Създаване на ваша собствена криптовалута?

В тази публикация ще научите как да създадете своя собствена криптовалута (всичко, което трябва да знаете), ръководство стъпка по стъпка!

Когато създавате нова криптовалута, можете да изберете да направите монета или жетон. Една монета има собствен блокчейн, докато токенът е изграден върху вече съществуваща мрежа. Криптовалутите разчитат на блокчейн заради тяхната сигурност и децентрализиран характер.

Създаването на токен изисква по-малко опит и усилия, отколкото правенето на крипто монета. Една монета обикновено се нуждае от екип от разработчици и експерти, за да я направи. Токенът все още се нуждае от технически познания, но е възможно да ги създадете за минути чрез използването на други блокчейн, като Ethereum, Binance Smart Chain, Solana и Polygon. 

Вашият избор на жетон или монета ще се промени в зависимост от възможността за персонализиране и полезността, която искате. Като цяло, свързаните разходи зависят от необходимата работа, като външни разработчици и време.

Ethereum и Binance Smart Chain са популярни блокчейн за създаване на цифрови валути. Можете да използвате установен код, за да създадете сами токени, или да платите за използване на услуга за създаване на монети. Страничните вериги са друг популярен избор, тъй като осигуряват повече персонализиране с основните предимства на блокчейн.

Преди да създадете своя собствена криптовалута, ще трябва да помислите за нейната полезност, токеномика и правен статут. След това вашият избор на блокчейн, консенсусен механизъм и архитектура са необходими за етапа на разработка. След това можете да помислите за одит на вашия проект и окончателна правна проверка. Въпреки че почти всеки може да създаде криптовалута, разработването на солиден проект изисква сериозна работа и отдаденост.

Въведение

Идеята за създаване на своя собствена криптовалута, случаи на използване и аудитория е вълнуваща за много фенове на криптовалутата. Но откъде е най-добре да започнете? Всъщност има много начини за създаване на монети и жетони. Разходите и знанията също варират в зависимост от сложността на вашия проект. Ако мислите да създадете своя собствена криптовалута, нашата статия излага основите, за да започнете.

Какво е криптовалута?

Криптовалутата, известна още като крипто, е вид дигитален актив с множество случаи на употреба. Това е преди всичко начин за прехвърляне на стойност между хората по цифров начин, включително парична стойност, права на собственост или дори привилегии за гласуване. Крипто се различава от другите системи за цифрово плащане поради своите корени в блокчейн технологията. Тази основа дава на криптовалутите повече свобода от централни субекти като правителства или банки.

Биткойн е най-известният пример за криптовалута. Той има прост случай на използване за прехвърляне на парична стойност на всеки по целия свят без нужда от посредници. Неговият блокчейн записва всички транзакции и гарантира сигурност и стабилност на мрежата.

Разлика между крипто монети и жетони

Криптовалутите могат грубо да бъдат разделени на две категории: монети и жетони. Разликата между тях е проста. Монетите имат своя собствена блокчейн, като биткойн, например. Ether (ETH) има блокчейн Ethereum. Монетите обикновено имат специфична полезност в цялата мрежа, като плащане на такси за транзакции, залагане или участие в управлението.

Токените са изградени върху вече съществуващи блокчейн. Те може да имат някои подобни роли на монетите, но жетоните основно имат полезност в собствените си проекти. Един пример е CAKE на PancakeSwap на Binance Smart Chain. Можете също да го използвате, за да плащате за определени транзакции в екосистемата на PancakeSwap, като копаене на незаменими токени или игра на тяхната лотария. Въпреки това, CAKE няма собствен блокчейн, така че не може да се използва във всяко приложение в BSC. Същото важи и за хилядите токени ERC-20, издадени в блокчейна на Ethereum. Всеки токен е част от конкретен проект с различни случаи на употреба.

Създаване на крипто монети срещу токени

Както споменахме, създаването на жетон е много по-лесно от създаването на монета. Една монета изисква от вас да разработите и успешно поддържате блокчейн. Можете да разклоните (да създадете копие) друга съществуваща верига, но това не решава проблема с намирането на потребители и валидатори, които да помогнат на вашата мрежа да оцелее. Независимо от това, потенциалът за успех с нова монета може да бъде по-висок от простото правене на жетон. Ето основен преглед на двете опции:

монетаТокен
Работи в собствена блокчейн мрежаМоже да бъде изграден върху съществуващи блокчейн с установена потребителска база
Изисква напреднали познания за блокчейн и умения за кодиранеДоста лесно за създаване с вече съществуващи инструменти и код с отворен код
Разработването на блокчейн е по-скъпо и отнема времеРазработването на токени е по-бързо, по-лесно и сравнително евтино

Създаване на монета

Създаването на нова монета може да отнеме много време, ако разработите свой собствен блокчейн. Въпреки това, разклоняването на предишен блокчейн може да се извърши бързо и да се използва като основа за вашата нова монета. Bitcoin Cash (BCH) е един пример за разклонен проект. За да направите това, вие все още се нуждаете от високо ниво на технически познания и познания за кодиране на блокчейн. Успехът на вашия проект също ще зависи от привличането на нови потребители към вашата блокчейн мрежа, което е предизвикателство.

Създаване на токен

Създаването на токен върху съществуващ блокчейн може да увеличи неговата репутация и сигурност. Въпреки че няма да имате пълен контрол върху всички аспекти на вашия токен, все още има много възможности за персонализиране. Налични са различни уебсайтове и инструменти за създаване на свой собствен токен, особено на BSC и Ethereum.

Прочетете повече: Каква е разликата между монета и токен

Трябва ли да създам монета или жетон за моя проект?

Токен обикновено ще бъде достатъчен за приложения за децентрализирани финанси (DeFi) или игри, за да печелите. И BSC, и Ethereum имат огромно количество гъвкавост и свобода, с които разработчиците могат да работят. 

Ако искате да разширите границите на това, което прави монета или блокчейн, създаването на монета със собствен блокчейн вероятно би било по-добре. Създаването на нов блокчейн и монета със сигурност е по-трудно от издаването на крипто токен. Но ако се направи правилно, това може да донесе много иновации и нови възможности. Binance Smart Chain, Ethereum, Solana и Polygon са добри примери. 

И все пак и двата варианта ще изискват много упорита работа, заедно с технически, икономически и пазарни познания, за да успеят.

Топ решения за създаване на криптовалута

Някои от най-популярните решения за създаване на криптовалути са BSC, Ethereum и Solana. И двете мрежи предоставят начини за създаване на различни токени на базата на вече съществуващи стандарти. Стандартите за токени BEP-20 и ERC-20 са водещи примери, които почти всеки доставчик на крипто портфейл може да поддържа.

ERC-20 принадлежи към блокчейна Ethereum, докато BEP-20 е част от Binance Smart Chain (BSC). И двете мрежи позволяват създаването и персонализирането на интелигентни договори, които ви позволяват да създавате свои собствени токени и децентрализирани приложения (DApps). С DApps можете да създадете екосистема, която предоставя повече случаи на използване и функционалност на вашия токен.

Можете също да разгледате страничните вериги, които използват сигурността на по-голяма верига като Ethereum или Polkadot, но също така предоставят известна персонализация. Мрежата Polygon е свързана към Ethereum и осигурява подобно изживяване, но е по-евтина и по-бърза за използване.

След като изберете блокчейн, ще ви е необходим метод за създаване на своя токен. С BSC и други блокчейн, които са базирани на виртуалната машина Ethereum, процесът е сравнително прост. Можете също да намерите готови за използване инструменти, които създават токени въз основа на параметрите и правилата, които предоставяте. Те обикновено са платени, но са по-практична опция за потребители, които не са запознати със смарт договорите.

Ако искате да създадете свой собствен блокчейн и монета, най-вероятно ще ви трябва екип от разработчици на блокчейн и експерти от индустрията. Дори ако погледнете разклоняването на блокчейн като Ethereum или Bitcoin, все още има огромно количество работа, необходима за настройка на вашата мрежа. Това би включвало насърчаване на потребителите да действат като валидатори и да изпълняват възли, за да поддържат блокчейна да работи.

Неща, които трябва да имате предвид при проектирането на вашата крипто

Освен очевидните избори като вашия блокчейн или създаване на монета или жетон, има няколко други ключови области, които трябва да вземете предвид:

Определете полезността на вашата криптовалута

Криптовалутите могат да играят много роли. Някои действат като ключове за достъп до услуги. Други дори представляват акции или други финансови активи. За да разберете и начертаете процеса на създаване на вашата криптовалута, ще трябва да дефинирате нейните характеристики от самото начало.

Проектирайте своята токеномика

Токеномиката е икономиката, която управлява вашата крипто, като общото предлагане, метода на разпространение и първоначалното ценообразуване. Една добра идея може да се провали, ако токеномиката не е правилна и потребителите не са стимулирани да купуват криптовалутата. Например, ако създавате стабилна монета, но не можете да я прикрепите правилно, никой няма да иска да я купи или задържи.

Проверете законовото му съответствие

Държавите по света имат свои собствени закони и правила относно криптовалутите. Някои юрисдикции може дори да забранят използването на криптовалути. Обмислете изцяло своите законови задължения и всички проблеми със спазването, с които може да се сблъскате.

Създайте своя собствена криптовалута в 7 стъпки

Ако създавате само токен, не всяка стъпка в урока по-долу ще се прилага. Това, което е по-важно, биха били трите стъпки за проектиране по-горе. Повечето от нашите инструкции ще обхванат първо основите на създаването на блокчейн, преди най-накрая да изсечете вашата монета.

1. Изберете подходяща блокчейн платформа

За токен ще трябва да изберете блокчейна, на който да копирате криптовалутата си. BSC и Etheruem са популярни опции, но страничните вериги също могат да бъдат добра идея. За да създадете своя собствена монета, ще трябва да помислите за проектиране или наемане на някой, който да създаде персонализиран блокчейн.

2. Изберете консенсусен механизъм

Ако създавате свой собствен блокчейн или не сте сигурни кой да изберете за своя токен, помислете за механизма на консенсус, който искате. Тези механизми определят как участниците потвърждават и валидират транзакции в мрежата. Повечето блокчейн използват Proof of Stake, тъй като има ниски хардуерни изисквания и много различни вариации. Доказателството за работа, както се използва в биткойн, се счита от някои за по-сигурно, но често е скъпо за поддръжка и не е толкова екологично.

3. Проектирайте своята блокчейн архитектура

Тази стъпка е необходима само ако създавате монета. Не всеки блокчейн позволява на обществеността да валидира транзакции или да изпълнява възли. Решението между частен, публичен, разрешен или без разрешение блокчейн е важно. Вашата блокчейн архитектура ще зависи от това какво се опитват да направят вашата монета и проект. Например, компания или държава, създаваща монета, може да управлява частна блокчейн за повече контрол.

4. Започнете разработването на блокчейн

Освен ако нямате експертни познания за развитие, ще се нуждаете от външна помощ, за да изградите идеите си. След като блокчейнът работи в жива среда, е изключително трудно да се променят основните му концепции и правила. Използвайте тестова мрежа, за да се уверите, че всичко работи по план и в идеалния случай си сътрудничете с цял екип за разработка, за да изградите своя блокчейн. 

5. Одитирайте вашата криптовалута и нейния код

Одиторски компании като Certik могат да проверят кода на вашия блокчейн и неговата криптовалута, за да търсят всякакви уязвимости. След това можете да публикувате одита публично и да действате въз основа на неговите констатации. Този процес осигурява известна сигурност за вас като създател и за всички потенциални потребители или инвеститори. 

6. Проверете отново правните аспекти

Сега, когато вашият блокчейн работи и сте готови да изсечете вашата криптовалута, най-добре е да поискате експертен правен съвет, за да проверите дали ще трябва да кандидатствате за разрешение. Отново, тази стъпка е трудна за постигане сама и изисква външна помощ.

7. Изсечете вашата криптовалута

Независимо дали създавате токен или монета, в даден момент ще трябва да изсечете криптовалутата. Точният метод ще се различава в зависимост от вашата токеномика. Например, фиксираните токени за доставка обикновено се изсичат наведнъж чрез интелигентен договор. Монети като биткойн се секат постепенно, тъй като миньорите валидират нови блокове от транзакции.

