Marcus Flatley

Marcus Flatley

1644250740

Trde vilice v kriptovaluti | Kako deluje

V tej objavi bomo razpravljali o tem, kaj so trdi vilice, zakaj se zgodijo, razliko med trdimi vilicami in mehkimi vilicami ter zakaj so pomemben del verige blokov.

Poleg tega bomo razpravljali tudi o nekaterih primerih trdih vilic, ki so se zgodili, kot sta Bitcoin Cash in Ethereum Classic.

Kdo določa formacijo vilic?

Ker verige blokov ne vodi noben osrednji organ, je odgovornost udeležencev v omrežju, da se dogovorijo o poti naprej in izvedejo spremembe, ki povečujejo splošno učinkovitost.

Vendar pa verige blokov vključujejo različne podskupine udeležencev, od rudarjev do uporabnikov in razvijalcev polnih vozlišč. Kdo ima torej zadnjo besedo o tem, katere spremembe je treba izvesti v omrežju?

Ker vsaka podmnožica drugače prispeva k omrežju, imajo nekateri udeleženci večjo glasovalno moč kot drugi.

Na primer, rudarji, ki zavarujejo omrežje tako, da namenijo računalniške vire za preverjanje blokov, ponavadi določijo varnost in priljubljenost različic fork. Ker rudarji zagotavljajo računalniške vire, potrebne za delovanje omrežja, je vsaka različica vilic, ki pridobi odobritev rudarjev, ponavadi uspešna. Večina odprtokodnih blokovnih verig omogoča prekrivanje odgovornosti in s tem skupno odgovornost v procesu oblikovanja vilic. Druge vloge podmnožice vključujejo razvijalce, ki ustvarjajo in posodabljajo kodo, ki se izvaja znotraj verige blokov, in uporabnike polnih vozlišč, ki delujejo kot hrbtenica in revizorji omrežja, saj potrjujejo in vzdržujejo zgodovino verige blokov.

Kaj je Hard Fork?

Vilice so posodobitve ali nadgradnje programskega protokola verige blokov, ki povzročijo razcep v glavnem omrežju blockchain. Če na primer v starem blokovnem verigi deluje kriptovaluta, bo razcep v tej verigi blokov povzročil ustvarjanje druge kriptovalute v novem, razcepljenem blokovnem verigi.

S trdim forkom se pravila protokola blockchain posodobijo ali spremenijo tako, da sta stari blockchain in posledični blockchain nezdružljiva.

To pomeni, da stara vozlišča ne bodo sprejela novo posodobljenih blokov, nova veriga blokov pa bo delovala po novih pravilih, ki nenehno zavračajo bloke iz starega blockchaina. To se pogosto imenuje posodobitev programske opreme, »nezdružljiva nazaj«.

Na primer, hard fork je bil ustvarjen na blokovni verigi Bitcoin zaradi nesoglasja v skupnosti Bitcoin glede najboljšega pristopa za skaliranje omrežja.

Na eni strani argumenta so bili člani, ki so želeli povečati velikost bloka. Na drugi strani so bili tisti člani, ki so takim spremembam nasprotovali. Kasneje so tisti, ki so želeli povečati velikost bloka, sledili razdelku Bitcoin Cash, medtem ko so tisti, ki so nasprotovali takšnim spremembam, ostali v glavnem omrežju Bitcoin. Iz tega razloga, čeprav oba kovanca (tj. Bitcoin in Bitcoin Cash) delujeta na različnih verigah blokov, imata še vedno isto zgodovino pred razcepom.

Kaj je mehka vilica?

Medtem ko je hard fork za nazaj nezdružljiva nadgradnja blokovne verige, je mehka vilica sprememba pravil, ki je združljiva naprej. Ker je fork sprememba, ki je združljiva z naprej, bo stari blockchain še naprej sprejemal bloke iz novo posodobljenega protokola blockchain, čeprav je prišlo do spremembe pravil zaradi nove programske opreme.

Preprosto povedano, mehka vilica zavede staro verigo blokov, da sprejme nova pravila in zato hkrati sprejme posodobljene bloke in stare bloke transakcij. Tako, za razliko od trdih vilic, mehke vilice vzdržujejo staro verigo blokov z vzdrževanjem dveh pasov z različnimi nabori pravil. Primer uspešno implementirane mehke vilice je posodobitev protokola Segregated Witness (SegWit) Bitcoin iz leta 2015.

Pred posodobitvijo SegWit je bil protokol Bitcoin dražji, približno 30 USD na transakcijo, in bolj zamuden. . Ustvarjalci tega, kar bi postalo posodobitev SegWit, so ugotovili, da podatki o podpisu obsegajo približno 65 % transakcijskega bloka. Zato je SegWit predlagal povečanje efektivne velikosti bloka z 1 MB na 4 MB.

Ideja tega povečanja je bila ločiti ali odstraniti podatke o podpisu iz transakcijskih podatkov na vsakem bloku v verigi blokov, s čimer se sprosti prostor za večjo transakcijsko prepustnost na blok. Z uporabo mehke vilice je stari Bitcoin blockchain lahko hkrati sprejel nove 4MB bloke in 1MB bloke. S pametnim inženirskim postopkom, ki je oblikoval nova pravila, ne da bi kršil stara, je mehka vilica omogočila starim vozliščem, da potrdijo tudi nove bloke. .

Zakaj pride do trdih vilic? 

Na splošno se trde vilice blockchain pojavljajo kot način za izpolnjevanje potreb skupnosti z uporabo/rudarje določene kriptovalute. Morda bodo potrebni zaradi napak na starejši različici programske opreme, za dodajanje novih funkcionalnosti ali zaradi nesoglasij med skupnostjo kriptovalute glede smeri, v katero gre kriptovaluta.

Dejansko se v času pisanja mnogi v svetu kriptovalut veselijo dolgo pričakovanega  trde vilice Beacon Chain  Ethereum 2.0, ki naj bi zagotovil več nadgradenj za Ethereum 2.0, kot je omogočanje vozlišč, da delujejo na mobilnih napravah. naprave.

Po drugi strani pa so trdi vilice lahko tudi del promocijske kampanje za pritegnitev pozornosti na novo kriptovaluto. Na primer, vsi, ki so imeli v lasti Bitcoin oktobra 2017, so bili upravičeni, da zberejo enak znesek v Bitcoin Goldu na način airdrop. To je bilo v znamenju trde vilice Bitcoin Gold.

Hard fork se lahko zgodi v katerem koli blockchainu, ne samo v omrežju Bitcoin ali na Ethereumu, na primer, kot je bilo v primeru Hard fork Cardano Mary marca 2021. 

Drugi razlogi za trde vilice

Pravzaprav obstajajo različni razlogi, da se lahko zgodijo trdi vilice, razen zgoraj omenjenih razlogov.

Drug razlog, zakaj pride do hard fork-a, je vračilo kupnine uporabnikom, če se v omrežju blockchain zgodi varnostna kršitev ali vdor. V takem primeru transakcije, ki so jih napadalci opravili od določenega datuma, niso več veljavne. To se zgodi, ker običajno razvijalci po vdoru hitro popravijo na novo izkoriščene ranljivosti. 

Takšna ranljivost v kodi DAO. Kot odprtokodna knjiga blockchain je decentralizirana avtonomna organizacija (DAO) določena z jasnim naborom pravil ... projekt je bil pravzaprav razlog, zakaj je Ethereum Classic trdo razvit – podrobneje bomo razpravljali pozneje.

V priljubljenem protokolu, kot je Bitcoin, različni koderji z vsega sveta nenehno delajo na njegovih izboljšavah, tako da predlagajo posebne nadgradnje. V primeru Bitcoina obstaja cel seznam BIP-jev (predlogi za izboljšanje bitcoinov). Kar zadeva Ethereum, obstaja seznam EIP-jev (Predlogi za izboljšanje Ethereuma. Predlogi za izboljšanje Ethereuma (EIP) so dokumenti s predlaganimi funkcijami in procesi, ki ponujajo morebitne spremembe ...).

Dober primer tega, kaj se dogaja med temi vilicami, je leta 2019 podal sam ustanovitelj Ethereuma Vitalik Buterin: » V naslednjih 1 do dveh letih bomo skupaj na tem zanimivem potovanju vzeli ekosistem Ethereum in nadgradnjo na novo in bolj varno ... poleg tega, tako da bodo stvari kmalu, več razvoja za združevanje, več razvoja tehnologije skaliranja, izboljšave varnosti, vključno z denarnicami, vključno s strankami, vključno z veliko stvarmi, izboljšave uporabnosti, izboljšave zasebnosti ."

Trde vilice proti mehkim vilicam

Prehajamo na naslednji del razprave, zdaj pa si poglejmo razliko med trdimi vilicami in mehkimi vilicami, a najprej – kaj so mehke vilice?

Soft fork je   nadgradnja programske opreme, ki je nazaj združljiva s starejšimi različicami verige blokov. To pomeni, da lahko tisti rudarji, ki še niso nadgradili na novejšo različico programske opreme, še vedno sodelujejo pri potrjevanju in preverjanju transakcij.

Veliko lažje je implementirati mehke vilice kot hard fork, saj mora le večina rudarjev nadgraditi.

Vendar ne pozabite, da bo soft fork vseeno vplival na rudarja, ki še ni nadgradil. 

Recimo, ustvarite 1 megabajtni blok kot nenadgrajen rudar. Še vedno lahko potrdite dohodne transakcije. Vendar pa posodobitev omogoča, da se v ekosistem dodajo le 8 megabajtni bloki, tako da svojih blokov ne morete dodati – žal.  

S tem v mislih lahko rečete, da mehke vilice delujejo kot spodbuda za rudarje, da nadgradijo svojo programsko opremo, ali pa se soočajo z ovirami pri njihovih funkcionalnostih.

Primeri trdih vilic

Na splošno se najverjetneje zgodijo trije možni scenariji, ko se skupnost odloči za hard fork:

 • Ena veriga blokov ostane prevladujoča po hard forku, kar ima za posledico nizko sprejetost in/ali vrednost drugih blokovnih verig. 

Na primer,  Bitcoin Classic (BXC)  in  Bitcoin Unlimited  danes podpirata zelo majhne skupine rudarskih bazenov, medtem ko je dobri stari  Bitcoin  » še vedno tisti, ki ga imam rada «, kot bi pela Shania Twain – je kralj kriptovalut med kriptovalutami. skupnosti in širše.

 • Obe verigi blokov sta sprejeti, soobstajata in delujeta neodvisno drug od drugega s približno enako sprejemljivostjo in/ali vrednostjo v skupnosti. 

V redu, tukaj še ni res dobrih primerov, zmerno ustrezen primer je  Bitcoin Cash Rogerja Vera , veriga blokov, ki je leta 2017 uvedla povečano velikost bloka 8 MB (in 32 MB velikost bloka leta 2018). Zdaj je digitalno sredstvo na vrhu te platforme,  BCH , udobno znotraj 20 najboljših kriptovalut glede na tržno kapitalizacijo, zato je pošteno reči, da je bilo samo po sebi uspešno.

Seveda BCH ni Bitcoin glede na ceno, vendar si oglejte druge hard forke, ki smo jih omenili tukaj – prodajajo se za manj kot dolar!

