Какво е изгаряне на монети на криптовалута | Обяснете подробности

В тази публикация ще видите Какво е изгаряне на монети и защо трябва да бъде част от смятането на всеки инвеститор?

Ако сте нов в криптовалутите, сигурно сте се забавлявали да чуете за изгарянето на монети; чудите се защо някой трябва да изгори монетите? Е, нека обясним.

Изгарянето на монети е процес, при който миньорите и разработчиците премахват монетите от обращение. С други думи, изгарянето на монети е процес на унищожаване на монетата, така че да не е достъпна за по-нататъшна употреба (търговия или по друг начин). Разработчиците и миньорите ще изпращат монетите на специализирани адреси, чиито частни ключове не са достъпни. Освен това те трябва да предоставят алгоритъма за доказване на изгаряне на пазара, за да улеснят кръстосаната проверка.

Какво е изгаряне на монети?

Изгарянето на монети се случва, когато токен на криптовалута е умишлено изпратен до неизползваем адрес на портфейла, за да се премахне от обращение. Адресът, който се нарича адрес за записване или адрес на изяждане, не може да бъде достъпен или присвоен на никого. След като токенът бъде изпратен на адрес за запис, той си отива завинаги.

Всеки, който притежава криптовалута, може да я изгори, но това не е точно нещо, което бихте искали да правите без причина, тъй като по същество ще хвърляте пари.

През повечето време разработчиците на криптовалута решават да изгорят определена сума. Изгарянето на монети намалява предлагането, което прави токените на тази криптовалута по-малко. Този недостиг може да доведе до повишаване на цената и да е от полза за инвеститорите.

Има няколко предупреждения за изгарянето на монети. Не е гарантирано, че ще увеличи стойността на криптовалутата. Всъщност мнозина виждат малка или никаква полза от това.

Изгарянето на монети от криптовалута може да се използва за измама на инвеститорите. Разработчиците могат да твърдят, че изгарят токени, когато всъщност изпращат тези токени до портфейл, който контролират. За да избегнете това, важно е да направите вашето проучване на криптовалутата, в която инвестирате, или да се придържате към по-безопасни акции от криптовалута.

Разработчиците също изгарят токени като начин да скрият китове, които държат големи части от криптовалута. Да кажем, че разработчик пуска криптовалута с 1 милиард токена, запазва 100 милиона и веднага изгаря 600 милиона. Ще изглежда, че разработчикът притежава 10% от доставката, защото първоначалната доставка е била 1 милиард. Но разработчикът наистина притежава 25% от 400 милиона токена, които все още са в обращение, което очевидно е много по-голяма сума.

Как започна изгарянето на монети?

Идеята зад изгарянето на монети датира много преди криптовалутата. Това е много подобно и вероятно вдъхновено от обратното изкупуване на акции.

Обратно изкупуване на акции е, когато компанията, която е издала акциите, изкупува обратно акции на пазарната цена и ги усвоява, намалявайки броя на общите акции на пазара. Въпреки че обратното изкупуване и изгарянето на монети не са точно съвпадение, те са подобни концепции, които могат да служат на едни и същи цели.

Изгарянето на монети започна да става популярно сред криптовалутите през 2017 и 2018 г., когато множество монети, включително Binance Coin (CRYPTO:BNB), Bitcoin Cash (CRYPTO:BCH) и Stellar  (CRYPTO:XLM) изгаряха токени, за да намалят доставките и да повишат цените. Съвсем наскоро това беше обща стратегия с по-новите криптовалути, които започват с масивни доставки на токени.

Една от основните причини напоследък изгарянето на монети е, че позволява на криптовалутите да стартират на евтини цени и след това изкуствено увеличава стойността си, след като хората инвестират. Нова криптовалута може да стартира с 1 трилион токени на стойност част от цента и да привлече инвеститори поради ниската цена. По-късно разработчиците могат да изгорят милиарди токени, за да повишат цената.

Какви монети могат да бъдат изгорени?

Всяка криптовалута може да бъде изгорена. Всички криптовалути могат да бъдат изпратени до адрес за запис, което означава, че е възможно да се записва криптовалута с всяка от тях.

Ето няколко забележителни символа за цифрова валута, които са били изгорени, и обстоятелствата около тези събития:

 • Борсата за криптовалути Binance започна да държи тримесечни изгаряния на своята Binance Coin през 2017 г. Борсата се ангажира да прави това, докато 50% от общото предлагане на Binance Coin не бъде премахнато от обращение.
 • Stellar Development Foundation изгори повече от половината от предлагането на Stellar (55 милиарда XLM токена) през 2019 г.
 • Вероятно в опит да привлекат вниманието, разработчиците на Shiba Inu  (CRYPTO:SHIB) дадоха половината от доставките на Виталик Бутерин, съосновател на Ethereum (CRYPTO:ETH), през 2021 г. Той незабавно изгори 90% от тези токени и дари останалото.

Какво е доказателство за изгаряне?

Доказателството за изгаряне е консенсусен алгоритъм, който блокчейновете могат да използват за валидиране и добавяне на транзакции. Използва се за предотвратяване на измами и за гарантиране, че преминават само валидни транзакции.

Блокчейнът е запис на транзакциите на криптовалута, а неговият консенсусен алгоритъм е начинът, по който потвърждава транзакциите. Двата най-популярни консенсусни алгоритма са proof of work и proof of stake; доказателството за изгаряне е по-нова алтернатива.

С доказателство за изгаряне, крипто миньорите трябва да изгорят собствените си токени, за да спечелят правото да копаят нови блокове от транзакции. Колкото повече жетони изгарят, толкова повече могат да копаят. В замяна участниците получават награди в криптовалутата, която копаят.

Някои криптовалути с доказателство за изгаряне изискват миньорите да изгарят същата валута, която копаят. Има и такива, които позволяват на миньорите да изгарят други видове криптовалута.

Предимството на доказателството за изгаряне е, че е ефективен начин за валидиране на транзакции и няма енергийните изисквания на модела за доказване на работа.

Приложения за изгаряне на монети

Ето основните приложения за изгаряне на монети:

 • Това може да помогне за повишаване на стойността на криптовалутата. Въпреки че това далеч не е сигурно, някои криптовалути са забелязали положителни движения на цените след изгарянето на токените.
 • Ако дадена криптовалута има висок процент на инфлация, изгарянето на токени може да ограничи увеличението.
 • Това е начин участниците да добавят нови блокове от транзакции към блокчейн с крипто доказателство за изгаряне.

Изгарянето на монети само по себе си не ви казва дали една криптовалута е добра инвестиция. Има както добри, така и лоши криптовалути, които изгарят токени. Като знаете как работи изгарянето на монети, можете по-добре да разберете криптовалутите, които го използват.

Защо създателите на криптовалути изгарят своите монети

Проф. Chebbi каза, че създателите на криптовалути изгарят монетите в опит да увеличат стойността на монетите, които остават в обращение. Не е много различно от това, което се случва в царството на петрола. „Ако цената на барел суров петрол падне, защото има пренасищане в предлагането и търсенето не е съизмеримо високо, тогава производителите на петрол намаляват предлагането, така че цените отново да се покачват. Същата динамика на търсенето и предлагането стои зад процеса на изгаряне на монети“, каза той пред FE Online.

ПРОЧЕТЕТЕ СЪЩО | Защо крипто общността в Индия е настроена, дори когато правителството отлага регулирането

Обяснявайки допълнително, проф. Прасад каза, че обикновената валута (INR, USD, GBP и т.н.) се издава и контролира от съответните правителства чрез централните банки. Ако страната емитира излишна валута, това ще доведе до инфлация (хиперинфлация), тъй като предлагането на пари е по-голямо от търсенето. От друга страна, ако страната емитира по-малко валута, това може да доведе до депресия или свиване на икономиката. По същия начин, излишното предлагане на монети може да доведе до инфлация. Тъй като тези монети не се издават или контролират от нито един орган, разработчиците/миньорите изгарят монетите.

Почти всички мрежи за криптовалути са дефинирали протоколите и механизмите за изгаряне на монети. „Доказателство за изгаряне“ се превърна в неразделна част от крипто разговорите, както и „доказателство за работа“ (което води до копаене на монети).

Не е необходимо всички криптовалути да бъдат изгаряни. Само тези с излишно предлагане се подлагат на този процес.

Главна цел

„Основната цел на изгарянето на монети е да регулира предлагането и по този начин да стабилизира цената. Процесът е подобен на демонетизация на валута или обратно изкупуване на акции. На 25 юни Инфосис ООД обяви обратното изкупуване на 1,084 милиона акции. Целта тук беше да се намали предлагането на акции на Infosys, търгувани на фондовите пазари. Печалбата на акция (EPS) на Infosys след обратното изкупуване ще се увеличи, което от своя страна ще увеличи цената на акциите. По същия начин, когато инфлацията в страната се повиши поради излишък на парично предлагане, централната банка увеличава лихвените проценти. Лицето с излишни пари ще депозира парите в банката, като по този начин ще намали ликвидността. Този пример не е точно същият като процеса на изгаряне, но постига същата цел”, каза проф. Прасад.

Когато разработчиците/миньорите изгарят монетите, броят на наличните монети на пазара на цифрова валута намалява. В резултат на това цената на монетата ще се увеличи (поне теоретично би трябвало).

Проф. Chebbi каза, че фундаменталната разлика между фиатната валута и криптовалутата е, че фиатната валута е инфлационна по природа, докато криптовалутата е дефлационна. Причината за това е, че общата сума на фиатните пари в обращение продължава да нараства с времето (чрез инструмента на дълга и отпечатването на пари от централните банки). Но общото количество криптовалута (за повечето валути) в обращение има горна граница - например в случая на биткойн целта е 21 милиона монети. Следователно стойността на единица фиатни пари губи стойност с течение на времето (поради инфлация), а в случай на крипто пари, когато добивът вече не може да открие нови монети, единица крипто пари ще продължи да натрупва стойност (дефлация). Въпреки това, докато се достигне такава точка на насищане,

Влияние на изгарянето на монети върху пазара

Проф. Прасад каза, че резултатът от изгарянето на монети все още не е доказан (тъй като това е скорошен феномен). Въпреки това, теоретично процесът на изгаряне трябва да стабилизира цените/пазарите.

Проф. Chebbi също така каза, че журито все още е там за влиянието на процеса на изгаряне върху пазара на криптовалути. Непосредствено след последното изгаряне на биткойн Coin, той наистина придоби стойност. От друга страна, изгарянето на токени на БНБ не донесе значителни дивиденти за тази валута. „Смятаме, че дългосрочната стабилност и жизнеспособност на пазара на криптовалути се движат повече от силата на самата валута (като доверието на инвеститорите в нея и в крайна сметка нейното приемане от света като средство за размяна). Въпреки това Coin burn има място за поддържане на валутата и за демонстриране на ангажираността на промоутърите към валутата“, каза той.