Как да създадете токен BEP-20

За да създадете прост токен BEP-20, ще ви трябват някои основни умения за кодиране, за да внедрите интелигентен договор в Binance Smart Chain. Също така ще трябва да имате инсталиран MetaMask и малко BNB в портфейла си, за да плащате таксите за газ.

1. Уверете се, че BSC основната мрежа е добавена към MetaMask. Можете да намерите подробни инструкции в нашето ръководство за свързване на MetaMask към Binance Smart Chain .

Прочетете повече: Какво е портфейл Metamask | Как да създадете портфейл и да го използвате

2. Насочете се към Remix, онлайн приложение за разработване и внедряване на интелигентни договори в блокчейн, които са съвместими с виртуалната машина Ethereum. Щракнете с десния бутон върху папката [contracts] и щракнете върху [Нов файл].

3. Наименувайте файла “BEP20.sol”.

4. Уверете се, че езикът за програмиране е зададен като [Solidity], или вашият интелигентен договор няма да функционира. Можете да направите това, като щракнете върху иконата, очертана по-долу вдясно.

5. Копирайте кода за интелигентен договор BEP-20 във вашия файл. Можете да намерите повече информация за параметрите и функциите на кода на GitHub .

6. Променете името, символа, десетичните знаци и общото предлагане за вашата монета. Тук сме избрали Binance Academy Coin (BAC) като пример, с 18 знака след десетичната запетая и общо предлагане от 100 000 000. Не забравяйте да добавите достатъчно 0, за да покриете 18-те знака след десетичната запетая.

7. След това ще трябва да компилирате интелигентния договор. Щракнете върху иконата, показана по-долу в лявата част на екрана, отметнете [Автоматично компилиране] и [Активиране на оптимизация], след което щракнете върху бутона [Компилиране].

8. Щракнете върху бутона [ABI], за да копирате ABI на договора.

9.  Щракнете върху иконата, маркирана по-долу от лявата страна на екрана. Изберете [Injected Web3] като ваша среда и след това позволете на MetaMask да се свърже с Remix. И накрая, уверете се, че сте избрали своя BEP20 договор, преди да щракнете върху [Deploy].

10. Вече ще трябва да платите такса за транзакция чрез MetaMask, за да разположите договора в блокчейна. След като интелигентният договор е активен, трябва да потвърдите и публикувате изходния код на договора си. 

Копирайте адреса на договора в BscScan, изберете [Solidity (Single)] като тип компилатор и съпоставете версията на компилатора, използвана в стъпка 7.

11. След това щракнете с десния бутон върху BEP20.sol в Remix и натиснете [Flatten]. След това ще трябва да дадете разрешение на Remix за изравняване на кода.

12. Копирайте кода от вашия BEP20_flat.sol в полето и се уверете, че [Optimization] е настроен на Yes. Сега щракнете върху [Проверка и публикуване] в долната част на страницата.

13. Сега ще видите успешен начален екран. С проверения код можете да копирате своя токен чрез BscScan, като използвате извикването _mint, внедрено в договора. Отидете на адреса на договора в BscScan и щракнете върху [Напиши договор], след което щракнете върху [Свързване с Web3], за да свържете вашия акаунт в MetaMask.

14. Насочете се надолу по страницата към секцията монетен двор и въведете броя на жетоните, които искате да изсечете. Ще изсечем 100 000 000 BAC. Не забравяйте да добавите и десетичните знаци, в този случай 18. Щракнете върху [Write] и платете таксата на MetaMask.

15. Сега трябва да видите, че токените са изсечени и изпратени до портфейла, създал смарт договора.

Как да вкарате вашата криптовалута в списъка

Показването на вашата монета или токен на борса за криптовалута като Binance може да ги представи на по-широка аудитория по безопасен и регулиран начин. Ако успеете да създадете и разработите солиден проект за криптовалута, можете да попълните онлайн формуляри за кандидатстване на Binance за директна регистрация и/или разпространение на Launchpad/Launchpool.

Всяка криптовалута преминава през строг процес на надлежна проверка и ще трябва редовно да актуализирате Binance за напредъка си по време на приложението. Също така ще трябва да приемете BNB и BUSD в екосистемата на вашата криптовалута, като например да ги предоставите като ликвидност или да ги приемете по време на първоначалното си предлагане на монети (ICO) или продажба на токени.

Разходи за създаване на собствена криптовалута

Разходите са свързани с избраните от вас методи и настройка. Ако създавате монета и блокчейн, вероятно ще трябва да плащате на цял екип за няколко месеца. Одит на код от надежден екип може също да струва около $15 000 (USD). Най-евтиният обикновен токен на BSC може да се направи за $50. Когато изчислим това средно, за да създадете криптовалута с някакъв шанс за успех, вероятно ще трябва да похарчите хиляди долари за нейното създаване, маркетинг и изграждане на общност.

☞  РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ В BINANCE

Ако решите да направите своя собствена криптовалута, не забравяйте да използвате нашата информация само като отправна точка. Това е дълбока тема, която отнема много време, за да се разбере напълно. Освен да създадете жетона или монетата, вие също трябва да помислите как да го направите успешен след стартирането. Изучаването на други проекти и техните стартирания, за да видите какво работи добре и какво не, може да помогне при създаването на ваша собствена криптовалута.

🔺 ОТКАЗ ОТ ОТГОВОРНОСТ: Информацията в публикацията не е финансов съвет, предназначена е САМО ЗА ОБЩИ ИНФОРМАЦИОННИ ЦЕЛИ. Търговията с криптовалута е МНОГО рискована. Уверете се, че разбирате тези рискове и че сте отговорни за това, което правите с парите си.

🔥 Ако сте начинаещ. Вярвам, че статията по-долу ще ви бъде полезна ☞  Какво трябва да знаете, преди да инвестирате в криптовалута - за начинаещи

What is GEEK

Buddha Community

Създаване на ваша собствена криптовалута?

В тази публикация ще научите как да създадете своя собствена криптовалута (всичко, което трябва да знаете), ръководство стъпка по стъпка!

Когато създавате нова криптовалута, можете да изберете да направите монета или жетон. Една монета има собствен блокчейн, докато токенът е изграден върху вече съществуваща мрежа. Криптовалутите разчитат на блокчейн заради тяхната сигурност и децентрализиран характер.

Създаването на токен изисква по-малко опит и усилия, отколкото правенето на крипто монета. Една монета обикновено се нуждае от екип от разработчици и експерти, за да я направи. Токенът все още се нуждае от технически познания, но е възможно да ги създадете за минути чрез използването на други блокчейн, като Ethereum, Binance Smart Chain, Solana и Polygon. 

Вашият избор на жетон или монета ще се промени в зависимост от възможността за персонализиране и полезността, която искате. Като цяло, свързаните разходи зависят от необходимата работа, като външни разработчици и време.

Ethereum и Binance Smart Chain са популярни блокчейн за създаване на цифрови валути. Можете да използвате установен код, за да създадете сами токени, или да платите за използване на услуга за създаване на монети. Страничните вериги са друг популярен избор, тъй като осигуряват повече персонализиране с основните предимства на блокчейн.

Преди да създадете своя собствена криптовалута, ще трябва да помислите за нейната полезност, токеномика и правен статут. След това вашият избор на блокчейн, консенсусен механизъм и архитектура са необходими за етапа на разработка. След това можете да помислите за одит на вашия проект и окончателна правна проверка. Въпреки че почти всеки може да създаде криптовалута, разработването на солиден проект изисква сериозна работа и отдаденост.

Въведение

Идеята за създаване на своя собствена криптовалута, случаи на използване и аудитория е вълнуваща за много фенове на криптовалутата. Но откъде е най-добре да започнете? Всъщност има много начини за създаване на монети и жетони. Разходите и знанията също варират в зависимост от сложността на вашия проект. Ако мислите да създадете своя собствена криптовалута, нашата статия излага основите, за да започнете.

Какво е криптовалута?

Криптовалутата, известна още като крипто, е вид дигитален актив с множество случаи на употреба. Това е преди всичко начин за прехвърляне на стойност между хората по цифров начин, включително парична стойност, права на собственост или дори привилегии за гласуване. Крипто се различава от другите системи за цифрово плащане поради своите корени в блокчейн технологията. Тази основа дава на криптовалутите повече свобода от централни субекти като правителства или банки.

Биткойн е най-известният пример за криптовалута. Той има прост случай на използване за прехвърляне на парична стойност на всеки по целия свят без нужда от посредници. Неговият блокчейн записва всички транзакции и гарантира сигурност и стабилност на мрежата.

Разлика между крипто монети и жетони

Криптовалутите могат грубо да бъдат разделени на две категории: монети и жетони. Разликата между тях е проста. Монетите имат своя собствена блокчейн, като биткойн, например. Ether (ETH) има блокчейн Ethereum. Монетите обикновено имат специфична полезност в цялата мрежа, като плащане на такси за транзакции, залагане или участие в управлението.

Токените са изградени върху вече съществуващи блокчейн. Те може да имат някои подобни роли на монетите, но жетоните основно имат полезност в собствените си проекти. Един пример е CAKE на PancakeSwap на Binance Smart Chain. Можете също да го използвате, за да плащате за определени транзакции в екосистемата на PancakeSwap, като копаене на незаменими токени или игра на тяхната лотария. Въпреки това, CAKE няма собствен блокчейн, така че не може да се използва във всяко приложение в BSC. Същото важи и за хилядите токени ERC-20, издадени в блокчейна на Ethereum. Всеки токен е част от конкретен проект с различни случаи на употреба.

Създаване на крипто монети срещу токени

Както споменахме, създаването на жетон е много по-лесно от създаването на монета. Една монета изисква от вас да разработите и успешно поддържате блокчейн. Можете да разклоните (да създадете копие) друга съществуваща верига, но това не решава проблема с намирането на потребители и валидатори, които да помогнат на вашата мрежа да оцелее. Независимо от това, потенциалът за успех с нова монета може да бъде по-висок от простото правене на жетон. Ето основен преглед на двете опции:

монетаТокен
Работи в собствена блокчейн мрежаМоже да бъде изграден върху съществуващи блокчейн с установена потребителска база
Изисква напреднали познания за блокчейн и умения за кодиранеДоста лесно за създаване с вече съществуващи инструменти и код с отворен код
Разработването на блокчейн е по-скъпо и отнема времеРазработването на токени е по-бързо, по-лесно и сравнително евтино

Създаване на монета

Създаването на нова монета може да отнеме много време, ако разработите свой собствен блокчейн. Въпреки това, разклоняването на предишен блокчейн може да се извърши бързо и да се използва като основа за вашата нова монета. Bitcoin Cash (BCH) е един пример за разклонен проект. За да направите това, вие все още се нуждаете от високо ниво на технически познания и познания за кодиране на блокчейн. Успехът на вашия проект също ще зависи от привличането на нови потребители към вашата блокчейн мрежа, което е предизвикателство.

Създаване на токен

Създаването на токен върху съществуващ блокчейн може да увеличи неговата репутация и сигурност. Въпреки че няма да имате пълен контрол върху всички аспекти на вашия токен, все още има много възможности за персонализиране. Налични са различни уебсайтове и инструменти за създаване на свой собствен токен, особено на BSC и Ethereum.

Прочетете повече: Каква е разликата между монета и токен

Трябва ли да създам монета или жетон за моя проект?

Токен обикновено ще бъде достатъчен за приложения за децентрализирани финанси (DeFi) или игри, за да печелите. И BSC, и Ethereum имат огромно количество гъвкавост и свобода, с които разработчиците могат да работят. 

Ако искате да разширите границите на това, което прави монета или блокчейн, създаването на монета със собствен блокчейн вероятно би било по-добре. Създаването на нов блокчейн и монета със сигурност е по-трудно от издаването на крипто токен. Но ако се направи правилно, това може да донесе много иновации и нови възможности. Binance Smart Chain, Ethereum, Solana и Polygon са добри примери. 

И все пак и двата варианта ще изискват много упорита работа, заедно с технически, икономически и пазарни познания, за да успеят.