 • Oba blockchaina sta sprejeta, vendar je eden od njih prednost. Ena od obeh verig postane prevladujoča veriga v smislu posvojitve in vrednosti.

Tukaj je primer Ethereum Classic, zato si ga poglejmo podrobneje.

Aprila 2016 je bila digitalna decentralizirana avtonomna organizacija DAO nameščena na verigi blokov Ethereum, da bi ustvarila obliko sklada tveganega kapitala, ki ga usmerjajo vlagatelji. 

Julija 2016 so hekerji izkoristili ranljivost v kodi DAO in ukradli ETH v vrednosti 50 milijonov dolarjev. Posledično se je veriga blokov Ethereum močno razcepila na bloku 1.920.000, da bi obnovila vsa sredstva tistih, ki so utrpeli izgube pri vdoru. To je bilo kontroverzno in je vodilo do ohranitve prvotne nerazcepljene verige blokov kot Ethereum Classic (ETC), s čimer je bilo omrežje razdeljeno na dve ločeni aktivni verigi blokov, vsaka s svojo kriptovaluto. 

Brez dvoma je Ethereum tukaj prevladujoča sila. Ethereum je po tržni kapitalizaciji druga največja kriptovaluta. Tržna kapitalizacija (ali tržna kapitalizacija) kriptovalute je merilo njene tržne vrednosti. Z drugimi besedami, to ..., medtem ko se v času pisanja Ethereum Classic niti ne uvrsti med prvih 50.

Ko že govorimo o prevladi – kot vsi vemo in smo že omenili, je Bitcoin najbolj priljubljena kriptovaluta tam.

V zadnjem času se zanimanje za 'digitalno zlato' le povečuje. Posledično se zanima tudi za njeno zgodovino, vključno s trdimi vilicami.

Oglejmo si na kratko zgodovino trdih vilic Bitcoin:

 • Bitcoin Classic  je bil predlagani hard fork iz prvotnega Bitcoin blockchaina (Bitcoin Core), katerega cilj je bil povečati največjo možno velikost transakcijskih blokov. Kljub nekaterim prvotnim obljubam Bitcoin Classic ni bil široko sprejet v Bitcoin skupnosti.
 • Bitcoin Unlimited  omogoča  uporabnikom večje velikosti blokov. Vendar pa pomisleki, da bi rudarji z večjimi viri prevladovali pri pridobivanju dobička, pomeni, da tudi ta ni uspel.
 • Bitcoin SV  je kovanec, ki je nastal iz tega, kar je bilo opisano kot "državljanska vojna" v dveh konkurenčnih Bitcoin cash taboriščih. Prvi tabor, ki sta ga podprla podjetnika Roger Ver in Jihan Wu iz Bitmaina, je promoviral programsko opremo z naslovom Bitcoin ABC (zdaj imenovano  Bitcoin Cash (BCH) , ki bi ohranila velikost bloka na 32 MB. Je najuspešnejša skovana kriptovaluta Drugi tabor, ki ga vodita Craig Wright in milijarder Calvin Ayre, je predstavil konkurenčno različico programske opreme Bitcoin SV, okrajšavo za »Bitcoin Satoshi Vision«, ki bi povečala omejitev velikosti bloka na 128 MB.
 • Bitcoin Gold  je bil trdo razvit oktobra 2017. Ta fork je bil implementiran v upanju, da bo rudarjenje na grafičnih karticah (namesto dragih ASIC-ov, ki so bili uporabljeni za rudarjenje Bitcoina – ti zdaj niso bili dovoljeni zaradi trdih vilic) omogočilo več rudarjenja. dostopna za normalne ljudi.

Torej, koliko predlogov za izboljšanje Bitcoina je bilo po vašem mnenju že podanih v zadnjem desetletju? 

Odgovor je veliko. 350, če smo natančni, a vsi seveda niso prišli do trdih vilic.

Kljub temu, da je noč mlada, je blockchain najstniška tehnologija, ki je zaživela le pred nekaj več kot 10 leti, in v prihodnosti bomo brez dvoma videli veliko več trdih vilic.

Zaključek: Razvoj blokovnih verig

Torej je v bistvu hard fork daljnosežna sprememba verige blokov, ki zahteva, da se vsa vozlišča, ki tečejo v porazdeljenem omrežju, premaknejo na novejšo različico (ki podpira ponovno prilagojeno funkcionalnost). 

Po drugi strani pa je soft fork nadgradnja programske opreme, ki je nazaj združljiva s starejšimi različicami verige blokov. To pomeni, da lahko tisti rudarji, ki še niso nadgradili na novejšo različico programske opreme, še vedno sodelujejo pri potrjevanju in preverjanju transakcij (čeprav so motivirani za nadgradnjo).

Hard vilice in mehke vilice so pomembne v kontekstu razvoja omrežja. Skupnosti omogočajo zadostne spremembe in nadgradnje kljub pomanjkanju centraliziranega upravljanja.

Zahvaljujoč trdim vilicam blokovne verige in kriptovalute integrirajo nove funkcije in izboljšave, ko se razvijajo. Brez tega bi ekosistem potreboval centraliziran strežnik za nadzor vsega, kar se dogaja v omrežju. Na srečo nismo obtičali s centraliziranimi strežniki — vsekakor pa smo obtičali s trdimi vilicami. 

What is GEEK

Buddha Community

Marcus Flatley

Marcus Flatley

1644250740

Trde vilice v kriptovaluti | Kako deluje

V tej objavi bomo razpravljali o tem, kaj so trdi vilice, zakaj se zgodijo, razliko med trdimi vilicami in mehkimi vilicami ter zakaj so pomemben del verige blokov.

Poleg tega bomo razpravljali tudi o nekaterih primerih trdih vilic, ki so se zgodili, kot sta Bitcoin Cash in Ethereum Classic.

Kdo določa formacijo vilic?

Ker verige blokov ne vodi noben osrednji organ, je odgovornost udeležencev v omrežju, da se dogovorijo o poti naprej in izvedejo spremembe, ki povečujejo splošno učinkovitost.

Vendar pa verige blokov vključujejo različne podskupine udeležencev, od rudarjev do uporabnikov in razvijalcev polnih vozlišč. Kdo ima torej zadnjo besedo o tem, katere spremembe je treba izvesti v omrežju?

Ker vsaka podmnožica drugače prispeva k omrežju, imajo nekateri udeleženci večjo glasovalno moč kot drugi.

Na primer, rudarji, ki zavarujejo omrežje tako, da namenijo računalniške vire za preverjanje blokov, ponavadi določijo varnost in priljubljenost različic fork. Ker rudarji zagotavljajo računalniške vire, potrebne za delovanje omrežja, je vsaka različica vilic, ki pridobi odobritev rudarjev, ponavadi uspešna. Večina odprtokodnih blokovnih verig omogoča prekrivanje odgovornosti in s tem skupno odgovornost v procesu oblikovanja vilic. Druge vloge podmnožice vključujejo razvijalce, ki ustvarjajo in posodabljajo kodo, ki se izvaja znotraj verige blokov, in uporabnike polnih vozlišč, ki delujejo kot hrbtenica in revizorji omrežja, saj potrjujejo in vzdržujejo zgodovino verige blokov.

Kaj je Hard Fork?

Vilice so posodobitve ali nadgradnje programskega protokola verige blokov, ki povzročijo razcep v glavnem omrežju blockchain. Če na primer v starem blokovnem verigi deluje kriptovaluta, bo razcep v tej verigi blokov povzročil ustvarjanje druge kriptovalute v novem, razcepljenem blokovnem verigi.

S trdim forkom se pravila protokola blockchain posodobijo ali spremenijo tako, da sta stari blockchain in posledični blockchain nezdružljiva.

To pomeni, da stara vozlišča ne bodo sprejela novo posodobljenih blokov, nova veriga blokov pa bo delovala po novih pravilih, ki nenehno zavračajo bloke iz starega blockchaina. To se pogosto imenuje posodobitev programske opreme, »nezdružljiva nazaj«.

Na primer, hard fork je bil ustvarjen na blokovni verigi Bitcoin zaradi nesoglasja v skupnosti Bitcoin glede najboljšega pristopa za skaliranje omrežja.

Na eni strani argumenta so bili člani, ki so želeli povečati velikost bloka. Na drugi strani so bili tisti člani, ki so takim spremembam nasprotovali. Kasneje so tisti, ki so želeli povečati velikost bloka, sledili razdelku Bitcoin Cash, medtem ko so tisti, ki so nasprotovali takšnim spremembam, ostali v glavnem omrežju Bitcoin. Iz tega razloga, čeprav oba kovanca (tj. Bitcoin in Bitcoin Cash) delujeta na različnih verigah blokov, imata še vedno isto zgodovino pred razcepom.

Kaj je mehka vilica?

Medtem ko je hard fork za nazaj nezdružljiva nadgradnja blokovne verige, je mehka vilica sprememba pravil, ki je združljiva naprej. Ker je fork sprememba, ki je združljiva z naprej, bo stari blockchain še naprej sprejemal bloke iz novo posodobljenega protokola blockchain, čeprav je prišlo do spremembe pravil zaradi nove programske opreme.

Preprosto povedano, mehka vilica zavede staro verigo blokov, da sprejme nova pravila in zato hkrati sprejme posodobljene bloke in stare bloke transakcij. Tako, za razliko od trdih vilic, mehke vilice vzdržujejo staro verigo blokov z vzdrževanjem dveh pasov z različnimi nabori pravil. Primer uspešno implementirane mehke vilice je posodobitev protokola Segregated Witness (SegWit) Bitcoin iz leta 2015.

Pred posodobitvijo SegWit je bil protokol Bitcoin dražji, približno 30 USD na transakcijo, in bolj zamuden. . Ustvarjalci tega, kar bi postalo posodobitev SegWit, so ugotovili, da podatki o podpisu obsegajo približno 65 % transakcijskega bloka. Zato je SegWit predlagal povečanje efektivne velikosti bloka z 1 MB na 4 MB.

Ideja tega povečanja je bila ločiti ali odstraniti podatke o podpisu iz transakcijskih podatkov na vsakem bloku v verigi blokov, s čimer se sprosti prostor za večjo transakcijsko prepustnost na blok. Z uporabo mehke vilice je stari Bitcoin blockchain lahko hkrati sprejel nove 4MB bloke in 1MB bloke. S pametnim inženirskim postopkom, ki je oblikoval nova pravila, ne da bi kršil stara, je mehka vilica omogočila starim vozliščem, da potrdijo tudi nove bloke. .

Zakaj pride do trdih vilic? 

Na splošno se trde vilice blockchain pojavljajo kot način za izpolnjevanje potreb skupnosti z uporabo/rudarje določene kriptovalute. Morda bodo potrebni zaradi napak na starejši različici programske opreme, za dodajanje novih funkcionalnosti ali zaradi nesoglasij med skupnostjo kriptovalute glede smeri, v katero gre kriptovaluta.

Dejansko se v času pisanja mnogi v svetu kriptovalut veselijo dolgo pričakovanega  trde vilice Beacon Chain  Ethereum 2.0, ki naj bi zagotovil več nadgradenj za Ethereum 2.0, kot je omogočanje vozlišč, da delujejo na mobilnih napravah. naprave.

