Која је разлика између новчића и токена | Шта их издваја

Крипто простор је испуњен задивљујућим низом жаргона, буззвордс и тајанствене терминологије. А ако сте одлучили да уроните прсте у криптоверзију, вероватно сте чули за термине новчић и жетон који се бацају около. Могло би вам бити опроштено ако претпоставите да значе исту ствар. Чак их и стручњаци из индустрије понекад користе наизменично. Али баш као бетон у односу на цемент, крипто жетони и крипто кованице се разликују, иако се често могу збунити - посебно на Интернету. 

Познавање разлике између токена и новчића помаже вам да боље разумете крипто тржиште. Пројекти токена и новчића могу имати различите технолошке изазове. Такође ћете моћи да разговарате о развоју криптовалута док демонстрирате дубинску свест о тржишту. Овај чланак дефинише разлике између токена и новчића, као и њихову индивидуалну употребу и главне атрибуте. 

Разумевање употребе дигиталне валуте

Токени и кованице су подкласе дигиталних валута, које се могу поседовати, користити и размењивати. Али постоје само дигитално у електронском облику. Док су све криптовалуте дигиталне валуте, нису све дигиталне валуте криптовалуте. Главна разлика између ова два се своди на њихову корисност.

Иако су токени и кованице у основи слични јер нуде сигуран начин коришћења дигиталне имовине као валуте, складиштења вредности и начина за процес плаћања. Ова дигитална средства користе криптографију, метод шифровања високог нивоа који спречава фалсификовање и двоструку потрошњу, чиме се одржава интегритет дигиталних средстава заснованих на криптограму. 

Блоцкцхаин је децентрализована база података дистрибуирана међу чворовима рачунарских мрежа која безбедно прати власништво над дигиталном имовином користећи криптографију. Блоцкцхаинс омогућавају креирање, трговину и складиштење дигиталних средстава. Децентрализована структура блокчејн-а омогућава свима да директно обављају трансакције у криптовалутама и токенима, без потребе за централном страном као што је банка, брокер или други посредници. У суштини, уклањање трећих страна из финансијских трансакција их чини бржим, јефтинијим и лакшим.

Шта је крипто новчић?

Крипто новчић је дигитална имовина која потиче из блокчејн мреже која се користи као средство размене и као складиште вредности. Ради на сопственој блокчејн мрежи, а не на блокчејну другог средства. То такође значи да се ови новчићи не удаљавају од мреже, већ се промене појављују само у билансима рачуна. На пример, ако је Алиса пренела новац Џону, промене се врше само на салду оба рачуна уз наплаћену накнаду. 

Криптовалуте или новчићи се стварају рударењем, процесом који обично користи верификацију доказа рада (ПоВ) или доказа о улози (ПоС). ПоВ користи огромну количину рачунарске снаге за решавање математичких проблема и ствара новчиће да награди рударе. ПоС механизми креирају и потврђују трансакције засноване на поседу новчића. Поред тога, крипто кованице се користе за плаћање накнада за трансакције на њиховим мрежама. 

Криптовалуте су децентрализоване — то јест, не ослањају се ни на једну централну власт да функционишу. Уместо тога, рачунарски чворови управљају свим трансакцијама и активностима. Док код омогућава корисницима на мрежи да раде у оквиру правила аутоматски — без дозволе и „без поверења“, што значи да поверење само по себи није потребно, пошто се трансакције примењују паметним уговорима који се извршавају само када се испуне обострано договорени услови.

Шта је крипто жетон?

Крипто токен представља јединице вредности изграђене на постојећим блокчејн мрежама помоћу паметних уговора. Токени у суштини замењују други блок ланац, деле компатибилност са изворном криптовалутом тог блокчејна. 

На пример, Тетхер (УСДТ) је популаран токен који ради користећи ЕРЦ20 стандарде. Тетхер је изграђен на Етхереум блоцкцхаин-у и може се послати на било коју Етхереум адресу. 

Токени првенствено функционишу као корисна крипто дигитална средства у оквиру пројеката. Могу се користити за награђивање одређених акција, прикупљање средстава или плаћање накнада. Тренутно се користе хиљаде токена. Међутим, они се могу класификовати у пет главних типова:

 • Услужни токени
 • Трансакциони токени
 • Безбедносни токени
 • Незаменљиви токени
 • Токени управљања

Услужни токени 

Услужни токени дају корисницима приступ услузи заснованој на блокчејну. На пример, основни токен пажње (БАТ) користе оглашивачи на Браве веб претраживачу да плате издавачима, који заузврат награђују своју публику у БАТ-у када погледају огласе. 

Трансакциони токени

Токени као што су Тетхер (УСДТ), Бинанце УСД (БУСД) и Даи (ДАИ) познати су као стабилни новци. Они су обезбеђени и обично везани за фиат валуту. То значи да нису склони злогласној волатилности криптовалута и стога су корисни као средство размене и складиштења вредности.

Безбедносни токени

Безбедносни токени су конвенционалне хартије од вредности као што су акције и акције које су конвертоване у дигиталне токене на блокчејну. Ови токени дају власницима право на део компаније у коју су инвестирали. Као и код традиционалних хартија од вредности, власници токена такође добијају део профита компаније.

Незаменљиви токени 

Незаменљиви токени (НФТ) достижу изузетан обим трансакција, за који се очекује да ће до краја године износити најмање 17,7 милијарди долара. Они су јединствени криптографски токени који постоје на блокчејну који се користи за дигитално представљање власништва над јединственим садржајем. Њима се може трговати или размењивати, међутим, они су незаменљиви, што онемогућава представљање њихове вредности једнаке једна другој.

Токени управљања

Токени управљања дају власнику токена право да предлаже и гласа о променама у оквиру блокчејн пројекта. На тај начин корисници директно утичу на рад и смер протокола. 

Пројекти крипто токена користе неколико стандарда токена за креирање токена. ЕРЦ20 и ЕРЦ721 су неки од најчешће коришћених стандарда токена, који омогућавају креирање токена који се неприметно интегришу са Етхереум блоцкцхаином. Док стандард ЕРЦ20 подржава токене који се интегришу са Етхереум пакетом ДАпп-ова, ЕРЦ721 је дизајниран да креира незаменљиве токене.

Примери крипто токена

Према Стате оф тхе ДАппс, тренутно постоји преко 3.000 ДАпп-ова који раде на различитим блок-чејновима. ДАппс — децентрализоване апликације — користе децентрализовани приступ управљању подацима користећи блокчејн технологију. Ови ДАпп-ови се фокусирају на децентрализоване финансије (ДеФиДецентрализед Финанце (ДеФи) узима децентрализовани концепт блоцкцхаина и примењује га на свет финансија. Изградите...), решење које омогућава блоцкцхаин за финансијске проблеме у стварном свету. Сваки ДАпп има дигитално средство или токен са којим корисници комуницирају. Етхереум блоцкцхаин је најпопуларнија платформа за креирање пројеката крипто токена.

Токени имају широк спектар употреба у оквиру својих екосистема. Токени на крипто платформама као што су Голем (ГЛМ), 0к (ЗРКС), Цивиц (ЦВЦ), Раиден Нетворк (РДН) и Басиц Аттентион Токен (БАТ) се користе као средство размене, као и за обављање одређених функција који се крећу од позајмљивања рачунарске снаге до коришћења децентрализованих размена (ДЕКС). 

Аугур (РЕП), Кееп Нетворк (КЕЕП), Труебит (ТРУ), Цхаинлинк (ЛИНК) и Гемс (ГЕМ) токени се користе за обављање посла и/или одржавање интегритета њихових пројеката. 

Остали популарни крипто токени укључују МакерДао (ДАИ), Цомпоунд (ЦОМП) и Децентраланд (МАНА). Ови токени се користе за позајмљивање и задуживање, играње игара и као НФТ. 

Да ли је Битцоин новчић или токен?

Сада када знамо основну разлику између токена и кованица у криптовалути, лако је проценити да ли је Битцоин новчић или токен. Битцоин је новчић јер има сопствени блок ланац. У ствари, биткоин је био први новчић криптовалуте, а многи пројекти на тржишту криптовалута су направљени по узору или инспирисани њиме. На пример, Етхереум је разрадио концепт децентрализоване валуте како би популаризовао паметне уговоре који се покрећу када су испуњени унапред одређени услови.

Разлика између новчића и жетона

Кованице су развијене да се користе директно као валута и као складиште вредности. Другим речима, власници могу да их користе за плаћање роба и услуга. С друге стране, иако се токени могу користити за плаћања, они такође имају друге облике корисности и играју значајну улогу у ДеФи-ју, играма и ДЕКС-овима. 

На пример, ААВЕ је токен Ааве протокола. Ааве је ДеФи протокол који омогућава активности крипто позајмљивања и позајмљивања без централизованог посредника. Ааве је изграђен на мрежи Етхереум, а све њихове трансакције користе ААВЕ токене, који раде на популарном стандарду токена ЕРЦ20. 

Новчићи се креирају на блокчејн платформи. Пројекат мора да дизајнира безбедносне протоколе и системе награђивања, као и да диктира како ће се новчић креирати, како управљати снабдевањем новчића и како да се евидентирају и обрађују трансакције.

У међувремену, токени се ослањају на постојеће протоколе својих оперативних блок ланаца. Занимљиво је да токен може да ради на неколико блокова. Ово даје токенима предност у брзини и флексибилности, што значи да се могу лакше размењивати са другим дигиталним средствима. На пример, Тетхер издаје токене на неколико блок ланаца, укључујући Етхереум, Трон, Битцоин, Алгоранд, СЛП и ОМГ.

Доња граница

Токени и новчићи су дигитална имовина и имају много заједничког. Могу се користити за представљање вредности и као средство размене. 

Главна разлика између њих је у томе што кованице раде на сопственом блокчејну, док токени не раде. Уместо тога, токени раде на постојећим, независним блок ланцима.

Корисност је још један начин на који се токени значајно разликују од новчића. Жетони могу имати много намена, за разлику од новчића, који се првенствено користе за размену и чување вредности.

Токени и новчићи су критични делови крипто екосистема, омогућавајући корисницима интеракцију са дигиталном имовином омогућеном за блоцкцхаин. Информисани инвеститор има користи од разумевања малих, али суштинских разлика између токена и новчића.

🔺ОДДРИЦАЊЕ ОД ОДГОВОРНОСТИ: Информације у посту нису финансијски савет, намењене су САМО ЗА ОПШТЕ ИНФОРМАТИВНЕ СВРХЕ. Трговање криптовалутама је ВЕОМА ризично. Уверите се да разумете ове ризике и да сте одговорни за оно што радите са својим новцем.

