Ken Mueller

Ken Mueller

1641035880

Apakah Bukti Kerja (PoW) dalam Mata Wang Kripto | Untuk Pemula

Bukti Kerja (biasanya disingkatkan kepada PoW) ialah mekanisme untuk mencegah perbelanjaan berganda. Kebanyakan mata wang kripto utama menggunakan ini sebagai algoritma konsensus mereka . Itulah yang kami panggil kaedah untuk mendapatkan lejar mata wang kripto. Dalam siaran ini, anda akan mempelajari Apakah Bukti Kerja (PoW) dalam Kripto?

Bukti Kerja ialah algoritma konsensus pertama yang muncul, dan, setakat ini, kekal sebagai algoritma yang dominan. Ia diperkenalkan oleh Satoshi Nakamoto dalam kertas putih Bitcoin 2008, tetapi teknologi itu sendiri telah difikirkan lama sebelum itu. 

HashCash Adam Back ialah contoh awal algoritma Bukti Kerja pada hari sebelum mata wang kripto. Dengan menghendaki pengirim melakukan sedikit pengkomputeran sebelum menghantar e-mel, penerima boleh mengurangkan spam. Pengiraan ini hampir tiada kos kepada penghantar yang sah, tetapi dengan cepat menambah untuk seseorang yang menghantar e-mel secara beramai-ramai.

Apakah perbelanjaan berganda?

Perbelanjaan berganda berlaku apabila dana yang sama dibelanjakan lebih daripada sekali. Istilah ini digunakan hampir secara eksklusif dalam konteks wang digital – lagipun, anda akan menghadapi kesukaran untuk membelanjakan wang tunai fizikal yang sama dua kali. Apabila anda membayar untuk kopi hari ini, anda menyerahkan wang tunai kepada juruwang yang mungkin menguncinya dalam daftar. Anda tidak boleh pergi ke kedai kopi di seberang jalan dan membayar kopi lain dengan bil yang sama.

Dalam skim tunai digital, ada kemungkinan anda boleh. Anda pastinya telah menduplikasi fail komputer sebelum ini – anda hanya menyalin dan menampalnya. Anda boleh menghantar e-mel fail yang sama kepada sepuluh, dua puluh, lima puluh orang. 

Memandangkan wang digital hanyalah data, anda perlu menghalang orang daripada menyalin dan membelanjakan unit yang sama di tempat yang berbeza. Jika tidak, mata wang anda akan runtuh dalam masa yang singkat. 

Untuk melihat lebih mendalam tentang perbelanjaan dua kali, lihat Perbelanjaan Berganda Dijelaskan .

Mengapakah Bukti Kerja diperlukan?

Jika anda telah membaca panduan kami untuk teknologi blockchain , anda akan tahu bahawa pengguna menyiarkan transaksi ke rangkaian. Urus niaga tersebut tidak serta-merta dianggap sah, walaupun. Itu hanya berlaku apabila mereka ditambahkan pada blockchain. 

Blockchain ialah pangkalan data besar yang boleh dilihat oleh setiap pengguna, jadi mereka boleh menyemak sama ada dana telah dibelanjakan sebelum ini. Gambarkannya seperti ini: anda dan tiga rakan mempunyai pad nota. Pada bila-bila masa salah seorang daripada anda ingin membuat pemindahan apa-apa unit yang anda gunakan, anda menulisnya – Alice membayar Bob lima unit, Bob membayar Carol dua unit , dsb.

Terdapat satu lagi kerumitan di sini – setiap kali anda membuat transaksi, anda merujuk kepada urus niaga dari mana dana itu datang. Jadi, jika Bob membayar Carol dengan dua unit, entri itu sebenarnya akan kelihatan seperti berikut: Bob membayar Carol dua unit daripada transaksi terdahulu dengan Alice ini .

Sekarang, kami mempunyai cara untuk menjejaki unit. Jika Bob cuba membuat urus niaga lain menggunakan unit yang sama yang baru dihantarnya kepada Carol, semua orang akan tahu dengan serta-merta. Kumpulan itu tidak akan membenarkan transaksi ditambahkan pada pad nota.

Sekarang, ini mungkin berfungsi dengan baik dalam kumpulan kecil. Semua orang mengenali satu sama lain, jadi mereka mungkin akan bersetuju tentang rakan mana yang harus menambah transaksi pada pad nota. Bagaimana jika kita mahu kumpulan 10,000 peserta? Idea pad nota tidak berskala dengan baik, kerana tiada siapa yang mahu mempercayai orang yang tidak dikenali untuk menguruskannya.

Di sinilah Bukti Kerja masuk. Ia memastikan pengguna tidak membelanjakan wang yang mereka tidak berhak untuk berbelanja. Dengan menggunakan gabungan teori permainan dan kriptografi, algoritma PoW membolehkan sesiapa sahaja mengemas kini rantaian blok mengikut peraturan sistem.

Bagaimanakah PoW berfungsi?

Notepad kami di atas ialah blockchain. Tetapi kami tidak menambah urus niaga satu demi satu – sebaliknya, kami menyusunnya menjadi beberapa blok. Kami mengumumkan transaksi kepada rangkaian, kemudian pengguna yang membuat blok akan memasukkannya ke dalam blok calon. Urus niaga hanya akan dianggap sah apabila blok calon mereka menjadi blok yang disahkan, bermakna ia telah ditambahkan pada blok tersebut.

Walau bagaimanapun, menambahkan blok tidak murah. Bukti Kerja memerlukan pelombong (pengguna yang mencipta blok) menggunakan beberapa sumber mereka sendiri untuk keistimewaan itu. Sumber itu ialah kuasa pengkomputeran, yang digunakan untuk mencincang data blok sehingga penyelesaian kepada teka-teki ditemui.

Mencincang data blok bermakna anda menghantarnya melalui fungsi pencincangan untuk menjana cincang blok. Cincang blok berfungsi seperti "cap jari" - ia adalah identiti untuk data input anda dan unik untuk setiap blok.

Hampir mustahil untuk membalikkan cincangan blok untuk mendapatkan data input. Mengetahui input, bagaimanapun, adalah remeh untuk anda mengesahkan bahawa cincangan itu betul. Anda hanya perlu menyerahkan input melalui fungsi dan semak sama ada outputnya sama.

Dalam Bukti Kerja, anda mesti memberikan data yang cincangnya sepadan dengan syarat tertentu. Tetapi anda tidak tahu bagaimana untuk ke sana. Satu-satunya pilihan anda ialah menghantar data anda melalui fungsi cincang dan menyemak sama ada ia sepadan dengan syarat. Jika tidak, anda perlu menukar sedikit data anda untuk mendapatkan cincangan yang berbeza. Menukar walaupun satu aksara dalam data anda akan menghasilkan hasil yang sama sekali berbeza, jadi tiada cara untuk meramalkan kemungkinan output.

Akibatnya, jika anda ingin membuat blok, anda sedang bermain permainan meneka. Anda biasanya mengambil maklumat tentang semua urus niaga yang ingin anda tambahkan dan beberapa data penting lain, kemudian cincang kesemuanya. Tetapi memandangkan set data anda tidak akan berubah, anda perlu menambah sekeping maklumat yang berubah-ubah. Jika tidak, anda akan sentiasa mendapat hash yang sama seperti output. Data berubah ini adalah apa yang kita panggil nonce . Ia adalah nombor yang anda akan tukar dengan setiap percubaan, jadi anda mendapat cincangan yang berbeza setiap kali. Dan inilah yang kita panggil perlombongan .

Kesimpulannya, perlombongan ialah proses mengumpul data blockchain dan mencincangnya bersama-sama dengan nonce sehingga anda menemui cincang tertentu. Jika anda menemui cincang yang memenuhi syarat yang ditetapkan oleh protokol, anda mendapat hak untuk menyiarkan blok baharu ke rangkaian. Pada ketika ini, peserta rangkaian lain mengemas kini rantaian blok mereka untuk memasukkan blok baharu.

Untuk mata wang kripto utama hari ini, syarat-syaratnya amat mencabar untuk dipenuhi. Semakin tinggi kadar cincang pada rangkaian, semakin sukar untuk mencari cincang yang sah. Ini dilakukan untuk memastikan bahawa blok tidak ditemui terlalu cepat.

Seperti yang anda boleh bayangkan, cuba meneka jumlah cincang yang besar boleh mendatangkan kos yang tinggi pada komputer anda. Anda membazir kitaran pengiraan dan elektrik. Tetapi protokol akan memberi ganjaran kepada anda dengan mata wang kripto jika anda menemui cincangan yang sah.