Po drugi strani pa so trdi vilice lahko tudi del promocijske kampanje za pritegnitev pozornosti na novo kriptovaluto. Na primer, vsi, ki so imeli v lasti Bitcoin oktobra 2017, so bili upravičeni, da zberejo enak znesek v Bitcoin Goldu na način airdrop. To je bilo v znamenju trde vilice Bitcoin Gold.

Hard fork se lahko zgodi v katerem koli blockchainu, ne samo v omrežju Bitcoin ali na Ethereumu, na primer, kot je bilo v primeru Hard fork Cardano Mary marca 2021. 

Drugi razlogi za trde vilice

Pravzaprav obstajajo različni razlogi, da se lahko zgodijo trdi vilice, razen zgoraj omenjenih razlogov.

Drug razlog, zakaj pride do hard fork-a, je vračilo kupnine uporabnikom, če se v omrežju blockchain zgodi varnostna kršitev ali vdor. V takem primeru transakcije, ki so jih napadalci opravili od določenega datuma, niso več veljavne. To se zgodi, ker običajno razvijalci po vdoru hitro popravijo na novo izkoriščene ranljivosti. 

Takšna ranljivost v kodi DAO. Kot odprtokodna knjiga blockchain je decentralizirana avtonomna organizacija (DAO) določena z jasnim naborom pravil ... projekt je bil pravzaprav razlog, zakaj je Ethereum Classic trdo razvit – podrobneje bomo razpravljali pozneje.

V priljubljenem protokolu, kot je Bitcoin, različni koderji z vsega sveta nenehno delajo na njegovih izboljšavah, tako da predlagajo posebne nadgradnje. V primeru Bitcoina obstaja cel seznam BIP-jev (predlogi za izboljšanje bitcoinov). Kar zadeva Ethereum, obstaja seznam EIP-jev (Predlogi za izboljšanje Ethereuma. Predlogi za izboljšanje Ethereuma (EIP) so dokumenti s predlaganimi funkcijami in procesi, ki ponujajo morebitne spremembe ...).

Dober primer tega, kaj se dogaja med temi vilicami, je leta 2019 podal sam ustanovitelj Ethereuma Vitalik Buterin: » V naslednjih 1 do dveh letih bomo skupaj na tem zanimivem potovanju vzeli ekosistem Ethereum in nadgradnjo na novo in bolj varno ... poleg tega, tako da bodo stvari kmalu, več razvoja za združevanje, več razvoja tehnologije skaliranja, izboljšave varnosti, vključno z denarnicami, vključno s strankami, vključno z veliko stvarmi, izboljšave uporabnosti, izboljšave zasebnosti ."

Trde vilice proti mehkim vilicam

Prehajamo na naslednji del razprave, zdaj pa si poglejmo razliko med trdimi vilicami in mehkimi vilicami, a najprej – kaj so mehke vilice?

Soft fork je   nadgradnja programske opreme, ki je nazaj združljiva s starejšimi različicami verige blokov. To pomeni, da lahko tisti rudarji, ki še niso nadgradili na novejšo različico programske opreme, še vedno sodelujejo pri potrjevanju in preverjanju transakcij.

Veliko lažje je implementirati mehke vilice kot hard fork, saj mora le večina rudarjev nadgraditi.

Vendar ne pozabite, da bo soft fork vseeno vplival na rudarja, ki še ni nadgradil. 

Recimo, ustvarite 1 megabajtni blok kot nenadgrajen rudar. Še vedno lahko potrdite dohodne transakcije. Vendar pa posodobitev omogoča, da se v ekosistem dodajo le 8 megabajtni bloki, tako da svojih blokov ne morete dodati – žal.  

S tem v mislih lahko rečete, da mehke vilice delujejo kot spodbuda za rudarje, da nadgradijo svojo programsko opremo, ali pa se soočajo z ovirami pri njihovih funkcionalnostih.

Primeri trdih vilic

Na splošno se najverjetneje zgodijo trije možni scenariji, ko se skupnost odloči za hard fork:

 • Ena veriga blokov ostane prevladujoča po hard forku, kar ima za posledico nizko sprejetost in/ali vrednost drugih blokovnih verig. 

Na primer,  Bitcoin Classic (BXC)  in  Bitcoin Unlimited  danes podpirata zelo majhne skupine rudarskih bazenov, medtem ko je dobri stari  Bitcoin  » še vedno tisti, ki ga imam rada «, kot bi pela Shania Twain – je kralj kriptovalut med kriptovalutami. skupnosti in širše.

 • Obe verigi blokov sta sprejeti, soobstajata in delujeta neodvisno drug od drugega s približno enako sprejemljivostjo in/ali vrednostjo v skupnosti. 

V redu, tukaj še ni res dobrih primerov, zmerno ustrezen primer je  Bitcoin Cash Rogerja Vera , veriga blokov, ki je leta 2017 uvedla povečano velikost bloka 8 MB (in 32 MB velikost bloka leta 2018). Zdaj je digitalno sredstvo na vrhu te platforme,  BCH , udobno znotraj 20 najboljših kriptovalut glede na tržno kapitalizacijo, zato je pošteno reči, da je bilo samo po sebi uspešno.

Seveda BCH ni Bitcoin glede na ceno, vendar si oglejte druge hard forke, ki smo jih omenili tukaj – prodajajo se za manj kot dolar!

 • Oba blockchaina sta sprejeta, vendar je eden od njih prednost. Ena od obeh verig postane prevladujoča veriga v smislu posvojitve in vrednosti.

Tukaj je primer Ethereum Classic, zato si ga poglejmo podrobneje.

Aprila 2016 je bila digitalna decentralizirana avtonomna organizacija DAO nameščena na verigi blokov Ethereum, da bi ustvarila obliko sklada tveganega kapitala, ki ga usmerjajo vlagatelji. 

Julija 2016 so hekerji izkoristili ranljivost v kodi DAO in ukradli ETH v vrednosti 50 milijonov dolarjev. Posledično se je veriga blokov Ethereum močno razcepila na bloku 1.920.000, da bi obnovila vsa sredstva tistih, ki so utrpeli izgube pri vdoru. To je bilo kontroverzno in je vodilo do ohranitve prvotne nerazcepljene verige blokov kot Ethereum Classic (ETC), s čimer je bilo omrežje razdeljeno na dve ločeni aktivni verigi blokov, vsaka s svojo kriptovaluto. 

Brez dvoma je Ethereum tukaj prevladujoča sila. Ethereum je po tržni kapitalizaciji druga največja kriptovaluta. Tržna kapitalizacija (ali tržna kapitalizacija) kriptovalute je merilo njene tržne vrednosti. Z drugimi besedami, to ..., medtem ko se v času pisanja Ethereum Classic niti ne uvrsti med prvih 50.

Ko že govorimo o prevladi – kot vsi vemo in smo že omenili, je Bitcoin najbolj priljubljena kriptovaluta tam.

V zadnjem času se zanimanje za 'digitalno zlato' le povečuje. Posledično se zanima tudi za njeno zgodovino, vključno s trdimi vilicami.

Oglejmo si na kratko zgodovino trdih vilic Bitcoin:

 • Bitcoin Classic  je bil predlagani hard fork iz prvotnega Bitcoin blockchaina (Bitcoin Core), katerega cilj je bil povečati največjo možno velikost transakcijskih blokov. Kljub nekaterim prvotnim obljubam Bitcoin Classic ni bil široko sprejet v Bitcoin skupnosti.
 • Bitcoin Unlimited  omogoča  uporabnikom večje velikosti blokov. Vendar pa pomisleki, da bi rudarji z večjimi viri prevladovali pri pridobivanju dobička, pomeni, da tudi ta ni uspel.
 • Bitcoin SV  je kovanec, ki je nastal iz tega, kar je bilo opisano kot "državljanska vojna" v dveh konkurenčnih Bitcoin cash taboriščih. Prvi tabor, ki sta ga podprla podjetnika Roger Ver in Jihan Wu iz Bitmaina, je promoviral programsko opremo z naslovom Bitcoin ABC (zdaj imenovano  Bitcoin Cash (BCH) , ki bi ohranila velikost bloka na 32 MB. Je najuspešnejša skovana kriptovaluta Drugi tabor, ki ga vodita Craig Wright in milijarder Calvin Ayre, je predstavil konkurenčno različico programske opreme Bitcoin SV, okrajšavo za »Bitcoin Satoshi Vision«, ki bi povečala omejitev velikosti bloka na 128 MB.
 • Bitcoin Gold  je bil trdo razvit oktobra 2017. Ta fork je bil implementiran v upanju, da bo rudarjenje na grafičnih karticah (namesto dragih ASIC-ov, ki so bili uporabljeni za rudarjenje Bitcoina – ti zdaj niso bili dovoljeni zaradi trdih vilic) omogočilo več rudarjenja. dostopna za normalne ljudi.

Torej, koliko predlogov za izboljšanje Bitcoina je bilo po vašem mnenju že podanih v zadnjem desetletju? 

Odgovor je veliko. 350, če smo natančni, a vsi seveda niso prišli do trdih vilic.

Kljub temu, da je noč mlada, je blockchain najstniška tehnologija, ki je zaživela le pred nekaj več kot 10 leti, in v prihodnosti bomo brez dvoma videli veliko več trdih vilic.

Zaključek: Razvoj blokovnih verig

Torej je v bistvu hard fork daljnosežna sprememba verige blokov, ki zahteva, da se vsa vozlišča, ki tečejo v porazdeljenem omrežju, premaknejo na novejšo različico (ki podpira ponovno prilagojeno funkcionalnost). 

Po drugi strani pa je soft fork nadgradnja programske opreme, ki je nazaj združljiva s starejšimi različicami verige blokov. To pomeni, da lahko tisti rudarji, ki še niso nadgradili na novejšo različico programske opreme, še vedno sodelujejo pri potrjevanju in preverjanju transakcij (čeprav so motivirani za nadgradnjo).

Hard vilice in mehke vilice so pomembne v kontekstu razvoja omrežja. Skupnosti omogočajo zadostne spremembe in nadgradnje kljub pomanjkanju centraliziranega upravljanja.

Zahvaljujoč trdim vilicam blokovne verige in kriptovalute integrirajo nove funkcije in izboljšave, ko se razvijajo. Brez tega bi ekosistem potreboval centraliziran strežnik za nadzor vsega, kar se dogaja v omrežju. Na srečo nismo obtičali s centraliziranimi strežniki — vsekakor pa smo obtičali s trdimi vilicami. 

Marcus Flatley

Marcus Flatley

1647444240

Kaj so trde vilice in mehke vilice v verigi blokov?

V tej objavi boste izvedeli, kaj so trde vilice in mehke vilice v verigi blokov? Kakšne so razlike in kaj pomenijo za prihodnost Bitcoina?

Večina uporabnikov programske opreme pozna posodobitve in nadgradnje, zaradi katerih so njihove aplikacije učinkovitejše. Blockchain se zanaša tudi na podobne posodobitve in učinkovitost nadgradnje. Medtem ko centralizirani ponudniki storitev preprosto posodabljajo svojo programsko opremo z novimi funkcijami s pritiskom na gumb, pa decentralizirane aplikacije, kot je kriptovaluta v verigi blokov, zahtevajo drugačen, bolj zapleten pristop.  

Na primer, verige blokov so decentralizirani odprtokodni protokoli, ki nimajo osrednjega organa. Kot taka odločitev za nadgradnjo na protokol zahteva soglasje vseh uporabnikov v omrežju. Ta edinstven postopek posodabljanja ali nadgradnje verige blokov se imenuje razcep. Vilice lahko razdelimo na mehke ali trde vilice, odvisno od njihovega namena.