Топ решения за създаване на криптовалута

Някои от най-популярните решения за създаване на криптовалути са BSC, Ethereum и Solana. И двете мрежи предоставят начини за създаване на различни токени на базата на вече съществуващи стандарти. Стандартите за токени BEP-20 и ERC-20 са водещи примери, които почти всеки доставчик на крипто портфейл може да поддържа.

ERC-20 принадлежи към блокчейна Ethereum, докато BEP-20 е част от Binance Smart Chain (BSC). И двете мрежи позволяват създаването и персонализирането на интелигентни договори, които ви позволяват да създавате свои собствени токени и децентрализирани приложения (DApps). С DApps можете да създадете екосистема, която предоставя повече случаи на използване и функционалност на вашия токен.

Можете също да разгледате страничните вериги, които използват сигурността на по-голяма верига като Ethereum или Polkadot, но също така предоставят известна персонализация. Мрежата Polygon е свързана към Ethereum и осигурява подобно изживяване, но е по-евтина и по-бърза за използване.

След като изберете блокчейн, ще ви е необходим метод за създаване на своя токен. С BSC и други блокчейн, които са базирани на виртуалната машина Ethereum, процесът е сравнително прост. Можете също да намерите готови за използване инструменти, които създават токени въз основа на параметрите и правилата, които предоставяте. Те обикновено са платени, но са по-практична опция за потребители, които не са запознати със смарт договорите.

Ако искате да създадете свой собствен блокчейн и монета, най-вероятно ще ви трябва екип от разработчици на блокчейн и експерти от индустрията. Дори ако погледнете разклоняването на блокчейн като Ethereum или Bitcoin, все още има огромно количество работа, необходима за настройка на вашата мрежа. Това би включвало насърчаване на потребителите да действат като валидатори и да изпълняват възли, за да поддържат блокчейна да работи.

Неща, които трябва да имате предвид при проектирането на вашата крипто

Освен очевидните избори като вашия блокчейн или създаване на монета или жетон, има няколко други ключови области, които трябва да вземете предвид:

Определете полезността на вашата криптовалута

Криптовалутите могат да играят много роли. Някои действат като ключове за достъп до услуги. Други дори представляват акции или други финансови активи. За да разберете и начертаете процеса на създаване на вашата криптовалута, ще трябва да дефинирате нейните характеристики от самото начало.

Проектирайте своята токеномика

Токеномиката е икономиката, която управлява вашата крипто, като общото предлагане, метода на разпространение и първоначалното ценообразуване. Една добра идея може да се провали, ако токеномиката не е правилна и потребителите не са стимулирани да купуват криптовалутата. Например, ако създавате стабилна монета, но не можете да я прикрепите правилно, никой няма да иска да я купи или задържи.

Проверете законовото му съответствие

Държавите по света имат свои собствени закони и правила относно криптовалутите. Някои юрисдикции може дори да забранят използването на криптовалути. Обмислете изцяло своите законови задължения и всички проблеми със спазването, с които може да се сблъскате.

Създайте своя собствена криптовалута в 7 стъпки

Ако създавате само токен, не всяка стъпка в урока по-долу ще се прилага. Това, което е по-важно, биха били трите стъпки за проектиране по-горе. Повечето от нашите инструкции ще обхванат първо основите на създаването на блокчейн, преди най-накрая да изсечете вашата монета.

1. Изберете подходяща блокчейн платформа

За токен ще трябва да изберете блокчейна, на който да копирате криптовалутата си. BSC и Etheruem са популярни опции, но страничните вериги също могат да бъдат добра идея. За да създадете своя собствена монета, ще трябва да помислите за проектиране или наемане на някой, който да създаде персонализиран блокчейн.

2. Изберете консенсусен механизъм

Ако създавате свой собствен блокчейн или не сте сигурни кой да изберете за своя токен, помислете за механизма на консенсус, който искате. Тези механизми определят как участниците потвърждават и валидират транзакции в мрежата. Повечето блокчейн използват Proof of Stake, тъй като има ниски хардуерни изисквания и много различни вариации. Доказателството за работа, както се използва в биткойн, се счита от някои за по-сигурно, но често е скъпо за поддръжка и не е толкова екологично.

3. Проектирайте своята блокчейн архитектура

Тази стъпка е необходима само ако създавате монета. Не всеки блокчейн позволява на обществеността да валидира транзакции или да изпълнява възли. Решението между частен, публичен, разрешен или без разрешение блокчейн е важно. Вашата блокчейн архитектура ще зависи от това какво се опитват да направят вашата монета и проект. Например, компания или държава, създаваща монета, може да управлява частна блокчейн за повече контрол.

4. Започнете разработването на блокчейн

Освен ако нямате експертни познания за развитие, ще се нуждаете от външна помощ, за да изградите идеите си. След като блокчейнът работи в жива среда, е изключително трудно да се променят основните му концепции и правила. Използвайте тестова мрежа, за да се уверите, че всичко работи по план и в идеалния случай си сътрудничете с цял екип за разработка, за да изградите своя блокчейн. 

5. Одитирайте вашата криптовалута и нейния код

Одиторски компании като Certik могат да проверят кода на вашия блокчейн и неговата криптовалута, за да търсят всякакви уязвимости. След това можете да публикувате одита публично и да действате въз основа на неговите констатации. Този процес осигурява известна сигурност за вас като създател и за всички потенциални потребители или инвеститори. 

6. Проверете отново правните аспекти

Сега, когато вашият блокчейн работи и сте готови да изсечете вашата криптовалута, най-добре е да поискате експертен правен съвет, за да проверите дали ще трябва да кандидатствате за разрешение. Отново, тази стъпка е трудна за постигане сама и изисква външна помощ.

7. Изсечете вашата криптовалута

Независимо дали създавате токен или монета, в даден момент ще трябва да изсечете криптовалутата. Точният метод ще се различава в зависимост от вашата токеномика. Например, фиксираните токени за доставка обикновено се изсичат наведнъж чрез интелигентен договор. Монети като биткойн се секат постепенно, тъй като миньорите валидират нови блокове от транзакции.

Как да създадете токен BEP-20

За да създадете прост токен BEP-20, ще ви трябват някои основни умения за кодиране, за да внедрите интелигентен договор в Binance Smart Chain. Също така ще трябва да имате инсталиран MetaMask и малко BNB в портфейла си, за да плащате таксите за газ.

1. Уверете се, че BSC основната мрежа е добавена към MetaMask. Можете да намерите подробни инструкции в нашето ръководство за свързване на MetaMask към Binance Smart Chain .

Прочетете повече: Какво е портфейл Metamask | Как да създадете портфейл и да го използвате

2. Насочете се към Remix, онлайн приложение за разработване и внедряване на интелигентни договори в блокчейн, които са съвместими с виртуалната машина Ethereum. Щракнете с десния бутон върху папката [contracts] и щракнете върху [Нов файл].

3. Наименувайте файла “BEP20.sol”.

4. Уверете се, че езикът за програмиране е зададен като [Solidity], или вашият интелигентен договор няма да функционира. Можете да направите това, като щракнете върху иконата, очертана по-долу вдясно.

5. Копирайте кода за интелигентен договор BEP-20 във вашия файл. Можете да намерите повече информация за параметрите и функциите на кода на GitHub .

6. Променете името, символа, десетичните знаци и общото предлагане за вашата монета. Тук сме избрали Binance Academy Coin (BAC) като пример, с 18 знака след десетичната запетая и общо предлагане от 100 000 000. Не забравяйте да добавите достатъчно 0, за да покриете 18-те знака след десетичната запетая.

7. След това ще трябва да компилирате интелигентния договор. Щракнете върху иконата, показана по-долу в лявата част на екрана, отметнете [Автоматично компилиране] и [Активиране на оптимизация], след което щракнете върху бутона [Компилиране].

8. Щракнете върху бутона [ABI], за да копирате ABI на договора.

9.  Щракнете върху иконата, маркирана по-долу от лявата страна на екрана. Изберете [Injected Web3] като ваша среда и след това позволете на MetaMask да се свърже с Remix. И накрая, уверете се, че сте избрали своя BEP20 договор, преди да щракнете върху [Deploy].

10. Вече ще трябва да платите такса за транзакция чрез MetaMask, за да разположите договора в блокчейна. След като интелигентният договор е активен, трябва да потвърдите и публикувате изходния код на договора си. 

Копирайте адреса на договора в BscScan, изберете [Solidity (Single)] като тип компилатор и съпоставете версията на компилатора, използвана в стъпка 7.

11. След това щракнете с десния бутон върху BEP20.sol в Remix и натиснете [Flatten]. След това ще трябва да дадете разрешение на Remix за изравняване на кода.

12. Копирайте кода от вашия BEP20_flat.sol в полето и се уверете, че [Optimization] е настроен на Yes. Сега щракнете върху [Проверка и публикуване] в долната част на страницата.

13. Сега ще видите успешен начален екран. С проверения код можете да копирате своя токен чрез BscScan, като използвате извикването _mint, внедрено в договора. Отидете на адреса на договора в BscScan и щракнете върху [Напиши договор], след което щракнете върху [Свързване с Web3], за да свържете вашия акаунт в MetaMask.

14. Насочете се надолу по страницата към секцията монетен двор и въведете броя на жетоните, които искате да изсечете. Ще изсечем 100 000 000 BAC. Не забравяйте да добавите и десетичните знаци, в този случай 18. Щракнете върху [Write] и платете таксата на MetaMask.

15. Сега трябва да видите, че токените са изсечени и изпратени до портфейла, създал смарт договора.

Как да вкарате вашата криптовалута в списъка

Показването на вашата монета или токен на борса за криптовалута като Binance може да ги представи на по-широка аудитория по безопасен и регулиран начин. Ако успеете да създадете и разработите солиден проект за криптовалута, можете да попълните онлайн формуляри за кандидатстване на Binance за директна регистрация и/или разпространение на Launchpad/Launchpool.

Всяка криптовалута преминава през строг процес на надлежна проверка и ще трябва редовно да актуализирате Binance за напредъка си по време на приложението. Също така ще трябва да приемете BNB и BUSD в екосистемата на вашата криптовалута, като например да ги предоставите като ликвидност или да ги приемете по време на първоначалното си предлагане на монети (ICO) или продажба на токени.

Разходи за създаване на собствена криптовалута

Разходите са свързани с избраните от вас методи и настройка. Ако създавате монета и блокчейн, вероятно ще трябва да плащате на цял екип за няколко месеца. Одит на код от надежден екип може също да струва около $15 000 (USD). Най-евтиният обикновен токен на BSC може да се направи за $50. Когато изчислим това средно, за да създадете криптовалута с някакъв шанс за успех, вероятно ще трябва да похарчите хиляди долари за нейното създаване, маркетинг и изграждане на общност.

☞  РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ В BINANCE

Ако решите да направите своя собствена криптовалута, не забравяйте да използвате нашата информация само като отправна точка. Това е дълбока тема, която отнема много време, за да се разбере напълно. Освен да създадете жетона или монетата, вие също трябва да помислите как да го направите успешен след стартирането. Изучаването на други проекти и техните стартирания, за да видите какво работи добре и какво не, може да помогне при създаването на ваша собствена криптовалута.

🔺 ОТКАЗ ОТ ОТГОВОРНОСТ: Информацията в публикацията не е финансов съвет, предназначена е САМО ЗА ОБЩИ ИНФОРМАЦИОННИ ЦЕЛИ. Търговията с криптовалута е МНОГО рискована. Уверете се, че разбирате тези рискове и че сте отговорни за това, което правите с парите си.

🔥 Ако сте начинаещ. Вярвам, че статията по-долу ще ви бъде полезна ☞  Какво трябва да знаете, преди да инвестирате в криптовалута - за начинаещи

Създаване на ваша собствена криптовалута

В тази публикация ще научите как да създадете своя собствена криптовалута (всичко, което трябва да знаете), ръководство стъпка по стъпка!

Когато създавате нова криптовалута, можете да изберете да направите монета или жетон. Една монета има собствен блокчейн, докато токенът е изграден върху вече съществуваща мрежа. Криптовалутите разчитат на блокчейн заради тяхната сигурност и децентрализиран характер.

