Ken Mueller

Ken Mueller

1647333645

Bagaimana Token Pembekal Kecairan (Token LP) Berfungsi?

 Dalam siaran ini, anda akan mempelajari Apakah Token Penyedia Kecairan dan Bagaimana Token Penyedia Kecairan (Token LP) Berfungsi?

Apakah Pembekal Kecairan?

Pembekal kecairan ialah pelabur yang mempertaruhkan token mata wang kripto mereka pada DEX untuk memperoleh yuran transaksi, sering dirujuk sebagai perlombongan kecairan atau pembuatan pasaran. Yuran transaksi ini selalunya didenominasikan dalam kadar faedah, dan faedah berbeza-beza berdasarkan jumlah kecairan yang tersedia dan bilangan urus niaga dalam kumpulan kecairan. Walaupun Uniswap tidak menunjukkan kadar faedah yang akan anda peroleh, anda boleh menganggarkan hasil anda berdasarkan volum transaksi dan jumlah kecairan yang dipertaruhkan dalam kumpulan.


Mengapa Anda Memerlukan Kecairan?

Perkara pertama yang terlintas di fikiran apabila memikirkan tentang cara token LP berfungsi ialah faktor khusus yang bertanggungjawab untuk mendorong permintaan kecairan. DeFi melonjak dalam populariti dan penggunaan semasa penutupan COVID pada tahun 2020. Sehingga kini, jumlah nilai yang dikunci dalam protokol DeFi dengan mudah melebihi $200 bilion dengan margin yang sihat. Di antara banyak penyelesaian DeFi yang berjaya, Uniswap, pertukaran kripto terdesentralisasi, telah menunjukkan pertumbuhan yang menjanjikan dengan lebih daripada $9 bilion aset kripto terkunci dalam platform. Refleksi yang lebih dekat tentang Uniswap akan memberikan jawapan yang ideal untuk pertanyaan tentang keperluan kecairan.

Uniswap berfungsi sebagai asas blockchain Ethereum dan memanfaatkan kontrak pintar untuk memegang aset kripto dalam kumpulan kecairan. Pelabur boleh berdagang mata wang kripto terus daripada kumpulan kecairan ini. Anda juga harus perhatikan kemungkinan memperoleh yuran transaksi dengan menyediakan kecairan kepada bursa terdesentralisasi seperti Uniswap. Bagaimana? Di sinilah anda mesti mengetahui cara token pembekal kecairan berfungsi dalam kumpulan kecairan pertukaran terdesentralisasi. Kumpulan mudah tunai ETH-USDC di Uniswap boleh membantu pelabur memperoleh yuran transaksi yang hampir sama dengan 25% kadar faedah tahunan ke atas pelaburan mereka. 

Memahami Kumpulan Kecairan dan Token Pembekal Kecairan

Jika anda telah mengikuti ekosistem DeFi dengan teliti, maka anda pasti pernah mendengar tentang istilah Automated Market Maker atau AMM pada satu ketika. Platform AMM seperti Uniswap, Balancer dan Curve ialah aspek fokus dalam ekosistem kewangan terdesentralisasi atau DeFi yang berkembang pesat. 

Paling penting, AMM mewakili pendekatan yang benar-benar baharu dan berubah untuk berdagang dalam perspektif umum. Apakah AMM? Pembuat Pasaran Automatik mencipta pasaran di mana pengguna tidak perlu bergantung kepada pihak lain untuk menjalankan transaksi. Sebagai contoh, jika anda ingin menukar Bitcoin anda dengan Ether pada sistem AMM, anda tidak perlu menunggu pemilik Ether untuk menjalankan transaksi. 

Sebaliknya, sistem AMM menggunakan fungsi utama yang dikenali sebagai token Pembekal Kecairan atau token LP. Jadi, apakah itu pembekal kecairan? Penyedia kecairan sebenarnya adalah pelabur yang mengunci aset kripto mereka pada pertukaran terdesentralisasi untuk memperoleh yuran transaksi. Token LP adalah aspek penting dalam memastikan kecairan untuk pertukaran terdesentralisasi. Paling penting sekali, mereka memastikan bahawa AMM bukan jagaan dan tidak memegang token anda. Sebenarnya, anda mungkin tertanya-tanya tentang soalan seperti "bagaimana penyedia kecairan bekerja kripto?" dengan AMM. 

Bertani dengan Token LP 

Token pembekal kecairan ialah bukti bahawa anda memiliki sebahagian daripada kumpulan kecairan yang anda pertaruhkan aset kripto anda. Anda memerlukan token ini untuk menebus aset anda apabila anda ingin menjual token anda, tetapi sehingga masa itu anda boleh menggunakan token LP tertentu untuk menghasilkan ladang .

Pertanian hasil merujuk kepada strategi pelaburan di mana pelabur mata wang kripto bertukar antara kumpulan kecairan yang berbeza untuk memperoleh kadar faedah tertinggi yang mungkin. Mereka sering melakukan ini dengan memanfaatkan kedudukan mereka dengan membuat pinjaman pada platform DeFi seperti Compound atau MakerDao.

Platform tertentu membenarkan anda mempertaruhkan token LP anda untuk memperoleh ganjaran tambahan dalam kumpulan mudah tunai yang berasingan. Kebanyakan platform ini kecil, dan anda menghadapi risiko kehilangan aset anda melalui kegagalan kontrak pintar. Bergantung pada toleransi risiko anda, mungkin lebih baik untuk hanya mempertaruhkan aset kripto anda dalam 1 kumpulan kecairan.

Apakah Kolam Kecairan?

Kumpulan kecairan menggunakan kontrak pintar pada blockchain Ethereum untuk menyediakan kecairan bagi pertukaran terdesentralisasi. Penyedia kecairan boleh menggunakan dompet Ethereum mereka untuk menghantar token ke kumpulan kecairan, di mana dana pelabur diagregatkan untuk kecairan pada DEX. 

