредноста на држачот на лансирната подлога е метрика за перформанси што се користи за нејзино оценување. Колку е поголема вредноста на сопственикот, толку попрофитабилни МГО има на подлогата за лансирање.

Од друга страна, важно е да се каже дека ако подлогата за лансирање има висока вредност на токен, тоа значи дека има висока вредност на сопственикот во споредба со големината на нејзината пазарна токена. Еве слика што ја сумира оваа метрика во различни IDO платформи:

7: Значајни ИГО за игри

Ви препорачуваме да погледнете две работи на оваа страница:

 1. Прегледајте ги претходните ИГО. Кое беше нивното ниво на успех?
 2. Кои се претстојните меѓувладини организации (ИГО)? Дали тие навистина го заслужуваат вашето учество?

Како што можете да видите, 7-те критериуми што ги детализиравме ќе бидат разликата помеѓу наоѓање добри или неверојатни проекти кои ќе ви дадат одлични резултати. Ако ги примените, сигурни сме дека за кратко време ќе станете професионален инвеститор на крипто игри!

Како да учествувате во IGO на Binance NFT?

Може да учествувате во IGO на Binance NFT за да добиете ексклузивни средства во играта и NFT колекции од низа проекти за игри.

☞  ПРИЈАВЕТЕ СЕ НА BINANCE

Binance NFT усвојува единствен механизам за претплата за да обезбеди сите корисници да добијат еднакви можности да учествуваат во IGO. Конечната распределба на NFT ќе се заснова на целосно јавен и проверлив алгоритам за селекција.

1. Најавете се на вашата сметка на Binance и одете на почетната страница на Binance NFT. Кликнете на банерот на проектот IGO во кој сакате да учествувате.

2. Ќе бидете пренасочени на страницата за претплата, каде што можете да ги видите сите детали за проектот. За да бидете квалификувани за учество, треба да одржите минимум BNB холдинг.

3. Постојат четири фази во Binance IGO: Подготовка, претплата, пресметка и дистрибуција. 

ИГО нудат иновативен начин за развивачите на игри да ги финансираат своите проекти преку употреба на блокчејн технологија. Иако ИГО може да бидат добар начин за инвеститорите да ги поддржат проектите за игри во рана фаза, тие исто така носат значителен финансиски ризик. Секогаш треба да вршите длабинска анализа пред да ги ризикувате вашите средства.

Што е PMM (Proactive Marketing) | Едноставно објаснето

Во оваа објава, ќе научите што е проактивно креирање на пазарот (PMM) и како функционира?

Што е DODO DEX? Краток вовед во PMM-Powered DEX

DODO DEX е децентрализиран финансиски протокол ( DeFi ) кој работи како снабдувач на ликвидност во синџирот со ниски пролизгувања, изграден на Ethereum и Binance Smart Chain (BSC) и напојуван од иновативен алгоритам за креатори на пазарот наречен Proactive Market Maker (PMM).

Постојат два начина на кои функционираат децентрализираните централи: книга за нарачки и автоматизиран пазарџија (AMM). Децентрализираните берзи не бараат од корисникот да го компромитира чувањето на нивните средства. За да се постигне ова, нарачките се извршуваат со помош на паметни договори. DEX базиран на книги за нарачки обично работи исто како што е надвор од синџирот како што DEX-те на нарачки преку синџир се непрактични бидејќи ќе бараат огромна количина на ресурси во синџирот.

Од друга страна, книгата за нарачки надвор од синџирот DEX е побрза бидејќи користат посредници познати како релеери за управување со книги за нарачки надвор од синџирот. Но, овие DEX страдаат од проблеми со ликвидноста. Ова е местото каде што AMM играат клучна улога бидејќи ги поттикнуваат корисниците да ги здружат своите токени за да се осигураат дека секогаш ќе има ликвидност за инаку неликвидните пазари. Но, DEX-овите базирани на AMM не се без проблеми. Најголемиот проблем со кој се соочуваат е непостојаната загуба.

