Marcus Flatley

Marcus Flatley

1650654660

Kaj je napad lažnega predstavljanja v kriptovalutah

V tej objavi boste izvedeli, kaj je napad lažnega predstavljanja v kriptovalutah, 4 pogosti napadi kripto lažnega predstavljanja, kako se jim izogniti

Kaj je napad z lažnim predstavljanjem

Lažno predstavljanje je vrsta napada socialnega inženiringa, ki se pogosto uporablja za krajo uporabniških podatkov, vključno s poverilnicami za prijavo in številkami kreditnih kartic. Pojavi se, ko napadalec, ki se pretvarja v zaupanja vreden subjekt, zavede žrtev, da odpre e-pošto, takojšnje sporočilo ali besedilno sporočilo. Prejemnik je nato zaveden, da klikne zlonamerno povezavo, kar lahko privede do namestitve zlonamerne programske opreme, zamrznitve sistema v okviru napada z izsiljevalsko programsko opremo ali razkritja občutljivih informacij.

Napad ima lahko uničujoče posledice. Za posameznike to vključuje nepooblaščene nakupe, krajo sredstev ali krajo identifikacije.

Poleg tega se lažno predstavljanje pogosto uporablja za uveljavitev v podjetniških ali vladnih omrežjih kot del večjega napada, kot je dogodek napredne obstojne grožnje (APT). V tem zadnjem scenariju so zaposleni ogroženi, da bi zaobšli varnostne meje, distribuirali zlonamerno programsko opremo v zaprtem okolju ali pridobili privilegiran dostop do zaščitenih podatkov.

Organizacija, ki podleže takšnemu napadu, običajno utrpi hude finančne izgube poleg zmanjšanja tržnega deleža, ugleda in zaupanja potrošnikov. Odvisno od obsega lahko poskus lažnega predstavljanja preraste v varnostni incident, po katerem si bo podjetje težko opomoglo.

Primeri napadov z lažnim predstavljanjem

Naslednje ponazarja pogost poskus prevare z lažnim predstavljanjem:

 • Ponarejeno e-pošto, ki je domnevno od myuniversity.edu, se množično distribuira čim več članom fakultete.
 • E-poštno sporočilo trdi, da bo uporabniško geslo kmalu poteklo. Dobijo navodila, naj obiščejo myuniversity.edu/renewal in obnovijo svoje geslo v 24 urah.

S klikom na povezavo se lahko zgodi več stvari. Na primer:

 • Uporabnik je preusmerjen na myuniversity.edurenewal.com, lažno stran, ki se pojavlja natanko tako kot prava stran za obnovo, kjer se zahtevajo nova in obstoječa gesla. Napadalec, ki spremlja stran, ugrabi izvirno geslo, da bi pridobil dostop do varovanih območij v univerzitetnem omrežju.
 • Uporabnik je poslan na dejansko stran za obnovitev gesla. Vendar pa se med preusmeritvijo v ozadju aktivira zlonamerni skript, ki ugrabi uporabnikov piškotek seje. Posledica tega je odražen napad XSS, ki storilcu daje privilegiran dostop do univerzitetnega omrežja.

Preberite več: Kaj so 51-odstotni napadi v kriptovalutah

4 pogosti napadi kripto lažnega predstavljanja

1. Spear phishing

Arecentno poročilo podjetja za varstvo podatkov Barracuda Networks je poudarilo vse večjo razširjenost napadov z lažnim predstavljanjem, pri čemer napadalci ciljajo na določene posameznike s prilagojenimi sporočili – običajno lažno e-pošto, ki naj bi bila od zaupanja vrednega pošiljatelja.

Pogosto bo cilj napadalca prisiliti prejemnike, da razkrijejo občutljive podatke, ali jih spodbuditi, da obiščejo spletno mesto, ki je prežeto z zlonamerno programsko opremo. Glede na Barracudino poročilo je povprečna organizacija tarča več kot 700 takih napadov socialnega inženiringa vsako leto.

Kar zadeva kriptovalute, e-poštna sporočila z lažnim predstavljanjem in besedilna sporočila, ki naj bi prihajala od ponudnikov strojne denarnice, kot je Trezor – ali celo platforme za menjavo kriptovalut – poskušajo prejemnika spodbuditi, da 'posodobi' svojo osnovno frazo ali spremeni svoje geslo, po katerem tat lahko ukrade poverilnice za prijavo in izprazni zadevno denarnico. Druga taktika je pritegniti uporabnike z verjetnimi promocijami, kot je bil v primeru napada na uporabnike Celzija v začetku tega leta.

Torej, kako se lahko imunizirate pred lažnim predstavljanjem? Na ravni podjetja obstaja nešteto rešitev: usposabljanje osebja za povečanje ozaveščenosti in poročanja zaposlenih; uporaba strojnega učenja za analizo komunikacijskih vzorcev; Orodja AI za zagotavljanje zaščite pred prevzemom računov. Posamezniki bi morali medtem sprejeti ukrepe za preverjanje legitimnosti pošiljateljev, skrbno preveriti povezave in e-poštne naslove pošiljateljev, se izogibati odprtim omrežjem Wi-Fi in imeti vzpostavljeno 2-faktorsko preverjanje pristnosti. Predvsem pa bodite skrajno previdni pri vsakem e-poštnem sporočilu, s katerega se od vas zahteva, da vnesete prijavo in geslo.

2. Ugrabitev DNS

Nekatere sheme lažnega predstavljanja so bolj izpopolnjene kot druge. Vzemite na primer napade lažnega ponarejanja DNS. S to desetletja staro prevaro kibernetski kriminalci ugrabijo zakonita spletna mesta in jih zamenjajo z zlonamernim vmesnikom, preden uporabnike lažno predstavljajo, da vnesejo svoje zasebne ključe v goljufivo domeno. V začetku tega leta sta bila žrtev takšnega napada dva velika defi projekta, zgrajena na Binance Smart Chain, in sicer PancakeSwap in Cream Finance, čeprav ni bilo jasno, koliko uporabnikov je bilo prevaranih.

Eden najučinkovitejših načinov za zaščito pred napadom DNS je uporaba VPN-ja, saj zaobide nastavitve vašega usmerjevalnika s pošiljanjem prometa prek šifriranega tunela. Prav tako morate skrbno preverjati URL v brskalniku, da se prepričate, da je potrdilo spletnega mesta zaupanja vredno, in upoštevajte vsa opozorila, ki kažejo, da vaša povezava s spletnim mestom ni varna. Seveda je dobra praksa tudi shranjevanje vaše kriptovalute brez povezave v strojni denarnici, ki je zaščitena pred posegi, kot je NGRAVE, namesto v interakciji s sredstvi na spletu.

3. Lažni roboti

Pred petimi leti so nam povedali, da je vojska "botov" vplivala tako na referendum o brexitu kot na predsedniške volitve v ZDA. Ali so bile te trditve utemeljene, je zunaj obsega tega članka, saj nas zanima druga vrsta zlobneža: vrsta, ustvarjena za krajo naših dragocenih semenskih fraz.

Še maja je kripto denarnica MetaMask, ki temelji na Ethereumu, opozorila uporabnike na napad z lažnim predstavljanjem, ki so ga zagrešili roboti za krajo fraz na Twitterju. »Zahteva za lažno predstavljanje prihaja iz računa, ki je videti 'normalen' (vendar nekaj sledilcev), koristno predlaga izpolnjevanje obrazca za podporo na glavnem spletnem mestu, kot so Google preglednice (težko blokirati), [in] zahteva vašo skrivno obnovitveno frazo,« je pojasnil MetaMask, preden je dal nekaj pametnih nasvetov o tem, kako se zaščititi: "Iščite podporo SAMO V aplikaciji, za katero želite pomoč."

Čeprav se morda zdi dobra ideja preveriti, ali je dopisovanje prišlo z uradnega računa, ta strategija ni popolna: račune družbenih medijev je mogoče vdreti kot vse druge, kar dokazuje velik vdor v Twitter leta 2020, ki je prislužil kibernetski kriminalci. Bitcoin v vrednosti 121.000 $.

4. Lažne razširitve brskalnika

V kriptosferi smo navajeni uporabljati vse vrste razširitev brskalnika, pri čemer se je prej omenjena MetaMask izkazala za še posebej priljubljeno. Žal kibernetski kriminalci to nagnjenost obračajo sebi v prid z ustvarjanjem lažnih razširitev in krajo sredstev uporabnikom. Lani je bila zlonamerna razširitev za Chrome, imenovana Ledger Live, prenesena več kot 120-krat, preden je bila zagnana iz spletne trgovine Chrome. Zaskrbljujoče je, da so napadalci lahko izkoristili Google Ads za promocijo izdelka in dosegli videz legitimnosti.