Uniswap mengenakan yuran transaksi rata 0.3% untuk setiap swap, dan yuran ini diagihkan secara berkadar kepada setiap pelabur dalam kumpulan kecairan. Bergantung pada kumpulan yang anda laburkan dan jumlah urus niaga di Uniswap, anda boleh memperoleh mana-mana sahaja daripada 2% hingga 50% faedah tahunan daripada yuran pembekal kecairan.

Kerja Token Pembekal Kecairan

Token pembekal kecairan atau token LP ialah sorotan mandatori DEX baharu berdasarkan Sistem Pembuat Pasaran Automatik. Mereka memastikan bahawa AMM bukan jagaan. Jadi, anda boleh perhatikan bahawa token LP berfungsi tanpa memperuntukkan kawalan aset crypto anda kepada DEX. Sebaliknya, token LP berfungsi melalui fungsi automatik, yang boleh memacu keadilan dan desentralisasi. Selepas itu, token pembekal kecairan juga boleh membuka jalan baharu untuk berdagang dan mengakses token di seluruh ekosistem DeFi. Ciri bukan penjagaan dalam platform AMM ialah salah satu sorotan utama yang mana ia berada dalam ekosistem DeFi. 

Anda boleh memahami cara token pembekal kecairan berfungsi dengan mengambil perhatian fakta bahawa anda berada dalam kawalan. Pembekal kecairan mendapat token LP sebagai balasan untuk menyediakan aset dalam kumpulan kecairan dan kekal mengawal token mereka. Ia juga penting untuk ambil perhatian bahawa kod autonomi menyokong pengurusan kumpulan kecairan. Tanpa sebarang campur tangan manual, kumpulan kecairan memberikan jaminan keadilan. Selain itu, token LP juga mewakili bahagian penyedia kecairan dalam kumpulan tertentu. Pada masa yang sama, anda juga harus ambil perhatian bahawa penyedia kecairan mengawal sepenuhnya token LP mereka. 

Pengagihan sama rata token LP mengikut sumbangan penyedia kecairan adalah sorotan unik dalam cara token LP berfungsi. Jika anda menyumbang aset bernilai $100 USD dalam kumpulan Uniswap yang mempunyai jumlah nilai $1000, maka anda akan menerima 10% daripada token LP untuk kumpulan tersebut. Token pembekal kecairan mewakili bahagian anda dalam aset dalam kumpulan kecairan. Token LP memberi anda kawalan sepenuhnya ke atas aset anda dan kebebasan untuk mengeluarkannya mengikut keutamaan anda. 

Aplikasi Token Pembekal Kecairan (LP). 

Jika anda ingin mencari jawapan kepada "bagaimana penyedia kecairan berfungsi dengan kripto?" anda juga harus memahami aplikasi token LP. Sebagai pembekal kecairan, anda boleh memanfaatkan token LP anda untuk kes penggunaan yang berbeza. Salah satu cadangan nilai utama yang dikaitkan dengan token LP merujuk kepada peningkatan dalam kecairan. Pendekatan lain yang berguna untuk memanfaatkan token LP ialah pertanian hasil. Mari kita lihat cara token LP berfungsi untuk meningkatkan kecairan dalam DeFi dan memudahkan pertanian hasil.

Token dan Kecairan Pembekal Kecairan

Kecairan adalah keperluan yang tidak dapat dielakkan dalam ruang DeFi, yang boleh menyokong penukaran satu aset kepada aset lain tanpa sebarang turun naik drastik dalam harga aset tersebut. Dalam kes kewangan tradisional, anda boleh mendapati bahawa tunai ialah aset yang paling menonjol dengan kecairan yang tinggi. Sebaliknya, anda tidak dapat mencari cara mudah untuk menukar wang tunai kepada kripto. 

Sebelum ketibaan token pembekal kecairan, hampir mustahil untuk mengakses token berasaskan Ethereum. Secara amnya, pengguna terpaksa mengunci aset mereka dalam ekosistem Ethereum semasa tempoh penggunaan. Hampir mustahil bagi pemilik token untuk mengakses token mereka apabila mereka sedang digunakan. 

Sebelum anda memahami cara token pembekal kecairan berfungsi, anda harus mengenal pasti cara token dikunci semasa dipertaruhkan, secara amnya sebagai sebahagian daripada mekanisme tadbir urus. Mekanisme Proof-of-Stake atau PoS Ethereum 2.0 memerlukan pemilik token untuk mempertaruhkan aset mereka dalam platform. 

Pemilik ETH perlu mengunci aset mereka dalam platform untuk mengesahkan dan menambah blok baharu untuk memperoleh ganjaran. Dalam kes sedemikian, anda boleh menemui perbezaan yang ketara dalam cara token LP berfungsi. Memasukkan token dalam Ethereum pada asasnya bermakna anda tidak boleh menggunakannya untuk tujuan lain. Akibatnya, kecairan sistem menurun secara radikal. 

Walau bagaimanapun, melihat dengan lebih dekat cara token pembekal kecairan berfungsi dalam sistem berasaskan AMM boleh membantu anda mencari cara ia menyelesaikan isu kecairan dalam DeFi. Fakta menarik tentang token LP ialah anda boleh menggunakan token yang sama beberapa kali. Tidak kira sama ada token anda dikunci dalam mekanisme tadbir urus platform atau penyelesaian DeFi. Token LP berfungsi dengan membuka jalan untuk pertaruhan tidak langsung, yang boleh menyelesaikan isu kecairan crypto yang terhad. Bagaimana? Token LP membolehkan anda membuktikan pemilikan token anda, dengan itu meluaskan prospek untuk menggunakan token anda daripada mempertaruhkannya.

