Ruby  Schmitt

Ruby Schmitt

1649169480

Τι είναι ένα πιρούνι κρυπτονομισμάτων | Πώς λειτουργούν

Η λέξη "Fork" από μόνη της είναι πολύ φανταχτερή που σημαίνει στην πραγματικότητα ενημέρωση λογισμικού ή οποιαδήποτε ενημέρωση πρωτοκόλλου. Δεν είναι απλώς ένα φανταχτερό όνομα για αναβαθμίσεις λογισμικού, αλλά χρησιμοποιείται επίσης ευρέως στον κόσμο των κρυπτονομισμάτων στην περίπτωση που η τιμή οποιουδήποτε συγκεκριμένου κρυπτονομίσματος φτάνει στην κορυφή του πίνακα ή ας πούμε γίνεται τρελή στην αγορά.

Μιλώντας για αυτές τις κορυφές, εξαρτάται από την αξία ως προς το αν βρίσκονται στο δρόμο της θετικής απόκτησης κάποιας αξίας ή της απώλειας κάποιας αξίας, και οι δύο περιπτώσεις έχουν ίσες πιθανότητες. Έχουν γίνει πολλά fork events μέχρι τώρα που σχετίζονται με το Bitcoin, καθώς η τιμή του έφτασε στο απόγειο. Ακόμα κι αν έρθει μια αρνητική στροφή, μπορείτε να κερδίσετε χρήματα αν ακολουθήσετε το μονοπάτι της εξυπνάδας. Τα πιρούνια κρυπτονομισμάτων έχουν τη δυνατότητα να εκτελούν δύο blockchain ταυτόχρονα σε διαφορετικό δίκτυο δημιουργώντας μια εναλλακτική έκδοση του blockchain.

Σε αυτήν την ανάρτηση, θα συζητήσουμε τι είναι τα πιρούνια κρυπτονομισμάτων και πώς λειτουργούν, καθώς και τη διαφορά μεταξύ σκληρού και μαλακού πιρουνιού. Θα συζητήσουμε επίσης εάν είναι συνετό να αγοράσετε ένα crypto coin πριν από ένα αναμενόμενο hard fork.

Τι είναι το Hard Forks;

Ένα σκληρό λαϊκό γενικά αντιπροσωπεύει μια εισαγωγή σε νέο λογισμικό με την προσθήκη στο δίκτυο. Εμφανίζει τους δύο κόμβους blockchain νέους και τους παλιούς εντελώς διαφορετικούς, χωρίς να αλληλεπιδρούν ή να τους αναγνωρίζουν καθόλου με τον κόμβο του άλλου. Αυτό σημαίνει ότι η νέα έκδοση δεν θα μπορεί να έχει συμβατότητα με την παλιά. Το σύνολο των δικτύων πρέπει να αναβαθμιστεί στην πιο πρόσφατη έκδοση, καθώς το λογισμικό στην παλιά έκδοση θα καταστήσει τη συναλλαγή άκυρη. Μπορεί επίσης να συμβεί ότι ορισμένοι εξορύκτες θα εξακολουθούν να τείνουν να ακολουθούν τους παλιούς κανόνες ή την αρχική έκδοση. ακόμα και τότε θα γίνει άσχετο.

Τι είναι το Soft fork;

Σε αντίθεση με τα σκληρά πιρούνια, τα μαλακά πιρούνια λέγεται ότι είναι συμβατά προς τα πίσω. Σε αυτόν τον τύπο πιρουνιού κατά τη διάρκεια της αναβάθμισης, οι παλιοί κόμβοι αναγνωρίζουν εύκολα τον νέο και, επομένως, δεν χρειάζεται να έχετε ένα καθολικό σύνολο ενημερώσεων. Σε αντίθεση με αυτό που συμβαίνει στη σκληρή δουλειά, τώρα οι συναλλαγές θα φαίνονται έγκυρες. Υπάρχει ανάγκη να υπάρχει η πλειονότητα της ισχύος κατακερματισμού εντός του συστήματος δικτύου για να πετύχουν τα soft fork. Διαχωρίζεται όταν υποστηρίζεται μόνο από την ελάχιστη ισχύ κατακερματισμού στον κύκλο ενός δικτύου.

Διαβάστε περισσότερα: Hard Forks σε κρυπτονομίσματα | Πώς λειτουργεί

Μια ιστορία του Bitcoin Hard Forks

Το 2009, λίγο μετά την κυκλοφορία του bitcoin, ο Satoshi εξόρυξε το πρώτο μπλοκ στο blockchain του bitcoin.2 Αυτό έγινε γνωστό ως Genesis Block, καθώς αντιπροσώπευε την ίδρυση του κρυπτονομίσματος όπως το ξέρουμε. Ο Satoshi μπόρεσε να κάνει πολλές αλλαγές στο δίκτυο bitcoin νωρίς σε αυτή τη διαδικασία. αυτό γίνεται όλο και πιο δύσκολο και η βάση χρηστών του bitcoin έχει αυξηθεί με τεράστιο περιθώριο.

Το γεγονός ότι κανένα άτομο ή ομάδα δεν μπορεί να καθορίσει πότε και πώς θα πρέπει να αναβαθμιστεί το bitcoin έχει καταστήσει πιο περίπλοκη τη διαδικασία ενημέρωσης του συστήματος. Στα χρόνια που ακολούθησαν το Genesis Block, υπήρξαν αρκετά hard forks.

Εκτός από τα hard fork, τα κρυπτονομίσματα, συμπεριλαμβανομένου του bitcoin, υπόκεινται επίσης σε soft fork. Η διαφορά μεταξύ ενός σκληρού πιρουνιού και ενός μαλακού πιρουνιού είναι ότι το soft fork δεν οδηγεί σε νέο νόμισμα. Τα μαλακά πιρούνια είναι μια αλλαγή στο πρωτόκολλο bitcoin, αλλά το τελικό προϊόν παραμένει αμετάβλητο. Τα μαλακά πιρούνια είναι συμβατά προς τα πίσω.

Κατά τη διάρκεια ενός hard fork, το λογισμικό που εφαρμόζει το bitcoin και τις διαδικασίες εξόρυξής του αναβαθμίζεται. Μόλις ένας χρήστης αναβαθμίσει το λογισμικό του, αυτή η έκδοση απορρίπτει όλες τις συναλλαγές από παλαιότερο λογισμικό, δημιουργώντας ουσιαστικά έναν νέο κλάδο του blockchain. Ωστόσο, όσοι χρήστες διατηρούν το παλιό λογισμικό συνεχίζουν να επεξεργάζονται συναλλαγές, πράγμα που σημαίνει ότι υπάρχει ένα παράλληλο σύνολο συναλλαγών που λαμβάνει χώρα σε δύο διαφορετικές αλυσίδες.

Χρονοδιάγραμμα του Bitcoin Hard Forks

Bitcoin XT

Το Bitcoin XT ήταν ένα από τα πρώτα αξιοσημείωτα hard forks του bitcoin. Το λογισμικό κυκλοφόρησε από τον Mike Hearn στα τέλη του 2014 προκειμένου να συμπεριλάβει πολλά νέα χαρακτηριστικά που είχε προτείνει. Ενώ η προηγούμενη έκδοση του bitcoin επέτρεπε έως και επτά συναλλαγές ανά δευτερόλεπτο, το Bitcoin XT στόχευε σε 24 συναλλαγές ανά δευτερόλεπτο. Για να επιτευχθεί αυτό, πρότεινε την αύξηση του μεγέθους του μπλοκ από ένα megabyte σε οκτώ megabyte.3

Το Bitcoin XT αρχικά γνώρισε επιτυχία, με περισσότερους από 1.000 κόμβους να εκτελούν το λογισμικό του στα τέλη του καλοκαιριού του 2015.4 Ωστόσο, μόλις λίγους μήνες αργότερα, το έργο έχασε το ενδιαφέρον των χρηστών και ουσιαστικά εγκαταλείφθηκε από τους χρήστες του. Το Bitcoin XT δεν είναι πλέον διαθέσιμο, με τον αρχικό του ιστότοπο να είναι πλέον ανενεργός.

Bitcoin Classic

Όταν το Bitcoin XT μειώθηκε, ορισμένα μέλη της κοινότητας ήθελαν να αυξηθούν τα μεγέθη μπλοκ. Σε απάντηση, μια ομάδα προγραμματιστών κυκλοφόρησε το Bitcoin Classic στις αρχές του 2016. Σε αντίθεση με το XT, το οποίο πρότεινε να αυξηθεί το μέγεθος του μπλοκ στα οκτώ megabyte, το classic είχε σκοπό να το αυξήσει μόνο σε δύο megabyte.3

Όπως και το Bitcoin XT, το Bitcoin Classic παρουσίασε αρχικό ενδιαφέρον, με περίπου 2.000 κόμβους για αρκετούς μήνες κατά τη διάρκεια του 2016.4 Το έργο εξακολουθεί να υπάρχει και σήμερα, με ορισμένους προγραμματιστές να υποστηρίζουν σθεναρά το Bitcoin Classic. Ωστόσο, η μεγαλύτερη κοινότητα κρυπτονομισμάτων φαίνεται να έχει γενικά προχωρήσει σε άλλες επιλογές.

Bitcoin Unlimited

Το Bitcoin Unlimited παρέμεινε κάτι σαν αίνιγμα από την κυκλοφορία του στις αρχές του 2016. Οι προγραμματιστές του έργου κυκλοφόρησαν κώδικα, αλλά δεν διευκρίνισαν ποιον τύπο πιρουνιού θα απαιτούσε. Το Bitcoin Unlimited ξεχωρίζει επιτρέποντας στους ανθρακωρύχους να αποφασίζουν για το μέγεθος των μπλοκ τους, με τους κόμβους και τους ανθρακωρύχους να περιορίζουν το μέγεθος των μπλοκ που δέχονται, έως και 16 megabyte.3

Παρά το παρατεταμένο ενδιαφέρον, το bitcoin unlimited έχει αποτύχει σε μεγάλο βαθμό να κερδίσει την αποδοχή.

Διαχωρισμένος Μάρτυρας

Ο προγραμματιστής του Bitcoin Core Pieter Wuille παρουσίασε την ιδέα του Segregated Witness (SegWit) στα τέλη του 2015. Με απλά λόγια, το SegWit στοχεύει να μειώσει το μέγεθος κάθε συναλλαγής bitcoin, επιτρέποντας έτσι να πραγματοποιούνται περισσότερες συναλλαγές ταυτόχρονα. Το SegWit ήταν τεχνικά ένα soft fork. Ωστόσο, μπορεί να βοήθησε στην προτροπή των σκληρών πιρουνιών μετά την αρχική πρόταση.5

Bitcoin Cash

Σε απάντηση στο SegWit, ορισμένοι προγραμματιστές και χρήστες bitcoin αποφάσισαν να ξεκινήσουν ένα hard fork για να αποφύγουν τις ενημερώσεις πρωτοκόλλου που έφερε. Το Bitcoin Cash ήταν το αποτέλεσμα αυτού του hard fork. Διαχωρίστηκε από το κύριο blockchain τον Αύγουστο του 2017, όταν τα πορτοφόλια Bitcoin Cash απέρριψαν συναλλαγές και μπλοκ bitcoin.

Το Bitcoin Cash παραμένει το πιο επιτυχημένο hard fork του κύριου κρυπτονομίσματος. Από τον Ιούνιο του 2021, είναι το ενδέκατο μεγαλύτερο ψηφιακό νόμισμα βάσει κεφαλαίου αγοράς, εν μέρει λόγω της υποστήριξης πολλών εξέχων προσωπικοτήτων στην κοινότητα κρυπτονομισμάτων και πολλών δημοφιλών ανταλλακτηρίων.6

Το Bitcoin Cash επιτρέπει μπλοκ οκτώ megabyte και δεν υιοθέτησε το πρωτόκολλο SegWit.7

bitcoin gold

Το Bitcoin Gold ήταν ένα hard fork που ακολούθησε λίγο μετά το bitcoin cash, τον Οκτώβριο του 2017. Οι δημιουργοί αυτού του hard fork είχαν στόχο να αποκαταστήσουν τη λειτουργία εξόρυξης με βασικές μονάδες επεξεργασίας γραφικών (GPU), καθώς θεώρησαν ότι η εξόρυξη είχε γίνει πολύ εξειδικευμένη από την άποψη της απαιτείται εξοπλισμός και υλικό.8

Ένα μοναδικό χαρακτηριστικό του σκληρού πιρουνιού Bitcoin Gold ήταν η "προ-εξορύξη", μια διαδικασία με την οποία η ομάδα ανάπτυξης εξόρυξε 100.000 νομίσματα μετά την πραγματοποίηση του πιρουνιού.9 Πολλά από αυτά τα νομίσματα τοποθετήθηκαν σε ένα ειδικό "δωρεά" και οι προγραμματιστές έχουν δηλώσει ότι αυτή η δωρεά θα χρησιμοποιηθεί για την ανάπτυξη και τη χρηματοδότηση του οικοσυστήματος bitcoin gold, με ένα μέρος αυτών των νομισμάτων να διατίθεται ως πληρωμή και για προγραμματιστές.

Γενικά, το Bitcoin Gold ακολουθεί πολλές από τις βασικές αρχές του bitcoin. Ωστόσο, διαφέρει ως προς τον αλγόριθμο απόδειξης εργασίας (PoW) που απαιτεί από τους ανθρακωρύχους.10

SegWit2x

Όταν το SegWit εφαρμόστηκε τον Αύγουστο του 2017, οι προγραμματιστές σχεδίασαν ένα δεύτερο στοιχείο για την αναβάθμιση του πρωτοκόλλου. Αυτή η προσθήκη, γνωστή ως SegWit2x, θα ενεργοποιούσε ένα σκληρό πιρούνι που ορίζει μέγεθος μπλοκ δύο megabyte.

Το SegWit2x επρόκειτο να πραγματοποιηθεί ως hard fork τον Νοέμβριο του 2017. Ωστόσο, ορισμένες εταιρείες και άτομα στην κοινότητα του bitcoin που είχαν αρχικά υποστηρίξει το πρωτόκολλο SegWit αποφάσισαν να αποχωρήσουν από το hard fork στο δεύτερο στοιχείο. Σε κάποιο βαθμό, η αντίδραση ήταν αποτέλεσμα του SegWit2x που περιελάμβανε προστασία επανάληψης συμμετοχής (και όχι υποχρεωτικής). Αυτό θα είχε σημαντικό αντίκτυπο στους τύπους συναλλαγών που θα δεχόταν το νέο fork. 

Στις 8 Νοεμβρίου 2017, η ομάδα πίσω από το SegWit2x ανακοίνωσε ότι το προγραμματισμένο hard fork τους είχε ακυρωθεί ως αποτέλεσμα διαφορών μεταξύ των προηγούμενων υποστηρικτών του έργου.

Πρόσφατα πιρούνια κρυπτονομισμάτων
 

Bitcoin Cash Fork

Αναβαθμίστηκε στις 15 Μαΐου 2018 και ασχολήθηκε με την αύξηση του μεγέθους του μπλοκ στα 32 MB. Αρκετοί λειτουργικοί κώδικες (λειτουργικοί κώδικες) επίσης χειραγωγήθηκαν.

Bitcoin Gold Fork

Αναβαθμίστηκε στις 25 Οκτωβρίου 2017 και ασχολήθηκε με την εκκίνηση ενός αλγορίθμου που είναι ανθεκτικός σε ASIC.

Bitcoin Diamond Fork

Κυκλοφόρησε στις 24 Νοεμβρίου, αυτό το hard fork αναπτύχθηκε για να αντιμετωπίσει τις αργές επιβεβαιώσεις συναλλαγών του παλιού BTC και την έλλειψη απορρήτου.

Super Bitcoin Fork

"Make Bitcoin great again", είναι το μότο αυτού του fork που ήρθε αρχικά για να ασχοληθεί με τα ζητήματα που σχετίζονται με το BTC. (Πηγή: https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_bitcoin_forks)

Ethereum Metropolis

Το Ethereum παρατήρησε επίσης hard fork λόγω υψηλού φορτίου στο δίκτυό του. Για να συμβαδίσει με το ρυθμό και την κλίμακα που ζητούσαν οι χρήστες, το ίδρυμα αποφάσισε να εφαρμόσει ενημερωμένα που ονομάζονταν Metropolis. Η αναβάθμιση αργότερα χωρίστηκε σε δύο μέρη που ονομάστηκαν Κωνσταντινούπολη (16 Οκτωβρίου 2017) και Βυζάντιο (αναμένεται το 2018). Το πρώτο επικεντρώνεται στη διόρθωση ζητημάτων επεκτασιμότητας ενώ το δεύτερο εστιάζει στη βελτίωση της ταχύτητας καθώς και σε βασικά ζητήματα.

Το σκληρό πιρούνι του Monero

Στο σκληρό πιρούνι του Monero, το RingCT εισήχθη ως μέσο ιδιωτικοποίησης συναλλαγών.

Συνήθεις ερωτήσεις για το Bitcoin Hard Forks

Τι είναι ένα Bitcoin Fork για Dummies;

Ο απλούστερος τρόπος για να συλλάβετε ένα fork στο blockchain ενός κρυπτονομίσματος είναι να φανταστείτε ότι το fork εισάγει ένα νέο σύνολο κανόνων για το bitcoin που πρέπει να ακολουθείτε. 

Μετά από μια διχάλα, το blockchain του bitcoin αποκλίνει σε δύο πιθανές διαδρομές προς τα εμπρός. Αφού εισαχθεί ένας νέος κανόνας, οι χρήστες που εξορύσσουν το συγκεκριμένο blockchain bitcoin μπορούν να επιλέξουν να ακολουθήσουν το ένα ή το άλλο σύνολο κανόνων. Αυτή η επιλογή είναι παρόμοια με μια διακλάδωση στο δρόμο.