„По същия начин, по който различните фиатни валути – щатският долар, индийската рупия, британската лира и т.н. имат своите вродени силни страни, различните криптовалути, било то биткойн, токени на BNB или Ethereum, имат свои собствени силни страни. Въздействието на политиките на централните банки (количествено облекчаване или затягане на паричното предлагане и др.) върху стабилността на различните валути не е еднакво. Екстраполирайки това към криптовалутите, откриваме, че различните валути реагират на изгарянето на монети по свои собствени различни начини“, добави проф. Chebbi.

Въздействието на изгарянето на монети върху инвеститорите

Според проф. Прасад процесът на изгаряне на монети е много важен по две причини.

– Първо, инвеститорите получават осезаема полза чрез подобрена оценка.

Второ, процесът на изгаряне на монети сигнализира на инвеститорите, че цените ще бъдат стабилизирани чрез саморегулиране при липса на регулатори.

Например, когато отделна акция достигне горната или долната верига, фондовата борса (NSE или BSE) спира търговията, за да позволи на цените да се стабилизират. Но това не е възможно в случай на цифрова валута. Следователно изгарянето на монети вдъхва доверие сред инвеститорите, тъй като служи като механизъм за стабилизиране на цените на цифровата валута.

What is GEEK

Buddha Community

Какво е изгаряне на монети на криптовалута | Обяснете подробности

В тази публикация ще видите Какво е изгаряне на монети и защо трябва да бъде част от смятането на всеки инвеститор?

Ако сте нов в криптовалутите, сигурно сте се забавлявали да чуете за изгарянето на монети; чудите се защо някой трябва да изгори монетите? Е, нека обясним.

Изгарянето на монети е процес, при който миньорите и разработчиците премахват монетите от обращение. С други думи, изгарянето на монети е процес на унищожаване на монетата, така че да не е достъпна за по-нататъшна употреба (търговия или по друг начин). Разработчиците и миньорите ще изпращат монетите на специализирани адреси, чиито частни ключове не са достъпни. Освен това те трябва да предоставят алгоритъма за доказване на изгаряне на пазара, за да улеснят кръстосаната проверка.

Какво е изгаряне на монети?

Изгарянето на монети се случва, когато токен на криптовалута е умишлено изпратен до неизползваем адрес на портфейла, за да се премахне от обращение. Адресът, който се нарича адрес за записване или адрес на изяждане, не може да бъде достъпен или присвоен на никого. След като токенът бъде изпратен на адрес за запис, той си отива завинаги.

Всеки, който притежава криптовалута, може да я изгори, но това не е точно нещо, което бихте искали да правите без причина, тъй като по същество ще хвърляте пари.

През повечето време разработчиците на криптовалута решават да изгорят определена сума. Изгарянето на монети намалява предлагането, което прави токените на тази криптовалута по-малко. Този недостиг може да доведе до повишаване на цената и да е от полза за инвеститорите.

Има няколко предупреждения за изгарянето на монети. Не е гарантирано, че ще увеличи стойността на криптовалутата. Всъщност мнозина виждат малка или никаква полза от това.

Изгарянето на монети от криптовалута може да се използва за измама на инвеститорите. Разработчиците могат да твърдят, че изгарят токени, когато всъщност изпращат тези токени до портфейл, който контролират. За да избегнете това, важно е да направите вашето проучване на криптовалутата, в която инвестирате, или да се придържате към по-безопасни акции от криптовалута.

Разработчиците също изгарят токени като начин да скрият китове, които държат големи части от криптовалута. Да кажем, че разработчик пуска криптовалута с 1 милиард токена, запазва 100 милиона и веднага изгаря 600 милиона. Ще изглежда, че разработчикът притежава 10% от доставката, защото първоначалната доставка е била 1 милиард. Но разработчикът наистина притежава 25% от 400 милиона токена, които все още са в обращение, което очевидно е много по-голяма сума.

Как започна изгарянето на монети?

Идеята зад изгарянето на монети датира много преди криптовалутата. Това е много подобно и вероятно вдъхновено от обратното изкупуване на акции.

Обратно изкупуване на акции е, когато компанията, която е издала акциите, изкупува обратно акции на пазарната цена и ги усвоява, намалявайки броя на общите акции на пазара. Въпреки че обратното изкупуване и изгарянето на монети не са точно съвпадение, те са подобни концепции, които могат да служат на едни и същи цели.

Изгарянето на монети започна да става популярно сред криптовалутите през 2017 и 2018 г., когато множество монети, включително Binance Coin (CRYPTO:BNB), Bitcoin Cash (CRYPTO:BCH) и Stellar  (CRYPTO:XLM) изгаряха токени, за да намалят доставките и да повишат цените. Съвсем наскоро това беше обща стратегия с по-новите криптовалути, които започват с масивни доставки на токени.

Една от основните причини напоследък изгарянето на монети е, че позволява на криптовалутите да стартират на евтини цени и след това изкуствено увеличава стойността си, след като хората инвестират. Нова криптовалута може да стартира с 1 трилион токени на стойност част от цента и да привлече инвеститори поради ниската цена. По-късно разработчиците могат да изгорят милиарди токени, за да повишат цената.

Какви монети могат да бъдат изгорени?

Всяка криптовалута може да бъде изгорена. Всички криптовалути могат да бъдат изпратени до адрес за запис, което означава, че е възможно да се записва криптовалута с всяка от тях.

Ето няколко забележителни символа за цифрова валута, които са били изгорени, и обстоятелствата около тези събития:

 • Борсата за криптовалути Binance започна да държи тримесечни изгаряния на своята Binance Coin през 2017 г. Борсата се ангажира да прави това, докато 50% от общото предлагане на Binance Coin не бъде премахнато от обращение.
 • Stellar Development Foundation изгори повече от половината от предлагането на Stellar (55 милиарда XLM токена) през 2019 г.
 • Вероятно в опит да привлекат вниманието, разработчиците на Shiba Inu  (CRYPTO:SHIB) дадоха половината от доставките на Виталик Бутерин, съосновател на Ethereum (CRYPTO:ETH), през 2021 г. Той незабавно изгори 90% от тези токени и дари останалото.

Какво е доказателство за изгаряне?

Доказателството за изгаряне е консенсусен алгоритъм, който блокчейновете могат да използват за валидиране и добавяне на транзакции. Използва се за предотвратяване на измами и за гарантиране, че преминават само валидни транзакции.

Блокчейнът е запис на транзакциите на криптовалута, а неговият консенсусен алгоритъм е начинът, по който потвърждава транзакциите. Двата най-популярни консенсусни алгоритма са proof of work и proof of stake; доказателството за изгаряне е по-нова алтернатива.

С доказателство за изгаряне, крипто миньорите трябва да изгорят собствените си токени, за да спечелят правото да копаят нови блокове от транзакции. Колкото повече жетони изгарят, толкова повече могат да копаят. В замяна участниците получават награди в криптовалутата, която копаят.

Някои криптовалути с доказателство за изгаряне изискват миньорите да изгарят същата валута, която копаят. Има и такива, които позволяват на миньорите да изгарят други видове криптовалута.

Предимството на доказателството за изгаряне е, че е ефективен начин за валидиране на транзакции и няма енергийните изисквания на модела за доказване на работа.

Приложения за изгаряне на монети

Ето основните приложения за изгаряне на монети:

 • Това може да помогне за повишаване на стойността на криптовалутата. Въпреки че това далеч не е сигурно, някои криптовалути са забелязали положителни движения на цените след изгарянето на токените.
 • Ако дадена криптовалута има висок процент на инфлация, изгарянето на токени може да ограничи увеличението.
 • Това е начин участниците да добавят нови блокове от транзакции към блокчейн с крипто доказателство за изгаряне.

Изгарянето на монети само по себе си не ви казва дали една криптовалута е добра инвестиция. Има както добри, така и лоши криптовалути, които изгарят токени. Като знаете как работи изгарянето на монети, можете по-добре да разберете криптовалутите, които го използват.

Защо създателите на криптовалути изгарят своите монети

Проф. Chebbi каза, че създателите на криптовалути изгарят монетите в опит да увеличат стойността на монетите, които остават в обращение. Не е много различно от това, което се случва в царството на петрола. „Ако цената на барел суров петрол падне, защото има пренасищане в предлагането и търсенето не е съизмеримо високо, тогава производителите на петрол намаляват предлагането, така че цените отново да се покачват. Същата динамика на търсенето и предлагането стои зад процеса на изгаряне на монети“, каза той пред FE Online.

ПРОЧЕТЕТЕ СЪЩО | Защо крипто общността в Индия е настроена, дори когато правителството отлага регулирането

Обяснявайки допълнително, проф. Прасад каза, че обикновената валута (INR, USD, GBP и т.н.) се издава и контролира от съответните правителства чрез централните банки. Ако страната емитира излишна валута, това ще доведе до инфлация (хиперинфлация), тъй като предлагането на пари е по-голямо от търсенето. От друга страна, ако страната емитира по-малко валута, това може да доведе до депресия или свиване на икономиката. По същия начин, излишното предлагане на монети може да доведе до инфлация. Тъй като тези монети не се издават или контролират от нито един орган, разработчиците/миньорите изгарят монетите.

Почти всички мрежи за криптовалути са дефинирали протоколите и механизмите за изгаряне на монети. „Доказателство за изгаряне“ се превърна в неразделна част от крипто разговорите, както и „доказателство за работа“ (което води до копаене на монети).

Не е необходимо всички криптовалути да бъдат изгаряни. Само тези с излишно предлагане се подлагат на този процес.

Главна цел

„Основната цел на изгарянето на монети е да регулира предлагането и по този начин да стабилизира цената. Процесът е подобен на демонетизация на валута или обратно изкупуване на акции. На 25 юни Инфосис ООД обяви обратното изкупуване на 1,084 милиона акции. Целта тук беше да се намали предлагането на акции на Infosys, търгувани на фондовите пазари. Печалбата на акция (EPS) на Infosys след обратното изкупуване ще се увеличи, което от своя страна ще увеличи цената на акциите. По същия начин, когато инфлацията в страната се повиши поради излишък на парично предлагане, централната банка увеличава лихвените проценти. Лицето с излишни пари ще депозира парите в банката, като по този начин ще намали ликвидността. Този пример не е точно същият като процеса на изгаряне, но постига същата цел”, каза проф. Прасад.

Когато разработчиците/миньорите изгарят монетите, броят на наличните монети на пазара на цифрова валута намалява. В резултат на това цената на монетата ще се увеличи (поне теоретично би трябвало).

Проф. Chebbi каза, че фундаменталната разлика между фиатната валута и криптовалутата е, че фиатната валута е инфлационна по природа, докато криптовалутата е дефлационна. Причината за това е, че общата сума на фиатните пари в обращение продължава да нараства с времето (чрез инструмента на дълга и отпечатването на пари от централните банки). Но общото количество криптовалута (за повечето валути) в обращение има горна граница - например в случая на биткойн целта е 21 милиона монети. Следователно стойността на единица фиатни пари губи стойност с течение на времето (поради инфлация), а в случай на крипто пари, когато добивът вече не може да открие нови монети, единица крипто пари ще продължи да натрупва стойност (дефлация). Въпреки това, докато се достигне такава точка на насищане,

Влияние на изгарянето на монети върху пазара

Проф. Прасад каза, че резултатът от изгарянето на монети все още не е доказан (тъй като това е скорошен феномен). Въпреки това, теоретично процесът на изгаряне трябва да стабилизира цените/пазарите.