Odnos domov? Ne zanašajte se na spletne trgovine, da bodo ustrezno preverile razširitve, ki so na voljo. Če prenašate razširitev kriptovalute, preverite njeno stran profila in se prepričajte, da ima veliko mnenj in prihaja od zaupanja vrednega razvijalca. Preglejte dovoljenja, ki jih razširitev zahteva (Nastavitve za Chrome>Razširitve>Podrobnosti), da preverite, ali so v skladu z njenimi funkcijami. Oh, in morda boste želeli prenesti razširitev neposredno s povezave na spletnem mestu podjetja.

Kako preprečiti lažno predstavljanje

Zaščita pred napadi z lažnim predstavljanjem zahteva, da ukrepajo tako uporabniki kot podjetja.

Za uporabnike je ključna pozornost. Ponarejeno sporočilo pogosto vsebuje subtilne napake, ki razkrijejo njegovo pravo identiteto. Ti lahko vključujejo črkovalne napake ali spremembe imen domen, kot je razvidno iz prejšnjega primera URL-ja. Uporabniki bi se morali tudi ustaviti in razmisliti, zakaj sploh prejemajo takšno e-pošto.

Za podjetja je mogoče sprejeti številne korake za ublažitev napadov z lažnim predstavljanjem in napadi z lažnim predstavljanjem:

 • Dvofaktorska avtentikacija (2FA) je najučinkovitejša metoda za preprečevanje napadov z lažnim predstavljanjem, saj doda dodatno plast preverjanja pri prijavi v občutljive aplikacije. 2FA se zanaša na to, da imajo uporabniki dve stvari: nekaj, kar vedo, na primer geslo in uporabniško ime, in nekaj, kar imajo, kot so njihovi pametni telefoni. Tudi ko so zaposleni ogroženi, 2FA preprečuje uporabo njihovih ogroženih poverilnic, saj le te ne zadoščajo za vstop.
 • Poleg uporabe 2FA bi morale organizacije uveljaviti stroge politike upravljanja gesel. Zaposleni bi morali na primer pogosto spreminjati svoja gesla in ne smejo več uporabljati gesla za več aplikacij.
 • Izobraževalne kampanje lahko pomagajo tudi zmanjšati grožnjo napadov z lažnim predstavljanjem z uveljavljanjem varnih praks, kot je neklikanje zunanjih e-poštnih povezav.

Preberite več: Kaj je kripto denarnica | Vse, kar morate vedeti

🔺IZVAJANJE ODGOVORNOSTI: Informacije v objavi niso finančni nasveti, ampak so namenjene SAMO ZA SPLOŠNE INFORMACIJSKE NAMENE. Trgovanje s kriptovalutami je ZELO tvegano. Prepričajte se, da razumete ta tveganja in da ste odgovorni za to, kar počnete s svojim denarjem.

Upam, da vam bo ta objava pomagala. Ne pozabite pustiti všečka, komentirati in deliti z drugimi. Hvala vam!

What is GEEK

Buddha Community

Marcus Flatley

Marcus Flatley

1650654660

Kaj je napad lažnega predstavljanja v kriptovalutah

V tej objavi boste izvedeli, kaj je napad lažnega predstavljanja v kriptovalutah, 4 pogosti napadi kripto lažnega predstavljanja, kako se jim izogniti

Kaj je napad z lažnim predstavljanjem

Lažno predstavljanje je vrsta napada socialnega inženiringa, ki se pogosto uporablja za krajo uporabniških podatkov, vključno s poverilnicami za prijavo in številkami kreditnih kartic. Pojavi se, ko napadalec, ki se pretvarja v zaupanja vreden subjekt, zavede žrtev, da odpre e-pošto, takojšnje sporočilo ali besedilno sporočilo. Prejemnik je nato zaveden, da klikne zlonamerno povezavo, kar lahko privede do namestitve zlonamerne programske opreme, zamrznitve sistema v okviru napada z izsiljevalsko programsko opremo ali razkritja občutljivih informacij.

Napad ima lahko uničujoče posledice. Za posameznike to vključuje nepooblaščene nakupe, krajo sredstev ali krajo identifikacije.

Poleg tega se lažno predstavljanje pogosto uporablja za uveljavitev v podjetniških ali vladnih omrežjih kot del večjega napada, kot je dogodek napredne obstojne grožnje (APT). V tem zadnjem scenariju so zaposleni ogroženi, da bi zaobšli varnostne meje, distribuirali zlonamerno programsko opremo v zaprtem okolju ali pridobili privilegiran dostop do zaščitenih podatkov.

Organizacija, ki podleže takšnemu napadu, običajno utrpi hude finančne izgube poleg zmanjšanja tržnega deleža, ugleda in zaupanja potrošnikov. Odvisno od obsega lahko poskus lažnega predstavljanja preraste v varnostni incident, po katerem si bo podjetje težko opomoglo.

Primeri napadov z lažnim predstavljanjem

Naslednje ponazarja pogost poskus prevare z lažnim predstavljanjem:

 • Ponarejeno e-pošto, ki je domnevno od myuniversity.edu, se množično distribuira čim več članom fakultete.
 • E-poštno sporočilo trdi, da bo uporabniško geslo kmalu poteklo. Dobijo navodila, naj obiščejo myuniversity.edu/renewal in obnovijo svoje geslo v 24 urah.

S klikom na povezavo se lahko zgodi več stvari. Na primer:

 • Uporabnik je preusmerjen na myuniversity.edurenewal.com, lažno stran, ki se pojavlja natanko tako kot prava stran za obnovo, kjer se zahtevajo nova in obstoječa gesla. Napadalec, ki spremlja stran, ugrabi izvirno geslo, da bi pridobil dostop do varovanih območij v univerzitetnem omrežju.
 • Uporabnik je poslan na dejansko stran za obnovitev gesla. Vendar pa se med preusmeritvijo v ozadju aktivira zlonamerni skript, ki ugrabi uporabnikov piškotek seje. Posledica tega je odražen napad XSS, ki storilcu daje privilegiran dostop do univerzitetnega omrežja.

Preberite več: Kaj so 51-odstotni napadi v kriptovalutah

4 pogosti napadi kripto lažnega predstavljanja

1. Spear phishing

Arecentno poročilo podjetja za varstvo podatkov Barracuda Networks je poudarilo vse večjo razširjenost napadov z lažnim predstavljanjem, pri čemer napadalci ciljajo na določene posameznike s prilagojenimi sporočili – običajno lažno e-pošto, ki naj bi bila od zaupanja vrednega pošiljatelja.

Pogosto bo cilj napadalca prisiliti prejemnike, da razkrijejo občutljive podatke, ali jih spodbuditi, da obiščejo spletno mesto, ki je prežeto z zlonamerno programsko opremo. Glede na Barracudino poročilo je povprečna organizacija tarča več kot 700 takih napadov socialnega inženiringa vsako leto.

Kar zadeva kriptovalute, e-poštna sporočila z lažnim predstavljanjem in besedilna sporočila, ki naj bi prihajala od ponudnikov strojne denarnice, kot je Trezor – ali celo platforme za menjavo kriptovalut – poskušajo prejemnika spodbuditi, da 'posodobi' svojo osnovno frazo ali spremeni svoje geslo, po katerem tat lahko ukrade poverilnice za prijavo in izprazni zadevno denarnico. Druga taktika je pritegniti uporabnike z verjetnimi promocijami, kot je bil v primeru napada na uporabnike Celzija v začetku tega leta.

Torej, kako se lahko imunizirate pred lažnim predstavljanjem? Na ravni podjetja obstaja nešteto rešitev: usposabljanje osebja za povečanje ozaveščenosti in poročanja zaposlenih; uporaba strojnega učenja za analizo komunikacijskih vzorcev; Orodja AI za zagotavljanje zaščite pred prevzemom računov. Posamezniki bi morali medtem sprejeti ukrepe za preverjanje legitimnosti pošiljateljev, skrbno preveriti povezave in e-poštne naslove pošiljateljev, se izogibati odprtim omrežjem Wi-Fi in imeti vzpostavljeno 2-faktorsko preverjanje pristnosti. Predvsem pa bodite skrajno previdni pri vsakem e-poštnem sporočilu, s katerega se od vas zahteva, da vnesete prijavo in geslo.