Ποιο ήταν το πρώτο Bitcoin Fork;

Τα δύο μεγαλύτερα σκληρά πιρούνια bitcoin είναι το Bitcoin Cash και το Bitcoin Gold, αν και υπήρξαν και άλλα, μικρότερα πιρούνια. Το πρώτο αξιοσημείωτο fork bitcoin ήταν το Bitcoin XT, το οποίο κυκλοφόρησε το 2014 από τον Mike Hearn. Ενώ η προηγούμενη έκδοση του bitcoin επέτρεπε έως και επτά συναλλαγές ανά δευτερόλεπτο, το Bitcoin XT στόχευε σε 24 συναλλαγές ανά δευτερόλεπτο. Για να επιτευχθεί αυτό, πρότεινε την αύξηση του μεγέθους του μπλοκ από ένα megabyte σε οκτώ megabyte.

Πότε έγινε το Bitcoin Fork;

Τα πιρούνια διεξάγονται συνήθως για να προστεθούν νέες δυνατότητες σε μια αλυσίδα μπλοκ. Το Bitcoin έχει υποστεί πολλά διαφορετικά forks από τότε που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 2009. Κάθε ένα από αυτά τα splits έχει δημιουργήσει νέες εκδόσεις του νομίσματος bitcoin. Το Bitcoin κυκλοφόρησε ως κώδικας ανοιχτού κώδικα και προοριζόταν να βελτιωθεί με την πάροδο του χρόνου. Τα πιρούνια Bitcoin είναι ένα φυσικό αποτέλεσμα της δομής του συστήματος blockchain, το οποίο λειτουργεί χωρίς κεντρική αρχή.

Το πρώτο μεγάλο πιρούνι bitcoin ήταν στα τέλη του 2014.

Είναι ένα Hard Fork καλό ή κακό;

Οποιοδήποτε σκληρό πιρούνι μπορεί να έχει βαθιά επίδραση στο κρυπτονόμισμα. είναι συχνά μια ασταθής στιγμή για το κρυπτονόμισμα. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η κοινότητα θα διχαστεί σχετικά με την αναγκαιότητα και τον αντίκτυπο των αλλαγών που υποκινούνται από το πιρούνι. Επιπλέον, η τιμή του κρυπτονομίσματος είναι γενικά πολύ ασταθής κατά τη διάρκεια του hard fork.

Τα πιρούνια κρυπτονομισμάτων είναι αναμφίβολα μια εξαιρετική μέθοδος εφαρμογής και πειραματισμού στον χώρο του blockchain. Πολλοί άνθρωποι θα συμβούν στο μέλλον καθώς είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να αντιμετωπίσετε την αναβάθμιση του λογισμικού και του πρωτοκόλλου.

🔺ΑΠΟΠΟΙΗΣΗ ΕΥΘΥΝΗΣ: Οι πληροφορίες της ανάρτησης δεν είναι οικονομικές συμβουλές, προορίζονται ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΓΕΝΙΚΟΥΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΟΥΣ ΣΚΟΠΟΥΣ. Η διαπραγμάτευση κρυπτονομισμάτων είναι ΠΟΛΥ επικίνδυνη. Βεβαιωθείτε ότι κατανοείτε αυτούς τους κινδύνους και ότι είστε υπεύθυνοι για ό,τι κάνετε με τα χρήματά σας.

🔥 Αν είσαι αρχάριος. Πιστεύω ότι το παρακάτω άρθρο θα σας φανεί χρήσιμο ☞  Τι πρέπει να γνωρίζετε πριν επενδύσετε σε κρυπτονομίσματα

What is GEEK

Buddha Community

Ruby  Schmitt

Ruby Schmitt

1649169480

Τι είναι ένα πιρούνι κρυπτονομισμάτων | Πώς λειτουργούν

Η λέξη "Fork" από μόνη της είναι πολύ φανταχτερή που σημαίνει στην πραγματικότητα ενημέρωση λογισμικού ή οποιαδήποτε ενημέρωση πρωτοκόλλου. Δεν είναι απλώς ένα φανταχτερό όνομα για αναβαθμίσεις λογισμικού, αλλά χρησιμοποιείται επίσης ευρέως στον κόσμο των κρυπτονομισμάτων στην περίπτωση που η τιμή οποιουδήποτε συγκεκριμένου κρυπτονομίσματος φτάνει στην κορυφή του πίνακα ή ας πούμε γίνεται τρελή στην αγορά.

Μιλώντας για αυτές τις κορυφές, εξαρτάται από την αξία ως προς το αν βρίσκονται στο δρόμο της θετικής απόκτησης κάποιας αξίας ή της απώλειας κάποιας αξίας, και οι δύο περιπτώσεις έχουν ίσες πιθανότητες. Έχουν γίνει πολλά fork events μέχρι τώρα που σχετίζονται με το Bitcoin, καθώς η τιμή του έφτασε στο απόγειο. Ακόμα κι αν έρθει μια αρνητική στροφή, μπορείτε να κερδίσετε χρήματα αν ακολουθήσετε το μονοπάτι της εξυπνάδας. Τα πιρούνια κρυπτονομισμάτων έχουν τη δυνατότητα να εκτελούν δύο blockchain ταυτόχρονα σε διαφορετικό δίκτυο δημιουργώντας μια εναλλακτική έκδοση του blockchain.

Σε αυτήν την ανάρτηση, θα συζητήσουμε τι είναι τα πιρούνια κρυπτονομισμάτων και πώς λειτουργούν, καθώς και τη διαφορά μεταξύ σκληρού και μαλακού πιρουνιού. Θα συζητήσουμε επίσης εάν είναι συνετό να αγοράσετε ένα crypto coin πριν από ένα αναμενόμενο hard fork.

Τι είναι το Hard Forks;

Ένα σκληρό λαϊκό γενικά αντιπροσωπεύει μια εισαγωγή σε νέο λογισμικό με την προσθήκη στο δίκτυο. Εμφανίζει τους δύο κόμβους blockchain νέους και τους παλιούς εντελώς διαφορετικούς, χωρίς να αλληλεπιδρούν ή να τους αναγνωρίζουν καθόλου με τον κόμβο του άλλου. Αυτό σημαίνει ότι η νέα έκδοση δεν θα μπορεί να έχει συμβατότητα με την παλιά. Το σύνολο των δικτύων πρέπει να αναβαθμιστεί στην πιο πρόσφατη έκδοση, καθώς το λογισμικό στην παλιά έκδοση θα καταστήσει τη συναλλαγή άκυρη. Μπορεί επίσης να συμβεί ότι ορισμένοι εξορύκτες θα εξακολουθούν να τείνουν να ακολουθούν τους παλιούς κανόνες ή την αρχική έκδοση. ακόμα και τότε θα γίνει άσχετο.

Τι είναι το Soft fork;

Σε αντίθεση με τα σκληρά πιρούνια, τα μαλακά πιρούνια λέγεται ότι είναι συμβατά προς τα πίσω. Σε αυτόν τον τύπο πιρουνιού κατά τη διάρκεια της αναβάθμισης, οι παλιοί κόμβοι αναγνωρίζουν εύκολα τον νέο και, επομένως, δεν χρειάζεται να έχετε ένα καθολικό σύνολο ενημερώσεων. Σε αντίθεση με αυτό που συμβαίνει στη σκληρή δουλειά, τώρα οι συναλλαγές θα φαίνονται έγκυρες. Υπάρχει ανάγκη να υπάρχει η πλειονότητα της ισχύος κατακερματισμού εντός του συστήματος δικτύου για να πετύχουν τα soft fork. Διαχωρίζεται όταν υποστηρίζεται μόνο από την ελάχιστη ισχύ κατακερματισμού στον κύκλο ενός δικτύου.

Διαβάστε περισσότερα: Hard Forks σε κρυπτονομίσματα | Πώς λειτουργεί

Μια ιστορία του Bitcoin Hard Forks

Το 2009, λίγο μετά την κυκλοφορία του bitcoin, ο Satoshi εξόρυξε το πρώτο μπλοκ στο blockchain του bitcoin.2 Αυτό έγινε γνωστό ως Genesis Block, καθώς αντιπροσώπευε την ίδρυση του κρυπτονομίσματος όπως το ξέρουμε. Ο Satoshi μπόρεσε να κάνει πολλές αλλαγές στο δίκτυο bitcoin νωρίς σε αυτή τη διαδικασία. αυτό γίνεται όλο και πιο δύσκολο και η βάση χρηστών του bitcoin έχει αυξηθεί με τεράστιο περιθώριο.

Το γεγονός ότι κανένα άτομο ή ομάδα δεν μπορεί να καθορίσει πότε και πώς θα πρέπει να αναβαθμιστεί το bitcoin έχει καταστήσει πιο περίπλοκη τη διαδικασία ενημέρωσης του συστήματος. Στα χρόνια που ακολούθησαν το Genesis Block, υπήρξαν αρκετά hard forks.

Εκτός από τα hard fork, τα κρυπτονομίσματα, συμπεριλαμβανομένου του bitcoin, υπόκεινται επίσης σε soft fork. Η διαφορά μεταξύ ενός σκληρού πιρουνιού και ενός μαλακού πιρουνιού είναι ότι το soft fork δεν οδηγεί σε νέο νόμισμα. Τα μαλακά πιρούνια είναι μια αλλαγή στο πρωτόκολλο bitcoin, αλλά το τελικό προϊόν παραμένει αμετάβλητο. Τα μαλακά πιρούνια είναι συμβατά προς τα πίσω.

Κατά τη διάρκεια ενός hard fork, το λογισμικό που εφαρμόζει το bitcoin και τις διαδικασίες εξόρυξής του αναβαθμίζεται. Μόλις ένας χρήστης αναβαθμίσει το λογισμικό του, αυτή η έκδοση απορρίπτει όλες τις συναλλαγές από παλαιότερο λογισμικό, δημιουργώντας ουσιαστικά έναν νέο κλάδο του blockchain. Ωστόσο, όσοι χρήστες διατηρούν το παλιό λογισμικό συνεχίζουν να επεξεργάζονται συναλλαγές, πράγμα που σημαίνει ότι υπάρχει ένα παράλληλο σύνολο συναλλαγών που λαμβάνει χώρα σε δύο διαφορετικές αλυσίδες.

Χρονοδιάγραμμα του Bitcoin Hard Forks

Bitcoin XT

Το Bitcoin XT ήταν ένα από τα πρώτα αξιοσημείωτα hard forks του bitcoin. Το λογισμικό κυκλοφόρησε από τον Mike Hearn στα τέλη του 2014 προκειμένου να συμπεριλάβει πολλά νέα χαρακτηριστικά που είχε προτείνει. Ενώ η προηγούμενη έκδοση του bitcoin επέτρεπε έως και επτά συναλλαγές ανά δευτερόλεπτο, το Bitcoin XT στόχευε σε 24 συναλλαγές ανά δευτερόλεπτο. Για να επιτευχθεί αυτό, πρότεινε την αύξηση του μεγέθους του μπλοκ από ένα megabyte σε οκτώ megabyte.3

Το Bitcoin XT αρχικά γνώρισε επιτυχία, με περισσότερους από 1.000 κόμβους να εκτελούν το λογισμικό του στα τέλη του καλοκαιριού του 2015.4 Ωστόσο, μόλις λίγους μήνες αργότερα, το έργο έχασε το ενδιαφέρον των χρηστών και ουσιαστικά εγκαταλείφθηκε από τους χρήστες του. Το Bitcoin XT δεν είναι πλέον διαθέσιμο, με τον αρχικό του ιστότοπο να είναι πλέον ανενεργός.

Bitcoin Classic

Όταν το Bitcoin XT μειώθηκε, ορισμένα μέλη της κοινότητας ήθελαν να αυξηθούν τα μεγέθη μπλοκ. Σε απάντηση, μια ομάδα προγραμματιστών κυκλοφόρησε το Bitcoin Classic στις αρχές του 2016. Σε αντίθεση με το XT, το οποίο πρότεινε να αυξηθεί το μέγεθος του μπλοκ στα οκτώ megabyte, το classic είχε σκοπό να το αυξήσει μόνο σε δύο megabyte.3

Όπως και το Bitcoin XT, το Bitcoin Classic παρουσίασε αρχικό ενδιαφέρον, με περίπου 2.000 κόμβους για αρκετούς μήνες κατά τη διάρκεια του 2016.4 Το έργο εξακολουθεί να υπάρχει και σήμερα, με ορισμένους προγραμματιστές να υποστηρίζουν σθεναρά το Bitcoin Classic. Ωστόσο, η μεγαλύτερη κοινότητα κρυπτονομισμάτων φαίνεται να έχει γενικά προχωρήσει σε άλλες επιλογές.

Bitcoin Unlimited

Το Bitcoin Unlimited παρέμεινε κάτι σαν αίνιγμα από την κυκλοφορία του στις αρχές του 2016. Οι προγραμματιστές του έργου κυκλοφόρησαν κώδικα, αλλά δεν διευκρίνισαν ποιον τύπο πιρουνιού θα απαιτούσε. Το Bitcoin Unlimited ξεχωρίζει επιτρέποντας στους ανθρακωρύχους να αποφασίζουν για το μέγεθος των μπλοκ τους, με τους κόμβους και τους ανθρακωρύχους να περιορίζουν το μέγεθος των μπλοκ που δέχονται, έως και 16 megabyte.3

Παρά το παρατεταμένο ενδιαφέρον, το bitcoin unlimited έχει αποτύχει σε μεγάλο βαθμό να κερδίσει την αποδοχή.

Διαχωρισμένος Μάρτυρας

Ο προγραμματιστής του Bitcoin Core Pieter Wuille παρουσίασε την ιδέα του Segregated Witness (SegWit) στα τέλη του 2015. Με απλά λόγια, το SegWit στοχεύει να μειώσει το μέγεθος κάθε συναλλαγής bitcoin, επιτρέποντας έτσι να πραγματοποιούνται περισσότερες συναλλαγές ταυτόχρονα. Το SegWit ήταν τεχνικά ένα soft fork. Ωστόσο, μπορεί να βοήθησε στην προτροπή των σκληρών πιρουνιών μετά την αρχική πρόταση.5

Bitcoin Cash

Σε απάντηση στο SegWit, ορισμένοι προγραμματιστές και χρήστες bitcoin αποφάσισαν να ξεκινήσουν ένα hard fork για να αποφύγουν τις ενημερώσεις πρωτοκόλλου που έφερε. Το Bitcoin Cash ήταν το αποτέλεσμα αυτού του hard fork. Διαχωρίστηκε από το κύριο blockchain τον Αύγουστο του 2017, όταν τα πορτοφόλια Bitcoin Cash απέρριψαν συναλλαγές και μπλοκ bitcoin.

Το Bitcoin Cash παραμένει το πιο επιτυχημένο hard fork του κύριου κρυπτονομίσματος. Από τον Ιούνιο του 2021, είναι το ενδέκατο μεγαλύτερο ψηφιακό νόμισμα βάσει κεφαλαίου αγοράς, εν μέρει λόγω της υποστήριξης πολλών εξέχων προσωπικοτήτων στην κοινότητα κρυπτονομισμάτων και πολλών δημοφιλών ανταλλακτηρίων.6

Το Bitcoin Cash επιτρέπει μπλοκ οκτώ megabyte και δεν υιοθέτησε το πρωτόκολλο SegWit.7

bitcoin gold

Το Bitcoin Gold ήταν ένα hard fork που ακολούθησε λίγο μετά το bitcoin cash, τον Οκτώβριο του 2017. Οι δημιουργοί αυτού του hard fork είχαν στόχο να αποκαταστήσουν τη λειτουργία εξόρυξης με βασικές μονάδες επεξεργασίας γραφικών (GPU), καθώς θεώρησαν ότι η εξόρυξη είχε γίνει πολύ εξειδικευμένη από την άποψη της απαιτείται εξοπλισμός και υλικό.8

Ένα μοναδικό χαρακτηριστικό του σκληρού πιρουνιού Bitcoin Gold ήταν η "προ-εξορύξη", μια διαδικασία με την οποία η ομάδα ανάπτυξης εξόρυξε 100.000 νομίσματα μετά την πραγματοποίηση του πιρουνιού.9 Πολλά από αυτά τα νομίσματα τοποθετήθηκαν σε ένα ειδικό "δωρεά" και οι προγραμματιστές έχουν δηλώσει ότι αυτή η δωρεά θα χρησιμοποιηθεί για την ανάπτυξη και τη χρηματοδότηση του οικοσυστήματος bitcoin gold, με ένα μέρος αυτών των νομισμάτων να διατίθεται ως πληρωμή και για προγραμματιστές.

Γενικά, το Bitcoin Gold ακολουθεί πολλές από τις βασικές αρχές του bitcoin. Ωστόσο, διαφέρει ως προς τον αλγόριθμο απόδειξης εργασίας (PoW) που απαιτεί από τους ανθρακωρύχους.10

SegWit2x

Όταν το SegWit εφαρμόστηκε τον Αύγουστο του 2017, οι προγραμματιστές σχεδίασαν ένα δεύτερο στοιχείο για την αναβάθμιση του πρωτοκόλλου. Αυτή η προσθήκη, γνωστή ως SegWit2x, θα ενεργοποιούσε ένα σκληρό πιρούνι που ορίζει μέγεθος μπλοκ δύο megabyte.