Проф. Chebbi също така каза, че журито все още е там за влиянието на процеса на изгаряне върху пазара на криптовалути. Непосредствено след последното изгаряне на биткойн Coin, той наистина придоби стойност. От друга страна, изгарянето на токени на БНБ не донесе значителни дивиденти за тази валута. „Смятаме, че дългосрочната стабилност и жизнеспособност на пазара на криптовалути се движат повече от силата на самата валута (като доверието на инвеститорите в нея и в крайна сметка нейното приемане от света като средство за размяна). Въпреки това Coin burn има място за поддържане на валутата и за демонстриране на ангажираността на промоутърите към валутата“, каза той.

„По същия начин, по който различните фиатни валути – щатският долар, индийската рупия, британската лира и т.н. имат своите вродени силни страни, различните криптовалути, било то биткойн, токени на BNB или Ethereum, имат свои собствени силни страни. Въздействието на политиките на централните банки (количествено облекчаване или затягане на паричното предлагане и др.) върху стабилността на различните валути не е еднакво. Екстраполирайки това към криптовалутите, откриваме, че различните валути реагират на изгарянето на монети по свои собствени различни начини“, добави проф. Chebbi.

Въздействието на изгарянето на монети върху инвеститорите

Според проф. Прасад процесът на изгаряне на монети е много важен по две причини.

– Първо, инвеститорите получават осезаема полза чрез подобрена оценка.

Второ, процесът на изгаряне на монети сигнализира на инвеститорите, че цените ще бъдат стабилизирани чрез саморегулиране при липса на регулатори.

Например, когато отделна акция достигне горната или долната верига, фондовата борса (NSE или BSE) спира търговията, за да позволи на цените да се стабилизират. Но това не е възможно в случай на цифрова валута. Следователно изгарянето на монети вдъхва доверие сред инвеститорите, тъй като служи като механизъм за стабилизиране на цените на цифровата валута.

Какво е хешрейта на биткойн | Какво е хешрейт в крипто

В тази публикация ще научите какво е хешрейт в Crypto | Какво е хешрейта на биткойн? и защо има значение?

„Хешрейт“ се отнася до общата комбинирана изчислителна мощност, която се използва за копаене и обработка на транзакции в блокчейн Proof-of-Work, като Bitcoin и Ethereum (преди надстройката 2.0).

„Хешът“ е буквено-цифров код с фиксирана дължина, който се използва за представяне на думи, съобщения и данни с всякаква дължина. Крипто проектите използват разнообразие от различни алгоритми за хеширане, за да създадат различни типове хеш код – мислете за тях като генератори на произволни думи, където всеки алгоритъм е различна система за генериране на произволни думи.

Например, хешът за „coindesk“, използващ алгоритъма за хеширане, който биткойн използва, SHA256, е f2429204b339475a3d94dd5450f5ebb3c80130a85fbb91d62768741a3b34a6b6

Преди да могат да се добавят нови транзакционни данни към следващия блок във веригата, миньорите трябва да се състезават, използвайки своите машини, за да отгатнат число. По-конкретно, миньорите се опитват да произведат хеш, който е по-нисък или равен на числовата стойност на хеша „целеви“ чрез промяна на една стойност, наречена „nonce“. Всеки път, когато nonce се промени, се създава изцяло нов хеш. Това всъщност е като система за лотарийни билети, където всеки нов хеш е уникален билет със собствен набор от числа.

Например, ако вземем „coindesk“ и променим първата буква, за да направим „foindesk“, получаваме този напълно различен хеш = 5a12a9af1b5794bf6855c15944339d41ff713665e415b5434b8c9f081c61b66a

Тъй като всеки създаден хеш е произволен и невъзможно да се предвиди, може да са необходими милиони предположения – или хешове – преди целта да бъде постигната и миньорът да спечели правото да попълни следващия блок и да го добави към блокчейна. Всеки път, когато това се случи, награда за блок от новоизсечени монети се дава на успешния миньор заедно с всички плащания на такси, свързани с транзакциите, които съхраняват в новия блок. 

Добавянето на блок към blockchain „потвърждава“ всички транзакции, съхранени в този блок. Всеки път, когато се добави нов блок върху по-ранни блокове, тези по-ранни транзакции се потвърждават отново и отново, ставайки все по-невъзможни за промяна.

За повечето блокчейни Proof-of-Work (PoW), наградата за блок – предварително определено количество безплатни монети, давани на миньор всеки път, когато се копае нов блок – претърпява програмирано преполовяване, за да намали постепенно общото предлагане в течение на продължителността на копаене на монета. За биткойн наградите за блокове се намаляват наполовина на всеки 210 000 блока или приблизително на всеки четири години. От 2021 г. миньорите получават 6,25 биткойна всеки път, когато копаят нов блок. Следващото преполовяване на биткойн се очаква да се случи през 2024 г. и ще види наградите за BTC блок да паднат до 3,125 биткойна на блок. Dash е друга криптовалута за копаене, която намалява наградите си за блокове със 7,14% на всеки 210 240 блока, докато Litecoin намалява наполовина наградите си на всеки 840 000 блока.

Прочетете повече: Какво е халвинг на биткойн | Как работи и защо има значение?

Какво представлява хешрейта на биткойн?

Хешрейтът на биткойн се отнася до количеството изчислителна и процесна мощност, внесена в мрежата чрез копаене. Копането на биткойн е жизненоважен процес, който поддържа мрежата на цифровата валута. Това се случва чрез огромна глобална мрежа от минни машини (мощни компютри, създадени за тази задача). Тези машини копаят биткойни чрез решаване на сложни математически изчисления, които проверяват биткойн транзакциите.

За да разреши тези проблеми, всяка машина трябва да прави милиони предположения в секунда. Това изисква много електричество. Миньорите на биткойн консумират около 129 тераватчаса енергия, което е около 0,6% от общото количество в света, според индекса на потребление на биткойн електроенергия на Университета в Кеймбридж.

И тази енергоемка минна мрежа все още се разраства. Отнема много електричество, за да поддържа блокчейн мрежата актуална.

Блокове и Blockchain

Биткойн и много други криптовалути са изградени с помощта на блокчейн технология. Блоковете са подобни на файловете, които съхраняват данни за най-новите транзакции, направени в мрежата – а в блокчейн те правят верига, всяка от които зависи от другите.

Биткойн мрежата е проектирана да гарантира, че постоянен брой биткойни се пускат на пазара с течение на времето.

Всеки път, когато някой закупи биткойн или го използва като плащане, транзакцията се записва в блокчейна. Всички транзакции могат да се гледат публично (макар и анонимно) и не могат да бъдат променяни. Биткойн блокчейнът е децентрализиран дигитален регистър, съдържащ запис на всички минали транзакции. Мрежата потвърждава тези транзакции и тъй като мрежата е децентрализирана, записът на книгата е защитен.

Но тъй като блоковете са като файлове с данни, по-големите блокове изискват повече мощност за проверка. Това е мястото, където хеширането влиза в картината. „Хеширането“ на блок е процесът за гарантиране на валидността на мрежовите транзакции. Като награда за хеширане миньорите получават биткойни.

За успешно копаене на блок и получаване на биткойни, машината трябва да хешира заглавката на блока, което е обобщение на информацията, съдържаща се в даден блок (подобно на метаданните).

Това е сложен процес, но важното, което трябва да знаете, е, че биткойн мрежата е проектирана да гарантира, че постоянен брой биткойни се пускат на пазара с течение на времето. За да се запази това последователно, добивът на биткойни става по-труден с течение на времето.

Миньорите намират целта, като опитват различни комбинации от възможни цифри и букви в заглавката на блока. Това поле с различна стойност в заглавката на блока се нарича „nonce“.

Миньорите винаги започват с еднократно число от нула и го увеличават всеки път, когато познаят, докато целта бъде достигната. Важно: Шансовете за кацане на правилния хеш са много ниски – следователно и трудността при копаене на биткойни.

Хешрейтът на биткойн е измерване на това колко пъти биткойн мрежата се опитва да завърши тези изчисления всяка секунда. Това е приблизителната средна стойност на всички хешрейтове на всеки отделен миньор в мрежата.

По-високият хешрейт е по-добър, защото увеличава шансовете на миньора да намери следващия блок и да получи награда за биткойн.

Как се измерва скоростта на хеширане на биткойн

Хешрейтът на биткойн се изразява като хешове в секунда (h/s). Мрежата на биткойн е голяма и мощна и в резултат на това може да изчислява квинтилиони хешове всяка секунда. За справка, квинтилион е милион милиони милиони или 1 000 000 000 000 000 000.

Колебанията в ежедневната мощност за копаене на биткойн могат да бъдат значителни. Увеличения или намаления с 10% или повече всеки ден са често срещани. Но тези колебания не означават непременно, че хиляди миньори се присъединяват или напускат мрежата всеки ден.

Изчислението на средната хеш скорост на биткойн не е точно. С толкова много машини, работещи по целия свят, анализаторите могат да гледат само на скорошната пазарна активност, за да създадат оценка за текущия хешрейт.

Поради това търсенето на текущия хешрейт може да доведе до различни резултати. За да получите по-добра представа за скоростта на хеширане, разглеждането на дългосрочните тенденции – например седмичните спрямо дневните скорости на хеширане – може да бъде по-полезно.

Защо скоростите на хеширане са важни за миньорите

За отделните миньори изчисляването на хешрейт може да им помогне да предвидят своята рентабилност.

Има много видове минни машини и непрекъснато дебютират нови. Всяка криптовалута се добива с различни машини и не всички имат еднакъв хешрейт — тъй като добивът изисква различно количество мощност, памет и честотна лента за обработка.

Отделните миньори могат да изчислят своя личен хешрейт с помощта на калкулатор на хешрейта. Чрез въвеждане на информация за тяхното оборудване за копаене, консумация на енергия и електроенергия, такси за копаене и друга подходяща информация, калкулаторът на хешрейта може да изплюе приблизителна печалба.

Когато оборудването за копаене се надгражда с по-мощни машини, в резултат на това мрежовият хешрейт може да се увеличи. Въпреки това, по-мощната мрежа не води непременно до по-бързо копаене на биткойни, тъй като мрежата е изградена да пуска определено количество наведнъж.

Промените в мощността на хеширане също са свързани с трудността на копаене, броя на миньорите в мрежата и в крайна сметка рентабилността за миньорите.

Ако нови миньори се присъединят към мрежата, трудността за копаене се увеличава, тъй като миньорите вече трябва да правят повече предположения всяка секунда, за да решат изчислението и да спечелят наградата за блок.

Ако трудността на биткойн мрежата се увеличи, хешрейтът също се увеличава.

Цени и рентабилност на електроенергията

Миньорите на биткойн трябва да инвестират в машини за копаене, съхранение за тези машини и електричество, за да поддържат машините да работят. Много минни операции също плащат за прецизен контрол на температурата и влажността, за да поддържат машините да работят с оптимизирано темпо.