Najprej pa poglejmo, kaj pomeni imeti razcep na verigi blokov .

Razumevanje vilic na verigi blokov

Na svoji najbolj osnovni ravni je blockchain kot niz podatkovnih blokov, povezanih z varnimi kriptografskimi ključi, ki tvorijo verigo blokov, ki segajo nazaj do prvega bloka.

Zato si lahko verigo blokov predstavljamo kot ravno pot, sestavljeno iz blokov, ki so med seboj povezani. Ker so bloki povezani skupaj s soglasjem, s katerim se strinjajo vsi bloki, vsaka nadgradnja sistema zahteva spremembo soglasja za vse bloke. Do takšnega soglasja je malo verjetno, ker so bloki povezani s funkcionalno nespremenljivim nizom pravil. Tako se namesto ponovnega pisanja vsakega bloka spremembe v verigi blokov pogosto dosežejo z uporabo vilic. Fork je dogodek v blockchainu, ki kopira izvirno programsko opremo in ji doda želene spremembe. Ker dve verigi blokov ne moreta soobstajati, se nova veriga blokov razdeli na dve veji, ki tvorita razcep, ki je podoben vilicam od glavnega verige blokov.

Kdo določa formacijo vilic?

Ker verige blokov ne vodi noben osrednji organ, je odgovornost udeležencev v omrežju, da se dogovorijo o poti naprej in izvajajo spremembe, ki povečujejo splošno učinkovitost.

Vendar pa verige blokov vključujejo različne podskupine udeležencev, od rudarjev do uporabnikov in razvijalcev polnih vozlišč. Kdo ima torej zadnjo besedo o tem, katere spremembe je treba izvesti v omrežju?

Ker vsaka podmnožica drugače prispeva k omrežju, imajo nekateri udeleženci večjo glasovalno moč kot drugi.

Na primer, rudarji, ki zavarujejo omrežje tako, da namenijo računalniške vire za preverjanje blokov, ponavadi določijo varnost in priljubljenost različic fork. Ker rudarji zagotavljajo računalniške vire, potrebne za delovanje omrežja, je vsaka različica vilic, ki pridobi odobritev rudarjev, ponavadi uspešna. Večina odprtokodnih blokovnih verig omogoča prekrivanje odgovornosti in s tem skupno odgovornost v procesu oblikovanja vilic. Druge vloge podmnožice vključujejo razvijalce, ki ustvarjajo in posodabljajo kodo, ki se izvaja znotraj verige blokov, in uporabnike polnih vozlišč, ki delujejo kot hrbtenica in revizorji omrežja, saj potrjujejo in vzdržujejo zgodovino verige blokov.

Kaj pomeni 'Fork' v blockchainu?

Preden skočite na razliko med trdimi in mehkimi vilicami. Najprej popravimo pomen vilice. Naj razumemo, kaj je vilica v verigi blokov. 

V tehničnem svetu je blockchain v bistvu predelek podatkov. Vsak blockchain vsebuje nekaj podatkov, povezanih s transakcijskimi koraki. Ti bloki so med seboj povezani s pomočjo kriptografije. In vilico blockchain je mogoče opredeliti kot spremembo protokola. Spremembe v procesu in potencialu verige blokov se pogosto imenujejo vilice. Vilice v blockchainu je mogoče definirati z:

 • Preusmeritev potencialne poti blockchaina.
 • Sprememba protokola.
 • Pogoj, ko dva ali več blokov doseže enako višino.

Vilice so različnih vrst, lahko so začasne ali trajne. Stalne vilice obstajajo v omrežju za vedno, medtem ko so začasne vilice kratkotrajne in nastanejo v določenih situacijah in pogojih.

Vilice lahko uvedejo člani ali razvijalci kripto skupnosti. Včasih se vilice začnejo kot pot do financiranja iz množice ali novih tehnoloških projektov. Člani, ki postanejo nezadovoljni s storitvami, ki jih ponuja obstoječa veriga blokov, lahko vodijo tudi do oblikovanja razcepa blockchain.

Kaj je mehka vilica?

Medtem ko je hard fork za nazaj nezdružljiva nadgradnja blokovne verige, je mehka vilica sprememba pravil, ki je združljiva naprej. Ker je fork sprememba, ki je združljiva z naprej, bo stari blockchain še naprej sprejemal bloke iz novo posodobljenega protokola blockchain, čeprav je prišlo do spremembe pravil zaradi nove programske opreme.

Preprosto povedano, mehka vilica zavede staro verigo blokov, da sprejme nova pravila in zato hkrati sprejme posodobljene bloke in stare bloke transakcij. Tako, za razliko od trdih vilic, mehke vilice vzdržujejo staro verigo blokov z vzdrževanjem dveh pasov z različnimi nabori pravil. Primer uspešno implementirane mehke vilice je posodobitev protokola Segregated Witness (SegWit) Bitcoin iz leta 2015.

Pred posodobitvijo SegWit je bil protokol Bitcoin dražji, približno 30 USD na transakcijo, in bolj zamuden. . Ustvarjalci tega, kar bi postalo posodobitev SegWit, so ugotovili, da podatki o podpisu obsegajo približno 65 % transakcijskega bloka. Zato je SegWit predlagal povečanje efektivne velikosti bloka z 1 MB na 4 MB.

Ideja tega povečanja je bila ločiti ali odstraniti podatke o podpisu iz transakcijskih podatkov na vsakem bloku v verigi blokov, s čimer se sprosti prostor za večjo transakcijsko prepustnost na blok. Z uporabo mehke vilice je stari Bitcoin blockchain lahko hkrati sprejel nove 4MB bloke in 1MB bloke. S pomočjo pametnega inženirskega postopka, ki je oblikoval nova pravila, ne da bi kršil stara, je mehka vilica omogočila starim vozliščem, da potrdijo tudi nove bloke. .

Kaj je Hard Fork?

Vilice so posodobitve ali nadgradnje programskega protokola verige blokov, ki povzročijo razcep v glavnem omrežju blockchain. Če na primer v starem blokovnem verigi deluje kriptovaluta, bo razcep v tej verigi blokov povzročil ustvarjanje druge kriptovalute v novem, razcepljenem blokovnem verigi.

S trdim forkom se pravila protokola blockchain posodobijo ali spremenijo tako, da sta stari blockchain in posledični blockchain nezdružljiva.

To pomeni, da stara vozlišča ne bodo sprejela novo posodobljenih blokov, nova veriga blokov pa bo delovala po novih pravilih, ki nenehno zavračajo bloke iz starega blockchaina. To se pogosto imenuje posodobitev programske opreme, »nezdružljiva nazaj«.

Na primer, hard fork je bil ustvarjen na blokovni verigi Bitcoin zaradi nesoglasja v skupnosti Bitcoin glede najboljšega pristopa za skaliranje omrežja.

Na eni strani argumenta so bili člani, ki so želeli povečati velikost bloka. Na drugi strani so bili tisti člani, ki so takim spremembam nasprotovali. Kasneje so tisti, ki so želeli povečati velikost bloka, sledili razdelku Bitcoin Cash, medtem ko so tisti, ki so nasprotovali takšnim spremembam, ostali v glavnem omrežju Bitcoin. Iz tega razloga, čeprav oba kovanca (tj. Bitcoin in Bitcoin Cash) delujeta na različnih verigah blokov, imata še vedno isto zgodovino pred razcepom.

Zakaj pride do trdih vilic?

Če lahko trdi vilice drastično zmanjšajo varnost blockchaina, zakaj se sploh zgodijo? Odgovor je preprost: trdi vilice so nadgradnje, ki so potrebne za izboljšanje omrežja, saj se tehnologija blockchain še naprej razvija. Za trdimi vilicami je lahko več razlogov, vsi pa niso negativni:

 • Dodajte funkcionalnost
 • Popravite varnostna tveganja
 • Rešite nesoglasje v skupnosti kriptovalute
 • Povratne transakcije v blockchainu

Hard vilice se lahko zgodijo tudi po naključju. Pogosto se ti incidenti hitro razrešijo in tisti, ki niso bili več v soglasju z glavno verigo blokov, se vrnejo nazaj in se ga držijo, potem ko spoznajo, kaj se je zgodilo. Podobno trdi vilice, ki dodajajo funkcionalnosti in nadgrajujejo omrežje, običajno omogočajo tistim, ki padejo iz soglasja, da se ponovno pridružijo glavni verigi.

Naključne trde vilice

Bitcoin blockchain je v svoji zgodovini doživel veliko naključnih trdih vilic. Te so pogostejše, kot bi si človek mislil, in se pogosto rešijo tako hitro, da so komaj omembe vredne.

Večina naključnih trdih vilic se zgodi, ko dva rudarja najdeta isti blok skoraj ob istem času. Ko je soglasje o omrežju porazdeljeno, oba najprej vidita blok kot veljaven in nadaljujeta z rudarjenjem v različnih verigah, preden oni ali drug rudar doda naslednji blok.

Ta naslednji blok narekuje, katera veriga postane daljša, kar pomeni, da je druga opuščena, da se ohrani konsenz. Rudarji preidejo na najdaljšo verigo, saj zapuščena ni več donosna za rudarjenje Bitcoina, saj bi rudarili razcep omrežja.

Ko pride do teh vilic, rudar, ki je našel zapuščeni blok, izgubi coinbase in nagrade za provizijo za transakcijo. Vendar nobena transakcija ne bi bila razveljavljena, saj sta bila oba najdena bloka enaka in sta vsebovala enake transakcije.

Drugi naključni trdi vilice so bili del težav s kodo, ki so privedle do razcepov kratkih verig. Leta 2013 je bil na primer blok z večjim številom skupnih transakcijskih vnosov, kot smo ga videli prej, izkopan in oddajen, medtem ko ga nekatera vozlišča niso obdelala, kar je privedlo do razcepa. Težava je bila odpravljena, potem ko so nekatera vozlišča znižala svojo programsko opremo, da bi dosegla soglasje in zavrnila ta večji blok.

☞  Kaj je DCA (povprečje dolarskih stroškov) v kriptovaluti

PRIMERI TRDIH VILIC

Ethereum Classic

Ethereum Classic je odprtokodna platforma, ki temelji na Blockchainu, ki omogoča pametne pogodbe in ima celoten programski jezik Turing. Vir : Wikipedia

Ethereum je imel hard fork, da je obrnil učinke vdora, ki se je zgodil v eni od njihovih aplikacij (imenovanih Decentralizirana avtonomna organizacija ali preprosto DAO).

Vendar pa je manjšinski del skupnosti filozofsko nasprotoval spremembi Blockchaina za vsako ceno, da bi ohranili njegovo naravo nespremenljivosti.

Ker so glavni razvijalci Ethereuma in večina njegove skupnosti nadaljevali s trdimi vilicami, je manjšina, ki je ostala in ni nadgradila svoje programske opreme, nadaljevala z rudarjenjem tega, kar je zdaj znano kot Ethereum Classic (ETC).

Pomembno je omeniti, da ker je večina prešla v novo verigo, so še vedno ohranili prvotni simbol ETH, medtem ko je manjšina, ki podpira staro verigo, dobila izraz Ethereum Classic ali ETC.