Το SegWit2x επρόκειτο να πραγματοποιηθεί ως hard fork τον Νοέμβριο του 2017. Ωστόσο, ορισμένες εταιρείες και άτομα στην κοινότητα του bitcoin που είχαν αρχικά υποστηρίξει το πρωτόκολλο SegWit αποφάσισαν να αποχωρήσουν από το hard fork στο δεύτερο στοιχείο. Σε κάποιο βαθμό, η αντίδραση ήταν αποτέλεσμα του SegWit2x που περιελάμβανε προστασία επανάληψης συμμετοχής (και όχι υποχρεωτικής). Αυτό θα είχε σημαντικό αντίκτυπο στους τύπους συναλλαγών που θα δεχόταν το νέο fork. 

Στις 8 Νοεμβρίου 2017, η ομάδα πίσω από το SegWit2x ανακοίνωσε ότι το προγραμματισμένο hard fork τους είχε ακυρωθεί ως αποτέλεσμα διαφορών μεταξύ των προηγούμενων υποστηρικτών του έργου.

Πρόσφατα πιρούνια κρυπτονομισμάτων
 

Bitcoin Cash Fork

Αναβαθμίστηκε στις 15 Μαΐου 2018 και ασχολήθηκε με την αύξηση του μεγέθους του μπλοκ στα 32 MB. Αρκετοί λειτουργικοί κώδικες (λειτουργικοί κώδικες) επίσης χειραγωγήθηκαν.

Bitcoin Gold Fork

Αναβαθμίστηκε στις 25 Οκτωβρίου 2017 και ασχολήθηκε με την εκκίνηση ενός αλγορίθμου που είναι ανθεκτικός σε ASIC.

Bitcoin Diamond Fork

Κυκλοφόρησε στις 24 Νοεμβρίου, αυτό το hard fork αναπτύχθηκε για να αντιμετωπίσει τις αργές επιβεβαιώσεις συναλλαγών του παλιού BTC και την έλλειψη απορρήτου.

Super Bitcoin Fork

"Make Bitcoin great again", είναι το μότο αυτού του fork που ήρθε αρχικά για να ασχοληθεί με τα ζητήματα που σχετίζονται με το BTC. (Πηγή: https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_bitcoin_forks)

Ethereum Metropolis

Το Ethereum παρατήρησε επίσης hard fork λόγω υψηλού φορτίου στο δίκτυό του. Για να συμβαδίσει με το ρυθμό και την κλίμακα που ζητούσαν οι χρήστες, το ίδρυμα αποφάσισε να εφαρμόσει ενημερωμένα που ονομάζονταν Metropolis. Η αναβάθμιση αργότερα χωρίστηκε σε δύο μέρη που ονομάστηκαν Κωνσταντινούπολη (16 Οκτωβρίου 2017) και Βυζάντιο (αναμένεται το 2018). Το πρώτο επικεντρώνεται στη διόρθωση ζητημάτων επεκτασιμότητας ενώ το δεύτερο εστιάζει στη βελτίωση της ταχύτητας καθώς και σε βασικά ζητήματα.

Το σκληρό πιρούνι του Monero

Στο σκληρό πιρούνι του Monero, το RingCT εισήχθη ως μέσο ιδιωτικοποίησης συναλλαγών.

Συνήθεις ερωτήσεις για το Bitcoin Hard Forks

Τι είναι ένα Bitcoin Fork για Dummies;

Ο απλούστερος τρόπος για να συλλάβετε ένα fork στο blockchain ενός κρυπτονομίσματος είναι να φανταστείτε ότι το fork εισάγει ένα νέο σύνολο κανόνων για το bitcoin που πρέπει να ακολουθείτε. 

Μετά από μια διχάλα, το blockchain του bitcoin αποκλίνει σε δύο πιθανές διαδρομές προς τα εμπρός. Αφού εισαχθεί ένας νέος κανόνας, οι χρήστες που εξορύσσουν το συγκεκριμένο blockchain bitcoin μπορούν να επιλέξουν να ακολουθήσουν το ένα ή το άλλο σύνολο κανόνων. Αυτή η επιλογή είναι παρόμοια με μια διακλάδωση στο δρόμο.

Ποιο ήταν το πρώτο Bitcoin Fork;

Τα δύο μεγαλύτερα σκληρά πιρούνια bitcoin είναι το Bitcoin Cash και το Bitcoin Gold, αν και υπήρξαν και άλλα, μικρότερα πιρούνια. Το πρώτο αξιοσημείωτο fork bitcoin ήταν το Bitcoin XT, το οποίο κυκλοφόρησε το 2014 από τον Mike Hearn. Ενώ η προηγούμενη έκδοση του bitcoin επέτρεπε έως και επτά συναλλαγές ανά δευτερόλεπτο, το Bitcoin XT στόχευε σε 24 συναλλαγές ανά δευτερόλεπτο. Για να επιτευχθεί αυτό, πρότεινε την αύξηση του μεγέθους του μπλοκ από ένα megabyte σε οκτώ megabyte.

Πότε έγινε το Bitcoin Fork;

Τα πιρούνια διεξάγονται συνήθως για να προστεθούν νέες δυνατότητες σε μια αλυσίδα μπλοκ. Το Bitcoin έχει υποστεί πολλά διαφορετικά forks από τότε που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 2009. Κάθε ένα από αυτά τα splits έχει δημιουργήσει νέες εκδόσεις του νομίσματος bitcoin. Το Bitcoin κυκλοφόρησε ως κώδικας ανοιχτού κώδικα και προοριζόταν να βελτιωθεί με την πάροδο του χρόνου. Τα πιρούνια Bitcoin είναι ένα φυσικό αποτέλεσμα της δομής του συστήματος blockchain, το οποίο λειτουργεί χωρίς κεντρική αρχή.

Το πρώτο μεγάλο πιρούνι bitcoin ήταν στα τέλη του 2014.

Είναι ένα Hard Fork καλό ή κακό;

Οποιοδήποτε σκληρό πιρούνι μπορεί να έχει βαθιά επίδραση στο κρυπτονόμισμα. είναι συχνά μια ασταθής στιγμή για το κρυπτονόμισμα. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η κοινότητα θα διχαστεί σχετικά με την αναγκαιότητα και τον αντίκτυπο των αλλαγών που υποκινούνται από το πιρούνι. Επιπλέον, η τιμή του κρυπτονομίσματος είναι γενικά πολύ ασταθής κατά τη διάρκεια του hard fork.

Τα πιρούνια κρυπτονομισμάτων είναι αναμφίβολα μια εξαιρετική μέθοδος εφαρμογής και πειραματισμού στον χώρο του blockchain. Πολλοί άνθρωποι θα συμβούν στο μέλλον καθώς είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να αντιμετωπίσετε την αναβάθμιση του λογισμικού και του πρωτοκόλλου.

🔺ΑΠΟΠΟΙΗΣΗ ΕΥΘΥΝΗΣ: Οι πληροφορίες της ανάρτησης δεν είναι οικονομικές συμβουλές, προορίζονται ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΓΕΝΙΚΟΥΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΟΥΣ ΣΚΟΠΟΥΣ. Η διαπραγμάτευση κρυπτονομισμάτων είναι ΠΟΛΥ επικίνδυνη. Βεβαιωθείτε ότι κατανοείτε αυτούς τους κινδύνους και ότι είστε υπεύθυνοι για ό,τι κάνετε με τα χρήματά σας.

🔥 Αν είσαι αρχάριος. Πιστεύω ότι το παρακάτω άρθρο θα σας φανεί χρήσιμο ☞  Τι πρέπει να γνωρίζετε πριν επενδύσετε σε κρυπτονομίσματα

Ruby  Schmitt

Ruby Schmitt

1646743920

Τι είναι ένα Crypto Airdrop | Πώς να τα βρείτε

Σε αυτήν την ανάρτηση, θα μάθετε τι είναι το Crypto Airdrop, Διαφορετικοί τύποι Crypto Airdrops και πώς να τα βρείτε.

Το Crypto airdrop είναι μια στρατηγική μάρκετινγκ που υιοθετείται από νεοσύστατες εταιρείες κρυπτογράφησης για την προώθηση του έργου και του νέου τους διακριτικού. Περιλαμβάνει τη δωρεάν διανομή του εγγενούς κρυπτονομίσματος τους σε τρέχοντες ή δυνητικούς χρήστες. Μερικές φορές, οι χρήστες πρέπει να ολοκληρώσουν απλές προωθητικές δραστηριότητες προτού μπορέσουν να διεκδικήσουν, όπως να ακολουθήσουν τον λογαριασμό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του έργου και να μοιραστούν τις αναρτήσεις τους.

Υπάρχουν διαφορετικοί τύποι airdrops και κάθε έργο κρυπτογράφησης έχει τις δικές του απαιτήσεις. Αλλά τα περισσότερα airdrops μοιράζονται τον ίδιο στόχο: αύξηση της ευαισθητοποίησης και του γενικού ενδιαφέροντος για το έργο. Ορισμένα γίνονται απευθείας στα πορτοφόλια των χρηστών, ενώ άλλα απαιτούν μη αυτόματη αξίωση.

Οποιοσδήποτε διαθέτει πορτοφόλι κρυπτονομισμάτων μπορεί να λάβει ή να διεκδικήσει ένα airdrop, αλλά θα πρέπει πάντα να είστε προσεκτικοί με τους απατεώνες. Υπάρχουν πολλά δόλια airdrops που μπορούν να κλέψουν τα χρήματα του πορτοφολιού σας όταν διεκδικείτε ή μεταφέρετε τα δωρεάν μάρκες. Βεβαιωθείτε ότι έχετε επιβεβαιώσει τη νομιμότητα του έργου πριν διεκδικήσετε αεροπορική πτώση. Θα πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν απαιτείται να συνδέσετε το πορτοφόλι σας σε έναν ιστότοπο airdrop.

Τι είναι το crypto airdrop;

Το crypto airdrop αναφέρεται στη μεταφορά ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων από ένα έργο κρυπτογράφησης σε πολλαπλά πορτοφόλια. Η ιδέα είναι να διανεμηθούν νομίσματα ή μάρκες σε τρέχοντες ή δυνητικούς χρήστες για να αυξηθεί η ευαισθητοποίηση για το έργο. Αυτά τα διακριτικά διανέμονται δωρεάν, αλλά ορισμένα airdrops απαιτούν από τους χρήστες να εκτελέσουν ορισμένες εργασίες πριν από την αξίωση. Τα Crypto airdrops έγιναν δημοφιλή κατά την άνθηση της αρχικής προσφοράς νομισμάτων (ICO) του 2017, αλλά εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται ως στρατηγική μάρκετινγκ από πολλά έργα κρυπτογράφησης σήμερα.

Πώς λειτουργούν τα crypto airdrops;

Υπάρχουν διάφοροι τύποι crypto airdrops, αλλά συνήθως αποτελούνται από μια μικρή ποσότητα κρυπτονομισμάτων που διανέμεται σε πολλά πορτοφόλια (συνήθως στο Ethereum ή στο Binance Smart Chain). Αν και λιγότερο συνηθισμένο, υπάρχουν επίσης έργα που δίνουν NFT αντί για κανονικά κρυπτογράφηση.

Ορισμένα έργα θα κάνουν τη διανομή χωρίς να ζητήσουν τίποτα, ενώ άλλα θα σας ζητήσουν να εκτελέσετε ορισμένες εργασίες πριν από την αξίωση. Αυτές οι εργασίες περιλαμβάνουν συχνά την παρακολούθηση λογαριασμών μέσων κοινωνικής δικτύωσης, την εγγραφή σε ένα ενημερωτικό δελτίο ή την κατοχή ενός ελάχιστου ποσού νομισμάτων στο πορτοφόλι σας. Ωστόσο, δεν είναι πάντα εγγυημένο ότι θα λάβετε τα airdropped token.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα airdrops δίνονται μόνο σε πορτοφόλια που αλληλεπιδρούσαν με την πλατφόρμα του έργου πριν από μια συγκεκριμένη ημερομηνία. Το 1INCH και το Uniswap είναι δημοφιλή παραδείγματα που χρησιμοποίησαν αυτήν τη μέθοδο για να υποστηρίξουν τους πρώιμους χρήστες. Αλλά σε αντίθεση με τα κοινά airdrops, αυτά άξιζαν χιλιάδες δολάρια.

Γιατί τα έργα κρυπτογράφησης εκτελούν airdrops;

Όπως αναφέρθηκε, τα έργα blockchain παρέχουν δωρεάν διακριτικά σε μια προσπάθεια να αποκτήσουν ευρύτερη υιοθέτηση και να αναπτύξουν το δίκτυό τους. Ο υψηλότερος αριθμός κατόχων θεωρείται συχνά ως θετική μέτρηση, γεγονός που καθιστά επίσης το έργο πιο αποκεντρωμένο από την άποψη της διακριτικής ιδιοκτησίας. Τα Crypto airdrops παρακινούν επίσης τους παραλήπτες να χρησιμοποιήσουν και να προωθήσουν το έργο. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στην καλλιέργεια μιας αρχικής βάσης χρηστών πριν από τη λίστα του έργου σε ανταλλακτήρια κρυπτογράφησης.

Από την άλλη πλευρά, τα airdrops μπορεί επίσης να δώσουν μια εσφαλμένη εντύπωση ανάπτυξης. Επομένως, είναι σημαντικό να λάβετε υπόψη άλλους παράγοντες κατά την αξιολόγηση της υιοθεσίας. Για παράδειγμα, εάν εκατοντάδες χιλιάδες διευθύνσεις διαθέτουν ένα συγκεκριμένο διακριτικό, αλλά κανείς δεν το χρησιμοποιεί πραγματικά, τότε το έργο είναι είτε απάτη είτε απλώς δεν κατάφερε να αιχμαλωτίσει την κοινότητα.

Είναι το crypto airdrop και το ICO το ίδιο πράγμα;

Τα Crypto airdrops και τα ICO είναι διαφορετικές έννοιες, παρόλο που και τα δύο περιλαμβάνουν νέα έργα κρυπτονομισμάτων. Ενώ τα airdrops δεν απαιτούν καμία επένδυση από τους συμμετέχοντες, το ICO είναι μια μέθοδος crowdfunding.

Σε ένα ICO, η ομάδα του έργου πραγματοποιεί μια συμβολική πώληση για τη συλλογή κεφαλαίων από επενδυτές. Τα ICO άρχισαν να γίνονται δημοφιλή το 2014, όταν το Ethereum πραγματοποίησε μια εκδήλωση crowdfunding για να υποστηρίξει την ανάπτυξή του. Το 2017, ο χώρος κρυπτογράφησης γνώρισε έκρηξη ICO, με εκατοντάδες νέα έργα να υιοθετούν τη μέθοδο. Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα για τα ICO, ρίξτε μια ματιά στο Τι είναι το ICO (Αρχική προσφορά νομισμάτων);

Τύποι αεροπτώσεων

Όπως είδαμε, υπάρχουν διαφορετικοί τρόποι για να πραγματοποιήσετε ένα airdrop κρυπτονομισμάτων. Εκτός από το τυπικό airdrop που απλώς μεταφέρει κρυπτογράφηση σε πολλά πορτοφόλια, έχουμε μερικούς άλλους τύπους. Τα κοινά παραδείγματα περιλαμβάνουν bounty, αποκλειστικά και airdrops κατόχου.

Standard Airdrop

Αυτός είναι ο τύπος airdrop που μόλις αναφέρθηκε, όπου οι χρήστες λαμβάνουν δωρεάν μάρκες μόνο για την εγγραφή τους σε ένα ενημερωτικό δελτίο ή κάτι παρόμοιο.

Bounty airdrop

Ένα bounty airdrop απαιτεί από τους χρήστες να ολοκληρώσουν ορισμένες εργασίες, όπως η κοινή χρήση μιας ανάρτησης σχετικά με το έργο στο Twitter, η συμμετοχή στο επίσημο Telegram του έργου ή η δημιουργία μιας ανάρτησης και η επισήμανση μερικών φίλων στο Instagram. Για να διεκδικήσετε ένα bounty airdrop, πιθανότατα θα σας ζητηθεί να συμπληρώσετε μια φόρμα με τη διεύθυνση του πορτοφολιού σας και να παράσχετε απόδειξη ότι ολοκληρώσατε τις εργασίες.

Αποκλειστικό airdrop

Ένα αποκλειστικό airdrop στέλνει κρυπτογράφηση μόνο σε καθορισμένα πορτοφόλια. Συνήθως, οι αποδέκτες έχουν ένα καθιερωμένο ιστορικό με το έργο, όπως είναι ενεργό μέλος της κοινότητας ή πρώιμος υποστηρικτής του έργου.

Τον Σεπτέμβριο του 2020, το Uniswap της αποκεντρωμένης ανταλλαγής (DEX) έδωσε 400 UNI σε κάθε πορτοφόλι που είχε αλληλεπιδράσει με το πρωτόκολλό τους πριν από μια συγκεκριμένη ημερομηνία. Το διακριτικό διακυβέρνησης δίνει στους κατόχους το δικαίωμα ψήφου για αποφάσεις που σχετίζονται με την ανάπτυξη του έργου στο μέλλον.

Κάτοχος airdrop

Οι κάτοχοι airdrops διανέμουν δωρεάν μάρκες σε εκείνους που διαθέτουν ένα συγκεκριμένο ποσό ψηφιακών νομισμάτων στο πορτοφόλι τους. Η ομάδα του έργου συνήθως λαμβάνει ένα στιγμιότυπο των αποθεμάτων κρυπτογράφησης των χρηστών σε μια συγκεκριμένη ημερομηνία και ώρα. Εάν το υπόλοιπο του πορτοφολιού πληροί την ελάχιστη απαίτηση, οι παραλήπτες μπορούν να διεκδικήσουν δωρεάν μάρκες ανάλογα με τις διαθέσεις τους τη στιγμή της λήψης του στιγμιότυπου.