По този начин цената на електроенергията влияе върху рентабилността на миньорите. Миньор в Сиатъл може да бъде много по-печеливш от този в Ню Джърси, поради разликата в разходите за електроенергия.

И тъй като добивът на биткойн става по-труден, процесът изяжда повече електроенергия. Това увеличава разходите за миньорите.

Това е важно да се има предвид, когато се разглежда хешрейтът, тъй като мощността на хеширане не е единственият фактор, който влиза в изчисляването на рентабилността на майнера.

Какво означава хешрейта за биткойн

Добрият хешрейт може да означава, че миньорите инвестират пари в по-ново, по-мощно оборудване за копаене, което от своя страна може да означава, че имат доверие в мрежата.

Честотата на хеширане на биткойн обикновено се счита за показател за здравето на мрежата - високата хеш честота означава висока мощност на обработка в мрежата, което също създава по-голяма сигурност.

Сигурността на биткойн блокчейн разчита на миньори, които работят заедно, за да изградят една и съща верига или книга. Тъй като миньорите валидират нови блокове, блоковете се добавят към блокчейна на Bitcoin. Най-дългата верига от блокове винаги се приема като валидна версия.

Важно е да имате само една книга, в противен случай биткойн на теория може да бъде дублиран или изразходван два пъти. Двойното харчене може да се мисли по този начин: ако една банка поддържа две различни книги за транзакции, всяка от тях може да има различна информация за тях и едни и същи пари могат да бъдат изразходвани няколко пъти.

Прочетете повече: Обяснение на двойните разходи в Blockchain | Как да се борим с него?

Как хешрейтът може да повлияе на инвеститорите

Високият хешрейт показва здрава мрежа, което от своя страна може да доведе до по-високи стойности на биткойн.

Понастоящем скоростта на хеширане е значително по-висока, отколкото в минали години, и трябва да продължи да се увеличава. Това може да означава, че следват стойностите на биткойн - въпреки че предвид нестабилността на криптовалутата, няма гаранция. Освен това простото търсене и предлагане може да се превърне в доминиращия фактор, определящ цената на биткойн в бъдеще.

Миналите тенденции не са прогнози за бъдещето и трябва да направите своето проучване и да вземете предвид толерантността си към риска, преди да предприемете каквито и да било движения.

Какво е значението на хешрейта?

Хешрейтът е важен показател за оценка на силата на блокчейн мрежата – по-конкретно, нейната сигурност. Колкото повече машини са посветени от честни миньори за откриване на следващия блок, толкова по-висок е хешрейтът и толкова по-трудно става за злонамерените агенти да нарушат мрежата.

Атака от 51% например е, когато отделно лице или група нападатели купува или наема достатъчно оборудване за копаене, за да контролира над 50% от хешрейта на блокчейн. Тъй като блокчейните са безнадеждни и спазват правило, известно като „правилото за най-дългата верига“, човек или група, която контролира по-голямата част от хешрейта, на теория може да блокира или реорганизира транзакции и дори да отмени собствените си плащания. Това би създало проблеми с двойните разходи, които от своя страна напълно биха подкопали целостта на основния блокчейн.

Прочетете повече: Какво представляват 51% атаки в криптовалутите | Как работи

Следователно спадът в хешрейта означава намаляване на разходите за извършване на атака с 51%, което прави мрежата по-уязвима.

Често задавани въпроси за хешрейт

Какъв е текущият хешрейт на биткойн?

89 EH/s, което означава exahashes в секунда, към момента на публикуване на тази статия. 1 exahash = 1 квинтилион хешове

Това означава, че в момента миньорите изчисляват 89 квинтилиона хешове всяка секунда. 

Намерете най-актуалната оценка на Blockchain.com.

Какво представлява трудността при копаене?

„Трудността“ при копаене е колко трудно е за миньорите да създадат хеш, който е под целевия хеш. Това се постига чрез намаляване на числовата стойност на хеширания блок заглавка. 

Трудността на биткойн, например, се измерва с помощта на вътрешен резултат, който започва от 1 (най-лесното ниво) и расте или се свива експоненциално в зависимост от това колко миньори се конкурират в мрежата. Този резултат автоматично се коригира на всеки 2 016 блока - приблизително на всеки две седмици. В момента този брой е около 13,912,524,048,946.

Блоковете са насочени към намиране от миньори на всеки 10 минути. Така че, ако миньорите решават блокове и намират биткойни по-често от средно на всеки 10 минути, трудността се увеличава. Ако миньорите намират биткойни по-рядко от средно на всеки 10 минути, трудността намалява. 

Колкото повече миньори има онлайн, толкова повече хешрейт се произвежда, което означава, че има повече „предположения“, които се генерират. Колкото повече предположения има, толкова по-вероятно е правилният хеш да бъде открит бързо. Тъй като блокчейновете обикновено са проектирани да добавят блокове (и да пускат нови монети) с постоянна, предвидима скорост, трудността е програмирана да се коригира автоматично след определен брой блокове, за да поддържа тази скорост постоянна.

Как се изчислява хешрейтът?

Няма начин да се знае със сигурност точния хешрейт на биткойн, въпреки че може да бъде оценен. Хешрейтът традиционно се изчислява въз основа на публични данни за биткойн, включително показател за трудност, описан по-горе.

Въпреки че този традиционен метод за оценка е в правилната основа, тази методология отдавна е критикувана като неточно точна. Борсата за криптовалута Kraken предложи друг начин за оценка на хешрейта, като използва статистика, за да покаже с 95% увереност, че хешрейтът се намира в някакъв диапазон.

Защо хешрейтът на биткойн се покачи?

Все повече и повече миньори влизат в битката в кратката история на биткойн, повишавайки хешрейта. 

Най-вероятната причина нови миньори да се присъединят към силно конкурентното пространство е заради екстремния ценови потенциал на биткойн. Увеличаването на търсенето на биткойн (който е оскъден актив) тласна цената над 33 000 долара за монета по време на пресата, привличайки повече оператори, които виждат добива като възможност за значителна възвръщаемост.

Всяко увеличение на броя на миньорите повишава трудността на биткойн, което след това повишава хешрейта.

Използване на облачно копаене за печелене на крипто | Какво е облачно

В тази публикация ще разгледаме по-отблизо какво е облачно копаене и как работи, както и какви са неговите предимства и недостатъци.

Облачното копаене е прост начин за печелене на криптовалута чрез наемане на изчислителна мощност от източници на трети страни.

Преди десетилетия всяка голяма софтуерна компютърна компания поддържаше мазета, пълни с компютри, които хрускаха числа ден и нощ. Стаи с размерите на спортни салони ще бъдат посветени на сървърите, които поддържат светлините.

Всичко това се промени в ерата на облачните изчисления. Вместо да жертват ценни подземни имоти, софтуерните компании започнаха да наемат изчислителна мощност от складове, пълни с мощни машини, хоствани другаде.

Облачното копаене носи същия принцип – аутсорсинг на изчислителна работа – към копаене на криптовалута, процесът на управление на мощни компютри, които копаят за монети като биткойн, лайткойн и доджкойн. Вместо да купувате скъпи компютри, за да копаете сами тези монети, можете да наемете изчислителната мощност на специализиран миньор от компания за облачно копаене, базирана навсякъде по света.

Нещо повече, когато плащате за услуги за облачно копаене, вие наемате част от пул с голяма изчислителна мощност, което означава, че е по-вероятно да победите други, по-малко мощни биткойн копачи, които се надпреварват да генерират печеливш хеш което им печели биткойни.

Облачното копаене се прилага само за системи за доказване на работа, като биткойн и оригиналния блокчейн на Ethereum, които копаят нови криптовалути с чиста изчислителна сила.

Облачното копаене не се прилага за системи за доказване на залог, които позволяват на тези, които заключват определен брой монети в мрежата, да участват в валидирането на нови блокове и да печелят в замяна на новоизсечена криптовалута. Въпреки това, много услуги за залагане като Ethereum 2.0, Solana и EOS ви позволяват да делегирате вашите монети на други валидатори, за да спечелите част от печалбите, което е функционално подобно на облачното копаене.

Какво е облачно копаене?

Облачното копаене е процес на генериране на криптовалути чрез използване на наета изчислителна мощност от трета страна (доставчик на услуги за облачно копаене). Всеки миньор всъщност участва в „ферма за копаене“ (отдалечен център за данни, предназначен за копаене на криптовалута), като купува определено количество „хеш мощност“ от доставчика на услуги. В замяна доставчикът ще им предостави достъп до награди, които са пропорционални на количеството хеширане, което копачите са закупили. 

Тъй като операцията по копаене се извършва чрез облак, миньорите не трябва да се притесняват за поддръжка на компютърно оборудване, шум, топлина или сметки за енергия. След като намерят надежден доставчик на услуги за облачно копаене, миньорите трябва само да изберат вида на договора, който да подпишат, и желаната продължителност. Те ще трябва да направят авансово плащане във фиатни или цифрови валути, след което доставчикът ще ги настрои с всичко необходимо за операцията. 

По принцип миньорите могат да избират между договори за 500 и 1000 гигахеша в секунда, с продължителност до една година. (Един GH/s = 1 милиард хешове в секунда.) Въпреки това някои доставчици могат да предложат краткосрочни договори за облачно копаене, 6-месечни или дори 24-месечни договори.

Какво е Bitcoin Cloud Mining?

Копането на биткойн е старателно и включва скъпо оборудване за копаене за оскъдните награди. Услугите за облачно копаене на биткойни действат като алтернатива за всеки да започне да копае биткойн без нужда от скъпо оборудване или технически познания. Подобно на всяко облачно копаене, концепцията е ясна, включваща само отдалечен център за данни със споделена мощност за обработка - хеширане.

Докато възвръщаемостта на инвестициите (ROI) от облачното копаене на биткойни е безспорно възнаграждаваща. Но всичко зависи от първоначалните разходи и оценката на цената на биткойн в този момент. Тъй като технически заемате изчислителната мощност от доставчик на услуги за облачно копаене, цената на gh/s или th/s и таксите за обслужване могат да играят основен фактор при определянето на действителната ви възвръщаемост на инвестициите.

В сравнение с притежаването на GPU копаене, което струва $2,000 до $8,000 за устройство от висок клас, облачното копаене всъщност може да ви спести много проблеми от огромните сметки за ток, шума и топлината. Всичко, което е необходимо, за да седнете и да гледате как наградите се движат, е да закупите желаната от вас хеш мощност и да се установите за желания период на инвестиция. Но облачното копаене е точно като всяка друга форма на инвестиция; винаги включва несигурност и рискове. Винаги правете надлежната си проверка, преди да инвестирате. 

Как работи облачното копаене?

Има два вида модели за облачно копаене: 

 • Host Mining : Миньорите купуват или отдават под наем съоръжения за добив във ферми за добив и плащат за тяхната настройка и поддръжка. Този модел намалява разходите, свързани с достъпа до електричество. Освен това, тъй като миньорите имат по-голям контрол върху платформите, те могат да пренасочат генерираната мощност на хеширане към пулове за копаене. Освен това, миньорите имат пълен контрол върху генерираните награди.
 • Лизинг на хеш мощност : Миньорите отдават под наем част от мощността за хеширане, която генерира ферма за добив. Те по същество се абонират за план, предлаган от компанията за облачно копаене, за да получат дял от печалбата на фермата за добив. Миньорите не трябва да плащат никакви такси за настройка или поддръжка, а наградите за копаене се разпределят в зависимост от дела на хеширащата мощност, която всеки миньор контролира.