Алгоритмот Proactive Market Maker (PMM) на DODO се обидува да го реши овој непостојан проблем со загуба поврзан со DEX-и базирани на AMM како Uniswap или SushiSwap. Со овој иновативен производител на пазарот, DODO нуди подобра ликвидност и стабилност на цените од автоматизираните креатори на пазарот (AMM).

Значи, да го разгледаме накратко DODO DEX.

Што е DODO DEX?

DODO е протокол DeFi и капитално ефикасен, ниско-лизгачки давател на ликвидност во синџирот, изграден на Ethereum и Binance Smart Chain (BSC). Одликувајќи се со нов алгоритам на Proactive Market Maker (PMM) и ликвидност на едно средство, DODO нуди непречено трговско искуство и профитабилни можности за обезбедување ликвидност.

DODO е основан од двајца кинески програмери Дајан Даи и Радар Беар и анонимен тим за развој. Протоколот беше лансиран во август 2020 година и беше ревидиран од PeckShield и Trail of Bits. Протоколот е управуван од токен DODO базиран на ERC20.

DODO располага со високо капитално ефикасни базени за ликвидност кои поддржуваат обезбедување со еден знак, ја намалуваат непостојаната загуба и го минимизираат лизгањето за трговците. Протоколот, исто така, се грижи за нови крипто-проекти со бесплатен список на ICO преку неговата Почетна понуда DODO (IDO) наречена Crowdpooling која бара издавачите да депонираат само свои сопствени токени.

За да им обезбеди најдобро искуство за тргување на корисниците, DODO нуди SmartTrade, а алгоритмот PMM обезбедува супериорни цени во однос на оние на AMM конкурентите.

Карактеристики на DODO DEX

Според документацијата , пакетот производи на DODO V2 се состои од услуга за тргување и собирање SmartTrade, Crowdpooling/IDO, базени и рударство што вклучува ископување ликвидност, тргување ископување и комбинирана берба. Платформата поддржува многу апликации за паричници кои вклучуваат MetaMask, Coinbase, WalletConnect и Portis.

Освен стандардните производи на DEX, DODO има и некои уникатни карактеристики кои вклучуваат автомат DODO, DODO NFT Vault и DODO Private Pools.

Во срцето на протоколот е неговиот PMM алгоритам кој го обезбедува моделот за создавање пазар. Ајде накратко да го разгледаме PMM.

Проактивен креатор на пазар (PMM)

Алгоритмот на DODO's Proactive Market Maker (PMM) е развиен целосно од страна на тимот DODO кој го повторува дизајнот на Automated Market Makers (AMM) за да ја подобри ефикасноста на капиталот, да ги намали непостојаните загуби и да го минимизира лизгањето за трговците.

Според документацијата, PMM е елегантна, верижна генерализација на тргувањето со нарачки. Механизмот за одредување на цените на PMM, кој имитира тргување со луѓе, користи пророци за да собере многу прецизни пазарни цени за средствата. DEX-и базирани на AMM користат едноставна фиксна крива за да ја одредат моменталната цена врз основа на тековниот износ на секое чувано средство. PMM проактивно ги прилагодува параметрите како што се односот на средствата и наклонот на кривата во пресрет на пазарните услови, што резултира со DODO базени кои се прилагодливи и флексибилни за сите видови случаи на употреба.

Ова му овозможува на протоколот да обезбеди доволно ликвидност блиску до пазарните цени за да ги стабилизира портфолијата на давателите на ликвидност (LP), пониско лизгање на цените и да ја негира непостојаната загуба со тоа што ќе дозволи тргување со арбитража како награда.

Прочитајте повеќе: Што е токен DODO ?

SmartTrade: Мотор за тргување и агрегација

SmartTrade е децентрализирана услуга за агрегација на ликвидност која насочува и споредува различни извори на ликвидност за да ја цитира оптималната стапка на размена помеѓу кои било два токена. Оваа функција интелигентно ја наоѓа најдобрата рутирање на нарачката од збирните извори на ликвидност за да им даде на трговците најдобри цени.