Πολλά νέα έργα μεταφέρουν διακριτικά airdrop σε κατόχους πορτοφολιών bitcoin (BTC), αιθέρα (ETH) ή BSC, καθώς έχουν τις μεγαλύτερες κοινότητες στον χώρο. Για παράδειγμα, το Stellar Lumens (XLM) έριξε 3 δισεκατομμύρια XLM στους κατόχους BTC το 2016 και το airdrop ήταν αποκλειστικά για χρήστες του δικτύου Bitcoin.

Hard Fork Airdrop

Αυτό είναι λίγο διαφορετικό. Όταν ένα νόμισμα διαχωρίζεται από το αρχικό του blockchain, δημιουργείται ένα νέο νόμισμα και όσοι είχαν το αρχικό νόμισμα θα λάβουν ίση ποσότητα από τα νέα μάρκες στα πορτοφόλια τους. Το πιο γνωστό παράδειγμα αυτού θα ήταν το hard fork του Bitcoin Cash (BCH) που έλαβε χώρα το 2017: Οι χρήστες Bitcoin που κατείχαν BTC έλαβαν ίσο ποσό BCH αυτόματα.

Πώς μπορώ να λάβω Airdrops από το Crypto;

Ο ευκολότερος τρόπος για να βρείτε crypto airdrops μπορεί να είναι απλώς να αναζητήσετε "crypto airdrops" ή "τι είναι ένα crypto airdrop".

Δεδομένου ότι αυτές οι εκδηλώσεις έχουν σχεδιαστεί για μάρκετινγκ και προώθηση έργων, τείνουν να είναι σχετικά εύκολο να βρεθούν. Υπάρχουν ακόμη και ορισμένοι ιστότοποι που είναι αποκλειστικά αφιερωμένοι στην καταχώριση επερχόμενων airdrops, όπως το Coin Airdrops .

Ωστόσο, οι απάτες αφθονούν στον κόσμο των κρυπτονομισμάτων και οι χρήστες θα κάνουν καλά να προστατεύουν τις πληροφορίες τους όπου είναι δυνατόν. Κατά την αναζήτηση για airdrops, είναι πιθανό να συναντήσετε κάποιον που ισχυρίζεται ότι προσφέρει ένα airdrop όταν στην πραγματικότητα απλώς συμμετέχει σε μια απόπειρα phishing (προσπαθώντας να κλέψει πληροφορίες).

Εάν ένα υποτιθέμενο airdrop ζητούσε κάτι όπως τα διαπιστευτήρια σύνδεσής σας σε έναν ιστότοπο ή τραπεζικό λογαριασμό, τα ιδιωτικά κλειδιά σε ένα πορτοφόλι κρυπτονομισμάτων ή οποιαδήποτε άλλα προσωπικά στοιχεία, μπορεί να πρόκειται για απάτη. Τα αιτήματα για λήψη «ειδικού» λογισμικού ή το κλικ σε συνδέσμους που βρίσκονται σε μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου θα μπορούσαν επίσης να είναι απόπειρες phishing που έχουν σχεδιαστεί για να εκθέσουν τη συσκευή σας σε κακόβουλο λογισμικό ή να κλέψουν ευαίσθητες πληροφορίες.

Αξίζει καν την προσπάθεια;

Αν σκεφτεί κανείς ότι τα airdrops δεν προσφέρουν τίποτα, μερικοί άνθρωποι μπορεί να πουν ότι αξίζουν τον κόπο.

Ταυτόχρονα, όταν ένα νέο έργο αποφασίζει να εγκαταλείψει την κρυπτογράφηση, αυτό οδηγεί σε υπερπληθώρα προμηθειών που μπορεί να οδηγήσει τις τιμές στα ύψη αργότερα. Επειδή πολλοί χρήστες καταλήγουν να λαμβάνουν νομίσματα, πολλοί από αυτούς τείνουν να εξαργυρώνουν με την πρώτη ευκαιρία. Δεν είναι ασυνήθιστο τα κέρματα που ρίχνονται στον αέρα να χάνουν το μεγαλύτερο μέρος ή όλη την αξία τους με την πάροδο του χρόνου.

Ένα καλό παράδειγμα αυτού περιλαμβάνει το Auroracoin (AUR) airdrop. Το AUR ήταν ένα κρυπτονόμισμα που προοριζόταν για πολίτες της Ισλανδίας τον Μάρτιο του 2014. Όλοι οι κάτοικοι της χώρας είχαν δικαίωμα να εγγραφούν για δωρεάν απόδειξη 31,8 AUR, η αξία του οποίου ήταν περίπου 380 $ εκείνη την εποχή.

Κατά τη στιγμή της γραφής, ένα AUR άξιζε περίπου 0,10 $, που σημαίνει ότι το airdrop του 2014 θα άξιζε λίγο περισσότερο από 3 $ το 2021. Το Auroracoin μπορεί να διαπραγματευτεί μόνο σε δύο μικρότερα χρηματιστήρια κρυπτογράφησης, πράγμα που σημαίνει ότι υπάρχει πολύ μικρή ρευστότητα στην αγορά και οι κάτοχοι μπορεί να δυσκολεύονται να πουλήσουν.

Αυτό δείχνει τον βαθμό στον οποίο τα κέρματα που ρίχνονται στον αέρα μπορούν να γίνουν σχεδόν άχρηστα με την πάροδο του χρόνου.

Κορυφαίες ανταλλαγές για συναλλαγές νομισμάτων. Ακολουθήστε τις οδηγίες και κερδίστε απεριόριστα χρήματα

BinanceBittrexPoloniexBitfinexHuobiMXCProBITGate.ioCoinbase

Είναι ασφαλή τα Crypto Airdrops;

Ορισμένοι χρήστες έχουν επίσης πέσει θύματα απατηλών αεροπορικών ρίψεων στο παρελθόν. Κατά τη διάρκεια της τρέλας του ICO του 2017 και του 2018, υπήρχαν πολλές ψεύτικες νεοσύστατες εταιρείες κρυπτογράφησης που στην πραγματικότητα ήταν απάτες.

Μέσα σε έναν κλάδο με πολύ περισσότερη διαφημιστική εκστρατεία από ό,τι κανονιστικές ρυθμίσεις, ορισμένοι επιτήδειοι απατεώνες επινόησαν έναν τρόπο να προσελκύσουν επενδυτικά κεφάλαια χωρίς να δημιουργήσουν τίποτα στην πραγματικότητα. Θα δημιουργούσαν ένα νόμισμα ή θα έλεγαν ότι σχεδίαζαν να δημιουργήσουν ένα νόμισμα και στη συνέχεια θα ισχυρίζονταν ότι έχουν σχέδια για την απόθεση κρυπτογράφησης.

Μερικές φορές οι εταιρείες θα απαιτούσαν μικρές αμοιβές για να είναι επιλέξιμες για το υποτιθέμενο airdrop, ή άλλοι κερδοσκόποι έκαναν επενδύσεις πιστεύοντας ότι το ίδιο το airdrop θα οδηγούσε σε ένα επιτυχημένο έργο.

Αν και αυτοί οι τύποι απάτης μπορεί να είναι λιγότερο συνηθισμένοι σήμερα από ό,τι πριν από τρία ή τέσσερα χρόνια, οι επενδυτές καλό θα ήταν να είναι επιφυλακτικοί όταν πρόκειται για airdrops κρυπτογράφησης.

Εξετάζοντας την ιδέα του «ασφαλούς» από μια άλλη οπτική γωνία, λίγοι θα υποστήριζαν ότι τα νομίσματα που ελήφθησαν με airdrop θα μπορούσαν να θεωρηθούν ασφαλής επένδυση. Τα altcoins γενικά μπορεί να είναι πολύ κερδοσκοπικά και αυτό διπλασιάζεται για κάθε νέο νόμισμα που έχει πέσει στον αέρα.

Όπως είδαμε στο παράδειγμα του Auroracoin, το airdropped crypto μπορεί να χάσει σχεδόν όλη την αξία του.

Πολλοί άνθρωποι που εγγράφονται ή γίνονται επιλέξιμοι για airdrops γνωρίζουν την κατάσταση και είναι πιθανό να αποκομίσουν κέρδη το συντομότερο δυνατό. Οι λίγοι παραλήπτες airdrop που τυχαίνει να λάβουν ένα νόμισμα σημαντικής αξίας τη στιγμή που υπάρχει ρευστή αγορά γι' αυτό μπορεί να αποφέρουν κάποια χρήματα. Άλλοι μπορεί να μείνουν κρατώντας μια τσάντα με άχρηστα νομίσματα αργότερα.

Διαβάστε περισσότερα: Τι πρέπει να γνωρίζετε πριν επενδύσετε σε κρυπτονομίσματα - για αρχάριους

Πώς να αποφύγετε τις απάτες airdrop;

Μπορεί να είναι δύσκολο να πει κανείς εάν ένα airdrop είναι νόμιμο ή απάτη. Θα πρέπει πάντα να DYOR πριν εγγραφείτε για οποιοδήποτε airdrop, ειδικά όταν πρέπει να συνδέσετε το πορτοφόλι σας σε έναν ιστότοπο. Μερικές φορές, οι απατεώνες ρίχνουν μάρκες σε πολλά πορτοφόλια, αλλά όταν προσπαθείτε να μεταφέρετε αυτά τα διακριτικά σε ένα χρηματιστήριο κρυπτογράφησης ή σε άλλο πορτοφόλι, το πορτοφόλι σας θα εξαντληθεί.

Σε άλλες περιπτώσεις, οι απατεώνες θα ανακοινώσουν ένα ψεύτικο airdrop που οδηγεί σε έναν ιστότοπο phishing. Θα σας ξεγελάσουν ώστε να συνδέσετε το πορτοφόλι σας σε έναν ιστότοπο που μοιάζει πολύ με τον αρχικό. Μόλις συνδέσετε το πορτοφόλι σας και υπογράψετε μια συναλλαγή, θα αφαιρεθούν άλλα κουπόνια από το πορτοφόλι σας. Αυτό συμβαίνει συχνά με ψεύτικους λογαριασμούς Twitter και Telegram που μοιάζουν πολύ με τους επίσημους.

Ορισμένες απάτες airdrop περιλαμβάνουν το να σας ζητούν να στείλετε κρυπτογράφηση σε άγνωστη διεύθυνση πορτοφολιού για να ξεκλειδώσετε τα δωρεάν μάρκες σας σε αντάλλαγμα. Τα νόμιμα airdrops δεν θα ζητήσουν ποτέ τα χρήματα ή τη φράση σας. Να είστε προσεκτικοί με τα email airdrop ή τα άμεσα μηνύματα.

Για να αποφύγετε την απάτη, φροντίστε να κοιτάξετε στον επίσημο ιστότοπο του έργου και στα κανάλια μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Προσθέστε σελιδοδείκτες στους επίσημους συνδέσμους και ελέγξτε ξανά εάν πραγματοποιούν πραγματικά μια εκδήλωση airdrop. Εάν δεν γνωρίζετε τίποτα για το έργο, θα πρέπει να κάνετε επιπλέον έρευνα για να μάθετε τι λέει η κοινότητα κρυπτογράφησης. Εάν δεν μπορείτε να βρείτε αρκετές πληροφορίες, είναι μάλλον καλύτερο να αγνοήσετε απλώς το airdrop. 

Για επιπλέον προστασία, μπορείτε να ρυθμίσετε ένα νέο πορτοφόλι και μια νέα διεύθυνση email αποκλειστικά για τη λήψη airdrops. Αυτό μπορεί να διασφαλίσει ότι τα χρήματα στο προσωπικό σας πορτοφόλι είναι ασφαλή από προσπάθειες phishing που σχετίζονται με το airdrop. Και το πιο σημαντικό, μην μοιράζεστε ποτέ τα ιδιωτικά σας κλειδιά με κανέναν.

Τα Crypto airdrops περιλαμβάνουν τους χρήστες που λαμβάνουν κάτι σχεδόν για τίποτα—μια διεύθυνση email ή κάποια προώθηση μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Όμως, ενώ ορισμένοι παραλήπτες είχαν την τύχη να είναι οι πρώτοι κινητήρες σε ένα airdrop που είχε πραγματικά αξία, πολλοί άλλοι έχουν επίσης πέσει θύματα υψηλών υποσχέσεων για το «επόμενο μεγάλο πράγμα» στην κρυπτογράφηση.

Ελπίζω ότι αυτή η ανάρτηση θα σας βοηθήσει. Μην ξεχάσετε να αφήσετε ένα like, ένα σχόλιο και να το μοιραστείτε με άλλους. Ευχαριστώ!

Ruby  Schmitt

Ruby Schmitt

1641825840

Τι είναι το DEX (Αποκεντρωμένα Χρηματιστήρια) | Πώς λειτουργούν τα DEX

 Σε αυτήν την ανάρτηση, θα μάθετε τι είναι το DEX (Αποκεντρωμένα Χρηματιστήρια) και πώς λειτουργούν τα DEX;

Το Blockchain καθιστά δυνατή την ανταλλαγή περιουσιακών στοιχείων αξίας σε peer-to-peer βάση χωρίς να βασίζεται σε οποιαδήποτε κεντρική οντότητα για τη διαχείριση της συναλλαγής. Αλλά όταν πρόκειται για την αγορά και την ανταλλαγή περιουσιακών στοιχείων κρυπτογράφησης, οι χρήστες εξακολουθούν να τείνουν να προτιμούν τις κεντρικές πλατφόρμες.

Τα αποκεντρωμένα χρηματιστήρια, γνωστά και ως DEX, είναι αγορές μεταξύ ομοτίμων, όπου οι έμποροι κρυπτονομισμάτων πραγματοποιούν απευθείας συναλλαγές χωρίς να παραδίδουν τη διαχείριση των κεφαλαίων τους σε μεσάζοντα ή θεματοφύλακα. Αυτές οι συναλλαγές διευκολύνονται μέσω της χρήσης αυτοεκτελούμενων συμφωνιών γραμμένων σε κώδικα που ονομάζονται έξυπνα συμβόλαια.

Τα DEX δημιουργήθηκαν για να καταργηθεί η απαίτηση για οποιαδήποτε αρχή να επιβλέπει και να εξουσιοδοτεί τις συναλλαγές που πραγματοποιούνται σε ένα συγκεκριμένο χρηματιστήριο. Τα αποκεντρωμένα χρηματιστήρια επιτρέπουν τη διαπραγμάτευση κρυπτονομισμάτων peer-to-peer (P2P). Το Peer-to-peer αναφέρεται σε μια αγορά που συνδέει αγοραστές και πωλητές κρυπτονομισμάτων. Συνήθως δεν είναι υπό κράτηση, πράγμα που σημαίνει ότι οι χρήστες διατηρούν τον έλεγχο των ιδιωτικών κλειδιών του πορτοφολιού τους. Το ιδιωτικό κλειδί είναι ένας τύπος προηγμένης κρυπτογράφησης που επιτρέπει στους χρήστες να έχουν πρόσβαση στα κρυπτονομίσματα τους. Οι χρήστες μπορούν να έχουν άμεση πρόσβαση στα υπόλοιπα κρυπτογράφησης τους αφού συνδεθούν στο DEX με το ιδιωτικό τους κλειδί. Δεν θα τους ζητηθεί να υποβάλουν προσωπικές πληροφορίες, όπως ονόματα και διευθύνσεις, κάτι που είναι εξαιρετικό για άτομα που αγαπούν το απόρρητό τους.

Καινοτομίες που έλυσαν προβλήματα που σχετίζονται με τη ρευστότητα, όπως οι αυτοματοποιημένοι διαπραγματευτές αγοράς, βοήθησαν στην προσέλκυση χρηστών στον χώρο της αποκεντρωμένης χρηματοδότησης (DeFi) και συνέβαλαν σε μεγάλο βαθμό στην ανάπτυξή του. Οι συγκεντρωτές DEX και οι επεκτάσεις πορτοφολιών τροφοδότησαν την ανάπτυξη των αποκεντρωμένων πλατφορμών βελτιστοποιώντας τις τιμές διακριτικών, τις προμήθειες ανταλλαγής και την ολίσθηση, προσφέροντας παράλληλα καλύτερη τιμή για τους χρήστες.

Τι είναι το DeFi;

Τα παραδοσιακά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα συνεπάγονται τον έλεγχο μιας ενιαίας, κεντρικής πηγής. Το DeFi σημαίνει «αποκεντρωμένη χρηματοδότηση», ένας συλλογικός όρος για διάφορες χρηματοοικονομικές εφαρμογές, προϊόντα και υπηρεσίες που δεν χρειάζονται μεσάζοντες όπως τράπεζες, πιστωτικές μονάδες ή ασφαλιστικά ταμεία. 

Ενώ όλοι αυτοί οι μεσάζοντες ήταν πράγματι χρήσιμοι στο παρελθόν, βοηθώντας διαφορετικά μέρη να πραγματοποιήσουν συμφωνίες και παρέχοντας την ασφάλεια των κεφαλαίων τους, τα παραδοσιακά συστήματα χρηματοδότησης έχουν χάσει την εμπιστοσύνη του κοινού με την πάροδο του χρόνου — για διάφορους λόγους. 