2. Ugrabitev DNS

Nekatere sheme lažnega predstavljanja so bolj izpopolnjene kot druge. Vzemite na primer napade lažnega ponarejanja DNS. S to desetletja staro prevaro kibernetski kriminalci ugrabijo zakonita spletna mesta in jih zamenjajo z zlonamernim vmesnikom, preden uporabnike lažno predstavljajo, da vnesejo svoje zasebne ključe v goljufivo domeno. V začetku tega leta sta bila žrtev takšnega napada dva velika defi projekta, zgrajena na Binance Smart Chain, in sicer PancakeSwap in Cream Finance, čeprav ni bilo jasno, koliko uporabnikov je bilo prevaranih.

Eden najučinkovitejših načinov za zaščito pred napadom DNS je uporaba VPN-ja, saj zaobide nastavitve vašega usmerjevalnika s pošiljanjem prometa prek šifriranega tunela. Prav tako morate skrbno preverjati URL v brskalniku, da se prepričate, da je potrdilo spletnega mesta zaupanja vredno, in upoštevajte vsa opozorila, ki kažejo, da vaša povezava s spletnim mestom ni varna. Seveda je dobra praksa tudi shranjevanje vaše kriptovalute brez povezave v strojni denarnici, ki je zaščitena pred posegi, kot je NGRAVE, namesto v interakciji s sredstvi na spletu.

3. Lažni roboti

Pred petimi leti so nam povedali, da je vojska "botov" vplivala tako na referendum o brexitu kot na predsedniške volitve v ZDA. Ali so bile te trditve utemeljene, je zunaj obsega tega članka, saj nas zanima druga vrsta zlobneža: vrsta, ustvarjena za krajo naših dragocenih semenskih fraz.

Še maja je kripto denarnica MetaMask, ki temelji na Ethereumu, opozorila uporabnike na napad z lažnim predstavljanjem, ki so ga zagrešili roboti za krajo fraz na Twitterju. »Zahteva za lažno predstavljanje prihaja iz računa, ki je videti 'normalen' (vendar nekaj sledilcev), koristno predlaga izpolnjevanje obrazca za podporo na glavnem spletnem mestu, kot so Google preglednice (težko blokirati), [in] zahteva vašo skrivno obnovitveno frazo,« je pojasnil MetaMask, preden je dal nekaj pametnih nasvetov o tem, kako se zaščititi: "Iščite podporo SAMO V aplikaciji, za katero želite pomoč."

Čeprav se morda zdi dobra ideja preveriti, ali je dopisovanje prišlo z uradnega računa, ta strategija ni popolna: račune družbenih medijev je mogoče vdreti kot vse druge, kar dokazuje velik vdor v Twitter leta 2020, ki je prislužil kibernetski kriminalci. Bitcoin v vrednosti 121.000 $.

4. Lažne razširitve brskalnika

V kriptosferi smo navajeni uporabljati vse vrste razširitev brskalnika, pri čemer se je prej omenjena MetaMask izkazala za še posebej priljubljeno. Žal kibernetski kriminalci to nagnjenost obračajo sebi v prid z ustvarjanjem lažnih razširitev in krajo sredstev uporabnikom. Lani je bila zlonamerna razširitev za Chrome, imenovana Ledger Live, prenesena več kot 120-krat, preden je bila zagnana iz spletne trgovine Chrome. Zaskrbljujoče je, da so napadalci lahko izkoristili Google Ads za promocijo izdelka in dosegli videz legitimnosti.

Odnos domov? Ne zanašajte se na spletne trgovine, da bodo ustrezno preverile razširitve, ki so na voljo. Če prenašate razširitev kriptovalute, preverite njeno stran profila in se prepričajte, da ima veliko mnenj in prihaja od zaupanja vrednega razvijalca. Preglejte dovoljenja, ki jih razširitev zahteva (Nastavitve za Chrome>Razširitve>Podrobnosti), da preverite, ali so v skladu z njenimi funkcijami. Oh, in morda boste želeli prenesti razširitev neposredno s povezave na spletnem mestu podjetja.

Kako preprečiti lažno predstavljanje

Zaščita pred napadi z lažnim predstavljanjem zahteva, da ukrepajo tako uporabniki kot podjetja.

Za uporabnike je ključna pozornost. Ponarejeno sporočilo pogosto vsebuje subtilne napake, ki razkrijejo njegovo pravo identiteto. Ti lahko vključujejo črkovalne napake ali spremembe imen domen, kot je razvidno iz prejšnjega primera URL-ja. Uporabniki bi se morali tudi ustaviti in razmisliti, zakaj sploh prejemajo takšno e-pošto.

Za podjetja je mogoče sprejeti številne korake za ublažitev napadov z lažnim predstavljanjem in napadi z lažnim predstavljanjem:

 • Dvofaktorska avtentikacija (2FA) je najučinkovitejša metoda za preprečevanje napadov z lažnim predstavljanjem, saj doda dodatno plast preverjanja pri prijavi v občutljive aplikacije. 2FA se zanaša na to, da imajo uporabniki dve stvari: nekaj, kar vedo, na primer geslo in uporabniško ime, in nekaj, kar imajo, kot so njihovi pametni telefoni. Tudi ko so zaposleni ogroženi, 2FA preprečuje uporabo njihovih ogroženih poverilnic, saj le te ne zadoščajo za vstop.
 • Poleg uporabe 2FA bi morale organizacije uveljaviti stroge politike upravljanja gesel. Zaposleni bi morali na primer pogosto spreminjati svoja gesla in ne smejo več uporabljati gesla za več aplikacij.
 • Izobraževalne kampanje lahko pomagajo tudi zmanjšati grožnjo napadov z lažnim predstavljanjem z uveljavljanjem varnih praks, kot je neklikanje zunanjih e-poštnih povezav.

Preberite več: Kaj je kripto denarnica | Vse, kar morate vedeti

🔺IZVAJANJE ODGOVORNOSTI: Informacije v objavi niso finančni nasveti, ampak so namenjene SAMO ZA SPLOŠNE INFORMACIJSKE NAMENE. Trgovanje s kriptovalutami je ZELO tvegano. Prepričajte se, da razumete ta tveganja in da ste odgovorni za to, kar počnete s svojim denarjem.

Upam, da vam bo ta objava pomagala. Ne pozabite pustiti všečka, komentirati in deliti z drugimi. Hvala vam!

Marcus Flatley

Marcus Flatley

1649919240

Kaj je napad vampirja v kriptogramu | Pritegovalniki likvidnosti v DeF

V tej objavi boste izvedeli, kaj je napad vampirja v kriptogramu? 

Kaj je torej napad vampirja? In kako je lahko SushiSwap z vampirskim napadom pritegnil več kot 1 milijardo dolarjev likvidnosti v manj kot enem tednu? Odgovore na ta vprašanja boste našli v tem članku.

Preden začnemo, če ste novi pri DeFiju, boste morda želeli najprej prebrati moje druge članke o likvidnostnih skladih in kmetovanju donosov, saj pokrivajo veliko osnovnih konceptov, omenjenih v tem članku.

Najprej poglejmo, kako se je vse začelo.

SushiSwap

28. avgusta, sredi novih projektov DeFi, ki se pojavljajo skoraj vsak dan, se je začel nov projekt, imenovan SushiSwap. Projekt je hitro pridobival vedno večjo moč v skupnosti DeFi, saj je bil namenjen neposrednemu tekmovanju z Uniswapom, tako da je projekt razdelil in izčrpal likvidnost s postopkom, kasneje imenovanim napad vampirja. Glavni cilj projekta je bil ustvariti avtomatiziranega tržnika, ki ga upravlja skupnost, in pravično razdeliti njegov žeton – SUSHI.

Koncept vampirskega napada, čeprav je precej preprost, je po svoji naravi precej iznajdljiv, saj ustvarja zelo močne spodbude za ponudnike likvidnosti, da svojo likvidnost preselijo na novo platformo. 

Poglejmo, kaj je napad vampirja.

Kaj je napad vampirja v Crypto?

Prvi korak vampirskega napada je spodbuditi ponudnike likvidnosti na drugi platformi, da svoje žetone LP, ki predstavljajo dobavljeno likvidnost, vstavijo na novo platformo. 

V primeru Sushija so bili ponudniki likvidnosti Uniswapa spodbujeni, da svoje žetone LP zastavijo na SushiSwap, tako da so lahko prejeli dodatne nagrade, plačane v žetonu SUSHI. SushiSwap se je začel s precej agresivnim urnikom emisij za žeton SUSHI – 1.000 SUSHI na blok Ethereum, razporejenim ponudnikom likvidnosti Uniswap v več različnih bazenih, kot so SNX-ETH, LEND-ETH, YFI-ETH, LINK-ETH. Yam je že uspešno uporabil idejo o vključevanju več močnih defi skupnosti, SushiSwap pa jo je ponovno uporabil. 