Преку овој алгоритам за рутирање, DODO овозможува тргување помеѓу два произволни токени на Ethereum и Binance Smart Chain (BSC). На DODO, за истото токенско средство, постојат повеќе базени за ликвидност со различни криви на цени и параметри конфигурирани и дизајнирани од корисниците за да ги задоволат нивните специфични потреби за создавање пазар. DODO SmartTrade ги поврзува овие базени и ја наоѓа најдобрата цена меѓу нив.

DODO, исто така, интегрира и други протоколи DeFi за да ја собере ликвидноста што вклучува 0x и 1 инчи.

DODO базени

Базените за ликвидност на прво место овозможуваат децентрализирано тргување. DODO базените им даваат на давателите на ликвидност флексибилност да креираат и да управуваат со сопствените стратегии за креирање пазар на синџир на целосно бездозволен, незачуван начин.

Најдоброто нешто е што давателите на ликвидност не мора да обезбедуваат токени во парови на базените DODO. Тие можат да депонираат која било количина на основи или токени за цитати. Според тимот, отклучувањето на депозит со еден токен им дава флексибилност на LP да изберат како сакаат да направат пазар.

Ако ја погледнеме апликацијата DODO, постојат три вида базени: јавни, прицврстени и приватни базени.

Јавни базени

Јавните базени се нарекуваат и DODO вендинг машина (DVM) на протоколот. DVM им ​​овозможува на секој со паричник да создаде пазар на ликвидност користејќи ја технологијата PMM на DODO за да создаде крива за поврзување за обезбедените токени. Креаторите на базените треба само да ги обезбедат токените и да ја дефинираат саканата крива на цените, а автоматот DODO ќе создаде пазар на ликвидност за средството.

Како што сугерира името, секој може да додаде ликвидност на овие базени и да ги сподели таксите за тргување акумулирани пропорционално на нивниот процент од базенот. Параметрите на базенот не може да се менуваат по креирањето.

Приватни базени DODO

Исто така наречени DPP , овие базени се за професионални производители на пазарот со посебни карактеристики кои не можат да бидат задоволни од автоматот DODO (DVM). Во DPP, креаторите можат да креираат базени за кои е потребен само еден токен. Само создавачот на базенот може да обезбеди ликвидност за овој базен. За разлика од DVM, создавачите на базени можат да ја променат кривата на цените во секое време.

DODO врзани базени

Според DODO, овие базени се погодни за синтетички средства. Овие се како јавни базени каде што секој може да обезбеди ликвидност и параметарот на базените е типот на токен, бројот на токени, стапката на провизија за тргување, почетната цена и коефициентот на лизгање не може да се променат по креирањето.

Crowdpooling

DODO обезбедува можност за издавање нови средства по најниска цена и создавање високоликвидни капитални базени преку Crowdpooling . На DODO, секој може да создаде свој токен без никакво кодирање. Создавачот на токен потоа може да го дистрибуира својот токен преку DODO Crowdpooling.

DODO, исто така, привлекува нови крипто-проекти со бесплатен оглас како почетна DODO понуда (IDO) на неговата функција Crowdpooling. Документацијата го опишува Crowdpooling како:

„Crowdpooling е начин на еднакви можности за дистрибуција на токени и започнување на пазарите на ликвидност. Инспириран од механизмот за аукција на повици вообичаен на пазарите на хартии од вредност, Crowdpooling осигурува дека нема пречки од предни или ботови.

Секој проект или поединец кој сака да ги дистрибуира своите токени само за да ги снабдува токените и да постави мека капа. DODO V2 моментално поддржува два типа на Crowdpooling (CP): CP со фиксна цена и CP со променлива цена. Потоа тие можат да го постават датумот на почеток и крај.