🔥 Ако сте почетник. Верујем да ће вам чланак у наставку бити од користи ☞  Шта треба да знате пре него што уложите у криптовалуту - за почетнике

What is GEEK

Buddha Community

Која је разлика између новчића и токена | Шта их издваја

Крипто простор је испуњен задивљујућим низом жаргона, буззвордс и тајанствене терминологије. А ако сте одлучили да уроните прсте у криптоверзију, вероватно сте чули за термине новчић и жетон који се бацају около. Могло би вам бити опроштено ако претпоставите да значе исту ствар. Чак их и стручњаци из индустрије понекад користе наизменично. Али баш као бетон у односу на цемент, крипто жетони и крипто кованице се разликују, иако се често могу збунити - посебно на Интернету. 

Познавање разлике између токена и новчића помаже вам да боље разумете крипто тржиште. Пројекти токена и новчића могу имати различите технолошке изазове. Такође ћете моћи да разговарате о развоју криптовалута док демонстрирате дубинску свест о тржишту. Овај чланак дефинише разлике између токена и новчића, као и њихову индивидуалну употребу и главне атрибуте. 

Разумевање употребе дигиталне валуте

Токени и кованице су подкласе дигиталних валута, које се могу поседовати, користити и размењивати. Али постоје само дигитално у електронском облику. Док су све криптовалуте дигиталне валуте, нису све дигиталне валуте криптовалуте. Главна разлика између ова два се своди на њихову корисност.

Иако су токени и кованице у основи слични јер нуде сигуран начин коришћења дигиталне имовине као валуте, складиштења вредности и начина за процес плаћања. Ова дигитална средства користе криптографију, метод шифровања високог нивоа који спречава фалсификовање и двоструку потрошњу, чиме се одржава интегритет дигиталних средстава заснованих на криптограму. 

Блоцкцхаин је децентрализована база података дистрибуирана међу чворовима рачунарских мрежа која безбедно прати власништво над дигиталном имовином користећи криптографију. Блоцкцхаинс омогућавају креирање, трговину и складиштење дигиталних средстава. Децентрализована структура блокчејн-а омогућава свима да директно обављају трансакције у криптовалутама и токенима, без потребе за централном страном као што је банка, брокер или други посредници. У суштини, уклањање трећих страна из финансијских трансакција их чини бржим, јефтинијим и лакшим.

Шта је крипто новчић?

Крипто новчић је дигитална имовина која потиче из блокчејн мреже која се користи као средство размене и као складиште вредности. Ради на сопственој блокчејн мрежи, а не на блокчејну другог средства. То такође значи да се ови новчићи не удаљавају од мреже, већ се промене појављују само у билансима рачуна. На пример, ако је Алиса пренела новац Џону, промене се врше само на салду оба рачуна уз наплаћену накнаду. 

Криптовалуте или новчићи се стварају рударењем, процесом који обично користи верификацију доказа рада (ПоВ) или доказа о улози (ПоС). ПоВ користи огромну количину рачунарске снаге за решавање математичких проблема и ствара новчиће да награди рударе. ПоС механизми креирају и потврђују трансакције засноване на поседу новчића. Поред тога, крипто кованице се користе за плаћање накнада за трансакције на њиховим мрежама. 

Криптовалуте су децентрализоване — то јест, не ослањају се ни на једну централну власт да функционишу. Уместо тога, рачунарски чворови управљају свим трансакцијама и активностима. Док код омогућава корисницима на мрежи да раде у оквиру правила аутоматски — без дозволе и „без поверења“, што значи да поверење само по себи није потребно, пошто се трансакције примењују паметним уговорима који се извршавају само када се испуне обострано договорени услови.

Шта је крипто жетон?

Крипто токен представља јединице вредности изграђене на постојећим блокчејн мрежама помоћу паметних уговора. Токени у суштини замењују други блок ланац, деле компатибилност са изворном криптовалутом тог блокчејна. 

На пример, Тетхер (УСДТ) је популаран токен који ради користећи ЕРЦ20 стандарде. Тетхер је изграђен на Етхереум блоцкцхаин-у и може се послати на било коју Етхереум адресу. 

Токени првенствено функционишу као корисна крипто дигитална средства у оквиру пројеката. Могу се користити за награђивање одређених акција, прикупљање средстава или плаћање накнада. Тренутно се користе хиљаде токена. Међутим, они се могу класификовати у пет главних типова:

 • Услужни токени
 • Трансакциони токени
 • Безбедносни токени
 • Незаменљиви токени
 • Токени управљања

Услужни токени 

Услужни токени дају корисницима приступ услузи заснованој на блокчејну. На пример, основни токен пажње (БАТ) користе оглашивачи на Браве веб претраживачу да плате издавачима, који заузврат награђују своју публику у БАТ-у када погледају огласе. 

Трансакциони токени

Токени као што су Тетхер (УСДТ), Бинанце УСД (БУСД) и Даи (ДАИ) познати су као стабилни новци. Они су обезбеђени и обично везани за фиат валуту. То значи да нису склони злогласној волатилности криптовалута и стога су корисни као средство размене и складиштења вредности.

Безбедносни токени

Безбедносни токени су конвенционалне хартије од вредности као што су акције и акције које су конвертоване у дигиталне токене на блокчејну. Ови токени дају власницима право на део компаније у коју су инвестирали. Као и код традиционалних хартија од вредности, власници токена такође добијају део профита компаније.

Незаменљиви токени 

Незаменљиви токени (НФТ) достижу изузетан обим трансакција, за који се очекује да ће до краја године износити најмање 17,7 милијарди долара. Они су јединствени криптографски токени који постоје на блокчејну који се користи за дигитално представљање власништва над јединственим садржајем. Њима се може трговати или размењивати, међутим, они су незаменљиви, што онемогућава представљање њихове вредности једнаке једна другој.

Токени управљања

Токени управљања дају власнику токена право да предлаже и гласа о променама у оквиру блокчејн пројекта. На тај начин корисници директно утичу на рад и смер протокола. 

Пројекти крипто токена користе неколико стандарда токена за креирање токена. ЕРЦ20 и ЕРЦ721 су неки од најчешће коришћених стандарда токена, који омогућавају креирање токена који се неприметно интегришу са Етхереум блоцкцхаином. Док стандард ЕРЦ20 подржава токене који се интегришу са Етхереум пакетом ДАпп-ова, ЕРЦ721 је дизајниран да креира незаменљиве токене.

Примери крипто токена

Према Стате оф тхе ДАппс, тренутно постоји преко 3.000 ДАпп-ова који раде на различитим блок-чејновима. ДАппс — децентрализоване апликације — користе децентрализовани приступ управљању подацима користећи блокчејн технологију. Ови ДАпп-ови се фокусирају на децентрализоване финансије (ДеФиДецентрализед Финанце (ДеФи) узима децентрализовани концепт блоцкцхаина и примењује га на свет финансија. Изградите...), решење које омогућава блоцкцхаин за финансијске проблеме у стварном свету. Сваки ДАпп има дигитално средство или токен са којим корисници комуницирају. Етхереум блоцкцхаин је најпопуларнија платформа за креирање пројеката крипто токена.

Токени имају широк спектар употреба у оквиру својих екосистема. Токени на крипто платформама као што су Голем (ГЛМ), 0к (ЗРКС), Цивиц (ЦВЦ), Раиден Нетворк (РДН) и Басиц Аттентион Токен (БАТ) се користе као средство размене, као и за обављање одређених функција који се крећу од позајмљивања рачунарске снаге до коришћења децентрализованих размена (ДЕКС). 

Аугур (РЕП), Кееп Нетворк (КЕЕП), Труебит (ТРУ), Цхаинлинк (ЛИНК) и Гемс (ГЕМ) токени се користе за обављање посла и/или одржавање интегритета њихових пројеката. 

Остали популарни крипто токени укључују МакерДао (ДАИ), Цомпоунд (ЦОМП) и Децентраланд (МАНА). Ови токени се користе за позајмљивање и задуживање, играње игара и као НФТ. 

Да ли је Битцоин новчић или токен?

Сада када знамо основну разлику између токена и кованица у криптовалути, лако је проценити да ли је Битцоин новчић или токен. Битцоин је новчић јер има сопствени блок ланац. У ствари, биткоин је био први новчић криптовалуте, а многи пројекти на тржишту криптовалута су направљени по узору или инспирисани њиме. На пример, Етхереум је разрадио концепт децентрализоване валуте како би популаризовао паметне уговоре који се покрећу када су испуњени унапред одређени услови.

Разлика између новчића и жетона

Кованице су развијене да се користе директно као валута и као складиште вредности. Другим речима, власници могу да их користе за плаћање роба и услуга. С друге стране, иако се токени могу користити за плаћања, они такође имају друге облике корисности и играју значајну улогу у ДеФи-ју, играма и ДЕКС-овима. 

На пример, ААВЕ је токен Ааве протокола. Ааве је ДеФи протокол који омогућава активности крипто позајмљивања и позајмљивања без централизованог посредника. Ааве је изграђен на мрежи Етхереум, а све њихове трансакције користе ААВЕ токене, који раде на популарном стандарду токена ЕРЦ20. 

Новчићи се креирају на блокчејн платформи. Пројекат мора да дизајнира безбедносне протоколе и системе награђивања, као и да диктира како ће се новчић креирати, како управљати снабдевањем новчића и како да се евидентирају и обрађују трансакције.

У међувремену, токени се ослањају на постојеће протоколе својих оперативних блок ланаца. Занимљиво је да токен може да ради на неколико блокова. Ово даје токенима предност у брзини и флексибилности, што значи да се могу лакше размењивати са другим дигиталним средствима. На пример, Тетхер издаје токене на неколико блок ланаца, укључујући Етхереум, Трон, Битцоин, Алгоранд, СЛП и ОМГ.

Доња граница

Токени и новчићи су дигитална имовина и имају много заједничког. Могу се користити за представљање вредности и као средство размене. 

Главна разлика између њих је у томе што кованице раде на сопственом блокчејну, док токени не раде. Уместо тога, токени раде на постојећим, независним блок ланцима.

Корисност је још један начин на који се токени значајно разликују од новчића. Жетони могу имати много намена, за разлику од новчића, који се првенствено користе за размену и чување вредности.

Токени и новчићи су критични делови крипто екосистема, омогућавајући корисницима интеракцију са дигиталном имовином омогућеном за блоцкцхаин. Информисани инвеститор има користи од разумевања малих, али суштинских разлика између токена и новчића.