Τα συστήματα DeFi, αντίθετα, δεν χρειάζονται την υπερδομή τρίτων γιατί είναι αυτοματοποιημένα και λειτουργούν στο blockchain. Χάρη στα έξυπνα συμβόλαια, είναι δυνατή η σύναψη συμφωνιών που εκπληρώνονται αυτόματα. Αυτό σημαίνει φθηνότερες μεταφορές, συναλλαγές και επενδύσεις χαμηλού κόστους και πιο αποτελεσματική πρόσβαση στα κεφάλαια για όλους τους συμμετέχοντες. 

Το DeFi συνδέεται στενά με τα κρυπτονομίσματα, καθώς ολόκληρο το οικοσύστημα κρυπτογράφησης δεν θα ήταν δυνατό χωρίς αποκεντρωμένα μέσα πληρωμής. Με την αύξηση του ενδιαφέροντος στον τομέα, ο αριθμός των εμπορεύσιμων νομισμάτων και μάρκες αυξάνεται επίσης, έχοντας ξεκινήσει με το Bitcoin πριν από περισσότερο από μια δεκαετία. 

Δεν μπορεί κάθε έργο να διαχειριστεί τις χρεώσεις που επιβάλλονται από κεντρικά ανταλλακτήρια για να παρέχουν στους χρήστες τους εύκολη πρόσβαση στα εγγενή διακριτικά τους. Ως αποτέλεσμα, η ζήτηση για αποκεντρωμένα χρηματιστήρια έχει επίσης αυξηθεί.

Τι είναι μια αποκεντρωμένη ανταλλαγή;

Τα αποκεντρωμένα ανταλλακτήρια (ή DEX) είναι ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων που δεν απαιτούν τις υπηρεσίες τρίτων για πράξεις με περιουσιακά στοιχεία κρυπτογράφησης. Έτσι, επιτρέπουν στους εμπόρους να πραγματοποιούν συναλλαγές απευθείας μεταξύ τους. Οι λειτουργίες τους είναι παρόμοιες με εκείνες των παραδοσιακών κεντρικών πλατφορμών, αλλά σε αντίθεση με αυτές, τα DEX παρέχουν έναν άμεσο μηχανισμό συναλλαγών peer-to-peer που βασίζεται στην έξυπνη εκτέλεση συμβολαίων.

Ένας τέτοιος τύπος συναλλαγών προϋποθέτει ότι όλοι οι συμμετέχοντες στη συμφωνία διατηρούν τον έλεγχο των ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων και των ιδιωτικών κλειδιών τους, χωρίς να χρειάζεται να τα μεταβιβάσουν σε μεσάζοντα ή θεματοφύλακα. Με άλλα λόγια, τα DEX λειτουργούν ως πλατφόρμες για τους χρήστες να αναζητούν αντιστοιχίες στις παραγγελίες αγοράς και πώλησης τους, χωρίς μια κεντρική αρχή υπεύθυνη για την αποθήκευση και την ανταλλαγή περιουσιακών στοιχείων.

Καθώς η ιδέα δημιουργίας τέτοιων πλατφορμών εφαρμόστηκε το 2013–2014, δεν είναι εύκολο να ορίσουμε ποια πλατφόρμα έγινε η πρωτοπόρος σε αυτόν τον τομέα, καθώς διαφορετικοί πόροι δίνουν διαφορετικά ονόματα. 

Σήμερα, πολλές αποκεντρωμένες ανταλλαγές με διαφορετικές λειτουργίες μπορούν εύκολα να βρεθούν στον Ιστό. Μόνο το GitHub απαριθμεί πάνω από 250 πλήρως λειτουργικά DEX τη στιγμή της σύνταξης. Τα πιο δημοφιλή παραδείγματα περιλαμβάνουν Uniswap, Tokenlon, 0x Protocol, Venus, Sushiswap, Compound, Curve Finance, 1inch Exchange και PancakeSwap.

Αξίζει να αναφέρουμε, ωστόσο, ότι στην πραγματικότητα, πολλά διαδικτυακά ανταλλακτήρια που αυτοαποκαλούνται αποκεντρωμένα δεν είναι απολύτως αποκεντρωμένα. Χρησιμοποιούν τους δικούς τους διακομιστές για την αποθήκευση των δεδομένων συναλλαγών, αν και δεν έχουν πρόσβαση στα ιδιωτικά κλειδιά των χρηστών.

Πώς λειτουργούν τα αποκεντρωμένα χρηματιστήρια;

Τα DEX αποδίδουν παρόμοια με τα κεντρικά αντίστοιχα με κάποιους τρόπους, αλλά είναι διαφορετικά σε άλλους. Υπάρχουν διάφοροι τύποι DEX που είναι διαθέσιμοι στους χρήστες, αλλά το κύριο χαρακτηριστικό που είναι κοινό σε όλους τους είναι ότι οι παραγγελίες εκτελούνται στην αλυσίδα. Ορισμένα DEX προσφέρουν πωλήσεις διακριτικών μεταξύ αλυσίδων (π.χ. AnySwap), αλλά συνήθως επικεντρώνονται σε ένα μόνο blockchain (π.χ. Ethereum ή Binance Chain). Μπορούν να υπάρχουν τρεις διαφοροποιημένες βασικές κατηγορίες DEX: βιβλία παραγγελιών on-chain, βιβλία παραγγελιών εκτός αλυσίδας και αυτοματοποιημένοι διαπραγματευτές αγοράς. 

On-Chain DEX

Ένα βιβλίο παραγγελιών on-chain Το DEX Decentralize Exchange (DEX) είναι μια πλατφόρμα ανταλλαγής κρυπτονομισμάτων που βασίζεται στην τεχνολογία blockchain και αναιρεί την ανάγκη ... υπονοεί ότι κάθε παραγγελία και κάθε συναλλαγή καταγράφεται στο blockchain. Αυτό απαιτεί πολλούς κόμβους δικτύου και ως εκ τούτου φαίνεται μάλλον μη πρακτικό, καθώς οι λειτουργίες συχνά δεν μπορούν να εκτελεστούν σε πραγματικό χρόνο.

DEX εκτός αλυσίδας

Όσον αφορά τα βιβλία παραγγελιών εκτός αλυσίδας, αυτά τα DEX δεν μπορούν να ονομαστούν εντελώς αποκεντρωμένα καθώς τα αρχεία συναλλαγών πραγματοποιούνται μέσω blockchain, κάτι που μπορεί να απαιτεί τη συμμετοχή του τρίτου μέρους. Ορισμένοι ειδικοί αποκαλούν τέτοιες ανταλλαγές υβριδικές, καθώς συνδυάζουν τις λειτουργίες κεντρικών και αποκεντρωμένων ανταλλαγών.

Αυτοματοποιημένοι Διαπραγματευτές (AMM)

Πρόκειται για πρωτόκολλα που παρέχουν ρευστότητα σε συγκεκριμένες αγορές μέσω αυτοματοποιημένων αλγοριθμικών συναλλαγών. Αυτό το μοντέλο δεν απαιτεί βιβλίο παραγγελιών.

Στην πραγματικότητα, οι περισσότεροι διακομιστές DEX εξακολουθούν να φιλοξενούν βιβλία παραγγελιών, αλλά δεν διατηρούν ιδιωτικά κλειδιά. 

Αποκεντρωμένα έναντι Κεντρικών Χρηματιστηρίων

Οι σκοποί των αποκεντρωμένων και κεντρικών ανταλλαγών είναι οι ίδιοι: παρέχουν πρόσβαση σε υψηλής ποιότητας χρηματοοικονομικά εργαλεία και υπηρεσίες για όποιον τα χρειάζεται (και έχει σύνδεση στο διαδίκτυο). Η κύρια διαφορά μεταξύ τους είναι στη μορφή διαχείρισης.

Η διαχείριση των κεντρικών ανταλλαγών γίνεται από συγκεκριμένο οργανισμό ή άτομο που είναι υπεύθυνο για την προστασία των προσωπικών δεδομένων και των κεφαλαίων των χρηστών. Αυτές οι οντότητες έχουν τον απόλυτο έλεγχο της ανταλλαγής και λαμβάνουν οι ίδιες αποφάσεις για τις λειτουργίες και την ανάπτυξη της ανταλλαγής.

Η διαχείριση των αποκεντρωμένων πλατφορμών γίνεται με αυτοματοποιημένο τρόπο και οι συμμετέχοντες τους συχνά εμπλέκονται στη διαδικασία λήψης αποφάσεων. Αυτές οι ανταλλαγές παρέχουν την τεχνική δυνατότητα για την άμεση αλληλεπίδραση των συμμετεχόντων και την ψήφο υπέρ ή κατά σημαντικών προτάσεων.

Επί του παρόντος, κυριαρχεί ένα συγκεντρωτικό μοντέλο. Όπως έχει ήδη αναφερθεί παραπάνω, ο αριθμός των αποκεντρωμένων ανταλλακτηρίων είναι πάνω από 250, ενώ ο αριθμός των κεντρικών ομολόγων τους ξεπερνά τις πολλές χιλιάδες. 

Το Token Insight αναφέρει ότι μέχρι το τέλος του 2020, μόνο το 19% όλων των πλατφορμών συναλλαγών είναι αποκεντρωμένο, ενώ οι όγκοι συναλλαγών που παρέχονται από αυτές τις πλατφόρμες αποτελούν περίπου το 1%. Τα DEX βρίσκονται ακόμη σε πρώιμο στάδιο ανάπτυξης, αλλά αναμφίβολα εφαρμόζουν μια καινοτόμο ιδέα που απαιτείται από τις αγορές κρυπτονομισμάτων.

Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα των Αποκεντρωμένων Χρηματιστηρίων

Χωρίς αμφιβολία, τα DEX ήταν μια ανάσα στον κόσμο των διαδικτυακών ανταλλαγών, αλλά έχουν και πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. 

Πλεονεκτήματα των Αποκεντρωμένων Χρηματιστηρίων

Τα περισσότερα δυνατά σημεία τέτοιων πλατφορμών προέρχονται από την κατανεμημένη αρχιτεκτονική τους και την απουσία ενός ενιαίου κέντρου διαχείρισης. Εδώ είναι μερικά από τα βασικά πλεονεκτήματα που παρέχουν:

Ανωνυμία

Οι αποκεντρωμένες ανταλλαγές παρέχουν πλήρη ανωνυμία στους χρήστες τους. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων, δεν απαιτούν καμία μορφή διαδικασίας εγγραφής. Γι' αυτό δεν συλλέγονται προσωπικά δεδομένα. Οι επενδυτές δεν χρειάζεται να περάσουν διαδικασίες συμμόρφωσης με KYC και AML ή άλλους ελέγχους ταυτότητας. 

Υπάρχουν ορισμένες νομικές απαιτήσεις που δεν μπορούν να αγνοηθούν από τις κεντρικές αρχές, αλλά δεν λειτουργούν στην περίπτωση μιας πραγματικά αποκεντρωμένης πλατφόρμας. Φυσικά, το νομοθετικό σύστημα θα προσαρμοστεί σε αυτού του είδους τις ανταλλαγές με την πάροδο του χρόνου, αλλά τώρα, χάρη στα DEX, είναι δυνατή η διαπραγμάτευση με εντελώς ανώνυμο τρόπο.

Ασφάλεια

Ίσως το μεγαλύτερο πρόβλημα με τις κεντρικές ανταλλαγές είναι ο κίνδυνος χακαρίσματος, καθώς η κεντρική αποθήκευση των κεφαλαίων των χρηστών μετατρέπεται σε honeypot για κάθε εισβολέα που καταφέρει να περάσει. Οι ειδήσεις για επιθέσεις πειρατείας σε δημοφιλείς πλατφόρμες εμφανίζονται τακτικά στα μέσα ενημέρωσης, παρά όλα τα μέτρα ασφαλείας που έχουν ληφθεί.

Αυτό προκύπτει από τον χαρακτήρα θεματοφυλακής των κεντρικών χρηματιστηρίων, πράγμα που σημαίνει ότι κατέχουν οι ίδιοι τα περιουσιακά στοιχεία των επενδυτών τους. Οι αποκεντρωμένες ανταλλαγές, από την άλλη πλευρά, είναι μη στερητικές της ελευθερίας. Επιτρέπουν στους χρήστες να ενσωματωθούν απευθείας με τα πορτοφόλια τους. Δεν υπάρχει ενιαίο σημείο πρόσβασης σε όλα τα στοιχεία και τα δεδομένα των χρηστών. Αυτό κάνει το hacking πιο δύσκολο και λιγότερο κερδοφόρο, επειδή ένας εισβολέας θα έπρεπε να εισβάλει σε κάθε μεμονωμένο λογαριασμό, αντί να κλέψει από ένα κεντρικό κέντρο.

Ελεγχος

Τα DEX δεν έχουν πρόσβαση στα κεφάλαια των χρηστών, γεγονός που όχι μόνο μειώνει τους κινδύνους επιθέσεων hacking, αλλά και μειώνει την παρέμβαση από τρίτα μέρη, είτε από τη διαχείριση του χρηματιστηρίου είτε από τις τοπικές αρχές. Τα κεφάλαια δεν θα παγώσουν, οι αναλήψεις δεν θα καθυστερήσουν ή θα απορριφθούν και η ανταλλαγή δεν θα αποκλειστεί από τις νομοθετικές αρχές.

Φθηνότερες συναλλαγές

Η απουσία τρίτων καθιστά τις συναλλαγές πολύ φθηνότερες, σε σύγκριση με τις κεντρικές αντίστοιχές τους. Ενώ τα κεντρικά ανταλλακτήρια συνήθως επιβάλλουν χρεώσεις παραλήπτη και κατασκευαστή, με τα DEX οι χρήστες πρέπει να πληρώσουν μόνο ένα τέλος δικτύου.

Έτσι, τα αποκεντρωμένα χρηματιστήρια παρέχουν στους χρήστες μια πολύ φθηνότερη και ασφαλέστερη λύση, σε σύγκριση με τις κεντρικές εναλλακτικές τους. Ωστόσο, υπάρχει και η άλλη όψη του νομίσματος (να το πω έτσι). Τι γίνεται με τα μειονεκτήματα;

Μειονεκτήματα των Αποκεντρωμένων Χρηματιστηρίων

Οι ίδιες ιδιαιτερότητες της αρχιτεκτονικής των αποκεντρωμένων χρηματιστηρίων και ο πλήρης έλεγχος των χρηστών που έχουν ως αποτέλεσμα τα προαναφερθέντα πλεονεκτήματα οδηγούν σε μια σειρά από μειονεκτήματα και προβλήματα.

Εμπειρία χρήστη

Πολλές επιλογές συναλλαγών, όπως οι απώλειες στοπ, οι συναλλαγές περιθωρίων, τα εργαλεία τεχνικής ανάλυσης και ο δανεισμός δεν είναι διαθέσιμες στα πιο αποκεντρωμένα χρηματιστήρια. Για να ξεκινήσετε τις συναλλαγές, είναι απαραίτητο να εξοικειωθείτε με τις επεκτάσεις προγράμματος περιήγησης και τις έξυπνες συμβάσεις — και οι διεπαφές συχνά δεν είναι φιλικές προς το χρήστη. Οι αποκεντρωμένες πλατφόρμες σπάνια υποστηρίζουν νομίσματα fiat και η διαδικασία κατάθεσης κεφαλαίων μπορεί να αποδειχθεί αρκετά μπερδεμένη και περίπλοκη.

Ρευστότητα

Τα αποκεντρωμένα χρηματιστήρια παλεύουν με τη ρευστότητα. Υποστηρίζουν διαφορετικά ζεύγη συναλλαγών, ενώ ο αριθμός των χρηστών είναι πολύ μικρότερος. Η ρευστότητά τους εξαρτάται κυρίως από τον αριθμό των συμμετεχόντων που διαπραγματεύονται ενεργά στην πλατφόρμα, γεγονός που κάνει τα πράγματα πιο περίπλοκα, καθώς τα κεντρικά χρηματιστήρια παραμένουν πιο δημοφιλή αυτές τις μέρες.

Ταχύτητα συναλλαγής

Η κατανομή των κόμβων blockchain σημαίνει χαμηλή απόδοση. Οι κεντρικές πλατφόρμες παρουσιάζουν υψηλότερους δείκτες επειδή διαθέτουν κεντρικούς διακομιστές. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η μέση εκτέλεση παραγγελιών των κεντρικών ανταλλαγών κρυπτονομισμάτων είναι πολύ πιο γρήγορη. Η βραδύτερη απόδοση στα DEX μπορεί να οδηγήσει στη λεγόμενη «ολίσθηση τιμής» όταν μια συναλλαγή δεν μπορεί να εκτελεστεί, λόγω αλλαγών στις τιμές των κρυπτονομισμάτων που ανταλλάσσονται.

Υποστήριξη

Τα DEX δεν διαθέτουν υποστήριξη πελατών που μπορεί να επηρεάσει τις συναλλαγές ή τους λογαριασμούς των χρηστών. Εάν κάτι πάει στραβά, οι χρήστες δεν θα έχουν κανέναν να τους βοηθήσει.

Παρά αυτά τα εμπόδια, τα DEX εξακολουθούν να είναι πολύ πιο αξιόπιστα και ασφαλέστερα σε σύγκριση με τις κεντρικές πλατφόρμες. Επιπλέον, ταιριάζουν πολύ καλύτερα σε έμπειρους χρήστες που κατανοούν τους κινδύνους και είναι έτοιμοι να αναλάβουν την ευθύνη για τις δραστηριότητές τους εκεί.

Νομικό Καθεστώς ΔΕΧ

Η ταχεία ανάπτυξη των αποκεντρωμένων χρηματιστηρίων έχει αποδειχθεί πρόκληση για τις ρυθμιστικές αρχές της αγοράς και έχει εγείρει νέα νομικά ζητήματα. Η κατάσταση των DEX είναι ασαφής επειδή ορισμένα από τα χαρακτηριστικά τους, όπως η ανωνυμία, έρχονται σε αντίθεση με ορισμένες απαιτήσεις της ισχύουσας νομοθεσίας.