Създаването на токен изисква по-малко опит и усилия, отколкото правенето на крипто монета. Една монета обикновено се нуждае от екип от разработчици и експерти, за да я направи. Токенът все още се нуждае от технически познания, но е възможно да ги създадете за минути чрез използването на други блокчейн, като Ethereum, Binance Smart Chain, Solana и Polygon. 

Вашият избор на жетон или монета ще се промени в зависимост от възможността за персонализиране и полезността, която искате. Като цяло, свързаните разходи зависят от необходимата работа, като външни разработчици и време.

Ethereum и Binance Smart Chain са популярни блокчейн за създаване на цифрови валути. Можете да използвате установен код, за да създадете сами токени, или да платите за използване на услуга за създаване на монети. Страничните вериги са друг популярен избор, тъй като осигуряват повече персонализиране с основните предимства на блокчейн.

Преди да създадете своя собствена криптовалута, ще трябва да помислите за нейната полезност, токеномика и правен статут. След това вашият избор на блокчейн, консенсусен механизъм и архитектура са необходими за етапа на разработка. След това можете да помислите за одит на вашия проект и окончателна правна проверка. Въпреки че почти всеки може да създаде криптовалута, разработването на солиден проект изисква сериозна работа и отдаденост.

Въведение

Идеята за създаване на своя собствена криптовалута, случаи на използване и аудитория е вълнуваща за много фенове на криптовалутата. Но откъде е най-добре да започнете? Всъщност има много начини за създаване на монети и жетони. Разходите и знанията също варират в зависимост от сложността на вашия проект. Ако мислите да създадете своя собствена криптовалута, нашата статия излага основите, за да започнете.

Какво е криптовалута?

Криптовалутата, известна още като крипто, е вид дигитален актив с множество случаи на употреба. Това е преди всичко начин за прехвърляне на стойност между хората по цифров начин, включително парична стойност, права на собственост или дори привилегии за гласуване. Крипто се различава от другите системи за цифрово плащане поради своите корени в блокчейн технологията. Тази основа дава на криптовалутите повече свобода от централни субекти като правителства или банки.

Биткойн е най-известният пример за криптовалута. Той има прост случай на използване за прехвърляне на парична стойност на всеки по целия свят без нужда от посредници. Неговият блокчейн записва всички транзакции и гарантира сигурност и стабилност на мрежата.

Разлика между крипто монети и жетони

Криптовалутите могат грубо да бъдат разделени на две категории: монети и жетони. Разликата между тях е проста. Монетите имат своя собствена блокчейн, като биткойн, например. Ether (ETH) има блокчейн Ethereum. Монетите обикновено имат специфична полезност в цялата мрежа, като плащане на такси за транзакции, залагане или участие в управлението.

Токените са изградени върху вече съществуващи блокчейн. Те може да имат някои подобни роли на монетите, но жетоните основно имат полезност в собствените си проекти. Един пример е CAKE на PancakeSwap на Binance Smart Chain. Можете също да го използвате, за да плащате за определени транзакции в екосистемата на PancakeSwap, като копаене на незаменими токени или игра на тяхната лотария. Въпреки това, CAKE няма собствен блокчейн, така че не може да се използва във всяко приложение в BSC. Същото важи и за хилядите токени ERC-20, издадени в блокчейна на Ethereum. Всеки токен е част от конкретен проект с различни случаи на употреба.

Създаване на крипто монети срещу токени

Както споменахме, създаването на жетон е много по-лесно от създаването на монета. Една монета изисква от вас да разработите и успешно поддържате блокчейн. Можете да разклоните (да създадете копие) друга съществуваща верига, но това не решава проблема с намирането на потребители и валидатори, които да помогнат на вашата мрежа да оцелее. Независимо от това, потенциалът за успех с нова монета може да бъде по-висок от простото правене на жетон. Ето основен преглед на двете опции:

монетаТокен
Работи в собствена блокчейн мрежаМоже да бъде изграден върху съществуващи блокчейн с установена потребителска база
Изисква напреднали познания за блокчейн и умения за кодиранеДоста лесно за създаване с вече съществуващи инструменти и код с отворен код
Разработването на блокчейн е по-скъпо и отнема времеРазработването на токени е по-бързо, по-лесно и сравнително евтино

Създаване на монета

Създаването на нова монета може да отнеме много време, ако разработите свой собствен блокчейн. Въпреки това, разклоняването на предишен блокчейн може да се извърши бързо и да се използва като основа за вашата нова монета. Bitcoin Cash (BCH) е един пример за разклонен проект. За да направите това, вие все още се нуждаете от високо ниво на технически познания и познания за кодиране на блокчейн. Успехът на вашия проект също ще зависи от привличането на нови потребители към вашата блокчейн мрежа, което е предизвикателство.

Създаване на токен

Създаването на токен върху съществуващ блокчейн може да увеличи неговата репутация и сигурност. Въпреки че няма да имате пълен контрол върху всички аспекти на вашия токен, все още има много възможности за персонализиране. Налични са различни уебсайтове и инструменти за създаване на свой собствен токен, особено на BSC и Ethereum.

Прочетете повече: Каква е разликата между монета и токен

Трябва ли да създам монета или жетон за моя проект?

Токен обикновено ще бъде достатъчен за приложения за децентрализирани финанси (DeFi) или игри, за да печелите. И BSC, и Ethereum имат огромно количество гъвкавост и свобода, с които разработчиците могат да работят. 

Ако искате да разширите границите на това, което прави монета или блокчейн, създаването на монета със собствен блокчейн вероятно би било по-добре. Създаването на нов блокчейн и монета със сигурност е по-трудно от издаването на крипто токен. Но ако се направи правилно, това може да донесе много иновации и нови възможности. Binance Smart Chain, Ethereum, Solana и Polygon са добри примери. 

И все пак и двата варианта ще изискват много упорита работа, заедно с технически, икономически и пазарни познания, за да успеят.

Топ решения за създаване на криптовалута

Някои от най-популярните решения за създаване на криптовалути са BSC, Ethereum и Solana. И двете мрежи предоставят начини за създаване на различни токени на базата на вече съществуващи стандарти. Стандартите за токени BEP-20 и ERC-20 са водещи примери, които почти всеки доставчик на крипто портфейл може да поддържа.

ERC-20 принадлежи към блокчейна Ethereum, докато BEP-20 е част от Binance Smart Chain (BSC). И двете мрежи позволяват създаването и персонализирането на интелигентни договори, които ви позволяват да създавате свои собствени токени и децентрализирани приложения (DApps). С DApps можете да създадете екосистема, която предоставя повече случаи на използване и функционалност на вашия токен.

Можете също да разгледате страничните вериги, които използват сигурността на по-голяма верига като Ethereum или Polkadot, но също така предоставят известна персонализация. Мрежата Polygon е свързана към Ethereum и осигурява подобно изживяване, но е по-евтина и по-бърза за използване.

След като изберете блокчейн, ще ви е необходим метод за създаване на своя токен. С BSC и други блокчейн, които са базирани на виртуалната машина Ethereum, процесът е сравнително прост. Можете също да намерите готови за използване инструменти, които създават токени въз основа на параметрите и правилата, които предоставяте. Те обикновено са платени, но са по-практична опция за потребители, които не са запознати със смарт договорите.

Ако искате да създадете свой собствен блокчейн и монета, най-вероятно ще ви трябва екип от разработчици на блокчейн и експерти от индустрията. Дори ако погледнете разклоняването на блокчейн като Ethereum или Bitcoin, все още има огромно количество работа, необходима за настройка на вашата мрежа. Това би включвало насърчаване на потребителите да действат като валидатори и да изпълняват възли, за да поддържат блокчейна да работи.

Неща, които трябва да имате предвид при проектирането на вашата крипто

Освен очевидните избори като вашия блокчейн или създаване на монета или жетон, има няколко други ключови области, които трябва да вземете предвид:

Определете полезността на вашата криптовалута

Криптовалутите могат да играят много роли. Някои действат като ключове за достъп до услуги. Други дори представляват акции или други финансови активи. За да разберете и начертаете процеса на създаване на вашата криптовалута, ще трябва да дефинирате нейните характеристики от самото начало.

Проектирайте своята токеномика

Токеномиката е икономиката, която управлява вашата крипто, като общото предлагане, метода на разпространение и първоначалното ценообразуване. Една добра идея може да се провали, ако токеномиката не е правилна и потребителите не са стимулирани да купуват криптовалутата. Например, ако създавате стабилна монета, но не можете да я прикрепите правилно, никой няма да иска да я купи или задържи.

Проверете законовото му съответствие

Държавите по света имат свои собствени закони и правила относно криптовалутите. Някои юрисдикции може дори да забранят използването на криптовалути. Обмислете изцяло своите законови задължения и всички проблеми със спазването, с които може да се сблъскате.

Създайте своя собствена криптовалута в 7 стъпки

Ако създавате само токен, не всяка стъпка в урока по-долу ще се прилага. Това, което е по-важно, биха били трите стъпки за проектиране по-горе. Повечето от нашите инструкции ще обхванат първо основите на създаването на блокчейн, преди най-накрая да изсечете вашата монета.

1. Изберете подходяща блокчейн платформа

За токен ще трябва да изберете блокчейна, на който да копирате криптовалутата си. BSC и Etheruem са популярни опции, но страничните вериги също могат да бъдат добра идея. За да създадете своя собствена монета, ще трябва да помислите за проектиране или наемане на някой, който да създаде персонализиран блокчейн.

2. Изберете консенсусен механизъм

Ако създавате свой собствен блокчейн или не сте сигурни кой да изберете за своя токен, помислете за механизма на консенсус, който искате. Тези механизми определят как участниците потвърждават и валидират транзакции в мрежата. Повечето блокчейн използват Proof of Stake, тъй като има ниски хардуерни изисквания и много различни вариации. Доказателството за работа, както се използва в биткойн, се счита от някои за по-сигурно, но често е скъпо за поддръжка и не е толкова екологично.

3. Проектирайте своята блокчейн архитектура

Тази стъпка е необходима само ако създавате монета. Не всеки блокчейн позволява на обществеността да валидира транзакции или да изпълнява възли. Решението между частен, публичен, разрешен или без разрешение блокчейн е важно. Вашата блокчейн архитектура ще зависи от това какво се опитват да направят вашата монета и проект. Например, компания или държава, създаваща монета, може да управлява частна блокчейн за повече контрол.

4. Започнете разработването на блокчейн

Освен ако нямате експертни познания за развитие, ще се нуждаете от външна помощ, за да изградите идеите си. След като блокчейнът работи в жива среда, е изключително трудно да се променят основните му концепции и правила. Използвайте тестова мрежа, за да се уверите, че всичко работи по план и в идеалния случай си сътрудничете с цял екип за разработка, за да изградите своя блокчейн. 

5. Одитирайте вашата криптовалута и нейния код

Одиторски компании като Certik могат да проверят кода на вашия блокчейн и неговата криптовалута, за да търсят всякакви уязвимости. След това можете да публикувате одита публично и да действате въз основа на неговите констатации. Този процес осигурява известна сигурност за вас като създател и за всички потенциални потребители или инвеститори. 

6. Проверете отново правните аспекти

Сега, когато вашият блокчейн работи и сте готови да изсечете вашата криптовалута, най-добре е да поискате експертен правен съвет, за да проверите дали ще трябва да кандидатствате за разрешение. Отново, тази стъпка е трудна за постигане сама и изисква външна помощ.

7. Изсечете вашата криптовалута

Независимо дали създавате токен или монета, в даден момент ще трябва да изсечете криптовалутата. Точният метод ще се различава в зависимост от вашата токеномика. Например, фиксираните токени за доставка обикновено се изсичат наведнъж чрез интелигентен договор. Монети като биткойн се секат постепенно, тъй като миньорите валидират нови блокове от транзакции.

Как да създадете токен BEP-20

За да създадете прост токен BEP-20, ще ви трябват някои основни умения за кодиране, за да внедрите интелигентен договор в Binance Smart Chain. Също така ще трябва да имате инсталиран MetaMask и малко BNB в портфейла си, за да плащате таксите за газ.