Ko je protokol pritegnil dovolj likvidnosti, je naslednji korak vampirskega napada selitev zastavljenih žetonov LP na novo platformo. S tem lahko nova platforma uporabi preneseno likvidnost za lastnega avtomatiziranega ustvarjalca trga in ukrade ne le likvidnost, temveč tudi obseg trgovanja in uporabnike prve platforme. 

Likvidnost se v bistvu izsesa iz prve platforme in se premakne na drugo platformo, od tod tudi ime – napad vampirja. 

Ko je šlo za Sushi, je tu nastopila pogodba Sushi MasterChef. Pogodba MasterChef, ko je bila sprožena, je lahko preselila žetone LP iz Uniswapa v Sushiswap, s čimer je v bistvu ukradla likvidnost Uniswapa. Ko je bila likvidnost prenesena, jo je bilo mogoče takoj uporabiti za trgovanje na SushiSwap. 

Da bi ponudnike likvidnosti spodbudili k sodelovanju pri migraciji, je bilo predvidenih nekaj dodatnih spodbud. Prvič, program likvidnostnega rudarjenja SUSHI bi se po selitvi nadaljeval, vendar z zmanjšano emisijo (100 SUSHI na blok). Poleg tega bi ljudje, ki bi se odločili zastaviti svoje žetone SUSHI, namesto da bi jih prodali, prejeli del provizije za trgovanje s SushiSwap. 

Ob koncu uspešnega vampirskega napada bi moral nov protokol teoretično zajeti znatno količino likvidnosti prvotnega projekta, uporabnikov in obsega trgovanja.

Tako je bil v bistvu načrtovan napad vampirja. V praksi se je na poti dogajalo kar nekaj nepredvidenih dogodkov. Poglejmo, kako se je zagon SushiSwap dejansko odvijal. 

SushiSwap, ki ga vodi anonimni ustvarjalec ChefNomi, je začel pritegniti veliko kapitala takoj po predstavitvi. Ponudniki likvidnosti, ki so jih pritegnili visoki APY med +200-1000%, so začeli premikati vse več svojih žetonov LP Uniswap v SushiSwap. Nekaj ​​ur po lansiranju je SushiSwap dosegel zaklenjeno vrednost 150 milijonov dolarjev. 

Začetna težava s tem, da je imel ChefNomi skrbniški ključ za pogodbo o migraciji, je bila hitro odpravljena s prenosom njegovih skrbniških pooblastil na pogodbo s časovnim zaklepanjem, pri čemer je bila dodana 48-urna zamuda za sprožitev vseh skrbniških funkcij. 

Čeprav so bile pogodbe SushiSwap sklenjene nerevidirano, je projekt pritegnil več revizij nekaj pomembnih varnostnih podjetij. ChefNomi se je tudi odločil, da bo začel upravljati Sushi, kjer bi lahko žetone SUSHI-ETH LP uporabili za glasovanje. 

Norija kmetovanja pridelka se je nadaljevala. 1. septembra je Binance objavila kotacijo SushiSwap, kar je povzročilo, da je cena SUSHI-ja dosegla 15 $. Nekaj ​​dni kasneje smo se pogovarjali o več kot 1 milijarde dolarjev zaklenjene vrednosti. Poleg tega je bilo opravljenih nekaj varnostnih revizij, pri čemer niso bile ugotovljene kritične ali resne težave. 

4. septembra je eden največjih imetnikov SUSHI SBK, izvršni direktor FTX in Almeda Research, predstavil prihodnji predlog za selitev dela SushiSwap na novo trgovalno platformo Serum, zgrajeno na blokovni verigi Solana. 

Medtem je skupnost glasovala za zgodnjo migracijo z UniSwap na SushiSwap, da bi spodbudila ponudnike likvidnosti z visoko distribucijo žetonov za nekaj dodatnih dni po migraciji. 

Naslednji velik nepričakovan dogodek je prišel od samega ChefNomija, ki je 5. septembra prodal svoj celoten delež SUSHI, vreden približno 14 milijonov dolarjev, za ETH. To je bilo mogoče, ker čeprav SushiSwap ni imel pred-rudnika ali začetne dodelitve ekipe, je imel sklad za razvijalce, kjer je bilo dodeljenih 10 % vseh razdeljenih žetonov in do katerega je imel ChefNomi dostop. Po začetnem poskusu, da bi svojo odločitev utemeljil kot nekaj dobrega za projekt, je skupnost izgubila zaupanje v ChefNomija, ki se je kasneje odločil zapustiti projekt. 

To je pripeljalo do še enega nepričakovanega dogodka, ko je ChefNomi v bistvu prenesel nadzor nad projektom na SBF, ki se je odločil, da bo rešitelj Sushija in zagotovil še več spodbud ponudnikom likvidnosti, da ostanejo za migracijo z dodatnim milijonom žetonov SUSHI. Poleg tega je SBF inicializiral prenos skrbniškega ključa na naslov z več podpisi. 

Migracije

Selitev likvidnosti na platformo SushiSwap je SBF izvedel 9. septembra. Od najvišje vrednosti 1,2 milijarde dolarjev zaklenjene vrednosti je za migracijo ostalo približno 840 milijonov dolarjev. Vse je potekalo gladko, vsa preostala likvidnost je bila premaknjena v SushiSwap, kar je omogočilo trgovanje z žetoni, ki jih podpira migracija. 

Zaradi zgodnje migracije je na voljo še nekaj dni z visokim razporedom emisij 1000 SUSHI na blok. To se bo kasneje zmanjšalo na 100 na blok ali celo na 50 na blok, če bo o tem glasovala skupnost. Še vedno je treba videti, ali likvidnost ostane na SushiSwap po koncu obdobja visoke nagrade.

Vrnitev kuharja

Je bil to konec nepričakovanih dogodkov? Pravzaprav ne, čas je za še en preobrat. 11. avgusta, 2 dni po selitvi, se je ChefNomi vrnil, vrnil 14 milijonov dolarjev ETH v sklad za razvijalce in se opravičil skupnosti.

Zakaj so dobri in slabi?

Zdaj morda mislite, da je "Sushi Swap vzeti njihove stranke slaba stvar", a tako kot vzeti svojo punco, ima tudi to prednosti in slabosti. 

Prednost je v tem, da konkurenca vodi do boljših stopenj tako za trgovce kot za likvidnostne rudarje. V primeru tvoje punce, če nekdo pride zraven in reče "hej, moraš preiti na temno stran" svojemu dekletu, upajmo, da te to motivira, da si boljši fant in na splošno boljša oseba ... kar je koristno tako za tebe kot za tvoja punca. Konkurenca v prostoru DeFi je v mnogih pogledih zelo koristna. 

Slaba značilnost vampirskega napada bi bila, da so žetoni, ki jih kuje platforme, nepredvidljivi. Ne vemo, ali bi se lahko nekdo, ki je gojil kup žetonov, odločil, da jih bo le dal na trg in tako močno znižal ceno. Z drugimi besedami, napad vampirja bi lahko bil zlonameren, saj bi vlagatelje spodbudil, da vzamejo svoj denar iz resnično koristnega protokola in ga položijo v svoj tvegani, goljufivi protokol preprosto s ponujanjem višjih nagrad. 

Preberite več: Kaj so 51-odstotni napadi na kriptovalute | Kako deluje

Zaključek

Zdaj, ko veste, kaj je napad vampirja in kako je bil izveden. Če bi bili na položaju kuharja Nomija, bi storili enako? Radi bi slišali vaš odgovor v spodnjih komentarjih!

Upam, da vam bo ta objava pomagala. Ne pozabite pustiti všečka, komentirati in deliti z drugimi. Hvala vam!

Marcus Flatley

Marcus Flatley

1643608860

Kaj je prevlada v kriptogramu | Kaj je Bitcoin Dominance

V tej objavi se boste naučili, kaj je prevladujoči položaj v kriptogramu, kaj je prevladujoči položaj Bitcoin? Kako deluje in zakaj je pomembno!

Z eksplozijo kriptovalut za vlaganje trgovci nenehno iščejo nova orodja za odkrivanje trendov znotraj kriptovalut. Razmerje prevlade Bitcoin je orodje, ki so ga trgovci nedavno vključili, da bi jim pomagali opaziti razlike v splošnih tržnih razmerah med Bitcoin in vsemi drugimi kovanci.