Как работят майнинг пуловете?

Всички участници в пул за копаене споделят своите изчислителни ресурси, за да увеличат вероятността за генериране на блок в блокчейна на криптовалута - което изисква решаване на сложни криптографски пъзели. Ако участниците успеят, те получават награда, обикновено под формата на криптовалутата, която са копали. Сумата, която получават, зависи от пропорцията на тяхната процесорна мощност или работа спрямо целия пул.

Разпределение на награди за копаене

Всички пулове за добив имат собствено ниво на трудност, обикновено падащо между 1 и нивото на трудност на добитата криптовалута. Ако миньор генерира блок с ниво на трудност между трудността на пула за копаене и трудността на криптовалутата, този блок ще се счита за „акция“. По-голямата част от пуловете за добив обикновено разпределят награди за копаене между участниците въз основа на модела Pay-per-Share (PPS). 

Има и пулове, които могат да налагат ограничения върху платените проценти на акция. Тези пулове използват модели като изравнено споделено максимално заплащане на акция и споделено максимално заплащане на акция.

Какво допринася за идеята за облачно копаене? 

Ентусиазмът за копаене на криптовалути остава силен, въпреки че трудността за копаене нараства. Може да има миньори, които предпочитат хоствано оборудване за копаене, вместо да го притежават. Все пак има много причини, които пораждат идеята за облачно копаене.

Ето някои от възможните причини:

Изисквания за мощност на мрежово хеширане

Трудността на алгоритмите за криптовалута нарасна, докато наградите станаха по-малки (например 6,25 биткойн на блок, добиван в днешно време, в сравнение с 50 биткойн на блок, когато започна през 2009 г.). Собствениците на минни операции осъзнаха, че е необходима повече изчислителна мощност, за да останат конкурентоспособни. Това доведе до идеята за пулове за копаене, които комбинират хеширащата мощност на всички участници, ангажирани в операция за копаене.

Ограниченото предлагане на монети за копаене

Само предварително определен брой монети от определена криптовалута ще влязат на пазара (в случая на биткойн, 21 милиона монети). В съчетание с перспективите за покачване на обменния му курс, това доведе до серия от иновации в пространството за крипто копаене. Облачното копаене всъщност е еволюцията на пуловете за копаене.

Атрактивна възвръщаемост на копаене

Друга причина за възхода на облачното копаене са възможните възможности за миньорите да спечелят атрактивни награди, като участват в операцията за копаене. Компаниите за облачно копаене са склонни да предлагат щедри изплащания, за да примамят клиенти/инвеститори да участват.

Революцията на минните съоръжения

В първите дни на крипто копаене целият процес се извършваше на обикновен домашен компютър. По-късно миньорите започнаха да създават „инсталации“ за копаене чрез комбиниране на GPU карти, които се оказаха много по-ефективни при разрешаването на сложни математически уравнения (като биткойн Secure Hash Algorithm-256) от нормалните процесори. Графичните процесори подсилиха хеширането на биткойн мрежата, но също така направиха алгоритъма SHA-256 много по-труден за решаване.

Малко по-късно на пазара бяха въведени съоръжения за копаене на специфични за приложението интегрални схеми (ASIC), което бързо направи графичните процесори остарели. Въпреки това, тези мощни, специално създадени чипове идват на цена, която средният миньор не може да си позволи. Мощността на хеширане на биткойн мрежата се увеличи още повече - както и трудността на алгоритъма SHA-256. За потребителите стана почти невъзможно да копаят на обикновен процесор, докато разходите им за електроенергия нараснаха до небето. 

ASIC съоръженията превърнаха сектора за крипто копаене в място, което беше предимно за големи играчи. И тук се намесиха пуловете за добив: тяхната цел беше да позволят на всеки да участва в операцията за копаене по най-добрия начин и да обменя редовни награди. Тези награди обикновено са пропорционални на дарената хеш мощност на всеки участник в пула. 

Скоро операторите на центрове за данни разбраха, че има голям брой хора, които не участват в пулове за копаене, защото не притежават минна платформа. Така те започнаха да отдават под наем мощност за хеширане в рамките на пула, което породи концепцията за облачно копаене.

Как да започнете облачно копаене на криптовалута

Първите стъпки в облачното копаене не изискват нищо от настройките, които прави редовното копаене на криптовалута. Не е нужно да купувате специализиран хардуер, да го съхранявате навсякъде или да плащате сметки за ток.

Вместо това трябва да изберете успешен пул за копаене, да наемете някакъв хардуер от него и да изчакате, докато пулът за копаене генерира пари. Вие също трябва да изберете криптовалута. Според MiningPoolStats.com Bitcoin, ethereum и dogecoin съдържат най-големите пулове за копаене.

Antpool, Poolin, f2pool и Slush Pool са сред най-големите пулове за копаене на биткойни, които обслужват потребителите на дребно. Foundry Digital е голям пул за добив в Северна Америка, който обслужва институционални инвеститори.

За да започнете с услуга за облачно копаене, трябва:

Изберете доставчик на облачно копаене и монета, която искате да копаете.

Регистрирайте се за акаунт.

Всеки сайт е малко по-различен; таксите варират, както и предлаганите услуги и миньори.

За да започнете с Antpool, пул за добив, който представлява около 15% от хешрейта на биткойн, трябва да създадете акаунт, да изтеглите специален софтуер за конфигуриране на копаене и да изберете миньор. Сайтът ви позволява да сортирате минни машини по ефективност и рентабилност. Можете да наемате миньори и да печелите периодично изплащания във валутата, която копаете.

Пулове за копаене на биткойн (Miningpoolstats.stream) (https://miningpoolstats.stream/bitcoin)

Печелившо ли е облачното копаене?

Да, може да бъде. Има предварителни разходи – ще трябва да платите, за да наемете тези миньори, а пуловете за копаене също могат да вземат част от печалбите ви – но може да си струва.

Вашата печалба ще зависи от мощността на миньорите, използвани от пуловете – по-новите майнири ще се похвалят с по-добри спецификации от по-старите модели и вероятно ще генерират по-висока възвръщаемост – и състоянието на пазара. Например, ако решите да задържите своя биткойн, вместо да го продавате за обикновени пари, като щатския долар, ще останете изложени на цената на биткойн.

Различните монети крият различни валутни рискове. В Antpool, например, биткойн изплаща $0,2900 за терахаш, докато ethereum изплаща $0,3044. Тези малки разлики могат да се усложнят, ако наемете миньори с по-голяма хеш мощност.

Рисков ли е облачното копаене?

Облачното копаене е рисково, доколкото вие разчитате на някой друг да копае криптовалута, без изобщо да проверявате дали притежава хардуера, необходим за копаене на биткойн, или която и да е избрана от вас монета.

Много измамни услуги за облачно копаене твърдят, че копаят биткойни от ваше име, но вместо това просто изсмукват парите ви. USDminer е един от многото примери. Те често работят напълно анонимно, което прави невъзможно да се знае кой управлява платформата и обещават изключително високи нива на възвръщаемост за кратък период от време. Други червени знамена включват:

Правописни грешки в сайта.

Анонимни препоръки, които показват изображения на лицата на хората.

Фалшив фирмен адрес или пълна липса на такъв.

Придържането към добре познатите пулове за копаене значително ще сведе до минимум този риск.

Както споменахме, вие също разчитате на здравето на пазара. Биткойн и други криптовалути за копаене са силно нестабилни – което означава, че цените им могат да се променят драстично в рамките на кратък период от време. Това представлява риск за вашия инвестиран капитал, тъй като всички монети, които печелите от копаене, имат потенциал да се сринат в цената.

Съществува и голям регулаторен риск за облачното копаене. Огромен брой облачни копачи са били разположени в Китай, например, тъй като страната предлагала евтина електроенергия, а през влажните сезони индустрията също използвала зелена енергия. Но през пролетта на 2021 г. Китай наруши своята индустрия за добив на криптовалута и принуди миньорите да затворят магазина или да се преместят другаде. Това означаваше, че всеки, който наема облачни копачи от китайски пулове, губи приходи.

Други страни също могат да забранят копането на криптовалута. Процесът изисква огромни количества енергия, част от нея от изгаряне на изкопаеми горива, а шепа правителства го смятат за бич за околната среда.

Въпреки това си струва да се отбележи, че тези рискове са много по-ниски за хората, които замъгляват мините, отколкото ако вие сами купувате машините за копаене. Специализираният хардуер може да бъде много скъп, да не говорим за разходите за работа и поддръжка, свързани с копаене. Хардуерът, който сте закупили за копаене на криптовалута, може да не струва много, ако търсенето на копаене е заличено от икономически срив.

Облачно копаене срещу хардуерно копаене

В облачното копаене миньорите всъщност са инвеститори в минна операция и единственото нещо, което гарантират, са парите. Компанията за облачно копаене управлява ферма за добив, състояща се от добивни съоръжения и позволява на миньорите да купуват или да наемат дял от хеш-мощността на фермата.

В много случаи доставчикът е инвестирал в хардуер от най-високо ниво, изграждайки фермата за добив на място с по-евтино електричество и по-хладен климат. По този начин общите разходи за управление на фермата се поддържат под контрол. Миньорите не трябва да се грижат за нищо в целия процес и очакват само намаляване на печалбата на фермата. 

При хардуерното копаене миньорите притежават собствена платформа за копаене и трябва да решат дали да копаят самостоятелно, или да се присъединят към пул за копаене и да допринесат за неговата изчислителна мощност в замяна на дял от приходите. Те трябва да се погрижат за всички разходи, свързани с поддръжката и надграждането на хардуера, и да имат надеждна интернет връзка по всяко време.

Как миньорите се възползват от облачното копаене?

Разходна ефективност

Облачното копаене обикновено е много рентабилно за миньорите. Те не трябва да плащат за собствено оборудване за копаене, като постоянно го надграждат и няма разходи за инсталиране или настройка. Единственият хардуер, от който се нуждаят, е таблет или смартфон, за да проверят наградите си от операцията.

Това елиминира притесненията дали ще могат да продадат някакво физическо оборудване, когато добивът вече не е печеливш. 

Миньорите също не трябва да се притесняват за сметките за електричество, шума или топлината, генерирани от минните съоръжения.

Технологична поддръжка

Облачното копаене не изисква никакви специфични познания за протоколи, криптовалута или съоръжения за копаене. Миньорите трябва само да отворят акаунт при доставчик на услуги и да платят такса, която зависи от количеството хеширане, което искат да закупят. Всички награди ще бъдат прехвърлени директно към тази сметка.

Без поддръжка

Друго предимство е, че миньорите не трябва да се притесняват за поддръжка на оборудването (осигуряване на най-добрата среда за работа на платформата), тъй като компанията за облачно копаене се грижи за това. Компаниите обикновено използват охладителни кули и друго оборудване, за да осигурят добра аерация за своите минни ферми, като по този начин избягват срива на хардуера.