Prospek Pertanian Hasil

Penyedia kecairan juga merupakan instrumen berguna untuk membolehkan keupayaan pertanian hasil dalam penyelesaian DeFi. Kewangan terdesentralisasi atau DeFi ialah ruang yang berkembang pesat, dan pemahaman terperinci tentang jawapan kepada "bagaimana penyedia kecairan bekerja kripto?" boleh membuka butiran lanjut tentang token LP. Tanpa mengira nama mereka merentas platform yang berbeza, token LP berfungsi sebagai bukti matematik sumbangan anda kepada kumpulan kecairan. Sekarang, anda juga harus mengambil perhatian satu lagi istilah menarik dalam ruang DeFi, iaitu, pertanian hasil. 

Ladang hasil dan token LP berkait rapat jika anda cuba menyiasat cara token LP berfungsi secara mendalam. Penternakan hasil pada asasnya melibatkan penyimpanan token dalam pelbagai penyelesaian DeFi untuk meningkatkan pendapatan daripada kepentingan. Anda boleh memindahkan token antara protokol yang berbeza untuk memaksimumkan keuntungan. Walau bagaimanapun, menggunakan token LP dan pertanian hasil bersama-sama perlahan-lahan mula mendapat perhatian. Sebagai contoh, anda boleh mendapatkan token CRV pada protokol Curve dengan menggunakan token DAI. Token LP boleh membiarkan kecairan anda berfungsi untuk anda dengan memperoleh yuran transaksi serta hasil pertanian untuk anda.

Gambaran keseluruhan yang jelas tentang cara token pembekal kecairan berfungsi memberikan gambaran keseluruhan yang menyeluruh tentang potensi DeFi. Pembekal kecairan ialah aspek yang tidak dapat dipisahkan dalam landskap DeFi yang baru muncul, yang bergantung pada pertukaran terdesentralisasi seperti Uniswap dan Balancer. Pembekal kecairan mempertaruhkan aset mereka dalam kumpulan kecairan di bursa ini atau penyelesaian DeFi yang lain. Kumpulan kecairan menawarkan sumber yang diperlukan untuk pedagang dan pengguna lain di platform untuk menjalankan transaksi. 

Terima kasih kerana membaca!

What is GEEK

Buddha Community

Royce Reinger

Royce Reinger

1658068560

WordsCounted: A Ruby Natural Language Processor

WordsCounted

We are all in the gutter, but some of us are looking at the stars.

-- Oscar Wilde

WordsCounted is a Ruby NLP (natural language processor). WordsCounted lets you implement powerful tokensation strategies with a very flexible tokeniser class.

Features

 • Out of the box, get the following data from any string or readable file, or URL:
  • Token count and unique token count
  • Token densities, frequencies, and lengths
  • Char count and average chars per token
  • The longest tokens and their lengths
  • The most frequent tokens and their frequencies.
 • A flexible way to exclude tokens from the tokeniser. You can pass a string, regexp, symbol, lambda, or an array of any combination of those types for powerful tokenisation strategies.
 • Pass your own regexp rules to the tokeniser if you prefer. The default regexp filters special characters but keeps hyphens and apostrophes. It also plays nicely with diacritics (UTF and unicode characters): Bayrūt is treated as ["Bayrūt"] and not ["Bayr", "ū", "t"], for example.
 • Opens and reads files. Pass in a file path or a url instead of a string.

Installation

Add this line to your application's Gemfile:

gem 'words_counted'

And then execute:

$ bundle

Or install it yourself as:

$ gem install words_counted

Usage

Pass in a string or a file path, and an optional filter and/or regexp.

counter = WordsCounted.count(
 "We are all in the gutter, but some of us are looking at the stars."
)

# Using a file
counter = WordsCounted.from_file("path/or/url/to/my/file.txt")

.count and .from_file are convenience methods that take an input, tokenise it, and return an instance of WordsCounted::Counter initialized with the tokens. The WordsCounted::Tokeniser and WordsCounted::Counter classes can be used alone, however.

API

WordsCounted

WordsCounted.count(input, options = {})

Tokenises input and initializes a WordsCounted::Counter object with the resulting tokens.

counter = WordsCounted.count("Hello Beirut!")

Accepts two options: exclude and regexp. See Excluding tokens from the analyser and Passing in a custom regexp respectively.

WordsCounted.from_file(path, options = {})

Reads and tokenises a file, and initializes a WordsCounted::Counter object with the resulting tokens.

counter = WordsCounted.from_file("hello_beirut.txt")

Accepts the same options as .count.

Tokeniser

The tokeniser allows you to tokenise text in a variety of ways. You can pass in your own rules for tokenisation, and apply a powerful filter with any combination of rules as long as they can boil down into a lambda.

Out of the box the tokeniser includes only alpha chars. Hyphenated tokens and tokens with apostrophes are considered a single token.

#tokenise([pattern: TOKEN_REGEXP, exclude: nil])

tokeniser = WordsCounted::Tokeniser.new("Hello Beirut!").tokenise

# With `exclude`
tokeniser = WordsCounted::Tokeniser.new("Hello Beirut!").tokenise(exclude: "hello")

# With `pattern`
tokeniser = WordsCounted::Tokeniser.new("I <3 Beirut!").tokenise(pattern: /[a-z]/i)

See Excluding tokens from the analyser and Passing in a custom regexp for more information.

Counter

The WordsCounted::Counter class allows you to collect various statistics from an array of tokens.