Mari kita imbas semula apa yang kita tahu setakat ini:

 • Ia mahal untuk anda untuk saya.
 • Anda diberi ganjaran jika anda menghasilkan blok yang sah.
 • Mengetahui input, pengguna boleh menyemak cincangnya dengan mudah - pengguna bukan perlombongan boleh mengesahkan bahawa blok itu sah tanpa menggunakan banyak kuasa pengiraan.

Setakat ini, begitu baik. Tetapi bagaimana jika anda cuba menipu? Apakah yang menghalang anda daripada meletakkan sekumpulan transaksi penipuan ke dalam blok dan menghasilkan cincangan yang sah?

Di situlah kriptografi kunci awam masuk. Kami tidak akan membincangkan secara mendalam dalam artikel ini, tetapi lihat Apakah Kriptografi Kunci Awam? untuk melihatnya secara menyeluruh. Ringkasnya, kami menggunakan beberapa helah kriptografi yang kemas yang membolehkan mana-mana pengguna mengesahkan sama ada seseorang mempunyai hak untuk memindahkan dana yang mereka cuba belanjakan.

Apabila anda membuat transaksi, anda menandatanganinya . Sesiapa sahaja di rangkaian boleh membandingkan tandatangan anda dengan kunci awam anda dan menyemak sama ada ia sepadan. Mereka juga akan menyemak sama ada anda benar-benar boleh membelanjakan dana anda dan jumlah input anda lebih tinggi daripada jumlah output anda (iaitu, anda tidak berbelanja lebih daripada yang anda miliki).

Sebarang blok yang termasuk transaksi yang tidak sah akan ditolak secara automatik oleh rangkaian. Ia mahal untuk anda cuba menipu. Anda akan membazir sumber anda sendiri tanpa sebarang ganjaran.

Di situlah terletak keindahan Bukti Kerja: ia menjadikannya mahal untuk menipu, tetapi menguntungkan untuk bertindak jujur . Mana-mana pelombong yang rasional akan mencari ROI , jadi mereka boleh dijangka berkelakuan dengan cara yang menjamin hasil.

Bukti Kerja lwn. Bukti Stake

Terdapat banyak algoritma konsensus, tetapi salah satu algoritma yang paling dinanti-nantikan ialah Proof of Stake (PoS). Konsep ini bermula sejak 2011, dan telah dilaksanakan dalam beberapa protokol yang lebih kecil. Tetapi ia masih belum melihat penggunaan dalam mana-mana rantaian blok besar.

Dalam sistem Bukti Stake, pelombong digantikan dengan pengesah . Tiada perlombongan yang terlibat dan tiada perlumbaan untuk meneka cincang. Sebaliknya, pengguna dipilih secara rawak – jika mereka dipilih, mereka mesti mencadangkan (atau “memalsukan”) blok. Jika blok itu sah, mereka akan menerima ganjaran yang terdiri daripada yuran daripada urus niaga blok tersebut.

Bukan sebarang pengguna boleh dipilih, walaupun – protokol memilihnya berdasarkan beberapa faktor. Untuk layak, peserta mesti mengunci pegangan , yang merupakan amaun yang telah ditetapkan bagi mata wang asli blockchain. Pertaruhan berfungsi seperti ikat jamin: sama seperti defendan mengeluarkan sejumlah besar wang untuk menghalang mereka daripada melangkau perbicaraan, pengesah mengunci pegangan untuk tidak memberi insentif penipuan. Jika mereka bertindak tidak jujur, kepentingan mereka (atau sebahagian daripadanya) akan diambil.

Proof of Stake memang mempunyai beberapa faedah berbanding Proof of Work. Yang paling ketara ialah jejak karbon yang lebih kecil – kerana tidak ada keperluan untuk ladang perlombongan berkuasa tinggi di PoS, tenaga elektrik yang digunakan hanyalah sebahagian kecil daripada yang digunakan dalam PoW. 

Yang berkata, ia tidak mempunyai rekod prestasi PoW. Walaupun ia boleh dianggap sebagai membazir, perlombongan ialah satu-satunya algoritma konsensus yang terbukti sendiri pada skala. Dalam tempoh lebih sedekad sahaja, ia telah memperolehi transaksi bernilai trilion dolar. Untuk menyatakan dengan pasti sama ada PoS boleh menyaingi keselamatannya, staking perlu diuji dengan betul di alam liar. 

Bukti Kerja ialah penyelesaian asal kepada masalah perbelanjaan dua kali dan telah terbukti boleh dipercayai dan selamat. Bitcoin membuktikan bahawa kami tidak memerlukan entiti berpusat untuk menghalang dana yang sama daripada dibelanjakan dua kali. Dengan penggunaan kriptografi, fungsi cincang dan teori permainan yang bijak, peserta dalam persekitaran terpencar boleh bersetuju dengan keadaan pangkalan data kewangan.

What is GEEK

Buddha Community

Ken Mueller

Ken Mueller

1641035880

Apakah Bukti Kerja (PoW) dalam Mata Wang Kripto | Untuk Pemula

Bukti Kerja (biasanya disingkatkan kepada PoW) ialah mekanisme untuk mencegah perbelanjaan berganda. Kebanyakan mata wang kripto utama menggunakan ini sebagai algoritma konsensus mereka . Itulah yang kami panggil kaedah untuk mendapatkan lejar mata wang kripto. Dalam siaran ini, anda akan mempelajari Apakah Bukti Kerja (PoW) dalam Kripto?

Bukti Kerja ialah algoritma konsensus pertama yang muncul, dan, setakat ini, kekal sebagai algoritma yang dominan. Ia diperkenalkan oleh Satoshi Nakamoto dalam kertas putih Bitcoin 2008, tetapi teknologi itu sendiri telah difikirkan lama sebelum itu. 

HashCash Adam Back ialah contoh awal algoritma Bukti Kerja pada hari sebelum mata wang kripto. Dengan menghendaki pengirim melakukan sedikit pengkomputeran sebelum menghantar e-mel, penerima boleh mengurangkan spam. Pengiraan ini hampir tiada kos kepada penghantar yang sah, tetapi dengan cepat menambah untuk seseorang yang menghantar e-mel secara beramai-ramai.

Apakah perbelanjaan berganda?

Perbelanjaan berganda berlaku apabila dana yang sama dibelanjakan lebih daripada sekali. Istilah ini digunakan hampir secara eksklusif dalam konteks wang digital – lagipun, anda akan menghadapi kesukaran untuk membelanjakan wang tunai fizikal yang sama dua kali. Apabila anda membayar untuk kopi hari ini, anda menyerahkan wang tunai kepada juruwang yang mungkin menguncinya dalam daftar. Anda tidak boleh pergi ke kedai kopi di seberang jalan dan membayar kopi lain dengan bil yang sama.

Dalam skim tunai digital, ada kemungkinan anda boleh. Anda pastinya telah menduplikasi fail komputer sebelum ini – anda hanya menyalin dan menampalnya. Anda boleh menghantar e-mel fail yang sama kepada sepuluh, dua puluh, lima puluh orang. 

Memandangkan wang digital hanyalah data, anda perlu menghalang orang daripada menyalin dan membelanjakan unit yang sama di tempat yang berbeza. Jika tidak, mata wang anda akan runtuh dalam masa yang singkat. 

Untuk melihat lebih mendalam tentang perbelanjaan dua kali, lihat Perbelanjaan Berganda Dijelaskan .

Mengapakah Bukti Kerja diperlukan?

Jika anda telah membaca panduan kami untuk teknologi blockchain , anda akan tahu bahawa pengguna menyiarkan transaksi ke rangkaian. Urus niaga tersebut tidak serta-merta dianggap sah, walaupun. Itu hanya berlaku apabila mereka ditambahkan pada blockchain. 

Blockchain ialah pangkalan data besar yang boleh dilihat oleh setiap pengguna, jadi mereka boleh menyemak sama ada dana telah dibelanjakan sebelum ini. Gambarkannya seperti ini: anda dan tiga rakan mempunyai pad nota. Pada bila-bila masa salah seorang daripada anda ingin membuat pemindahan apa-apa unit yang anda gunakan, anda menulisnya – Alice membayar Bob lima unit, Bob membayar Carol dua unit , dsb.

Terdapat satu lagi kerumitan di sini – setiap kali anda membuat transaksi, anda merujuk kepada urus niaga dari mana dana itu datang. Jadi, jika Bob membayar Carol dengan dua unit, entri itu sebenarnya akan kelihatan seperti berikut: Bob membayar Carol dua unit daripada transaksi terdahulu dengan Alice ini .