Bitcoin Cash

Bitcoin je bil razvejan za ustvarjanje Bitcoin Cash, ker so razvijalci Bitcoina želeli narediti nekaj pomembnih sprememb v Bitcoinu. Vir : Wikipedia

Bitcoin Cash je kriptovaluta, ki je vilica Bitcoina. Bitcoin Cash je spin-off ali altcoin, ki je bil ustvarjen leta 2017. Leta 2018 se je Bitcoin Cash nato razdelil na dve kriptovaluti: Bitcoin Cash in Bitcoin. Bitcoin Cash se včasih imenuje tudi Bcash.

Bitcoin je bil razvejan za ustvarjanje Bitcoin Cash, ker so razvijalci Bitcoina želeli narediti nekaj pomembnih sprememb v Bitcoinu. Razvijalci skupnosti Bitcoin se niso mogli dogovoriti glede nekaterih sprememb, ki so jih želeli narediti. Tako je majhna skupina teh razvijalcev razcepila Bitcoin, da bi ustvarila novo različico iste kode z nekaj spremembami.

Spremembe, ki naredijo vso razliko med Bitcoin Cash in Bitcoinom, so naslednje:

Bitcoin Cash ima cenejše provizije za prenos, zato vam bo transakcija v BCH prihranila več denarja kot z uporabo BTC.

BCH ima hitrejši čas prenosa. Torej vam ni treba čakati 10 minut, da preverite Bitcoin transakcijo!

BCH lahko obravnava več transakcij na sekundo. To pomeni, da lahko več ljudi hkrati uporablja BCH kot z BTC.

Glavne razlike med mehkimi in trdimi vilicami

 

 Mehke viliceTrde vilice
Nazaj združljiv?dašt
Velikost blokaManjšiVečje
HitrostPočasnejšeHitreje
VarnostNižjevišje

Združljivost nazaj

Ena bistvena razlika med trdimi vilicami in mehkimi vilicami je posledica nečesa, kar se imenuje »združljivost nazaj«. Izraz se nanaša na zmožnost programskega sistema, da uporablja vmesnike in podatke iz prejšnjih različic sistema.

Sprememba protokola programske opreme v mehki vilici ponuja združljivost nazaj. Čeprav lahko nova programska oprema govori novo narečje, še vedno razume podatke v starem narečju. Hard fork je bolj podoben spreminjanju jezika, ki ga govori programska oprema. Ne razume več, kaj je povedano v starem jeziku.

To je razlog, zakaj trdi vilica razdeli omrežje na dva dela – enega pred razcepom in drugega po. Ker ni združljivosti za nazaj, dva dela omrežja, ko sta enkrat razcepljena, ne moreta več komunicirati. Transakcijski bloki, ki so veljavni v enem omrežju, se ne štejejo več za veljavne v drugem.

Velikost bloka

Eden od razlogov za razcepitev kriptovalute, kot je Bitcoin, je prilagoditev velikosti blokov, ki se uporabljajo v njihovem blockchainu. Ti bloki vsebujejo transakcijske podatke in več podatkov v vsakem bloku, hitrejša je transakcija.

Velikost bloka je bila eden od glavnih razlogov za prvi hard fork za Bitcoin, ko je hard fork leta 2017 ustvaril Bitcoin Cash (BCH). Zaradi večje velikosti bloka lahko en blok v blockchainu BCH zabeleži večje število transakcij kot blok v originalni verigi blokov Bitcoin. To omogoča valuti, da hitreje obdela več denarja.

Nekatere oblike kriptovalute morda želijo omejiti velikost blokov, da povečajo izplačilo rudarjem. Tukaj lahko deluje mehka vilica, tako da se obstoječemu blockchainu doda nov nabor pravil za zmanjšanje velikosti bloka z, recimo, 1 MB na 500 KB. Z mehko vilico bo blok 1 MB še vedno veljal za obstoječa vozlišča, a ko se več vozlišč posodobi na mehko razcepitev, lahko zavrnejo vse bloke, večje od 500 KB.

Mehke vilice lahko omejijo le velikost blokov. Dodaja lahko samo nova pravila - ne more spreminjati obstoječih pravil.

Hitrost in varnost

Druga znana uporaba trdih vilic je bila storjena zaradi varnosti blockchaina po večjem vdoru. Blockchain Ethereum je soglasno izglasoval hard fork kot del strategije za odpravo vdora, ki je ukradel njegove kovance v vrednosti več deset milijonov dolarjev. Posledično se prvotni blockchain zdaj imenuje Ethereum Classic, vilica pa je postala znana kot Ethereum.

To je ekstremen scenarij. Obstaja veliko situacij, ki vključujejo hitrost, količino ali varnost, ki se pojavijo v kriptoomrežju, kjer bi mehka vilica opravila delo.

Toda ko mora omrežje hitro rešiti težavo, imajo trdi vilice veliko prednost. Pri trdih in mehkih vilicah obstaja obdobje, ko stara in nova različica kode kriptovalute živita v omrežju. Toda s trdimi vilicami sta stara in nova različica jasno in za vedno razdeljeni na dve ločeni omrežji.

Z mehko vilico pa bosta obe različici ostali v veljavi tako dolgo, kot je potrebno, da vsi uporabniki v omrežju posodobijo programsko opremo. In vedno obstaja tveganje, da bi zmagala podedovana različica. Zato, ko gre za kramp ali drugo pomembno varnostno vprašanje, prevladujoči uporabniki in razvijalci raje raje uporabljajo hard fork.

Razvoj blokovnih verig

Ne glede na vrsto vilic je jasno, da je treba še veliko narediti, da se zagotovi nemoten prehod posodobitev in nadgradenj verige blokov. Večina rudarjev in trgovcev blockchain raje trdi vilice, saj omejujejo tveganje validacije ali rudarjenja neveljavnih blokov.

Trde vilice zagotavljajo, da rudarji in trgovci blockchain ne bodo zapuščeni ali ogoljufani, še posebej, ko tečejo. Vendar trdi vilice zavzamejo veliko računskih virov in veljajo za škodljive za prihodnost kriptovalut.

Kljub prirojenim tveganjem, mehke vilice ponujajo veliko hitrejšo rešitev za nadgradnjo programske opreme na blockchainu brez pretirane uporabe računalniških virov. Mehke vilice so pohvaljene tudi zaradi njihove sposobnosti implementacije posodobitev brez razdelitve skupnosti.

Hvala vam!

Marcus Flatley

Marcus Flatley

1643872020

Razumevanje digitalnih podpisov v verigi blokov in kako deluje

Digitalni podpis je točno to, kar zveni kot sodobna alternativa podpisovanju dokumentov s papirjem in peresom. V tej objavi boste razumeli digitalne podpise v verigi blokov in kako deluje.

Digitalni podpis je kriptografski mehanizem, ki se uporablja za preverjanje pristnosti in celovitosti digitalnih podatkov. Lahko ga obravnavamo kot digitalno različico običajnih lastnoročnih podpisov, vendar z višjo stopnjo kompleksnosti in varnosti.

Preprosto povedano lahko opišemo digitalni podpis kot kodo, ki je pripeta sporočilu ali dokumentu. Po generiranju koda služi kot dokaz, da sporočilo ni bilo spremenjeno na poti od pošiljatelja do prejemnika.

Čeprav koncept zaščite komunikacij z uporabo kriptografije sega v antične čase, so sheme digitalnega podpisa postale možna realnost v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja – zahvaljujoč razvoju kriptografije z javnim ključem (PKC). Torej, da bi izvedeli, kako delujejo digitalni podpisi, moramo najprej razumeti osnove hash funkcij in kriptografije z javnim ključem.

Hash funkcije

Hashing je eden od ključnih elementov sistema digitalnega podpisa. Postopek zgoščevanja vključuje preoblikovanje podatkov katere koli velikosti v izhod s fiksno velikostjo. To naredi posebna vrsta algoritmov, znanih kot hash funkcije. Izhod, ki ga ustvari hash funkcija, je znan kot zgoščena vrednost ali povzetek sporočila.

V kombinaciji s kriptografijo se lahko tako imenovane kriptografske zgoščene funkcije uporabijo za generiranje zgoščene vrednosti (digestije), ki deluje kot edinstven digitalni prstni odtis. To pomeni, da bi kakršna koli sprememba vhodnih podatkov (sporočila) povzročila popolnoma drugačen izhod (hash vrednost). In to je razlog, da se kriptografske zgoščene funkcije pogosto uporabljajo za preverjanje pristnosti digitalnih podatkov.

Kriptografija z javnim ključem (PKC)

Kriptografija z javnim ključem ali PKC se nanaša na kriptografski sistem, ki uporablja par ključev: en javni ključ in en zasebni ključ. Dva ključa sta matematično povezana in se lahko uporabljata tako za šifriranje podatkov kot za digitalne podpise.

Kot orodje za šifriranje je PKC bolj varen kot bolj osnovne metode simetričnega šifriranja. Medtem ko se starejši sistemi zanašajo na isti ključ za šifriranje in dešifriranje informacij, PKC omogoča šifriranje podatkov z javnim ključem in dešifriranje podatkov z ustreznim zasebnim ključem.

Razen tega se lahko shema PKC uporablja tudi pri generiranju digitalnih podpisov. V bistvu je postopek sestavljen iz zgoščevanja sporočila (ali digitalnih podatkov) skupaj z zasebnim ključem podpisnika. Nato lahko prejemnik sporočila preveri, ali je podpis veljaven z uporabo javnega ključa, ki ga je zagotovil podpisnik.

V nekaterih primerih lahko digitalni podpisi vključujejo šifriranje, vendar to ni vedno tako. Na primer, Bitcoin blockchain uporablja PKC in digitalne podpise, vendar za razliko od mnogih nagnjenih k prepričanju, v procesu ni šifriranja. Tehnično gledano Bitcoin uporablja tako imenovani algoritem digitalnega podpisa eliptične krivulje (ECDSA) za preverjanje pristnosti transakcij.

Kako delujejo digitalni podpisi

V kontekstu kriptovalut je sistem digitalnega podpisa pogosto sestavljen iz treh osnovnih korakov: zgoščevanja, podpisovanja in preverjanja.

Zgoščenje podatkov

Prvi korak je zgostitev sporočila ali digitalnih podatkov. To se naredi tako, da se podatki oddajo prek algoritma zgoščevanja, tako da se ustvari zgoščena vrednost (tj. povzetek sporočila). Kot smo že omenili, se sporočila lahko zelo razlikujejo po velikosti, ko pa so zgoščena, imajo vse njihove zgoščene vrednosti enako dolžino. To je najbolj osnovna lastnost hash funkcije.

Vendar pa zgoščevanje podatkov ni nujno za izdelavo digitalnega podpisa, ker lahko uporabite zasebni ključ za podpis sporočila, ki sploh ni bilo zgoščeno. Toda za kriptovalute so podatki vedno zgoščeni, ker obravnavanje povzetkov s fiksno dolžino olajša celoten proces.

Podpisovanje

Ko je informacija zgoščena, jo mora pošiljatelj sporočila podpisati. To je trenutek, ko pride v poštev kriptografija z javnim ključem. Obstaja več vrst algoritmov za digitalno podpisovanje, od katerih ima vsak svoj poseben mehanizem. Toda v bistvu bo zgoščeno sporočilo podpisano z zasebnim ključem, prejemnik sporočila pa lahko nato preveri njegovo veljavnost z uporabo ustreznega javnega ključa (ki ga zagotovi podpisnik).