#token_count

Returns the token count of a given string.

counter.token_count #=> 15

#token_frequency

Returns a sorted (unstable) two-dimensional array where each element is a token and its frequency. The array is sorted by frequency in descending order.

counter.token_frequency

[
 ["the", 2],
 ["are", 2],
 ["we", 1],
 # ...
 ["all", 1]
]

#most_frequent_tokens

Returns a hash where each key-value pair is a token and its frequency.

counter.most_frequent_tokens

{ "are" => 2, "the" => 2 }

#token_lengths

Returns a sorted (unstable) two-dimentional array where each element contains a token and its length. The array is sorted by length in descending order.

counter.token_lengths

[
 ["looking", 7],
 ["gutter", 6],
 ["stars",  5],
 # ...
 ["in",   2]
]

#longest_tokens

Returns a hash where each key-value pair is a token and its length.

counter.longest_tokens

{ "looking" => 7 }

#token_density([ precision: 2 ])

Returns a sorted (unstable) two-dimentional array where each element contains a token and its density as a float, rounded to a precision of two. The array is sorted by density in descending order. It accepts a precision argument, which must be a float.

counter.token_density

[
 ["are",   0.13],
 ["the",   0.13],
 ["but",   0.07 ],
 # ...
 ["we",   0.07 ]
]

#char_count

Returns the char count of tokens.

counter.char_count #=> 76

#average_chars_per_token([ precision: 2 ])

Returns the average char count per token rounded to two decimal places. Accepts a precision argument which defaults to two. Precision must be a float.

counter.average_chars_per_token #=> 4

#uniq_token_count

Returns the number of unique tokens.

counter.uniq_token_count #=> 13

Excluding tokens from the tokeniser

You can exclude anything you want from the input by passing the exclude option. The exclude option accepts a variety of filters and is extremely flexible.

 1. A space-delimited string. The filter will normalise the string.
 2. A regular expression.
 3. A lambda.
 4. A symbol that names a predicate method. For example :odd?.
 5. An array of any combination of the above.
tokeniser =
 WordsCounted::Tokeniser.new(
  "Magnificent! That was magnificent, Trevor."
 )

# Using a string
tokeniser.tokenise(exclude: "was magnificent")
# => ["that", "trevor"]

# Using a regular expression
tokeniser.tokenise(exclude: /trevor/)
# => ["magnificent", "that", "was", "magnificent"]

# Using a lambda
tokeniser.tokenise(exclude: ->(t) { t.length < 4 })
# => ["magnificent", "that", "magnificent", "trevor"]

# Using symbol
tokeniser = WordsCounted::Tokeniser.new("Hello! محمد")
tokeniser.tokenise(exclude: :ascii_only?)
# => ["محمد"]

# Using an array
tokeniser = WordsCounted::Tokeniser.new(
 "Hello! اسماءنا هي محمد، كارولينا، سامي، وداني"
)
tokeniser.tokenise(
 exclude: [:ascii_only?, /محمد/, ->(t) { t.length > 6}, "و"]
)
# => ["هي", "سامي", "وداني"]

Passing in a custom regexp

The default regexp accounts for letters, hyphenated tokens, and apostrophes. This means twenty-one is treated as one token. So is Mohamad's.

/[\p{Alpha}\-']+/

You can pass your own criteria as a Ruby regular expression to split your string as desired.

For example, if you wanted to include numbers, you can override the regular expression:

counter = WordsCounted.count("Numbers 1, 2, and 3", pattern: /[\p{Alnum}\-']+/)
counter.tokens
#=> ["numbers", "1", "2", "and", "3"]

Opening and reading files

Use the from_file method to open files. from_file accepts the same options as .count. The file path can be a URL.

counter = WordsCounted.from_file("url/or/path/to/file.text")

Gotchas

A hyphen used in leu of an em or en dash will form part of the token. This affects the tokeniser algorithm.

counter = WordsCounted.count("How do you do?-you are well, I see.")
counter.token_frequency

[
 ["do",  2],
 ["how", 1],
 ["you", 1],
 ["-you", 1], # WTF, mate!
 ["are", 1],
 # ...
]

In this example -you and you are separate tokens. Also, the tokeniser does not include numbers by default. Remember that you can pass your own regular expression if the default behaviour does not fit your needs.

A note on case sensitivity

The program will normalise (downcase) all incoming strings for consistency and filters.

Roadmap

Ability to open URLs

def self.from_url
 # open url and send string here after removing html
end

Are you using WordsCounted to do something interesting? Please tell me about it.

Gem Version 

RubyDoc documentation.

Demo

Visit this website for one example of what you can do with WordsCounted.


Contributors

See contributors.

Contributing

 1. Fork it
 2. Create your feature branch (git checkout -b my-new-feature)
 3. Commit your changes (git commit -am 'Add some feature')
 4. Push to the branch (git push origin my-new-feature)
 5. Create new Pull Request

Author: Abitdodgy
Source Code: https://github.com/abitdodgy/words_counted 
License: MIT license

#ruby #nlp 

Words Counted: A Ruby Natural Language Processor.

WordsCounted

We are all in the gutter, but some of us are looking at the stars.

-- Oscar Wilde

WordsCounted is a Ruby NLP (natural language processor). WordsCounted lets you implement powerful tokensation strategies with a very flexible tokeniser class.

Are you using WordsCounted to do something interesting? Please tell me about it.

 

Demo

Visit this website for one example of what you can do with WordsCounted.

Features

 • Out of the box, get the following data from any string or readable file, or URL:
  • Token count and unique token count
  • Token densities, frequencies, and lengths
  • Char count and average chars per token
  • The longest tokens and their lengths
  • The most frequent tokens and their frequencies.
 • A flexible way to exclude tokens from the tokeniser. You can pass a string, regexp, symbol, lambda, or an array of any combination of those types for powerful tokenisation strategies.
 • Pass your own regexp rules to the tokeniser if you prefer. The default regexp filters special characters but keeps hyphens and apostrophes. It also plays nicely with diacritics (UTF and unicode characters): Bayrūt is treated as ["Bayrūt"] and not ["Bayr", "ū", "t"], for example.
 • Opens and reads files. Pass in a file path or a url instead of a string.

Installation

Add this line to your application's Gemfile:

gem 'words_counted'

And then execute:

$ bundle

Or install it yourself as:

$ gem install words_counted

Usage

Pass in a string or a file path, and an optional filter and/or regexp.

counter = WordsCounted.count(
 "We are all in the gutter, but some of us are looking at the stars."
)

# Using a file
counter = WordsCounted.from_file("path/or/url/to/my/file.txt")

.count and .from_file are convenience methods that take an input, tokenise it, and return an instance of WordsCounted::Counter initialized with the tokens. The WordsCounted::Tokeniser and WordsCounted::Counter classes can be used alone, however.