Sekarang, kami mempunyai cara untuk menjejaki unit. Jika Bob cuba membuat urus niaga lain menggunakan unit yang sama yang baru dihantarnya kepada Carol, semua orang akan tahu dengan serta-merta. Kumpulan itu tidak akan membenarkan transaksi ditambahkan pada pad nota.

Sekarang, ini mungkin berfungsi dengan baik dalam kumpulan kecil. Semua orang mengenali satu sama lain, jadi mereka mungkin akan bersetuju tentang rakan mana yang harus menambah transaksi pada pad nota. Bagaimana jika kita mahu kumpulan 10,000 peserta? Idea pad nota tidak berskala dengan baik, kerana tiada siapa yang mahu mempercayai orang yang tidak dikenali untuk menguruskannya.

Di sinilah Bukti Kerja masuk. Ia memastikan pengguna tidak membelanjakan wang yang mereka tidak berhak untuk berbelanja. Dengan menggunakan gabungan teori permainan dan kriptografi, algoritma PoW membolehkan sesiapa sahaja mengemas kini rantaian blok mengikut peraturan sistem.

Bagaimanakah PoW berfungsi?

Notepad kami di atas ialah blockchain. Tetapi kami tidak menambah urus niaga satu demi satu – sebaliknya, kami menyusunnya menjadi beberapa blok. Kami mengumumkan transaksi kepada rangkaian, kemudian pengguna yang membuat blok akan memasukkannya ke dalam blok calon. Urus niaga hanya akan dianggap sah apabila blok calon mereka menjadi blok yang disahkan, bermakna ia telah ditambahkan pada blok tersebut.

Walau bagaimanapun, menambahkan blok tidak murah. Bukti Kerja memerlukan pelombong (pengguna yang mencipta blok) menggunakan beberapa sumber mereka sendiri untuk keistimewaan itu. Sumber itu ialah kuasa pengkomputeran, yang digunakan untuk mencincang data blok sehingga penyelesaian kepada teka-teki ditemui.

Mencincang data blok bermakna anda menghantarnya melalui fungsi pencincangan untuk menjana cincang blok. Cincang blok berfungsi seperti "cap jari" - ia adalah identiti untuk data input anda dan unik untuk setiap blok.

Hampir mustahil untuk membalikkan cincangan blok untuk mendapatkan data input. Mengetahui input, bagaimanapun, adalah remeh untuk anda mengesahkan bahawa cincangan itu betul. Anda hanya perlu menyerahkan input melalui fungsi dan semak sama ada outputnya sama.

Dalam Bukti Kerja, anda mesti memberikan data yang cincangnya sepadan dengan syarat tertentu. Tetapi anda tidak tahu bagaimana untuk ke sana. Satu-satunya pilihan anda ialah menghantar data anda melalui fungsi cincang dan menyemak sama ada ia sepadan dengan syarat. Jika tidak, anda perlu menukar sedikit data anda untuk mendapatkan cincangan yang berbeza. Menukar walaupun satu aksara dalam data anda akan menghasilkan hasil yang sama sekali berbeza, jadi tiada cara untuk meramalkan kemungkinan output.

Akibatnya, jika anda ingin membuat blok, anda sedang bermain permainan meneka. Anda biasanya mengambil maklumat tentang semua urus niaga yang ingin anda tambahkan dan beberapa data penting lain, kemudian cincang kesemuanya. Tetapi memandangkan set data anda tidak akan berubah, anda perlu menambah sekeping maklumat yang berubah-ubah. Jika tidak, anda akan sentiasa mendapat hash yang sama seperti output. Data berubah ini adalah apa yang kita panggil nonce . Ia adalah nombor yang anda akan tukar dengan setiap percubaan, jadi anda mendapat cincangan yang berbeza setiap kali. Dan inilah yang kita panggil perlombongan .

Kesimpulannya, perlombongan ialah proses mengumpul data blockchain dan mencincangnya bersama-sama dengan nonce sehingga anda menemui cincang tertentu. Jika anda menemui cincang yang memenuhi syarat yang ditetapkan oleh protokol, anda mendapat hak untuk menyiarkan blok baharu ke rangkaian. Pada ketika ini, peserta rangkaian lain mengemas kini rantaian blok mereka untuk memasukkan blok baharu.

Untuk mata wang kripto utama hari ini, syarat-syaratnya amat mencabar untuk dipenuhi. Semakin tinggi kadar cincang pada rangkaian, semakin sukar untuk mencari cincang yang sah. Ini dilakukan untuk memastikan bahawa blok tidak ditemui terlalu cepat.

Seperti yang anda boleh bayangkan, cuba meneka jumlah cincang yang besar boleh mendatangkan kos yang tinggi pada komputer anda. Anda membazir kitaran pengiraan dan elektrik. Tetapi protokol akan memberi ganjaran kepada anda dengan mata wang kripto jika anda menemui cincangan yang sah.

Mari kita imbas semula apa yang kita tahu setakat ini:

 • Ia mahal untuk anda untuk saya.
 • Anda diberi ganjaran jika anda menghasilkan blok yang sah.
 • Mengetahui input, pengguna boleh menyemak cincangnya dengan mudah - pengguna bukan perlombongan boleh mengesahkan bahawa blok itu sah tanpa menggunakan banyak kuasa pengiraan.

Setakat ini, begitu baik. Tetapi bagaimana jika anda cuba menipu? Apakah yang menghalang anda daripada meletakkan sekumpulan transaksi penipuan ke dalam blok dan menghasilkan cincangan yang sah?

Di situlah kriptografi kunci awam masuk. Kami tidak akan membincangkan secara mendalam dalam artikel ini, tetapi lihat Apakah Kriptografi Kunci Awam? untuk melihatnya secara menyeluruh. Ringkasnya, kami menggunakan beberapa helah kriptografi yang kemas yang membolehkan mana-mana pengguna mengesahkan sama ada seseorang mempunyai hak untuk memindahkan dana yang mereka cuba belanjakan.

Apabila anda membuat transaksi, anda menandatanganinya . Sesiapa sahaja di rangkaian boleh membandingkan tandatangan anda dengan kunci awam anda dan menyemak sama ada ia sepadan. Mereka juga akan menyemak sama ada anda benar-benar boleh membelanjakan dana anda dan jumlah input anda lebih tinggi daripada jumlah output anda (iaitu, anda tidak berbelanja lebih daripada yang anda miliki).

Sebarang blok yang termasuk transaksi yang tidak sah akan ditolak secara automatik oleh rangkaian. Ia mahal untuk anda cuba menipu. Anda akan membazir sumber anda sendiri tanpa sebarang ganjaran.

Di situlah terletak keindahan Bukti Kerja: ia menjadikannya mahal untuk menipu, tetapi menguntungkan untuk bertindak jujur . Mana-mana pelombong yang rasional akan mencari ROI , jadi mereka boleh dijangka berkelakuan dengan cara yang menjamin hasil.

Bukti Kerja lwn. Bukti Stake

Terdapat banyak algoritma konsensus, tetapi salah satu algoritma yang paling dinanti-nantikan ialah Proof of Stake (PoS). Konsep ini bermula sejak 2011, dan telah dilaksanakan dalam beberapa protokol yang lebih kecil. Tetapi ia masih belum melihat penggunaan dalam mana-mana rantaian blok besar.

Dalam sistem Bukti Stake, pelombong digantikan dengan pengesah . Tiada perlombongan yang terlibat dan tiada perlumbaan untuk meneka cincang. Sebaliknya, pengguna dipilih secara rawak – jika mereka dipilih, mereka mesti mencadangkan (atau “memalsukan”) blok. Jika blok itu sah, mereka akan menerima ganjaran yang terdiri daripada yuran daripada urus niaga blok tersebut.

Bukan sebarang pengguna boleh dipilih, walaupun – protokol memilihnya berdasarkan beberapa faktor. Untuk layak, peserta mesti mengunci pegangan , yang merupakan amaun yang telah ditetapkan bagi mata wang asli blockchain. Pertaruhan berfungsi seperti ikat jamin: sama seperti defendan mengeluarkan sejumlah besar wang untuk menghalang mereka daripada melangkau perbicaraan, pengesah mengunci pegangan untuk tidak memberi insentif penipuan. Jika mereka bertindak tidak jujur, kepentingan mereka (atau sebahagian daripadanya) akan diambil.