Въпреки това, миньорите могат да бъдат таксувани с такса за поддръжка на оборудването от доставчика на услуги за облачно копаене.

Топ борси за търговия с токени и монети. Следвайте инструкциите и правете неограничени пари

BinanceBittrexPoloniexBitfinexHuobiMXCProBITCoinbase

Рискове, свързани с облачно копаене

Първо, тъй като миньорите не притежават никакво компютърно оборудване, те нямат контрол върху него. Това означава, че не могат да го продадат. 

Второ, рентабилността на договорите за облачно копаене варира значително и не е гарантирана. Дори ако миньорите намерят надежден доставчик и подпишат договор с тази компания, това просто означава, че последната ще предостави точните услуги и хешрейтове, рекламирани за договорената продължителност. Това не гарантира, че ще генерира печалба за миньорите. Освен това, всички спечелени печалби могат да бъдат намалени от такси, които миньорите могат да плащат на доставчика по време на срока на договора - върху първоначалната сума. 

Трето, пространството за облачно копаене е назряло със случаи на измамно поведение. Миньорите могат да плащат на доставчик предварително и да не получават награди в замяна или обещаните награди може да не са според очакванията. Също така, доставчиците могат да разкрият подробности за своята ферма за добив, но не и действителни снимки или друга проверка за нея, което може да показва измама. Надеждните компании за облачно копаене винаги ще разкриват информация и действителни снимки на своите центрове за данни и в някои случаи дори предоставят доказателство за сметките за електроенергия. 

Ако изглежда, че доставчикът предлага неограничено количество хешираща мощност за продажба, това също може да е измама - защото никоя компания за облачно копаене всъщност няма неограничена изчислителна мощност. 

Намирането на надежден доставчик може да бъде предизвикателство. Миньорите винаги трябва да се погрижат за собствената си надлежна проверка по отношение на конкретна компания, преди да се свържат с нея. 

И накрая, може да има обстоятелства, при които доставчикът може да спре своята операция за копаене - например, когато обменният курс на добитата криптовалута достигне определено ниво. По този начин миньорите трябва да обърнат голямо внимание на условията на доставчика относно „договорни предупреждения“.

Много експерти смятат, че облачното копаене със своите предимства и възможности е бъдещето на крипто копаене. Засега обаче той остава предизвикателен сектор с разпространението на измами и измами. Това означава, че миньорите трябва да направят задълбочено проучване, преди да инвестират в технологията на определена компания.

Благодаря ви, че четете!

Која е стапката на хаш на Биткоин | Што е стапка на хаш во крипто

Во овој пост, ќе научите што е стапка на хаш во Crypto | Која е стапката на хаш на Биткоин? и зошто е важно?

„Хашрејт“ се однесува на вкупната комбинирана пресметковна моќ што се користи за рудирање и обработка на трансакции на блокчејн „Доказ за работа“, како што се Биткоин и Етереум (пред надградбата 2.0).

„Хеш“ е алфанумерички код со фиксна должина што се користи за претставување зборови, пораки и податоци од која било должина. Крипто проектите користат разновидни различни алгоритми за хаширање за да создадат различни типови на хаш-код - замислете ги како генератори на случајни зборови каде што секој алгоритам е различен систем за генерирање случајни зборови.

На пример, хашот за „coindesk“ користејќи го алгоритмот за хаширање што го користи Bitcoin, SHA256, е f2429204b339475a3d94dd5450f5ebb3c80130a85fbb91d62768741a3b34a6b

Пред да се додадат нови трансакциски податоци во следниот блок во синџирот, рударите мора да се натпреваруваат користејќи ги своите машини за да погодат број. Поконкретно, рударите се обидуваат да произведат хаш што е помал или еднаков на нумеричката вредност на хашот „цел“ со промена на една вредност наречена „nonce“. Секој пат кога ќе се смени nonce, се создава целосно нов хаш. Ова е ефективно како систем за билети за лотарија, каде што секој нов хаш е уникатен билет со свој сет на броеви.

На пример, ако земеме „coindesk“ и ја смениме првата буква за да направиме „foindesk“, ќе го добиеме овој сосема поинаков хаш = 5a12a9af1b5794bf6855c15944339d41ff713665e415b5434b8c9f081c61b66a

Бидејќи секој создаден хаш е случаен и невозможно да се предвиди, може да бидат потребни милиони нагаѓања - или хашови - пред да се постигне целта и рударот да го добие правото да го пополни следниот блок и да го додаде во блокчејнот. Секој пат кога тоа ќе се случи, на успешниот рудар му се доделува блок-награда од ново исковани монети заедно со сите плаќања за такси прикачени на трансакциите што ги складираат во новиот блок. 

Додавањето блок на блокчејн ги „потврдува“ сите трансакции зачувани во тој блок Секој пат кога се додава нов блок врз претходните блокови, тие претходни трансакции повторно и повторно се потврдуваат, станувајќи сè поневозможна промена.

За повеќето блокчејнови Proof-of-Work (PoW), блок-наградата - однапред одредена количина на бесплатни монети што му се даваат на рударот секој пат кога се ископува нов блок - се подложува на програмирано преполовување со цел постепено да се намали вкупната понуда во текот на животниот век на рударството на паричка. За Bitcoin, наградите за блокови се намалуваат на половина на секои 210.000 блокови или приближно на секои четири години. Од 2021 година, рударите добиваат 6,25 биткоини секој пат кога ископуваат нов блок. Следното преполовување на биткоинот се очекува да се случи во 2024 година и ќе ги намали наградите за блокови на БТК на 3,125 биткоини по блок. Dash е уште една криптовалута што може да се минира, која ги намалува наградите за блокови за 7,14% на секои 210.240 блокови, додека Litecoin ги преполовува своите награди на секои 840.000 блокови.

Прочитајте повеќе: Што е преполовување на биткоин | Како функционира и зошто е важно?

Која е стапката на хаш на Биткоин?

Хеш-стапката на Биткоин се однесува на количината на пресметковна и процесна моќност што се придонесува во мрежата преку рударството. Рударството биткоин е витален процес што ја одржува мрежата на дигиталната валута. Ова се случува преку огромна глобална мрежа на машини за рударство (моќни компјутери изградени за оваа задача). Овие машини ископуваат биткоини со решавање на сложени математички пресметки кои ги потврдуваат трансакциите со Биткоин.

За да ги реши овие проблеми, секоја машина треба да прави милиони нагаѓања во секунда. Ова бара многу електрична енергија. Рударите на биткоин трошат околу 129 терават-часови енергија, што е околу 0,6% од вкупната светска енергија, според индексот на потрошувачка на електрична енергија на Биткоин на Универзитетот во Кембриџ.

И оваа енергетски интензивна рударска мрежа сè уште расте. Потребна е многу електрична енергија за да се ажурира блокчејн мрежата.

Блокови и блокчејн

Биткоинот и многу други криптовалути се изградени со користење на блокчејн технологија. Блоковите се слични на датотеките кои чуваат податоци за најновите трансакции направени низ мрежата - а во блокчејн, тие прават синџир, секој зависен од другите.

Мрежата Биткоин е дизајнирана да се осигура дека конзистентен број биткоини се ослободуваат на пазарот со текот на времето.

Секој пат кога некој купува Биткоин или го користи како плаќање, трансакцијата се евидентира на блокчејнот. Сите трансакции може да се гледаат јавно (иако анонимно) и не можат да се променат. Блокчејнот на Биткоин е децентрализирана, дигитална книга која содржи евиденција за сите минати трансакции. Мрежата ги потврдува тие трансакции и бидејќи мрежата е децентрализирана, записот на книгата е безбеден.

Но, бидејќи блоковите се како датотеки со податоци, поголемите блокови бараат поголема моќ за да се потврдат. Тоа е местото каде што хаширањето влегува во сликата. „Хеширање“ на блок е процес на обезбедување валидност на мрежните трансакции. Како награда за хаширање, рударите добиваат биткоини.

За успешно ископување блок и примање биткоини, машината треба да го хешира заглавието на блокот, што е резиме на информациите содржани во даден блок (слично на метаподатоците).

Тоа е сложен процес, но важно е да се знае дека мрежата на Биткоин е дизајнирана да се осигура дека конзистентен број биткоини се ослободуваат на пазарот со текот на времето. За да се задржи ова конзистентно, рударството на биткоин станува потешко со текот на времето.

Рударите ја наоѓаат целта пробувајќи различни комбинации на можни броеви и букви во заглавието на блокот. Ова поле за разновидна вредност во заглавието на блокот се нарекува „nonce“.

Рударите секогаш започнуваат со нонце од нула и го зголемуваат секој пат кога ќе погодат, додека не се постигне целта. Важно: Шансите за слетување на точниот хаш се многу мали - оттука, тешкотијата во ископувањето биткоини.

Хеш-стапката на Биткоин е мерење колку пати мрежата на Биткоин се обидува да ги заврши тие пресметки секоја секунда. Тоа е приближниот просек на сите стапки на хаш на секој поединечен рудар во мрежата.

Повисоката стапка на хаш е подобра, бидејќи ги зголемува шансите на рударот да го најде следниот блок и да добие награда Bitcoin.

Како се мери стапката на хаш на Биткоин

Хеш-стапката на Биткоин се изразува како хашови во секунда (ч/с). Мрежата на Биткоин е голема и моќна, и како резултат на тоа, може да пресмета квинтилиони хаши секоја секунда. За референца, квинтилион е милион милиони милиони, или 1.000.000.000.000.000.000.

Флуктуациите во дневната рударска моќ на Биткоин може да бидат значајни. Вообичаени се зголемувања или намалувања за 10% или повеќе секој ден. Но, овие флуктуации не мора да значат дека илјадници рудари се приклучуваат или ја напуштаат мрежата секој ден.

Пресметката на средната стапка на хаш на Биткоин не е прецизна. Со толку многу машини кои работат низ целиот свет, аналитичарите можат само да се осврнат на неодамнешната пазарна активност за да создадат проценка на тековната стапка на хаш.

Поради тоа, гледањето на тековната стапка на хаш може да даде различни резултати. За да добиете подобро чувство за стапката на хаш, гледањето на долгорочните трендови - на пример, неделните наспроти дневните стапки на хаш - може да биде покорисно.

Зошто стапките на хаш се важни за рударите

За индивидуалните рудари, пресметувањето на стапката на хаш може да им помогне да ја предвидат нивната профитабилност.

Постојат многу видови на машини за рударство, а нови постојано дебитираат. Секоја криптовалута се ископува со различни машини и не сите ја имаат истата стапка на хаш - бидејќи рударството бара различни количини на енергија, меморија и пропусен опсег на обработка.

Индивидуалните рудари можат да ја пресметаат својата лична стапка на хаш користејќи калкулатор за стапка на хаш. Со внесување информации за нивната рударска опрема, потрошувачка на енергија и електрична енергија, такси за рударство и други релевантни информации, калкулаторот на стапката на хаш може да исплука проценка на заработката.