1. Уверете се, че BSC основната мрежа е добавена към MetaMask. Можете да намерите подробни инструкции в нашето ръководство за свързване на MetaMask към Binance Smart Chain .

Прочетете повече: Какво е портфейл Metamask | Как да създадете портфейл и да го използвате

2. Насочете се към Remix, онлайн приложение за разработване и внедряване на интелигентни договори в блокчейн, които са съвместими с виртуалната машина Ethereum. Щракнете с десния бутон върху папката [contracts] и щракнете върху [Нов файл].

3. Наименувайте файла “BEP20.sol”.

4. Уверете се, че езикът за програмиране е зададен като [Solidity], или вашият интелигентен договор няма да функционира. Можете да направите това, като щракнете върху иконата, очертана по-долу вдясно.

5. Копирайте кода за интелигентен договор BEP-20 във вашия файл. Можете да намерите повече информация за параметрите и функциите на кода на GitHub .

6. Променете името, символа, десетичните знаци и общото предлагане за вашата монета. Тук сме избрали Binance Academy Coin (BAC) като пример, с 18 знака след десетичната запетая и общо предлагане от 100 000 000. Не забравяйте да добавите достатъчно 0, за да покриете 18-те знака след десетичната запетая.

7. След това ще трябва да компилирате интелигентния договор. Щракнете върху иконата, показана по-долу в лявата част на екрана, отметнете [Автоматично компилиране] и [Активиране на оптимизация], след което щракнете върху бутона [Компилиране].

8. Щракнете върху бутона [ABI], за да копирате ABI на договора.

9.  Щракнете върху иконата, маркирана по-долу от лявата страна на екрана. Изберете [Injected Web3] като ваша среда и след това позволете на MetaMask да се свърже с Remix. И накрая, уверете се, че сте избрали своя BEP20 договор, преди да щракнете върху [Deploy].

10. Вече ще трябва да платите такса за транзакция чрез MetaMask, за да разположите договора в блокчейна. След като интелигентният договор е активен, трябва да потвърдите и публикувате изходния код на договора си. 

Копирайте адреса на договора в BscScan, изберете [Solidity (Single)] като тип компилатор и съпоставете версията на компилатора, използвана в стъпка 7.

11. След това щракнете с десния бутон върху BEP20.sol в Remix и натиснете [Flatten]. След това ще трябва да дадете разрешение на Remix за изравняване на кода.

12. Копирайте кода от вашия BEP20_flat.sol в полето и се уверете, че [Optimization] е настроен на Yes. Сега щракнете върху [Проверка и публикуване] в долната част на страницата.

13. Сега ще видите успешен начален екран. С проверения код можете да копирате своя токен чрез BscScan, като използвате извикването _mint, внедрено в договора. Отидете на адреса на договора в BscScan и щракнете върху [Напиши договор], след което щракнете върху [Свързване с Web3], за да свържете вашия акаунт в MetaMask.

14. Насочете се надолу по страницата към секцията монетен двор и въведете броя на жетоните, които искате да изсечете. Ще изсечем 100 000 000 BAC. Не забравяйте да добавите и десетичните знаци, в този случай 18. Щракнете върху [Write] и платете таксата на MetaMask.

15. Сега трябва да видите, че токените са изсечени и изпратени до портфейла, създал смарт договора.

Как да вкарате вашата криптовалута в списъка

Показването на вашата монета или токен на борса за криптовалута като Binance може да ги представи на по-широка аудитория по безопасен и регулиран начин. Ако успеете да създадете и разработите солиден проект за криптовалута, можете да попълните онлайн формуляри за кандидатстване на Binance за директна регистрация и/или разпространение на Launchpad/Launchpool.

Всяка криптовалута преминава през строг процес на надлежна проверка и ще трябва редовно да актуализирате Binance за напредъка си по време на приложението. Също така ще трябва да приемете BNB и BUSD в екосистемата на вашата криптовалута, като например да ги предоставите като ликвидност или да ги приемете по време на първоначалното си предлагане на монети (ICO) или продажба на токени.

Разходи за създаване на собствена криптовалута

Разходите са свързани с избраните от вас методи и настройка. Ако създавате монета и блокчейн, вероятно ще трябва да плащате на цял екип за няколко месеца. Одит на код от надежден екип може също да струва около $15 000 (USD). Най-евтиният обикновен токен на BSC може да се направи за $50. Когато изчислим това средно, за да създадете криптовалута с някакъв шанс за успех, вероятно ще трябва да похарчите хиляди долари за нейното създаване, маркетинг и изграждане на общност.

☞  РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ В BINANCE

Ако решите да направите своя собствена криптовалута, не забравяйте да използвате нашата информация само като отправна точка. Това е дълбока тема, която отнема много време, за да се разбере напълно. Освен да създадете жетона или монетата, вие също трябва да помислите как да го направите успешен след стартирането. Изучаването на други проекти и техните стартирания, за да видите какво работи добре и какво не, може да помогне при създаването на ваша собствена криптовалута.

🔺 ОТКАЗ ОТ ОТГОВОРНОСТ: Информацията в публикацията не е финансов съвет, предназначена е САМО ЗА ОБЩИ ИНФОРМАЦИОННИ ЦЕЛИ. Търговията с криптовалута е МНОГО рискована. Уверете се, че разбирате тези рискове и че сте отговорни за това, което правите с парите си.

🔥 Ако сте начинаещ. Вярвам, че статията по-долу ще ви бъде полезна ☞  Какво трябва да знаете, преди да инвестирате в криптовалута - за начинаещи

Създаване на ваша собствена криптовалута?

В тази публикация ще научите как да създадете своя собствена криптовалута (всичко, което трябва да знаете), ръководство стъпка по стъпка!

Когато създавате нова криптовалута, можете да изберете да направите монета или жетон. Една монета има собствен блокчейн, докато токенът е изграден върху вече съществуваща мрежа. Криптовалутите разчитат на блокчейн заради тяхната сигурност и децентрализиран характер.

Създаването на токен изисква по-малко опит и усилия, отколкото създаването на крипто монета. Една монета обикновено се нуждае от екип от разработчици и експерти, за да я направи. Токенът все още се нуждае от технически познания, но е възможно да ги създадете за минути чрез използването на други блокчейн, като Ethereum, Binance Smart Chain, Solana и Polygon. 

Вашият избор на жетон или монета ще се промени в зависимост от възможността за персонализиране и полезността, която искате. Като цяло, свързаните разходи зависят от необходимата работа, като външни разработчици и време.

Ethereum и Binance Smart Chain са популярни блокчейн за създаване на цифрови валути. Можете да използвате установен код, за да създадете сами токени, или да платите за използване на услуга за създаване на монети. Страничните вериги са друг популярен избор, тъй като осигуряват повече персонализиране с основните предимства на блокчейн.

Преди да създадете своя собствена криптовалута, ще трябва да помислите за нейната полезност, токеномика и правен статут. След това вашият избор на блокчейн, консенсусен механизъм и архитектура са необходими за етапа на разработка. След това можете да помислите за одит на вашия проект и окончателна правна проверка. Въпреки че почти всеки може да създаде криптовалута, разработването на солиден проект изисква сериозна работа и отдаденост.

Въведение

Идеята за създаване на своя собствена криптовалута, случаи на използване и аудитория е вълнуваща за много фенове на криптовалутата. Но откъде е най-добре да започнете? Всъщност има много начини за създаване на монети и жетони. Разходите и знанията също варират в зависимост от сложността на вашия проект. Ако мислите да създадете своя собствена криптовалута, нашата статия излага основите, за да започнете.

Какво е криптовалута?

Криптовалутата, известна още като крипто, е вид дигитален актив с множество случаи на употреба. Това е преди всичко начин за прехвърляне на стойност между хората по цифров начин, включително парична стойност, права на собственост или дори привилегии за гласуване. Крипто се различава от другите системи за цифрово плащане поради своите корени в блокчейн технологията. Тази основа дава на криптовалутите повече свобода от централни субекти като правителства или банки.

Биткойн е най-известният пример за криптовалута. Той има прост случай на използване за прехвърляне на парична стойност на всеки по целия свят без нужда от посредници. Неговият блокчейн записва всички транзакции и гарантира сигурност и стабилност на мрежата.

Разлика между крипто монети и жетони

Криптовалутите могат грубо да бъдат разделени на две категории: монети и жетони. Разликата между тях е проста. Монетите имат своя собствена блокчейн, като биткойн, например. Ether (ETH) има блокчейн Ethereum. Монетите обикновено имат специфична полезност в цялата мрежа, като плащане на такси за транзакции, залагане или участие в управлението.

Токените са изградени върху вече съществуващи блокчейн. Те може да имат някои подобни роли на монетите, но жетоните основно имат полезност в собствените си проекти. Един пример е CAKE на PancakeSwap на Binance Smart Chain. Можете също да го използвате, за да плащате за определени транзакции в екосистемата на PancakeSwap, като копаене на незаменими токени или игра на тяхната лотария. Въпреки това, CAKE няма собствен блокчейн, така че не може да се използва във всяко приложение в BSC. Същото важи и за хилядите токени ERC-20, издадени в блокчейна на Ethereum. Всеки токен е част от конкретен проект с различни случаи на употреба.

Създаване на крипто монети срещу токени

Както споменахме, създаването на жетон е много по-лесно от създаването на монета. Една монета изисква от вас да разработите и успешно поддържате блокчейн. Можете да разклоните (да създадете копие) друга съществуваща верига, но това не решава проблема с намирането на потребители и валидатори, които да помогнат на вашата мрежа да оцелее. Независимо от това, потенциалът за успех с нова монета може да бъде по-висок от простото правене на жетон. Ето основен преглед на двете опции:

монетаТокен
Работи в собствена блокчейн мрежаМоже да бъде изграден върху съществуващи блокчейн с установена потребителска база
Изисква напреднали познания за блокчейн и умения за кодиранеДоста лесно за създаване с вече съществуващи инструменти и код с отворен код
Разработването на блокчейн е по-скъпо и отнема времеРазработването на токени е по-бързо, по-лесно и сравнително евтино

Създаване на монета

Създаването на нова монета може да отнеме много време, ако разработите свой собствен блокчейн. Въпреки това, разклоняването на предишен блокчейн може да се извърши бързо и да се използва като основа за вашата нова монета. Bitcoin Cash (BCH) е един пример за разклонен проект. За да направите това, вие все още се нуждаете от високо ниво на технически познания и познания за кодиране на блокчейн. Успехът на вашия проект също ще зависи от привличането на нови потребители към вашата блокчейн мрежа, което е предизвикателство.

Създаване на токен

Създаването на токен върху съществуващ блокчейн може да увеличи неговата репутация и сигурност. Въпреки че няма да имате пълен контрол върху всички аспекти на вашия токен, все още има много възможности за персонализиране. Налични са различни уебсайтове и инструменти за създаване на свой собствен токен, особено на BSC и Ethereum.

Прочетете повече: Каква е разликата между монета и токен

Трябва ли да създам монета или жетон за моя проект?

Токен обикновено ще бъде достатъчен за приложения за децентрализирани финанси (DeFi) или игри, за да печелите. И BSC, и Ethereum имат огромно количество гъвкавост и свобода, с които разработчиците могат да работят. 

Ако искате да разширите границите на това, което прави монета или блокчейн, създаването на монета със собствен блокчейн вероятно би било по-добре. Създаването на нов блокчейн и монета със сигурност е по-трудно от издаването на крипто токен. Но ако се направи правилно, това може да донесе много иновации и нови възможности. Binance Smart Chain, Ethereum, Solana и Polygon са добри примери. 

И все пак и двата варианта ще изискват много упорита работа, заедно с технически, икономически и пазарни познания, за да успеят.

Топ решения за създаване на криптовалута

Някои от най-популярните решения за създаване на криптовалути са BSC, Ethereum и Solana. И двете мрежи предоставят начини за създаване на различни токени на базата на вече съществуващи стандарти. Стандартите за токени BEP-20 и ERC-20 са водещи примери, които почти всеки доставчик на крипто портфейл може да поддържа.