Ob pravilni uporabi vam lahko prevlada Bitcoin (ali BTC) pomaga ugotoviti, ali je trgovanje z altcoini močnejši trend kot trgovanje z Bitcoini. Izrazi »prevladujoče razmerje bitcoinov«, »razmerje prevlade bitcoinov« in »indeks prevlade bitcoinov« se pogosto uporabljajo zamenljivo, prav tako »bitcoin« in »BTC«. V tem članku bomo razpravljali o tem, kaj je prevlada Bitcoina, pa tudi o tem, kateri dejavniki vplivajo na razmerje in nekatere strategije, ki jih lahko uporabite pri sprejemanju odločitev o naložbah v kriptovalute.

Kaj je prevlada Bitcoina? 

Dominantnost Bitcoina je razmerje med tržno kapitalizacijo Tržna kapitalizacija (ali tržna kapitalizacija) kriptovalute je merilo njene tržne vrednosti. Z drugimi besedami, to ... Bitcoin do skupne tržne kapitalizacije celotnega trga kriptovalut. Ko to razmerje primerjamo s samim trendom Bitcoina, lahko izvemo več o tem, kakšne priložnosti ponuja trenutno tržno okolje.

Da bi bolje razumeli, kaj je prevlada Bitcoina, morajo trgovci razumeti, kaj je tržna kapitalizacija – in zakaj je pomembna.

Najpomembnejša stvar pri Bitcoin Dominance je, da vam lahko pomaga razumeti, ali so altcoini v padajočem ali naraščajočem trendu v primerjavi z BTC.

 1. Ko se prevlada BTC dvigne, alci na splošno izgubijo vrednost v primerjavi z BTC.
 2. Ko prevlada BTC pade, alt v celoti pridobi vrednost v primerjavi z BTC.

To pomeni, da boste v večini primerov želeli biti v Bitcoinu (ali gotovini), ko je prevladujoči položaj Bitcoina v naraščajočem trendu, in potem želite biti v alt (vključno z ETH, velikimi in srednjimi, nizkimi, itd.), ko je prevlada Bitcoin je v padajočem trendu.

V večini primerov se na kripto bikovih trgih zgodi strm in dosleden padajoči trend prevladujočega položaja, ker intenzivni bikovski trgi ponavadi poganjajo alt kapitalizacijo višje kot Bitcoin. Prav tako je umik tega trenda običajno znak medvedjega trga.

To je skoraj tako enostavno. Seveda ima lahko Bitcoin Dominance različne posledice v različnih časovnih okvirih in je na koncu le eno orodje v zbirki orodij trgovca.

Skratka, pomembno je, da se naučite brati grafikon prevlade Bitcoin. Na srečo je pri TradingView le en klik stran. Tudi to je le en kazalnik, da bi naredili natančno napoved na trgu , vedno morate opraviti lastno raziskavo in se prepričati, da si zagotovite veliko kazalnikov, ko gre za vaše izbire trgovanja.

Spodnja ilustracija prevlade Bitcoina, ki prikazuje korelacijo s predsezono.

Kaj menite o korelaciji med prevlado bitcoina in altseason, ali je res? Zaploskajte ta članek 👏+ komentirajte svoj odgovor spodaj!

Indeks prevlade Bitcoin zagotavlja CoinMarketCap in spremlja celotno tržno kapitalizacijo Bitcoina glede na skupno tržno kapitalizacijo vseh digitalnih sredstev.

Preberite več: Uporaba CoinMarketCap kot profesionalec | Vodnik po Coinmarketcap (CMC)

Kaj je kripto tržna kapitalizacija?

V primeru kriptovalute, kot je Bitcoin, tržna kapitalizacija (»tržna kapitalizacija«) pomeni skupno vrednost vseh doslej izkopanih kovancev. Tržna kapitalizacija se izračuna tako, da se število kovancev v obtoku pomnoži s trenutno tržno ceno posameznega kovanca.

Na primer, od novembra 2021 je obstajalo približno 18,881 milijona bitcoinov. Če bi se cena Bitcoina trgovala pri 60.000 $, bi bila skupna tržna kapitalizacija 18,881 milijona x 60 000 $ = 1,133 bilijona $. To pomeni, da je skupna vrednost omrežja Bitcoin 1,133 bilijona dolarjev.

Številka 1,133 bilijona dolarjev sama po sebi nima tako velikega pomena, dokler je ne začnete primerjati z drugimi trgi. Na primer, skupna ocenjena vrednost trga zlata je blizu 10 bilijonov dolarjev. To pomeni, da je vrednost Bitcoina približno 11 % vrednosti zlata. Vlagatelj lahko nato ugotovi, ali meni, da bo omrežje Bitcoin sčasoma vredno več ali če postaja precenjeno.

Ena od prednosti kriptovalut je, da je enostavno določiti, koliko kovancev obstaja, pa tudi ceno teh kovancev. Posledično je določitev skupne tržne kapitalizacije celotnega trga kriptovalut dokaj enostavno najti in grafično prikazati na grafikonu.

Razmerje med prevlado Bitcoina in tržno kapitalizacijo

Dominantnost Bitcoina pri izračunu uporablja tržno kapitalizacijo Bitcoina in celotno tržno kapitalizacijo kriptovalute.

Določiti in prikazati obe številki, uporabljeni v tem razmerju, je enostavno. Spodaj vidimo tržno kapitalizacijo Bitcoin (levi grafikon), skupno kripto tržno kapitalizacijo (srednji grafikon) in prevlado Bitcoin (desni grafikon).

Na splošno bosta oblika in smer skupne tržne kapitalizacije kriptovalute sledila Bitcoinu. To je deloma posledica vpliva Bitcoina na celoten kripto trg, saj je to prva, največja in najbolj priznana kriptovaluta.

Kot vlagatelji in trgovci v kriptovalute jemljemo kot samoumevno, da večina ljudi na svetu slabo pozna širino kripto trga. Zato lahko verjamejo, da je Bitcoin edina kriptovaluta, ki obstaja.

Posledično, če obstaja želja po nakupu kriptovalute, se Bitcoin in celoten kripto trg dvigneta, kar dvigne obe tržni kapici. Če bi nenaklonjenost tveganju prizadela trg kriptovalut, bi večina velikih kriptovalut likvidirala, kar bi zmanjšalo skupno tržno kapitalizacijo.

Dejavniki, ki vplivajo na prevlado Bitcoina

V zgodnjih dneh kriptovalute je prevlada Bitcoina gibala pri približno 95 % ali več, saj je bilo zelo malo altcoinov, ki so privabili naložbe. Vendar, ko so drugi altcoini začeli vzbujati zanimanje, je prevlada Bitcoina padla. 

Na primer, ko je leta 2017 vznemirila ICO (začetna ponudba kovancev), so naložbe v altcoine začele rasti in prevladujoči položaj Bitcoin se je zmanjšal na najnižjih 35%. Od leta 2018 se je prevladujoči položaj Bitcoina vrnil na skoraj 70 %, saj je veliko teh altcoinov propadlo.

Od leta 2021 je prevlada Bitcoina spet začela padati, saj se je naložba v altcoine povečala z negativnimi novicami v zvezi z porabo energije Bitcoina in kitajskim izkoreninjanjem rudarjenja Bitcoin, kar je obremenilo naložbe.

Če natančno preučimo formulo, ki ustvari razmerje, znano kot prevladujočega položaja Bitcoin, bomo našli ti dve spremenljivki, vključeni v izračun:

 • Tržna kapitalizacija Bitcoin
 • Skupna tržna kapitalizacija celotnega trga kriptovalut

To sta dva glavna vpliva, ki premikata razmerje prevlade Bitcoina.

Nihanje cene Bitcoina

Tržna kapitalizacija Bitcoina je števec razmerja prevlade Bitcoina. Ker je število bitcoinov v obtoku dokaj enakomerno in ne bo veliko raslo, ima največji vpliv na tržno kapitalizacijo Bitcoin njegova cena.

Razmerje med ceno Bitcoina in tržno kapitalizacijo je mogoče videti v zgornjem grafikonu. Upoštevajte, da tržna kapitalizacija tesno sledi in je podobna gibanju cene Bitcoina. Ker se cena Bitcoina dvigne višje, se njegova tržna kapitalizacija sorazmerno poveča.

Vendar samo zato, ker je tržna kapitalizacija Bitcoina višja, še ne pomeni, da se prevlada Bitcoin povečuje. Tržna kapitalizacija Bitcoina je le števec razmerja. Hitrost, s katero se giblje tržna kapitalizacija Bitcoina, se primerja z drugim največjim dejavnikom, ki vpliva na razmerje: tržno kapitalizacijo altcoinov.