API

WordsCounted

WordsCounted.count(input, options = {})

Tokenises input and initializes a WordsCounted::Counter object with the resulting tokens.

counter = WordsCounted.count("Hello Beirut!")

Accepts two options: exclude and regexp. See Excluding tokens from the analyser and Passing in a custom regexp respectively.

WordsCounted.from_file(path, options = {})

Reads and tokenises a file, and initializes a WordsCounted::Counter object with the resulting tokens.

counter = WordsCounted.from_file("hello_beirut.txt")

Accepts the same options as .count.

Tokeniser

The tokeniser allows you to tokenise text in a variety of ways. You can pass in your own rules for tokenisation, and apply a powerful filter with any combination of rules as long as they can boil down into a lambda.

Out of the box the tokeniser includes only alpha chars. Hyphenated tokens and tokens with apostrophes are considered a single token.

#tokenise([pattern: TOKEN_REGEXP, exclude: nil])

tokeniser = WordsCounted::Tokeniser.new("Hello Beirut!").tokenise

# With `exclude`
tokeniser = WordsCounted::Tokeniser.new("Hello Beirut!").tokenise(exclude: "hello")

# With `pattern`
tokeniser = WordsCounted::Tokeniser.new("I <3 Beirut!").tokenise(pattern: /[a-z]/i)

See Excluding tokens from the analyser and Passing in a custom regexp for more information.

Counter

The WordsCounted::Counter class allows you to collect various statistics from an array of tokens.

#token_count

Returns the token count of a given string.

counter.token_count #=> 15

#token_frequency

Returns a sorted (unstable) two-dimensional array where each element is a token and its frequency. The array is sorted by frequency in descending order.

counter.token_frequency

[
 ["the", 2],
 ["are", 2],
 ["we", 1],
 # ...
 ["all", 1]
]

#most_frequent_tokens

Returns a hash where each key-value pair is a token and its frequency.

counter.most_frequent_tokens

{ "are" => 2, "the" => 2 }

#token_lengths

Returns a sorted (unstable) two-dimentional array where each element contains a token and its length. The array is sorted by length in descending order.

counter.token_lengths

[
 ["looking", 7],
 ["gutter", 6],
 ["stars",  5],
 # ...
 ["in",   2]
]

#longest_tokens

Returns a hash where each key-value pair is a token and its length.

counter.longest_tokens

{ "looking" => 7 }

#token_density([ precision: 2 ])

Returns a sorted (unstable) two-dimentional array where each element contains a token and its density as a float, rounded to a precision of two. The array is sorted by density in descending order. It accepts a precision argument, which must be a float.

counter.token_density

[
 ["are",   0.13],
 ["the",   0.13],
 ["but",   0.07 ],
 # ...
 ["we",   0.07 ]
]

#char_count

Returns the char count of tokens.

counter.char_count #=> 76

#average_chars_per_token([ precision: 2 ])

Returns the average char count per token rounded to two decimal places. Accepts a precision argument which defaults to two. Precision must be a float.

counter.average_chars_per_token #=> 4

#uniq_token_count

Returns the number of unique tokens.

counter.uniq_token_count #=> 13

Excluding tokens from the tokeniser

You can exclude anything you want from the input by passing the exclude option. The exclude option accepts a variety of filters and is extremely flexible.

 1. A space-delimited string. The filter will normalise the string.
 2. A regular expression.
 3. A lambda.
 4. A symbol that names a predicate method. For example :odd?.
 5. An array of any combination of the above.
tokeniser =
 WordsCounted::Tokeniser.new(
  "Magnificent! That was magnificent, Trevor."
 )

# Using a string
tokeniser.tokenise(exclude: "was magnificent")
# => ["that", "trevor"]

# Using a regular expression
tokeniser.tokenise(exclude: /trevor/)
# => ["magnificent", "that", "was", "magnificent"]

# Using a lambda
tokeniser.tokenise(exclude: ->(t) { t.length < 4 })
# => ["magnificent", "that", "magnificent", "trevor"]

# Using symbol
tokeniser = WordsCounted::Tokeniser.new("Hello! محمد")
tokeniser.tokenise(exclude: :ascii_only?)
# => ["محمد"]

# Using an array
tokeniser = WordsCounted::Tokeniser.new(
 "Hello! اسماءنا هي محمد، كارولينا، سامي، وداني"
)
tokeniser.tokenise(
 exclude: [:ascii_only?, /محمد/, ->(t) { t.length > 6}, "و"]
)
# => ["هي", "سامي", "وداني"]

Passing in a custom regexp

The default regexp accounts for letters, hyphenated tokens, and apostrophes. This means twenty-one is treated as one token. So is Mohamad's.

/[\p{Alpha}\-']+/

You can pass your own criteria as a Ruby regular expression to split your string as desired.

For example, if you wanted to include numbers, you can override the regular expression:

counter = WordsCounted.count("Numbers 1, 2, and 3", pattern: /[\p{Alnum}\-']+/)
counter.tokens
#=> ["numbers", "1", "2", "and", "3"]

Opening and reading files

Use the from_file method to open files. from_file accepts the same options as .count. The file path can be a URL.

counter = WordsCounted.from_file("url/or/path/to/file.text")

Gotchas

A hyphen used in leu of an em or en dash will form part of the token. This affects the tokeniser algorithm.

counter = WordsCounted.count("How do you do?-you are well, I see.")
counter.token_frequency

[
 ["do",  2],
 ["how", 1],
 ["you", 1],
 ["-you", 1], # WTF, mate!
 ["are", 1],
 # ...
]

In this example -you and you are separate tokens. Also, the tokeniser does not include numbers by default. Remember that you can pass your own regular expression if the default behaviour does not fit your needs.

A note on case sensitivity

The program will normalise (downcase) all incoming strings for consistency and filters.