Proof of Stake memang mempunyai beberapa faedah berbanding Proof of Work. Yang paling ketara ialah jejak karbon yang lebih kecil – kerana tidak ada keperluan untuk ladang perlombongan berkuasa tinggi di PoS, tenaga elektrik yang digunakan hanyalah sebahagian kecil daripada yang digunakan dalam PoW. 

Yang berkata, ia tidak mempunyai rekod prestasi PoW. Walaupun ia boleh dianggap sebagai membazir, perlombongan ialah satu-satunya algoritma konsensus yang terbukti sendiri pada skala. Dalam tempoh lebih sedekad sahaja, ia telah memperolehi transaksi bernilai trilion dolar. Untuk menyatakan dengan pasti sama ada PoS boleh menyaingi keselamatannya, staking perlu diuji dengan betul di alam liar. 

Bukti Kerja ialah penyelesaian asal kepada masalah perbelanjaan dua kali dan telah terbukti boleh dipercayai dan selamat. Bitcoin membuktikan bahawa kami tidak memerlukan entiti berpusat untuk menghalang dana yang sama daripada dibelanjakan dua kali. Dengan penggunaan kriptografi, fungsi cincang dan teori permainan yang bijak, peserta dalam persekitaran terpencar boleh bersetuju dengan keadaan pangkalan data kewangan.

Ken Mueller

Ken Mueller

1641032220

Apakah Bukti Kepentingan (PoS) dalam Matawang Kripto | Untuk Pemula

Dalam siaran ini, anda akan mempelajari Apakah Bukti Pegangan (PoS) dalam Mata Wang Kripto?

Memandangkan mata wang kripto adalah terdesentralisasi dan bukan di bawah kawalan institusi kewangan, mereka memerlukan cara untuk mengesahkan transaksi. Satu kaedah yang banyak digunakan oleh kripto ialah bukti pegangan (PoS).

Bukti kepentingan ialah sejenis mekanisme konsensus yang digunakan untuk mengesahkan transaksi mata wang kripto. Dengan sistem ini, pemilik mata wang kripto boleh mempertaruhkan syiling mereka, yang memberi mereka hak untuk menyemak blok urus niaga baharu dan menambahkannya pada rantaian blok.

Kaedah ini adalah alternatif kepada bukti kerja, mekanisme konsensus pertama yang dibangunkan untuk mata wang kripto. Memandangkan bukti pegangan adalah lebih cekap tenaga, ia menjadi lebih popular apabila perhatian telah beralih kepada cara perlombongan kripto mempengaruhi planet ini.

Memahami bukti pegangan adalah penting bagi mereka yang melabur dalam mata wang kripto. Berikut ialah panduan tentang cara ia berfungsi, kebaikan dan keburukannya, dan contoh mata wang kripto yang menggunakannya.

Bagaimanakah ia berfungsi?

Algoritma Proof Of Stake menggunakan proses pemilihan pseudo-rawak untuk memilih nod untuk menjadi pengesah blok seterusnya, berdasarkan gabungan faktor yang boleh termasuk umur taruhan, rawak dan kekayaan nod.

Adalah baik untuk ambil perhatian bahawa dalam sistem Proof of Stake, blok dikatakan 'dipalsukan' dan bukannya dilombong. Mata wang kripto yang menggunakan Bukti Pegangan selalunya bermula dengan menjual syiling pra-lombong atau ia dilancarkan dengan algoritma Bukti Kerja dan kemudian beralih kepada Bukti Pegangan.

Di mana dalam sistem berasaskan Bukti Kerja semakin banyak mata wang kripto dicipta sebagai ganjaran untuk pelombong, sistem Bukti Kepentingan biasanya menggunakan yuran transaksi sebagai ganjaran.

Pengguna yang ingin mengambil bahagian dalam proses pemalsuan, dikehendaki mengunci sejumlah syiling ke dalam rangkaian sebagai pegangan mereka. Saiz pegangan menentukan peluang untuk nod dipilih sebagai pengesah seterusnya untuk memalsukan blok seterusnya - semakin besar pegangan, semakin besar peluang. Agar proses tidak memihak kepada nod terkaya dalam rangkaian sahaja, kaedah yang lebih unik ditambah ke dalam proses pemilihan. Dua kaedah yang paling biasa digunakan ialah 'Pemilihan Blok Rawak' dan 'Pemilihan Umur Syiling'.

Dalam kaedah Pemilihan Blok Rawak, pengesah dipilih dengan mencari nod dengan gabungan nilai cincang yang paling rendah dan pegangan tertinggi dan memandangkan saiz pancang adalah awam, pemalsu seterusnya biasanya boleh diramalkan oleh nod lain.

Kaedah Pemilihan Umur Syiling memilih nod berdasarkan tempoh masa token mereka telah dipertaruhkan. Umur syiling dikira dengan mendarabkan bilangan hari syiling telah dipegang sebagai kepentingan dengan bilangan syiling yang dipertaruhkan. Sebaik sahaja nod telah memalsukan blok, umur syiling mereka ditetapkan semula kepada sifar dan mereka mesti menunggu tempoh masa tertentu untuk dapat memalsukan blok lain - ini menghalang nod kepentingan yang besar daripada menguasai rantaian blok.

Setiap mata wang kripto yang menggunakan algoritma Proof of Stake mempunyai set peraturan dan kaedah mereka sendiri yang digabungkan untuk apa yang mereka fikir adalah gabungan terbaik untuk mereka dan pengguna mereka.

Apabila nod dipilih untuk memalsukan blok seterusnya, ia akan menyemak sama ada urus niaga dalam blok itu sah, menandatangani blok dan menambahkannya pada blok. Sebagai ganjaran, nod menerima yuran transaksi yang dikaitkan dengan transaksi dalam blok.

Jika nod mahu berhenti menjadi pemalsu, kepentingannya bersama-sama dengan ganjaran yang diperoleh akan dikeluarkan selepas tempoh masa tertentu, memberikan masa rangkaian untuk mengesahkan bahawa tiada blok penipuan yang ditambahkan pada blok oleh nod.

Kuasa melombong sebagai bukti kepentingan

Kuasa perlombongan dalam bukti pegangan bergantung pada jumlah syiling yang dipertaruhkan oleh pengesah. Peserta yang mempertaruhkan lebih banyak syiling berkemungkinan besar dipilih untuk menambah blok baharu.

Setiap protokol bukti pegangan berfungsi secara berbeza dalam cara ia memilih pengesah. Biasanya terdapat unsur rawak yang terlibat, dan proses pemilihan juga boleh bergantung pada faktor lain seperti berapa lama pengesah telah mempertaruhkan syiling mereka.

Walaupun sesiapa yang mempertaruhkan kripto boleh dipilih sebagai pengesah, kemungkinannya sangat rendah jika anda mempertaruhkan jumlah yang agak kecil. Jika syiling anda membentuk 0.001% daripada jumlah keseluruhan yang telah dipertaruhkan, maka kemungkinan anda dipilih sebagai pengesah adalah kira-kira 0.001%.

Itulah sebabnya kebanyakan peserta menyertai kumpulan taruhan. Pemilik kumpulan pertaruhan menyediakan nod pengesah dan sekumpulan orang mengumpulkan syiling mereka bersama-sama untuk peluang yang lebih baik memenangi blok baharu. Ganjaran dibahagikan antara peserta kolam. Pemilik kolam juga boleh mengambil sedikit bayaran.

Keselamatan

Stake berfungsi sebagai pendorong kewangan untuk nod pemalsu untuk tidak mengesahkan atau membuat transaksi penipuan. Jika rangkaian mengesan transaksi penipuan, nod pemalsu akan kehilangan sebahagian daripada kepentingannya dan haknya untuk mengambil bahagian sebagai pemalsu pada masa hadapan. Jadi selagi pegangan lebih tinggi daripada ganjaran, pengesah akan kehilangan lebih banyak syiling daripada yang akan diperoleh sekiranya cuba penipuan.

Untuk mengawal rangkaian dengan berkesan dan meluluskan transaksi penipuan, nod perlu memiliki pegangan majoriti dalam rangkaian, juga dikenali sebagai serangan 51%. Bergantung pada nilai mata wang kripto, ini akan menjadi sangat tidak praktikal kerana untuk mendapatkan kawalan rangkaian anda perlu memperoleh 51% daripada bekalan yang beredar.