Povedano drugače, če zasebni ključ ni vključen, ko je podpis ustvarjen, prejemnik sporočila ne bo mogel uporabiti ustreznega javnega ključa za preverjanje njegove veljavnosti. Pošiljatelj sporočila ustvari tako javne kot zasebne ključe, prejemnik pa deli le javni ključ.

Omeniti velja, da so digitalni podpisi neposredno povezani z vsebino vsakega sporočila. Za razliko od ročno napisanih podpisov, ki so ponavadi enaki ne glede na sporočilo, bo vsako digitalno podpisano sporočilo imelo drugačen digitalni podpis.

Preverjanje

Vzemimo primer za ponazoritev celotnega postopka do zadnjega koraka preverjanja. Predstavljajte si, da Alice napiše sporočilo Bobu, ga zgosti in nato združi zgoščeno vrednost s svojim zasebnim ključem, da ustvari digitalni podpis. Podpis bo deloval kot edinstven digitalni prstni odtis tega določenega sporočila.

Ko Bob prejme sporočilo, lahko preveri veljavnost digitalnega podpisa z uporabo javnega ključa, ki ga je zagotovila Alice. Tako je Bob lahko prepričan, da je podpis ustvarila Alice, ker ima samo ona zasebni ključ, ki ustreza temu javnemu ključu (vsaj tako pričakujemo).

Zato je za Alice ključnega pomena, da svoj zasebni ključ hrani v tajnosti. Če druga oseba dobi v roke Alicein zasebni ključ, lahko ustvari digitalne podpise in se pretvarja, da je Alice. V kontekstu Bitcoina to pomeni, da bi lahko nekdo uporabil Alicin zasebni ključ za premikanje ali porabo njenih Bitcoinov brez njenega dovoljenja.

Zakaj so digitalni podpisi pomembni?

Digitalni podpisi se pogosto uporabljajo za doseganje treh rezultatov: celovitost podatkov, preverjanje pristnosti in neoporečnost.

 • Celovitost podatkov. Bob lahko preveri, ali se Alicino sporočilo na poti ni spremenilo. Vsaka sprememba sporočila bi povzročila popolnoma drugačen podpis.
 • Pristnost. Dokler je Alicin zasebni ključ tajen, lahko Bob uporabi njen javni ključ za potrditev, da je digitalne podpise ustvarila Alice in nihče drug.
 • Brez zavračanja. Ko je podpis ustvarjen, Alice ne bo mogla zanikati, da ga je podpisala v prihodnosti, razen če bo njen zasebni ključ nekako ogrožen.

Primeri uporabe

Digitalne podpise je mogoče uporabiti za različne vrste digitalnih dokumentov in potrdil. Kot taki imajo več aplikacij. Nekateri najpogostejši primeri uporabe vključujejo:  

 • Informacijska tehnologija. Za izboljšanje varnosti internetnih komunikacijskih sistemov.
 • finance. Digitalne podpise je mogoče implementirati v revizije, poročila o stroških, posojilne pogodbe in še veliko več.
 • Pravno. Digitalno podpisovanje vseh vrst poslovnih pogodb in pravnih pogodb, vključno z vladnimi dokumenti.
 • Skrb za zdravje. Digitalni podpisi lahko preprečijo goljufije z recepti in zdravstvenimi kartotekami.
 • Blockchain. Sheme digitalnega podpisa zagotavljajo, da lahko samo zakoniti lastniki kriptovalut podpišejo transakcijo za premikanje sredstev (če njihovi zasebni ključi niso ogroženi).

Omejitve

Glavni izzivi, s katerimi se soočajo sheme digitalnega podpisa, temeljijo na vsaj treh zahtevah: 

 • algoritem. Kakovost algoritmov, ki se uporabljajo v shemi digitalnega podpisa, je pomembna. To vključuje izbiro zanesljivih hash funkcij in kriptografskih sistemov.
 • Izvajanje. Če so algoritmi dobri, izvedba pa ne, bo sistem digitalnega podpisa verjetno imel pomanjkljivosti.
 • Zasebni ključ. Če se zasebni ključi razkrijejo ali nekako ogrozijo, bodo lastnosti pristnosti in neoporečnosti razveljavljene. Za uporabnike kriptovalute lahko izguba zasebnega ključa povzroči znatne finančne izgube.

Elektronski podpisi v primerjavi z digitalnimi podpisi

Preprosto povedano, digitalni podpisi se nanašajo na eno posebno vrsto elektronskih podpisov – ki se nanašajo na katero koli elektronsko metodo podpisovanja dokumentov in sporočil. Tako so vsi digitalni podpisi elektronski podpisi, nasprotno pa ni vedno res.

Glavna razlika med njimi je metoda preverjanja pristnosti. Digitalni podpisi uporabljajo kriptografske sisteme, kot so hash funkcije, kriptografija z javnim ključem in tehnike šifriranja.

Zaključne misli

Hash funkcije in kriptografija z javnim ključem so jedro sistemov za digitalno podpisovanje, ki se zdaj uporabljajo v številnih primerih uporabe. Če se pravilno izvajajo, lahko digitalni podpisi povečajo varnost, zagotovijo celovitost in olajšajo preverjanje pristnosti vseh vrst digitalnih podatkov.

Na področju verige blokov se digitalni podpisi uporabljajo za podpisovanje in avtorizacijo transakcij s kriptovalutami. Za Bitcoin so še posebej pomembni, ker podpisi zagotavljajo, da lahko kovance porabijo samo posamezniki, ki imajo ustrezne zasebne ključe.

Čeprav že leta uporabljamo tako elektronske kot digitalne podpise, je še vedno veliko prostora za rast. Velik del današnje birokracije še vedno temelji na papirologiji, vendar bomo verjetno videli več sprejemanja shem digitalnega podpisa, ko bomo prešli na bolj digitaliziran sistem.

Marcus Flatley

Marcus Flatley

1643825100

Pametne pogodbe v verigi blokov in kako deluje | Preprosto razloženo

V tej objavi se boste naučili pametnih pogodb v verigi blokov in kako deluje. Preprosto razloženo za začetnike

Kaj je pametna pogodba?

Pametne pogodbe so v bistvu avtomatizirani dogovori med ustvarjalcem pogodbe in prejemnikom. Ta sporazum je napisan v kodi in je vpet v verigo blokov, zaradi česar je nespremenljiv in nepovraten. Običajno se uporabljajo za avtomatizacijo izvajanja sporazuma, tako da so lahko vse strani takoj prepričane o sklenitvi, brez potrebe po posrednikih. Prav tako lahko avtomatizirajo potek dela, ki se začne, ko so izpolnjene določene okoliščine.

Kaj je torej sklenjena pogodba? Podpisana pogodba, ki vzpostavi pogodbeno povezavo med dvema ali več strankami, je znana kot izvršena pogodba. Vsaka stranka obljublja, da bo izpolnjevala pravne obveznosti, s katerimi se je dogovorila v pisnem sporazumu, ko bo pogodba pravilno podpisana. Pametne pogodbe, ki jih popularizira drugi najbolj priljubljen blockchain na svetu, Ethereum (ETH), so pripeljale do vrste decentraliziranih aplikacij (DApps) in drugih primerov uporabe omrežja. 

Ena ključnih prednosti omrežij blockchain je avtomatizacija nalog, ki tradicionalno zahtevajo zunanjega posrednika. Na primer, namesto da bi morala banka odobriti prenos sredstev od stranke do samostojnega delavca, se lahko postopek zgodi samodejno, zahvaljujoč pametni pogodbi. Vse, kar je potrebno, je, da se dve strani dogovorita o enem konceptu.

Drug primer bi lahko bila regulativna skupina in državljani, ki jih predstavlja, ki razpravljajo o zakonu. Če se ti dve stranki dogovorita v sistemu, ki temelji na veriženju blokov, bi se zakon uveljavil prek podpisane pogodbe. Morda bi uporabniki lahko brali o novem zakonu prek zakonite aplikacije DApp ali z njim komunicirali na drug način, ki temelji na verigi blokov.

Ta članek bo bralce seznanil z zgodovino pametnih pogodb, kako delujejo pametne pogodbe in zakaj so pametne pogodbe pomembne.

Kako delujejo pametne pogodbe?

Zamislite si pametne pogodbe kot digitalne izjave »če-potem« med dvema (ali več) strankami. Če so potrebe ene skupine izpolnjene, se lahko sporazum spoštuje in pogodba se šteje za popolno. 


Recimo, da trg zahteva od kmeta 100 klasov koruze. Prvi bo zaklenil sredstva v pametno pogodbo, ki jo bo nato mogoče odobriti, ko bo slednja dostavila. Ko kmet izpolni svojo obveznost, se sredstva takoj sprostijo (t.j. po izpolnitvi pravne pogodbe). Vendar se pogodba razveljavi in ​​sredstva se vrnejo stranki, če kmet zamudi njihov rok.

Seveda je zgoraj navedeno majhen primer uporabe. Pametne pogodbe je mogoče programirati tako, da delujejo za množice in med drugimi koristmi nadomestijo vladne pooblastila in maloprodajne sisteme. Poleg tega bi pametne pogodbe potencialno odpravile potrebo po vlaganju določenih nesoglasij na sodišče, s čimer bi strankam prihranili čas in denar.

Ta varnost je v veliki meri posledica osnovne kode pametne pogodbe. Na Ethereumu so na primer pogodbe napisane v njegovem programskem jeziku Solidity, ki je po Turingu popoln. To pomeni, da so pravila in omejitve pametnih pogodb vgrajena v kodo omrežja in noben slab akter ne more manipulirati s takšnimi pravili. V idealnem primeru bi te omejitve ublažile prevare ali skrite spremembe pogodbe. Kripto pametne pogodbe lahko veljajo le, če se vsi udeleženci strinjajo in podpišejo zadevo. Potem je nastavljeno za življenje.

V bolj tehničnem smislu lahko idejo o pametni pogodbi razdelimo na nekaj korakov. Prvič, pametna pogodba potrebuje dogovor med dvema ali več strankami. Ko bosta ustanovljena, se lahko dogovorita o pogojih, pod katerimi se bo pametna pogodba štela za popolno. Odločitev bi bila zapisana v pametno pogodbo, ki se nato šifrira in shrani v omrežje blockchain.

Ko je pogodba zaključena, je transakcija zabeležena v verigi blokov, tako kot bi bila katera koli druga. Nato bodo vsa vozlišča posodobila svojo kopijo verige blokov s to transakcijo in posodobila novo »stanje« omrežja.

Zdaj se morda sprašujete, ali lahko Bitcoin (BTC) in druga omrežja uporabljajo pametne pogodbe. Do neke mere, da. Vsaka transakcija BTC je tehnično poenostavljena različica pametne pogodbe, za razširitev funkcionalnosti omrežja pa so bile razvite rešitve dveh slojev, kot je omrežje Lightning. Kljub temu je uporaba pametnih pogodb Ethereuma poseben primer.