Roadmap

Ability to open URLs

def self.from_url
 # open url and send string here after removing html
end

Contributors

See contributors.

Contributing

 1. Fork it
 2. Create your feature branch (git checkout -b my-new-feature)
 3. Commit your changes (git commit -am 'Add some feature')
 4. Push to the branch (git push origin my-new-feature)
 5. Create new Pull Request

Author: abitdodgy
Source code: https://github.com/abitdodgy/words_counted
License: MIT license

#ruby  #ruby-on-rails 

aaron silva

aaron silva

1622197808

SafeMoon Clone | Create A DeFi Token Like SafeMoon | DeFi token like SafeMoon

SafeMoon is a decentralized finance (DeFi) token. This token consists of RFI tokenomics and auto-liquidity generating protocol. A DeFi token like SafeMoon has reached the mainstream standards under the Binance Smart Chain. Its success and popularity have been immense, thus, making the majority of the business firms adopt this style of cryptocurrency as an alternative.

A DeFi token like SafeMoon is almost similar to the other crypto-token, but the only difference being that it charges a 10% transaction fee from the users who sell their tokens, in which 5% of the fee is distributed to the remaining SafeMoon owners. This feature rewards the owners for holding onto their tokens.

Read More @ https://bit.ly/3oFbJoJ

#create a defi token like safemoon #defi token like safemoon #safemoon token #safemoon token clone #defi token

Ken Mueller

Ken Mueller

1647333645

Bagaimana Token Pembekal Kecairan (Token LP) Berfungsi?

 Dalam siaran ini, anda akan mempelajari Apakah Token Penyedia Kecairan dan Bagaimana Token Penyedia Kecairan (Token LP) Berfungsi?

Apakah Pembekal Kecairan?

Pembekal kecairan ialah pelabur yang mempertaruhkan token mata wang kripto mereka pada DEX untuk memperoleh yuran transaksi, sering dirujuk sebagai perlombongan kecairan atau pembuatan pasaran. Yuran transaksi ini selalunya didenominasikan dalam kadar faedah, dan faedah berbeza-beza berdasarkan jumlah kecairan yang tersedia dan bilangan urus niaga dalam kumpulan kecairan. Walaupun Uniswap tidak menunjukkan kadar faedah yang akan anda peroleh, anda boleh menganggarkan hasil anda berdasarkan volum transaksi dan jumlah kecairan yang dipertaruhkan dalam kumpulan.


Mengapa Anda Memerlukan Kecairan?

Perkara pertama yang terlintas di fikiran apabila memikirkan tentang cara token LP berfungsi ialah faktor khusus yang bertanggungjawab untuk mendorong permintaan kecairan. DeFi melonjak dalam populariti dan penggunaan semasa penutupan COVID pada tahun 2020. Sehingga kini, jumlah nilai yang dikunci dalam protokol DeFi dengan mudah melebihi $200 bilion dengan margin yang sihat. Di antara banyak penyelesaian DeFi yang berjaya, Uniswap, pertukaran kripto terdesentralisasi, telah menunjukkan pertumbuhan yang menjanjikan dengan lebih daripada $9 bilion aset kripto terkunci dalam platform. Refleksi yang lebih dekat tentang Uniswap akan memberikan jawapan yang ideal untuk pertanyaan tentang keperluan kecairan.

Uniswap berfungsi sebagai asas blockchain Ethereum dan memanfaatkan kontrak pintar untuk memegang aset kripto dalam kumpulan kecairan. Pelabur boleh berdagang mata wang kripto terus daripada kumpulan kecairan ini. Anda juga harus perhatikan kemungkinan memperoleh yuran transaksi dengan menyediakan kecairan kepada bursa terdesentralisasi seperti Uniswap. Bagaimana? Di sinilah anda mesti mengetahui cara token pembekal kecairan berfungsi dalam kumpulan kecairan pertukaran terdesentralisasi. Kumpulan mudah tunai ETH-USDC di Uniswap boleh membantu pelabur memperoleh yuran transaksi yang hampir sama dengan 25% kadar faedah tahunan ke atas pelaburan mereka. 

Memahami Kumpulan Kecairan dan Token Pembekal Kecairan

Jika anda telah mengikuti ekosistem DeFi dengan teliti, maka anda pasti pernah mendengar tentang istilah Automated Market Maker atau AMM pada satu ketika. Platform AMM seperti Uniswap, Balancer dan Curve ialah aspek fokus dalam ekosistem kewangan terdesentralisasi atau DeFi yang berkembang pesat. 

Paling penting, AMM mewakili pendekatan yang benar-benar baharu dan berubah untuk berdagang dalam perspektif umum. Apakah AMM? Pembuat Pasaran Automatik mencipta pasaran di mana pengguna tidak perlu bergantung kepada pihak lain untuk menjalankan transaksi. Sebagai contoh, jika anda ingin menukar Bitcoin anda dengan Ether pada sistem AMM, anda tidak perlu menunggu pemilik Ether untuk menjalankan transaksi. 

Sebaliknya, sistem AMM menggunakan fungsi utama yang dikenali sebagai token Pembekal Kecairan atau token LP. Jadi, apakah itu pembekal kecairan? Penyedia kecairan sebenarnya adalah pelabur yang mengunci aset kripto mereka pada pertukaran terdesentralisasi untuk memperoleh yuran transaksi. Token LP adalah aspek penting dalam memastikan kecairan untuk pertukaran terdesentralisasi. Paling penting sekali, mereka memastikan bahawa AMM bukan jagaan dan tidak memegang token anda. Sebenarnya, anda mungkin tertanya-tanya tentang soalan seperti "bagaimana penyedia kecairan bekerja kripto?" dengan AMM. 

Bertani dengan Token LP 

Token pembekal kecairan ialah bukti bahawa anda memiliki sebahagian daripada kumpulan kecairan yang anda pertaruhkan aset kripto anda. Anda memerlukan token ini untuk menebus aset anda apabila anda ingin menjual token anda, tetapi sehingga masa itu anda boleh menggunakan token LP tertentu untuk menghasilkan ladang .