Kelebihan utama algoritma Proof of Stake ialah kecekapan tenaga dan keselamatan.
Sebilangan besar pengguna digalakkan untuk menjalankan nod kerana ia mudah dan berpatutan. Ini bersama-sama dengan proses rawak juga menjadikan rangkaian lebih terpencar, kerana kumpulan perlombongan tidak lagi diperlukan untuk melombong blok. Dan kerana terdapat kurang keperluan untuk mengeluarkan banyak syiling baharu untuk mendapatkan ganjaran, ini membantu harga syiling tertentu kekal lebih stabil.

Adalah baik untuk diingat bahawa industri mata wang kripto sedang pesat berubah dan berkembang dan terdapat juga beberapa algoritma dan kaedah lain yang sedang dibangunkan dan diuji.

Ken Mueller

Ken Mueller

1640940780

Apakah itu 51% Serangan dalam Mata Wang Kripto?

Dalam siaran ini, anda akan belajar Apakah 51% serangan dalam Mata Wang Kripto dan Bagaimana ia berfungsi?

Sifat terdesentralisasi blockchain dan algoritma kriptografi hampir mustahil untuk serangan. Namun, Ethereum Classic menjadi mangsa kepada niat jahat ini dengan anggaran kerugian $1.1 juta untuk serangan 51%. Jadi, apakah itu serangan 51%, dan bagaimana ia berlaku?

Serangan 51% (serangan 51 peratus) ialah sejenis penyusupan blok yang boleh menyebabkan gangguan rangkaian dan, akhirnya, monopoli perlombongan. Serangan ini berlaku apabila pelombong, organisasi atau entiti tunggal memperoleh lebih 50% kawalan majoriti ke atas kadar cincang atau kuasa pengkomputeran yang dijalankan pada rangkaian blockchain.

Akibat serangan itu, penyerang memperoleh akses untuk menghalang pelombong daripada melombong, membatalkan transaksi, dan akhirnya melarikan diri dengan syiling curi yang tidak pernah menjadi milik mereka.

Apabila rangkaian blockchain dirampas, penyerang akan mempunyai kuasa perlombongan yang mencukupi untuk mengubah suai transaksi. Ini bermakna transaksi pesanan boleh diubah suai, dan semua aktiviti perlombongan boleh dihentikan. Beginilah cara penyerang 51% membalikkan transaksi yang menyebabkan perbelanjaan berganda dalam rantaian blok.

Katakan penyerang membelanjakan 1 BTC sebagai pertukaran untuk produk, jadi pada hakikatnya, rantaian blok harus merekodkan transaksi tersebut. Walau bagaimanapun, penyerang 51% boleh mencetuskan bayaran balik dengan membalikkan transaksi untuk memiliki kedua-dua BTC dan produk. 

Bagaimana Serangan 51% Berfungsi?

Serangan 51% berfungsi dengan mengatasi rangkaian sedia ada untuk mengambil alih protokol keselamatan yang ditetapkan. Kesan ini mungkin teruk atau tidak, tetapi semuanya berpunca daripada kuasa penyerang.

Jadi, lebih banyak peratusan kuasa cincang yang dimiliki oleh penyerang, lebih mudah untuk melakukan serangan. Akhirnya, kerosakan adalah lebih berbangkit. Berikut ialah gambaran keseluruhan tentang cara 51% berfungsi pada Blockchain dan Bitcoin.

The Impak terhadap Blockchain dan Bitcoin

Apabila entiti tunggal mengatasi kuasa pengkomputeran pada rantaian blok, serangan 51% boleh dimulakan. Apabila serangan itu menyusup kuasa cincang pada Bitcoin, seseorang individu boleh menangguhkan transaksi baharu dan akhirnya memanipulasi penggunaan syiling yang sama beberapa kali. 

Memandangkan blockchain menggunakan mekanisme konsensus Proof-of-Work (PoW) untuk mengesahkan transaksi, gangguan ini melambatkan pengesahan dan susunan blok dalam susunan kronologi oleh pelombong. Jadi, katakan kuasa pengkomputeran pelombong berkurangan, pengesahan transaksi yang akan diatur dalam blok ditangguhkan. Oleh itu, rangkaian blockchain rosak. Mereka dengan itu membenarkan penyerang menyelesaikan persamaan lebih cepat daripada pelombong.

Akibatnya, penyerang mendapat kawalan untuk membalikkan urus niaga yang belum disahkan untuk menggandakan duit syiling. Selain itu, penyerang juga memperoleh ganjaran pelombong yang bertujuan untuk memberi pampasan kepada pelombong untuk mengemas kini rantaian blok. Dan itulah yang berlaku kepada Ethereum Classic (ETC) dan Bitcoin Cash (BCH).

Betapa Berbahaya Adakah 51% Serangan?

Ya, serangan 51% membahayakan pelombong, dan gangguan rangkaian blockchain membuktikan bahawa kelemahan wujud. Bagaimanapun, pakar berpendapat sebaliknya. Malah, serangan ini boleh memberi manfaat apabila ia dianalisis dari perspektif yang berbeza. 

Jelas sekali kuasa pencincangan Bitcoin datang daripada sumbangan peserta yang berkongsi matlamat yang sama, dan individu ini adalah logik apabila membuat keputusan. Walau bagaimanapun, masih terdapat risiko pakatan sulit untuk mengalihkan pengagihan kuasa hashing apabila diskriminasi harga berlaku. Begitulah cara individu lain mungkin mendapat manfaat daripada peralihan kuasa atau sekurang-kurangnya untuk melepaskan diri daripada kerugian yang ketara. 

Walaupun POW asas mungkin kekal tahan untuk blockchain seperti Bitcoin, projek yang lebih kecil seperti ETC sebaliknya. Itu kerana entiti yang merancang untuk menyerang Bitcoin memerlukan sejumlah besar wang untuk mengumpulkan peralatan perlombongan bagi menjana kuasa pengkomputeran yang mencukupi untuk melombong Bitcoin. Jadi, walaupun Bitcoin berada di bawah serangan 51%; manipulasi itu tidak menguntungkan. 

Apakah Kelemahan Serangan 51%?

Walaupun serangan ini berbahaya, beberapa langkah adalah pada blok blok yang tidak boleh ditembusi.

Inilah yang anda perlu tahu:

 • Tidak mungkin serangan 51% boleh memanipulasi ganjaran setiap blok pelombong.
 • Penyerang tidak akan mempunyai keupayaan untuk membuat transaksi
 • Apabila transaksi terbalik berlaku, penyerang hanya boleh membahayakan transaksi peribadi atau peribadinya.
 • Mustahil untuk meningkatkan had atas token atau syiling yang wujud pada rangkaian blockchain.

Perbezaan 51% Serangan vs. 34% Serangan

Serangan 34% dan 51% mempunyai ancaman yang sama kepada blockchain dan akhirnya mengawal kuasa perlombongan. Tetapi apa yang membezakan kedua-dua serangan ini ialah serangan 34% menggunakan algoritma konsensus Tangle dengan memanipulasi lejar blockchain untuk meluluskan atau tidak meluluskan transaksi.

Sebaliknya, serangan 51% memberikan penyerang kawalan penuh ke atas rangkaian blockchain yang boleh menghentikan sebarang perlombongan atau menggunakan semula syiling dengan berkesan.

Platform Blockchain Mana Yang Mengalami 51% Serangan?

Secara teorinya, blockchain Bitcoin dan Ethereum lebih tahan terhadap serangan 51% daripada projek yang lebih kecil. Namun, banyak projek masih terdedah kepada serangan ini. Berikut adalah beberapa platform yang telah mengalami serangan ini. 

Tersenyum (GRIN): 

Menurut berita baru-baru ini, rangkaian crypto-centric GRIN telah disusupi oleh serangan 51%. Entiti tanpa nama telah memperoleh sejumlah 58.1% berbanding kadar cincang rangkaian baru-baru ini pada 7 Nov 2020, menyebabkan pembayaran pantas dihentikan. 

Vertcoin (VTC):

Sebagai perlombongan ASIC yang memonopoli mata wang kripto tahan, serangan berbilang 51% berlaku pada VTC mengejutkan. Pada Oktober dan Disember 2018, VTC kehilangan VTC bernilai $100,000 disebabkan oleh perbelanjaan dua kali oleh entiti yang memperoleh kuasa pengkomputeran yang mencukupi daripada Nice Hash. Akibatnya, VTC menyusun semula lebih 300 blok pada rangkaian VTC dan 600 blok lagi hard fork.