Διαφορετικές χώρες προσπαθούν να λύσουν αυτό το πρόβλημα με διαφορετικούς τρόπους. Οι ΗΠΑ καταβάλλουν προσπάθειες για την εφαρμογή της υπάρχουσας νομικής βάσης, ενώ οι αρχές της Σιγκαπούρης προσπαθούν να δημιουργήσουν ένα νέο ρυθμιστικό σύστημα για τέτοιες ανταλλαγές. Ωστόσο, δεν υπάρχει ξεκάθαρη θέση για τα DEX σε αυτές τις χώρες, ενώ άλλες δεν ρυθμίζουν καθόλου τέτοιες πλατφόρμες.

Μία από τις κύριες δυσκολίες που συνδέονται με τη ρύθμιση των αποκεντρωμένων χρηματιστηρίων είναι ότι στις περισσότερες περιπτώσεις δεν ελέγχονται από συγκεκριμένη νομική οντότητα ή πρόσωπο. Αυτό οδηγεί σε προβλήματα με τον ορισμό του υπεύθυνου προσώπου εάν διαπιστωθούν παραβάσεις. Μπορεί να υπάρχουν σημαντικές δυσκολίες όσον αφορά τη ρύθμιση, αυτή καθαυτή, των εμπορικών δραστηριοτήτων. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι αδύνατο να εφαρμοστούν σε αυτά μέτρα και κανόνες που να ισχύουν για κεντρικές ανταλλαγές.

Η κατώτατη γραμμή

Τα DEX επιλύουν τα περισσότερα από τα ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι κεντρικές πλατφόρμες, καθώς παρέχουν στους χρήστες μια πολύ πιο ασφαλή λύση για την ανταλλαγή των κεφαλαίων τους. Η πρόσφατη εισαγωγή της τεχνολογίας Uniswap κατέστησε δυνατή τη γρήγορη εναλλαγή των κουπονιών ERC-20 και ώθησε τη χρήση αποκεντρωμένων ανταλλαγών σε νέα ύψη.

Ωστόσο, η δημοτικότητά τους είναι ακόμα πολύ χαμηλότερη, ενώ τα ζητήματα νομιμοποίησης παραμένουν άλυτα. Τα DEX έχουν σίγουρα πολλές δυνατότητες, αλλά έχουν ακόμα πολύ δρόμο να διανύσουν μέχρι να γίνουν mainstream.

🔺ΑΠΟΠΟΙΗΣΗ ΕΥΘΥΝΗΣ: Οι πληροφορίες της ανάρτησης δεν είναι οικονομικές συμβουλές, προορίζονται ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΓΕΝΙΚΟΥΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΟΥΣ ΣΚΟΠΟΥΣ. Η διαπραγμάτευση κρυπτονομισμάτων είναι ΠΟΛΥ επικίνδυνη. Βεβαιωθείτε ότι κατανοείτε αυτούς τους κινδύνους και ότι είστε υπεύθυνοι για ό,τι κάνετε με τα χρήματά σας.

🔥 Αν είσαι αρχάριος. Πιστεύω ότι το παρακάτω άρθρο θα σας φανεί χρήσιμο ☞  Τι πρέπει να γνωρίζετε πριν επενδύσετε σε κρυπτονομίσματα - Για αρχάριους

Ruby  Schmitt

Ruby Schmitt

1641399310

Τι είναι το DEX (Αποκεντρωμένα Χρηματιστήρια) | Πώς λειτουργούν τα DEX

 Σε αυτήν την ανάρτηση, θα μάθετε τι είναι το DEX (Αποκεντρωμένα Χρηματιστήρια) και πώς λειτουργούν τα DEX;

Το Blockchain καθιστά δυνατή την ανταλλαγή περιουσιακών στοιχείων αξίας σε peer-to-peer βάση χωρίς να βασίζεται σε οποιαδήποτε κεντρική οντότητα για τη διαχείριση της συναλλαγής. Αλλά όταν πρόκειται για την αγορά και την ανταλλαγή περιουσιακών στοιχείων κρυπτογράφησης, οι χρήστες εξακολουθούν να τείνουν να προτιμούν τις κεντρικές πλατφόρμες.

Τα αποκεντρωμένα χρηματιστήρια, γνωστά και ως DEX, είναι αγορές μεταξύ ομοτίμων, όπου οι έμποροι κρυπτονομισμάτων πραγματοποιούν απευθείας συναλλαγές χωρίς να παραδίδουν τη διαχείριση των κεφαλαίων τους σε μεσάζοντα ή θεματοφύλακα. Αυτές οι συναλλαγές διευκολύνονται μέσω της χρήσης αυτοεκτελούμενων συμφωνιών γραμμένων σε κώδικα που ονομάζονται έξυπνα συμβόλαια.

Τα DEX δημιουργήθηκαν για να καταργηθεί η απαίτηση για οποιαδήποτε αρχή να επιβλέπει και να εξουσιοδοτεί τις συναλλαγές που πραγματοποιούνται σε ένα συγκεκριμένο χρηματιστήριο. Τα αποκεντρωμένα χρηματιστήρια επιτρέπουν τη διαπραγμάτευση κρυπτονομισμάτων peer-to-peer (P2P). Το Peer-to-peer αναφέρεται σε μια αγορά που συνδέει αγοραστές και πωλητές κρυπτονομισμάτων. Συνήθως δεν είναι υπό κράτηση, πράγμα που σημαίνει ότι οι χρήστες διατηρούν τον έλεγχο των ιδιωτικών κλειδιών του πορτοφολιού τους. Το ιδιωτικό κλειδί είναι ένας τύπος προηγμένης κρυπτογράφησης που επιτρέπει στους χρήστες να έχουν πρόσβαση στα κρυπτονομίσματα τους. Οι χρήστες μπορούν να έχουν άμεση πρόσβαση στα υπόλοιπα κρυπτογράφησης τους αφού συνδεθούν στο DEX με το ιδιωτικό τους κλειδί. Δεν θα τους ζητηθεί να υποβάλουν προσωπικές πληροφορίες, όπως ονόματα και διευθύνσεις, κάτι που είναι εξαιρετικό για άτομα που αγαπούν το απόρρητό τους.

Καινοτομίες που έλυσαν προβλήματα που σχετίζονται με τη ρευστότητα, όπως οι αυτοματοποιημένοι διαπραγματευτές αγοράς, βοήθησαν στην προσέλκυση χρηστών στον χώρο της αποκεντρωμένης χρηματοδότησης (DeFi) και συνέβαλαν σε μεγάλο βαθμό στην ανάπτυξή του. Οι συγκεντρωτές DEX και οι επεκτάσεις πορτοφολιών τροφοδότησαν την ανάπτυξη των αποκεντρωμένων πλατφορμών βελτιστοποιώντας τις τιμές διακριτικών, τις χρεώσεις ανταλλαγής και την ολίσθηση, προσφέροντας παράλληλα καλύτερη τιμή για τους χρήστες.

Τι είναι το DeFi;

Τα παραδοσιακά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα συνεπάγονται τον έλεγχο μιας ενιαίας, κεντρικής πηγής. Το DeFi σημαίνει «αποκεντρωμένη χρηματοδότηση», ένας συλλογικός όρος για διάφορες χρηματοοικονομικές εφαρμογές, προϊόντα και υπηρεσίες που δεν χρειάζονται μεσάζοντες όπως τράπεζες, πιστωτικές μονάδες ή ασφαλιστικά ταμεία. 

Ενώ όλοι αυτοί οι μεσάζοντες ήταν πράγματι χρήσιμοι στο παρελθόν, βοηθώντας διαφορετικά μέρη να πραγματοποιήσουν συμφωνίες και παρέχοντας την ασφάλεια των κεφαλαίων τους, τα παραδοσιακά συστήματα χρηματοδότησης έχουν χάσει την εμπιστοσύνη του κοινού με την πάροδο του χρόνου — για διάφορους λόγους. 

Τα συστήματα DeFi, αντίθετα, δεν χρειάζονται την υπερδομή τρίτων γιατί είναι αυτοματοποιημένα και λειτουργούν στο blockchain. Χάρη στα έξυπνα συμβόλαια, είναι δυνατή η σύναψη συμφωνιών που εκπληρώνονται αυτόματα. Αυτό σημαίνει φθηνότερες μεταφορές, συναλλαγές και επενδύσεις χαμηλού κόστους και πιο αποτελεσματική πρόσβαση στα κεφάλαια για όλους τους συμμετέχοντες. 

Το DeFi συνδέεται στενά με τα κρυπτονομίσματα, καθώς ολόκληρο το οικοσύστημα κρυπτογράφησης δεν θα ήταν δυνατό χωρίς αποκεντρωμένα μέσα πληρωμής. Με την αύξηση του ενδιαφέροντος στον τομέα, ο αριθμός των εμπορεύσιμων νομισμάτων και μάρκες αυξάνεται επίσης, έχοντας ξεκινήσει με το Bitcoin πριν από περισσότερο από μια δεκαετία. 

Δεν μπορεί κάθε έργο να διαχειριστεί τις χρεώσεις που επιβάλλονται από κεντρικά ανταλλακτήρια για να παρέχουν στους χρήστες τους εύκολη πρόσβαση στα εγγενή διακριτικά τους. Ως αποτέλεσμα, η ζήτηση για αποκεντρωμένα χρηματιστήρια έχει επίσης αυξηθεί.

Τι είναι μια αποκεντρωμένη ανταλλαγή;

Τα αποκεντρωμένα ανταλλακτήρια (ή DEX) είναι ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων που δεν απαιτούν τις υπηρεσίες τρίτων για πράξεις με περιουσιακά στοιχεία κρυπτογράφησης. Έτσι, επιτρέπουν στους εμπόρους να πραγματοποιούν συναλλαγές απευθείας μεταξύ τους. Οι λειτουργίες τους είναι παρόμοιες με εκείνες των παραδοσιακών κεντρικών πλατφορμών, αλλά σε αντίθεση με αυτές, τα DEX παρέχουν έναν άμεσο μηχανισμό συναλλαγών peer-to-peer που βασίζεται στην έξυπνη εκτέλεση συμβολαίων.

Ένας τέτοιος τύπος συναλλαγών προϋποθέτει ότι όλοι οι συμμετέχοντες στη συμφωνία διατηρούν τον έλεγχο των ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων και των ιδιωτικών κλειδιών τους, χωρίς να χρειάζεται να τα μεταβιβάσουν σε μεσάζοντα ή θεματοφύλακα. Με άλλα λόγια, τα DEX λειτουργούν ως πλατφόρμες για τους χρήστες για αναζήτηση αντιστοιχιών στις παραγγελίες αγοράς και πώλησης, χωρίς μια κεντρική αρχή υπεύθυνη για την αποθήκευση και την ανταλλαγή περιουσιακών στοιχείων.

Καθώς η ιδέα δημιουργίας τέτοιων πλατφορμών εφαρμόστηκε το 2013–2014, δεν είναι εύκολο να ορίσουμε ποια πλατφόρμα έγινε η πρωτοπόρος σε αυτόν τον τομέα, καθώς διαφορετικοί πόροι δίνουν διαφορετικά ονόματα. 

Σήμερα, πολλές αποκεντρωμένες ανταλλαγές με διαφορετικές λειτουργίες μπορούν να βρεθούν εύκολα στον Ιστό. Μόνο το GitHub απαριθμεί πάνω από 250 πλήρως λειτουργικά DEX κατά τη στιγμή της γραφής. Τα πιο δημοφιλή παραδείγματα περιλαμβάνουν Uniswap, Tokenlon, 0x Protocol, Venus, Sushiswap, Compound, Curve Finance, 1inch Exchange και PancakeSwap.

Αξίζει να αναφέρουμε, ωστόσο, ότι στην πραγματικότητα, πολλά διαδικτυακά ανταλλακτήρια που αυτοαποκαλούνται αποκεντρωμένα δεν είναι απολύτως αποκεντρωμένα. Χρησιμοποιούν τους δικούς τους διακομιστές για την αποθήκευση των δεδομένων συναλλαγών, αν και δεν έχουν πρόσβαση στα ιδιωτικά κλειδιά των χρηστών.

Πώς λειτουργούν τα αποκεντρωμένα χρηματιστήρια;

Τα DEX αποδίδουν παρόμοια με τα κεντρικά αντίστοιχα με κάποιους τρόπους, αλλά είναι διαφορετικά σε άλλους. Υπάρχουν διάφοροι τύποι DEX που είναι διαθέσιμοι στους χρήστες, αλλά το κύριο χαρακτηριστικό που είναι κοινό σε όλους τους είναι ότι οι παραγγελίες εκτελούνται στην αλυσίδα. Ορισμένα DEX προσφέρουν πωλήσεις διακριτικών μεταξύ αλυσίδων (π.χ. AnySwap), αλλά συνήθως επικεντρώνονται σε ένα μόνο blockchain (π.χ. Ethereum ή Binance Chain). Μπορούν να υπάρχουν τρεις διαφοροποιημένες βασικές κατηγορίες DEX: βιβλία παραγγελιών on-chain, βιβλία παραγγελιών εκτός αλυσίδας και αυτοματοποιημένοι διαπραγματευτές αγοράς. 

On-Chain DEX

Ένα βιβλίο παραγγελιών on-chain Το DEX Decentralize Exchange (DEX) είναι μια πλατφόρμα ανταλλαγής κρυπτονομισμάτων που βασίζεται στην τεχνολογία blockchain και αναιρεί την ανάγκη ... υπονοεί ότι κάθε παραγγελία και κάθε συναλλαγή καταγράφεται στο blockchain. Αυτό απαιτεί πολλούς κόμβους δικτύου και ως εκ τούτου φαίνεται μάλλον μη πρακτικό, καθώς οι λειτουργίες συχνά δεν μπορούν να εκτελεστούν σε πραγματικό χρόνο.

DEX εκτός αλυσίδας

Όσον αφορά τα βιβλία παραγγελιών εκτός αλυσίδας, αυτά τα DEX δεν μπορούν να ονομαστούν εντελώς αποκεντρωμένα καθώς τα αρχεία συναλλαγών πραγματοποιούνται μέσω blockchain, κάτι που μπορεί να απαιτεί τη συμμετοχή του τρίτου μέρους. Ορισμένοι ειδικοί αποκαλούν τέτοιες ανταλλαγές υβριδικές, καθώς συνδυάζουν τις λειτουργίες κεντρικών και αποκεντρωμένων ανταλλαγών.

Αυτοματοποιημένοι Διαπραγματευτές (AMM)

Πρόκειται για πρωτόκολλα που παρέχουν ρευστότητα σε συγκεκριμένες αγορές μέσω αυτοματοποιημένων αλγοριθμικών συναλλαγών. Αυτό το μοντέλο δεν απαιτεί βιβλίο παραγγελιών.

Στην πραγματικότητα, οι περισσότεροι διακομιστές DEX εξακολουθούν να φιλοξενούν βιβλία παραγγελιών, αλλά δεν διατηρούν ιδιωτικά κλειδιά. 

Αποκεντρωμένα έναντι Κεντρικών Χρηματιστηρίων

Οι σκοποί των αποκεντρωμένων και κεντρικών ανταλλαγών είναι οι ίδιοι: παρέχουν πρόσβαση σε υψηλής ποιότητας χρηματοοικονομικά εργαλεία και υπηρεσίες για όποιον τα χρειάζεται (και έχει σύνδεση στο διαδίκτυο). Η κύρια διαφορά μεταξύ τους είναι στη μορφή διαχείρισης.

Η διαχείριση των κεντρικών ανταλλαγών γίνεται από συγκεκριμένο οργανισμό ή άτομο που είναι υπεύθυνο για την προστασία των προσωπικών δεδομένων και των κεφαλαίων των χρηστών. Αυτές οι οντότητες έχουν τον απόλυτο έλεγχο της ανταλλαγής και λαμβάνουν οι ίδιες αποφάσεις για τις λειτουργίες και την ανάπτυξη της ανταλλαγής.

Η διαχείριση των αποκεντρωμένων πλατφορμών γίνεται με αυτοματοποιημένο τρόπο και οι συμμετέχοντες τους συχνά εμπλέκονται στη διαδικασία λήψης αποφάσεων. Αυτές οι ανταλλαγές παρέχουν την τεχνική δυνατότητα για την άμεση αλληλεπίδραση των συμμετεχόντων και την ψήφο υπέρ ή κατά σημαντικών προτάσεων.

Επί του παρόντος, κυριαρχεί ένα συγκεντρωτικό μοντέλο. Όπως έχει ήδη αναφερθεί παραπάνω, ο αριθμός των αποκεντρωμένων ανταλλακτηρίων είναι πάνω από 250, ενώ ο αριθμός των κεντρικών ομολόγων τους ξεπερνά τις πολλές χιλιάδες. 

Το Token Insight αναφέρει ότι μέχρι το τέλος του 2020, μόνο το 19% όλων των πλατφορμών συναλλαγών είναι αποκεντρωμένο, ενώ οι όγκοι συναλλαγών που παρέχονται από αυτές τις πλατφόρμες αποτελούν περίπου το 1%. Τα DEX βρίσκονται ακόμη στο αρχικό στάδιο ανάπτυξης, αλλά αναμφίβολα εφαρμόζουν μια καινοτόμο ιδέα που απαιτείται από τις αγορές κρυπτονομισμάτων.

Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα των Αποκεντρωμένων Χρηματιστηρίων

Χωρίς αμφιβολία, τα DEX ήταν μια ανάσα στον κόσμο των διαδικτυακών ανταλλαγών, αλλά έχουν και πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. 

Πλεονεκτήματα των Αποκεντρωμένων Χρηματιστηρίων

Τα περισσότερα δυνατά σημεία τέτοιων πλατφορμών προέρχονται από την κατανεμημένη αρχιτεκτονική τους και την απουσία ενός ενιαίου κέντρου διαχείρισης. Εδώ είναι μερικά από τα βασικά πλεονεκτήματα που παρέχουν:

Ανωνυμία

Οι αποκεντρωμένες ανταλλαγές παρέχουν πλήρη ανωνυμία στους χρήστες τους. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων, δεν απαιτούν καμία μορφή διαδικασίας εγγραφής. Γι' αυτό δεν συλλέγονται προσωπικά δεδομένα. Οι επενδυτές δεν χρειάζεται να περάσουν διαδικασίες συμμόρφωσης με KYC και AML ή άλλους ελέγχους ταυτότητας. 

Υπάρχουν ορισμένες νομικές απαιτήσεις που δεν μπορούν να αγνοηθούν από τις κεντρικές αρχές, αλλά δεν λειτουργούν στην περίπτωση μιας πραγματικά αποκεντρωμένης πλατφόρμας. Φυσικά, το νομοθετικό σύστημα θα προσαρμοστεί σε αυτού του είδους τις ανταλλαγές με την πάροδο του χρόνου, αλλά τώρα, χάρη στα DEX, είναι δυνατή η διαπραγμάτευση με εντελώς ανώνυμο τρόπο.

Ασφάλεια

Ίσως το μεγαλύτερο πρόβλημα με τις κεντρικές ανταλλαγές είναι ο κίνδυνος χακαρίσματος, καθώς η κεντρική αποθήκευση των κεφαλαίων των χρηστών μετατρέπεται σε honeypot για κάθε εισβολέα που καταφέρει να περάσει. Οι ειδήσεις για επιθέσεις πειρατείας σε δημοφιλείς πλατφόρμες εμφανίζονται τακτικά στα μέσα ενημέρωσης, παρά όλα τα μέτρα ασφαλείας που έχουν ληφθεί.

Αυτό προκύπτει από τον χαρακτήρα θεματοφυλακής των κεντρικών χρηματιστηρίων, πράγμα που σημαίνει ότι κατέχουν οι ίδιοι τα περιουσιακά στοιχεία των επενδυτών τους. Οι αποκεντρωμένες ανταλλαγές, από την άλλη πλευρά, είναι μη στερητικές της ελευθερίας. Επιτρέπουν στους χρήστες να ενσωματωθούν απευθείας στα πορτοφόλια τους. Δεν υπάρχει ενιαίο σημείο πρόσβασης σε όλα τα στοιχεία και τα δεδομένα των χρηστών. Αυτό κάνει το hacking πιο δύσκολο και λιγότερο κερδοφόρο, επειδή ένας εισβολέας θα έπρεπε να εισβάλει σε κάθε μεμονωμένο λογαριασμό, αντί να κλέψει από ένα κεντρικό κέντρο.

Ελεγχος

Τα DEX δεν έχουν πρόσβαση στα κεφάλαια των χρηστών, γεγονός που όχι μόνο μειώνει τους κινδύνους επιθέσεων hacking, αλλά και μειώνει την παρέμβαση από τρίτα μέρη, είτε από τη διαχείριση του χρηματιστηρίου είτε από τις τοπικές αρχές. Τα κεφάλαια δεν θα παγώσουν, οι αναλήψεις δεν θα καθυστερήσουν ή θα απορριφθούν και η ανταλλαγή δεν θα αποκλειστεί από τις νομοθετικές αρχές.

Φθηνότερες συναλλαγές

Η απουσία τρίτων καθιστά τις συναλλαγές πολύ φθηνότερες, σε σύγκριση με τις κεντρικές αντίστοιχές τους. Ενώ τα κεντρικά ανταλλακτήρια συνήθως επιβάλλουν χρεώσεις αποδέκτη και κατασκευαστή, με τα DEX οι χρήστες πρέπει να πληρώσουν μόνο ένα τέλος δικτύου.

Έτσι, τα αποκεντρωμένα χρηματιστήρια παρέχουν στους χρήστες μια πολύ φθηνότερη και ασφαλέστερη λύση, σε σύγκριση με τις κεντρικές εναλλακτικές τους. Ωστόσο, υπάρχει και η άλλη όψη του νομίσματος (να το πω έτσι). Τι γίνεται με τα μειονεκτήματα;

Μειονεκτήματα των Αποκεντρωμένων Χρηματιστηρίων

Οι ίδιες ιδιαιτερότητες της αρχιτεκτονικής των αποκεντρωμένων χρηματιστηρίων και ο πλήρης έλεγχος των χρηστών που έχουν ως αποτέλεσμα τα προαναφερθέντα πλεονεκτήματα οδηγούν σε μια σειρά από μειονεκτήματα και προβλήματα.

Εμπειρία χρήστη

Πολλές επιλογές συναλλαγών, όπως οι απώλειες στοπ, οι συναλλαγές περιθωρίου κέρδους, τα εργαλεία τεχνικής ανάλυσης και ο δανεισμός δεν είναι διαθέσιμες στα πιο αποκεντρωμένα χρηματιστήρια. Για να ξεκινήσετε τις συναλλαγές, είναι απαραίτητο να εξοικειωθείτε με τις επεκτάσεις του προγράμματος περιήγησης και τις έξυπνες συμβάσεις — και οι διεπαφές συχνά δεν είναι φιλικές προς το χρήστη. Οι αποκεντρωμένες πλατφόρμες σπάνια υποστηρίζουν νομίσματα fiat και η διαδικασία κατάθεσης κεφαλαίων μπορεί να αποδειχθεί αρκετά μπερδεμένη και περίπλοκη.

Ρευστότητα

Τα αποκεντρωμένα χρηματιστήρια παλεύουν με τη ρευστότητα. Υποστηρίζουν διαφορετικά ζεύγη συναλλαγών, ενώ ο αριθμός των χρηστών είναι πολύ μικρότερος. Η ρευστότητά τους εξαρτάται κυρίως από τον αριθμό των συμμετεχόντων που διαπραγματεύονται ενεργά στην πλατφόρμα, γεγονός που κάνει τα πράγματα πιο περίπλοκα, καθώς τα κεντρικά χρηματιστήρια παραμένουν πιο δημοφιλή αυτές τις μέρες.

Ταχύτητα συναλλαγής

Η κατανομή των κόμβων blockchain σημαίνει χαμηλή απόδοση. Οι κεντρικές πλατφόρμες παρουσιάζουν υψηλότερους δείκτες επειδή διαθέτουν κεντρικούς διακομιστές. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η μέση εκτέλεση παραγγελιών των κεντρικών ανταλλαγών κρυπτονομισμάτων είναι πολύ πιο γρήγορη. Η βραδύτερη απόδοση στα DEX μπορεί να οδηγήσει στη λεγόμενη «ολίσθηση τιμής» όταν μια συναλλαγή δεν μπορεί να εκτελεστεί, λόγω αλλαγών στις τιμές των κρυπτονομισμάτων που ανταλλάσσονται.

Υποστήριξη

Τα DEX δεν διαθέτουν υποστήριξη πελατών που μπορεί να επηρεάσει τις συναλλαγές ή τους λογαριασμούς των χρηστών. Εάν κάτι πάει στραβά, οι χρήστες δεν θα έχουν κανέναν να τους βοηθήσει.

Παρά αυτά τα εμπόδια, τα DEX εξακολουθούν να είναι πολύ πιο αξιόπιστα και ασφαλέστερα σε σύγκριση με κεντρικές πλατφόρμες. Επιπλέον, ταιριάζουν πολύ καλύτερα σε έμπειρους χρήστες που κατανοούν τους κινδύνους και είναι έτοιμοι να αναλάβουν την ευθύνη για τις δραστηριότητές τους εκεί.

Νομικό Καθεστώς ΔΕΧ

Η ταχεία ανάπτυξη των αποκεντρωμένων χρηματιστηρίων έχει αποδειχθεί πρόκληση για τις ρυθμιστικές αρχές της αγοράς και έχει εγείρει νέα νομικά ζητήματα. Η κατάσταση των DEX είναι ασαφής επειδή ορισμένα από τα χαρακτηριστικά τους, όπως η ανωνυμία, έρχονται σε αντίθεση με ορισμένες απαιτήσεις της ισχύουσας νομοθεσίας.

Διαφορετικές χώρες προσπαθούν να λύσουν αυτό το πρόβλημα με διαφορετικούς τρόπους. Οι ΗΠΑ καταβάλλουν προσπάθειες για την εφαρμογή της υπάρχουσας νομικής βάσης, ενώ οι αρχές της Σιγκαπούρης προσπαθούν να δημιουργήσουν ένα νέο ρυθμιστικό σύστημα για τέτοιες ανταλλαγές. Ωστόσο, δεν υπάρχει ξεκάθαρη θέση για τα DEX σε αυτές τις χώρες, ενώ άλλες δεν ρυθμίζουν καθόλου τέτοιες πλατφόρμες.

Μία από τις κύριες δυσκολίες που συνδέονται με τη ρύθμιση των αποκεντρωμένων χρηματιστηρίων είναι ότι στις περισσότερες περιπτώσεις δεν ελέγχονται από συγκεκριμένη νομική οντότητα ή πρόσωπο. Αυτό οδηγεί σε προβλήματα με τον ορισμό του υπεύθυνου προσώπου εάν διαπιστωθούν παραβάσεις. Μπορεί να υπάρχουν σημαντικές δυσκολίες όσον αφορά τη ρύθμιση, αυτή καθαυτή, των εμπορικών δραστηριοτήτων. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι αδύνατο να εφαρμοστούν σε αυτά μέτρα και κανόνες που να ισχύουν για κεντρικές ανταλλαγές.

Η κατώτατη γραμμή

Τα DEX επιλύουν τα περισσότερα από τα ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι κεντρικές πλατφόρμες, καθώς παρέχουν στους χρήστες μια πολύ πιο ασφαλή λύση για την ανταλλαγή των κεφαλαίων τους. Η πρόσφατη εισαγωγή της τεχνολογίας Uniswap κατέστησε δυνατή τη γρήγορη εναλλαγή των κουπονιών ERC-20 και ώθησε τη χρήση αποκεντρωμένων ανταλλαγών σε νέα ύψη.

Ωστόσο, η δημοτικότητά τους είναι ακόμα πολύ χαμηλότερη, ενώ τα ζητήματα νομιμοποίησης παραμένουν άλυτα. Τα DEX έχουν σίγουρα πολλές δυνατότητες, αλλά έχουν ακόμα πολύ δρόμο να διανύσουν μέχρι να γίνουν mainstream.

🔺ΑΠΟΠΟΙΗΣΗ ΕΥΘΥΝΗΣ: Οι πληροφορίες της ανάρτησης δεν είναι οικονομικές συμβουλές, προορίζονται ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΓΕΝΙΚΟΥΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΟΥΣ ΣΚΟΠΟΥΣ. Η διαπραγμάτευση κρυπτονομισμάτων είναι ΠΟΛΥ επικίνδυνη. Βεβαιωθείτε ότι κατανοείτε αυτούς τους κινδύνους και ότι είστε υπεύθυνοι για ό,τι κάνετε με τα χρήματά σας.

🔥 Αν είσαι αρχάριος. Πιστεύω ότι το παρακάτω άρθρο θα σας φανεί χρήσιμο ☞  Τι πρέπει να γνωρίζετε πριν επενδύσετε σε κρυπτονομίσματα - Για αρχάριους

Ruby  Schmitt

Ruby Schmitt

1641457320

Τι είναι το Ethereum Gas | Πώς λειτουργούν τα τέλη αερίου ETH

Σε αυτήν την ανάρτηση, θα μάθουμε τι είναι το Ethereum Gas και πώς επηρεάζει το δίκτυο Ethereum;

Το εγγενές κρυπτονόμισμα Ether (ETH) τροφοδοτεί το δίκτυο Ethereum. Έτσι, όποτε θέλετε να μεταφέρετε ETH σε άλλη διεύθυνση, η έννοια του φυσικού αερίου, όριο αερίου Το όριο αερίου μπορεί να οριστεί ως η μέγιστη ποσότητα αερίου που θα πληρώσει κάποιος για μια λειτουργία που θα πραγματοποιηθεί στο..., η τιμή του αερίου θα είναι που σχετίζονται με την εκτέλεση μιας συναλλαγής ETH. 

Για να κατανοήσετε πώς λειτουργεί το αέριο ETH, είναι καλύτερο να αρχίσετε να κατανοείτε τα βασικά. Κατά τη βασική ανάλυση, το Ethereum είναι διασυνδεδεμένο με έναν τεράστιο ιστό υπολογιστών που αποθηκεύουν και επεξεργάζονται όλες τις συναλλαγές στο λαβύρινθο δίκτυο του Ethereum. Ταυτόχρονα, αυτές οι λειτουργίες υποστηρίζονται από έξυπνα συμβόλαια που έχουν προκαθοριστεί για την εκτέλεση συναλλαγών, συμπεριλαμβανομένων των μεταφορών αξίας και των διακανονισμών χωρίς ενδιάμεσο μέρος. Αλλά, για να συμβούν όλα αυτά, χρειάζεται αέριο ETH.

Τι είναι το αέριο Ethereum (ETH);

Θεωρητικά, το αέριο είναι μια μονάδα για τη μέτρηση του υπολογιστικού έργου των συναλλαγών ή των έξυπνων συμβάσεων που εκτελούνται από τους εξορύκτες με δικά τους έξοδα για να διατηρηθεί σε λειτουργία το δίκτυο Ethereum.

Μια μονάδα αερίου στοχεύει να διαχωρίσει το υπολογιστικό κόστος του δικτύου Ethereum από τον Ether. Αυτές οι μονάδες δεν είναι αμετάβλητες, αλλά μάλλον εξαρτώνται από τις τελικές τιμές που χρησιμοποίησε ένας εξορύκτης για να εκτελέσει μια συναλλαγή. Και το αέριο που χρησιμοποιείται είναι ευθέως ανάλογο με την πολυπλοκότητα της συναλλαγής. Για παράδειγμα, ας υποθέσουμε ότι σκοπεύατε να εκτελέσετε μια συνηθισμένη συναλλαγή όπως η αποστολή ETH σε άλλο άτομο. Σε αυτή την περίπτωση, θα κοστίσει 21.000 μονάδες αερίου, αλλά η αποστολή μεταφορών ERC-20 μπορεί να έχει πολύ υψηλότερο κόστος υπολογισμού, καθώς η συναλλαγή είναι πολύ πιο περίπλοκη. 

Εάν μια συναλλαγή περιπλέκεται και απαιτεί 12.500.000 βενζίνη για να εκτελεστεί, τότε αυτό το μπλοκ μπορεί να κρατήσει αυτήν τη συναλλαγή μόνο όταν οι εξορύκτες συσκευάσουν μια τέτοια συναλλαγή. Αυτό συμβαίνει επειδή αυτή η συναλλαγή είναι πλήρης για ολόκληρο το μπλοκ.

Ποια είναι η τιμή αερίου ETH;

Η τιμή του αερίου σημαίνει το κόστος του Αιθέρα για κάθε μονάδα αερίου που χρειάζεται να πληρωθεί. Συνήθως, η τιμή του φυσικού αερίου υπολογίζεται σε νανοαιθέρα, νανο, shannon ή "G wei " (1 ETH = 1×1018 Wei.) Η μικρότερη μονάδα τιμής σε ETH είναι σε "Wei". Ωστόσο, η τιμή του φυσικού αερίου γενικά κοστίζει 1.000.000.000 επειδή το 1 GweiGwei είναι ονομαστική αξία του Ether (ETH), του κρυπτονομίσματος που χρησιμοποιείται για την πληρωμή αγαθών και υπηρεσιών στο Ethereum bl... ισούται με 109 Wei. 

Σε αντίθεση με το όριο αερίου, οι έμποροι μπορούν να ορίσουν αυτήν την τιμή για να προσαρμόσουν την ταχύτητα επιβεβαίωσης της συναλλαγής τους. Κυρίως επειδή αυτή είναι μια καθοριστική τιμή που καθορίζει πόσο γρήγορα ο εξορύκτης πραγματοποιεί μια συναλλαγή. Αυτές οι τιμές μπορούν είτε να οριστούν χειροκίνητα είτε να προτείνονται ελέγχοντας ιστοτόπους όπως το EtherScan ή το ETHGasStation.

Γενικά, η πληρωμή λαμβάνεται από το πορτοφόλι του αποστολέα. Έτσι, για να επιβεβαιωθεί μια συναλλαγή, θα πρέπει κάποιος να έχει ένα ελαφρώς σημαντικότερο ποσό από αυτό που πρέπει να σταλεί. Συγκριτικά, το υπόλοιπο θα χρησιμοποιηθεί για την κάλυψη των τελών που κατανέμονται στους πόρους της εικονικής μηχανής Ethereum και τη μέτρηση των υπολογιστικών προσπαθειών σε αυτό το δίκτυο.

Αντίθετα, η μετάβαση του Ethereum στο Ethereum 2.0 συνεπαγόταν τη μετάβαση του συναινετικού μηχανισμού Proof-of-Work (PoW) σε Proof-of-Stake (PoS) σημαίνει ότι τα τέλη φυσικού αερίου καταβάλλονται πλέον στους stakers αντί στους miners. 