Nihanje tržne kapitalizacije altkoinov

Imenovalec razmerja je skupna tržna kapitalizacija vseh kriptovalut. To številko je nekoliko težje izračunati zaradi velikega števila razpoložljivih kriptovalut. Trenutno je na voljo več kot 12.000 kriptovalutov, kar je ogromno število za sledenje. Na srečo več spletnih mest samodejno izvede ta izračun.

Včasih je cena Bitcoina višja, kar znatno poveča tržno kapitalizacijo Bitcoina. Podobno obstajajo drugi časi, ko naložbe v altcoine naraščajo hitreje kot v Bitcoin.

Na zgornjem grafikonu opazite, da je prvi trend na levi (v črni barvi) veliko večji in močnejši od ustreznega povečanja tržne kapitalizacije Bitcoina na desni. To nakazuje, da se skupna ocena altcoinov povečuje hitreje kot vrednotenje Bitcoin, kar pomeni, da altcoini močno vplivajo na skupno tržno kapitalizacijo.

Nato se po popravku trend na levi (v modri barvi) nadaljuje višje in hitreje kot tržna kapitalizacija Bitcoina (desni grafikon). Posledično se je delež skupnega vrednotenja trga kriptovalut, ki ga je mogoče pripisati Bitcoinu, zmanjšal in postaja vse manjši. 

Kako trgovati s kripto z uporabo prevlade BTC

Obstaja veliko načinov, kako izkoristiti prevlado BTC v svojo korist. Dva splošna sektorja znotraj kriptovalute sta Bitcoin in altcoini. Z razmerjem lahko ugotovimo, kateri od teh dveh je močnejši trend za trgovanje, lahko pa tudi predvidimo ekstremne vrednosti in trgujemo z vzponi in padci.

Strategija 1: Uporaba prevlade BTC za določitev najmočnejšega trenda

Trgovci lahko uporabijo razmerje prevlade Bitcoina, da ugotovijo, ali je Bitcoin močnejši trend ali ima vlaganje v altcoine večji potencial. Razmerje prevlade BTC določa, kateri trend je lahko boljši od drugega, tako da lahko trgovec ustrezno pozicionira.

Najprej določite trend prevlade BTC. Za ogled indeksa lahko uporabite grafikon TradingView.

Drugič, določite cenovni trend Bitcoina v podobnem časovnem okviru.

Končno, uporabite to tabelo, da vam pomaga določiti strateško pristranskost.

Indeks prevlade BTCTrend BitcoinaSignal
Razmerje v naraščajočem trenduBitcoin v naraščajočem trenduKupite Bitcoin
Razmerje v naraščajočem trenduBitcoin v padajočem trenduProdaja altcoinov
Raio v padajočem trenduBitcoin v naraščajočem trenduKupite altcoine
Razmerje v padajočem trenduBitcoin v padajočem trenduProdaja Bitcoin

Ko je pristranskost ugotovljena, lahko prepoznate priložnosti trgovanja z uporabo cenovne akcije, vzorcev svečnikov in/ali drugih tehničnih kazalnikov.

Strategija 2: Trgovanje z ekstremno visokimi in nizkimi odčitki

Med letoma 2018 in 2021 se je prevladujoči položaj Bitcoin gibal od nizke 35 % do najvišje 74 %. Ker se vesolje kriptovalut nenehno širi, je malo verjetno, da se bo vrednost tega razmerja v prihodnosti povečala veliko nad 74%. Po drugi strani pa razmerje prevlade pod 35 % kaže, da se skupna vrednost altcoinov hitro povečuje v primerjavi z Bitcoin.

Druga strategija, ki jo je treba upoštevati, je trgovanje na ustreznem trgu, ko razmerje doseže skrajnost. Ko se razmerje približa tem zgodovinskim ravnem, je ogrožen obrat razmerja. Zato, ko razmerje doseže izjemno visoko vrednost, so trgi zreli za znižanje razmerja. Po drugi strani pa lahko izjemno nizka vrednost vodi do povečanja prevlade Bitcoina.

Preprost razlog za to je, da bodo vlagatelji ocenili vrednost kriptovalute na podlagi svojih vrstnikov. Če se naložba že nekaj časa preliva v altcoine, je verjetnost za apreciacijo in vrednost Bitcoina verjetnejša.

Trgovci lahko uporabijo spodnjo tabelo kot vodilo za določitev, na katere trge se osredotočiti, ko je prevladujoči položaj BTC v nevarnosti za preobrat.

Indeks prevlade BTCTrend BitcoinaSignal
Razmerje na zgodovinski visoki ravniBitcoin v naraščajočem trenduProdaja Bitcoin
Razmerje na zgodovinski visoki ravniBitcoin v padajočem trenduKupite altcoine
Razmerje na zgodovinsko nizki ravniBitcoin v naraščajočem trenduProdaja altcoinov
Razmerje na zgodovinsko nizki ravniBitcoin v padajočem trenduKupite Bitcoin

Po definiciji je redko, da bo prevlada Bitcoina dosegla te zgodovinske vzpone in padce. Ko pa razmerje doseže skrajne ravni, bi lahko ponudilo nekaj dobrih priložnosti za trgovanje. Vendar je pomembno, da svoje tveganje obvladujete, saj je znano, da razmerje presega te zgodovinske ravni.

Je prevlada Bitcoina zanesljiv kazalnik?

Kripto trgi so zapleteni ekosistemi. Zato nobenega sistema ni mogoče poenostaviti na uporabo enega kazalnika. Dominantnost Bitcoina je le eden od mnogih možnih meril, ki opisujejo trenutno tržno okolje.

Posledično bo samo zanašanje na prevlado Bitcoin kot indeks verjetno vodilo do izgub in/ali nedoslednih rezultatov.

Ena pomanjkljivost je, da se je šele pred kratkim število altcoinov resnično povečalo, kar je znižalo razmerje prevlade. V skladu s tem nimamo velike količine zgodovinskih podatkov, iz katerih bi lahko prepoznali ponavljajoče se trende.

Poleg tega, če se bo število altcoinov v prihodnosti še naprej povečevalo, je možno, da bi razmerje postajalo vse manjše in doseglo nove najnižje vrednosti. Če se to zgodi, indeks prevlade Bitcoin morda ne bo več uporaben.

Razmerje prevlade Bitcoin je odlično orodje, ki vam pomaga razumeti trende na kripto trgu. Glede na trende znotraj razmerja in od cene Bitcoina lahko trgovec ugotovi, ali je močnejši trend z altcoini ali Bitcoin.

Dominantnost bitcoina ni brez omejitev. Ker je kripto trg tako nov, je možno, da bo v naslednjih nekaj letih na spletu prišlo še več altcoinov, zaradi česar bo indeks zastarel. Toda vsaj za zdaj lahko trgovcem pomaga bolje razumeti razmere na kripto trgu.

ODPOVED ODGOVORNOSTI: Informacije v objavi niso finančni nasveti, ampak so namenjene SAMO ZA SPLOŠNE INFORMACIJE. Trgovanje s kriptovalutami je ZELO tvegano. Prepričajte se, da razumete ta tveganja in da ste odgovorni za to, kar počnete s svojim denarjem.

🔥 Če ste začetnik. Verjamem, da vam bo spodnji članek koristen ☞  Kaj morate vedeti, preden vložite v kriptovaluto - Za začetnike

Marcus Flatley

Marcus Flatley

1643915280

Kaj je dokaz vložka (PoS) v kriptovalutah | Za začetnike

V tej objavi boste izvedeli, kaj je dokaz vložka (PoS) v kriptovalutah?

Ker so kriptovalute decentralizirane in niso pod nadzorom finančnih institucij, potrebujejo način za preverjanje transakcij. Ena od metod, ki jih uporabljajo številne kriptovalute, je dokaz vložka (PoS).

Dokazilo o deležu je vrsta mehanizma soglasja, ki se uporablja za potrditev transakcij s kriptovalutami. S tem sistemom lahko lastniki kriptovalute vložijo svoje kovance, kar jim daje pravico, da preverijo nove bloke transakcij in jih dodajo v blockchain.

Ta metoda je alternativa dokazovanju dela, prvi mehanizem soglasja, razvit za kriptovalute. Ker je dokaz o deležu veliko bolj energetsko učinkovit, je postal bolj priljubljen, saj se je pozornost usmerila na to, kako rudarjenje kriptovalute vpliva na planet.

Razumevanje dokazila o deležu je pomembno za tiste, ki vlagajo v kriptovalute. Tukaj je vodnik o tem, kako deluje, njegove prednosti in slabosti ter primeri kriptovalut, ki ga uporabljajo.

Kako deluje?