Bitcoin Gold (BTG):

Pada Mei 2018, BTG dibelanjakan dua kali ganda, berjumlah 12,239 BTG ($18 juta). Baru-baru ini pada akhir Januari, Bitcoin Gold menjadi mangsa sekali lagi kepada serangan 51% dan akhirnya mengalami lebih daripada 7,000 BTG dua kali ganda dalam tempoh dua hari. Serangan itu adalah hasil daripada dua penyusunan semula blockchain yang mendalam (reorgs) yang telah dialih keluar. 

Ethereum Classic (ETC): 

Blockchain ETC telah mengalami bukan satu tetapi tiga serangan 51% dalam masa sebulan. Setiap serangan berlaku pada bulan Ogos 2020, termasuk serangan pertama yang berlaku pada  1 Ogos, 6 Ogos, dan terakhir,  masing-masing pada 29 Ogos . Serangan ini malah telah menyebabkan pertukaran crypto Coinbase menghentikan semua deposit dan pengeluaran ETC.

Bagaimana Mencegah Serangan 51% ?

Serangan 51% menjadi mangsa mata wang kripto menggunakan algoritma konsensus berdasarkan Proof-of-Work (PoW). Manakala pertahanan terbaik untuk serangan ini ialah penggunaan konsensus Proof-of-Stake (PoS). Itulah yang ingin dielakkan oleh Ethereum 2.0. 

Apabila menggunakan algoritma PoS, pengesah boleh mengurangkan risiko penyusupan dengan mengekalkan keupayaan operasi rangkaian. Sebagai contoh, PoS membantu mengehadkan jumlah mata wang kripto yang dipertaruhkan. Jadi, walaupun serangan 51 peratus itu mungkin, entiti akan memerlukan sejumlah besar fiat untuk mata wang kripto pada mulanya untuk menguasai sistem. Melihat lebih dekat pada serangan 51%, kemungkinan kripto PoS menjadi sasaran tidak mungkin kerana keuntungannya sangat mengerikan.  

Apakah Kemungkinan untuk 51% Serangan Berulang?

Walau bagaimanapun, serangan 51% adalah sah dan berkemungkinan akan berulang, memandangkan terdapat pepijat dalam kod blokchain. Apabila peristiwa sedemikian berlaku, penyerang boleh mengganggu rantaian blok untuk menghasilkan blok baharu dengan lebih pantas untuk memulakan serangan. Secara keseluruhan, serangan ini mungkin berlaku lagi, tetapi blockchain Bitcoin jauh lebih berdaya tahan. 

Fikiran Akhir

Sebarang teknologi kebangkitan, termasuk rantaian blok dan mata wang kripto, mungkin mengalami semua jenis risiko dan kelemahan. Itulah sebabnya kita perlu tahu apa itu serangan 51%.

Walaupun lebih banyak teknologi berjanji untuk memintas ketidakcukupan ini, penyusupan siber masih tidak dapat dielakkan. Di sisi baiknya, serangan sedemikian memberikan alasan yang sah kepada industri dan syarikat untuk belajar dan menambah baik untuk yang terbaik. Jadi, mari kita lihat masa depan untuk industri yang sentiasa berubah ini. 

Ken Mueller

Ken Mueller

1641046740

Apakah itu Serangan Debu Mata Wang Kripto?

Dalam artikel ini kita akan mempelajari Apakah itu Serangan Debu Mata Wang Kripto? dan bagaimana ia dilakukan?

Serangan debu merujuk kepada jenis aktiviti berniat jahat yang agak baharu di mana penggodam dan penipu cuba dan memecahkan privasi pengguna Bitcoin dan mata wang kripto dengan menghantar sejumlah kecil syiling ke dompet mereka. Aktiviti transaksi dompet ini kemudiannya dijejaki oleh penyerang, yang melakukan analisis gabungan alamat yang berbeza untuk menyahnamakan orang atau syarikat di belakang setiap dompet.

Apakah serangan debu?

Serangan debu adalah apabila penyerang menghantar sejumlah kecil mata wang kripto ke dompet bitcoin atau crypto. Serangan itu tidak cuba mencuri dana dalam apa cara sekalipun. Sebaliknya, ia memberi tumpuan kepada menggunakan transaksi ini untuk mengenal pasti individu atau kumpulan di sebalik dompet. Ia cuba menyahnamakan pengguna dan memecahkan privasi mereka.

Nama debu berasal daripada sejumlah kecil kripto ini — seperti habuk yang bertaburan merentasi rangkaian blockchain. Anda juga cenderung untuk mendapatkan jumlah kecil ini dengan perdagangan, tetapi itu hanyalah hasil daripada perdagangan, bukan serangan.

Dalam kes Bitcoin, jumlah itu ialah 1 satoshi iaitu 0.00000001 BTC.

Banyak bursa juga mempunyai pilihan untuk menukar sejumlah kecil crypto ini, biasanya dipanggil menukar habuk crypto atau sesuatu untuk kesan itu.

Walaupun ia tidak berbangkit daripada jenis serangan lain, serangan debu telah menjadi cukup menonjol sehingga patut diwaspadai. Ia adalah jenis serangan yang berbeza — bukan jenis pelanggaran eksploitasi kontrak pintar biasa anda . Tetapi bagaimana sebenarnya serangan debu berfungsi?

Bagaimanakah serangan debu berfungsi?

Pelakon yang berniat jahat akan melaksanakan serangan debu dengan menghantar habuk ke banyak alamat, berniat untuk menjejaki alamat sasaran.

Penyerang tahu bahawa kebanyakan pengguna mata wang kripto tidak begitu menyedari perubahan kecil dalam baki mereka, jadi mereka memantau aliran keluar jumlah surih ini apabila ia berlaku. Mereka kemudian menggunakan kejuruteraan sosial untuk cuba menemui identiti individu itu — dan kemudian memeras ugut mereka, mungkin. Itulah ancaman sebenar serangan debu.

Tetapi perkara berikut yang boleh terbukti berbahaya. Jumlah surih yang dihantar boleh membantu penyerang memantau aktiviti dompet tertentu. Kemudian, mereka menggunakannya dalam serangan pancingan data. Ini nampaknya tujuan yang dimaksudkan untuk serangan debu.

Contoh serangan debu yang lalu

Salah satu percubaan paling ketara pada serangan debu berlaku pada 2019 , apabila serangan menyaksikan ratusan ribu transaksi debu ini dibuat pada rangkaian Litecoin . Kemudian, sumber serangan itu dikenal pasti dengan cepat sebagai kumpulan yang mengiklankan kumpulan perlombongan Litecoin mereka. Tiada bahaya yang ditimbulkan, tetapi menjadi jelas bahawa ini boleh membawa maksud jahat.

Bitcoin juga mengalami serangan debu pada tahun 2018. Beribu-ribu dompet menerima 888 satoshi. Ia kemudiannya didapati daripada BestMixed, platform pengadun crypto yang, sekali lagi, mengiklankan platformnya.

Setakat ini, tidak ada sebarang akibat utama yang dilaporkan daripada serangan debu . Tetapi sekali lagi, tindakan susulan terhadap serangan sebegitu bukanlah mudah, jadi mungkin ada pengguna yang telah menjadi mangsa serangan debu . Ia sememangnya sesuatu yang anda mahu elakkan daripada menolak terlalu mudah.

Insiden ini menarik perhatian kepada akibat negatif daripada serangan debu — tetapi terdapat beberapa cara untuk mengelakkan serangan yang paling teruk. Dengan kaedah ini, anda boleh mencegah serangan ini atau sekurang-kurangnya mengelakkan akibatnya.

Bagaimanakah anda boleh mengelakkan serangan debu?

Nasib baik, tidak mungkin anda akan terkena serangan debu . Anda hanya tidak menggunakan kripto itu . Anda boleh membenderakan output transaksi yang tidak dibelanjakan (UTXO) ini pada beberapa platform. Dan kerana banyak bursa menawarkan convert untuk pilihan habuk, anda boleh hanya menukar debu . Itu sahaja — anda tidak perlu risau tentang identiti anda mungkin terbongkar melalui kejuruteraan sosial.

 

Tukar pilihan habuk pada Binance

Anda juga boleh menggunakan dompet penentu hierarki , yang mencipta alamat baharu untuk setiap transaksi yang anda buat. Sudah tentu, tidak semua pilihan ini mesra pemula, sebab itu mungkin lebih baik menggunakan pertukaran yang menawarkan pilihan untuk menukar habuk.

Jika anda mengambil langkah ini, anda tidak perlu risau tentang serangan debu . Ia tidak berlaku begitu kerap sehingga anda perlu bimbang tentang alamat tertentu anda menjadi sasaran. Walau bagaimanapun, yang diberi amaran adalah bersenjata hadapan.