Pertanian hasil merujuk kepada strategi pelaburan di mana pelabur mata wang kripto bertukar antara kumpulan kecairan yang berbeza untuk memperoleh kadar faedah tertinggi yang mungkin. Mereka sering melakukan ini dengan memanfaatkan kedudukan mereka dengan membuat pinjaman pada platform DeFi seperti Compound atau MakerDao.

Platform tertentu membenarkan anda mempertaruhkan token LP anda untuk memperoleh ganjaran tambahan dalam kumpulan mudah tunai yang berasingan. Kebanyakan platform ini kecil, dan anda menghadapi risiko kehilangan aset anda melalui kegagalan kontrak pintar. Bergantung pada toleransi risiko anda, mungkin lebih baik untuk hanya mempertaruhkan aset kripto anda dalam 1 kumpulan kecairan.

Apakah Kolam Kecairan?

Kumpulan kecairan menggunakan kontrak pintar pada blockchain Ethereum untuk menyediakan kecairan bagi pertukaran terdesentralisasi. Penyedia kecairan boleh menggunakan dompet Ethereum mereka untuk menghantar token ke kumpulan kecairan, di mana dana pelabur diagregatkan untuk kecairan pada DEX. 

Uniswap mengenakan yuran transaksi rata 0.3% untuk setiap swap, dan yuran ini diagihkan secara berkadar kepada setiap pelabur dalam kumpulan kecairan. Bergantung pada kumpulan yang anda laburkan dan jumlah urus niaga di Uniswap, anda boleh memperoleh mana-mana sahaja daripada 2% hingga 50% faedah tahunan daripada yuran pembekal kecairan.

Kerja Token Pembekal Kecairan

Token pembekal kecairan atau token LP ialah sorotan mandatori DEX baharu berdasarkan Sistem Pembuat Pasaran Automatik. Mereka memastikan bahawa AMM bukan jagaan. Jadi, anda boleh perhatikan bahawa token LP berfungsi tanpa memperuntukkan kawalan aset crypto anda kepada DEX. Sebaliknya, token LP berfungsi melalui fungsi automatik, yang boleh memacu keadilan dan desentralisasi. Selepas itu, token pembekal kecairan juga boleh membuka jalan baharu untuk berdagang dan mengakses token di seluruh ekosistem DeFi. Ciri bukan penjagaan dalam platform AMM ialah salah satu sorotan utama yang mana ia berada dalam ekosistem DeFi. 

Anda boleh memahami cara token pembekal kecairan berfungsi dengan mengambil perhatian fakta bahawa anda berada dalam kawalan. Pembekal kecairan mendapat token LP sebagai balasan untuk menyediakan aset dalam kumpulan kecairan dan kekal mengawal token mereka. Ia juga penting untuk ambil perhatian bahawa kod autonomi menyokong pengurusan kumpulan kecairan. Tanpa sebarang campur tangan manual, kumpulan kecairan memberikan jaminan keadilan. Selain itu, token LP juga mewakili bahagian penyedia kecairan dalam kumpulan tertentu. Pada masa yang sama, anda juga harus ambil perhatian bahawa penyedia kecairan mengawal sepenuhnya token LP mereka. 

Pengagihan sama rata token LP mengikut sumbangan penyedia kecairan adalah sorotan unik dalam cara token LP berfungsi. Jika anda menyumbang aset bernilai $100 USD dalam kumpulan Uniswap yang mempunyai jumlah nilai $1000, maka anda akan menerima 10% daripada token LP untuk kumpulan tersebut. Token pembekal kecairan mewakili bahagian anda dalam aset dalam kumpulan kecairan. Token LP memberi anda kawalan sepenuhnya ke atas aset anda dan kebebasan untuk mengeluarkannya mengikut keutamaan anda. 

Aplikasi Token Pembekal Kecairan (LP). 

Jika anda ingin mencari jawapan kepada "bagaimana penyedia kecairan berfungsi dengan kripto?" anda juga harus memahami aplikasi token LP. Sebagai pembekal kecairan, anda boleh memanfaatkan token LP anda untuk kes penggunaan yang berbeza. Salah satu cadangan nilai utama yang dikaitkan dengan token LP merujuk kepada peningkatan dalam kecairan. Pendekatan lain yang berguna untuk memanfaatkan token LP ialah pertanian hasil. Mari kita lihat cara token LP berfungsi untuk meningkatkan kecairan dalam DeFi dan memudahkan pertanian hasil.

Token dan Kecairan Pembekal Kecairan

Kecairan adalah keperluan yang tidak dapat dielakkan dalam ruang DeFi, yang boleh menyokong penukaran satu aset kepada aset lain tanpa sebarang turun naik drastik dalam harga aset tersebut. Dalam kes kewangan tradisional, anda boleh mendapati bahawa tunai ialah aset yang paling menonjol dengan kecairan yang tinggi. Sebaliknya, anda tidak dapat mencari cara mudah untuk menukar wang tunai kepada kripto. 

Sebelum ketibaan token pembekal kecairan, hampir mustahil untuk mengakses token berasaskan Ethereum. Secara amnya, pengguna terpaksa mengunci aset mereka dalam ekosistem Ethereum semasa tempoh penggunaan. Hampir mustahil bagi pemilik token untuk mengakses token mereka apabila mereka sedang digunakan. 

Sebelum anda memahami cara token pembekal kecairan berfungsi, anda harus mengenal pasti cara token dikunci semasa dipertaruhkan, secara amnya sebagai sebahagian daripada mekanisme tadbir urus. Mekanisme Proof-of-Stake atau PoS Ethereum 2.0 memerlukan pemilik token untuk mempertaruhkan aset mereka dalam platform. 