Algoritem Proof Of Stake uporablja psevdo-naključni volilni postopek za izbiro vozlišča za validator naslednjega bloka, ki temelji na kombinaciji dejavnikov, ki lahko vključujejo starost vložka, naključno izbiro in bogastvo vozlišča.

Dobro je omeniti, da naj bi v sistemih Proof of Stake bloki bili 'kovani' in ne rudarjeni. Kriptovalute, ki uporabljajo Proof of Stake, se pogosto začnejo s prodajo vnaprej pridobljenih kovancev ali pa se začnejo z algoritmom Proof of Work in kasneje preidejo na Proof of Stake.

Kjer se v sistemih, ki temeljijo na Proof of Work, vedno več kriptovalut ustvarja kot nagrade za rudarje, sistem Proof-of-Stake običajno uporablja transakcijske provizije kot nagrado.

Uporabniki, ki želijo sodelovati v procesu kovanja, morajo kot svoj vložek zakleniti določeno količino kovancev v omrežje. Velikost vložka določa možnosti, da bo vozlišče izbrano kot naslednji validator za ponarejanje naslednjega bloka – večji kot je vložek, večje so možnosti. Da proces ne daje prednost le najbogatejšim vozliščem v omrežju, se v izbirni postopek dodaja več edinstvenih metod. Dve najpogosteje uporabljeni metodi sta 'Randomized Block Selection' in 'Coin Age Selection'.

Pri metodi naključnega izbora blokov se validatorji izberejo tako, da iščejo vozlišča s kombinacijo najnižje vrednosti razpršitve in najvišjega vložka, in ker je velikost vložkov javna, lahko naslednjega ponarejevalca običajno predvidijo druga vozlišča.

Metoda izbire starosti kovancev izbere vozlišča glede na to, kako dolgo so bili njihovi žetoni zastavljeni. Starost kovancev se izračuna tako, da se število dni, ko so bili kovanci držani kot vložek, pomnoži s številom zastavljenih kovancev. Ko vozlišče ponaredi blok, se njihova starost kovanca ponastavi na nič in čakati morajo določeno časovno obdobje, da lahko ponaredijo še en blok – to preprečuje, da bi vozlišča z velikim deležem prevladovala v verigi blokov.

Vsaka kriptovaluta, ki uporablja algoritem Proof of Stake, ima svoj nabor pravil in metod, združenih za tisto, kar menijo, da je najboljša možna kombinacija za njih in njihove uporabnike.

Ko je vozlišče izbrano za ponarejanje naslednjega bloka, bo preverilo, ali so transakcije v bloku veljavne, podpisalo blok in ga dodalo v verigo blokov. Kot nagrado vozlišče prejme transakcijske provizije, ki so povezane s transakcijami v bloku.

Če želi vozlišče prenehati biti ponarejevalec, se njegov vložek skupaj z zasluženimi nagradami sprosti po določenem časovnem obdobju, kar daje omrežju čas, da preveri, ali vozlišče ni dodalo nobenih goljufivih blokov v verigo blokov.

Moč rudarjenja kot dokaz vložka

Moč rudarjenja v dokaz vložka je odvisna od količine kovancev, ki jih validator zastavi. Udeleženci, ki vložijo več kovancev, bodo bolj verjetno izbrani za dodajanje novih blokov.

Vsak protokol proof-of-stake deluje drugače pri izbiri validatorjev. Običajno je vključen element randomizacije, postopek izbire pa je lahko odvisen tudi od drugih dejavnikov, na primer od tega, kako dolgo so validatorji vlagali svoje kovance.

Čeprav bi lahko za validatorja izbrali vsakogar, ki zastavlja kriptovalute, so možnosti zelo nizke, če zastavite sorazmerno majhen znesek. Če vaši kovanci predstavljajo 0,001 % celotnega zneska, ki je bil vložen, bi bila vaša verjetnost, da boste izbrani za validatorja, približno 0,001 %.

Zato se večina udeležencev pridruži staking poolom. Lastnik skupine za zastavljanje nastavi vozlišče validatorja, skupina ljudi pa združi svoje kovance za večjo možnost za zmago novih blokov. Nagrade so razdeljene med udeležence bazena. Lastnik bazena lahko vzame tudi majhno plačilo.

Varnost

Vložek deluje kot finančni motivator za ponarejevalno vozlišče, da ne potrjuje ali ustvarja goljufivih transakcij. Če omrežje zazna goljufivo transakcijo, bo ponarejevalno vozlišče izgubilo del svojega deleža in pravico do sodelovanja kot ponarejevalec v prihodnosti. Dokler je vložek višji od nagrade, bi validator izgubil več kovancev, kot bi jih pridobil v primeru poskusa goljufije.

Za učinkovit nadzor omrežja in odobritev goljufivih transakcij bi moralo vozlišče imeti v lasti večinski delež v omrežju, znan tudi kot 51-odstotni napad. Glede na vrednost kriptovalute bi bilo to zelo nepraktično, saj bi za pridobitev nadzora nad omrežjem morali pridobiti 51 % zaloge v obtoku.

Glavne prednosti algoritma Proof of Stake sta energetska učinkovitost in varnost.
Večje število uporabnikov se spodbuja k izvajanju vozlišč, saj je to enostavno in cenovno ugodno. To skupaj s postopkom randomizacije naredi omrežje tudi bolj decentralizirano, saj rudarski bazeni niso več potrebni za rudarjenje blokov. In ker je manj potrebe po izdaji veliko novih kovancev za nagrado, to pomaga, da cena določenega kovanca ostane bolj stabilna.

Dobro si je zapomniti, da se industrija kriptovalut hitro spreminja in razvija, poleg tega pa se razvijajo in eksperimentirajo številni drugi algoritmi in metode.

Marcus Flatley

Marcus Flatley

1643965740

Kaj je dokaz o delu (PoW) v kriptovalutah | Za začetnike

Dokaz o delu (običajno skrajšano kot PoW) je mehanizem za preprečevanje dvojne porabe. Večina večjih kriptovalut to uporablja kot svoj soglasni algoritem . To je samo tisto, čemur pravimo metoda za zavarovanje glavne knjige kriptovalute. V tej objavi boste izvedeli, kaj je dokaz o delu (PoW) v Crypto?

Proof of Work je bil prvi soglasni algoritem, ki se je pojavil in do danes ostaja prevladujoč. Predstavil ga je Satoshi Nakamoto v beli knjigi o bitcoinih iz leta 2008, vendar je bila sama tehnologija zasnovana že veliko pred tem. 

HashCash Adama Backa je zgodnji primer algoritma Proof of Work v času pred kriptovaluto. S tem, ko bi od pošiljateljev zahtevali, da pred pošiljanjem e-pošte opravijo majhno količino računalništva, bi lahko prejemniki ublažili neželeno pošto. Ta izračun zakonitega pošiljatelja ne bi stal skoraj nič, vendar se hitro sešteje za nekoga, ki množično pošilja e-pošto.

Kaj je dvojna poraba?

Do dvojne porabe pride, ko se ista sredstva porabijo več kot enkrat. Izraz se uporablja skoraj izključno v kontekstu digitalnega denarja – navsezadnje bi težko porabili isti fizični denar dvakrat. Ko danes plačaš kavo, gotovino predaš blagajni, ki jo verjetno zaklene v register. Ne moreš iti v kavarno čez cesto in plačati še eno kavo z istim računom.

V shemah z digitalnim denarjem obstaja možnost, da bi lahko. Zagotovo ste že prej podvojili računalniško datoteko – preprosto jo kopirate in prilepite. Po e-pošti lahko pošljete isto datoteko desetim, dvajsetim, petdesetim osebam. 

Ker je digitalni denar le podatki, morate ljudem preprečiti, da bi kopirali in porabili iste enote na različnih mestih. V nasprotnem primeru se bo vaša valuta v hipu zrušila. 

Za bolj poglobljen pogled na dvojno porabo si oglejte razloženo dvojno porabo .

Zakaj je potrebno dokazilo o delu?

Če ste prebrali naš vodnik o tehnologiji blockchain , boste vedeli, da uporabniki oddajajo transakcije v omrežje. Vendar se te transakcije ne štejejo za veljavne takoj. To se zgodi samo, ko so dodani v blockchain. 

Blockchain je velika baza podatkov, ki jo lahko vidi vsak uporabnik, tako da lahko preveri, ali so bila sredstva že prej porabljena. Predstavljajte si to takole: vi in ​​trije prijatelji imate beležko. Kadarkoli kdo od vas želi prenesti vse enote, ki jih uporabljate, to zapišete – Alice plača Bobu pet enot, Bob plača Carol dve enoti itd.