ERC-20 принадлежи към блокчейна Ethereum, докато BEP-20 е част от Binance Smart Chain (BSC). И двете мрежи позволяват създаването и персонализирането на интелигентни договори, които ви позволяват да създавате свои собствени токени и децентрализирани приложения (DApps). С DApps можете да създадете екосистема, която предоставя повече случаи на използване и функционалност на вашия токен.

Можете също да разгледате страничните вериги, които използват сигурността на по-голяма верига като Ethereum или Polkadot, но също така предоставят известна персонализация. Мрежата Polygon е свързана към Ethereum и осигурява подобно изживяване, но е по-евтина и по-бърза за използване.

След като изберете блокчейн, ще ви е необходим метод за създаване на своя токен. С BSC и други блокчейн, които са базирани на виртуалната машина Ethereum, процесът е сравнително прост. Можете също да намерите готови за използване инструменти, които създават токени въз основа на параметрите и правилата, които предоставяте. Те обикновено са платени, но са по-практична опция за потребители, които не са запознати със смарт договорите.

Ако искате да създадете свой собствен блокчейн и монета, най-вероятно ще ви трябва екип от разработчици на блокчейн и експерти от индустрията. Дори ако погледнете разклоняването на блокчейн като Ethereum или Bitcoin, все още има огромно количество работа, необходима за настройка на вашата мрежа. Това би включвало насърчаване на потребителите да действат като валидатори и да изпълняват възли, за да поддържат блокчейна да работи.

Неща, които трябва да имате предвид при проектирането на вашата крипто

Освен очевидните избори като вашия блокчейн или създаване на монета или жетон, има няколко други ключови области, които трябва да вземете предвид:

Определете полезността на вашата криптовалута

Криптовалутите могат да играят много роли. Някои действат като ключове за достъп до услуги. Други дори представляват акции или други финансови активи. За да разберете и начертаете процеса на създаване на вашата криптовалута, ще трябва да дефинирате нейните характеристики от самото начало.

Проектирайте своята токеномика

Токеномиката е икономиката, която управлява вашата крипто, като общото предлагане, метода на разпространение и първоначалното ценообразуване. Една добра идея може да се провали, ако токеномиката не е правилна и потребителите не са стимулирани да купуват криптовалутата. Например, ако създавате стабилна монета, но не можете да я прикрепите правилно, никой няма да иска да я купи или задържи.

Проверете законовото му съответствие

Държавите по света имат свои собствени закони и правила относно криптовалутите. Някои юрисдикции може дори да забранят използването на криптовалути. Обмислете изцяло своите законови задължения и всички проблеми със спазването, с които може да се сблъскате.

Създайте своя собствена криптовалута в 7 стъпки

Ако създавате само токен, не всяка стъпка в урока по-долу ще се прилага. Това, което е по-важно, биха били трите стъпки за проектиране по-горе. Повечето от нашите инструкции ще обхванат първо основите на създаването на блокчейн, преди най-накрая да изсечете вашата монета.

1. Изберете подходяща блокчейн платформа

За токен ще трябва да изберете блокчейна, на който да копирате криптовалутата си. BSC и Etheruem са популярни опции, но страничните вериги също могат да бъдат добра идея. За да създадете своя собствена монета, ще трябва да помислите за проектиране или наемане на някой, който да създаде персонализиран блокчейн.

2. Изберете консенсусен механизъм

Ако създавате свой собствен блокчейн или не сте сигурни кой да изберете за своя токен, помислете за механизма на консенсус, който искате. Тези механизми определят как участниците потвърждават и валидират транзакции в мрежата. Повечето блокчейн използват Proof of Stake, тъй като има ниски хардуерни изисквания и много различни вариации. Доказателството за работа, както се използва в биткойн, се счита от някои за по-сигурно, но често е скъпо за поддръжка и не е толкова екологично.

3. Проектирайте своята блокчейн архитектура

Тази стъпка е необходима само ако създавате монета. Не всеки блокчейн позволява на обществеността да валидира транзакции или да изпълнява възли. Решението между частен, публичен, разрешен или без разрешение блокчейн е важно. Вашата блокчейн архитектура ще зависи от това какво се опитват да направят вашата монета и проект. Например, компания или държава, създаваща монета, може да управлява частна блокчейн за повече контрол.

4. Започнете разработването на блокчейн

Освен ако нямате експертни познания за развитие, ще се нуждаете от външна помощ, за да изградите идеите си. След като блокчейнът работи в жива среда, е изключително трудно да се променят основните му концепции и правила. Използвайте тестова мрежа, за да се уверите, че всичко работи по план и в идеалния случай си сътрудничете с цял екип за разработка, за да изградите своя блокчейн. 

5. Одитирайте вашата криптовалута и нейния код

Одиторски компании като Certik могат да проверят кода на вашия блокчейн и неговата криптовалута, за да търсят всякакви уязвимости. След това можете да публикувате одита публично и да действате въз основа на неговите констатации. Този процес осигурява известна сигурност за вас като създател и за всички потенциални потребители или инвеститори. 

6. Проверете отново правните аспекти

Сега, когато вашият блокчейн работи и сте готови да изсечете вашата криптовалута, най-добре е да поискате експертен правен съвет, за да проверите дали ще трябва да кандидатствате за разрешение. Отново тази стъпка е трудна за постигане сама и изисква външна помощ.

7. Изсечете вашата криптовалута

Независимо дали създавате токен или монета, в даден момент ще трябва да изсечете криптовалутата. Точният метод ще се различава в зависимост от вашата токеномика. Например, фиксираните токени за доставка обикновено се изсичат наведнъж чрез интелигентен договор. Монети като биткойн се секат постепенно, тъй като миньорите валидират нови блокове от транзакции.

Как да създадете токен BEP-20

За да създадете прост токен BEP-20, ще ви трябват някои основни умения за кодиране, за да внедрите интелигентен договор в Binance Smart Chain. Също така ще трябва да имате инсталиран MetaMask и малко BNB в портфейла си, за да плащате таксите за газ.

1. Уверете се, че BSC основната мрежа е добавена към MetaMask. Можете да намерите подробни инструкции в нашето ръководство за свързване на MetaMask към Binance Smart Chain .

Прочетете повече: Какво е портфейл Metamask | Как да създадете портфейл и да го използвате

2. Насочете се към Remix, онлайн приложение за разработване и внедряване на интелигентни договори в блокчейн, които са съвместими с виртуалната машина Ethereum. Щракнете с десния бутон върху папката [contracts] и щракнете върху [Нов файл].

3. Наименувайте файла “BEP20.sol”.

4. Уверете се, че езикът за програмиране е зададен като [Solidity], или вашият интелигентен договор няма да функционира. Можете да направите това, като щракнете върху иконата, очертана по-долу вдясно.

5. Копирайте кода за интелигентен договор BEP-20 във вашия файл. Можете да намерите повече информация за параметрите и функциите на кода на GitHub .

6. Променете името, символа, десетичните знаци и общото предлагане за вашата монета. Тук сме избрали Binance Academy Coin (BAC) като пример, с 18 знака след десетичната запетая и общо предлагане от 100 000 000. Не забравяйте да добавите достатъчно 0, за да покриете 18-те знака след десетичната запетая.

7. След това ще трябва да компилирате интелигентния договор. Щракнете върху иконата, показана по-долу в лявата част на екрана, отметнете [Автоматично компилиране] и [Активиране на оптимизация], след което щракнете върху бутона [Компилиране].

8. Щракнете върху бутона [ABI], за да копирате ABI на договора.

9.  Щракнете върху иконата, маркирана по-долу от лявата страна на екрана. Изберете [Injected Web3] като ваша среда и след това позволете на MetaMask да се свърже с Remix. И накрая, уверете се, че сте избрали своя BEP20 договор, преди да щракнете върху [Deploy].

10. Вече ще трябва да платите такса за транзакция чрез MetaMask, за да разположите договора в блокчейна. След като интелигентният договор е активен, трябва да потвърдите и публикувате изходния код на договора си. 

Копирайте адреса на договора в BscScan, изберете [Solidity (Single)] като тип компилатор и съпоставете версията на компилатора, използвана в стъпка 7.

11. След това щракнете с десния бутон върху BEP20.sol в Remix и натиснете [Flatten]. След това ще трябва да дадете разрешение на Remix за изравняване на кода.

12. Копирайте кода от вашия BEP20_flat.sol в полето и се уверете, че [Optimization] е настроен на Yes. Сега щракнете върху [Проверка и публикуване] в долната част на страницата.

13. Сега ще видите успешен начален екран. С проверения код можете да копирате своя токен чрез BscScan, като използвате извикването _mint, внедрено в договора. Отидете на адреса на договора в BscScan и щракнете върху [Напиши договор], след което щракнете върху [Свързване с Web3], за да свържете вашия акаунт в MetaMask.

14. Насочете се надолу по страницата към секцията монетен двор и въведете броя на жетоните, които искате да изсечете. Ще изсечем 100 000 000 BAC. Не забравяйте да добавите и десетичните знаци, в този случай 18. Щракнете върху [Write] и платете таксата на MetaMask.

15. Сега трябва да видите, че токените са изсечени и изпратени до портфейла, създал смарт договора.

Как да вкарате вашата криптовалута в списъка

Показването на вашата монета или токен на борса за криптовалута като Binance може да ги представи на по-широка аудитория по безопасен и регулиран начин. Ако успеете да създадете и разработите солиден проект за криптовалута, можете да попълните онлайн формуляри за кандидатстване на Binance за директна регистрация и/или разпространение на Launchpad/Launchpool.

Всяка криптовалута преминава през строг процес на надлежна проверка и ще трябва редовно да актуализирате Binance за напредъка си по време на приложението. Също така ще трябва да приемете BNB и BUSD в екосистемата на вашата криптовалута, като например да ги предоставите като ликвидност или да ги приемете по време на първоначалното си предлагане на монети (ICO) или продажба на токени.

Разходи за създаване на собствена криптовалута

Разходите са свързани с избраните от вас методи и настройка. Ако създавате монета и блокчейн, вероятно ще трябва да плащате на цял екип за няколко месеца. Одит на код от надежден екип може също да струва около $15 000 (USD). Най-евтиният обикновен токен на BSC може да се направи за $50. Когато изчислим това средно, за да създадете криптовалута с някакъв шанс за успех, вероятно ще трябва да похарчите хиляди долари за нейното създаване, маркетинг и изграждане на общността.

☞  РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ В BINANCE

Ако решите да направите своя собствена криптовалута, не забравяйте да използвате нашата информация само като отправна точка. Това е дълбока тема, която отнема много време, за да се разбере напълно. Освен да създадете жетона или монетата, вие също трябва да помислите как да го направите успешен след стартирането. Изучаването на други проекти и техните стартирания, за да видите какво работи добре и какво не, може да помогне при създаването на ваша собствена криптовалута.

🔺 ОТКАЗ ОТ ОТГОВОРНОСТ: Информацията в публикацията не е финансов съвет, предназначена е САМО ЗА ОБЩИ ИНФОРМАЦИОННИ ЦЕЛИ. Търговията с криптовалута е МНОГО рискована. Уверете се, че разбирате тези рискове и че сте отговорни за това, което правите с парите си.

🔥 Ако сте начинаещ. Вярвам, че статията по-долу ще ви бъде полезна ☞  Какво трябва да знаете, преди да инвестирате в криптовалута - за начинаещи

Какво е изгаряне на монети на криптовалута | Обяснете подробности

В тази публикация ще видите Какво е изгаряне на монети и защо трябва да бъде част от смятането на всеки инвеститор?

Ако сте нов в криптовалутите, сигурно сте се забавлявали да чуете за изгарянето на монети; чудите се защо някой трябва да изгори монетите? Е, нека обясним.

Изгарянето на монети е процес, при който миньорите и разработчиците премахват монетите от обращение. С други думи, изгарянето на монети е процес на унищожаване на монетата, така че да не е достъпна за по-нататъшна употреба (търговия или по друг начин). Разработчиците и миньорите ще изпращат монетите на специализирани адреси, чиито частни ключове не са достъпни. Освен това те трябва да предоставят алгоритъма за доказване на изгаряне на пазара, за да улеснят кръстосаната проверка.