Pemilik ETH perlu mengunci aset mereka dalam platform untuk mengesahkan dan menambah blok baharu untuk memperoleh ganjaran. Dalam kes sedemikian, anda boleh menemui perbezaan yang ketara dalam cara token LP berfungsi. Memasukkan token dalam Ethereum pada asasnya bermakna anda tidak boleh menggunakannya untuk tujuan lain. Akibatnya, kecairan sistem menurun secara radikal. 

Walau bagaimanapun, melihat dengan lebih dekat cara token pembekal kecairan berfungsi dalam sistem berasaskan AMM boleh membantu anda mencari cara ia menyelesaikan isu kecairan dalam DeFi. Fakta menarik tentang token LP ialah anda boleh menggunakan token yang sama beberapa kali. Tidak kira sama ada token anda dikunci dalam mekanisme tadbir urus platform atau penyelesaian DeFi. Token LP berfungsi dengan membuka jalan untuk pertaruhan tidak langsung, yang boleh menyelesaikan isu kecairan crypto yang terhad. Bagaimana? Token LP membolehkan anda membuktikan pemilikan token anda, dengan itu meluaskan prospek untuk menggunakan token anda daripada mempertaruhkannya.

Prospek Pertanian Hasil

Penyedia kecairan juga merupakan instrumen berguna untuk membolehkan keupayaan pertanian hasil dalam penyelesaian DeFi. Kewangan terdesentralisasi atau DeFi ialah ruang yang berkembang pesat, dan pemahaman terperinci tentang jawapan kepada "bagaimana penyedia kecairan bekerja kripto?" boleh membuka butiran lanjut tentang token LP. Tanpa mengira nama mereka merentas platform yang berbeza, token LP berfungsi sebagai bukti matematik sumbangan anda kepada kumpulan kecairan. Sekarang, anda juga harus mengambil perhatian satu lagi istilah menarik dalam ruang DeFi, iaitu, pertanian hasil. 

Ladang hasil dan token LP berkait rapat jika anda cuba menyiasat cara token LP berfungsi secara mendalam. Penternakan hasil pada asasnya melibatkan penyimpanan token dalam pelbagai penyelesaian DeFi untuk meningkatkan pendapatan daripada kepentingan. Anda boleh memindahkan token antara protokol yang berbeza untuk memaksimumkan keuntungan. Walau bagaimanapun, menggunakan token LP dan pertanian hasil bersama-sama perlahan-lahan mula mendapat perhatian. Sebagai contoh, anda boleh mendapatkan token CRV pada protokol Curve dengan menggunakan token DAI. Token LP boleh membiarkan kecairan anda berfungsi untuk anda dengan memperoleh yuran transaksi serta hasil pertanian untuk anda.

Gambaran keseluruhan yang jelas tentang cara token pembekal kecairan berfungsi memberikan gambaran keseluruhan yang menyeluruh tentang potensi DeFi. Pembekal kecairan ialah aspek yang tidak dapat dipisahkan dalam landskap DeFi yang baru muncul, yang bergantung pada pertukaran terdesentralisasi seperti Uniswap dan Balancer. Pembekal kecairan mempertaruhkan aset mereka dalam kumpulan kecairan di bursa ini atau penyelesaian DeFi yang lain. Kumpulan kecairan menawarkan sumber yang diperlukan untuk pedagang dan pengguna lain di platform untuk menjalankan transaksi. 

Terima kasih kerana membaca!

aaron silva

aaron silva

1621844791

SafeMoon Clone | SafeMoon Token Clone | SafeMoon Token Clone Development

The SafeMoon Token Clone Development is the new trendsetter in the digital world that brought significant changes to benefit the growth of investors’ business in a short period. The SafeMoon token clone is the most widely discussed topic among global users for its value soaring high in the marketplace. The SafeMoon token development is a combination of RFI tokenomics and the auto-liquidity generating process. The SafeMoon token is a replica of decentralized finance (DeFi) tokens that are highly scalable and implemented with tamper-proof security.

The SafeMoon tokens execute efficient functionalities like RFI Static Rewards, Automated Liquidity Provisions, and Automatic Token Burns. The SafeMoon token is considered the most advanced stable coin in the crypto market. It gained global audience attention for managing the stability of asset value without any fluctuations in the marketplace. The SafeMoon token clone is completely decentralized that eliminates the need for intermediaries and benefits the users with less transaction fee and wait time to overtake the traditional banking process.

Reasons to invest in SafeMoon Token Clone :

 • The SafeMoon token clone benefits the investors with Automated Liquidity Pool as a unique feature since it adds more revenue for their business growth in less time. The traders can experience instant trade round the clock for reaping profits with less investment towards the SafeMoon token.
 • It is integrated with high-end security protocols like two-factor authentication and signature process to prevent various hacks and vulnerable activities. The Smart Contract system in SafeMoon token development manages the overall operation of transactions without any delay,
 • The users can obtain a reward amount based on the volume of SafeMoon tokens traded in the marketplace. The efficient trading mechanism allows the users to trade the SafeMoon tokens at the best price for farming. The user can earn higher rewards based on the staking volume of tokens by users in the trade market.
 • It allows the token holders to gain complete ownership over their SafeMoon tokens after purchasing from DeFi exchanges. The SafeMoon community governs the token distribution, price fluctuations, staking, and every other token activity. The community boosts the value of SafeMoon tokens.
 • The Automated Burning tokens result in the community no longer having control over the SafeMoon tokens. Instead, the community can control the burn of the tokens efficiently for promoting its value in the marketplace. The transaction of SafeMoon tokens on the blockchain platform is fast, safe, and secure.

The SafeMoon Token Clone Development is a promising future for upcoming investors and startups to increase their business revenue in less time. The SafeMoon token clone has great demand in the real world among millions of users for its value in the market. Investors can contact leading Infinite Block Tech to gain proper assistance in developing a world-class SafeMoon token clone that increases the business growth in less time.

#safemoon token #safemoon token clone #safemoon token clone development #defi token