Кога опремата за рударство се надградува со помоќни машини, мрежната стапка на хаш може да се зголеми како резултат. Сепак, помоќната мрежа не мора да резултира со побрзо ископување на биткоини, бидејќи мрежата е изградена да ослободува одредена количина во исто време.

Промените на моќта за хаширање се исто така поврзани со тешкотијата на рударството, бројот на рудари во мрежата и на крајот, профитабилноста за рударите.

Ако нови рудари се приклучат на мрежата, тешкотијата на рударството се зголемува затоа што рударите сега треба да прават повеќе нагаѓања секоја секунда за да ја решат пресметката и да ја добијат наградата за блок.

Ако се зголеми тешкотијата на мрежата на Bitcoin, се зголемува и стапката на хаш.

Цени на електрична енергија и профитабилност

Рударите на биткоин мора да инвестираат во машини за рударство, складирање за тие машини и електрична енергија за да ги одржат машините во работа. Многу рударски операции исто така плаќаат за прецизни контроли на температурата и влажноста за да ги одржат машините да работат со оптимизирано темпо.

Така, цената на електричната енергија влијае на профитабилноста на рударите. Еден рудар во Сиетл може да биде многу попрофитабилен од еден во Њу Џерси, поради разликата во трошоците за електрична енергија.

И како што рударството биткоин станува потешко, процесот јаде повеќе електрична енергија. Ова ги зголемува трошоците за рударите.

Ова е важно да се има на ум кога се гледа стапката на хаширање, бидејќи моќта на хаширање не е единствениот фактор што оди во пресметувањето на профитабилноста на рударот.

Што значи стапката на хаш за Биткоин

Добрата стапка на хаш може да укаже дека рударите инвестираат пари во понова, помоќна опрема за рударство, што пак може да значи дека имаат доверба во мрежата.

Хеш-стапката на Биткоин генерално се смета за здравствен означувач за мрежата - високата стапка на хаш значи дека е присутна висока процесорска моќ во мрежата, што исто така создава поголема безбедност.

Безбедноста на блокчејнот на Биткоин се потпира на рударите кои работат заедно за да го изградат истиот синџир или книга. Како што рударите ги потврдуваат новите блокови, блоковите се додаваат во блокчејнот на Биткоин. Најдолгиот синџир на блокови секогаш се прифаќа како валидна верзија.

Важно е да имате само една книга, инаку Биткоинот, теоретски, може да се дуплира или двапати да се потроши. Двојното трошење може да се мисли на овој начин: ако банката чувала две различни книги за трансакции, секоја од нив би можела да има различни информации за нив и истите пари би можеле да се потрошат повеќе пати.

Прочитајте повеќе: Објаснето двојно трошење во блокчејн | Како да се борите против него?

Како стапката на хаш може да влијае на инвеститорите

Високата стапка на хаш укажува на здрава мрежа, што, пак, може да доведе до повисоки вредности на Биткоин.

Во моментов, стапките на хаш се значително повисоки отколку во изминатите години и треба да продолжат да се зголемуваат. Тоа може да значи дека следат вредностите на Биткоин - иако со оглед на нестабилноста на криптовалутите, не постои гаранција. Плус, едноставната понуда и побарувачка би можеле да станат доминантниот фактор што ја одредува цената на Биткоин во иднина.

Минатите трендови не се предвидувања за иднината, и треба да го направите вашето истражување и да ја земете предвид вашата толеранција на ризик пред да направите какви било потези.

Која е важноста на хашрејт?

Хешрејтот е важна метрика за проценка на јачината на блокчејн мрежата - поконкретно, нејзината безбедност. Колку повеќе машини посветени на чесните рудари за откривање на следниот блок, толку е поголем хашратот се зголемува и толку е потешко за злонамерните агенти да ја нарушат мрежата.

Напад од 51%, на пример, е кога еден поединец или група напаѓачи купуваат или изнајмуваат доволно опрема за рударство за да контролираат над 50% од хашрејтот на блокчејн. Бидејќи блокчејновите се недоверливи и се придржуваат до правилото познато како „правило со најдолг синџир“, лице или група што контролира поголем дел од хашрејтот може, теоретски, да ги блокира или реорганизира трансакциите, па дури и да ги поништи сопствените плаќања. Ова ќе создаде проблеми со двојното трошење што, пак, целосно ќе го поткопа интегритетот на основниот блокчејн.

Прочитајте повеќе: Што се 51% напади во криптовалути | Како работи

Според тоа, падот на хашрејт значи намалување на трошоците за извршување на напад од 51%, што ја прави мрежата поранлива.

Хашрејт ЧПП

Кој е моменталниот хашрејт на Биткоин?

89 EH/s, што означува exahashes во секунда, во времето кога беше објавен овој напис. 1 егзахаш = 1 квинтилион хаши

Тоа значи дека рударите во моментов пресметуваат 89 квинтилиони хаши секоја секунда. 

Најдете ја најактуелната проценка на Blockchain.com.

Која е тешкотијата на рударството?

„Тешкотијата“ на рударството е колку е тешко за рударите да произведат хаш што е под целниот хаш. Тоа се постигнува со намалување на нумеричката вредност на заглавието на хешираниот блок. 

Тешкотијата на биткоинот, на пример, се мери со помош на внатрешен резултат кој започнува на 1 (најлесно ниво) и расте или се намалува експоненцијално во зависност од тоа колку рудари се натпреваруваат на мрежата. Тој резултат автоматски се прилагодува на секои 2.016 блока - приближно на секои две недели. Во моментов тој број е околу 13.912.524.048.946.

Блоковите се насочени кон пронаоѓање на рударите на секои 10 минути. Значи, ако рударите решаваат блокови и наоѓаат биткоини почесто од секои 10 минути во просек, тешкотијата се зголемува. Ако рударите пронаоѓаат биткоини поретко од секои 10 минути во просек, тешкотијата се намалува. 

Колку повеќе рудари има онлајн, толку повеќе се произведува хашрејт, што значи дека се генерираат повеќе „погодувања“. Колку повеќе претпоставки има, толку е поголема веројатноста дека точниот хаш ќе биде брзо откриен. Бидејќи блокчејновите генерално се дизајнирани да додаваат блокови (и да ослободуваат нови монети) со стабилна, предвидлива стапка, тешкотијата е програмирана да се прилагодува автоматски по одреден број блокови за да се задржи таа стапка конзистентна.

Како се пресметува хашрејт?

Не постои начин да се знае со сигурност точниот хашрејт на Биткоин, иако може да се процени. Хашрејт традиционално се проценува врз основа на јавните податоци за Биткоин, вклучувајќи ја и метриката за тежина опишана погоре.

Иако овој традиционален метод на проценка е на вистинското место, оваа методологија долго време беше критикувана како неточна. Размената на криптовалути Кракен предложи уште еден начин за проценување на хашратот, користејќи статистика за да покаже со 95% сигурност дека хашрејтот лежи во одреден опсег.

Зошто хашрејтот на Биткоин се зголеми?

Се повеќе и повеќе рудари влегоа во кавгата во кратката историја на Биткоин, туркајќи го хашрејтот нагоре. 

Најверојатната причина за приклучувањето на новите рудари во висококонкурентниот простор е поради екстремниот ценовен потенцијал на биткоинот. Зголемувањето на побарувачката за биткоин (што е оскудно средство) ја турна цената над 33.000 долари по монета, на прес-време, привлекувајќи повеќе оператори кои гледаат на рударството како можност за значајно враќање.

Секое зголемување на бројот на рудари ја зголемува тешкотијата на Биткоин, што потоа го зголемува хашрејтот.

Какво е господство в крипто | Какво е биткойн доминиране

В тази публикация ще научите какво е господство в крипто, какво е биткойн господство? Как работи и защо е важно!

С експлозията на криптовалутите, в които да инвестират, търговците постоянно търсят нови инструменти, за да открият тенденциите в крипто. Коефициентът на доминиране на биткойн е инструмент, който търговците наскоро включиха, за да им помогне да забележат разликите в общите пазарни условия между биткойн и всички останали монети.

Когато се използва правилно, доминирането на биткойн (или BTC) може да ви помогне да определите дали търговията с алткойни е по-силна тенденция от търговията с биткойни. Термините „Доминиране на биткойн“, „коефициент на доминиране на биткойни“ и „индекс на доминиране на биткойни“ често се използват взаимозаменяемо, както и „биткойн“ и „BTC“. В тази статия ще обсъдим какво представлява доминирането на биткойн, както и кои фактори влияят на съотношението и някои стратегии, които можете да приложите при вземането на вашите крипто инвестиционни решения.

Какво е биткойн доминиране? 

Доминирането на биткойн е съотношението между пазарната капитализация Пазарната капитализация (или пазарната капитализация) на криптовалута е измерване на нейната пазарна стойност. С други думи, това... от биткойн до общата пазарна капитализация на целия пазар на криптовалути. Когато сравним това съотношение с тенденцията на самия биткойн, можем да научим повече за това какви възможности предлага текущата пазарна среда.

За да разберат по-добре какво представлява доминирането на биткойн, търговците трябва да разберат какво е пазарна капитализация и защо е важно.

Най-важното нещо за Bitcoin Dominance е, че може да ви помогне да разберете дали алткойните са в низходящ или възходящ тренд спрямо BTC.

 1. Когато доминацията на BTC се повиши, алтовете като цяло губят стойност спрямо BTC.
 2. Когато доминацията на BTC спадне, алтовете като цяло получават стойност спрямо BTC.

Това означава, че в повечето случаи ще искате да сте в биткойн (или в брой), когато биткойн доминирането е в възходящ тренд, и след това искате да сте в алт (включително ETH, големи капачки, средни, ниски и т.н.), когато биткойн доминиране е в низходящ тренд.

В повечето случаи се случва стръмен и последователен низходящ тренд в доминирането на крипто бичи пазари, тъй като интензивните бичи пазари са склонни да стимулират алтернативните капитализации по-високи от биткойн. По същия начин, отдръпването на тази тенденция обикновено е знак за мечи пазар.

Това е почти толкова лесно. Разбира се, доминирането на биткойн може да има различни последици за различните времеви рамки и в крайна сметка е само един инструмент в инструментариума на търговеца.

Накратко обаче, важно е да се научите как да четете графиката за доминиране на биткойн. За щастие е само на един клик разстояние в TradingView. Също така това е само един индикатор, за да направите точна прогноза на пазара , винаги трябва да правите свои собствени изследвания и да се уверите, че сте си осигурили много индикатори, когато става въпрос за избора ви за търговия.

Илюстрацията по-долу на биткойн доминиране показва корелация с предния сезон.

Какво мислите за връзката между доминирането на биткойн и новия сезон, вярно ли е? Плеснете на тази статия 👏+ коментирайте отговора си по-долу!

Индексът за доминиране на биткойн се предоставя от CoinMarketCap и следи общата пазарна капитализация на биткойн спрямо общата пазарна капитализация на всички цифрови активи.

Прочетете повече: Използване на CoinMarketCap като професионалист | Ръководство за Coinmarketcap (CMC)

Какво е крипто пазарна капитализация?