Za razliko od večine omrežij blockchain, ki so opisana kot porazdeljena knjiga, je Ethereum tisto, kar velja za porazdeljeni državni stroj, ki vsebuje tako imenovani virtualni stroj Ethereum (EVM). To stanje stroja, za katerega se vsa vozlišča Ethereum strinjajo, da hranijo kopijo, shranjuje kodo pametne pogodbe in pravila, ki jih morajo te pogodbe upoštevati. Ker ima vsako vozlišče pravila vgrajena s kodo, imajo vse pametne pogodbe Ethereum enake omejitve.

Poleg zgoraj navedenega je bilo septembra 2021 v raziskovalcu verige blokov Cardano (ADA) navedenih več kot 200 pametnih pogodb. Pametne pogodbe ADA se uvajajo z uporabo programskih jezikov, imenovanih Marlowe, Plutus in Glow.

Pomembno je tudi omeniti, da se pametne pogodbe v mnogih pogledih razlikujejo od pisnih pogodb, kot je razloženo v spodnji tabeli:

Zgodovinsko ozadje pametnih pogodb

Verjeli ali ne, pametne pogodbe so bile že dolgo pred tehnologijo blockchain. Medtem ko je Ethereum, ki je bil predstavljen leta 2014, najbolj priljubljena izvedba protokola, je kriptograf Nick Szabo to idejo uvedel v 90. letih prejšnjega stoletja.

Takrat je Szabo konceptualiziral digitalno valuto, imenovano Bit Gold. Medtem ko sredstvo ni bilo nikoli dejansko lansirano, je ta predhodnik Bitcoin poudaril primer uporabe pametne pogodbe – nezaupljive transakcije na internetu. Če je bil Web 1.0 internet sam, Web 2.0 pa prisotnost centraliziranih platform, potem je Web 3.0 nezaupljiva, avtomatizirana različica digitalnega prostora, ki jo poganjajo uporabniki.

Mnogi, vključno s spletnim mestom Ethereum, primerjajo pametne pogodbe s prodajnim avtomatom. Prodajni avtomati služijo namenu prodajalca, ki uporabniku zagotovi izdelek, ne da bi morala dejanska oseba vzeti denar in izročiti artikel. Pametne pogodbe služijo istemu namenu, vendar so veliko bolj vsestranske.

Pametne pogodbe so sčasoma precej napredovale. Začeli so kot preproste izjave if-then, ki jih lahko ustvari in izvede programer. Vendar pa so tisti z znanjem programiranja omejeni in centralizirajo te "nezaupljive" pogodbe. Na srečo se ti isti razvijalci trudijo rešiti težave z dostopnostjo.

Od svojega začetka so razvijalci naredili tako, da je mogoče pametne pogodbe sklepati brez znanja kodiranja. Povečujejo varnost z različnimi programskimi jeziki, ustvarjajo alternative, kot so tajne pogodbe, in oblikujejo načine za samodejno shranjevanje zgodovine pametnih pogodb v človeku berljivi obliki – veliko lažje kot z uporabo blockchaina za branje.

Prednosti pametnih pogodb

Pametne pogodbe blokovne verige zagotavljajo različne prednosti, vključno s hitrostjo, učinkovitostjo, natančnostjo, zaupanjem, preglednostjo, varnostjo, prihranki, kot je opisano v spodnjih razdelkih.

Pametne pogodbe uporabljajo računalniške protokole za avtomatizacijo dejanj in prihranek ur v različnih komercialnih procesih. Avtomatizirani sporazumi zmanjšujejo možnost manipulacije tretjih oseb, saj odpravljajo zahtevo, da posredniki ali drugi posredniki ratificirajo že podpisane pravne pogodbe. 

Poleg tega pomanjkanje posrednika pri pametnih pogodbah prihrani denar. Prav tako imajo vse zadevne stranke popolno vpogled in dostop do določil in pogojev teh pogodb. Zato po podpisu pogodbe ni več možnosti za odstop. To zagotavlja, da je transakcija popolnoma transparentna za vse vpletene strani.

Poleg tega se vsi dokumenti, shranjeni v blockchainu, večkrat podvojijo, kar omogoča obnovitev izvirnikov v primeru izgube podatkov. Pametne pogodbe so šifrirane, kriptografija pa ščiti vse dokumente pred posegi. Pametne pogodbe nenazadnje odpravljajo tudi napake, ki nastanejo zaradi ročnega izpolnjevanja več obrazcev.

Kje veljajo pametne pogodbe?

Poleg zgoraj omenjenega primera plačil obstajajo različne možne izvedbe pametnih pogodb, ki lahko avtomatizirajo svet in ga olajšajo življenje. Tukaj je nekaj vidnih primerov primerov uporabe pametnih pogodb.

Digitalna identiteta

Na internetu so informacije valuta. Podjetja imajo koristi od poznavanja interesov vseh in ljudje nimajo vedno nadzora nad tem, kako so ti podatki pridobljeni, niti od tega nimajo koristi. S pametnimi pogodbami imajo ljudje nadzor.

V prihodnosti, ki temelji na blockchainu, bodo identitete žetonizirane. V idealnem primeru bi to pomenilo, da identiteta vsake osebe obstaja v decentralizirani verigi blokov, varna in zaščitena pred vsemi slabimi akterji. Zdaj, če želi uporabnik sodelovati na družbenih omrežjih ali predložiti dokumente banki za namene posojila, lahko pridobi od prvega in nadzoruje proces transakcije v slednjem.

Za družbene medije noben posrednik ne nadzoruje omrežja. Namesto tega uporabniki izberejo, katere podatke bodo objavili in katere ohranili zasebne. Če želijo sodelovati v izmenjavi informacij, na primer pri odobritvi, lahko ustvarijo pametno pogodbo in izberejo, kateri podatki se prenašajo, namesto da preprosto vzamejo vse o uporabniku. Tretja oseba ni tam, da bi vzela nekaj sredstev ali na skrivaj shranila in prodala te podatke – dobiček ima le uporabnik.

Enako velja, ko gre za poslovanje z bankami in drugimi finančnimi institucijami. Komunikacija vključuje samo pošiljanje zahtevanih dokumentov in pomembnih informacij. Ni tveganja, da bi skupina posojil shranila vaš e-poštni naslov in ga prodala drugim kreditnim podjetjem. Te informacije so v celoti pod nadzorom uporabnika.

Nepremičnina

V tradicionalnem svetu so nepremičninski posredniki nujno zlo. Glede na to, da je dejanje prodaje hiše dolgotrajno in zapleteno, bodo lastniki najeli posrednika, ki bo zanje uredil nejasne dele, kot sta papirologija in iskanje kupca. Čeprav se to zdi idealno za prodajalca, ne pozabite, da posredniki vzamejo precejšnjo provizijo od prodajne cene hiše.

Pametna pogodba lahko nadomesti posrednika in poenostavi postopek prenosa hiše, hkrati pa zagotovi, da je enako varen kot pri posredniku. Tu pride v poštev priimek »nezaupljiv«.

Predstavljajte si, da je dokument za vašo hišo tokeniziran na verigi blokov Ethereum. Če ste ga pripravljeni prodati, bi s kupcem ustvarili pametno pogodbo. Ta pogodba bi držala listino v depozitu, dokler kupčeva sredstva niso pravilno predložena. Takrat in šele takrat bo izdan.

Vsi zmagajo. Prodajalec prihrani denar, saj jim ni treba plačati posrednika in kupec dobi hišo veliko prej, kot bi sicer.

Zavarovanje

Zavarovalne police bi zlahka imele koristi od pametnih pogodb. V bistvu bi s prijavo na politiko uporabnik sklenil pametno pogodbo s ponudnikom. Vse zahteve politike bi bile zapisane v pametni pogodbi, ki bi jo uporabnik prebral in podpisal, če se strinja.

Ta pogodba bi veljala, dokler je zavezanec ne potrebuje. Nato bi preprosto naložili zahtevane obrazce, ki dokazujejo njihovo potrebo po plačilu zavarovanja, in sredstva bi bila sproščena. Ta vrsta pogodbe odpravlja potrebo po komunikaciji z zavarovalnimi skupinami in posamezniki. Medtem ko bi uporabnik še vedno potreboval dokumentacijo za dokazovanje svojih zahtev, bo nadaljnji postopek predložitve in financiranja skoraj takojšen.

Z vidika identitete je vredno upoštevati, da bodo vsi vozniki imeli evidenco o svojih poročilih o nesrečah in drugih pomembnih informacijah o zavarovanju. Ta dostopnost bi lahko vplivala na nižje cene za dobre voznike brez napak v njihovi zgodovini vožnje.

Oskrbovalna veriga

Verjetno je ena izmed najbolj priljubljenih implementacij tehnologije veriženja blokov in zlasti pametnih pogodb znotraj dobavne verige.

Trgovine z živili, pisarniška skladišča, kmetje in drugo imajo svoje posebno mesto v dobavni verigi. Toda glede na to, kako zapletena postajajo ta omrežja, je podjetjem med drugim vse težje spremljati skrbništvo nad izdelki in spremljati plačila. Pametne pogodbe lahko avtomatizirajo in spodbudijo vse dele dobavne verige, da povečajo svojo odgovornost.

Recimo, da trgovina z živili čaka na dostavo jabolk z druge celine. Plačalo je določeno količino jabolk in ob prevzemu pričakuje to natančno število ali količino. Vendar pa lahko pride do človeških napak. Nekje na poti so delavci lahko zamujali nekaj jabolk, jih ukradli z linije ali pa preprosto lagali, da so vsi prispeli na cilj. Ena stranka, ki to počne, pokvari preostanek verige in do trenutka, ko trgovina z živili prejme svojo pošiljko, kdo ve, kje je šlo narobe.

S pametnimi pogodbami bi lahko trgovina z živili vzpostavila avtomatsko prijavo na vsakem koraku postopka. Čeprav te prijave že obstajajo v običajni dobavni verigi, jih je treba izpolniti ročno. Oseba bo morda morala prešteti predmete in predložiti, kar je prispelo. Lahko so lagali in vzeli nekaj izdelka, trdili, da se je nekaj izgubil na poti. Kraja dobavne verige je velik problem, ki Američane stane 35 milijard dolarjev na leto  .

Kar se razlikuje pri pametnih pogodbah, je vidik brez zaupanja. Trgovina bi ga lahko nastavila tako, da se plačilo ne sprosti, dokler niso obračunana vsa jabolka. Ta sistem ni mogoče zavajati, zato bodo stranke veliko bolj pozorne, ko gre za oskrbo. Poleg tega bo plačilo takoj sproščeno stranki prejemnici, kar je sama po sebi velika spodbuda.

Poleg tega bi trgovina lahko izsledila, katere pametne pogodbe se ne izpolnjujejo, in se odločila, da ne bo sodelovala s temi strankami. Sčasoma bi lahko obstajala cela mreža ocenjevanja strank, s katerimi je najbolje delati, in tistih, ki niso, s čimer bi vsem prihranili čas in denar na dolgi rok.

Kateri so glavni izzivi, s katerimi se soočajo pametne pogodbe?

Čeprav so pametne pogodbe odlične v konceptu, zagotovo niso popolne. Prvič, velja spomniti, da se pametne pogodbe in omrežja blockchain programirajo ročno. Človeška napaka je vedno možna in ta napaka lahko vodi do izkoriščanja. Prav to se je zgodilo z napadom na Ethereumovo decentralizirano avtonomno organizacijo (DAO) leta 2016. Hekerji so izkoristili ranljivost v pametni pogodbi DAO za zbiranje sredstev in jo uporabili za skrivanje sredstev iz projekta.