Έχει όριο το ETH Gas;

Το όριο φυσικού αερίου και η τιμή του φυσικού αερίου είναι βασικά στοιχεία. Ωστόσο, δεν είναι συγκρίσιμα κυρίως επειδή διαφορετικοί τύποι συναλλαγών αποδίδουν διαφορετικό όριο αερίου. Το όριο αερίου ερμηνεύει τη μέγιστη ποσότητα αερίου που θέλετε να πληρώσετε για να εκτελέσετε μια συναλλαγή. Για παράδειγμα, το όριο αερίου υπολογίζει πόση βενζίνη χρειάζεται το όχημά σας για να διανύσει 80 μίλια. Και ιδανικά, αυτή η τιμή θα πρέπει να υπερβαίνει την πραγματική κατανάλωση. Διαφορετικά, δεν θα φτάσετε στην απόσταση των 80 μιλίων. 

Συνήθως, δεν υπάρχει όριο για το αέριο ETH. Ωστόσο, όσο υψηλότερο είναι το όριο αερίου σημαίνει ότι απαιτείται περισσότερη υπολογιστική εργασία για την εκτέλεση της συναλλαγής. Αν και το όριο αερίου των 21.000 μονάδων αερίου είναι το πρότυπο για τη μεταφορά ETH, υπάρχουν φορές που απαιτείται περισσότερο αέριο για πολύπλοκες εκτελέσεις. Επομένως, έμπειροι χρήστες, όπως προγραμματιστές ή αυτόματες προτάσεις πορτοφολιού, θα πρέπει να είναι αυτοί που θα ορίσουν την τιμή αντί για έναν χρήστη.

Σημείωση, είναι απαραίτητο να επιβεβαιώσετε και να εκτελέσετε τη λειτουργία ακόμη και αν η συναλλαγή είναι ανενεργή. Η μέγιστη προμήθεια που θέλετε να πληρώσετε για τη μεταφορά είναι η εξής:

Όριο φυσικού αερίου x Τιμή αερίου

Το ETH Gas Station είναι χρήσιμο για την εκτίμηση της μέγιστης χρέωσης συναλλαγής όταν δίνεται το όριο φυσικού αερίου και η τιμή του φυσικού αερίου σε μια δεδομένη στιγμή. Δεδομένου ότι η τιμή του φυσικού αερίου αλλάζει συνεχώς και η πολυπλοκότητα των συναλλαγών ποικίλλει. Ως εκ τούτου, η χρήση μιας αυτοματοποιημένης αριθμομηχανής αερίου μπορεί να εκτιμήσει καλύτερα το τέλος συναλλαγής. Επιπλέον, ο αυτοματοποιημένος υπολογισμός βοηθά τους χρήστες να μετρήσουν καλύτερα το χρονικό πλαίσιο που χρειάζεται ένας εξορύκτης για την εξόρυξη ενός μπλοκ.

Σύμφωνα με το κίτρινο χαρτί του Ethereum, χρειάζονται 21.000 αέρια για μια συνηθισμένη συναλλαγή. Ωστόσο, θα πρέπει να κατανοήσει κανείς ότι αυτή δεν είναι η προμήθεια που χρεώνει το MyEtherWallet ή το Metamask αλλά η πληρωμή που λαμβάνουν οι εξορύκτες για την επεξεργασία μιας συναλλαγής.

Γιατί το Ethereum απαιτεί αέριο;

Όπως το Bitcoin, έτσι και το Ethereum 1.0 βασίζεται στον αλγόριθμο συναίνεσης Proof-of-Work όπου ο ρυθμός κατακερματισμού των ανθρακωρύχων καθορίζει την ασφάλεια του συστήματος. Για αυτό, οι ανθρακωρύχοι παρακινούνται με ανταμοιβές. Υπάρχει άμεση εξάρτηση της ασφάλειας του δικτύου από τον αριθμό των τελών συναλλαγής που μπορεί να κερδίσει ένας εξορύκτης. Όσο περισσότερα κερδίζουν, τόσο μεγαλύτερη είναι η σταθερότητα του συστήματος. Με περισσότερους εξορύκτες που εργάζονται σε ένα δίκτυο peer-to-peer, το δίκτυο Ethereum αυξάνει το ρυθμό κατακερματισμού του.

Αντίθετα, στο δίκτυο Bitcoin τα τέλη καθορίζονται από χρήστες και εξορύκτες. Έτσι, δημιουργώντας μια ανοιχτή αγορά όπου η διεκπεραίωση των συναλλαγών μπορεί να απορριφθεί λόγω χαμηλών προμηθειών. Ωστόσο, παρά αυτή την ομοιότητα, ορισμένες σημαντικές διαφορές μεταξύ αυτών των δύο δικτύων, καθώς το Ethereum υποστηρίζει ένα πολύ ευρύτερο φάσμα λειτουργιών.

Ποιες είναι οι άλλες χρήσεις του αερίου ETH;

Κατά τη σύγκριση του Bitcoin και του Ethereum, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι το τελευταίο είναι πολύ περισσότερα από ένα απλό κρυπτονόμισμα και ένα μέσο πληρωμής.

Το δίκτυο Ethereum χρησιμοποιεί τεχνολογία blockchain για να παρέχει μια ανοιχτή πλατφόρμα λογισμικού για όλους. Οι προγραμματιστές μπορούν να χρησιμοποιήσουν γλώσσες προγραμματισμού όπως η Solidity και η τεχνολογία του Vyper για να δημιουργήσουν έξυπνα συμβόλαια. Πρόκειται για συμφωνίες αυτοκλεισίματος που μπορούν να διευκολύνουν τη μεταφορά χρημάτων, περιεχομένου, περιουσίας ή οτιδήποτε έχει αξία, υπό την προϋπόθεση ότι πληρούνται οι προκαθορισμένες παράμετροι.

Οι χρήστες του Ethereum μπορούν επίσης να δημιουργήσουν τις αποκεντρωμένες εφαρμογές τους (dApps). Όλα αυτά, συνδέοντας τις dApps τους στο blockchain μέσω ενός έξυπνου συμβολαίου, οι χρήστες μπορούν να είναι σίγουροι ότι ο κώδικάς τους εκτελείται ακριβώς όπως είναι γραμμένος, χωρίς να βασίζονται μόνο στον προγραμματιστή. Πολλά DApps εκτελούνται στην πλατφόρμα Ethereum που καλύπτουν διάφορους τομείς, όπως ιστότοπους αναζήτησης εργασίας, παιχνίδια και πολλά άλλα.

Για να ξεκινήσετε μια dApp στο blockchain Ethereum, πρέπει να πληρώσετε ένα τέλος συναλλαγής. Έτσι, το αέριο θεωρείται όχι μόνο ένα κρυπτονόμισμα αλλά το καύσιμο για τη δημιουργία αποκεντρωμένων εφαρμογών στο δίκτυο. Κάθε ενέργεια που πραγματοποιείται στο δίκτυο Ethereum απαιτεί διαφορετική υπολογιστική ισχύ. Όσο περισσότεροι πόροι και όσο πιο περίπλοκη είναι η συναλλαγή, τόσο περισσότερο ETH θα πρέπει να πληρώσετε.

Ενώ το Bitcoin εστιάζει στις πληρωμές, το Ethereum προσφέρει τις τεχνολογίες blockchain ανοιχτού κώδικα σε προγραμματιστές και επιχειρήσεις που μπορούν να τις χρησιμοποιήσουν για να δημιουργήσουν νέα προγράμματα. Το δίκτυο Ethereum είναι σαν το App Store, όπου οι προγραμματιστές μπορούν να δημιουργήσουν τις εφαρμογές τους για να λειτουργούν στο δίκτυο.

Πώς το φυσικό αέριο και τα τέλη επηρεάζουν έναν ανθρακωρύχο;

Ένας εξορύκτης που δημιουργεί ένα μπλοκ θα λάβει την προμήθεια για αυτό. Κατά τη δημιουργία του μπλοκ, οι εξορύκτες πρέπει να αποφασίσουν τι είδους συναλλαγές θα συμπεριλάβουν σε αυτό. 

Μπορεί να επιλέξουν συναλλαγές με απροσδόκητο τρόπο. Ένας χρήστης που στέλνει ETH θα πρέπει να ορίσει την αντίστοιχη τιμή αερίου ETH για τους εξορύκτες για να τους παρακινήσει να συμπεριλάβουν μια συναλλαγή στο μπλοκ (αφού λαμβάνουν όλες τις προμήθειες). Οι περισσότεροι από τους ανθρακωρύχους θα είχαν μια πιο απλή στρατηγική. Συνήθως, θα συλλέγουν τις συναλλαγές, θα τις αντιγράφουν στην τιμή του φυσικού αερίου που κυμαίνεται από το υψηλότερο έως το χαμηλότερο επίπεδο και θα γεμίζουν κάθε νέο μπλοκ με αυτές.

Η τιμή του φυσικού αερίου θα πρέπει να είναι αρκετά υψηλή ώστε ένας εξορύκτης να μπορεί να προσθέσει στη συναλλαγή σας στο μπλοκ. Εάν βιάζεστε, τότε μπορείτε να ορίσετε υψηλότερη τιμή για να παρακάμψετε άλλες συναλλαγές. Διαφορετικά, μπορείτε απλώς να ορίσετε την τιμή, η οποία θα είναι επαρκής για να προσθέσει ένας εξορύκτης στο μπλοκ.

Πώς να ορίσετε μια τιμή φυσικού αερίου;

Η χρέωση αερίου είναι η πραγματική χρέωση για μια συναλλαγή. Και το κόστος του τέλους αερίου αναφέρεται στην τιμή του φυσικού αερίου που χρησιμοποιείται. Όταν ληφθούν υπόψη το φυσικό αέριο, η τιμή του φυσικού αερίου και το όριο φυσικού αερίου, θα προκύψουν τα τέλη της τελικής συναλλαγής σας.

Το τέλος αερίου είναι ένα μεταβλητό ποσό. Για παράδειγμα, θεωρητικά, η συναλλαγή μπορεί να απαιτεί 25.000 αέριο, αλλά μόνο 21.000 αέριο δαπανώνται για την επεξεργασία συναλλαγών στην πράξη. Το υπόλοιπο ποσό φυσικού αερίου θα επιστραφεί αμέσως στο άτομο που αποστέλλει τη συναλλαγή. Αυτή η δυνατότητα γίνεται μια πρόσθετη πηγή εισοδήματος για τους ανθρακωρύχους.

Όταν το Ethereum εξακολουθεί να βασίζεται στη συναίνεση του PoW με περιορισμένη χωρητικότητα, οι τιμές του φυσικού αερίου θα μπορούσαν να εκτιναχθούν στα ύψη όταν το δίκτυο είναι υπερφορτωμένο. Το Ethereum 1.0 είναι σε θέση να επεξεργάζεται 13-15 συναλλαγές ανά δευτερόλεπτο κατά μέσο όρο, γεγονός που περιέπλεξε σημαντικά τις διαδικασίες, κυρίως όταν ο κλάδος βρίσκεται σε ανοδική τάση.

Καθώς η τρέχουσα τιμή του φυσικού αερίου ETH κυμαίνεται σε USD, μια κανονική χρέωση συναλλαγής μπορεί να κυμαίνεται από μισό σεντ έως αρκετά δολάρια. Για παράδειγμα, το αυξανόμενο ενδιαφέρον για το DeFiDecentralized Finance (DeFi) υιοθετεί την αποκεντρωμένη έννοια του blockchain και την εφαρμόζει στον κόσμο των οικονομικών. Η κατασκευή... προκαλεί μια εισροή συναλλαγών και τελικά οδηγεί σε αύξηση της μέσης τιμής φυσικού αερίου του Ethereum στα τέλη του 2020. Ως αποτέλεσμα, η μέση τιμή του φυσικού αερίου αυξήθηκε από 11,73835 Gwei στις 7 Αυγούστου 2019 στο ανώτατο όριο των 538,006 Gwei στις 17 Σεπτεμβρίου 2019 — όλα μέσα σε ένα χρόνο.

Για να ορίσετε την καλύτερη τιμή για το αέριο Ethereum, θα πρέπει να βασιστείτε στην τρέχουσα κατάσταση του δικτύου και στις προσωπικές απαιτήσεις για την ταχύτητα συναλλαγής. Όσο μεγαλύτερη είναι η υπερφόρτωση του δικτύου και όσο πιο γρήγορα χρειάζεται να διεκπεραιωθεί η συναλλαγή σας, τόσο υψηλότερη είναι η τιμή του φυσικού αερίου που θα πρέπει να πληρώσετε.

Θα επηρεάσει η υψηλή τιμή του φυσικού αερίου τη σταθερότητα του δικτύου;

Παρά τα προβλήματα των υψηλών τιμών του φυσικού αερίου, το δίκτυο Ethereum παραμένει σταθερό. Ωστόσο, το ακριβό αέριο αψηφά την κύρια ιδέα του δικτύου Ethereum. Γενικά, οι υψηλές χρεώσεις επεξεργασίας αποκλείουν τη δυνατότητα πληρωμών μικροσυναλλαγών και μειώνουν τις πιθανότητες μαζικής υιοθέτησης κρυπτονομισμάτων. Φυσικά, οι εξορύκτες Ethereum μπορεί να επωφεληθούν οικονομικά από την κατάσταση. Ωστόσο, αυτά τα βραχυπρόθεσμα οφέλη υπονομεύουν τη βάση αυτού του δικτύου καθώς δεν είναι πρακτικό για διακανονισμούς σε μικρότερη συναλλαγή. 

Πώς επηρέασε το DeFi Boom τα τέλη ETH;

Η ξαφνική δημοτικότητα της αποκεντρωμένης χρηματοδότησης το 2020 αύξησε τον αριθμό των χρηστών του Ethereum. Ως εκ τούτου, υπάρχει μια αύξηση της ζήτησης για ETH. Η αποκεντρωμένη χρηματοδότηση (DeFi) είναι ο όρος για την χρηματοοικονομική υπηρεσία που βασίζεται σε έξυπνα συμβόλαια για ευκολότερες συναλλαγές μεταξύ των μερών.

Η έκρηξη του DeFi έχει γίνει η αιτία για τα τεχνικά προβλήματα του δικτύου Ethereum. Η μεγαλύτερη πλατφόρμα DeFi, το Uniswap, που δημιουργήθηκε με βάση το Ethereum, άρχισε να κλείνει το σύστημα με σημαντικό αριθμό συναλλαγών. Ως αποτέλεσμα, τα τέλη συναλλαγής έγιναν απίστευτα υψηλά. Το ποσό τους ξεπέρασε το Bitcoin και το χάσμα μεταξύ των δικτύων αυξήθηκε.

Η ανάπτυξη της βιομηχανίας DeFi γέννησε επίσης την έννοια της καλλιέργειας απόδοσης που έχει γίνει απίστευτα δημοφιλής. Αυτή είναι μια νέα μέθοδος απόκτησης ανταμοιβών χρησιμοποιώντας αποκεντρωμένα πρωτόκολλα δημιουργίας χρημάτων. Οι χρήστες θα πρέπει να επενδύουν μόνο σε κρυπτονομίσματα για να τραβήξουν το ενδιαφέρον τους. Τα κέρδη μπορεί να είναι 100% ~ 2.000% APR (Ετήσιο ποσοστό ποσοστού) σε ορισμένες γεωργικές δεξαμενές απόδοσης στα μέσα του 2020. Ωστόσο, οι απώλειες μπορεί να είναι σοβαρές όταν γίνεται εκμετάλλευση του πρωτοκόλλου του έξυπνου συμβολαίου. Παρά τον κίνδυνο, εκατομμύρια άνθρωποι ενδιαφέρονται για τη γεωργία απόδοσης με πιθανά κέρδη.  

Πρόβλημα επεκτασιμότητας του Ethereum και η λύση του s

Η επεκτασιμότητα ήταν ένα από τα εγγενή προβλήματα του Ethereum 1.0. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την υψηλότερη τιμή του φυσικού αερίου και άλλα σοβαρά προβλήματα κατά τη διάρκεια της ύπαρξής του.

Πέρα από το Vitalik Buterin, η κοινότητα έχει αναγνωρίσει αυτό το πρόβλημα και έχει θέσει ως στόχο τη μετάβαση του δικτύου στη συναίνεση PoS. Το έργο στοχεύει στην εφαρμογή τεχνολογίας διαμοιρασμού, η οποία συνεπάγεται το σπάσιμο του δικτύου σε μικρά κομμάτια ή θραύσματα για την επιβεβαίωση των συναλλαγών και τη βελτίωση της ταχύτητας συναλλαγών του.

Μόλις το Ethereum ολοκληρώσει τη μετεγκατάσταση, οι συναλλαγές θα υποβάλλονται σε επεξεργασία από επικυρωτές αντί για εξορύκτες. Ως αποτέλεσμα, η ταχύτητα συναλλαγής θα αυξηθεί. Και τα τέλη θα μειωθούν και η συνολική απόδοση του δικτύου θα είναι πολύ υψηλότερη.

Κλείσιμο Σκέψεων

Το αέριο Ethereum είναι ένα ουσιαστικό μέρος του δικτύου που χρησιμεύει για την επιβράβευση των συμμετεχόντων στο δίκτυο για τη διατήρηση της ασφάλειας και της αποτελεσματικότητας της πλατφόρμας. Η κατανόηση των αρχών υπολογισμού και χρήσης του είναι ζωτικής σημασίας. Αυτό είναι ειδικά για όσους στοχεύουν να εμβαθύνουν στο DeFi και να υιοθετήσουν την τεχνολογία blockchain στην καθημερινή ζωή.