🔺ОДДРИЦАЊЕ ОД ОДГОВОРНОСТИ: Информације у посту нису финансијски савет, намењене су САМО ЗА ОПШТЕ ИНФОРМАТИВНЕ СВРХЕ. Трговање криптовалутама је ВЕОМА ризично. Уверите се да разумете ове ризике и да сте одговорни за оно што радите са својим новцем.

🔥 Ако сте почетник. Верујем да ће вам чланак у наставку бити од користи ☞  Шта треба да знате пре него што уложите у криптовалуту - за почетнике

Која је разлика између јавног и приватног блокчејна?

У овом посту ћемо копати дубље и разумети карактеристике и упоредити јавни и приватни блоцкцхаин.

Од почетка блоцкцхаин технологије, људи су расправљали о јавном и приватном блоцкцхаин-у. У пословном окружењу, заиста је важно знати велике разлике између ова два. У основи, јавни и приватни блокчејн примери играју огромну улогу у компанијама које траже савршену врсту блокчејна за своја решења.

Али како? Па, ако не можете да идентификујете у чему се разликују и изаберете погрешну платформу, онда ваше решење неће функционисати. Међутим, многи их и данас збуњују.

Зато ћемо се, да бисмо вам помогли, данас фокусирати на јавни и приватни блоцкцхаин. Након што знате њихове сличности и разлике, лако можете одабрати онај који одговара вашим потребама.

Шта је јавни блокчејн?

Јавна блокчејн мрежа је блокчејн мрежа којој се свако може придружити кад год жели. У суштини, нема ограничења када је у питању учешће. Штавише, свако може да види књигу и учествује у процесу консензуса.

На пример, Етхереум је један од примера јавне блокчејн платформе.

Дакле, ако желите потпуно децентрализован мрежни систем, онда је јавни блок ланац прави пут. Међутим, може постати помало проблематично када покушате да инкорпорирате јавну блокчејн мрежу у процес блок ланца предузећа.

У сваком случају, јавна блокчејн мрежа била је први тип блокчејна у револуцији. У ствари, Битцоин је био тај који је поставио темеље блокчејн технологија.

Када су људи почели да увиђају основне технолошке предности, почели су да развијају друге варијације блокчејна како би се отарасили свих проблема.

Најбољи део јавних блокчејн компанија је то што се постарају да сви учесници имају једнака права без обзира на све.

Људи се могу придружити и учествовати у консензусу, пословати са својим вршњацима како желе.

Јавне блоцкцхаин компаније се старају да ова технологија нуди највиши ниво сигурности. Штавише, то је нешто што нећете видети у приватном блокчејну.

Сви могу да виде и главну књигу, чиме се одржава транспарентност у сваком тренутку.

Међутим, јавни блоцкцхаин примери такође долазе са својим добрим делом мана. У стварности, ове платформе су спорије него обично. Штавише, може привући злонамерне људе који користе платформу за незаконите активности због анонимности.

Хајде да проверимо најбоље карактеристике јавног блоцкцхаин-а у овом водичу за јавни блок-чејн у односу на приватни блок-чејн.

Најбоље Особине

Висока сигурност

 • Јавне блоцкцхаин компаније увек дизајнирају сваку платформу на начин који нуди потпуну сигурност. У стварности, сваког дана, предузећа и организације се баве онлајн хаковима. То постаје велика препрека како време пролази.
 • Штавише, сваке године проузрокује милијарде и милијарде долара губитака.
 • Али са свим безбедносним протоколима јавног блоцкцхаина, они лако могу да зауставе све проблеме хаковања са којима се суочавају. Штавише, они коначно могу да обезбеде праву вредност или бољи квалитет података за било који пројекат.
 • Безбедносни протоколи могу да варирају у зависности од платформе, али могу са сигурношћу рећи да су јавни блок ланци више или мање робусни.

Отворено окружење

 • Као што већ знате, јавни блоцкцхаин је отворен за све, баш као и његово име. Дакле, без обзира где живите, можете се пријавити на ове платформе. Биће вам потребна само добра интернет веза и рачунар.
 • Дакле, увек ћете уживати у свим предностима које долазе из блоцкцхаин технологије. Штавише, можете га користити за обављање трансакција у безбедном окружењу. Такође, можете зарадити и од рударења. Међутим, не нуде све јавне платформе функције рударења.
 • Хајде да погледамо следећу функцију у овом водичу за јавни блок ланца у односу на приватни блок.

 Анонимоус Натуре

 • Ово је заправо једна од најбољих карактеристика јавних блок ланаца коју већина корисника воли. У суштини, овде су сви анонимни. У ствари, овде нећете користити своје право име или прави идентитет. Све би остало скривено, и нико не може да вас прати на основу тога.
 • Пошто је то јавно власништво, ова функција је углавном за безбедност нечије имовине. Међутим, људи су га користили и из незаконитих разлога. Многи криминалци имају тенденцију да користе биткоин за плаћање илегалних активности на мрачном вебу. Ово је такође један од недостатака јавног блоцкцхаина.
 • Али немојте је судити на основу лоше прошлости. Људи могу да користе било коју нову технологију у лоше и добре сврхе. Дакле, то не би требало ни на који начин да се одражава на јавну блоцкцхаин технологију.

Без прописа

 • У стварности, јавни блоцкцхаин нема никакве прописе које чворови морају да поштују. Дакле, не постоји ограничење како неко може користити ову платформу за њихово побољшање. Међутим, главни проблем је што предузећа не могу да раде у нерегулисаном окружењу.
 • Зашто? Па, то је зато што је, без прописа, тешко пратити све потребе пројекта. Стога бих препоручио коришћење јавних мрежа на потрошачким платформама. То значи да не би требало да га користите као систем интерног умрежавања и да га користите као екстерни. Ово је такође један од недостатака јавног блоцкцхаина.

 Зашто користити ово?

Права децентрализација

У јавном блокчејну, добићете праву децентрализацију. Ово је нешто што је прилично одсутно у приватним блокчејн мрежама. Пошто свако има копију књиге, то такође ствара дистрибуирану природу.

У основи, у овој врсти блокчејна не постоји централизовани ентитет. Дакле, одговорност за одржавање мреже је искључиво на чворовима. Уз помоћ консензусног алгоритма, они ажурирају књигу, промовишући правичност.

Штавише, обе ове карактеристике осигуравају да увек постоји децентрализовано окружење у систему.

У сваком случају, хајде да погледамо следећи у овом водичу за јавни блок ланац против приватног блокчејна.

Потпуна транспарентност

Па, ништа се не може поредити са потпуно транспарентном платформом са било чим другим. У основи, јавне блоцкцхаин компаније имају тенденцију да дизајнирају платформе тако да буду потпуно транспарентне за свакога у књизи.

То значи да можете да видите књигу кад год желите. Дакле, нема простора за било какву корупцију или било каква неслагања. У сваком случају, сви морају да воде књигу и учествују у консензусу.

Непроменљивост

Јавна блокчејн мрежа је потпуно непроменљива. Али шта то значи? Па, то значи да када блок дође у ланац, нема начина да се промени или избрише. Дакле, осигурава да нико не може само да промени одређени блок и може да добије користи од других.

У стварности, свака појединачна организација се бави питањима измена. Или се то дешава ван мреже или на мрежи. Најбољи део је што хеш функције раде као безбедносни протокол.

Стога, када особа покуша да промени блокове, он/она ће створити другачији ланац који се одваја од првобитног ланца. Тиме се поништавају њихове промене.

У сваком случају, хајде да погледамо приватни блоцкцхаин следеће у овом водичу за јавни блок ланац против приватног блоцкцхаин-а.

Пуно овлашћење корисника

Обично у било којој мрежи корисник мора да поштује многа правила и прописе. У многим случајевима правила можда нису ни праведна. Али не у јавним блокчејн мрежама. Овде су сви корисници овлашћени јер не постоји централни орган који би надгледао сваки њихов корак.

Ове платформе су такође отворене за јавност, тако да вас ниједна корпорација не може спречити да преузмете чворове и придружите се консензусу.

Ово је нешто што нећете видети на приватним блокчејн платформама. Штавише, ако проверите приватни блоцкцхаин, видећете да корисници не могу да уживају у пуној слободи.

Шта је приватни блокчејн?

Хајде да видимо шта је приватни блоцкцхаин пре него што пређемо на потпуно поређење. Приватни блок ланац је посебна врста блокчејн технологије где само једна организација има ауторитет над мрежом. Дакле, то значи да није отворено за јавност да се придружи.

У стварности, сва приватна блоцкцхаин решења ће имати неки облик шеме ауторизације за идентитет који улази на платформу. У основи, приватна блокчејн решења развијају ове платформе за интерни систем умрежавања компаније.

Стога би вам било потребно поверење да бисте користили ову платформу. Без поверења међу чворовима, овај мрежни модел неће радити. Дакле, само запослени у предузећу могу добити приступ њему.

Могли бисте помислити, како је то онда децентрализовано? Па, ионако није технички. Приватни блоцкцхаин није у потпуности децентрализован као јавне блоцкцхаин платформе. То је више делимично децентрализована ситуација.

Међутим, на приватним блокчејн платформама, добићете прописе које друге платформе немају. Дакле, сви чворови морају да се придржавају одређених правила како би осигурали правилан ток компаније.

Постоји много контроверзи и са приватним блокчејн платформама. У основи, људи верују да владајући органи могу надјачати трансакцију ако сматрају да је то прикладно. Али је мало вероватно.

Такође, пошто је предузећима потребна приватност, случајеви коришћења приватних блокова изгледа савршено одговарају у овом случају. Без одговарајуће приватности, њихова конкуренција може ући на платформе и процурити вредне информације штампи.

Ово, дугорочно гледано, може у великој мери утицати на вредност бренда. Дакле, у одређеним случајевима, компанијама је веома потребна приватност.

Приватни блокчејн: најбоље карактеристике

 Висока ефикасност

 • Иако је јавни блоцкцхаин био на првом месту, они обично немају неефикасност. Зашто? Па, то је зато што све уводе у мрежу. Као резултат тога, када више људи покуша да користи функције, то заузима много ресурса за које платформе не могу да резервишу.
 • Због тога се брзо успорава. С друге стране, приватни блоцкцхаин дозвољава само неколицину људи у мрежи. У многим случајевима чак имају и одређене задатке које треба да обаве. Дакле, не постоји начин да узму додатне ресурсе и успоре платформу.
 • Да би то урадили, приватни блокови користе еколошки прихватљиве консензусне протоколе за постизање споразума.
 • Хајде да погледамо следећу функцију у овом водичу за поређење приватног и јавног блокчејна.