Какво е изгаряне на монети?

Изгарянето на монети се случва, когато токен на криптовалута е умишлено изпратен до неизползваем адрес на портфейла, за да се премахне от обращение. Адресът, който се нарича адрес за записване или адрес на изяждане, не може да бъде достъпен или присвоен на никого. След като токенът бъде изпратен на адрес за запис, той си отива завинаги.

Всеки, който притежава криптовалута, може да я изгори, но това не е точно нещо, което бихте искали да правите без причина, тъй като по същество ще хвърляте пари.

През повечето време разработчиците на криптовалута решават да изгорят определена сума. Изгарянето на монети намалява предлагането, което прави токените на тази криптовалута по-малко. Този недостиг може да доведе до повишаване на цената и да е от полза за инвеститорите.

Има няколко предупреждения за изгарянето на монети. Не е гарантирано, че ще увеличи стойността на криптовалутата. Всъщност мнозина виждат малка или никаква полза от това.

Изгарянето на монети от криптовалута може да се използва за измама на инвеститорите. Разработчиците могат да твърдят, че изгарят токени, когато всъщност изпращат тези токени до портфейл, който контролират. За да избегнете това, важно е да направите вашето проучване на криптовалутата, в която инвестирате, или да се придържате към по-безопасни акции от криптовалута.

Разработчиците също изгарят токени като начин да скрият китове, които държат големи части от криптовалута. Да кажем, че разработчик пуска криптовалута с 1 милиард токена, запазва 100 милиона и веднага изгаря 600 милиона. Ще изглежда, че разработчикът притежава 10% от доставката, защото първоначалната доставка е била 1 милиард. Но разработчикът наистина притежава 25% от 400 милиона токена, които все още са в обращение, което очевидно е много по-голяма сума.

Как започна изгарянето на монети?

Идеята зад изгарянето на монети датира много преди криптовалутата. Това е много подобно и вероятно вдъхновено от обратното изкупуване на акции.

Обратно изкупуване на акции е, когато компанията, която е издала акциите, изкупува обратно акции на пазарната цена и ги усвоява, намалявайки броя на общите акции на пазара. Въпреки че обратното изкупуване и изгарянето на монети не са точно съвпадение, те са подобни концепции, които могат да служат на едни и същи цели.

Изгарянето на монети започна да става популярно сред криптовалутите през 2017 и 2018 г., когато множество монети, включително Binance Coin (CRYPTO:BNB), Bitcoin Cash (CRYPTO:BCH) и Stellar  (CRYPTO:XLM) изгаряха токени, за да намалят доставките и да повишат цените. Съвсем наскоро това беше обща стратегия с по-новите криптовалути, които започват с масивни доставки на токени.

Една от основните причини напоследък изгарянето на монети е, че позволява на криптовалутите да стартират на евтини цени и след това изкуствено увеличава стойността си, след като хората инвестират. Нова криптовалута може да стартира с 1 трилион токени на стойност част от цента и да привлече инвеститори поради ниската цена. По-късно разработчиците могат да изгорят милиарди токени, за да повишат цената.

Какви монети могат да бъдат изгорени?

Всяка криптовалута може да бъде изгорена. Всички криптовалути могат да бъдат изпратени до адрес за запис, което означава, че е възможно да се записва криптовалута с всяка от тях.

Ето няколко забележителни символа за цифрова валута, които са били изгорени, и обстоятелствата около тези събития:

  • Борсата за криптовалути Binance започна да държи тримесечни изгаряния на своята Binance Coin през 2017 г. Борсата се ангажира да прави това, докато 50% от общото предлагане на Binance Coin не бъде премахнато от обращение.
  • Stellar Development Foundation изгори повече от половината от предлагането на Stellar (55 милиарда XLM токена) през 2019 г.
  • Вероятно в опит да привлекат вниманието, разработчиците на Shiba Inu  (CRYPTO:SHIB) дадоха половината от доставките на Виталик Бутерин, съосновател на Ethereum (CRYPTO:ETH), през 2021 г. Той незабавно изгори 90% от тези токени и дари останалото.

Какво е доказателство за изгаряне?

Доказателството за изгаряне е консенсусен алгоритъм, който блокчейновете могат да използват за валидиране и добавяне на транзакции. Използва се за предотвратяване на измами и за гарантиране, че преминават само валидни транзакции.

Блокчейнът е запис на транзакциите на криптовалута, а неговият консенсусен алгоритъм е начинът, по който потвърждава транзакциите. Двата най-популярни консенсусни алгоритма са proof of work и proof of stake; доказателството за изгаряне е по-нова алтернатива.

С доказателство за изгаряне, крипто миньорите трябва да изгорят собствените си токени, за да спечелят правото да копаят нови блокове от транзакции. Колкото повече жетони изгарят, толкова повече могат да копаят. В замяна участниците получават награди в криптовалутата, която копаят.

Някои криптовалути с доказателство за изгаряне изискват миньорите да изгарят същата валута, която копаят. Има и такива, които позволяват на миньорите да изгарят други видове криптовалута.

Предимството на доказателството за изгаряне е, че е ефективен начин за валидиране на транзакции и няма енергийните изисквания на модела за доказване на работа.

Приложения за изгаряне на монети

Ето основните приложения за изгаряне на монети:

  • Това може да помогне за повишаване на стойността на криптовалутата. Въпреки че това далеч не е сигурно, някои криптовалути са забелязали положителни движения на цените след изгарянето на токените.
  • Ако дадена криптовалута има висок процент на инфлация, изгарянето на токени може да ограничи увеличението.
  • Това е начин участниците да добавят нови блокове от транзакции към блокчейн с крипто доказателство за изгаряне.

Изгарянето на монети само по себе си не ви казва дали една криптовалута е добра инвестиция. Има както добри, така и лоши криптовалути, които изгарят токени. Като знаете как работи изгарянето на монети, можете по-добре да разберете криптовалутите, които го използват.

Защо създателите на криптовалути изгарят своите монети

Проф. Chebbi каза, че създателите на криптовалути изгарят монетите в опит да увеличат стойността на монетите, които остават в обращение. Не е много различно от това, което се случва в царството на петрола. „Ако цената на барел суров петрол падне, защото има пренасищане в предлагането и търсенето не е съизмеримо високо, тогава производителите на петрол намаляват предлагането, така че цените отново да се покачват. Същата динамика на търсенето и предлагането стои зад процеса на изгаряне на монети“, каза той пред FE Online.

ПРОЧЕТЕТЕ СЪЩО | Защо крипто общността в Индия е настроена, дори когато правителството отлага регулирането

Обяснявайки допълнително, проф. Прасад каза, че обикновената валута (INR, USD, GBP и т.н.) се издава и контролира от съответните правителства чрез централните банки. Ако страната емитира излишна валута, това ще доведе до инфлация (хиперинфлация), тъй като предлагането на пари е по-голямо от търсенето. От друга страна, ако страната емитира по-малко валута, това може да доведе до депресия или свиване на икономиката. По същия начин, излишното предлагане на монети може да доведе до инфлация. Тъй като тези монети не се издават или контролират от нито един орган, разработчиците/миньорите изгарят монетите.

Почти всички мрежи за криптовалути са дефинирали протоколите и механизмите за изгаряне на монети. „Доказателство за изгаряне“ се превърна в неразделна част от крипто разговорите, както и „доказателство за работа“ (което води до копаене на монети).

Не е необходимо всички криптовалути да бъдат изгаряни. Само тези с излишно предлагане се подлагат на този процес.

Главна цел

„Основната цел на изгарянето на монети е да регулира предлагането и по този начин да стабилизира цената. Процесът е подобен на демонетизация на валута или обратно изкупуване на акции. На 25 юни Инфосис ООД обяви обратното изкупуване на 1,084 милиона акции. Целта тук беше да се намали предлагането на акции на Infosys, търгувани на фондовите пазари. Печалбата на акция (EPS) на Infosys след обратното изкупуване ще се увеличи, което от своя страна ще увеличи цената на акциите. По същия начин, когато инфлацията в страната се повиши поради излишък на парично предлагане, централната банка увеличава лихвените проценти. Лицето с излишни пари ще депозира парите в банката, като по този начин ще намали ликвидността. Този пример не е точно същият като процеса на изгаряне, но постига същата цел”, каза проф. Прасад.

Когато разработчиците/миньорите изгарят монетите, броят на наличните монети на пазара на цифрова валута намалява. В резултат на това цената на монетата ще се увеличи (поне теоретично би трябвало).

Проф. Chebbi каза, че фундаменталната разлика между фиатната валута и криптовалутата е, че фиатната валута е инфлационна по природа, докато криптовалутата е дефлационна. Причината за това е, че общата сума на фиатните пари в обращение продължава да нараства с времето (чрез инструмента на дълга и отпечатването на пари от централните банки). Но общото количество криптовалута (за повечето валути) в обращение има горна граница - например в случая на биткойн целта е 21 милиона монети. Следователно стойността на единица фиатни пари губи стойност с течение на времето (поради инфлация), а в случай на крипто пари, когато добивът вече не може да открие нови монети, единица крипто пари ще продължи да натрупва стойност (дефлация). Въпреки това, докато се достигне такава точка на насищане,

Влияние на изгарянето на монети върху пазара

Проф. Прасад каза, че резултатът от изгарянето на монети все още не е доказан (тъй като това е скорошен феномен). Въпреки това, теоретично процесът на изгаряне трябва да стабилизира цените/пазарите.

Проф. Chebbi също така каза, че журито все още е там за влиянието на процеса на изгаряне върху пазара на криптовалути. Непосредствено след последното изгаряне на биткойн Coin, той наистина придоби стойност. От друга страна, изгарянето на токени на БНБ не донесе значителни дивиденти за тази валута. „Смятаме, че дългосрочната стабилност и жизнеспособност на пазара на криптовалути се движат повече от силата на самата валута (като доверието на инвеститорите в нея и в крайна сметка нейното приемане от света като средство за размяна). Въпреки това Coin burn има място за поддържане на валутата и за демонстриране на ангажираността на промоутърите към валутата“, каза той.

„По същия начин, по който различните фиатни валути – щатският долар, индийската рупия, британската лира и т.н. имат своите вродени силни страни, различните криптовалути, било то биткойн, токени на BNB или Ethereum, имат свои собствени силни страни. Въздействието на политиките на централните банки (количествено облекчаване или затягане на паричното предлагане и др.) върху стабилността на различните валути не е еднакво. Екстраполирайки това към криптовалутите, откриваме, че различните валути реагират на изгарянето на монети по свои собствени различни начини“, добави проф. Chebbi.

Въздействието на изгарянето на монети върху инвеститорите

Според проф. Прасад процесът на изгаряне на монети е много важен по две причини.

– Първо, инвеститорите получават осезаема полза чрез подобрена оценка.

Второ, процесът на изгаряне на монети сигнализира на инвеститорите, че цените ще бъдат стабилизирани чрез саморегулиране при липса на регулатори.

Например, когато отделна акция достигне горната или долната верига, фондовата борса (NSE или BSE) спира търговията, за да позволи на цените да се стабилизират. Но това не е възможно в случай на цифрова валута. Следователно изгарянето на монети вдъхва доверие сред инвеститорите, тъй като служи като механизъм за стабилизиране на цените на цифровата валута.

Какво е PMM (Проактивно създаване на пазара) | Обяснено просто

В тази публикация ще научите какво е проактивно създаване на пазара (PMM) и как работи?

Какво е DODO DEX? Кратко въведение в PMM-захранван DEX

DODO DEX е протокол за децентрализирано финансиране ( DeFi ), който работи като доставчик на ликвидност във верига с ниска степен на приплъзване, изграден върху Ethereum и Binance Smart Chain (BSC) и захранван от иновативен алгоритъм за маркет мейкър, наречен Proactive Market Maker (PMM).