В случай на криптовалута като биткойн, пазарната капитализация („пазарна капитализация“) означава общата стойност на всички монети, които са били добивани досега. Пазарната капитализация се изчислява, като броят на монетите в обращение се умножи по текущата пазарна цена на една монета.

Например, към ноември 2021 г. съществуваха приблизително 18,881 милиона биткойни. Ако цената на биткойн се търгува на 60 000 долара, тогава общата пазарна капитализация ще бъде 18,881 милиона х 60 000 долара = 1,133 трилиона долара. Това означава, че общата стойност на биткойн мрежата е 1,133 трилиона долара.

Цифрата от 1,133 трилиона долара сама по себе си няма толкова голямо значение, докато не започнете да я сравнявате с други пазари. Например, общата прогнозна стойност на пазара на злато е близо 10 трилиона долара. Това означава, че стойността на биткойн е около 11% от тази на златото. След това инвеститорът може да определи дали смята, че биткойн мрежата ще струва повече с течение на времето или става надценена.

Едно от предимствата на криптовалутите е, че е лесно да се определи колко монети съществуват, както и цената на тези монети. В резултат на това определянето на общата пазарна капитализация на целия крипто пазар е сравнително лесно за намиране и изобразяване на графика.

Връзката между доминирането на биткойн и пазарната капитализация

Доминирането на биткойн използва пазарната капитализация на биткойн и общата пазарна капитализация на криптовалута при изчисляването си.

Лесно е да определите и начертаете и двете цифри, използвани в това съотношение. По-долу виждаме пазарната капитализация на биткойн (лява диаграма), общата пазарна капитализация на криптовалутите (средната диаграма) и доминирането на биткойн (дясна диаграма).

Най-общо казано, формата и посоката на общата пазарна капитализация на крипто ще следват тази на биткойн. Това отчасти се дължи на влиянието на биткойн върху целия крипто пазар, тъй като това е първата, най-голямата и най-широко призната криптовалута.

Като крипто инвеститори и търговци, ние приемаме за даденост, че повечето хора по света имат малко познания за широчината на крипто пазара. Следователно те може да вярват, че биткойн е единствената съществуваща криптовалута.

В резултат на това, ако има апетит за закупуване на криптовалута, биткойн и целият крипто пазар имат тенденция да се покачват, повишавайки и двете пазарни капитализации. Ако нежеланието за риск удари крипто пазара, тогава повечето големи криптовалути биха се ликвидирали, намалявайки общата пазарна капитализация.

Фактори, които влияят на доминирането на биткойн

В първите дни на криптовалутата доминирането на биткойн щеше да се движи на около 95% или повече, тъй като имаше много малко алткойни, които привличаха инвестиции. Въпреки това, тъй като други алткойни започнаха да набират интерес, доминацията на Bitcoin спадна. 

Например, когато манията по ICO (първоначалното предлагане на монети) се разрази през 2017 г., инвестициите в алткойни започнаха да растат и доминирането на биткойн спадна до най-ниските 35%. В началото на 2018 г. доминирането на биткойн се върна до високите близо 70%, тъй като много от тези алткойни се сринаха.

Започвайки през 2021 г., доминирането на биткойн отново започна да пада, тъй като инвестициите в алткойни се увеличиха с негативни новини около използването на енергия от биткойн и изкореняването на добива на биткойн от Китай, което постави напрежение върху инвестициите.

Ако внимателно разгледаме формулата, която създава съотношението, известно като биткойн доминиране, ще открием тези две променливи, включени в изчислението:

 • Пазарна капитализация на биткойн
 • Обща пазарна капитализация на целия пазар на криптовалути

Това са двете основни влияния, които движат коефициента на доминиране на биткойн.

Колебанията в цената на биткойн

Пазарната капитализация на биткойн е числителят на коефициента на доминиране на биткойн. Тъй като броят на биткойните в обращение е доста стабилен и няма да расте много, най-голямото влияние върху пазарната капитализация на биткойн е неговата цена.

Връзката между цената на биткойн и пазарната капитализация може да се види в графиката по-горе. Забележете, че пазарната капитализация отблизо следва и наподобява движението в цената на биткойн. Тъй като цената на биткойн се покачва, пазарната му капитализация има тенденция да се покачва пропорционално.

Въпреки това, само защото пазарната капитализация на биткойн е по-висока, не означава, че доминирането на биткойн се увеличава. Пазарната капитализация на биткойн е само числителят на съотношението. Скоростта, с която се движи пазарната капитализация на биткойн, се сравнява с втория най-голям фактор за влияние на съотношението: пазарната капитализация на биткойн.

Флуктуация на алткойните в пазарната капитализация

Знаменателят на съотношението е общата пазарна капитализация на всички криптовалути. Тази цифра е малко по-сложна за изчисляване поради огромния брой налични криптовалути. В момента има повече от 12 000 крипто, което е огромен брой за проследяване. За щастие няколко уебсайта автоматично извършват това изчисление.

Има моменти, когато цената на биткойн се покачва, увеличавайки значително пазарната капитализация на биткойн. По същия начин има и други моменти, когато инвестициите в алткойни се увеличават по-бързо от тези в биткойни.

На графиката по-горе забележете как първата тенденция вляво (в черно) е много по-голяма и по-силна от съответното увеличение на пазарната капитализация на Bitcoin вдясно. Това предполага, че колективната оценка на алткойните се увеличава по-бързо от оценката на биткойн, което предполага, че алткойните оказват силно влияние върху общата пазарна капитализация.

След това, след корекция, тенденцията вляво (в синьо) продължава по-високо с по-бърз темп от пазарната капитализация на биткойн (дясна диаграма). В резултат на това делът от общата оценка на крипто пазара, приписван на биткойн, е разреден и става все по-малък. 

Как да търгувате с крипто, използвайки BTC доминиране

Има много начини да използвате доминирането на BTC във ваша полза. Двата основни сектора в рамките на криптовалутата са биткойн и алткойни. Можем да използваме съотношението, за да определим кой от тези две е по-силна тенденция за търговия, а също така можем да предвидим екстремни показания и да търгуваме с въртене от върховете и ниските.

Стратегия 1: Използване на господство на BTC за определяне на най-силния тренд

Търговците могат да използват коефициента на доминиране на биткойн, за да определят дали биткойн е по-силната тенденция или дали инвестирането в алткойни има по-голям потенциал. Коефициентът на доминиране на BTC идентифицира коя тенденция може да превъзхожда другата, така че търговецът да може да позиционира съответно.

Първо, определете тенденцията на доминиране на BTC. Можете да използвате графиката на TradingView, за да видите индекса.

Второ, определете ценовата тенденция на биткойн в подобен период от време.

И накрая, използвайте тази таблица, за да ви помогне да определите стратегическо пристрастие.

Индекс на доминиране на BTCТенденцията на биткойнСигнал
Съотношение при възходящ трендБиткойн във възходящ трендКупете биткойн
Съотношение при възходящ трендБиткойн в низходящ трендПродайте алткойни
Raio в низходящ трендБиткойн във възходящ трендКупете алткойни
Съотношение в низходящ трендБиткойн в низходящ трендПродайте биткойн

След като се установи отклонението, можете да идентифицирате възможности за търговия, като използвате ценово действие, модели на свещници и/или други технически индикатори.

Стратегия 2: Търговия с екстремно високи и ниски показания

Между 2018 и 2021 г. доминирането на биткойн варира от ниско ниво от 35% до високо от 74%. Тъй като вселената от криптовалути непрекъснато се разширява, е малко вероятно стойността на това съотношение да нарасне много над 74% в бъдеще. От друга страна, коефициент на доминиране под 35% предполага, че общата стойност на алткойните се разширява бързо в сравнение с тази на биткойн.

Друга стратегия, която трябва да се обмисли, е търговията на подходящия пазар, когато съотношението достигне крайности. Когато съотношението се доближи до тези исторически нива, е изложено на риск обръщането на съотношението. Следователно, когато съотношението достигне изключително високо отчитане, пазарите са узрели за съотношението да падне. От друга страна, изключително ниското отчитане може да доведе до увеличаване на доминирането на биткойн.

Простата причина за това е, че инвеститорите ще преценят стойността на криптовалута въз основа на нейните аналози. Ако инвестицията се излива в алткойни от известно време, тогава потенциалът за поскъпване и стойност на биткойн може да е по-вероятен.

Търговците могат да използват таблицата по-долу като ръководство, за да определят върху кои пазари да се съсредоточат, когато доминирането на BTC е изложено на риск от обрат.

Индекс на доминиране на BTCТенденцията на биткойнСигнал
Съотношението на исторически връхБиткойн във възходящ трендПродайте биткойн
Съотношението на исторически връхБиткойн в низходящ трендКупете алткойни
Съотношението е на историческо ниско нивоБиткойн във възходящ трендПродайте алткойни
Съотношението е на историческо ниско нивоБиткойн в низходящ трендКупете биткойн

По дефиниция рядко се случва доминирането на биткойн да достигне тези исторически върхове и спадове. Въпреки това, когато съотношението достигне екстремни нива, това може да предложи някои добри възможности за търговия. Важно е обаче да управлявате риска си, защото е известно, че съотношението нарушава тези исторически нива.

Доминирането на биткойн надежден индикатор ли е?

Крипто пазарите са сложни екосистеми. Следователно, никоя система не може да бъде опростена до използването на един индикатор. Доминирането на биткойн е само един от многото възможни показатели, които описват текущата пазарна среда.

В резултат на това разчитането единствено на биткойн доминиране като индекс вероятно ще доведе до загуби и/или непоследователни резултати.

Един недостатък е, че едва наскоро броят на алткойните наистина се размножи, което влачи коефициента на доминиране по-ниско. Съответно не разполагаме с голямо количество исторически данни, от които да идентифицираме повтарящи се тенденции.

Освен това, ако броят на алткойните продължи да се увеличава в бъдещето, тогава е възможно съотношението да става все по-малко, достигайки нови ниски нива. Ако това се случи, тогава индексът за доминиране на биткойн може вече да не е полезен.

Коефициентът на доминиране на биткойн е отличен инструмент, който да ви помогне да разберете тенденциите в крипто пазара. В зависимост от тенденциите в съотношението и от цената на биткойн, търговецът може да определи дали по-силната тенденция е с алткойни или биткойни.

Доминирането на биткойн не е без своите ограничения. Тъй като крипто пазарът е толкова нов, е възможно още повече алткойни да се появят онлайн през следващите няколко години, което ще направи индекса остарял. Но поне засега това може да помогне на търговците да разберат по-добре условията на крипто пазара.

ОТКАЗ ОТ ОТГОВОРНОСТ: Информацията в публикацията не е финансов съвет, предназначена е САМО ЗА ОБЩИ ИНФОРМАЦИОННИ ЦЕЛИ. Търговията с криптовалута е МНОГО рискована. Уверете се, че разбирате тези рискове и че сте отговорни за това, което правите с парите си.

🔥 Ако сте начинаещ. Вярвам, че статията по-долу ще ви бъде полезна ☞  Какво трябва да знаете, преди да инвестирате в криптовалута - за начинаещи