Потпуна приватност

 • За разлику од јавних блоцкцхаин платформи, приватна блоцкцхаин решења имају тенденцију да се фокусирају на бриге о приватности. Ако тражите технологију која може да понуди највиши ниво приватности за ваше предузеће, ово је савршено за то.
 • Можда изгледа мало преко ивице, али то је истина. Предузећа се увек баве питањима приватности безбедносних огласа. Штавише, они се свакодневно баве тако осетљивим информацијама. Ако чак и један од њих процури, то може значити огроман губитак за компанију.
 • Због тога је неопходно да компанија користи мрежу која може да обезбеди ове информације. И ту на сцену ступају приватни блок ланци.

Оснаживање предузећа

 • Приватна блоцкцхаин решења раде на оснаживању предузећа у целини, а не појединачних запослених. У стварности, компанијама је потребна одлична технологија за прављење резервних копија својих процеса. Штавише, ова решења су углавном за унутрашње системе предузећа. Ово је један од најбољих случајева коришћења приватног блоцкцхаина.
 • Пошто су веома способни да направе резервну копију компанија и понуде сигурност, неопходно је да почнете да имплементирате сопствена блокчејн решења на основу тога.

Стабилност

 • Приватна блоцкцхаин решења су стабилна и од њих ћете добити мир какав желите. У основи, на свакој блокчејн платформи морате да платите одређену накнаду да бисте довршили трансакцију. Али, на јавним платформама, накнада се може повећати у великој мери због притиска чворова који захтевају трансакције.
 • Када има превише захтева за трансакције, потребно је време да се они заврше. Штавише, како време расте, накнада се драстично повећава. Али не на приватним блокчејн платформама. Пошто само неколицина људи може да захтева трансакције, не постоји никакав облик кашњења.

Зашто користити ово?

Ниске накнаде

На приватним блоцкцхаин платформама, накнаде за трансакције су изузетно ниске. За разлику од јавних блокчејн платформи, накнада за трансакцију се не повећава на основу броја захтева. Дакле, без обзира колико људи затражи трансакцију, накнаде ће увек остати ниске и тачне.

Дакле, уопште нема скривених трошкова.

штеди новац

У стварности, приватни блоцкцхаин штеди много новца. Одржавање приватног блоцкцхаина је прилично једноставно у поређењу са јавним блоцкцхаинима. Приватне блокчејн платформе заузимају само неколико ресурса. Али с друге стране, јавни блок ланац захтева много да подржи огромну гомилу платформи. Тако, дугорочно гледано, штеди много новца.

Али то не значи да је веома јефтино или тако нешто.

У сваком случају, хајде да видимо следећи у овом приватном и јавном блокчеин водичу.

Нема илегалних активности

Као што већ знате, приватне блоцкцхаин платформе имају процесе аутентификације пре него што се можете пријавити на мрежу. Оно што овај процес ради је да филтрира све уљезе који покушавају да уђу у систем.

Већ сам вам рекао да јавна блокчејн решења имају горку прошлост у вези са криминалним активностима. Очигледно, у пословном окружењу, то није нешто што бисте желели.

Тако само проверени појединци улазе у систем, ослобађајући се свих незаконитих радњи.

Хајде да сада видимо главно поређење у овом приватном и јавном водичу за блокчејн.

Прописи

Ако тражите савршену технологију за своју пословну компанију, онда би приватни блоцкцхаин могао бити прави избор. Зашто? Па, у предузећима морате поштовати многа правила и прописе. А ако их не поштујете у складу са тим, постоје одређене последице.

У приватном блокчејну теорија је прилично слична. У стварности, то вам омогућава да наведете сва правила, а ваши запослени морају да их поштују.

Јавни вс приватни блокчејн: крајње поређење

Управа

У јавном блокчејну, добићете праву децентрализацију. Ово је нешто што је прилично одсутно у приватним блокчејн мрежама. Пошто свако има копију књиге, то такође ствара дистрибуирану природу.

С друге стране, приватни блоцкцхаин има велико овлашћење да надгледа систем.

Могли бисте помислити, како је то онда децентрализовано? Па, ионако није технички. Приватни блоцкцхаин није у потпуности децентрализован као јавне блоцкцхаин платформе. То је више делимично децентрализована ситуација.

Овде се чини да се јавни и приватни блоцкцхаин мање разликују. Иако приватни блокови могу бити делимично децентрализовани, они и даље најбоље раде за окружење предузећа.

Приступ

У приватном блокчејну, само једна организација има ауторитет над мрежом. Дакле, то значи да није отворено за јавност да се придружи.

У стварности, сва приватна блоцкцхаин решења ће имати неки облик шеме ауторизације за идентификацију ко улази на платформу. Дакле, само одабрани чланови имају приступ мрежи.

С друге стране, у јавној блокчејн мрежи, свако се може придружити кад год жели. У суштини, нема ограничења када је у питању учешће. Штавише, свако може да види књигу и учествује у процесу консензуса.

Хајде да видимо следећу тачку поређења у овом приватном блокчејну у односу на јавни водич за блокове.

Цена трансакције

Јавне блоцкцхаин платформе обично имају веће трошкове трансакције у поређењу са приватним блоцкцхаин платформама. У стварности, огроман број чворова на платформама смањује перформансе. И као резултат тога, потребно је много времена за обраду захтева. Дакле, цене драстично расту.

С друге стране, на приватним блокчејн платформама, накнаде за трансакције су изузетно ниске. За разлику од јавних блокчејн платформи, накнада за трансакцију се не повећава на основу броја захтева. Дакле, без обзира колико људи затражи трансакцију, накнаде ће увек остати ниске и тачне.

У сваком случају, погледајте следећу тачку у овом јавном и приватном блокчеин водичу.

Консензус

У јавном блокчејну, чворови немају ограничења у придруживању процесу консензуса. Као резултат тога, сви су слободни да учествују и добију предности платформе.

С друге стране, приватни блокчејн унапред одлучује ко може да се придружи консензусу, а ко не. Као резултат тога, многи чворови уопште неће учествовати у процесу.

Брзина трансакције

За поређење приватног и јавног блоцкцхаина, можемо погледати њихове брзине трансакција. У стварности, до одређене тачке, обе платформе могу да раде сасвим исто. Али након те одређене тачке, брзина трансакције драстично варира.

Обично, у јавном блокчејну, свако може да затражи трансакцију. Дакле, када има превише захтева на мрежи, мрежа се релативно успорава са брзином трансакције. Тада може потрајати много времена да се чак и обради трансакција.

Али не на приватним блокчејн платформама. Овде само неколико чворова може да учествује у процесу трансакције. Дакле, брзина увек остаје иста.

Руковање подацима

Хајде да видимо руковање подацима ове две технологије ради поређења приватног и јавног блокчејна. У јавном блокчејну, свако може да чита и пише у књизи. Али не можете га мењати када се нађе у књизи.

Али у приватном блокчејну, само једна организација може да чита и пише у књизи. Штавише, само неколико чворова може да упише у књигу. У неким случајевима могу чак и да избришу блок.

Више је слична ситуација и за јавне и за приватне примере блокчејна.

Ефикасност

Ово је последња тачка водича јавног и приватног блокчејна. У стварности, јавни блоцкцхаин је мање ефикасан у поређењу са приватним блоцкцхаин платформама. Како? Па, јавне блоцкцхаин платформе се баве проблемима скалабилности и успоравају када има превише чворова на платформи.

С друге стране, приватни блоцкцхаин има само неколико чворова на платформи. Дакле, они увек остају ефикасни без обзира на све.

Непроменљивост

Јавна блокчејн мрежа је потпуно непроменљива. Али шта то значи? Па, то значи да када блок дође у ланац, нема начина да се промени или избрише. Дакле, осигурава да нико не може само да промени одређени блок и може да добије користи од других.

С друге стране, приватни блок ланци су делимично непроменљиви. У одређеним случајевима, власти могу избрисати одређени блок ако им се чини да одговара.

Овде се поређење приватног и јавног блокчејна највише разликује.

Јавни вс приватни блокчејн: табела поређења

 Јавни блоцкцхаинПриватни блоцкцхаин
ПриступБило коЈединствена организација
УправаДецентрализованоДелимично децентрализовано
Брзина трансакцијеСпорФаст
КонсензусБез дозволеДозвољено
Цена трансакцијеВисокоНиско
Руковање подацимаПриступ за читање и писање за свакогаПриступ за читање и писање за једну организацију
НепроменљивостПунДелимично
ЕфикасностНискоВисоко

Крај

Дошли смо до крајње тачке у водичу за поређење јавног и приватног блокчејна. Као што видите, постоји много разлика у обе технологије. У стварности, и јавни и приватни блоцкцхаин је погодан за окружење предузећа ако можете да користите функције које желите.

Али на крају, одлука је у потпуности на вама. Надамо се да ће вам овај водич помоћи у одабиру савршеног за ваше пословање.

Која је разлика између Блоцкцхаин-а и Битцоин-а?

Ако сте се икада почешали по глави питајући се која је разлика између Блоцкцхаина и Битцоина, овај чланак је за вас.

За почетнике у криптовалути, терминологија може бити прилично збуњујућа, па чак и погрешна. Неки људи помињу Битцоин када говоре о технологији блокчејна, док ће други поменути блоцкцхаин када говоре о криптовалутама уопште. Међутим, ови термини нису заиста заменљиви: они се односе на различите, али повезане концепте. Стога је важно разумети разлике између њих. Овим вам представљамо основе блоцкцхаин технологије, криптовалута и биткоина.

Веома основна аналогија

Размотрити ово:

 • Веб локације су посебна технологија која се користи за дељење информација.
 • Претраживачи су један од најпопуларнијих и најпознатијих начина коришћења технологије веб локација.
 • Заузврат, Гоогле је један од најпопуларнијих и најпознатијих примера претраживача.


Слично:

 • Блоцкцхаин је специфична технологија која се користи за снимање информација (блокова података).
 • Криптовалута је један од најпопуларнијих и најпознатијих начина коришћења блокчејна.
 • Заузврат, Битцоин је први и најпопуларнији пример криптовалуте.

Блоцкцхаин: Концепт

Већина блокова је дизајнирана као дистрибуирана и децентрализована дигитална књига. Једноставним речима, блоцкцхаин је дигитална књига која је у основи електронска верзија папирне књиге и одговорна је за снимање листе трансакција.