Tu je še ena zapletenost – vsakič, ko opravite transakcijo, se sklicujete na transakcijo, od koder so prišla sredstva. Torej, če bi Bob plačal Carol z dvema enotama, bi vnos dejansko izgledal takole: Bob plača Carol dve enoti iz te prejšnje transakcije z Alice .

Zdaj imamo način za sledenje enotam. Če bo Bob poskušal izvesti drugo transakcijo z istimi enotami, ki jih je pravkar poslal Carol, bodo vsi takoj vedeli. Skupina ne bo dovolila dodajanja transakcije v beležnico.

Zdaj bi to lahko dobro delovalo v majhni skupini. Vsi se poznajo, zato se bodo verjetno dogovorili, kdo od prijateljev naj doda transakcije v beležnico. Kaj pa, če želimo skupino 10.000 udeležencev? Ideja o beležnici ni dobro razporejena, ker nihče ne želi zaupati tujcu, da jo upravlja.

Tu pride na vrsto dokazilo o delu. Zagotavlja, da uporabniki ne zapravljajo denarja, ki ga nimajo pravice porabiti. Z uporabo kombinacije teorije iger in kriptografije algoritem PoW omogoča vsakomur posodobitev verige blokov v skladu s pravili sistema.

Kako deluje PoW?

Naša beležka zgoraj je blockchain. Vendar transakcij ne dodajamo enega za drugim – namesto tega jih združimo v bloke. Transakcije objavimo v omrežju, nato pa jih bodo uporabniki, ki ustvarijo blok, vključili v blok kandidata. Transakcije se bodo štele za veljavne šele, ko njihov kandidatni blok postane potrjen blok, kar pomeni, da je bil dodan v verigo blokov.

Vendar pa dodajanje bloka ni poceni. Dokaz o delu zahteva, da rudar (uporabnik, ki ustvarja blok) porabi nekaj svojih virov za privilegij. Ta vir je računalniška moč, ki se uporablja za zgoščevanje podatkov bloka, dokler se ne najde rešitev uganke.

Zgoščenje podatkov bloka pomeni, da jih posredujete skozi funkcijo zgoščevanja, da ustvarite zgoščeni blok. Hash bloka deluje kot "prstni odtis" – je identiteta za vaše vhodne podatke in je edinstven za vsak blok.

Za pridobitev vhodnih podatkov je skoraj nemogoče obrniti zgoščevanje bloka. Če poznate vnos, pa je za vas nepomembno, da potrdite, da je zgoščenka pravilna. Preprosto morate oddati vhod prek funkcije in preveriti, ali je izhod enak.

V dokazilo o delu morate navesti podatke, katerih hash ustreza določenim pogojem. Ampak ne veš, kako priti tja. Vaša edina možnost je, da svoje podatke posredujete skozi hash funkcijo in preverite, ali ustrezajo pogojem. Če se ne, boste morali svoje podatke nekoliko spremeniti, da boste dobili drugačno razpršitev. Če spremenite celo en znak v vaših podatkih, bo rezultat popolnoma drugačen, zato ni mogoče predvideti, kakšen bi lahko bil rezultat.

Posledično, če želite ustvariti blok, igrate igro ugibanja. Običajno vzamete informacije o vseh transakcijah, ki jih želite dodati, in nekatere druge pomembne podatke, nato pa vse skupaj zgostite. Ker pa se vaš nabor podatkov ne bo spremenil, morate dodati del informacij, ki je spremenljiv. V nasprotnem primeru bi vedno dobili isti hash kot izhod. Te spremenljive podatke imenujemo nonce . To je številka, ki jo boste spremenili z vsakim poskusom, tako da boste vsakič dobili drugačen hash. In temu pravimo rudarjenje .

Če povzamemo, rudarjenje je postopek zbiranja podatkov blockchaina in zgoščevanja skupaj z nonce, dokler ne najdete določenega hasha. Če najdete razpršilo, ki izpolnjuje pogoje, določene s protokolom, dobite pravico do oddajanja novega bloka v omrežje. Na tej točki drugi udeleženci omrežja posodobijo svoje verige blokov, da vključijo nov blok.

Za velike kriptovalute so danes pogoji izjemno zahtevni. Višja kot je stopnja zgoščevanja v omrežju, težje je najti veljaven hash. To se naredi zato, da se bloki ne najdejo prehitro.

Kot si lahko predstavljate, je lahko poskus uganjanja ogromnih količin hash na vašem računalniku drag. Zapravljate računske cikle in elektriko. Toda protokol vas bo nagradil s kriptovaluto, če boste našli veljaven hash.

Naj povzamemo, kaj vemo do sedaj:

 • Zate je drago rudariti.
 • Nagrajeni ste, če ustvarite veljaven blok.
 • Če pozna vhod, lahko uporabnik enostavno preveri njegov hash – uporabniki, ki ne rudarijo, lahko preverijo, ali je blok veljaven, ne da bi porabili veliko računske moči.

Zaenkrat je tako dobro. Toda kaj, če poskušate goljufati? Kaj vam preprečuje, da v blok vstavite kup goljufivih transakcij in ustvarite veljaven hash?

Tu pride na vrsto kriptografija z javnim ključem. V tem članku se ne bomo poglabljali, ampak si oglejte Kaj je kriptografija z javnim ključem? za celovit pregled. Skratka, uporabljamo nekaj lepih kriptografskih trikov, ki vsakemu uporabniku omogočajo, da preveri, ali ima nekdo pravico premakniti sredstva, ki jih poskuša porabiti.

Ko ustvarite transakcijo, jo podpišete . Vsakdo v omrežju lahko primerja vaš podpis z vašim javnim ključem in preveri, ali se ujemata. Preverili bodo tudi, ali lahko dejansko porabite svoja sredstva in ali je vsota vaših vložkov višja od vsote vaših rezultatov (tj. da ne porabite več, kot imate).

Vsak blok, ki vključuje neveljavno transakcijo, bo omrežje samodejno zavrnilo. Za vas je drago celo poskusiti goljufati. Lastna sredstva boste zapravljali brez nagrade.

V tem je lepota dokaza o delu: goljufanje je drago, pošteno ravnanje pa donosno . Vsak racionalen rudar bo iskal donosnost naložbe , zato se lahko pričakuje, da se bodo obnašali na način, ki zagotavlja prihodke.

Dokaz o delu v primerjavi z dokazilom o deležu

Obstaja veliko konsenznih algoritmov, a eden najbolj pričakovanih je Proof of Stake (PoS). Koncept sega v leto 2011 in je bil implementiran v nekatere manjše protokole. Toda v nobenem od velikih blokovnih verig še ni bil sprejet.

V sistemih Proof of Stake se rudarji zamenjajo s validatorji . Ni vpletenega rudarjenja in tekmovanja za ugibanje hašev. Namesto tega so uporabniki izbrani naključno – če so izbrani, morajo predlagati (ali "pokovati") blok. Če je blok veljaven, bodo prejeli nagrado, sestavljeno iz provizij za transakcije bloka.

Vendar pa ni mogoče izbrati katerega koli uporabnika – protokol ga izbere na podlagi številnih dejavnikov. Da bi bili upravičeni, morajo udeleženci zakleniti vložek , ki je vnaprej določen znesek domače valute verige blokov. Vložek deluje kot varščina: tako kot obtoženci vložijo veliko vsoto denarja, da jih odvrnejo od preskakanja sojenja, validatorji zaklenejo vložek, da odvrnejo od goljufanja. Če bodo ravnali nepošteno, bo vzet njihov vložek (ali njegov del).

Proof of Stake ima nekaj prednosti pred Dokazom o delu. Najbolj opazen je manjši ogljični odtis – ker v PoS ni potrebe po močnih rudarskih kmetijah, je porabljena električna energija le delček porabljene v PoW. 

Kljub temu nima nikakršnih rezultatov o PoW. Čeprav bi ga lahko razumeli kot potratno, je rudarjenje edini soglasni algoritem, ki se je izkazal v velikem obsegu. V dobrem desetletju je zagotovila transakcije v vrednosti bilijonov dolarjev. Če želite z gotovostjo reči, ali lahko PoS tekmuje z njegovo varnostjo, je treba vlaganje v naravi ustrezno preizkusiti. 

Proof of Work je bila prvotna rešitev problema dvojne porabe in se je izkazala za zanesljivega in varnega. Bitcoin je dokazal, da ne potrebujemo centraliziranih subjektov, da preprečimo dvakratno porabo istih sredstev. S pametno uporabo kriptografije, hash funkcij in teorije iger se lahko udeleženci v decentraliziranem okolju dogovorijo o stanju finančne baze podatkov.