Проектите на ИДО треба само да депонираат свои токени во базенот за ликвидност. Еден дел од токените ќе се користат за групно финансирање, а остатокот ќе се користи за ликвидност од страната на барањето во базенот. Откако ќе заврши кампањата Crowdpooling, учесниците можат да ги бараат токените врз основа на нивните влогови по однапред дефинирана почетна цена на понудата.

По ова, автоматски ќе се постават нови јавни базени за ликвидност со прибран капитал и токените резервирани за ликвидност и тргување од страната на барање ќе станат достапни за токенот.

Рударство

Корисниците на платформата DODO можат да заработат награди за токени DODO со ангажирање во рударство за ликвидност, тргување и рударство во Combiner Harvest, кои се насочени кон давателите на ликвидност, трговците и создавачите на базени соодветно.

Трговците можат да ги минираат токените DODO кога прават тргувања на берзата DODO. Давателите на ликвидност обезбедуваат ликвидност на базените на DODO и добиваат токени DODO LP. Тие потоа можат да ги уделат овие LP токени за да заработат награди за ископување ликвидност.

Покрај трговското ископување и традиционалното ископување ликвидност, создавачите на базени и давателите на ликвидност исто така можат да се вклучат со учество во рударството Combiner Harvest. Документацијата ја опишува оваа карактеристика како:

„Програма чија цел е да им даде на корисниците на платформата изложеност на ветувачки проекти кои се подготвени да соработуваат со DODO. Според овој систем, одобрените проекти можат да создадат базени за ликвидност на DODO и оние кои обезбедуваат ликвидност за овие базени ќе заработат токени за награда DODO.

DODO NFT свод

Според неговата веб-страница , DODO NFT Vault е протокол за откривање цена и ликвидност за нестандардни средства. Оваа функција им овозможува на корисниците да креираат нови или да ги користат постоечките NFT и да ги заложат во DODO NFT Vault. Овие NFT во DODO NFT Vault се поделени на многу парчиња со заменливи ERC20 токени издадени за нивно претставување.

Потоа се воспоставува базен за ликвидност напојуван од DODO's PMM алгоритам за тргување со овие токени. Овие токени ERC20 може да се тргуваат со помош на услугата SmartTrade на DODO и агрегација на ликвидност по најдобра цена.

Оваа NFT фракционализација е слична на јавното претпријатие кое ги издава своите акции. На овој начин, DODO создава високо активен и ефикасен секундарен NFT пазар. Овие заменливи ERC20 токени, создадени со делење на NFT на парчиња, може да се тргуваат преку размена на криптовалути и да се користат во протоколи за заеми, за тргување со деривати и во многу други сценарија.

DODO Token и DODOnomics

На DODO знак е мајчин ERC20 знак на протокол кој се користи за управување и мотивиране ликвидност обезбедување. Има вкупна понуда од 1 милијарда токени, со 110.551.965 или 11% од вкупната понуда во оптек.

Со лансирањето на DODO V2 во јануари 2021 година, токенот DODO доби две нови комунални услуги за имателите: Crowdpooling и IDO распределби и попусти на надоместоците за тргување на DODO. Во V2, воведена е и програма за лојалност DODO во која корисниците можат да коват непренослив vDODO токен.

Овој токен vDODO служи како доказ за членство во програмата за лојалност на DODO. vDODO токените може да се коваат со фиксна стапка од 1 vDODO = 100 DODO. vDODO токенот им дава некои дополнителни привилегии на имателите како дивиденди од такси за тргување, награди за членство и дополнителна моќ за гласање, како дополнение на истите придобивки од чувањето DODO токени.

Носителите на DODO можат да гласаат во управувањето, но 1 DODO секогаш се изедначува со 1 глас. Тие можат да учествуваат во распределбата на Crowdpooling и IDO и да добијат попусти за провизија за тргување. Додека носителите на vDODO можат да дадат 100 гласови со држење на 1 vDODO. Освен Crowdpooling и попусти за тргување, тие исто така заработуваат дел од надоместоците за тргување акумулирани на платформата и добиваат награди за членство во DODO по секој блок циклус.