Тачније, блоцкцхаин је линеарни ланац од више блокова који су повезани и обезбеђени криптографским доказима. Блоцкцхаин технологија се такође може применити у другим активностима које не захтевају нужно финансијске операције, али у контексту криптовалута, оне су одговорне за вођење трајне евиденције свих потврђених трансакција.

„Дистрибуирано“ и „децентрализовано“ се односи на начин на који је књига структурисана и одржавана. Да бисте разумели разлику, размислите о уобичајеним облицима централизованих књига као што су јавна евиденција о продаји куће, евиденција банке о подизању новца са банкомата или еБаи-ова листа продатих артикала. У сваком случају, само једна организација контролише књигу: владина агенција, банка или еБаи. Још један уобичајени фактор је да постоји само једна главна копија књиге и све остало је једноставно резервна копија која није званични запис. Стога су традиционалне књиге централизоване јер их одржава један ентитет и обично се ослањају на једну базу података.

Насупрот томе, блоцкцхаин се обично гради као дистрибуирани систем који функционише као децентрализована књига. То значи да не постоји јединствена копија главне књиге (дистрибуирана) и да нема јединственог органа контроле (децентрализован). Једноставно, сваки корисник који одлучи да се придружи и учествује у процесу одржавања блокчејн мреже чува електронску копију блокчејн података, која се често ажурира са свим најновијим трансакцијама, синхронизовано са копијама другог корисника. 

Другим речима, дистрибуирани систем се одржава колективним радом многих корисника који су распрострањени широм света. Ови корисници су познати и као мрежни чворови и сви ови чворови учествују у процесу верификације и валидације трансакција, према правилима система. Сходно томе, власт је децентрализована (нема централне власти). 

Блоцкцхаин: Пракса

Блоцкцхаин је добио име по начину на који су записи организовани: ланац повезаних блокова. У основи, блок је део података који садржи, између осталог, листу недавних трансакција (попут штампане странице уноса). Блокови, као и трансакције, су јавни и видљиви, али се не могу мењати (као стављање сваке странице у затворену стаклену кутију). Како се нови блокови додају у ланац блокова, формира се континуирани запис повезаних блокова (попут физичке књиге и многих страница записа). Ово је била врло једноставна аналогија, али је процес много сложенији од тога.

Један од главних разлога зашто су блокови толико отпорни на модификације је чињеница да су блокови повезани и обезбеђени криптографским доказима. Да би произвели нове блокове, учесници мреже морају да се укључе у скупу и интензивну рачунарску активност познату као рударење. У основи, рудари су одговорни за верификацију трансакција и груписање у новостворене блокове који се затим додају у ланац блокова (ако су испуњени одређени услови). Они су такође одговорни за увођење нових новчића у систем, који се издају као награда за њихов посао.

Сваки нови потврђени блок је повезан са блоком који је дошао непосредно пре њега. Лепота овог подешавања је у томе што је практично немогуће променити податке у блоку када се додају у блок ланац јер су обезбеђени криптографским доказима, који су веома скупи за производњу и изузетно их је тешко поништити.

Укратко, блокчејн је ланац повезаних блокова података који су организовани хронолошким редом и обезбеђени криптографским доказима.

криптовалута

Једноставно речено, криптовалута је дигитални облик новца који се користи као средство размене унутар дистрибуиране мреже корисника. За разлику од традиционалних банкарских система, ове трансакције се прате кроз јавну дигиталну књигу (блоцкцхаин) и могу се десити директно између учесника (пеер-то-пеер) без потребе за посредницима.

„Крипто“ се односи на криптографске технике које се користе да би се обезбедио економски систем и да би се осигурало да креирање нових јединица криптовалуте и валидација трансакција иду глатко.

Иако се све криптовалуте не могу копати, многе које се, попут Битцоина, ослањају на процес рударења, имају спор и контролисан раст своје опскрбе у оптицају. Стога је рударење једини начин да се створе нове јединице ових кованица и тиме се избегавају ризици инфлације који угрожавају традиционалне фиат валуте, где је влада у могућности да контролише понуду новца.

Битцоин

Битцоин је прва криптовалута икада створена и наравно најпознатија. Увео га је 2009. псеудонимни програмер Сатосхи Накамото. Основна идеја је била стварање независног и децентрализованог електронског система плаћања заснованог на математичким доказима и криптографији.

Упркос томе што је најпознатији, Битцоин није сам. Постоји много других криптовалута, од којих свака има своје посебне карактеристике и механизме. Штавише, немају све криптовалуте сопствени блок-чејн. Неки су креирани на врху већ постојећег блоцкцхаина, док су други креирани потпуно од нуле.

Као и већина криптовалута, Битцоин има ограничену понуду, што значи да систем више неће генерисати битцоине након што се достигне максимална количина. Иако се ово разликује од пројекта до пројекта, максимална понуда биткоина је постављена на 21 милион јединица. Обично је укупна понуда јавна информација која се дефинише када се криптовалута креира. Можете проверити залихе у оптицају и цену биткоина на Бинанце Инфо.

Протокол Битцоин је отвореног кода и свако може прегледати или копирати код. Многи програмери широм света доприносе развоју пројекта.

Која је разлика између скрбничких и новчаника без старатељства?

У овом посту ћемо разговарати о томе која је разлика између скрбничких и не-кастодијских новчаника у крипто?

Са новчаником без старатељства, имате искључиву контролу над својим приватним кључевима, који заузврат контролишу вашу криптовалуту и ​​доказују да су средства ваша. Са скрбничким новчаником, друга страна контролише ваше приватне кључеве. Већина скрбничких новчаника ових дана су новчаници за размјену засновани на вебу.

Када купите криптовалуту, морате да одлучите да ли ћете користити чуварски или не-кастодијски новчаник за чување својих средстава. 

Са новчаником без старатељства, имате искључиву контролу над својим приватним кључевима, који заузврат контролишу вашу криптовалуту и ​​доказују да су средства ваша. Иако нема потребе да верујете трећој страни када користите новчаник без старатељства, то такође значи да сте ви искључиво одговорни да не изгубите своје кључеве и захтева да предузмете сопствене мере предострожности да заштитите своја средства.

Са скрбничким новчаником, друга страна контролише ваше приватне кључеве. Другим речима, верујете трећој страни да обезбеди ваша средства и врати их ако желите да тргујете или их пошаљете негде другде. Док старатељски новчаник смањује личну одговорност, он захтева поверење у чувара који држи ваша средства, што је обично размена криптовалута. 

Већина скрбничких новчаника ових дана су новчаници за размјену засновани на вебу. Следеће информације могу вам помоћи да одлучите шта је право за вас.

Шта је скрбнички новчаник?

Скрбнички новчаник се дефинише као новчаник у коме трећа страна држи приватне кључеве. То значи да трећа страна има потпуну контролу над вашим средствима док ви само морате дати дозволу за слање или примање уплата. 

 За и против

Већина — али не сви — крипто новчаници засновани на вебу су скрбнички новчаници и врло је вероватно да ће први пут када купите криптовалуте завршити у крипто новчанику за чување. У овом случају, размена је ваш чувар, који држи ваше кључеве и има задатак да безбедно чува ваша средства. Од пресудне је важности да користите реномирани чуварски новчаник попут оних које нуде велике америчке крипто берзе, где се већина средстава клијената држи у хардверским новчаницима за хладно складиштење и веома је безбедна. 

Док се новчаник за чување може сматрати мање безбедним од новчаника без старатељства, многи их преферирају јер не захтевају толико одговорности и обично су практичнији. Губитак ваше лозинке у новчанику који није за чување може бити финансијски погубан ако не предузмете довољне мере предострожности. Међутим, ако заборавите лозинку свог налога за размену, вероватно ћете моћи да је ресетујете. Обавезно пратите препоручене безбедносне мере размене како бисте најбоље заштитили дигиталну имовину у вашем крипто новчанику.

Остала решења за чување новчаника укључују улагање у крипто ЕТФ-ове и ЕТП-ове. Ове новије опције постају све популарније, посебно код институционалних инвеститора који траже већу инвестициону изложеност криптовалути и токенима. Они нуде опцију улагања у криптовалуте која не захтева управљање кључевима или трансакције на блокчејну. Они, међутим, наплаћују веће накнаде и пружају само изложеност дјелићу криптовалута и трговачких парова који се нуде на берзама.

Предности разматрања скрбничких новчаника

Бесплатне трансакције:

Једна од највећих предности Цустодиал новчаника је та што он, за разлику од других новчаника, не захтева накнаду за трансакцију. Омогућава клијентима да обављају бесплатне трансакције унутар екосистема. Савршен пример за то је Фрееваллет – новчаник за чување који је помогао потрошачима да уштеде око 500.000 долара на мрежним накнадама још 2019.

Нема већег ефекта изгубљених приватних кључева:

Трећа страна управља вашим скрбничким новчаником. Дакле, чак и ако изгубите свој приватни кључ или заборавите мнемоничку фразу, лако је повратити приступ свом новчанику и ускладиштеним средствима.

Већа могућност резервне копије:

Још једна предност скрбничких новчаника је да централни орган који управља вашим новчаником нуди резервне могућности. Ово олакшава поништавање било које трансакције или враћање претходне верзије.

Недостаци личних новчаника

Контрола старатеља над вашим новцем:

Највећи недостатак коришћења услуга криптовалута Цустодиал је то што немате аутономију над својим новчаником.

Трећа страна, тј. скрбник, има потпуну контролу над вашим средствима и повезаним процесима. Они имају слободу да предузму мере у вези са средствима, укључујући замрзавање ускладиштеног износа.

Потреба за КИЦ:

Још један недостатак увођења Цустодиал новчаника у ваше услуге је тај што овај тип новчаника стриктно препоручује корисницима да изврше КИЦ (Кнов Иоур Цустомер, ИД Верифицатион). Не можете добити приступ својим средствима или било којој од сродних услуга без доказивања свог идентитета. Ова неопходност идентификације верификације онемогућава основни принцип криптовалуте, тј. анонимност. 

Претња кршењем података:

Са скрбничком размјеном у односу на не-старатељску размјену, када први пут купите криптовалуте, вјероватно ће се завршити у онлине крипто новчанику за скрбничку размјену.

У случају Цустодиал размене криптовалута, огромна количина средстава корисника се чува у хладним и врућим новчаницима. Иако ови новчаници можда нису лака мета за хакере због умешаности различитих конформација, они су и даље рањиви на кршење безбедности. 