Jangan abaikan kemungkinan serangan debu

Sebagai bentuk serangan yang unik terhadap pengguna kripto, serangan debu pastinya menonjol. Tumpuan untuk mencari identiti penerima agak baru, yang membawa kepada potensi bahaya sebaik sahaja habuk bergerak. Penyerang kemudian menggunakan kejuruteraan sosial untuk memulakan serangan pancingan data, yang boleh membawa akibat yang lebih serius.

Serangan yang lebih biasa mempunyai akibat yang lebih serius, jadi serangan debu bukanlah sesuatu yang anda harus berhati-hati. Walau bagaimanapun, adalah penting untuk berhati-hati secara umum, jadi jika anda melihat peningkatan seminit dalam pegangan anda, maka jangan membelanjakannya . Lebih baik lagi, gunakan pilihan tukar habuk jika platform yang anda gunakan menawarkannya.

Menutup pemikiran

Walaupun blockchain Bitcoin hampir mustahil untuk digodam atau diganggu, dompet itu sering menimbulkan kebimbangan yang penting. Biasanya, anda tidak memberikan maklumat peribadi semasa membuat dompet atau alamat baharu, jadi anda tidak boleh membuktikan kecurian jika sesetengah penggodam mendapat akses kepada syiling mereka – dan walaupun boleh, itu tidak berguna.

Apabila anda menyimpan mata wang kripto dalam dompet peribadi, anda bertindak sebagai bank anda sendiri. Tiada apa yang boleh anda lakukan jika dompet anda digodam atau anda kehilangan kunci peribadi anda.

Privasi dan keselamatan semakin berharga setiap hari, bukan sahaja untuk mereka yang mempunyai sesuatu untuk disembunyikan tetapi untuk kita semua. Dan itu amat berharga untuk pedagang dan pelabur mata wang kripto.

Soalan lazim

Apakah serangan debu?

Serangan debu adalah apabila penyerang berniat jahat menghantar sejumlah kecil mata wang kripto ke beberapa alamat. Matlamatnya adalah untuk menjejaki alamat ini dan menggunakan kejuruteraan sosial untuk menyediakan serangan pancingan data.

Bagaimanakah anda menghalang serangan habuk?

Anda tidak boleh menghalang serangan debu, tetapi terdapat langkah-langkah untuk mengelakkan akibatnya. Tukar habuk jika platform anda membenarkannya, gunakan dompet penentu hierarki atau tandakan kripto yang diterima supaya anda tidak menggunakannya.

Apakah debu bitcoin?

Serangan debu bitcoin ialah apabila penyerang menghantar sejumlah kecil BTC ke alamat dompet dengan harapan dapat menjejakinya dan kemudian melaksanakan serangan pancingan data.

Bagaimanakah anda menghilangkan habuk crypto?

Anda boleh menyingkirkan habuk dengan menukar habuk, jika platform anda membenarkannya, atau dengan menandakan jumlahnya untuk mengelakkan penggunaan.

Ken Mueller

Ken Mueller

1640966460

Kolam Kecairan dalam Kripto | Penjelasan Terperinci Untuk Pemula

Dalam siaran ini, anda akan mempelajari Apakah Kolam Kecairan dalam DeFi dan Bagaimana Ia Berfungsi? Penjelasan Terperinci Untuk Pemula

Kewangan Terdesentralisasi (DeFi) telah mencipta ledakan aktiviti dalam rantaian. Jilid DEX secara bermakna boleh bersaing dengan volum di bursa berpusat. Sehingga Disember 2020, terdapat hampir 15 bilion dolar nilai yang dikunci dalam protokol DeFi. Ekosistem berkembang pesat dengan jenis produk baharu.

Tetapi apakah yang membuat semua pengembangan ini mungkin? Salah satu teknologi teras di sebalik semua produk ini ialah kumpulan kecairan.

Kumpulan kecairan ialah salah satu teknologi asas di sebalik ekosistem DeFi semasa. Ia adalah bahagian penting dalam  pembuat pasaran automatik (AMM) , protokol pinjam-meminjam, pertanian hasil, aset sintetik, insurans dalam rantaian, permainan blokchain – senarai itu diteruskan.

Dengan sendirinya, idea itu sangat mudah. Kumpulan kecairan pada asasnya ialah dana yang dibuang bersama dalam longgokan digital yang besar. Tetapi apakah yang boleh anda lakukan dengan longgokan ini dalam persekitaran tanpa kebenaran, di mana sesiapa sahaja boleh menambah kecairan kepadanya? Mari kita terokai cara DeFi telah mengulangi idea kumpulan kecairan.

Apakah kolam kecairan?

Kumpulan kecairan ialah koleksi dana yang dikunci dalam kontrak pintar. Kumpulan kecairan digunakan untuk memudahkan perdagangan terpencar, pemberian pinjaman dan banyak lagi fungsi yang akan kami terokai kemudian.

Kumpulan kecairan ialah tulang belakang kepada banyak pertukaran terdesentralisasi (DEX), seperti  Uniswap . Pengguna yang dipanggil pembekal kecairan (LP) menambah nilai yang sama bagi dua token dalam kumpulan untuk mencipta pasaran. Sebagai pertukaran untuk menyediakan dana mereka, mereka memperoleh yuran dagangan daripada dagangan yang berlaku dalam kumpulan mereka, berkadar dengan bahagian mereka daripada jumlah kecairan.

Memandangkan sesiapa sahaja boleh menjadi penyedia kecairan, AMM telah menjadikan pasaran lebih mudah diakses.

Salah satu protokol pertama yang menggunakan kumpulan kecairan ialah Bancor, tetapi konsep itu mendapat lebih perhatian dengan mempopularkan Uniswap. Beberapa pertukaran popular lain yang menggunakan kumpulan kecairan pada Ethereum ialah SushiSwap, Curve dan Balancer. Kumpulan kecairan di tempat ini mengandungi token ERC-20. Persamaan serupa pada Binance Smart Chain (BSC) ialah PancakeSwap, BakerySwap dan BurgerSwap, di mana kumpulan mengandungi token BEP-20.

Kumpulan kecairan berbanding buku pesanan

Untuk memahami bagaimana kumpulan kecairan berbeza, mari kita lihat blok asas perdagangan elektronik – buku pesanan. Ringkasnya, buku pesanan ialah koleksi pesanan yang sedang dibuka untuk pasaran tertentu.

Sistem yang memadankan pesanan antara satu sama lain dipanggil  enjin pemadanan . Bersama-sama dengan enjin yang sepadan, buku pesanan adalah teras kepada mana-mana pertukaran terpusat (CEX). Model ini bagus untuk memudahkan pertukaran yang cekap dan membenarkan penciptaan pasaran kewangan yang kompleks.

Dagangan DeFi, walau bagaimanapun, melibatkan pelaksanaan dagangan  dalam rantaian , tanpa pihak berpusat yang memegang dana. Ini menimbulkan masalah apabila datang untuk memesan buku. Setiap interaksi dengan buku pesanan memerlukan bayaran gas, yang menjadikannya lebih mahal untuk melaksanakan dagangan.

Ia juga menjadikan tugas pembuat pasaran, peniaga yang menyediakan kecairan untuk pasangan dagangan, sangat mahal. Di atas segalanya, bagaimanapun, kebanyakan rantaian blok tidak dapat mengendalikan daya pengeluaran yang diperlukan untuk berdagang berbilion dolar setiap hari.

Ini bermakna bahawa pada blockchain seperti Ethereum, pertukaran buku pesanan dalam rantaian hampir mustahil. Anda boleh menggunakan rantai sampingan atau penyelesaian lapisan-dua, dan ini sedang dalam perjalanan. Walau bagaimanapun, rangkaian tidak dapat mengendalikan daya pengeluaran dalam bentuk semasanya.

Sebelum kita pergi lebih jauh, berbaloi dan berkata bahawa terdapat  adalah DEXes bahawa kerja dengan baik dengan buku pesanan dalam rantai. Binance DEX dibina di atas Rantaian Binance, dan ia direka khusus untuk dagangan yang pantas dan murah. Contoh lain ialah Project Serum yang dibina pada blok Solana.

Walaupun begitu, memandangkan kebanyakan aset dalam ruang kripto adalah pada Ethereum, anda tidak boleh menukarnya pada rangkaian lain melainkan anda menggunakan sejenis jambatan rantaian silang.