Има два начина на работа на децентрализираните борси: книга с поръчки и автоматизиран маркет мейкър (AMM). Децентрализираните борси не изискват от потребителя да компрометира попечителството на своите активи. За да се постигне това, поръчките се изпълняват с помощта на интелигентни договори. DEX, базиран на книга за поръчки, обикновено работи като извън веригата, тъй като DEXите на книгата за поръчки във веригата са непрактични, защото ще изискват огромно количество ресурси във веригата.

От друга страна, книгата за поръчки извън веригата DEX е по-бърза, тъй като те използват посредници, известни като преносители, за да управляват книги за поръчки извън веригата. Но тези DEXs страдат от проблеми с ликвидността. Това е мястото, където AMM играят основна роля, тъй като стимулира потребителите да обединяват своите токени, за да гарантират, че винаги ще има ликвидност за иначе неликвидните пазари. Но базираните на AMM DEX не са без проблеми. Най-големият проблем, пред който са изправени, е непостоянната загуба.

Алгоритъмът на Proactive Market Maker (PMM) на DODO се опитва да отговори на този непостоянен проблем със загубата, свързан с базирани на AMM DEX като Uniswap или SushiSwap. С този иновативен маркет мейкър DODO предлага по-добра ликвидност и ценова стабилност от автоматизираните маркет мейкъри (AMM).

И така, нека да разгледаме накратко DODO DEX.

Какво е DODO DEX?

DODO е DeFi протокол и капиталово ефективен доставчик на ликвидност във веригата с ниска степен на приплъзване, изграден върху Ethereum и Binance Smart Chain (BSC). С нов алгоритъм за проактивен маркет мейкър (PMM) и ликвидност на един актив, DODO предлага гладко търговско изживяване и доходоносни възможности за предоставяне на ликвидност.

DODO е основана от двама китайски разработчици Даян Дай и Radar Bear и анонимен екип за разработчици. Протоколът стартира през август 2020 г. и е одитиран от PeckShield и Trail of Bits. Протоколът се управлява от DODO токен, базиран на ERC20.

DODO разполага с пулове за ликвидност с висока капиталова ефективност, които поддържат предоставянето на един токен, намаляват непостоянните загуби и минимизират изплъзването за търговците. Протоколът също така обслужва нови крипто проекти с безплатен списък на ICO чрез първоначалното предложение на DODO (IDO), наречено Crowdpooling, което изисква от издателите да депозират само свои собствени токени.

За да осигури най-доброто търговско изживяване на потребителите, DODO предлага SmartTrade, а алгоритъмът на PMM осигурява превъзходни цени в сравнение с тези на конкурентите на AMM.

Характеристики на DODO DEX

Съгласно документацията , продуктовият пакет на DODO V2 се състои от услуга за търговия и агрегация на SmartTrade, Crowdpooling/IDO, пулове и копаене, което включва добив на ликвидност, добив за търговия и добив на комбиниран добив. Платформата поддържа много приложения за портфейли, които включват MetaMask, Coinbase, WalletConnect и Portis.

Освен стандартните продукти на DEX, DODO има и някои уникални функции, които включват DODO Vending Machine, DODO NFT Vault и DODO Private Pools.

В основата на протокола е неговият PMM алгоритъм, който осигурява модела за създаване на пазара. Нека да разгледаме накратко PMM.

Проактивен маркет мейкър (PMM)

Алгоритъмът на Proactive Market Maker (PMM) на DODO е разработен изцяло вътрешно от екипа на DODO, който повтаря дизайна на автоматизираните маркет мейкъри (AMM), за да подобри капиталовата ефективност, да намали непостоянните загуби и да сведе до минимум изплъзването за търговците.

Според документацията PMM е елегантно обобщение във веригата на търговията с поръчки. Механизмът за ценообразуване на PMM, който имитира човешката търговия, използва оракули, за да събира изключително точни пазарни цени за активи. Базираните на AMM DEX използват проста фиксирана крива, за да определят текущата цена въз основа на текущата сума на всеки държан актив. PMM проактивно коригира параметри като съотношение на активите и наклон на кривата в очакване на пазарните условия, което води до DODO пулове, които са адаптивни и гъвкави за всякакви случаи на употреба.

Това позволява на протокола да осигури достатъчно ликвидност, близка до пазарните цени, за да стабилизира портфейлите на доставчиците на ликвидност (LP), по-ниско отклонение на цените и да отрича непостоянната загуба, като позволява арбитражна търговия като награда.

Прочетете повече: Какво представлява токенът DODO ?

SmartTrade: Двигател за търговия и агрегиране

SmartTrade е децентрализирана услуга за агрегиране на ликвидност, която насочва към и сравнява различни източници на ликвидност, за да цитира оптималния суап процент между всеки два токена. Тази функция интелигентно намира най-доброто насочване на поръчки от агрегирани източници на ликвидност, за да даде на търговците най-добрите цени.

Чрез този алгоритъм за маршрутизиране DODO позволява търговия между два произволни токена в Ethereum и Binance Smart Chain (BSC). В DODO, за един и същи токен актив, има множество ликвидни пулове с различни ценови криви и параметри, конфигурирани и проектирани от потребителите, за да отговорят на техните специфични пазарни нужди. DODO SmartTrade свързва тези пулове заедно и намира най-добрата цена сред тях.

DODO също така интегрира други DeFi протоколи за агрегиране на ликвидност, която включва 0x и 1 inch.

DODO басейни

Ликвидните пулове правят възможна децентрализираната търговия на първо място. Пуловите на DODO дават на доставчиците на ликвидност гъвкавостта да създават и управляват свои собствени стратегии за създаване на пазара във веригата по начин, който е напълно лишен от разрешения, без попечителство.

Най-хубавото е, че доставчиците на ликвидност не трябва да предоставят токени по двойки на DODO пуловете. Те могат да депозират произволно количество базови или цитирани токени. Според екипа, отключването на депозит с един токен дава на LP гъвкавостта да избират как искат да продават на пазара.

Ако погледнем приложението DODO, има три вида басейни: обществени, обвързани и частни басейни.

Обществени басейни

Публичните пулове се наричат ​​още DODO Vending Machine (DVM) по протокола. DVM позволява на всеки, който има портфейл, да създаде пазар на ликвидност, използвайки PMM технологията на DODO, за да създаде крива на свързване за предоставените токени. Създателите на пул просто трябва да предоставят токените и да дефинират желаната ценова крива, а DODO автоматът ще създаде ликвиден пазар за актива.

Както подсказва името, всеки може да добави ликвидност към тези пулове и да сподели таксите за търговия, натрупани пропорционално на неговия процент от пула. Параметрите на пула не могат да бъдат променяни след създаването.

Частни басейни DODO

Наричани още DPP , тези пулове са за професионални производители на пазара със специални функции, които не могат да бъдат задоволени от DODO Vending Machine (DVM). В DPP създателите могат да създават пулове, които изискват само един токен. Само създателят на пула може да осигури ликвидност за този пул. За разлика от DVM, създателите на пул могат да променят кривата на цените по всяко време.

Обвързани басейни DODO

Според DODO тези пулове са подходящи за синтетични активи. Те са като публични пулове, където всеки може да предостави ликвидност и пуловете параметрират типа на токена, броя на жетоните, процента на таксата за търговия, първоначалната цена и коефициента на приплъзване не могат да се променят след създаването.

Crowdpooling

DODO предоставя възможност за издаване на нови активи на най-ниска цена и създаване на високоликвидни капиталови пулове чрез Crowdpooling . В DODO всеки може да създаде свой собствен токен без никакво кодиране. След това създателят на токен може да разпредели своя токен чрез DODO Crowdpooling.

DODO също така привлича нови крипто проекти с безплатна регистрация като първоначално предложение на DODO (IDO) в своята функция за Crowdpooling. Документацията описва Crowdpooling като:

„Crowdpooling е начин с равни възможности за разпространение на токени и начални пазари на ликвидност. Вдъхновен от механизма за търгове с обаждания, обичаен на пазарите на ценни книжа, Crowdpooling гарантира, че няма намеса на преден план или ботове.

Всеки проект или физическо лице, което иска да разпространява своите токени, само за да предостави токените и да зададе мека шапка. DODO V2 в момента поддържа два типа Crowdpooling (CP): CP с фиксирана цена и CP с променлива цена. След това те могат да задават начална и крайна дата.

Проектите на IDO трябва само да депозират свои собствени токени в ликвидния пул. Част от токените ще бъдат използвани за краудфандинг, а останалата част ще се използва за ликвидност от страната на търсенето в пула. След като кампанията Crowdpooling приключи, участниците могат да поискат токените въз основа на техните залози на предварително определена първоначална цена на предлагане.

След това автоматично ще бъдат създадени нови публични ликвидни пулове с набран капитал и токените, запазени за ликвидност от страната на търсене и търговия, ще станат достъпни за токена.

Минен

Потребителите на платформата DODO могат да спечелят награди за токени DODO, като се занимават с добив на ликвидност, търговски копаене и добив на Combiner Harvest, които са насочени съответно към доставчици на ликвидност, търговци и създатели на пулове.

Търговците могат да копаят DODO токени, когато правят сделки на борсата DODO. Доставчиците на ликвидност предоставят ликвидност на DODO пуловете и получават DODO LP токени. След това те могат да залагат тези LP токени, за да спечелят награди за добив на ликвидност.

В допълнение към търговското копаене и традиционното ликвидно копаене, създателите на пулове и доставчиците на ликвидност също могат да се включат, като участват в добива на Combiner Harvest. Документацията описва тази функция като:

„Програма, насочена към предоставяне на потребителите на платформата да се запознаят с обещаващи проекти, желаещи да си сътрудничат с DODO. Съгласно тази система одобрените проекти могат да създават пулове за ликвидност на DODO и тези, които предоставят ликвидност за тези пулове, ще спечелят токени за награди DODO."

DODO NFT Vault

Според неговия уебсайт , на Додо NFT Vault е откритие на цените и ликвидността протокол за нестандартни активи. Тази функция позволява на потребителите да създават нови или да използват съществуващите NFT и да ги залагат в DODO NFT Vault. Тези NFT в DODO NFT Vault са разделени на много части със сменяеми токени ERC20, издадени, за да ги представят.

След това се създава ликвиден пул, задвижван от алгоритъма на DODO PMM, за да търгува с тези токени. Тези ERC20 токени могат да се търгуват с помощта на DODO SmartTrade и услугата за агрегация на ликвидност на най-добра цена.

Това фракциониране на NFT е подобно на публично дружество, което издава своите акции. По този начин DODO създава силно активен и ефективен вторичен пазар на NFT. Тези заменяеми токени ERC20, създадени чрез разделяне на NFT на части, могат да се търгуват чрез борси за криптовалути и да се използват в протоколи за кредитиране, за търговия с деривати и в много други сценарии.

DODO Token и DODOnomics

The Dodo знак е роден ERC20 знак на протокола, който се използва за управление и създаване на стимули за ликвидност провизии. Има общо предлагане от 1 милиард жетони, със 110 551 965 или 11% от общото предлагане в обращение.

С пускането на DODO V2 през януари 2021 г., токенът DODO получи две нови помощни програми за притежателите: Crowdpooling и IDO разпределения и отстъпки за такси за търговия на DODO. Във V2 също беше въведена програма за лоялност DODO, в която потребителите могат да копират непрехвърляем vDODO токен.

Този токен vDODO служи като доказателство за членство в програмата за лоялност на DODO. vDODO жетоните могат да бъдат сечени с фиксирана скорост от 1 vDODO = 100 DODO. vDODO токенът дава някои допълнителни привилегии на притежателите, като дивиденти от такси за търговия, награди за членство и допълнителна сила за гласуване, в допълнение към същите предимства от притежаването на DODO токени.

Притежателите на DODO могат да гласуват в управлението, но 1 DODO винаги се равнява на 1 глас. Те могат да участват в Crowdpooling и IDO разпределение и да получават отстъпки за такси за търговия. Докато притежателите на vDODO могат да дадат 100 гласа, като държат 1 vDODO. Освен Crowdpooling и търговски отстъпки, те също така печелят част от таксите за търговия, натрупани на платформата, и получават награди за членство в DODO след всеки цикъл на блок.

Източник на статия: https://crypto-economy.com/dodo-dex/