Један такав инцидент је онај са јапанском берзом Мт. Гок 2014. године, где је хаковано преко 70% биткоин трансакција, што је резултирало губитком од око 450 милиона долара. 

Нема могућности ван мреже:

На крају, али не и најмање важно, интернет веза је неопходна за пријављивање у Цустодиал новчанике или за обављање било које трансакције. 

Пошто је ово покривено, хајде да заронимо у концепт новчаника без старатељства да бисмо стекли кристално јасну представу о оба пре него што пређемо на део где погледамо поређење Цустодиал вс. Нон-Цустодиал.

Шта је новчаник без старатељства? 

То је врста Блоцкцхаин новчаника који вам омогућава да будете сопствена банка. Ово подразумева да корисници имају пуну контролу над својим средствима и повезаним приватним кључем. 

Преузимање личне одговорности за своју имовину

Крипто новчаници који се не чувају дају вам потпуну контролу над вашим кључевима, а самим тим и вашим средствима. Док неки људи похрањују велике количине криптовалута на рачунима за размјену, многи се осјећају угодније са новчаником без скрбништва, који елиминише трећу страну између вас и вашег криптовалута. 

Новчаници који се не чувају могу бити засновани на претраживачу, могу бити у облику софтвера инсталираног на мобилним уређајима или на десктопима, или могу бити хардверски уређаји, између осталих опција. Иако могу имати много облика, најсигурнији начин да држите своју криптовалуту је коришћење хардверских новчаника. Ови крипто новчаници обично изгледају као УСБ уређај за складиштење са екраном и аналогним дугмадима. 

Искључени када се не користе, ови хардверски, крипто новчаници који се не чувају морају бити повезани са рачунаром или мобилним уређајем преко УСБ портова или блуетоотх-а да би извршили трансакцију. Иако су технички повезани са интернетом током трансакције, потписивање трансакције приватним кључевима се обавља ван мреже унутар самог хардверског новчаника пре него што се пошаље онлајн у блок ланац ради потврде. Из тог разлога, чак ни рачунар или телефон заражен малвером не могу да приступе вашим средствима када користите хардверски новчаник који није под надзором. 

Док новчаници који нису под старатељством не захтевају да верујете трећој страни, они захтевају да верујете себи да бисте заштитили своје кључеве и новчаник. Ако изгубите новчаник, уништите новчаник или заборавите лозинку, а нисте предузели мере предострожности да бисте могли да поново генеришете новчаник, могли бисте изгубити приступ својим средствима. Сваки новчаник са значајним средствима без старатељства треба да буде заштићен лозинком, а та лозинка треба да се чува у писаном облику на локацији коју само ви знате. Поред тога, никоме не бисте требали дозволити физички приступ вашем крипто новчанику који није старатељски. Да је неко открио ПИН или лозинку, могао би да испразни ваша средства без вашег знања.  

Међутим, ако на крају изгубите приступ свом крипто новчанику или заборавите лозинку, постоји поступак резервне копије. Обично ћете генерисати секвенцијални низ од 12, 18 или 24 речи који се приказује приликом подешавања вашег крипто новчаника. 

Као и ваша лозинка, ово би требало да остане потпуно приватно и безбедно сачувано. Ова фраза за опоравак, такође позната као „сеед фраза“, омогућила би свакоме да „регенерише“ ваш крипто новчаник на другом уређају, дајући им приступ свим крипто билансима повезаним са вашим приватним кључевима. Са вашом основном фразом неко би могао да регенерише ваш крипто новчаник чак и без физичког приступа вашем оригиналном хардверском новчанику. 

Предности новчаника без чувања

Контрола корисника над средствима:

Главни разлог зашто нон-цустодиалс добијају огроман замах је тај што корисницима омогућавају индивидуални приступ њиховим средствима. Корисници не морају да траже било коју трећу страну да управљају својим средствима или обављају било какву сродну активност.

Сигурност у финансирању:

Пошто се сви детаљи повезани са вашим онлајн крипто новчаником и његовим средствима ослањају на вас, ризик од повреде података је много мањи. Ово је један од основних разлога зашто се 66,5% власника криптовалута ових дана ослања на решења за складиштење без старатељства и мобилно складиштење.

Тренутна повлачења:

За разлику од најбољих Цустодиал новчаника, овим новчаницима није потребна потврда треће стране за обављање сваке трансакције. Ово поједностављује цео процес и олакшава уживање у тренутним повлачењима.

Пошто је ово покривено, хајде да погледамо ограничења крипто новчаника без чувања да бисмо донели неутралну одлуку.

Када су у питању недостаци новчаника без старатељства, не постоји ништа значајно што би се могло истаћи. Тип новчаника нуди најбоље Блоцкцхаин објекте. Међутим, да би уживали у његовим предностима, неопходно је да корисници безбедно чувају свој кључ.

Недостаци новчаника који се не чувају

Кашњење трговине:

Биће тешко брзо трговати валутом, јер ће она у случају нечудништва у почетку бити послата на берзу.

Више одговорности:

Бити одговоран за сопствену безбедност значи велику одговорност. Чак и најмања грешка може довести до пљачке, брисања или непланираних последица.

Кориснички интерфејс:

Кориснички интерфејси су представљени на начин који је мало теже разумети.

Изгубљени кључеви једнако изгубљени новац:

У случају да изгубите кључ и фразу за почетак, неће бити никога ко би вам помогао да вратите новчаник или податке. Губитак приватног кључа или мнемоничког семена може довести до тога да корисник изгуби приступ свом новчанику, без могућности резервне копије и опоравка.

ОДРИЦАЊЕ ОД ОДГОВОРНОСТИ: Информације у посту нису финансијски савет, намењене су САМО У ОПШТЕ ИНФОРМАТИВНЕ СВРХЕ. Трговање криптовалутама је ВЕОМА ризично. Уверите се да разумете ове ризике и да сте одговорни за оно што радите са својим новцем.

Ако сте почетник. Верујем да ће вам чланак у наставку бити од користи ☞  Шта треба да знате пре него што уложите у криптовалуту - за почетнике

Која је разлика између скрбничког и не-кастодијског новчаника?

1. Чувар приватног кључа

Најважнији фактор који треба узети у обзир приликом упоређивања скрбничких и не-кастодијалних новчаника је ко држи приватни кључ.

У случају Цустодиал новчаника, трећа страна управља приватним кључем. Док, у случају новчаника без старатељства, све услуге чувања блокчејна бораве код корисника.

Дакле, у случају да желите да уведете новчаник у коме корисници могу да буду њихова сопствена банка, идите са идејом да креирате новчанике блокчејн без старатељства.

2. Врста трансакције

Још један фактор који треба узети у обзир током поређења крипто новчаника са скрбничким и не-кастодијалним новчаником је тип трансакције. 

Трансакција се рефлектује на ланцу у реалном времену у Нон-Цустодиал. Али, није тако у случају Цустодиал новчаника. 

Ово опет показује да први води емисију.

3. Сигурност

У случају крипто новчаника за чување на мрежи, сви осетљиви кориснички подаци се чувају у топлом и хладном складишту, које често хакују уљези података. Због тога је ниво безбедности низак у притвору, осим ако ауторитативна страна не примени јаке мере безбедности.

Док, у случају поређења крипто новчаника без старатељства, цела информација остаје код корисника. Ово смањује ризик од крађе података, осим ако корисник не подели детаље са неким или ако његов уређај не буде украден.

Дакле, овде опет, Нон-Цустодиал побеђује у борби за новчанике Цустодиал вс Нон-Цустодиал.

4. Могућност резервног копирања и опоравка

Када су у питању могућности прављења резервних копија и опоравка, крипто новчаници који нису Цустодиал заостају за Цустодиал.

Цустодиал новчаници чувају приватни кључ код себе. Дакле, чак и ако изгубите приступ подацима, можете поново добити приступ тако што ћете затражити од треће стране. 

Међутим, то није могуће у случају новчаника без старатељства где сте ви једини ауторитет.

5. Приступ ван мреже

Да бисте приступили свом финансирању и одговарајућим детаљима, потребно је да се пријавите у свој Скрбнички новчаник и упутите захтев централизованој власти. Због тога је неопходно имати интернет везу.

Али, не постоји такав захтев у новчаницима без старатељства. Ово, заузврат, значи да су новчаници без старатељства боља опција за уживање у потпуним услугама развоја блокчејна у реалном времену.

6. Будући обим

У складу са трендовима на тржишту криптовалута, новчаници без старатељства ће наставити да добијају предност у односу на Цустодиал због све већег броја случајева кршења података и корисника који постају свеснији у погледу приватности и безбедности својих података. 

7. Примери

Неки од популарних примера најбољих Цустодиал новчаника су: Бесплатни новчаник, Бинанце, БитМек, Битго, Блоцкцхаин.цом.

Неки примери најбољих новчаника без старатељства 2021 су: Елецтрум, Екодус, Ледгер Нано Кс, Трезор Оне, Зенго, Васаби, између осталих.

Док ће вам горепоменути компаративни фактори „Скрбнички у односу на не-кастодијске новчанике“ помоћи да одаберете прави блокчеин новчаник, ми топло препоручујемо новчанике без старатељства. Јер, ове листе новчаника које се не чувају нуде обиље могућности и држе бољу будућност на тржишту – нешто што се заузврат поставља као профитабилна пословна одлука.

Сада хајде да заронимо у разумевање дела Цустодиал вс. Нон-Цустодиал новчаника где се расправља о предностима и недостацима оба крипто новчаника.

Одабир између скрбничког новчаника и новчаника који није скрбнички кључна је одлука када је у питању осигурање ваших криптовалута. Неки више воле скрбнички рачун за размјену, док други преферирају новчанике који нису скрбнички, а неки на крају користе комбинацију ова два. Такође ћете морати да одлучите да ли желите врући или хладни новчаник и да ли да расподелите своје криптовалуте између различитих крипто новчаника. Без обзира на ваш избор, увек се придржавајте најбољих безбедносних пракси.

Прочитајте више: Шта је крипто новчаник | Све што треба да знате

Надам се да ће вам овај пост помоћи. Не заборавите да оставите лајк, коментаришете и поделите са другима. Хвала вам!

Која је разлика између доказа о улози и доказа о раду?

У овом посту ћемо разговарати о томе која је разлика између доказа о улози (ПоС) и доказа о раду (ПоВ)?

Приватност и безбедност су одувек били основа за дебате у крипто индустрији. Стога је основа механизма консензуса у блокчејну важна за одржавање мреже. На крају, ови консензуси се користе за постизање споразума о јединственој вредности података између низа дистрибуираних процеса и криптовалута. Дакле, кад год дође до квара система, механизам за исправљање на тај начин исправља грешке. Када упоредимо доказ о улози и доказ о раду, разлика је прилично очигледна.