Da ne omenjam pomanjkanja regulativne jasnosti, ko gre za te avtonomne sporazume. Čeprav se ideja o varnem, poenostavljenem postopku prenosa denarja na papirju sliši odlično, je še vedno treba razmisliti o obdavčitvi in ​​​​drugi vpletenosti vlade. Uporabniki morda želijo imeti popoln nadzor nad svojimi podatki, toda kako vladne stranke dobijo tisto, kar potrebujejo?

Pametne pogodbe tudi ne morejo potegniti informacij izven omrežja, v katerem obstajajo. Vsaj ne v njihovem trenutnem stanju. Z drugimi besedami, podatkov z obstoječega spletnega mesta ne morete naložiti v pametno pogodbo v Ethereumu. Kljub temu obstaja rešitev v oraklih – vozliščih zunaj verige, ki črpajo informacije iz interneta in jih naredijo združljive z omrežji blockchain. Sčasoma, ko se baze podatkov premaknejo v verigo blokov, bi lahko orakli potencialno nastopili in odigrali vlogo pri uresničevanju tega.

Poleg tega obstaja dolgotrajna težava z razširljivostjo. Od začetka so omrežja blockchain nagnjena k težavam v velikem obsegu, kar pomeni, da lahko transakcije glede na dejavnost trajajo minute, če ne ure. Čeprav bi to sprva lahko predstavljalo težavo, je to nekaj, kar želijo rešiti projekti, kot je Ethereum 2.0. Poleg tega je transakcija, ki traja nekaj ur, še vedno veliko hitrejša od dni, potrebnih za premikanje tradicionalnih sredstev.

Prihodnost pametnih pogodb

Pametne pogodbe, ki temeljijo na zahtevah, so nedvomno pot naprej za razmeroma osnovne pogodbe, ki jih je mogoče spisati in izvajati samodejno, ko so izpolnjeni predpogoji, na primer pri prenosu stanovanj, kjer je mogoče denar za dokončanje dati takoj, ko so pogodbe podpisane. 

Različne platforme za pametne pogodbe bodo podjetjem po vsem svetu prihranile čas in denar, hkrati pa bodo spremenile njihovo interakcijo v dobavni verigi in s svojimi strankami. Posledično bo minimalna človeška vključenost posameznike in pomembne odločevalce osvobodila ukvarjanja z vsakodnevno administracijo in birokracijo, kar jim bo omogočilo, da se osredotočijo na vsakodnevna dela. To je zato, ker pametna pogodba prevzame ohlapnost.

Pametne pogodbe že uporabljajo številne banke in zavarovalnice pri svojem vsakodnevnem poslovanju. Zaradi tega so pametne pogodbe že tu in se testirajo v resničnih scenarijih, in ne bo dolgo, dokler ne bodo postale del našega vsakdana in rutine. Ne glede na prejšnji argument je še dolga pot, dokler ne bo vse urejeno s pametno pogodbo, če sploh kdaj.

Markus Bartell

Markus Bartell

1645999200

Ustvarjalci trga v primerjavi s prevzemniki trga v kriptovaluti

V tej objavi boste izvedeli, kaj so ustvarjalci trga in prevzemniki trga v trgovanju s kriptovalutami? 

Na kateri koli borzi (naj bo to Forex, delnice ali kriptovalute) se prodajalci ujemajo s kupci. Brez teh točk srečanja bi morali svoje ponudbe za trgovanje z Bitcoini za Ethereum oglaševati na družbenih medijih in upati, da bo kdo zainteresiran.

V tem članku bomo razpravljali o konceptu izdelovalcev in prevzemnikov . Vsak udeleženec na trgu spada v vsaj eno od teh kategorij – kot trgovec boste verjetno na neki stopnji delovali kot oba. Izdelovalci in prevzemniki so življenjska sila številnih trgovalnih platform in njihova prisotnost (ali pomanjkanje le-te) loči močne borze od šibkih.

Govorimo o likvidnosti

Preden se lahko pravilno poglobimo v ustvarjalce in prevzemnike, je pomembno govoriti o likvidnosti. Ko slišite nekoga, ki pravi, da je sredstvo likvidno ali je sredstvo nelikvidno , govori o tem, kako enostavno ga lahko prodate. 

Unča zlata je zelo likvidno sredstvo, saj se z njim lahko v kratkem času zlahka trguje za denar. Deset metrov visok kip izvršnega direktorja Binance, ki jaha bika, je žal zelo nelikvidno premoženje. Čeprav bi bilo videti odlično na vrtu vsakega, je v resnici takšen predmet ne zanimal vseh.

Sorodna (vendar nekoliko drugačna) ideja je likvidnost trga . Likviden trg je tisti, na katerem lahko enostavno kupujete in prodajate sredstva po pošteni vrednosti. Obstaja veliko povpraševanje tistih, ki želijo pridobiti sredstvo, in visoka ponudba tistih, ki ga želijo raztovoriti. 

Glede na to količino dejavnosti se kupci in prodajalci srečujejo na sredini: najnižje prodajno naročilo (ali povpraševana cena) bo približno enako kot najvišje nakupno naročilo (ali ponudbena cena). Posledično bi bila razlika med najvišjo ponudbo in najnižjo ponudbo majhna (ali majhna ) . Mimogrede, ta razlika se imenuje razpon ponudbe-povpraševanja.

Nasprotno pa nelikvidni trg ne kaže nobene od teh lastnosti. Če želite prodati sredstvo, ga boste imeli težave s prodajo po pošteni ceni, ker ni toliko povpraševanja. Posledica tega je, da imajo nelikvidni trgi pogosto veliko večji razpon ponudbe in ponudbe.

V redu! Zdaj, ko smo pokrili likvidnost, je čas, da preidemo na ustvarjalce in prevzemnike.

Ustvarjalci trga 

Borze pogosto izračunajo tržno vrednost sredstva s knjigo naročil. Tu zbira vse ponudbe za nakup in prodajo svojih uporabnikov. Lahko pošljete navodilo, ki izgleda takole: Na primer kupite 800 BTC za 4000 $ . To se doda v knjigo naročil in bo izpolnjeno, ko bo cena dosegla 4000 $. 

Omejitvena naročila, kot je opisano, zahtevajo, da svoje namere predčasno najavite tako, da jih dodate v knjigo naročil. Izdelovalec ste, ker ste na nek način »naredili« trg. Izmenjava je kot trgovina z živili, ki posameznikom zaračunava pristojbino, da dajo blago na police, vi pa ste oseba, ki dodaja svoj inventar.

Običajno je, da veliki trgovci in institucije (kot so tiste, ki so specializirane za visokofrekvenčno trgovanje) prevzamejo vlogo ustvarjalcev trga. Alternativno lahko mali trgovci postanejo izdelovalci, preprosto z oddajo določenih vrst naročil, ki se ne izvršijo takoj.

Trgovci

Če nadaljujemo z analogijo s trgovino, potem zagotovo postavljate svoj inventar na police, da bi ga nekdo prišel in kupil. Ta nekdo je prevzemnik. Namesto da bi vzeli pločevinke fižola iz trgovine, pa jedo likvidnost, ki jo zagotavljate.

Pomislite: z oddajo ponudbe v knjigo naročil povečate likvidnost borze, saj uporabnikom olajšate nakup ali prodajo. Po drugi strani prevzemnik odstrani del te likvidnosti. s tržnim naročilom – navodilo za nakup ali prodajo po trenutni tržni ceni. Ko to storijo, se obstoječa naročila v knjigi naročil takoj izpolnijo.

Če ste že kdaj oddali tržno naročilo na Binance ali drugo borzo kriptovalut za trgovanje, recite, da ste delovali kot prevzemnik. Vendar upoštevajte, da ste lahko tudi jemalec z uporabo omejenih naročil. Stvar je v tem: ko izpolniš naročilo nekoga drugega, si prejemnik. 

Kaj so provizije za ustvarjalce trga in prevzemnike trga?

Ustvarjalci trga in prevzemniki zaračunavajo provizije na platformi za trgovanje. Vendar so oblikovalci trga zaračunani manj, ker zagotavljajo likvidnost. Nasprotno, prevzemniki trga zaračunajo več, ker jemljejo likvidnost.

Vendar ne pozabite, da se to lahko razlikuje glede na menjavo. Nekatere borze oblikovalce trga celo oprostijo provizij za spodbujanje zagotavljanja likvidnosti, saj je to potrebno za delovanje borze.

Prednosti oblikovalcev trga in prevzemnikov

Kot že omenjeno, imajo oblikovalci trga in prevzemniki pomembno vlogo pri ohranjanju likvidnosti sredstev. To je ključnega pomena za ohranjanje stabilne cene sredstva ali vsaj pod nadzorom. Če ni likvidnosti, potem ni načina za nakup ali prodajo sredstva, kar škoduje vrednosti sredstva. Ustvarjalci trga in prevzemniki prav tako pomagajo ohraniti sredstvo brez tržnih manipulacij – vsaj do neke mere.

Ustvarjalci trga v primerjavi s prevzemniki trga

Med ustvarjalci trga in prevzemniki trga ni konkurence. Oba potrebujeta drug drugega, da delujeta v simbiotičnem sistemu. Imajo svoje vloge in brez obeh sistem preprosto ne bi deloval.

Če se sprašujete, kako postati ustvarjalec trga, je postopek pravzaprav precej preprost. Če oddate omejeno naročilo na centralizirani borzi kriptovalut, ustvarjate trg.

Obstaja tudi novejši razvoj avtomatiziranih ustvarjalcev trga (AMM), ki so vidno predstavljeni na trgu decentraliziranih financ (DeFi) v obliki decentraliziranih izmenjav (DEX).

Borza Uniswap je še posebej znan model AMM, ki izvaja trgovanje neposredno med enakovrednimi in vzdržuje ceno sredstva prek matematične formule. Ta formula zagotavlja, da cena ostane čim bolj konstantna.

Seveda imajo AMM svoja tveganja, eno od njih je nestalna izguba. To je izven obsega tega vodnika, vendar vedite, da ima vsak sistem svoje prednosti in slabosti.

Uniswap uporablja tehnologijo avtomatiziranega ustvarjalca trga (AMM) za izkoriščanje kripto likvidnosti.

Ustvarjalec trga vs prevzemnik – kateri ste vi?

Upamo, da ste s tem vodnikom razumeli razlike med ustvarjalci trga in prevzemniki trga. Model je pomemben za razumevanje delovanja likvidnosti in trgovanja ter posledično vpliva na cene. Velik del trga deluje po tem modelu, tako kot drugi razredi sredstev, zato je vredno vedeti.

Če povzamemo, so izdelovalci preprosto trgovci, ki bodo ustvarili naročila z nekaterimi že obstoječimi pogoji. Po drugi strani so prevzemniki tisti, ki izpolnijo čakajoče naročilo. Ustvarjalci zagotovijo likvidnost, medtem ko jo prevzemniki odvzamejo. Odnos med proizvajalcem in prejemnikom je bistvenega pomena za uspeh kriptotrgov. Lahko se odločite, da boste izdelovalec ali prevzemnik, vendar v večini primerov trgovci kar naprej preklapljajo med obema vlogama.