Peranan Kumpulan Kecairan Kripto dalam DeFi

Kumpulan kecairan kripto memainkan peranan penting dalam ekosistem kewangan terdesentralisasi (DeFi) — khususnya apabila melibatkan pertukaran terdesentralisasi (DEX). Kumpulan kecairan ialah mekanisme yang mana pengguna boleh mengumpulkan aset mereka dalam kontrak pintar DEX untuk menyediakan kecairan aset untuk pedagang bertukar antara mata wang. Kumpulan kecairan menyediakan kecairan, kelajuan dan kemudahan yang sangat diperlukan kepada ekosistem DeFi.

Sebelum pembuat pasaran automatik (AMM) dimainkan, kecairan pasaran crypto merupakan satu cabaran untuk DEX pada Ethereum. Pada masa itu, DEX adalah teknologi baharu dengan antara muka yang rumit dan bilangan pembeli dan penjual adalah kecil, jadi sukar untuk mencari cukup orang yang bersedia untuk berdagang secara tetap. AMM menyelesaikan masalah kecairan terhad ini dengan mewujudkan kumpulan kecairan dan menawarkan penyedia kecairan insentif untuk membekalkan kumpulan ini dengan aset, semuanya tanpa memerlukan orang tengah pihak ketiga. Lebih banyak aset dalam kumpulan dan lebih banyak kecairan kumpulan itu, semakin mudah perdagangan di bursa terdesentralisasi.

Mengapa Kumpulan Kecairan Kripto Penting?

Mana-mana pedagang berpengalaman dalam pasaran tradisional atau kripto boleh memberitahu anda tentang potensi kelemahan memasuki pasaran dengan sedikit kecairan. Sama ada mata wang kripto bermodal rendah atau saham sen, kegelinciran akan menjadi kebimbangan apabila cuba memasuki — atau keluar — sebarang perdagangan. Gelinciran ialah perbezaan antara harga jangkaan perdagangan dan harga di mana ia dilaksanakan. Gelinciran adalah yang paling biasa semasa tempoh turun naik yang lebih tinggi, dan juga boleh berlaku apabila pesanan besar dilaksanakan tetapi tidak terdapat volum yang mencukupi pada harga yang dipilih untuk mengekalkan penyebaran bida-tanya.

Harga pesanan pasaran yang digunakan pada masa turun naik yang tinggi atau volum rendah dalam model buku pesanan tradisional ditentukan oleh sebaran bid-ask buku pesanan untuk pasangan dagangan tertentu. Ini bermakna ia adalah titik tengah antara apa yang penjual sanggup menjual aset itu dan harga yang pembeli sanggup membelinya. Walau bagaimanapun, kecairan yang rendah boleh mengalami lebih banyak kegelinciran dan harga dagangan yang dilaksanakan boleh jauh melebihi harga pesanan pasaran asal, bergantung pada tebaran bid-ask untuk aset pada bila-bila masa tertentu.

Kumpulan kecairan bertujuan untuk menyelesaikan masalah pasaran tidak cair dengan memberi insentif kepada pengguna sendiri untuk menyediakan kecairan crypto untuk bahagian yuran dagangan. Berdagang dengan protokol kumpulan kecairan seperti Bancor atau Uniswap tidak memerlukan padanan pembeli dan penjual. Ini bermakna pengguna hanya boleh menukar token dan aset mereka menggunakan kecairan yang disediakan oleh pengguna dan diurus niaga melalui kontrak pintar.

Bagaimana Kolam Kecairan Kripto Berfungsi?

Kumpulan kecairan kripto operasi mesti direka bentuk dengan cara yang memberi insentif kepada penyedia kecairan kripto untuk mempertaruhkan aset mereka dalam kumpulan. Itulah sebabnya kebanyakan penyedia kecairan memperoleh yuran dagangan dan ganjaran kripto daripada bursa di mana mereka mengumpulkan token. Apabila pengguna membekalkan kumpulan dengan kecairan, pembekal sering diberi ganjaran dengan token pembekal kecairan (LP). Token LP boleh menjadi aset berharga dalam hak mereka sendiri, dan boleh digunakan di seluruh ekosistem DeFi dalam pelbagai kapasiti.

Biasanya, penyedia kecairan kripto menerima token LP berkadaran dengan jumlah kecairan yang telah mereka bekalkan kepada kumpulan. Apabila kumpulan memudahkan perdagangan, yuran pecahan diagihkan secara berkadar di kalangan pemegang token LP. Untuk pembekal kecairan mendapatkan kembali kecairan yang mereka sumbangkan (sebagai tambahan kepada yuran terakru daripada bahagian mereka), token LP mereka mesti dimusnahkan.

Kumpulan kecairan mengekalkan nilai pasaran saksama untuk token yang dipegangnya berkat algoritma AMM, yang mengekalkan harga token berbanding satu sama lain dalam mana-mana kumpulan tertentu. Kumpulan kecairan dalam protokol yang berbeza mungkin menggunakan algoritma yang berbeza sedikit. Contohnya: Kumpulan kecairan Uniswap menggunakan formula produk yang berterusan untuk mengekalkan nisbah harga, dan banyak platform DEX menggunakan model yang serupa. Algoritma ini membantu memastikan kumpulan menyediakan kecairan pasaran crypto secara konsisten dengan menguruskan kos dan nisbah token yang sepadan apabila kuantiti yang diminta meningkat.

Pertanian Hasil dan Kolam Kecairan

Untuk mencipta pengalaman dagangan yang lebih baik, pelbagai protokol menawarkan lebih banyak insentif kepada pengguna untuk menyediakan kecairan dengan menyediakan lebih banyak token untuk kumpulan "insentif" tertentu. Mengambil bahagian dalam kumpulan kecairan insentif ini sebagai pembekal untuk mendapatkan jumlah maksimum token LP dipanggil perlombongan kecairan. Perlombongan kecairan ialah cara penyedia kecairan pertukaran kripto boleh mengoptimumkan pendapatan token LP mereka pada pasaran atau platform tertentu.

Terdapat banyak pasaran DeFi yang berbeza, platform dan kumpulan insentif yang membolehkan anda memperoleh ganjaran untuk menyediakan dan melombong kecairan melalui token LP. Jadi bagaimanakah penyedia kecairan crypto memilih tempat untuk meletakkan dana mereka? Di sinilah aktiviti pertanian hasil. Penanaman hasil ialah amalan mempertaruhkan atau mengunci mata wang kripto dalam protokol blockchain untuk menjana ganjaran token. Idea pertanian hasil adalah untuk mempertaruhkan atau mengunci token dalam pelbagai aplikasi DeFi untuk menjana ganjaran token yang membantu memaksimumkan pendapatan. Ini membolehkan penyedia kecairan pertukaran kripto mengumpul pulangan tinggi untuk risiko yang lebih tinggi sedikit kerana dana mereka diagihkan kepada pasangan dagangan dan kumpulan insentif dengan bayaran dagangan tertinggi dan pembayaran token LP merentas berbilang platform. Pelaburan kecairan jenis ini secara automatik boleh meletakkan dana pengguna ke dalam pasangan aset dengan hasil tertinggi. Platform seperti Yearn.finance malah mengautomasikan pilihan risiko baki dan pulangan untuk memindahkan dana anda ke pelbagai pelaburan DeFi yang menyediakan kecairan.

Nilai Tidak Dijangka Kumpulan Kecairan Kripto

Pada fasa awal DeFi, DEX mengalami masalah kecairan pasaran crypto apabila cuba memodelkan pembuat pasaran tradisional. Kumpulan kecairan membantu menangani masalah ini dengan meminta pengguna diberi insentif untuk menyediakan kecairan dan bukannya mempunyai padanan penjual dan pembeli dalam buku pesanan. Ini menyediakan penyelesaian yang berkuasa dan terdesentralisasi kepada kecairan dalam DeFi, dan memainkan peranan penting dalam membuka kunci pertumbuhan sektor DeFi. Kumpulan kecairan mungkin lahir daripada keperluan, tetapi inovasi mereka membawa cara baharu yang segar untuk menyediakan kecairan terdesentralisasi secara algoritmik melalui kumpulan aset yang dibiayai pengguna yang diberi insentif.

Menutup pemikiran

Kumpulan kecairan ialah salah satu teknologi teras di sebalik susunan teknologi DeFi semasa. Mereka membolehkan perdagangan terpencar, pemberian pinjaman, penjanaan hasil dan banyak lagi. Kontrak pintar ini menguasai hampir setiap bahagian DeFi, dan mereka kemungkinan besar akan terus melakukannya.