Данас смо сви на ивици да видимо механизам консензуса Прооф оф Стаке (ПоС) за револуцију у постојећем Прооф оф Ворк (ПоВ). Иако оба ова механизма консензуса имају за циљ да регулишу легитимност децентрализоване јавне књиге блокчејна, верује се да је ПоС надоградња. Углавном да се заобиђу проблеми безбедносне инфилтрације као што је напад од 51% . То значи да је ПоС алгоритам отпорнији на напад и помаже да се пажљивије регулише издавање нових јединица свог снабдевања. Резултат? Све се то дешава без помоћи централне странке.

Дакле, да бисмо вам помогли да боље разумете разлике између доказа о улози и доказа о раду, истаћи ћемо разлике. То укључује механизам рударења, верификације трансакција, сигурност и још много тога.

Шта је доказ удела?

Доказ Стаке је унапређена алгоритам консензус пре свега у решавању проблема садашњи Доказ-на-Рад се суочава, укључујући и високих трошкова електричне енергије и безбедносним питањима. Иако оба ова алгоритма настоје да реше исти проблем, процес достизања циља је релативно различит. 

Увођење ПоС-а је да би се искоренили проблеми са којима се суочава Битцоин-ов ПоВ систем. У поређењу са Битцоин-овим ПоВ консензусом, ПоС има за циљ да се удаљи од зависности од рачунарске снаге и формира добро дефинисан низ блокова. Дакле, уместо да се рудари такмиче једни против других да заврше трансакцију на мрежи, неће бити конкуренције у избору особе за додавање блокова.

На крају крајева, ПоС замењује рударе валидаторима како би закључао улог у крипто екосистему. Стога се ови блокови називају ковани, а не минирани.

Шта је ДПоС?

Делегирани доказ удела (ДПоС) је савремени механизам консензуса за побољшање скалабилности без угрожавања структуре подстицаја изграђене на блокчејну. За разлику од конвенционалног ПоС механизма, ДПоС омогућава корисницима да зараде награде и права за валидацију трансакције, састављање блокова, кроз улагање новчића.

Дакле, ако корисник не успе да потврди трансакцију, блок ће бити пропуштен, а награда се акумулира за следећег сведока. На крају, ДПоС настоји да повећа ефикасност целокупног механизма и изгради кохерентнији екосистем. 

Како функционише ПоС?

ПоС алгоритам је концептуализован на основу произвољних изборних процеса за одабир чвора као валидатора за следећи блок. За разлику од ПоВ-а, неће бити никаквих математичких загонетки које треба решити да би се потврдио блок у замену за награду. Дакле, ублажавање енергетски интензивног процеса рударења.

Напротив, ПоС систем награђује валидаторе кроз накнаду за трансакцију. Дакле, корисник који учествује у процесу фалсификовања тако што улаже одређену количину новчића у мрежу може добити прилику да буде изабран за фалсификовање следећег блока. На пример, ако је један учесник уложио пет новчића док је неко други уложио 50 новчића; наравно, изабрани валидатор следећег блока су увек они са већом укупном вредношћу. На крају, што више уложите, веће су шансе да ћете бити изабрани да будете следећи валидатор. 

Међутим, консензус ПоС-а критикује се због фаворизовања према богатима. Најимућнији ће вероватно бити одабрани од стране система, док ће сиромашни бити дискриминисани. Наравно, ова методологија изазива дебату о пристрасности коју води неправедан систем. Стога су насумични избор блокова, избор старости новчића и систем рибара ушли у игру да би се заобишли недостаци.

Ево поделе ових јединствених интеграција:

Насумични избор блокова

Ова методологија нуди софистицирану логику комбиновањем најниже хеш вредности на чвору са највећом величином улога. Рандомизација помаже у регулисању здравог екосистема у оквиру ПоС консензуса и заштити вредног фалсификатора блокова који додаје блокове блокова.

Избор старости новчића

С друге стране, овај метод одабира се ослања на период у коме је криптовалута уложена. Ова методологија има за циљ да обезбеди непристрасан ПоС консензус и спречи доминацију већих уложених чворова на блок ланцу. То значи да кад год чвор искова блок, старост новчића ће се вратити на нулу и постојаће период хлађења да се блок поново фалсификује. 

Ево како израчунавате време хлађења старе новчића:

Старост новчића  = број уложених дана  к  број уложених новчића

На пример, ако сте уложили само један новчић 20 дана, старост новчића је 20 и биће ресетована на нулу док не будете могли поново да кривотворите други блок.

Фисхерман Регулаторс

Правила се разликују у зависности од сваке криптовалуте која користи алгоритам Прооф оф Стаке. Па, рибарски приступ је ту да ублажи злонамерне активности против валидатора. Када је валидатор поседовао претњу по мрежу, валидатори би могли да ризикују да изгубе своја средства. Осим тога, валидатор такође може бити стављен на црну листу да више не буде валидатор.

Међутим, ако чворови одлуче да престану да буду фалсификат, могу повући све награде и улоге. То значи да сви блокови морају бити верификовани и потврдити да нема учешћа у било каквим лажним активностима.

Шта је доказ о раду?

Овај механизам консензуса је увео Сатоши Накамото заједно са Битцоин-ом у белој књизи још 2008. Као решење за толеранцију грешака, ПоВ се користи као протокол криптовалуте за генерисање нових блокова уз одржавање мреже кроз процес рударења. У замену за награде, рудари морају да одржавају мрежу решавањем замршених криптографских проблема. 

Имплементација ПоВ има за циљ децентрализацију трансакција и искорењивање могућности двоструке потрошње или 51% напада. Међутим, појава остаје неизбежна. У ствари, напад се догодио на Битцоин Цасх и Етхереум Цлассиц више пута. Поврх тога, употреба ПоВ-а прилично троши енергију. Да додамо, рударски хардвер за рударење је релативно скуп за одржавање система. Стога је скалабилност овог подешавања упитна. 

Како ПоВ функционише?

Рудари користе ПоВ протокол у процесу рударења. Дакле, када неко пошаље Битцоин од једног до другог, блок са временском ознаком на децентрализованој мрежи ће забележити трансакцију. Да би потврдили трансакцију, рудари морају да примене рачунарску снагу ( хеш стопу ) да би решили сложене математичке загонетке. Да би се подржао консензус, већина чворова мора да се сложи да су проблеми решени. 

Доказ о улози у односу на доказ о раду: разлике

Приватност и безбедност су одувек били основа за дебате у крипто индустрији. Стога је основа механизма консензуса у блокчејну важна за одржавање мреже. На крају, ови консензуси се користе за постизање споразума о јединственој вредности података између низа дистрибуираних процеса и криптовалута. Дакле, кад год дође до квара система, механизам за исправљање на тај начин исправља грешке. Када упоредимо доказ о улози и доказ о раду , разлика је прилично очигледна.

Данас смо сви на ивици да видимо механизам консензуса Прооф оф Стаке (ПоС) за револуцију у постојећем Доказу рада (ПоВпро). Иако оба ова механизма консензуса имају за циљ да регулишу легитимност децентрализоване јавне књиге блокчејна, верује се да је ПоС надоградња. Углавном да се заобиђу проблеми безбедносне инфилтрације као што је напад од 51% . То значи да је ПоС алгоритам отпорнији на напад и помаже да се пажљивије регулише издавање нових јединица свог снабдевања. Резултат? Све се то дешава без помоћи централне странке.

Дакле, да бисмо вам помогли да боље разумете разлике између доказа о улози и доказа о раду, истаћи ћемо разлике. То укључује механизам рударења, верификације трансакција, сигурност и још много тога.

Шта је доказ удела?

Доказ Стаке је унапређена алгоритам консензус пре свега у решавању проблема садашњи Доказ-на-Рад се суочава, укључујући и високих трошкова електричне енергије и безбедносним питањима. Иако оба ова алгоритма настоје да реше исти проблем, процес достизања циља је релативно различит. 

Увођење ПоС-а је да би се искоренили проблеми са којима се суочава Битцоин-ов ПоВ систем. У поређењу са Битцоин-овим ПоВ консензусом, ПоС има за циљ да се удаљи од зависности од рачунарске снаге и формира добро дефинисан низ блокова. Дакле, уместо да се рудари такмиче једни против других да заврше трансакцију на мрежи, неће бити конкуренције у избору особе за додавање блокова.

На крају крајева, ПоС замењује рударе валидаторима како би закључао улог у крипто екосистему. Стога се ови блокови називају ковани, а не минирани.

Шта је ДПоС?

Делегирани доказ удела (ДПоС) је савремени механизам консензуса за побољшање скалабилности без угрожавања структуре подстицаја изграђене на блокчејну. За разлику од конвенционалног ПоС механизма, ДПоС омогућава корисницима да зараде награде и права за валидацију трансакције, састављање блокова, кроз улагање новчића.

Дакле, ако корисник не успе да потврди трансакцију, блок ће бити пропуштен, а награда се акумулира за следећег сведока. На крају, ДПоС настоји да повећа ефикасност целокупног механизма и изгради кохерентнији екосистем. 

Како функционише ПоС?

ПоС алгоритам је концептуализован на основу произвољних изборних процеса за одабир чвора као валидатора за следећи блок. За разлику од ПоВ-а, неће бити никаквих математичких загонетки које треба решити да би се потврдио блок у замену за награду. Дакле, ублажавање енергетски интензивног процеса рударења.

Напротив, ПоС систем награђује валидаторе кроз накнаду за трансакцију. Дакле, корисник који учествује у процесу фалсификовања тако што улаже одређену количину новчића у мрежу може добити прилику да буде изабран за фалсификовање следећег блока. На пример, ако је један учесник уложио пет новчића док је неко други уложио 50 новчића; наравно, изабрани валидатор следећег блока су увек они са већом укупном вредношћу. На крају, што више уложите, веће су шансе да ћете бити изабрани да будете следећи валидатор. 

Међутим, консензус ПоС-а критикује се због фаворизовања према богатима. Најимућнији ће вероватно бити одабрани од стране система, док ће сиромашни бити дискриминисани. Наравно, ова методологија изазива дебату о пристрасности коју води неправедан систем. Стога су насумични избор блокова, избор старости новчића и систем рибара ушли у игру да би се заобишли недостаци.

Ево поделе ових јединствених интеграција:

Насумични избор блокова

Ова методологија нуди софистицирану логику комбиновањем најниже хеш вредности на чвору са највећом величином улога. Рандомизација помаже у регулисању здравог екосистема у оквиру ПоС консензуса и заштити вредног фалсификатора блокова који додаје блокове блокова.

Избор старости новчића

С друге стране, овај метод одабира се ослања на период у коме је криптовалута уложена. Ова методологија има за циљ да обезбеди непристрасан ПоС консензус и спречи доминацију већих уложених чворова на блок ланцу. То значи да кад год чвор искова блок, старост новчића ће се вратити на нулу и постојаће период хлађења да се блок поново фалсификује. 

Ево како израчунавате време хлађења старе новчића:

Старост новчића  = број уложених дана  к  број уложених новчића

На пример, ако сте уложили само један новчић 20 дана, старост новчића је 20 и биће ресетована на нулу док не будете могли поново да кривотворите други блок.

Фисхерман Регулаторс

Правила се разликују у зависности од сваке криптовалуте која користи алгоритам Прооф оф Стаке. Па, рибарски приступ је ту да ублажи злонамерне активности против валидатора. Када је валидатор поседовао претњу по мрежу, валидатори би могли да ризикују да изгубе своја средства. Осим тога, валидатор такође може бити стављен на црну листу да више не буде валидатор.

Међутим, ако чворови одлуче да престану да буду фалсификат, могу повући све награде и улоге. То значи да сви блокови морају бити верификовани и потврдити да нема учешћа у било каквим лажним активностима.

Шта је доказ о раду?

Овај механизам консензуса је увео Сатоши Накамото заједно са Битцоин-ом у белој књизи још 2008. Као решење за толеранцију грешака, ПоВ се користи као протокол криптовалуте за генерисање нових блокова уз одржавање мреже кроз процес рударења. У замену за награде, рудари морају да одржавају мрежу решавањем замршених криптографских проблема. 

Имплементација ПоВ има за циљ децентрализацију трансакција и искорењивање могућности двоструке потрошње или 51% напада. Међутим, појава остаје неизбежна. У ствари, напад се догодио на Битцоин Цасх и Етхереум Цлассиц више пута. Поврх тога, употреба ПоВ-а прилично троши енергију. Да додамо, рударски хардвер за рударење је релативно скуп за одржавање система. Стога је скалабилност овог подешавања упитна. 

Како ПоВ функционише?

Рудари користе ПоВ протокол у процесу рударења. Дакле, када неко пошаље Битцоин од једног до другог, блок са временском ознаком на децентрализованој мрежи ће забележити трансакцију. Да би потврдили трансакцију, рудари морају да примене рачунарску снагу ( хеш стопу ) да би решили сложене математичке загонетке. Да би се подржао консензус, већина чворова мора да се сложи да су проблеми решени. 

Доказ о улози у односу на доказ о раду: разлике

Данас је блокчејн технологија цијењена због сигурности. Али то се не дешава без значајних функција механизма консензуса. Иако су и ПоС и ПоВ осмишљени за борбу против хакова и превара блокчејна, они одступају један од другог.

Ево прегледа његових разлика: 

Мининг Мецханисм

Систем Прооф оф Стаке је ефикаснији када се упореди са ПоВ системом рударења. То је зато што ПоС не захтева рударење док рудари захтевају колосалну енергију за рударење криптовалуте засноване на ПоВ-у као што је Битцоин.

Са ПоС-ом, снага рударења се дистрибуира пропорционално новчићима које рудар држи. Тиме се ограничава проценат рударења трансакције кроз власништво над уделом рудара. Дакле, рецимо да је рудар уложио 10% Битцоина, максимални блокови који се могу рударити је ограничен на 10%. 

Потрошња енергије

Битцоин је одувек био у центру пажње, укључујући и енергију коју је трошио. Са Битцоин-овим ПоВ системом који користи скоро 0,21% светског снабдевања енергијом, рударење биткоина је најмање еколошки прихватљива дигитална имовина. Осим тога, конкурентска природа рударења биткоина значи да је потребна већа рачунарска снага да би се одржао екосистем.

Са имплементацијом ПоС система, рударење се може заменити минималном количином енергије за одржавање система. Резултат? Окружење је обновљено, а скалабилност се одржава кроз учешће заједнице. 

Без поверења и децентрализација

Ризик од централизације је један од највећих проблема са консензусним алгоритмом Прооф оф Ворк. Пошто је систем рударења заробљеника много више резервисан за већину, транспарентност овог система је замагљена за заједницу. Када се ПоВ ослања само на већину, креће се ка идеји централизације дајући могућност манипулације мрежом или трансакцијама. 

Доказ удела, с друге стране, пружа праведније решење кроз расподелу овлашћења унутар носилаца и учесника. То значи да је контрола мреже пропорционална томе колико учесник улаже. На пример, учесник А у ПоС-у улаже у 20 кованица и он ће добити исту количину енергије.

Међутим, исти учесник улаже у 20 новчића више од учесника Б; он ће добити више рачунарске снаге. Као резултат тога, ПоС је транспарентнији јер је мрежа ригиднија у поређењу са ПоВ.

Сигурност

Доказ о раду на Битцоин-у може бити отпоран на одређени напад. Али он је рањив на потенцијалне безбедносне ризике, укључујући напад од 51% и нестабилност система због рачвања.

Када се виљушка деси на блокчејну, екосистем је подељен. Рецимо да је блок ланац рачваст; рудари би морали да усмере своју рударску снагу на стари и новоформирани блок ланац. Наравно, хард-форк значи донети робу, а не штету. Ипак, подела снаге рударења смањује стопу рударења крипто рудара.

Међутим, Прооф оф Стаке је отпорнији на напад од 51%. То је зато што је још скупље извршити овај злонамерни напад на ПоС. Иако то није сасвим немогуће, све док нападачи могу да поднесу драстично повећану цену криптовалута и прикупе довољно енергије за кратко време.

Расподела награда

И ПоВ и ПоС награђују криптовалуте учесницима који могу да предложе важећи блок. Међутим, награда система ПоС пропорционална је износу који учесник улаже као колатерал за верификацију трансакције. Ипак, величина и колико дуго је криптовалута уложена играју улогу у одређивању ко ће први да верификује трансакцију.

Доказ о улози у односу на доказ о раду: предности 

Оба ова механизма консензуса су неопходна за блоцкцхаин. Ипак, користи су различите, поготово зато што оба ова механизма служе другој сврси. 

ПоС механизам је користан за животну средину јер се мање ослања на електричну енергију. Виши колатерални захтеви и теже казне за неисправан блок на ПоС-у такође резултирају здравијим екосистемом и дугорочно је одрживији. Такође нуди праведнији систем рударења са скалабилним трансакцијама у поређењу са ПоВ. Најбоље од свега? ПоС се удаљава од идеје централизације фокусирајући се на власништво појединца над новчићима ради делегирања контроле.

Доказ о улози у односу на доказ о раду: ризици

Ризици од ПоС-а:

 • Комплекс:  Компликовани системи са колатералом и механизмом одмазде повећавају појаву грешака. Нетачан обрачун колатерала може довести до тога да валидатори изгубе све улоге.
 • Пристрасност:  За просечне инвеститоре је већи изазов да учествују јер захтева много улога и времена да би се добиле значајне награде.

Ризици од ратног заробљеништва:

 • Двострука потрошња:  Ово се дешава када ентитет поново користи иста средства више пута. То се дешава када ентитет контролише довољну рачунарску снагу да се мења у блок ланац. Ентитет може да поништи трансакцију да би направио посебан блок ланац за нелегалну двоструку потрошњу криптовалута.
 • Велика потрошња електричне енергије:  Битцоин рударење користи више енергије него цела Швајцарска.

Који је сигурнији механизам консензуса?

Многи криптовалути још увек користе консензус доказа о раду, укључујући титан Битцоин и Етхереум. Међутим, чини се да је алгоритам Прооф оф Стаке сигурнији. То је зато што ће бити још скупље нападати трансакцију на ПоС-у у поређењу са ПоВ-ом.

У ствари, Етхереум 2.0 ће бити спреман за лансирање са моделом Прооф оф Стаке у којем се рудари називају валидатори блокова. Дакле, обезбеђивање безбедног екосистема блокова за рударе и инвеститоре. 

Који крипто усваја доказ удела?

Већина криптовалута данас још увек користи алгоритам Прооф оф Ворк, укључујући Битцоин. Међутим, многе криптовалуте прелазе на алгоритам Прооф оф Стаке. То даје различите економске користи ХОДЛ-овима да покрећу главни чвор или улажу новчиће у замену за награде. Ево неких од криптовалута које користе ПоС механизам:

НЕО : Први кинески опен-соурце блоцкцхаин пројекат омогућава више од једног крипто-токена да се уложи у НЕО новчаник. Учесници зарађују награде у облику НеоГАС-а са приближно 2% до 3% годишње стопе поврата.

Стратис (СТРАТ) : Улагање СТРАТ-а у Стратис новчаник може вам донети награде са око 0,5% до 1% годишње стопе поврата. 

Нкт (НКСТ) : То је крипто новчић који користи минималну хардверску опрему да би зарадио награде за улог. Не зависи од концепта старости новчића који користе други ПоС криптовалути и веома је отпоран на нападе улог. Годишња стопа поврата је око 1,26%.

Тезос (КСТЗ) : Ангажовање заинтересованих страна у мрежним променама кроз систем гласања. Тезос настоји да реши проблеме управљања, а заинтересоване стране добијају награде за учешће како би систем наставио да ради. Повраћај награда је око 6% годишње. 

Трон (ТРКС) : Трон је успео са својим децентрализованим апликацијама и куповином БитТоррент-а и Стеемит-а. Зарађивање пасивног прихода од ТРКС-а кроз улагање ће вам задржати око 4% годишње камате. 

Цосмос (АТОМ) : Награде за улагање су највеће, са око 8% годишњег поврата са Цосмосом. Цосмос је експоненцијално растао са преко 100 пројеката широм света, а чак и Бинанце користи њихову технологију за изградњу Бинанце Цхаин-а. 

Каква је будућност Блоцкцхаин-овог консензуса? 

Иако је Прооф оф Ворк стандардни консензус алгоритам за многе мреже криптовалута, ПоС консензус је ту да револуционише постојећи протокол. Циркулација хибридних ПоС-а и ПоВ-а може изгледати као одлична надоградња која ће се међусобно похвалити због њихових мана. Усвајање хибридног механизма остаје непознато. Како технологија наставља да се развија, блоцкцхаин би такође.